Versiunea arhivată

Explicaţia detaliată a hiperplaziei endometriale: ce prezintă această maladie, cauzele apariţiei, simptomele şi semnele, în ce cazuri trebuie neapărat să vă adresaţi medicului, tratamentul

Ce este endometrul şi ce este hiperplazia endometrială?

Suprafaţa interioară a uterului este acoperită cu o membrană mucoasă care, în medicină, se numeşte endometru. Ţesutul endometrial se dezvoltă rapid şi se îngroaşă sub influenţa hormonilor feminini – estrogeni. Astfel, în prima jumătate a ciclului menstrual (în primele două săptămâni de la începutul menstruaţiei), datorită nivelului ridicat de estrogeni în sânge, grosimea endometrului ajunge la câţiva milimetri.

La femeile sănătoase, efectul stimulator al estrogenilor asupra mucoasei uterului este inhibat de un alt hormon – progesteron, care începe în mod activ să se producă în a doua jumătate a ciclului menstrual (aproximativ, cu 2 săptămâni înainte de următoarea menstruaţie).

Hiperplazia endometrială reprezintă proliferarea excesivă şi îngroşarea mucoasei uterine. Hiperplazia endometrială este adesea numită “hiperplazia glandulară”, deoarece ea se caracterizează printr-o creştere excesivă a glandelor mucoasei uterine.

Hiperplazia endometrială poate capta întreaga suprafaţă a mucoasei uterine, sau doar anumite părţi ale acesteia (hiperplazie focală).

În prezent, principalul motiv pentru dezvoltarea hiperplaziei este considerată creşterea nivelului de estrogeni. Creşterea semnificativă a nivelului de estrogen în corpul unei femei este posibilă în următoarele situaţii:

  • Tratamentul cu medicamente care conţin estrogen (şi nu conţin progesteron);
  • În perioada de instalare a menopauzei;
  • La femeile care suferă de sindromul ovarului polichistic (SOP);
  • La femeile obeze;
Aşa cum arată studiile recente, contraceptivele orale combinate (care conţin estrogen şi progesteron) nu cresc riscul dezvoltării hiperplaziei şi al cancerului uterin, ci chiar îl reduc.

Simptomele şi semnele hiperplaziei endometriale

Principalele simptome ale hiperplaziei endometriale pot fi:

  1. Eliminările sangvinolente vaginale, excesiv de abundente, în timpul menstruaţiei;
  2. Sângerarea vaginală la femeile aflate în perioada de menopauză;
  3. Uşoare sângerări vaginale care nu sunt în legătură cu menstruaţia.
La femeile aflate în perioada de menopauză, orice sângerare sau eliminări vaginale, indiferent dacă sunt abundente sau nu prea, dacă durează sau sunt scurte, dacă sunt frecvente sau rare, ar trebui să fie considerate ca un semn foarte îngrijorător şi un simptom posibil de cancer sau de hiperplazie endometrială.

Dacă aveţi peste 45-50 de ani şi aveţi orice sângerare după o perioadă de 4-6 luni în care nu aţi mai avut menstruaţii – cât mai curând posibil, consultaţi medicul.

Asemenea sângerări nu sunt menstruale şi pot fi un semn de cancer uterin.

Poate hiperplazia endometrială provoca cancerul uterin?

Hiperplazia endometrială este considerată o condiţie precanceroasă. Acest lucru înseamnă că, în lipsa tratamentului adecvat, hiperplazia poate degenera în cancer uterin.

Aproximativ într-un 1% de cazuri, hiperplazia se transformă direct în cancer uterin. Aproximativ în 8% din cazuri, ea se transformă în hiperplazie cu atipii (hiperplazia cu celule a căror structura este similară cu structura celulelor canceroase). La rândul său, hiperplazia cu atipii se transformă în cancer uterin în aproape 30% din cazuri.

Consecinţele şi complicaţiile hiperplaziei

După cum s-a menţionat mai sus, hiperplazia endometrială creşte semnificativ riscul dezvoltării cancerului uterin.

În plus, pe fondul hiperplaziei endometriale, menstruaţiile decurg foarte greu, sunt abundente şi pot apărea sângerări foarte severe. Perioadele menstruale lungi şi grele şi sângerările neregulate la femeile cu hiperplazie endometrială, de multe ori, conduc la dezvoltarea anemiei.

La femeile tinere, hiperplazia endometrială poate fi cauza infertilităţii.

Analizele şi examinările pentru a detecta hiperplazia endometrială

Investigaţiile principale care ajută la diagnosticarea hiperplaziei endometriale sunt: examenul ginecologic comun, chiuretajul diagnostic, histeroscopia şi ecografia uterului.

Examenul ginecologic general (examinarea cu valve) – permite medicului examinarea pereţilor vaginului şi porţiunii vaginale a colului uterin şi îi dă posibilitatea să excludă cauzele sângerărilor asociate cu bolile acestor organe.

O descriere detaliată a ceea în ce constă examinarea la ginecolog şi cum trebuie să vă pregătiţi pentru această investigaţie sunt prezentate în articolul: Examinarea generală ginecologică.

Histeroscopia – permite examinarea cavităţii uterine cu ajutorul unui sistem optic special. În scopul asigurării că hiperplazia nu este cancer, în timpul histeroscopiei, medicul poate lua o bucată mică de ţesut endometrial pentru o examinare suplimentară sub microscop (biopsie).

O descriere detaliată a ceea ce este histeroscopia, cum să vă pregătiţi pentru această examinare, şi ce ar putea însemna rezultatele acesteia sunt prezentate în articolul: Histeroscopia.

Chiuretajul (raclajul) diagnostic şi examinarea histologică a ţesutului obţinut este principala metodă de diagnostic al hiperplaziei endometriale. În plus, chiuretajul permite distingerea dintre hiperplazie şi cancerul uterin.

O descriere detaliată a ceea ce este chiuretajul şi cum să vă pregătiţi pentru această investigaţie este prezentată în articolul: Chiuretaj.

Ecografia uterului – ajută medicul să estimeze mărimea şi structura uterului, a trompelor uterine şi a ovarelor, precum şi să determine grosimea şi structura endometrului.

O descriere detaliată a ceea ce este ecografia uterului, cum trebuie să vă pregătiţi pentru această examinare şi ce ar putea însemna rezultatele acesteia este prezentată în articolul: Ecografia organelor din zona pelviană.

Tratamentul hiperplaziei endometriale

Tactica tratamentului hiperplaziei endometriale depinde de vârsta femeii, de cauza posibilă a hiperplaziei, de starea generală a femeii bolnave, de dorinţa ei de a avea copii în viitor, precum şi de rezultatele examinării histologice a ţesutului obţinut în urma chiuretajului.

Medicamente pentru tratamentul hiperplaziei endometriale

După cum s-a menţionat mai sus, progesteronul (hormonul sexual feminin, care se produce în a doua jumătate a ciclului menstrual) are o influenţă reglatoare asupra creşterii endometrului. Din această cauză, preparatele cu progesteron sunt principala metodă de tratament al hiperplaziei endometriale.

Preparatele cu progesteron (Acetat de Medroxiprogesteron, Levonorgestrel, Acetat de Megestrol) sunt eficiente şi conduc la dispariţia hiperplaziei, în cazul marii majorităţi a femeilor, într-o perioadă de 3-6 luni de tratament.

Intervenţia chirurgicală pentru tratamentul hiperplaziei

În cazul în care examenul histologic al ţesutului obţinut în urma chiuretajului arată riscul de cancer al uterului (prezenţa de atipii), se recomandă o intervenţie chirurgicală de înlăturare a uterul. Doar o intervenţie de acest tip ar putea proteja femeia de dezvoltarea cancerului uterin, în viitor.

Remedii populare de tratare a hiperplaziei endometriale

În prezent, nu se cunoaşte nicio metodă şi nicio reţetă populară cu adevărat eficientă pentru a trata hiperplazia. Din aceste considerente, utilizarea metodelor populare în tratamentul hiperplaziei se permite doar simultan cu, sau după tratamentul de bază şi doar cu acordul medicului curant.

Marea majoritate a remediilor populare de tratare a hiperplaziei endometriale, cunoscute în prezent, includ efectuarea spălăturilor vaginale sau introducerea în vagin a tampoanelor înmuiate în perfuzii medicinale. Ar trebui să menţionăm că asemenea tratament poate doar să agraveze starea de sănătate a femeii bolnave şi poate să conducă la dezvoltarea unor complicaţii grave (Vezi şi Cât de inofensive sunt spălăturile vaginale?).

În niciun caz nu utilizaţi doar remedii populare în tratamentul hiperplaziei şi nu refuzaţi ajutorul medicilor. Deoarece, în acest caz, puteţi doar pierde timpul. Dacă hiperplazia va degenera în cancer uterin, şansele de recuperare vor scădea în mod semnificativ.

data publicării: