Ghid de utilizare corectă a produselor emoliente şi hidratante

DESPRE ACEASTĂ VERSIUNE A ARTICOLULUI

Data ultimei actualizări:

Volum: 11 paginiPagini convenționale, cu un volum aproximativ egal cu cel al unei pagini de carte.

CUM A FOST SCRIS ACEST ARTICOL?

Acest articol a fost scris în conformitate cu viziunea noastră despre rolul pe care informația obiectivă îl poate avea în luarea deciziilor medicale personale. Aflați mai multe despre procesul de scriere a articolelor și despre autori.

Textul articolului nu conține publicitate ascunsă. Vedeți Dezvăluirea informațiilor financiare.

APRECIEREA CITITORILOR

(Instrument nou) Indicați cât de mulțumit(ă) sunteți de faptul că ați găsit acest articol și/sau scrieți o recenzie

Apreciere medie: 3.7. Pe baza a 3 voturi.
Se încarcă...

Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere:
Verificati aici.

Pot fi utilizate produsele emoliente şi hidratante în cazul unor boli de piele precum psoriazisul sau eczema?

Produsele cosmetice emoliente și hidratante deocamdată nu sunt incluse în registrele oficiale pentru tratamentul bolilor de piele. Cu toate acestea, cercetările au arătat că utilizarea lor zilnică poate fi o componentă foarte eficientă în tratamentul bolilor grave ale pielii, cum ar fi psoriazisul, eczema şi alte maladii, în cazul cărora pielea se usucă sever şi se irită.

În cazul în care vă confruntaţi cu o boală ce provoacă o uscăciune severă și generalizată a pielii sau numai a unor părţi ale acesteia, utilizarea regulată a cremelor hidratante şi emoliente ar putea conduce la:

  • Eliminarea sau reducerea senzaţiei neplăcute de piele uscată şi contractată;
  • Reducerea iritaţiei pielii şi ameliorarea pruritului;
  • Reducerea riscului de sângerare şi de fisuri dureroase;
  • Îmbunătăţirea aspectului pielii, netezirea tenului neuniform şi scuamos;
  • Îmbunătăţirea capacităţii de protecţie ale pielii, reducând, astfel, riscul infecţiilor bacteriene;
  • Sporirea eficienţei altor medicamente aplicate pe piele. În condiţii de utilizare sistematică a agenţilor emolienți şi hidratanți, creşte semnificativ eficienţa unguentelor şi a cremelor ce conţin hormoni glucocorticoizi. Acest lucru vă va permite să utilizaţi aceste medicamente în cantităţi mai mici, iar tratamentul cu doctoriile date va deveni mai sigur (vezi Recomandări cu privire la utilizarea unguentelor şi cremelor cu hormonii corticosteroizi).
Aşadar, dacă vă confruntaţi cu o boală care vă usucă sau vă irită puternic pielea, iar medicul vă recomanda să utilizaţi creme hidratante sau emoliente, consideraţi aplicarea acestor produse ca pe una dintre componentele importante ale tratamentului.

Dacă medicul nu v-a spus nimic despre posibilitatea de utilizare a acestor produse, dar dvs. credeţi că acestea ar putea ajuta, întrebaţi-l neapărat dacă puteţi să le utilizaţi.

În continuare, vom oferi răspunsuri detaliate la întrebările de bază privind modul de selectare şi de utilizare a agenţilor emolienţi şi hidratanţi, necesari pentru a rezolva problema pielii uscate care apare pe fundalul unor boli.

Cum să alegeți cel mai potrivit emolient?

În prezent, produsele emoliente şi hidratante pentru pielea uscată pot fi găsite, practic, în orice farmacie sau supermarket.

Dacă nu aveţi experienţă în selectarea cremelor hidratante, diversitatea și prezența masivă pe piaţă a acestor produse, dar şi necesitatea de a alege doar un produs din oferta foarte bogată, pot constitui o problemă serioasă pentru dvs..

Oamenii care nu ştiu de ce fel de produse au nevoie, de multe ori, îşi pun următoarele întrebări:

  • Care este semnificația unor cuvinte precum emolient, hidratant, ocluziv, umectant? Ce înseamnă denumirile chimice care desemnează ingredientele din compoziția unui produs?
  • Care formă a produsului hidratant este cea mai potrivită pentru mine – cremă, unguent, gel, loţiune, spray, ulei de duş sau de cadă? Cum se deosebesc acestea unele de altele?
  • Pentru a soluționa problema mea, trebuie să aleg un singur produs sau mai bine să aleg câteva produse diferite pe care să le utilizez concomitent?
  • În ce mod trebuie să utilizez mijloacele de hidratare a pielii pentru a rezolva problema cu care mă confrunt şi cum pot înţelege dacă acestea ajută?

Mai jos vom da răspunsuri la toate aceste întrebări.

Care este semnificația unor cuvinte precum emolient, hidratant, ocluziv, umectant ? Ce înseamnă denumirile chimice care desemnează ingredientele din compoziția unui produs?

Pe etichete şi în publicitatea la diferite mijloace cosmetice hidratante și emoliente se poate face referință la faptul că acestea au proprietăţi emoliente, ocluzive, hidratante. Aceste însemnări indică următoarele:

Produsele emoliente (engl emollient) acţionează prin înmuierea şi netezirea scuamelor pielii. Fiind aplicate pe piele, acestea elimină rugozitatea şi asperitățile de la suprafaţă.

Produsul cosmetic poate avea proprietăţi emoliente, dacă acesta conține:

  • silicon (dimeticon, ciclometicon);
  • ulei vegetal (ulei din seminţe de struguri, ulei din seminţe de susan, ulei de jojoba, unt de cacao, unt de Shea);
  • alcooli (alcool stearic, alcool cetilic);
  • petrolatum (vaselină), ulei mineral;
  • acizi (acid miristic, acid palmitic);
  • miristat de izopropil;
  • PEG-60 (polietilen glicol);
  • ulei de ricin hidrogenat;
  • gliceril linoleat;
  • decil oleat;
  • lanolină etc.
Produsele cu ingrediente ocluzive (engl. occlusive) formează pe suprafaţa pielii un strat protector care opreşte evaporarea apei.
Agenţii ocluzivi înşişi nu conţin apă, astfel încât acționează mai eficient dacă sunt aplicaţi pe pielea umezită (de exemplu, imediat după ce faceţi duş).

Produsul cosmetic poate avea proprietăţi ocluzive dacă se compune din:

  • acizi graşi (acidul stearic, acidul linoleic);
  • alcooli (alcool cetilic, alcool stearic);
  • ceară (de origine vegetală sau animală);
  • propilen glicol;
  • steroli (colesterol);
  • fosfolipide (lecitină);
  • vaselină etc.

În listele în care figurează compușii chimici enumerați mai sus puteţi observa, de asemenea, că unele substanţe (de exemplu, vaselina) sunt incluse în grupul de emoliente şi în grupul de agenţi ocluzivi. Într-adevăr, fiind aplicate pe pielea umezită, acestea formează pe suprafaţă un strat care previne evaporarea apei şi netezește scuamele.

Produsele umectante (engl. humectants) au capacitatea de a atrage și reține apa, facilitând pătrunderea umezelii din straturile profunde ale pielii (derma) în straturile de suprafaţă (epiderma).

Odată aplicate pe piele, aceste produse fac stratul de suprafaţă mai umed şi îi conferă un aspect de piele mai elastică şi mai netedă.

Produsul cosmetic poate avea proprietăţi umectante în cazul în care conţine:

  • glicerină;
  • zaharuri (glucoză, fructoză, zaharoză, miere);
  • proteine;
  • aminoacizi;
  • elastină;
  • colagen;
  • uree ş.a.

Dacă analizaţi lista substanţelor chimice care se conţin în produsul pentru îngrijirea pielii pe care îl utilizaţi deja sau intenţionaţi să-l utilizaţi, veţi observa, probabil, că lista dată include substanţe chimice din toate cele trei grupe menţionate mai sus.

Acest lucru este logic, deoarece companiile care fabrică produse pentru îngrijirea pielii uscate depun eforturi pentru a le face cât mai eficiente şi, prin urmare, includ în compoziția lor substanţe emoliente, substanţe care contribuie la creşterea conţinutului de apă în piele şi substanţe care previn evaporarea apei.

În cosmetologie, asemenea produse complexe pentru îngrijirea pielii se numesc Produse hidratante (engl. moisturizers).

Produsele hidratante gata (de exemplu, creme, loţiuni etc.), care conţin ingrediente emoliente, umectante şi ocluzive, sunt cele mai potrivite pentru pielea uscată.

Dar şi produsele ce conţin o singură substanţă (de exemplu, doar petrolatum sau doar lanolină) cu capacitatea de a înmuia pielea şi de a preveni evaporarea apei pot fi o alegere bună.

Care formă a produsului hidratant este cea mai potrivită pentru mine – cremă, unguent, gel, loţiune, spray, ulei de duş sau de cadă? Cum se deosebesc acestea unele de altele?

Existenţa cremelor hidratante în diverse forme nu este întâmplătoare şi nu este doar un truc de marketing. După cum veți vedea mai jos, fiecare dintre formele produselor hidratante au anumite proprietăţi fizice şi chimice care le fac optime pentru utilizarea într-o situaţie anume.

Unguentele conţin cantităţi mari de grăsimi şi de substanţe asemănătoare grăsimilor (ceară, uleiuri vegetale, animale sau sintetice). Datorită acestui fapt, unguentele au un efect de hidratare şi de emoliere stabil şi semnificativ. Cu toate acestea, datorită compoziţiei grase, unguentele sunt mai puţin comode la utilizare: după aplicarea lor, pe piele rămân urme vizibile de grăsime, care pot murdări hainele. Unguentele se întind greu pe piele, mai ales dacă aceasta este acoperită cu păr.

Astfel, unguentele pot fi o soluţie bună, dacă aveţi nevoie să înmuiaţi şi să hidrataţi zonele mici, dar foarte uscate, de piele (de exemplu, coatele, genunchii, palmele), pe care nu creşte păr. Unguentele sunt perfecte pentru a fi utilizate înainte de somn sau în timpul pe care îl petreceţi acasă.

Gelurile sunt un amestec de uleiuri şi de apă. Pentru ca aceste componente să poată forma un amestec, se utilizează substanţe speciale, numite carbomeri. Datorită carbomerilor, gelurile capătă o consistenţă gelatinoasă şi nu se separă în părţile componente. La aplicarea pe piele, componenta de legătură (carbomerul) se dizolvă şi permite ca apa şi uleiurile să se separe. Efectul dat permite uleiurilor să pătrundă adânc în piele şi împiedică spălarea/ înlăturarea rapidă a acestora de pe suprafaţa pielii.

Gelurile se întind şi se absorb mai bine decât unguentele, dar sunt mai puţin eficace în hidratarea pielii.

Cremele, la fel ca şi gelurile, reprezintă un amestec de apă şi uleiuri (conţinutul de uleiuri în cremă este mai mic decât în gel). Consistenţa cremelor face utilizarea lor mai acceptabilă şi mai convenabilă, comparativ cu unguentele şi gelurile: cremele se întind uşor pe piele, sunt absorbite bine şi rapid. Cu toate acestea, datorită cantităţii scăzute de grăsimi, eficienţa cremelor ar putea fi mai scăzută decât cea a unguentelor.

Gelurile şi cremele sunt bune pentru cazurile în care trebuie să hidratați şi să înmuiațe regiuni destul de mari ale pielii, pe care creşte părul scurt şi subţire. Aceste produse, de asemenea, sunt potrivite și în cazurile în care, la scurt timp după aplicarea produsului hidratant, trebuie să vă îmbrăcaţi şi să ieșiți din acasă.

Loţiunile conţin mai multă apă decât cremele şi gelurile, ceea ce le face mai uşor de utilizat. Acest tip de produse este mai uşor de aplicat pe suprafeţe mari de piele, chiar dacă pielea este acoperită cu păr lung. Cu toate acestea, din cauza conţinutului scăzut de grăsime, loțiunile sunt mai puţin eficiente în hidratarea şi înmuierea pielii decât cremele, gelurile sau unguentele.

Loţiunile sunt perfecte pentru hidratarea unor suprafeţe mari ale pielii (de exemplu, spatele, pieptul, abdomenul, picioarele) sau la hidratarea pielii pe care creşte părul lung (de exemplu, scalpul). Datorită absorbţiei rapide, loţiunile pot fi utilizate cu puţin timp înainte de a ieşi din casă.

Sprayurile conţin grăsimi, cum ar fi parafina albă moale, parafina lichidă, uleiul din nucă de cocos fracţionat. Sprayurile se aplică uşor pe piele chiar şi în locurile greu accesibile, cum ar fi pielea de pe spate. Aceste produse se absorb rapid şi nu pătează hainele. Cu toate acestea, efectul lor de hidratare şi de înmuiere este slab şi nu durează mult.

Astfel, la alegerea formei emolientului ar trebui să vă ghidaţi de următoarele criterii:

  • Cât de pronunțată este uscăciunea pielii la dvs.?
  • Care sunt zonele de piele pe care trebuie să le trataţi? Cât de mari sunt acestea? Puteţi ajunge la ele? Există păr pe ele?
  • Cât de important este pentru dvs. ca remediul să se absoarbă rapid în piele şi să nu lase pete de grăsime pe haine?

S-ar putea să fiți nevoit să cumpărați mai multe tipuri diferite de creme hidratante: de exemplu, un unguent sau o cremă pentru regiuni mici, dar foarte uscate, ale pielii, pentru utilizare la domiciliu (de exemplu, pe timp de noapte) şi o loţiune sau un spray pentru a hidrata restul pielii sau pentru a fi utilizate înainte de a pleca de acasă.

Înainte de a procura un produs hidratant

Dacă intenţionaţi să procuraţi un produs de hidratare a pielii, reţineţi următoarele:

  • La început, este mai bine să cumpăraţi doar creme hidratante în ambalaje mici (mostre) şi să încercaţi să le utilizaţi pe rând, urmărind modul în care acestea acționează asupra pielii. Acest lucru vă va ajuta, fără cheltuieli inutile, să determinaţi care dintre mijloacele hidratante sunt cele mai potrivite pentru dvs..
  • Dacă trebuie să trataţi regiuni mari ale pielii, alegând un emolient, începeţi cu cele care vă convin ca preţ şi pe care le puteţi găsi cu uşurinţă. Pentru ca remediul să vă ajute, va trebui să-l aplicaţi pe piele de mai multe ori, în cantităţi mari şi pe o perioadă lungă de timp. De aceea, este necesar ca tratamentul să nu fie prea costisitor şi prea anevoios.

Cum se utilizează produsele emoliente şi hidratante?

Cum se aplică produsele hidratante? Care sunt efectele secundare pe care le pot provoca aceste remedii şi cum le puteţi evita?

În unele cazuri, agenţii hidratanţi pot provoca iritarea pielii. În acest sens, fiecare produs nou pe care doriţi să-l utilizaţi ar trebui aplicat, în primele câteva zile, doar pe o mică porţiune a pielii. Dacă remediul dat nu vă provoacă iritaţii ale pielii, puteţi începe aplicarea acestuia pe toate regiunile pielii care necesită îngrijiri.

Dimpotrivă, dacă observaţi că, după utilizarea unui produs, pielea devine iritată (mai roşie, mai umflată) sau aveţi mâncărime puternică (prurit), nu-l mai utilizaţi şi încercaţi un alt remediu. Dacă acest lucru se întâmplă din nou şi cu alte mijloace, încercaţi produse care nu conţin arome şi parabeni (informație pe care ar trebui să o găsiți și pe ambalaj, în formule de genul: fragrance free şi paraben free).

Remediul trebuie aplicat într-o cantitate suficientă pentru ca pe piele să rămână un strat subţire, dar vizibil (ceva mai jos, veți găsi mai multe informații cu privire la cantitatea produselor hidrante ce poate fi aplicată). Este suficient doar să întindeţi produsul pe piele, fără să-l masați până la absorbție totală. După ce aţi aplicat emolientul, lăsaţi-l să se absoarbe de la sine.

Dacă utilizaţi unguente, geluri, creme sau loţiuni, acestea trebuie aplicate pe piele prin întindere uşoară în direcţia de creştere a părului. Potrivit unor date, aplicarea împotriva direcției de creştere a părului poate bloca porii pielii şi poate provoca formarea comedoanelor (punctelor negre) şi a acneei.

Dacă utilizarea unui remediu hidratant v-a provocat o dată apariţia acneei, încercaţi să utilizaţi creme, geluri sau loţiuni în loc de unguente, aplicând un strat mai subţire de emolient, dar cu condiția că veți administra emolientul alternativ ceva mai des.

După aplicarea emolientului, aşteptaţi 30 de minute înainte de a administra pe piele orice alte produse (cosmetice sau medicamentoase).

Atenție!

  • Emolientele pe bază de parafină sunt uşor inflamabile. Acestea nu trebuie, în niciun caz, utilizate în apropierea surselor de foc.

Ce cantitate de emolient trebuie aplicată pe piele?

Cantitatea emolientului aplicat pe piele se stabilește în funcţie de gradul de afectare şi de deshidratare a pielii. Mai mult, cantitatea aplicată pe piele este în funcție de forma produsului şi de regiunea corpului care necesită hidratare.

În medie, pentru hidratarea eficientă şi înmuierea pielii ar putea fi necesare următoarele cantităţi de produse hidratante:

Regiunea corpului Cantitatea de cremă sau de unguent (pentru o săptămână) Cantitatea de loţiune (pentru o săptămână)
Faţa 15-30 grame 100 ml
Palmele 25-30g 200 ml
Scalpul 50-100 grame 200 ml
Mâinile şi picioarele 100-200 grame 200-300 ml
Trunchiul 400 grame 500 ml
Regiunea inghinală şi organele genitale 15-25 grame 100 ml

Dacă utilizaţi produsele hidratante pentru pielea afectată de eczeme, cantitatea medie de remediu hidratant, pe care îl aplicaţi pe piele o singură dată ar trebui să fie de circa 10 ori mai mare decât cantitatea unguentului cu corticosteroizi pe care îl utilizaţi sau l-aţi utilizat anterior.

Cât de des pot aplica emoliente pe piele?

Substanţele emoliente pot fi aplicate pe piele de câte ori este necesar, pentru a menţine o stare bună a pielii.

Puteţi determina de sine stătător frecvenţa de aplicare a remediului hidratant sau puteţi discuta acest lucru cu medicul dumneavoastră.

Unii experţi recomandă administrarea remediilor hidratante de 3-4 ori pe zi sau chiar mai des, dacă acest lucru nu este suficient pentru a menţine starea bună a pielii.

Aşa cum am menţionat mai sus, puterea şi durata efectului remediului hidratant depinde de forma produsului (cremă, unguent, loțiune sau spray).

Cel mai pronunţat şi îndelungat efect de hidratare îl au unguentele: aplicarea pe piele de 2-3 ori pe zi a acestora s-ar putea dovedi suficientă.

Cremele, gelurile şi loţiunile, care conţin mai multă apă, trebuie aplicate de la 4 până la 6 ori pe zi.

Trebuie să continui utilizarea remediului hidratant dacă pielea mea nu mai pare uscată?

Deoarece emoliente nu au un efect de lungă durată, ar fi corect să continuaţi utilizarea acestora (deși poate mai puțin frecvent) chiar şi după ce starea pielii se îmbunătăţeşte. Acest lucru vă va ajuta să evitaţi reagravarea problemei după un timp oarecare.

Ce încă mai pot face pentru a hidrata suprafeţe mari de piele?

Cel mai convenabil mod de a hidrata şi de a înmuia suprafeţe mari de piele este utilizarea remediilor emoliente (sub formă de geluri, creme, loţiuni şi uleiuri de baie sau de duş), în timp ce vă îmbăiaţi sau faceţi duş.

Această metodă poate fi utilă în cazurile în care trebuie fie să hidratați pielea din regiunile greu accesibile, fie să hidrataţi toată pielea corpului dvs., fie să aplicaţi emoliente pe pielea copiilor care nu-şi pot aplica de sine stătător emoliente în timpul zilei.

Dacă vă decideţi să utilizaţi un remediu hidratant în timp ce faceți duş sau baie, aplicați-l pe pielea dvs., cu mâinile sau cu ajutorul unui burete, apoi clătiţi bine pielea pentru a-i permite să se cureţe de scuamele moarte ale pielii şi de excesul de sebum.

Experţii recomandă ca temperatura apei în cadă sau în duş să nu depăşească temperatura corpului (36-37 C, apa în acest caz fiind percepută drept “abia caldă”).

Apa prea caldă poate provoca vasodilataţia pielii şi eliberarea unor substanţe biologice active care provoacă sau sporesc mâncărimea.

Pentru protecţie suplimentară şi pentru hidratarea pielii, puteţi exclude utilizarea săpunurilor sau gelurilor de duş, înlocuindu-le totalmente cu remedii hidratante (cu alte cuvinte, puteţi utiliza o loţiune hidratantă pentru a face baie sau duş, pentru a vă spăla pe mâini şi pe faţă).

Utilizarea remediilor hidratante în timp ce faceți duş sau baie şi înlocuirea săpunului obişnuit şi a gelului de duș cu acestea, este recomandată, în special, persoanelor care se confruntă cu psoriazis sau cu eczeme ce provoacă o puternică uscare a unor suprafeţe mari ale pielii.

Remediile hidratante curăţă bine pielea şi, în acelaşi timp, nu o usucă şi nu o irită, precum se întâmplă în cazul utilizării săpunului sau a gelului de duş obișnuit.

Atenție!

Utilizarea produselor emoliente în timp ce faceți duş sau baie poate face podeaua alunecoasă.


Cum pot şti dacă emolientul este potrivit pentru mine? Ce ar trebui să fac dacă nu sunt satisfăcut de efectul pe care îl are acesta?

Puteţi determina foarte simplu dacă remediul hidratant pe care îl utilizați este potrivit pentru dvs. sau nu. Veţi înţelege acest lucru dacă, în urma administrării acestuia, pielea dvs. va deveni mai puţin uscată, mai puţin iritată şi, în general, va arăta mai sănătos.

O întrebare mai dificilă este: ce să fac dacă nu sunt mulţumit de rezultatul produs de remediul hidratant?

Pentru a rezolva această problemă:

  • Dacă este posibil, încercaţi să aplicaţi remediul mai des şi în cantităţi mai mari decât înainte.
  • Dacă este posibil, încercaţi să utilizaţi o formă mai grasă a remediului hidratant (altfel spus, unguente în loc de creme sau creme în loc de loţiuni).
  • Evitați totalmente utilizarea săpunului şi altor produse de igienă şi înlocuiţi-le cu remedii hidratante.

Dacă aceste soluții nu funcţionează, adresaţi-vă neapărat la medic. În unele cazuri, menţinerea deshidratării puternice a pielii, în ciuda utilizării adecvate a agenţilor de hidratare, este consecinţa unei reacţii inflamatorii puternice și continue. În acest sens, pentru a rezolva problema, medicul dumneavoastră vă poate recomanda să începeţi un tratament antiinflamator suplimentar (sau să măriţi doza de medicamente antiinflamatorii pe care le-aţi utilizat până acum).

În unele cazuri, persistenţa deshidratării, în ciuda utilizării abundente a remediilor hidratante pe piele, poate fi o manifestare a reacţiei alergice (dermatita de contact) la acest remediu. Recunoscând semnele alergiei, medicul dumneavoastră vă poate recomanda să înlocuiţi un remediu hidratant cu altul.

Pot fi utilizate emolientele în timpul sarcinii şi alăptării?

Emolientele sunt considerate sigure în timpul sarcinii şi alăptării.

Dacă trebuie să le aplicaţi pe piele la nivelul mameloanelor, în timpul alăptării, utilizaţi produse pe bază de apă, care nu conţin parafină şi alte uleiuri minerale (parafinele pot fi toxice pentru sugari).

Câteva recomandări suplimentare privind utilizarea agenţilor hidratanţi în tratamentul dermatitei atopice (eczema)

Dacă dermatita atopică, în cazul dvs., a condus la formarea unor regiuni foarte uscate ale pielii, ar fi corect să începeţi tratamentul cu aplicarea unguentelor hidratante ce produc cel mai mare efect posibil.

Pe de altă parte, dacă dermatita atopică a condus la formarea unor leziuni de pe suprafaţa cărora se elimină un lichid transparent (eczema umedă), pentru protecţia pielii ar trebui să utilizaţi loţiuni hidratante în loc de unguente.

Unele remedii emoliente şi hidratante pentru tratamentul eczemelor şi altor boli de piele, pot conţine antibiotice sau alţi agenţi antimicrobieni. Asemenea medicamente ar trebui utilizate numai pentru o perioadă scurtă de timp, până la vindecarea leziunilor cutanate. Utilizarea prelungită a remediilor hidratante care conţin antibiotice sau agenţi antimicrobieni nu este recomandată din cauza riscului de apariţie pe piele a tulpinilor microbiene rezistente la antibiotice.

Recomandări suplimentare pentru tratamentul psoriazisului

Mai multe sfaturi pentru tratamentul psoriazisului găsiți în articolul Recomandări cu privire la tratamentul psoriazisului.
Deschideți surse
  • Draelos, Z.D., 2010. Active agents in common skin care products. Plastic and reconstructive surgery, 125(2), pp.719–24. Available at: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20124857.
  • Draelos, Z.D., 2012. New treatments for restoring impaired epidermal barrier permeability: Skin barrier repair creams. Clinics in Dermatology, 30(3), pp.345–348. Available at: http://dx.doi.org/10.1016/j.clindermatol.2011.08.018.
  • Elson, D., 1998. Use of emollients in dry skin conditions. Nursing times, 107(47), pp.18, 20–1. Available at: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23517354.
  • Epstein, H., 2009. Cosmeceutical vehicles. Clinics in Dermatology, 27(5), pp.453–460. Available at: http://dx.doi.org/10.1016/j.clindermatol.2009.05.007.
  • Philip Werschler, W. et al., 2011. Enhanced efficacy of a facial hydrating serum in subjects with normal or self-perceived dry skin. Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, 4(2), pp.51–55.
  • Trookman, N.S. et al., 2009. Clinical assessment of a combination lip treatment to restore moisturization and fullness. Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, 2(12), pp.44–48.


Obiectivul principal al organizației noastre în prezent este elaborarea Ghidului Consumatorului Inteligent de Informații și Servicii Medicale. O sursă de informație medicală de generație nouă, axată pe prezentarea datelor detaliate, transparente, echidistante și cu valoare practică înaltă cu privire la beneficiile, daunele și limitele serviciilor medicale disponibile în prezent.
Scopul nostru este:

să-i ajutăm pe pacienți și medici să ia decizii medicale argumentate și chibzuite

să-i ajutăm pe pacienți și medici să construiască între ei relații eficiente și moral justificate: colaborare bazată pe înțelegerea din ambele părți a rolurilor unice pe care îl joacă fiecare și pe împărțirea justă a resposabilității, cel mai important scop al colaborării fiind formularea și atingerea obiectivelor medicale ale pacientului.

Ghidul Consumatorului Inteligent de Informaţii şi Servicii Medicale este alcătuit din 3 părți:

PARTEA I: LUAREA DECIZIILOR MEDICALE
ALĂTURAȚI-VĂ GRUPULUI NOSTRU PE FACEBOOK ȘI ABONAȚI-VĂ LA NOUTĂȚI PE EMAIL
Vă invităm să vă alăturați consumatorilor inteligenți de informații și servicii medicale pe rețele sociale

Abonați-vă la noutăți, ca să primiți un email o dată în câteva luni prin care să aflați despre publicarea materialelor noi și despre actualizări importante, introduse pe măsura procesării de noi date.