Hemangiomul pe piele la copii: răspunsuri la cele mai importante întrebări

DESPRE ACEASTĂ VERSIUNE A ARTICOLULUI

Data ultimei actualizări:

Volum: 10 paginiPagini convenționale, cu un volum aproximativ egal cu cel al unei pagini de carte.

CUM A FOST SCRIS ACEST ARTICOL?

Acest articol a fost scris în conformitate cu viziunea noastră despre rolul pe care informația obiectivă îl poate avea în luarea deciziilor medicale personale. Aflați mai multe despre procesul de scriere a articolelor și despre autori.

Textul articolului nu conține publicitate ascunsă. Vedeți Dezvăluirea informațiilor financiare.

APRECIEREA CITITORILOR

(Instrument nou) Indicați cât de mulțumit(ă) sunteți de faptul că ați găsit acest articol și/sau scrieți o recenzie

Apreciere medie: 4.0. Pe baza a 2 voturi.
Se încarcă...

Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere:
Verificati aici.

Ce trebuie să facem dacă copilul nostru are un hemangiom pe piele?

«Bună ziua! Vrem să vă punem următoarea întrebare:

La aproximativ două săptămâni după naştere, am observat pe pielea fetiţei noastre o pată mare roşie, cu diametrul de aproximativ 2 cm. Peste câteva zile, alături de această pată a apărut alta, foarte mică.

Am mers imediat la medicul de familie, care ne-a dat un bilet de trimitere la chirurgul pediatru.

Examinând-o pe fetiţa noastră, medicul ne-a spus că pata respectivă este un hemangiom şi ne-a recomandat să-l îndepărtăm pe cale chirurgicală. Totodată, a menţionat că intervenţia chirurgicală se va face sub anestezie şi că nu este deloc primejdioasă.

Nu am dori deloc să ne expunem copilul la un asemenea stres, dar, pe de altă parte, ne temem că hemangiomul ar putea creşte şi mai mult şi atunci va trebui să îndepărtăm un fragment de piele mai mare.

Spuneţi-mi, vă rog, ce trebuie să facem? Trebuie să îndepărtăm hemangiomul? Acesta poate trece de la sine sau poate deveni mai mare? Există şi alte modalităţi de îndepărtare a hemangiomului de pe piele decât intervenţia chirurgicală?

Mulţumim anticipat.»

Pentru a răspunde la întrebările de mai sus, dar şi la alte întrebări legate de hemangioamele la copii, am studiat informaţia ştiinţifică din bazele de date medicale şi din revistele de specialitate, în care se publică rezultatele cercetărilor clinice pe care le realizează medicii şi savanţii din toată lumea.

Datele pe care le-am cules ne permit să tragem următoarele concluzii:

Cum se comportă, de regulă, hemangioamele pe pielea copiilor: se măresc sau, dimpotrivă, se micşorează şi apoi dispar?

Comportamentul hemangiomului depinde, în mare parte, de momentul în care acesta apare la copil.

Hemangioamele care apar la ceva timp după naştere, de regulă, se măresc la început, pentru ca mai apoi să se micşoreze treptat şi să dispară cu totul. În medicină, aceste hemangioame se numesc infantile.

Pe de altă parte, dacă hemangiomul este deja prezent pe pielea bebeluşului în momentul naşterii, acesta probabil că nu se va mări, dar nici nu va dispărea cu timpul. În medicină, aceste hemangioame se numesc congenitale.

Atenţie!

Dincolo de hemangioame, pe pielea copiilor pot să apară şi alte formaţiuni, care pot arăta ca nişte «pete roşii» şi semăna foarte mult cu hemangioamele.

Dacă nu sunteţi sigur de faptul că pe pielea copilului s-a format un hemangiom, duceţi-l neapărat pe copil la medicul dermatolog.

Examinând pata de pe pielea bebeluşului dvs., medicul va putea determina cu precizie natura acesteia şi descrie amănunţit cum s-ar putea dezvolta şi cum ar putea fi tratată formaţiunea dată.

Pentru o prezentare mai detaliată a altor formaţiuni (pete) care pot fi asemănătoare cu hemangioamele, vezi articolul Semne din naştere.

Cât de repede poate să dispară hemangiomul fără nicio intervenţie din afară?

Dacă hemangiomul de pe pielea bebeluşului dvs. apare peste câteva săptămâni (luni) după naştere, acesta se poate dezvolta în felul următor:

În primele câteva săptămâni (mai rar, pe durata primelor luni sau primilor 2 ani de viaţă ai copilului), hemangiomul va creşte în dimensiuni şi va deveni mai protuberant şi mai vizibil.

Când copilul împlineşte vârsta de câteva luni (cel mult o jumătate de an sau chiar un an), hemangiomul nu se mai măreşte, rămâne un timp neschimbat, iar mai apoi începe să se micşoreze, devenind din ce în ce mai puţin evident.

Observaţiile clinice efectuate asupra mai multor copii cu hemangioame pe pielea din diferite regiuni ale corpului au arătat că, pe la 5-6 ani, acestea dispar cu totul sau aproape cu totul la circa 50% din copii.

Aceasta se întâmplă chiar şi cu hemangioamele mari şi foarte vizibile.

Copiii, la care hemangiomul nu dispare până la vârsta de 5 ani, pot scăpa de acesta în următorii câţiva ani.

Hemangiomul poate dispărea în întregime sau acesta lasă totuşi unele urme?

Este greu de prezis cum va arăta pielea copilului după ce hemangiomul se va micşora până la dimensiuni minimale sau va dispărea cu totul.

Potrivit observaţiilor clinice, la circa 60% din copii, hemangioamele dispar în întregime şi pe locul lor pielea rămâne absolut normală şi sănătoasă.

De regulă, cu cât mai repede hemangiomul se opreşte din creştere, cu atât mai mari sunt şansele ca acesta să dispară şi să nu lase niciun fel de urme.

Hemangioamele care se micşorează lent şi se menţin până la 5-6 ani lasă urme pe piele. În asemenea cazuri, pe locul hemangioamelor poate apărea o cicatrice, câteva vase sangvine devin vizibile, pielea se întinde şi se subţiază sau poate rămănea o pată. Cu toate acestea, urmele respective sunt practic întotdeauna mult mai puţin evidente decât hemangiomul însuşi şi sunt mult mai uşor de îndepărtat decât acesta (mai ales dacă, la început, hemangiomul era de mari dimensiuni).

Recomandări detaliate privind modalităţile de îndepărtare a cicatricilor de pe piele – în articolul nostru consacrat Cicatricilor.

Hemangioamele sunt periculoase pentru copii? Cât de important este locul în care a apărut hemangiomul?

Cel mai frecvent, hemangioamele apar pe pielea gâtului şi a capului (pe obraji, nas, pleoape, frunte, tâmple sau urechi).

Mai rar, acestea apar pe pielea mâinilor, picioarelor, pe abdomen, spinare, fese sau organele genitale.

În majoritatea cazurilor, hemangioamele nu prezintă niciun pericol pentru viaţa şi sănătatea copilului şi, după cum spuneam mai sus, dispar treptat odată cu trecerea timpului.

Cu toate acestea, apariţia unor complicaţii în urma hemangioamelor este posibilă. Mai ales în cazurile în care hemangioamele încep să sângereze puternic în urma unei traume (contuzie sau zgârietură).

De asemenea, pe suprafaţa hemangiomului poate apărea o răni, după vindecarea căreia se poate forma o cicatrice.

Dacă hemangiomul copilului dvs. începe să sângereze sau dacă pe suprafaţa acestuia apare o rană, mergeţi urgent la medicul pediatru!

Localizarea hemangiomului, de asemenea, are importanţă: hemangioamele mari din regiunea feţei sau gâtului pot indica asupra unor defecte de dezvoltare a creierului, inimii, vaselor sangvine mari sau a căilor respiratorii.

Uneori, aceste hemangioame pot îngreuna respiraţia copilului, motiv pentru care copiii cu asemenea probleme necesită o intervenţie chirurgicală urgentă.

Unii copii cu hemangioame în regiunea urechilor pot acuza tulburări ale auzului.

Dacă copilul dvs. s-a ales chiar de la naştere sau imediat după naştere cu un hemangiom în regiunea ochiului (de exemplu, pe pleoape), arătaţi-l neapărat medicului oftalmolog. Vizita la specialist este necesară pentru a determina în ce măsură hemangiomul tulbură vederea copilului (acest lucru este foarte posibil în cazul hemangioamelor situate în regiunea ochilor).

Copilul meu ar putea avea hemangioame nu numai pe piele, dar şi pe organele interne?

Din cărţile medicale sau de la medici aţi fi putut afla că hemangioamele pot apărea nu numai pe piele, dar şi în organele interne ale copiilor, de exemplu, în coloana vertebrală, creier, ficat sau rinichi. Acest lucru este adevărat. Mai mult, hemangioamele din organele interne se pot dovedi destul de periculoase.

Șansele de a avea un hemangiom în organele interne sunt reduse la copiii care au pe piele un singur hemangiom mic.

Pe de altă parte, copiii cu mai multe hemangioame mari pe piele (peste 6) au, probabil, hemangioame şi în organele lor interne.

Dacă copilul dvs. are câteva hemangioame pe piele, duceţi-l neapărat la medicul pediatru. Pentru a stabili prezenţa hemangioamelor în organele interne, medicul va trebuie să-l examineze şi să indice o serie de investigaţii (inclusiv ecografia organelor interne, tomografia computerizată a creierului şi radiografia coloanei vertebrale).

Hemangioamele se pot transforma în cancer?

Din cărţile medicale sau de la medici aţi fi putut afla că hemangioamele sunt tumori benigne. Din punct de vedere medical, hemangioamele sunt, într-adevăr, tumori. Cu toate acestea, sunt benigne şi deci nu cunt cancer şi nu devin cancer.

Dezvoltarea cancerului legat de hemangioame este posibilă numai în cele mai rare cazuri la copiii pe pielea cărora apare un număr mare de hemangioame.

În ce cazuri anume hemangioamele trebuie îndepărtate? La ce vârstă operaţia este mai indicată?

Decizia privitor la îndepărtarea hemangiomului sau recursul la o altă formă de tratament depinde de modul în care evoluează acesta şi de faptul dacă prezintă vreun pericol pentru sănătatea şi dezvoltarea normală a copilului.

Dacă copilul dvs. are unul sau mai multe hemangioame, care apar după naştere, şi hemangioamele nu împiedică dezvoltarea copilului (nu-i tulbură văzul sau respiraţia, nu sângerează), decizia cea mai corectă este să aşteptaţi până hemangiomul dispare de la sine sau, în cel mai rău caz, se micşorează până la dimensiuni minimale.

Dacă hemangiomul nu-l deranjează pe copil, nu trebuie să vă grăbiţi să-l îndepărtaţi. Chiar dacă acesta nu se va micşora fizic, pe măsură ce copilul va creşte, dimensiunile sale vor deveni mai mici în raport cu dimensiunile corpului şi de aceea, după îndepărtare, pe pielea copilului va rămânea o urmă mai mică.

Pe de altă parte, dacă hemangiomul împiedică dezvoltarea normală a copilului (de exemplu, dacă se formează în regiunea ochilor, gurii, căilor respiratorii), acesta trebuie îndepărtat.

De asemenea, decizia de a îndepărta hemangiomul este corectă dacă acesta sângerează deseori, dacă pe suprafaţa sa apare o rană sau dacă hemangiomul nu dispare după ce copilul împlineşte 5-6 ani.

Înainte de a vă învoi cu intervenţia chirurgicală, discutaţi neapărat cu medicul posibilitatea unui alt fel de tratament.

Ce tratament poate fi efectuat pentru a îndepărta hemangiomul?

În prezent, hemangioamele se îndepărtează cu ajutorul unor medicamente speciale, al laserului şi al intervenţiei chirurgicale.

Mai jos, vom prezenta modul în care se efectuează tratamentul hemangioamelor şi cât de eficient ar putea fi acesta.

Tratamentul hemangioamelor cu ajutorul propanolului şi timololului maleat

Propanolul este un medicament utilizat pe larg în tratamentul hipertensiunii arteriale. În 2008, un grup de savanţi a stabilit că propanolulu poate fi destul de eficient în tratarea hemangioamelor la copii.

În prezent, se aplică următoarea schemă de tratament cu propanol:

Înainte de începerea curei, medicii studiază minuţios funcţionarea inimii la copil, îi măsoară tensiunea arterială şi nivelul zahărului (glucozei) în sânge.

Tratamentul începe cu 0,5 mg de propanol pentru fiecare kilogram de masă corporală a copilului. Medicamentul se administrează de 2 ori pe zi, timp de 1 săptămână. La sfârşitul primei săptămâni de tratament, medicii verifică din nou funcţia inimii şi nivelul de glucoză în sânge. Dacă toţi indicatorii sunt în limitele normei, doza de propanol se măreşte la 1mg/kg. Această doză este administrată de copil de 2 ori pe zi, timp de încă o săptămână. La sfârşitul celei de-a doua săptămâni, copilul este reexaminat şi, dacă acesta suportă uşor tratamentul (propanolul poate încetini ritmul cardiac, scădea tensiunea arterială şi provoca alte efecte secundare), doza medicamentului poate fi mărită până la 2 mg/kg. Copilul administrează această doză de medicament în următoarele 4 săptămâni.

Cercetările clinice, în cadrul cărora s-au efectuat observaţii asupra copiilor ce au administrat propanol pentru tratarea hemangioamelor, au arătat că acest tratament poate conduce la reducerea semnificativă a dimensiunilor hemangiomului. Mai mult, copii tolerează, de regulă, foarte bine acest tratament (fără efecte secundare).

Timololul maleat este un medicament asemănător cu propanolul. Deja de foarte mult timp, timololul (în formă de picături) este utilizat în tratarea glaucomului la copii.

În 2012, au fost publicate rezultatele cercetărilor, în cadrul cărora au fost monitorizate eficacitatea şi siguranţa tratamentului hemangioamelor la grupuri întregi de copii cu ajutorul gelurilor şi picăturilor ce conţin timolol maleat.

Rezultatele acestor cercetări au arătat că tratamentul cu medicamente ce conţin timolol (medicamentul, în formă de gel sau picături cu o concentraţie de 0,25-0,5%, se aplică pe suprafaţa hemangiomului de 2 ori pe zi timp de 2 săptămâni) poate fi destul de eficient, mai ales în cazul hemangioamelor superficiale.

Tratamentul cu hormoni corticosteroizi

Până nu demult, medicamentele cu hormoni corticosteroizi (în formă de injecţii în regiunea hemangiomului, în formă de uguente sau de comprimate orale) reprezentau una dintre metodele principale în tratamentul hemangioamelor.

Cu toate acestea, în prezent (din cauza efectelor secundare pe care le pot provoca aceste medicamente), medicii recomandă tratament cu asemenea doctorii numai în cazurile în care celelalte metode de tratament (cu propanol, timolol, cu laser sau intervenţia chirurgicală) nu conduc la rezultatul scontat.

Dacă medicul a prescris copilului dvs. unguente cu hormoni corticosteroizi, citiţi recomandările noastre privind utilizarea sigură a acestor medicamente.

Cauterizarea hemangioamelor cu ajutorul laserului

De regulă, la îndepărtarea hemangioamelor cu ajutorul laserului (cauterizarea cu laser) se apelează după ce hemangiomul atinge dimensiunile minimale. În asemenea situaţii, laserul contribuie la îndepărtarea urmelor pe care le lasă hemangiomul pe piele.

De asemenea, cauterizarea cu laser poate fi soluţia potrivită dacă hemangiomul sângerează, dacă pe suprafaţa acestuia apare o rană sau dacă hemangiomul provoacă dureri.

În cadrul mai multor cercetări ştiinţifice, s-a constatat că cauterizarea cu ajutorul laserului accelerează vindecarea leziunilor ce se formează la suprafaţa hemangioamelor, reduce durerile în regiunea cu hemangioame şi accelerează micşorarea acestora.

De asemenea, medicul vă poate recomanda cauterizarea hemangioamelor cu laser, dacă acestea se situează pe degetele, pleoapele, buzele, urechile sau faţa copilului.

O şedinţă de cauterizare este, de regulă, insuficientă, de aceea medicul poate recomanda proceduri de cauterizare o dată la 2-4 săptămâni, până ce hemangiomul nu dispare cu totul.

Cauterizarea hemangioamelor cu laser conduce, de obicei, la rezultate bune. Cu toate acestea, în unele cazuri, după cauterizare, pe locul hemangiomului se formează o pată sau o cicatrice.

Îndepărtarea hemangiomului prin intervenţie chirurgicală

Îndepărtarea hemangiomului pe cale chirurgicală poate fi o decizie perfectă dacă:

 • este vorba de un hemangiom de dimensiuni considerabile, pe locul căruia se poate forma o cicatrice mare;
 • amânarea operaţiei poate dăuna copilului şi nu se mai poate aştepta momentul în care hemangiomul va dispărea spontan;
 • hemangiomul sângerează deseori sau pe suprafaţa sa se formează o rană;
 • hemangiomul se formează în regiunea ochilor sau a căilor respiratorii;
 • hemangiomul nu dispare cu totul până la vârsta de 6-7 ani şi îl deranjează pe copil din punct de vedere estetic.

Îndepărtarea chirurgicală a hemangiomului are loc, de regulă, cu anesetezie generală. Pe locul hemangiomului îndepărtat poate rămânea o cicatrice mai mult sau mai puţin vizibilă.

Înainte de intervenţia chirurgicală, discutaţi cu medicul dvs. ce tratament ar putea recomanda pentru a preveni apariţia cicatricii după operaţie. Mai multe detalii în această privinţă – în articolul Îndepărtarea cicatricilor.

Deschideți surse
 • Benjamin, L.T., 2013. Birthmarks of medical significance in the neonate. Seminars in Perinatology, 37(1), pp.16–19. Available at: http://dx.doi.org/10.1053/j.semperi.2012.11.007.
 • Elluru, R.G., 2013. Cutaneous Vascular Lesions. Facial Plastic Surgery Clinics of North America, 21(1), pp.111–126. Available at: http://dx.doi.org/10.1016/j.fsc.2012.11.001.
 • Fraitag, S., 2013. Naevus congenitaux : Faut-il les enlever ? Presse Medicale, 42(2), pp.127–131.
 • Mclaughlin MR, O’Connor NR, Ham P. Newborn skin: Part II. Birthmarks. Am Fam Physician. 2008;77(1):56-60.
 • Price, H.N. & Schaffer, J. V., 2010. Congenital melanocytic nevi – when to worry and how to treat: Facts and controversies. Clinics in Dermatology, 28(3), pp.293–302. Available at: http://dx.doi.org/10.1016/j.clindermatol.2010.04.004.
 • Suh, K.Y. & Bolognia, J.L., 2009. Signature nevi. Journal of the American Academy of Dermatology, 60(3), pp.508–514. Available at: http://dx.doi.org/10.1016/j.jaad.2008.10.056.
 • Vourc’H-Jourdain, M., Martin, L. & Barbarot, S., 2013. Large congenital melanocytic nevi: Therapeutic management and melanoma risk: A systematic review. Journal of the American Academy of Dermatology, 68(3).


Obiectivul principal al organizației noastre în prezent este elaborarea Ghidului Consumatorului Inteligent de Informații și Servicii Medicale. O sursă de informație medicală de generație nouă, axată pe prezentarea datelor detaliate, transparente, echidistante și cu valoare practică înaltă cu privire la beneficiile, daunele și limitele serviciilor medicale disponibile în prezent.
Scopul nostru este:

să-i ajutăm pe pacienți și medici să ia decizii medicale argumentate și chibzuite

să-i ajutăm pe pacienți și medici să construiască între ei relații eficiente și moral justificate: colaborare bazată pe înțelegerea din ambele părți a rolurilor unice pe care îl joacă fiecare și pe împărțirea justă a resposabilității, cel mai important scop al colaborării fiind formularea și atingerea obiectivelor medicale ale pacientului.

Ghidul Consumatorului Inteligent de Informaţii şi Servicii Medicale este alcătuit din 3 părți:

PARTEA I: LUAREA DECIZIILOR MEDICALE
ALĂTURAȚI-VĂ GRUPULUI NOSTRU PE FACEBOOK ȘI ABONAȚI-VĂ LA NOUTĂȚI PE EMAIL
Vă invităm să vă alăturați consumatorilor inteligenți de informații și servicii medicale pe rețele sociale

Abonați-vă la noutăți, ca să primiți un email o dată în câteva luni prin care să aflați despre publicarea materialelor noi și despre actualizări importante, introduse pe măsura procesării de noi date.