Versiunea arhivată

Explicaţia detaliată a gastroscopiei (endoscopia digestivă superioară): cum se face gastroscopia la copii şi la adulţi, cum să vă pregătiţi de procedură, complicaţiile posibile


Datele actualizate cu privire la endoscopia digestiva superioară (fibro esofago gastro scopia) pot fi accesate pe pagina Recomandări argumentate științific pentru pacienți cu privire la arsuri (pirozis) și dureri în regiunea stomacului

Dragi cititori,
Recent am publicat pe site un ghid detaliat, bazat pe cele mai recente cercetări ştiinţifice, cu privire la utilizarea endoscopiei digestive superioare (gastroscopiei) în rezolvarea diferitelor afecţiuni gastrointestinale.Pentru a citi noul ghid, faceţi click pe Endoscopia digestivă superioară, recomandări pentru pacienți.Unele recomandări de mai jos pot fi incomplete sau învechite. Pentru a beneficia de cele mai actuale şi argumentate recomandări, vă invităm să treceţi pe linkul de mai sus.

***

Ce este gastroscopia (endoscopia digestivă superioară)?

Gastroscopia este o procedură medicală în care suprafaţa interioară a esofagului, a stomacului şi a părţii iniţiale a intestinului (duoden) pacientului se examinează cu ajutorul unei sonde speciale.

Uneori această investigaţie este numită fibrogastroduodenoscopie, ceea ce înseamnă:

– “fibro” indică faptul că pentru examinare se utilizează o sondă specială care constă din fibre optice, care transmite imagini video ale organelor investigate;

– “gastro” indică faptul că se include examinarea stomacului;

– “duodeno” indică faptul se include examinarea porţiunii iniţiale a intestinului (duodenul);

– “scopia” indică faptul că, utilizând sonda, medicul vizualizează pereţii interiori ai organelor investigate.

În unele surse puteţi întâlni şi termenul fibroesofagogastroduodenoscopia, ceea ce înseamnă că, în plus la stomac şi la duoden, în timpul examinării, medicul examinează şi pereţii esofagului.

Termenul endoscopia digestivă superioară este legat de faptul că în timpul procedurii are loc examinarea porţiunii superioare a tractului digestiv.

În funcţie de obiectivele specifice ale examinării şi în funcţie de organul investigat cu o atenţie maximă, endoscopia digestivă superioară poate fi numită gastroscopie (se studiază, în mod special, stomacul) sau duodenoscopie (se studiază, în mod special, duodenul).

În care cazuri, ar putea fi necesară gastroscopia?

Gastroscopia este una dintre cele mai exacte şi, prin urmare, cele mai solicitate investigaţii în domeniul gastroenterologiei. Gastroscopia este absolut necesară pentru identificarea ulcerului gastric și duodenal, a cancerului gastric, a bolii de reflux şi a esofagitei. De asemenea, endoscopia digestivă superioasă poate fi utilizată pentru determinarea cauzelor apariţiei greţei, a durerilor abdominale, a vărsăturilor frecvente şi a altor simptome.
În plus, în timpul investigaţiei medicul are posibilitatea de a efectua anumite manipulări în interiorul tractului digestiv superior: de exemplu, extragerea din stomac a corpurilor străine înghiţite (monede, nasturi, etc.), cauterizarea vaselor sanguine care sângerează, extragerea unui polip gastric, etc.

Mulţi oameni au o atitudine negativă faţă de gastroscopie şi se indispun atunci când medicii le prescriu acest test. O astfel de reacţie din partea lor este normală, pentru că gastroscopia poate fi  foarte neplăcută. Cu toate acestea, în cazul în care urmează să decideţi dacă veţi accepta sau nu endoscopia, trebuie să luaţi în considerare faptul că doar această investigaţie poate oferi răspunsuri la întrebările cu privire la cauzele posibile ale bolii şi doar pe baza rezultatelor acestui test, medicul poate să vă prescrie un tratament corect.

Ulcer gastric depistat în cadrul unei gastroscopii

Cum să vă pregătiţi pentru endoscopia digestivă superioară?

Pregătirea pentru efectuarea fibrogastroduodenoscopiei constă în următoarele:

  • Cu câteva zile înainte de investigaţie, încetaţi administrarea oricăror medicamente, cu excepţia cazurilor în care utilizarea lor înainte de investigaţie a fost convenită, în mod special, cu medicul
  • Renunţaţi la alimente şi la apă în ultimele 12 ore înainte de testare.

Cum se efectuează gastroscopia?

Gastroscopia se efectuează doar în cabinete speciale, dotate cu echipamentul necesar (fibroscop + monitor).
Procedura de investigare se începe cu aranjarea pacientului pe canapea, în poziţie culcat pe partea stângă. În continuare, medicul introduce în nasul sau în gura pacientului un tub, similar cu un cablu sau cu o tijă elastică. În primul rând, sonda trece prin gât, apoi intră în esofag, din esofag trece în stomac şi din stomac în duoden. După încheiere examinării , medicul extrage rapid sonda în afara organismului.
De obicei, toată procedura durează nu mai mult de 10-15 minute.

Gastroscopia este o procedură dureroasă? În timpul gastroscopiei se face anestezie?

În cele mai multe cazuri, pentru a reduce la minimum disconfortul pacientului în timpul fibrogastroduodenoscopiei, medicii utilizează medicamente speciale pentru anestezia locală a cavităţii nazale şi a faringelui (de exemplu, soluţie de lidocaină) sau medicamente pentru anestezie uşoară, care induc persoana supusă investigaţiei într-o stare de somn de scurtă durată şi elimină toate sentimentele neplăcute şi toate amintirile despre ceea ce s-a întâmplat în timpul investigaţiei.

Gastroscopia în stare de somn indus de anestezie este utilizată, în special, în cazurile examinărilor copiilor sau ale pacienţilor neliniştiţi care altfel nu pot suporta această procedură.

Fără anestezie, gastroscopia nu este dureroasă, dar poate fi destul de neplăcută. În special, senzaţiile neplăcute apar în timpul trecerii sondei prin gât şi prin esofag (se poate declanşa reflexul de vomă şi poate apărea senzaţia de sufocare).

Ce se întâmplă după gastroscopie?

Dacă în timpul procedurii s-a utilizat anestezia de scurtă durată, după examinare, pacientul este transferat într-o cameră specială unde se poate odihni, aşteptând finalizarea deplină a acţiunii anesteziei.
Dacă în timpul gastroscopiei s-a utilizat doar anestezie locală, pacientul poate merge acasă imediat sau poate aştepta un timp, pentru a obţine rezultatele investigaţiei.

După investigaţie pot apărea următoarele simptome:

  • Greaţă uşoară
  • Dureri abdominale nesemnificative

În timp de 1-1,5 ore după endoscopie, se recomandă să vă abţineţi de la consumul alimentelor.

Complicaţiile şi consecinţele posibile ale gastroscopiei

Complicaţii grave după gastroscopie se întâmplă foarte rar, dar nu sunt excluse totalmente.
Dintre cele mai periculoase complicaţii pot fi sângerarea, perforaţia esofagului, a stomacului sau a duodenului şi infecţia.

Decesul în timpul procedurii se întâmplă foarte rar (aproximativ 1 deces la 10000 investigaţii) şi, de obicei, în cazul pacienţilor cu boli cardiovasculare severe.

În ce caz în care ar trebui să consultaţi medicul după gastroscopie?

Adresaţi-vă neapărat medicului dumneavoastră dacă, după câteva ore sau câteva zile după gastroscopie:

  • Aţi observat creşterea temperaturii peste 38 C.
  • V-au apărut vărsături cu sânge sau de culoare maro închis
  • V-a apărut un scaun negru lichid (diaree de culoare neagră)
  • V-au apărut, brusc, dureri severe abdominale

Simptomele enumerate mai sus pot fi semne ale complicaţiilor grave, care necesită o atenţie imediată a medicilor.

data publicării: