Explicaţia detaliată a hemoroizilor: cauzele apariţiei, simptomele şi semnele, tratamentul eficient sub supravegherea medicului şi la domiciliu. Hemoroizii în timpul sarcinii

Cuprins:

Ce sunt hemoroizii?

Hemoroizii sunt dilataţiile venelor, care trec prin zona anusului.

În imaginea de mai jos puteţi vedea reprezentarea grafică a hemoroizilor.

Hemoroizi interni şi externi formaţi în urma dilatării venelor ce traversează pereţii rectului

Hemoroizii interni şi externi. Stadiile dezvoltării hemoroizilor

Din literatura medicală sau vizitând medicul, aţi putut întâlni termeni “hemoroizi interni” şi “hemoroizi externi”. În continuare, vom explica sensul acestor termeni.

Venele din care “se formează” hemoroizii sunt situate în două straturi: stratul de jos se situează din exteriorul rectului, imediat sub pielea din zona anusului; stratul de sus se situează în interiorul rectului, cu câţiva centimetri mai sus de orificiul anal.

Dilatarea venelor din interiorul rectului conduce la dezvoltarea aşa numitor hemoroizi interni, în cazul cărora nodulii hemoroidali se află în interiorul rectului şi ies din orificiul anal doar atunci când se măresc esenţial în dimensiuni (vezi, mai jos, stadiile hemoroizilor).

Dilatarea venelor în zona părţii exterioare a orificiului anal conduce la dezvoltarea hemoroizilor externi . Hemoroizii externi au aspectul unor umflături, de culoare violet-albastră, sub pielea de pe anus.

Stadiile dezvoltării hemoroizilor

În funcţie de dimensiunile nodulilor hemoroidali şi de simptomele, prin care se manifestă boala, se disting trei stadii ale dezvoltării hemoroizilor.

  • Primul stadiu – nodulii hemoroidali au dimensiuni mici şi nu proeminează din orificiul anal.
  • Stadiul al II-lea – nodulii hemoroidali au dimensiuni medii, proeminează din orificiul anal în urma unui efort (tuse, defecaţie), dar revin în interiorul rectului după încetarea efortului.
  • Stadiul al III-lea – nodulii hemoroidali au dimensiuni mari, proeminează din orificiul anal fără niciun efort şi dispar numai în urma împingerii manuale a acestora în rect.
  • Stadiul al IV-lea – nodulii hemoroidali au dimensiuni mari, proeminează permanent din orificiul anal şi nu pot fi readuse manual în rect.

Determinarea stadiului şi tipului hemoroizilor are o mare importanţă în planificarea tratamentului acestora.

Simptomele şi semnele hemoroizilor

Hemoroizii sunt una dintre cele mai cunoscute probleme medicale în rândurile maselor largi.

Mulţi oameni nu ştiu de alte boli, asociate cu rectul, decât hemoroizii. Din această cauză, orice simptom şi disconfort, asociate cu zona anală, sunt interpretate ca semne ale hemoroizilor. Un astfel de autodiagnostic este greşit şi, adesea, periculos.

Mai jos vom arăta că, pe lângă hemoroizi, există un şir de alte boli, care pot afecta zona anală şi pot avea simptome asemănătoare celor clasice ale hemoroizilor.

Unele dintre ele (de exemplu, cancerul rectal) pot fi extrem de periculoase şi necesită un tratament special.

Studiile clinice arată că, în circa jumătate de cazuri ale simptomelor asemănătoare cu cele ale hemoroizilor, acestea sunt provocate de alte boli.

Cel mai periculos este cazul în care hemoroizii se confundă cu cancerul. Cancerul rectal şi cancerul de colon ocupă locul al treilea în lume după prevalenţă şi conduce la moartea a sute de mii de oameni în fiecare an.

Cauza principală a mortalităţii, atât de mari, în cazul cancerului colorectal, este nu agresivitatea sporită a tumorii, ci faptul că oamenii, care suferă de această boală, se adresează medicului prea târziu. Spre deosebire de alte tumori maligne, cancerul rectal evoluează lent, uneori, în timp de 10 ani şi mai mulţi şi, în plus, se vindecă bine la primele stadii de dezvoltare. Majoritatea persoanelor se adresează prea târziu la medic, din cauza că, până la ultimul moment, consideră că suferă de hemoroizi şi  încearcă să se autotrateze acasă.

În cazul în care vă v-aţi diagnosticat “hemoroizii” singuri, fără a consulta un medic,  studiaţi cu atenţie următoarele recomandări referitor la cum puteţi distinge simptomele hemoroizilor de simptomele altor boli:

Hemoragia

Hemoragia (sângerarea) poate fi, un timp îndelungat, primul şi unicul simptom al hemoroizilor interni. În cazul hemoroizilor, hemoragia se manifestă prin urme de sânge, de culoare roşu-aprins, fie pe fecale, fie pe hârtie igienică, fie pe lenjerie intimă. Sângerarea, asociată cu hemoroizii, practic, nu se manifestă prin cheaguri întunecate de sânge sau prin sânge amestecat cu fecale (apariţia eliminărilor cu astfel de aspect indică asupra existenţei altor boli, dar nu a hemoroizilor).

De regulă, hemoragia, în cazul hemoroizilor, apare în urma defecaţiei unor fecale dense.

Fiţi atenţi!

Pe lângă hemoroizi, cauza unor eliminări sângeroase prin rect pot fi:

  • Fisura rectală, semnele suplimentare ale căreia sunt durerile acute în zona rectului, care se amplifică în urma defecaţiei;
  • Cancerul rectal poate să se manifeste, un timp îndelungat, doar prin sângerare care nu provoacă durere, dar, la stadiile avansate, acesta poate provoca constipaţii persistente şi dificultăţi în defecaţia chiar şi a fecalelor moi. Dezvoltarea cancerului rectal este mai probabilă în cazul persoanelor cu vârsta de peste 50 ani, în cazul persoanelor, rudele apropiate ale cărora au suferit de cancer rectal, precum şi în cazul în care persoana deja a suferit, în trecut, de această maladie.
  • Colita ulceroasă nespecifică se manifestă prin episoade de diaree cu fecale amestecate cu sânge, fără dureri în zona orificiului anal.

În cazul în care unicul simptom al bolii Dvs. este hemoragia şi fie că, deocamdată, nu v-aţi adresat medicului din cauza acesteia, fie că v-aţi adresat, dar cu mult timp în urmă, neapărat cereţi consultaţia specialistului, ca să excludeţi, în urma examinărilor respective, posibilitatea cancerului.

Descrierea detaliată a cauzelor care pot provoca hemoragii prin anus şi a acţiunilor care trebuie întreprinse în cazul în care aţi observat la Dvs. acest simptom, o puteţi găsi în articolul Sângerări din anus.

Durerile severe în zona anusului

Durerile, în cazul hemoroizilor, pot fi de două tipuri:

  • În cazul hemoroizilor externi sau a hemoroizilor interni în stadiu avansat, pot apărea dureri surde îndelungate, dar suportabile, care se amplifică în timpul mersului pe jos, în timpul şezutului şi în urma defecaţiei.
    Hemoroizii interni, care nu proeminează din orificiul anal, nu se manifestă prin dureri ci numai prin rare hemoragii.
  • Durerile acute severe sunt semne ale trombozei sau ale strangulării nodulilor hemoroidali. De regulă, astfel de dureri ajung la intensitatea maximală în a 2-a – a 3-a zi de la debut şi, treptat, dispar, în a 4-a – a 5-a zi. Dacă durerile sunt provocate chiar de hemoroizi, atunci în zona anală poate fi palpată o umflătură dură şi foarte dureroasă. Tromboza nodulilor hemoroidali şi durerile severe, asociate de aceasta, se manifestă, adesea, în urma, fie că a unui efort fizic, fie că a unui stres, fie că a unui episodul de diaree sau constipaţie.
    În cazul în care apar simptomele trombozei nodulilor hemoroidali, nu mai târziu de 2 zile după apariţia durerilor severe, trebuie să vă adresaţi medicului. În acest caz medicul poate efectua o mică intervenţie chirurgicală, în urma căreia nodul va fi desecat şi din el se va extrage un cheag de sânge. În urma intervenţiei de acest tip, durerile, de regulă, dispar. În cazul în care vă adresaţi medicului mai târziu, el nu mai poate interveni şi veţi fi nevoit să mai răbdaţi durerile puternice încă timp de câteva zile.  
Fiţi atenţi!

Pe lângă tromboza şi strangularea nodulilor hemoroidali, caracteristice stadiilor avansate ale dezvoltării hemoroizilor, durerile severe în zona anală pot fi provocate şi de alte boli, precum fisura anală sau abcesul perirectal, care nu pot fi tratate la fel ca hemoroizii.

Dacă nu sunteţi sigur că suferiţi de hemoroizi şi nu v-aţi adresat, deocamdată, medicului, cereţi neapărat o consultaţie îndată ce vă apar durerile acute.


Bombarea vizibilă sau palpabilă a nodulilor hemoroidali în zona rectală

Bombarea (umflarea) nodulilor hemoroidali poate fi primul semn al hemoroizilor externi sau simptom al hemoroizilor interni în stadiul 2-4 de dezvoltare. Nodulii hemoroidali umflaţi, de regulă, au o suprafaţă netedă de culoare violetă sau roză, cu vasele sangvine de culoare albastru-închis.

Alte cauze ale apariţiei umflăturilor în zona rectală pot fi:

  • Fragmente mici ale pielii întinse în zona anală, care, de regulă, nu deranjează, nu provoacă, fie că senzaţia de mâncărime, fie că durere, fie că sângerare şi se descriu de mulţi oameni ca “bucăţele plate de ţesut în zona anală, care pot fi palpate”. Aceste încreţituri de piele în zona anală nu sunt periculoase şi nu necesită niciun tratament.
  • Condiloamele acuminate sunt nişte noduli unici sau multipli, de dimensiuni mici sau medii, rotunjiţi, de culoarea pielii, cu o suprafaţă noduroasă, formate pe pielea anusului în urma infecţiei cu virusul papiloma uman. De regulă, condiloamele nu provocă nici dureri, nici hemoragii. Descriere detaliată a simptomelor şi metodelor tratamentului ale condiloamelor acuminate este prezentată în articolul: Condiloame acuminate: diagnosticul şi tratamentul.
  • Prolapsul rectal reprezintă protruzia mucoasei rectale, cu aspectul unui fragment de culoare roz, cu suprafaţa netedă şi cu multiple vase sangvine subţiri şi de culoare roşie. În cazul în care aţi observat la Dvs. asemenea protruzii, adresaţi-vă neapărat medicului proctolog.

Mâncărimea şi senzaţia unui disconfort în zona anusului

Mâncărimea poate fi semnul hemoroizilor, precum externi aşa şi interni, şi apare, de regulă, în cazul protruziei nodulilor hemoroidali din rect, care cauzează iritarea pielii în zona anusului.

Simptomele hemoroizilor în timpul sarcinii şi după naştere

Simptomele şi semnele hemoroizilor în timpul sarcinii şi după naştere sunt aceleaşi ca şi în celelalte cazuri: sângerarea, disconfortul şi mâncărimea în zona orificiului anal.

Protruzia nodulilor hemoroidali dureroşi, adesea, apare la femei, fie după prima naştere, fie în timpul sarcinii repetate. Peste un timp de după naştere (câteva luni) simptomele hemoroizilor pot să dispară complet şi să reapară numai în timpul următoarei sarcini.

În cazul căror simptome este necesară adresarea la medic?

Deoarece unele boli rectale periculoase (în special, cancerul) pot imita simptomele hemoroizilor, dar şi din cauza că pe fondul hemoroizilor pot apărea complicaţii care necesită o asistenţă medicală urgentă, adresaţi-vă medicului în cazul în care:

  • Aţi observat urme de sânge, fie pe masele fecale, fie pe hârtia igienică, fie pe lenjeria intimă şi încă nu v-aţi adresat, din acest motiv, medicului sau aţi făcut acest lucru mai mult de un an în urmă. Orice hemoragie rectală trebuie considerată semnul cancerului rectal atât timp cât nu se depistează o altă cauză.
    Una şi aceeaşi persoană poate suferi concomitent de cancer şi de hemoroizi. Din aceste considerente, în cazurile în care hemoragia prin anus se repetă periodic şi tratamentul antihemoroidal nu este prea eficient, adresaţi-vă neapărat medicului.
  • Aveţi dureri severe în zona anală.
  • Aveţi dureri persistente surde în zona anusului şi doar presupuneţi, însă nu sunteţi sigur, că acestea sunt cauzate de hemoroizi.
  • Aţi observat o protruzie dureroasă în zona anală, presupuneţi, dar nu sunteţi sigur, că aceasta poate fi cauzată de hemoroizi.
  • Cu toate că aţi încercat, în condiţii casnice, să vă trataţi de hemoroizi timp de o săptămână şi mai mult, simptomele bolii nu dispar.
  • Simptomele bolii apar la un copil cu vârsta de până la 12 ani.

Cauzele apariţiei hemoroizilor

La oamenii sănătoşi, partea de jos ai rectului conţine o mulţime de vene dens întreţesute, care formează aşa numitul plex hemoroidal, prin care circulă sângele, care se scurge din partea de jos a colonului.

Pereţii acestor vene sunt subţiri şi se dilată uşor în urma tensiunii sangvine din interiorul lor. Deoarece, în structura pereţilor venelor, practic, nu sunt fibre musculare şi elastice, în urma întinderii persistente puternice, ele nu mai pot reveni la forma lor iniţială.

Întinderea venelor în zona rectală şi formarea hemoroizilor sunt cauzate de:

  • Constipaţiile frecvente, în urma cărora fecalele dense şi voluminoase provoacă dilatarea şi traumatismul pereţilor rectului;
  • Slăbirea elasticităţii pereţilor venelor, cauzată de vârstă, care se manifestă după vârsta de 30 ani;
  • Aflarea îndelungată într-o poziţie aşezată (de exemplu, la locul de muncă), precum şi ridicarea greutăţilor pot conduce la stagnarea sângelui în venele rectale şi la dilatarea lor;
  • Agravarea hemoroizilor poate fi provocată de un stres puternic, de muncă grea fizică.

Hemoroizii şi alte boli intestinale

Adesea, hemoroizii se formează la persoanele care suferă de boli cronice intestinale, precum boala Crohn, colita ulceroasă nespecifică, sindromul colonului iritabil. În asemenea situaţii, tratamentul hemoroizilor se efectuează concomitent cu tratamentul bolilor care au condus la dezvoltarea acestora.

Hemoroizii în urma sexului anal

Sexul anal poate provoca hemoroizi din cauza dilatării şi traumatismului pereţilor rectali.

Hemoroizii în timpul sarcinii, după naştere şi în urma intervenţiei cezariene

Sarcina este cauza principală a dezvoltării hemoroizilor la femeile tinere. Simptomele bolii se manifestă, mai mult sau mai puţin, la majoritatea femeilor, în special, în ultima perioadă a sarcinii.

Probabilitatea sporită a dezvoltării hemoroizilor în timpul sarcinii se explică prin presiunea mărită a uterului asupra vaselor sangvine ale rectului (aceasta provoacă o stagnare esenţială a sângelui în venele rectului şi, prin urmare, dilatarea lor).

O altă cauză a dezvoltării hemoroizilor la femeile gravide poate fi relaxarea pereţilor venelor în urma schimbărilor hormonale, asociate cu sarcina.

În plus la aceasta, la femeile gravide, se dezvoltă, adesea, constipaţiile, care, după cum s-a spus mai sus, contribuie la formarea hemoroizilor.

Formarea hemoroizilor în urma naşterii naturale se manifestă frecvent, chiar şi în cazul femeilor tinere, care au născut pentru prima dată.

În timpul naşterii, în urma trecerii copilului prin canalul naşterii şi în urma încordărilor puternice, perineul şi rectul se dilată şi se deformează semnificativ. Am mai specificat acest fapt, că venele rectului nu au capacitatea de constricţie şi de revenire la starea iniţială. Din această cauză, fiind dilatate în timpul naşterii, ele proeminează prin orificiul anal în formă de noduli hemoroidali.

Cu toate că, spre deosebire de naşterea naturală, naşterea cezariană nu provoacă dilatarea perineului, totuşi, apariţia hemoroizilor în urma intervenţiei cezariene este posibilă. Dar, în asemenea cazuri, formarea hemoroizilor este cauzată nu atât de naşterea prin cezariană, cât de sarcina care a precedat-o şi care, după cum a fost specificat mai sus, provoacă apariţia hemoroizilor la majoritatea femeilor.

Hemoroizii, asociaţi cu sarcina şi cu naşterea, pot să se agraveze în urma noilor sarcini, dar, de regulă, se vindecă fără niciun tratament.

Analizele şi investigaţiile în scopul depistării hemoroizilor

Diagnosticarea şi tratamentul hemoroizilor îl efectuează medicii proctologi.

În unele cazuri, în scopul diagnosticării hemoroizilor, medicului îi este suficient doar să examineze vizual şi să palpeze cu degetul arătător partea de jos a rectului.

În unele cazuri, medicul, în scopul examinării detaliate a rectului, efectuează anoscopia, care îi permite să determine locaţia exactă şi numărul nodulilor hemoroidali.

În scopul diagnosticului exact şi al excluderii posibilităţii altor boli care imită simptomele hemoroizilor (inclusiv, cancerul rectal), medicul poate să vă prescrie investigaţii, precum irigoscopia sau colonoscopia.

Tratamentul hemoroizilor

Tactica tratamentului hemoroizilor se determină în funcţie de stadiul bolii, de simptomele prin care se manifestă (mâncărime, dureri, sângerare, protruzia nodulilor) şi de starea generală a pacientului.

În cazurile în care unicul simptom al hemoroizilor este protruzia nodulilor (indiferent de dimensiunile acestora), nu este necesar niciun tratament.

Tratamentul hemoroizilor interni şi externi în stadiul 1 şi 2, care se manifestă, fie prin dureri, fie prin sângerări, fie prin mâncărimi, de regulă, se efectuează fără intervenţii chirurgicale, prin aplicarea medicamentelor speciale, prin dietă şi prin proceduri igienice (vezi mai jos tratamentul fără de intervenţie chirurgicală al hemoroizilor).

Tratamentul eficient al hemoroizilor interi şi externi în stadiul 3-4 al dezvoltării, care se manifestă prin prezenţa nodulilor dureroşi care sângerează, de regulă, include intervenţia chirurgicală.

Cât durează tratamentul hemoroizilor?

Durata tratamentului hemoroizilor depinde de severitatea bolii şi de schema tratamentului stabilită de medic.

Tratamentul fără de intervenţie chirurgicală al hemoroizilor interni sau externi în stadiile începătoare ale dezvoltării se efectuează în condiţii casnice, prin dietă, prin proceduri igienice şi prin preparate antihemoroidale. Asemenea tratament, de regulă, ameliorează, în numai câteva zile, simptomele bolii şi conduce la remisia îndelungată acesteia, în cazul în care tratamentul continuă câteva săptămâni sau câteva luni.

Complexitatea şi durata tratamentului chirurgical al hemoroizilor depinde de gradul dezvoltării bolii şi de tipul intervenţiei chirurgicale. În funcţie de caz (ligatura nodulilor sau rezecţia lor), în urma intervenţiei chirurgicale pacientul poate reveni acasă imediat sau să rămână în regim de spital timp de câteva zile (vezi mai jos detalii despre intervenţia chirurgicală). Recuperarea completă în urma intervenţiei chirurgicale poate dura de la câteva zile până la câteva săptămâni.

Etapele tratamentului hemoroizilor la domiciliu, fără intervenţie chirurgicală

În multe cazuri, există posibilitatea tratamentului hemoroizilor fără intervenţie chirurgicală. Tratamentul hemoroizilor fără intervenţie chirurgicală, de regulă, îl efectuează la domiciliu bolnavul însuşi.

Până a începe tratamentul, trebuie să vă consultaţi cu medicul, ca să fiţi absolut sigur că simptomele (hemoragia, durerile etc.) sunt cauzate de hemoroizi şi că boala poate fi tratată fără intervenţie chirurgicală.

Tratamentul eficient al hemoroizilor la domiciliu este posibil doar în stadiile începătoare ale evoluţiei bolii (1-2) şi doar în condiţiile în care cauzele ce au condus la formarea nodulilor hemoroidali sunt înlăturate.

Nu are niciun sens tratamentul hemoroizilor prin aplicarea medicamentelor care înlătură simptomele bolii, ignorând cauzele apariţiei acesteia. În asemenea cazuri, eficienţa tratamentului va fi de scurtă durată şi redusă.

Tratamentul fără intervenţie chirurgicală include câteva etape:

Etapa a 1-a: eliminarea constipaţiei (înmuierea fecalelor) + proceduri igienice speciale + schimbarea modului de viaţă + exerciţii fizice

Deoarece una dintre cauzele principale ale apariţiei hemoroizilor este constipaţia cronică, care necesită încordări puternice şi şezutul îndelungat pe closet, prima şi cea mai importantă componentă a tratamentului, în toate cazurile hemoroizilor, este eliminarea constipaţiilor şi obţinerea unui scaun moale şi regulat.

De regulă, în urma înmuierii fecalelor, multe persoane care suferă de hemoroizi, observă că la ei dispar hemoragiile, se ameliorează durerile şi senzaţia de mâncărime.

Este destul de simplu să obţineţi un scaun regulat şi moale. În acest scop, respectaţi câteva reguli importante, prezentate în articolul Constipaţia: cauzele şi tratamentul.

Procedurile igienice speciale în scopul tratării şi prevenirii hemoroizilor

În cazul durerilor severe şi al mâncărimilor provocate de hemoroizi, o ameliorare semnificativă poate fi atinsă prin aplicarea unor băi calde de şezut (la temperatura de 39 C). Pentru obţinerea unui efect antiinflamator şi antimicrobian, puteţi adăuga în apă o infuzie de muşeţel sau de gălbenele. Băile de şezut pot fi repetate de 2-3 ori pe zi, timp de 15-20 de minute. În urma procedurii, zona anusului trebuie, cu mare atenţie, uşor uscată cu un prosop moale.

În scopul tratării şi prevenirii hemoroizilor, de fiecare dată după ce mergeţi la veceu, trebuie să vă spălaţi zona anusului cu un jet de apă rece.

Această procedură poate fi utilizată şi în loc de hârtie igienică ca să excludeţi posibilitatea traumatismului nodulilor hemoroidali care proeminează din orificiul anal.

De la început, spălatul sub jet de apă rece poate să vă provoace unele senzaţii neplăcute, însă, fiind aplicată regular, această procedură va deveni obişnuită şi va aduce o ameliorare semnificativă a simptomelor bolii.

Schimbarea modului de viaţă

Am specificat deja mai sus: cauzele formării hemoroizilor pot fi fenomene, precum:

  • Deprinderea de a sta pe closet mult timp (de exemplu, citind);
  • Deprinderea de a ignora chemările şi de a suprima conştient defecaţia (de exemplu, din cauza grabei de dimineaţă);
  • Aflarea îndelungată în poziţie şezândă şi un stil de viaţă sedentar.

Dacă asemenea deprinderi sau fenomene vă caracterizează, încercaţi să le corectaţi:

  • În niciun caz nu vă aşezaţi pe closet pentru mai mult de 2-3 minute. Dacă, în acest timp, nu aţi avut defecaţie, sculaţi-vă, aşteptaţi un timp şi mai faceţi o încercare.
  • Străduiţi-vă să vă eliberaţi rectul în urma primei chemări la defecaţie. La majoritatea oamenilor, nevoia defecaţiei, de regulă, apare dimineaţa, peste 10-15 minute de după micul dejun. Ca să evitaţi, din cauza grabei de dimineaţă, cazurile suprimării nevoii de defecaţie, sculaţi-vă cu 15-20 minute mai devreme şi transformaţi necesitatea de a merge la veceu într-un ritual obligatoriu, precum este îmbrăcatul.
  • Nu rataţi posibilitatea de a face sport (alergare, înot, yoga, mersul alert). Din toate sporturile, în cazul hemoroizilor, nu se recomandă practicarea atleticii grele (inclusiv, ridicarea halterelor) şi a ciclismului. Dacă nu aveţi posibilitate sau timp să faceţi sport, încercaţi, cel puţin, să mergeţi mai mult pe jos.
  • Dacă serviciul Dvs. necesită să staţi mult timp pe scaun, străduiţi-vă, periodic, să vă sculaţi, să mergeţi puţin şi să faceţi unele exerciţii fizice, descrise mai jos.

Exerciţiile fizice care previn apariţia hemoroizilor

Unele studii au arătat că exerciţiile fizice zilnice au un efect benefic asupra funcţionării intestinelor, ajută să preveniţi constipaţiile şi hemoroizii, asociaţi cu acestea.

În timpul liber, preferabil înainte de a merge la veceu, puteţi face următoarele exerciţii fizice care întăresc musculatura şi îmbunătăţesc funcţionarea intestinelor: inspiraţi adânc, trăgând burta în interior, opriţi respiraţia pe câteva secunde, apoi foarte repede expiraţi, “aruncând” burta înainte. Repetaţi exerciţiul a câte 7-10 ori, de 3-4 ori pe zi.

Adesea, tratamentul eficient al hemoroizilor este posibil fără medicamente şi fără intervenţie chirurgicală, doar prin metodele descrise mai sus. Înainte de a începe administrarea medicamentelor antihemoroidale sau înainte de a accepta intervenţia chirurgicală, asiguraţi-vă că aţi încercat să efectuaţi toate metodele descrise mai sus.

Etapa a 2-a: Tratamentul anumitor simptome ale hemoroizilor cu ajutorul medicamentelor antihemoroidale şi a altor remedii

Dacă aţi reuşit să obţineţi un scaun moale şi regulat, aţi schimbat modul de viaţă şi aţi aplicat procedurile igienice recomandate, cel puţin, timp de o lună şi, totuşi, simptomele hemoroizilor continuă să vă deranjeze, este necesar să includeţi în tratamentul bolii medicamentele antihemoroidale sub formă de supozitoare, de unguente, de creme, de geluri care sunt comercializate, practic, în orice farmacie.

Scopul principal al utilizării diferitor preparate în tratamentul local al hemoroizilor (supozitoare, unguente, creme, geluri) este ameliorarea simptomelor bolii. Niciun medicament, existent la ziua de azi, nu poate elimina nodulii hemoroidali formaţi sau încetini evoluţia bolii pe un timp îndelungat. Din această cauză, orice remediu antihemoroidal trebuie utilizat concomitent cu eliminarea cauzelor posibile ale apariţiei bolii sau în cazul pregătirii pentru intervenţia chirurgicală ulterioare. Dacă, timp de 1-2 săptămâni, încercaţi fără niciun rezultat să vă vindecaţi hemoroizii aplicând preparatele antihemoroidale, adresaţi-vă medicului.

Mâncărimea în zona anală se elimină eficient prin aplicarea uleiurilor minerale obişnuite (precum vaselina, glicerina, lanolina). Se aplică uleiurile pe piele curată şi uscată.

Protruzia nodulilor hemoroidali nu se supune tratamentului cu preparate topice şi poate fi eliminată doar printr-o intervenţie chirurgicală sau printr-o procedură specială (vezi mai jos).

La primele stadii ale evoluţiei hemoroizilor, în tratamentul bolii pot fi utilizate preparatele cu efect stimulator asupra pereţilor venelor. Asemenea preparate diminuează sau chiar elimină definitiv sângerările şi durerile, asociate cu hemoroizi.

Tratamentul chirurgical al hemoroizilor (proceduri şi operaţii)

Tratamentul hemoroizilor printr-o intervenţie chirurgicală se aplică în stadiile 3-4 ale evoluţiei bolii, în cazul în care metodele nechirurgicale nu au fost eficiente şi nu au condus la eliminarea completă a simptomelor acesteia.

În ziua de azi există o mulţime de metode chirurgicale, care permit eliminarea rapidă, sigură şi, practic, nedureroasă a hemoroizilor.

Metoda concretă a tratamentului chirurgical se determină în funcţie de stadiul evoluţiei bolii, de starea generală a pacientului şi de echipamentul disponibil în clinica în care se efectuează tratamentul.

În care cazuri ale hemoroizilor este contraindicată intervenţia chirurgicală?

Cu toate că intervenţia chirurgicală, în cazul hemoroizilor, produce un traumatism minor, aceasta este contraindicată:

  • În cazul în care pacientul administrează permanent preparate antiinflamatorii (acidul acetilsalicilic, diclofenacul, indometacina, ibuprofenul etc.);
  • În timpul sarcinii şi imediat după naştere;
  • În cazul persoanelor care sunt tratate de la cancer;
  • În cazul persoanelor cu tulburări ale coagulării sângelui;
  • În cazul bolnavilor cu prolaps rectal;
  • În cazul bolnavilor de cancer rectal.

Avantajele şi dezavantajele diferitelor metode de îndepărtare chirurgicală a hemoroizilor sunt prezentate mai jos.

Ligatura nodulilor hemoroidali

Ligatura nodulilor hemoroidali este una dintre cele mai frecvente şi sigure metode ale tratamentului hemoroizilor în stadiile 2, 3 şi 4.

Procedura de ligaturare constă în legarea nodulului hemoroidal la bază, cu un inel elastic, în scopul de a constricta vasele sangvine ce trec prin nod. Această procedură conduce, într-un timp de 1-2 săptămâni, la necroză (moartea ţesuturilor nodulului) şi la îndepărtarea nodului. Odată cu nodulul, cade şi inelul elastic. În locul nodului îndepărtat rămâne o mică rană care se vindecă rapid.

De regulă, ligatura este bine tolerată de organism şi nu provoacă efecte adverse grave. În primele zile după ligatură pot apărea dureri în zona anală.

Coagularea cu raze infraroşii a nodulilor hemoroidali

Fotocoagularea se aplică în tratamentul hemoroizilor în stadiile 2, 3 şi 4. În timpul procedurii, asupra nodulilor hemoroidali se concentrează un fascicul de lumină infraroşie, căldura căruia produce blocarea vaselor sangvine şi îndepărtarea nodulului.

Această procedură are aproximativ aceeaşi eficacitate ca şi ligaturarea, dar se consideră mai sigură.

Electrocoagularea nodulilor hemoroidali

Procedura constă în arderea nodulilor hemoroidali cu ajutorul curentului electric. În comparaţie cu ligaturarea, coagularea electrică este mai eficientă şi cauzează mai puţină durere.

Tratamentul hemoroizilor cu laser

Arderea nodulilor hemoroidali cu laser este unul dintre cele mai costisitoare tratamente. Totuşi, acesta nu are niciun avantaj semnificativ, având în vedere eficacitatea şi siguranţa, în comparaţie cu alte metode, mai puţin costisitoare.

Scleroterapia şi crioterapia hemoroizilor

Scleroterapia presupune introducerea în interiorul nodulilor hemoroidali a unor substanţe, care provoacă tromboza vaselor sangvine şi fuziunea pereţilor acestora.

În cazul crioterapiei, nodulii hemoroidali se cauterizează cu ajutorul azotului lichid.

Deoarece, în ziua de azi, există metode mai sigure şi mai puţin dureroase, ambele proceduri descrise se utilizează în tratamentul hemoroizilor destul de rar.

Probabilitatea dezvoltărilor repetate ale hemoroizilor în urma acestor proceduri este de circa 30%.

Intervenţia chirurgicală în scopul eliminării hemoroizilor

Toate procedurile descrise mai sus fac parte din aşa-numitele proceduri minim invazive (adică, care produc traumatism minim) şi, ca atare, nu se consideră drept intervenţii chirurgicale.

Intervenţii chirurgicale în scopul eliminării hemoroizilor, cu anestezie generală sau locală, în ziua de azi, se efectuează destul de rar. Necesitatea intervenţiei chirurgicale, în scopul eliminării hemoroizilor, se determină de medicul curant. În timpul intervenţiei nodulii hemoroidali se elimină complet.

Cât de eficiente sunt procedurile şi intervenţiile chirurgicale în scopul eliminării hemoroizilor?

Eficacitatea diferitelor proceduri şi intervenţii chirurgicale în scopul eliminării hemoroizilor este, în mediu, între 70 şi 90%. Ceea ce înseamnă că, în urma eliminării hemoroizilor prin aceste metode, la 10-30% de persoane, nodulii hemoroidali reapar din nou şi, prin urmare, reapare necesitatea intervenţiei chirurgicale.

Intervenţia chirurgicală, în urma căreia se efectuează rezecţia nodulilor hemoroidali, se consideră cea mai eficientă. Scleroterapia şi crioterapia sunt proceduri cu eficacitate minimă.

Ce complicaţii şi ce efecte adverse sunt posibile în urma intervenţiilor chirurgicale în scopul eliminării hemoroizilor?

Complicaţiile posibile în urma diverselor proceduri şi în urma intervenţiilor chirurgicale, efectuate în scopul eliminării hemoroizilor, sunt hemoragia, tulburarea funcţiilor vezicii urinare, tulburarea funcţiilor rectale (precum, strictura rectului, care provoacă dificultăţi la defecaţie sau, dimpotrivă, dezvoltarea incontinenţei fecalelor şi a gazelor), infecţia.

Totuşi, datorită perfecţionării metodelor chirurgicale şi a metodelor de îngrijire postoperatorie, actualmente, complicaţii serioase, se întâlnesc rar.

Tratamentul postoperatoriu în urma înlăturării chirurgicale a hemoroizilor. Perioada postoperatorie şi reabilitarea

Durata perioadei de recuperare, în urma intervenţiei chirurgicale sau în urma procedurii de înlăturare a hemoroizilor, depinde de complexitatea şi de volumul intervenţiei, dar şi de starea generală a pacientului până la intervenţie.

În medie, revenirea la modul obişnuit de viaţă este posibilă în circa 2-4 săptămâni după intervenţia sau după procedura, efectuate în scopul eliminării hemoroizilor.

Unul dintre cele mai neplăcute fenomene în perioada postoperatorie este durerea severă în zona rectului, în special, în primele zile după intervenţie.

Pentru uşurarea acestor dureri, medicul poate să vă prescrie supozitoare sau unguente speciale cu efect analgezic.

Dieta postoperatorie

În urma intervenţiei chirurgicale, medicul poate să vă recomande o dietă specială. În scopul vindecării rapide a rănilor postoperatorii este necesar ca, timp de câteva zile după înlăturarea nodurlilor hemoroidali, să nu aveţi nevoie de defecaţie. În acest scop, în primele 2-4 zile după intervenţie, medicul vă poate recomanda să reduceţi cantitatea de alimente şi să consumaţi doar alimente lichide în cantităţi mici: chefir, iaurt, suc.

În următoarele 2-4 săptămâni, până la vindecarea completă a suturilor, este necesar să aveţi un scaun cât se poate de moale. În acest scop, se recomandă să consumaţi legume şi fructe proaspete, terciuri din cereale integrale şi 2-2,5 litri de lichid pe zi.

Igiena în perioada postoperatorie

În majoritatea cazurilor, în funcţie de tipul intervenţiei chirurgicale, se permite să faceţi duş sau chiar baie.

Fiţi atenţi!

Adresaţi-vă neapărat medicului în cazul în care, în urma intervenţiei chirurgicale, peste câteva zile sau peste 1-2 săptămâni, aţi observat următoarele simptome:

  • Dureri severe în zona anusului sau în abdomen;
  • Temperatura corpului mai mare de 38 C;
  • Lipsa urinării;
  • Aveţi dificultăţi la defecaţie chiar şi în cazul fecalelor moi;
  • Aţi observat că aveţi incontinenţa fecalelor sau a gazelor (nu le puteţi reţine).

Tratamentul hemoroizilor în timpul sarcinii, după naştere şi în timpul alăptatului

Tratamentul cel mai eficient şi cel mai sigur al hemoroizilor în timpul sarcinii este:

  • Înlăturarea constipaţiilor. Recomandările detaliate referitor la metodele de înlăturare rapidă şi sigură a constipaţiilor în timpul sarcinii le veţi găsi în articolul Constipaţia: cauzele şi tratamentul.
  • Utilizarea preparatelor topice antihemoroidale în scopul ameliorării temporare a simptomelor bolii.

Tratamentul hemoroizilor după naştere şi în perioada alăptatului se efectuează conform aceloraşi reguli ca şi în cazul celorlalţi oameni. Specific este doar faptul că, îndată după naştere, fie procedurile, fie intervenţiile chirurgicale sunt contraindicate şi acestea se amână pentru o perioadă mai târzie (2-3 luni după naştere).

Cu toate că majoritatea preparatelor antihemoroidale pot fi utilizate în timpul sarcinii şi în timpul alăptatului fără careva risc pentru copil, deoarece ele acţionează doar în zona rectală şi componentele active ale acestora, practic, nu penetrează în laptele matern, totuşi, înainte de a utiliza preparatul, studiaţi atent prospectul acestuia.

Prevenirea hemoroizilor

În scopul prevenirii hemoroizilor:

  • Evitaţi constipaţiile şi străduiţi-vă să consumaţi cât mai multe produse bogate în fibre alimentare, dar şi nu mai puţin de 2 litri de apă pe zi (vezi etapa 1 a tratamentului hemoroizilor). Vezi şi Dieta bogată în fibre;
  • În niciun caz nu suprimaţi nevoia defecaţiei şi eliberaţi intestinele la prima chemare;
  • În niciun caz nu vă aşezaţi pe closet pentru mai mult de 2-3 minute;
  • De fiecare dată, după ce mergeţi la veceu, spălaţi-vă, sub un jet de apă rece, în zona anusului;
  • Străduiţi-vă să faceţi regulat sport.

data publicării: