Explicaţia detaliată a greţei, vărsăturilor şi gestozei precoce în timpul sarcinii: cauzele apariţiei şi tratamentul eficient

Greaţa şi vărsăturile ca un semn al sarcinii

Potrivit cercetărilor moderne, greaţa şi vărsăturile mai mult sau mai puţin severe, se manifestă la, aproape, 90% dintre toate femeile gravide. Cu toate acestea, în ciuda acestui fapt, apariţia de greaţă şi de vărsături la femeile care ar putea să fie gravide ar trebui să fie considerată doar ca un semn posibil, dar nicidecum sigur al sarcinii.

Greaţa asociată cu sarcina, apare, cel mai adesea, dimineaţa (dar poate fi constantă sau să apară seara), pe stomacul gol sau după masă, şi poate fi însoţită de o întârziere a menstruaţiei, de slăbiciune, de urinare frecventă şi de alte simptome.

Sarcina este un eveniment foarte serios şi presupune o responsabilitate prea mare pentru ca să fie apreciată doar prin apariţia greţii şi a vărsăturilor.

Dacă aveţi greaţă şi / sau vărsături, şi bănuiţi că aţi putea fi gravidă, citiţi neapărat articolul nostru Semne de sarcină, în care veţi găsi o descriere detaliată a tuturor posibilelor semne de sarcină şi sfaturi cu privire la modul de a determina cu exactitate prezenţa sarcinii.

Greaţa şi vărsăturile la femeile gravide

După cum s-a menţionat mai sus, cu greaţa şi cu vărsăturile mai mult sau mai puţin severe se confruntă aproape toate femeile gravide. Mai jos, vom discuta principalele întrebări despre ceea ce ar putea însemna prezenţa sau absenţa greţii şi a vărsăturilor în timpul sarcinii, precum şi vom da recomandări cu privire la modul de a ameliora, în condiţii de siguranţă, greaţa şi vărsăturile în timpul sarcinii.

La care etape de sarcină apar şi dispar greaţa şi vărsăturile?

Greaţa şi vărsăturile apar, de regulă, în primele 8-12 săptămâni de sarcină (adică, la 3 luni de la concepţie).
De la a 10-a până la a 13-a săptămână de sarcină, greaţa şi vărsăturile se reduc în mod semnificativ, aproximativ, la a 14-a – a 15-a săptămână de sarcină.

La aproximativ, 10% dintre femei, greaţa şi vărsăturile pot persista până la 20-22 săptămâni de sarcină sau chiar până la naştere.

Apariţia greţii şi a vărsăturilor severe în timpul sarcinii la o etapă târzie (după 20-30 de săptămâni) poate fi un semn de complicaţii grave (vezi mai jos).

Ce se întâmplă dacă în timpul sarcinii nu se manifestă nici greaţă, nici vărsături?

Unele studii arată că femeile care suferă de greaţă şi de vărsături, la începutul sarcinii, au un risc de avort spontan sau de naştere a copilului mort puţin mai mic decât cel al femeilor fără aceste simptome.

Cu toate acestea, în ciuda acestui fapt, lipsa greţei şi a vărsăturilor la femeile gravide ar trebui să fie văzută, mai degrabă, ca un mare noroc, decât ca un semn că în dezvoltarea sarcinii este ceva în neregulă.

Greaţa constantă şi vărsăturile în primele luni ale sarcinii: gestoza în sarcină

Greaţa şi vărsăturile frecvente în primele 3-4 luni de sarcină sunt numite gestoza precoce.

Cu toate că gestoza în timpul sarcinii este foarte comună, aceasta, rareori, este atât de severă, încât femeia însărcinată să aibă nevoie de ajutor medical. Acest lucru se întâmplă, aproximativ, la 0,5-2% dintre toate femeile gravide. Cauza exactă a gestozei nu este cunoscută.

Gestoza severă, fără un tratament adecvat, poate conduce la deshidratare semnificativă şi la epuizarea organismului femeii gravide, la ruperea mucoasei stomacului, la convulsii şi, chiar, la moarte, astfel încât, dacă vă confruntaţi cu o astfel de problemă – adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.

Pentru tratamentul gestozei, medicul poate să vă prescrie medicamente speciale, precum şi perfuzii intravenoase (instilator) cu substanţe nutritive.

În trecut, gestoza precoce a fost una dintre cele mai comune cauze ale decesului femeilor gravide, la etapele începătoare ale sarcinii. Acum, din fericire, moartea din cauza gestozei precoce de sarcină se întâmplă rar.

În zilele noastre, principala cauză a decesului femeilor în timpul sarcinii precoce este sarcina ectopică.

Dacă greaţa şi vărsăturile, în cazul Dvs., nu se întâmplă foarte des şi Dvs. le faceţi bine faţă, citiţi recomandările noastre de mai jos.

Arsuri la stomac + greaţă + dureri de stomac + regurgitări frecvente în timpul sarcinii

Această combinaţie de simptome este, adesea, observată la femeile însărcinate şi este asociată cu o perturbare a funcţionării normale a valvei care blochează trecerea din stomac în esofag.

Dacă vă confruntaţi cu o problemă similară, citiţi cu atenţie recomandările noastre în articole: Refluxul gastroesofagian şi Arsuri la stomac.

Alte cauze de greaţă şi de vărsături în timpul sarcinii. Cazurile în care trebuie să vă adresaţi neapărat medicului.

La fel ca şi la toţi ceilalţi oameni, greaţa şi vărsăturile la femeile gravide pot fi asociate cu alte cauze, care au fost descrise în detaliu în articolul Greaţa şi voma la copii şi la adulţi.

Probabilitatea că greaţa şi vărsăturile în timpul sarcinii nu sunt cauzate de sarcină, este mai mare în următoarele cazuri:

 • Greaţa şi vărsăturile severe au apărut pentru prima dată după a 9-a săptămână de sarcină;
 • În plus la greaţă şi la vărsături, se manifestă şi aşa simptome, cum ar fi febra, diareea, frisoanele, durerile abdominale;
 • Greaţa şi vărsăturile au apărut după ingerarea unui produs care ar putea fi stricat;
 • Odată cu greaţa şi vărsăturile, au apărut dureri de cap, ameţeli, tulburări de mers, tulburări de vedere, tulburări de vorbire;
 • Voma conţine urme de sânge;
 • Înainte de apariţia greţii şi a vărsăturilor, v-au detectat creşterea tensiunii arteriale şi prezenţa proteinelor în urină.

Dacă bănuiţi că greaţa şi vărsăturile, în cazul Dvs., nu are nicio legătură cu sarcina sau dacă aţi observat simptomele enumerate mai sus, adresaţi-vă neapărat medicului.

Cum puteţi scăpa de greaţă şi de vărsături în timpul sarcinii?

În cazurile în care greaţa şi vărsăturile, la femeile gravide, nu sunt asociate cu complicaţii ale sarcinii sau cu alte boli, este posibilă reducerea sau eliminarea deplină a acestora în următorul mod:

Dieta

 • Mâncaţi de îndată ce vă este foame, fără ca să ţineţi cont de timpul şi de programul zilei.
 • Încercaţi să mâncaţi mai puţin dintr-o dată, dar mâncaţi mai des.
 • Nu respectaţi principiul “femeia însărcinată trebuie să mănânce pentru doi“! Femeile gravide ar trebui să primească doar cu 450 de kilocalorii pe zi mai mult decât femeile obişnuite (450 kcal se conţin, de exemplu, în 100 gr. de biscuiţi, în 100 gr. de brânză, în 200 gr. de cartofi, etc.).
 • Încercaţi să mâncaţi cât mai puţine alimente grase, condimentate sau alimente cu un miros puternic.
 • Încercaţi să nu contactaţi cu produsele pe care le suportaţi rău în timpul sarcinii.
 • Discutaţi cu medicul dumneavoastră despre întreruperea administrării preparatelor de fier şi despre începerea administrării preparatelor complexe ale vitaminelor şi mineralelor, concepute special pentru femeile gravide. Suplimente de fier, adesea, provoacă greaţa severă şi constipaţii.
 • Pentru micul dejun este cel mai potrivit un mic sandviş cu brânză sau cu carne slabă, dar fără unt.
 • Între mese, încercaţi să beţi băuturi dulci (de exemplu, ceai de fructe cu zahăr), dar nu beţi imediat după masă sau în timpul mesei.

Regimul de muncă şi de odihnă

Urmăriţi situaţiile în care greaţa şi vărsăturile devin mai slabe şi încercaţi să petreceţi mai mult timp în aceste condiţii (de exemplu, mersul pe jos, sportul uşor, menajul).

Medicamente împotriva greţii şi ale vărsăturilor în timpul sarcinii

Medicamentele speciale împotriva vărsăturilor se utilizează numai în cazul în care toate celelalte mijloace nu funcţionează, precum şi în cazul gestozei grave.

Dintre toate medicamentele anti-greaţă, mai mare eficienţă şi siguranţă în timpul sarcinii arată: Vitamina B6 (piridoxina), odnansetronul, prometazina, metoclopromidul, meclizina, difenhidramina.

Înainte de a începe să administraţi oricare dintre aceste medicamente, discutaţi această posibilitate cu medicul Dvs.

data publicării: