Furazolidon: cum se administrează, precauţii, contraindicaţii, reacţii adverse posibile, administrarea în sarcină şi alăptare

Ce este Furazolidonul?

Furazolidonul este un preparat medicamentos din grupul antibioticelor care se utilizează în tratamentul diverselor infecţii cauzate de bacterii şi protozoare.

Informaţii importante despre Furazolidon

  • În nici un caz nu administraţi Furazolidonul, dacă aţi avut reacţii alergice la acest medicament sau la preparatele similare.
  • Furazolidonul poate cauza anemie, de aceea nu-l administraţi fără indicaţiile medicului, mai cu seamă, un timp îndelungat.
  • Nu se recomandă administrarea Furazolidonului copiilor mai mici de 1 lună.
  • Anunţaţi medicul dacă starea Dvs. nu se ameliorează în decurs de o săptămână de la începutul tratamentului cu Furazolidon.
  • Persoanele cu anumite tulburări metabolice congenitale rare vor administra Furazolidonul cu o precauţie deosebită. Informaţi-l pe medicul Dvs., dacă este cazul, despre faptul că suferiţi de deficit de glucoza-6-fosfat dehidrogenază. Persoanelor care suferă de această maladie, Furazolidonul le poate provoca distrugerea celulelor sangvine şi anemia.
  • În unele cazuri, tratamentul cu antibiotice, inclusiv, cu Furazolidon, poate provoca dezvoltarea unei infecţii intestinale periculoase (colita pseudomembranoasă), care se manifestă prin diaree. În cazul în care Furazolidonul vă provoacă o diaree apoasă sau o diaree cu sânge, stopaţi imediat administrarea medicamentului şi contactaţi-l pe medicul Dvs. Până nu aveţi alte indicaţii de la medic, conduceţi-vă de recomandările din articolele Diareea provocată de administrarea antibioticelor şi Tratamentul diareei.

Furazolidonul şi alcoolul

În timpul tratamentului cu Furazolidon şi încă 4 zile după finisarea acestuia, evitaţi consumul de alcool.

Consumul de alcool (inclusiv, băuturi slab alcoolizate şi medicamente care conţin alcoolul) poate cauza apariţia unor efecte adverse, precum: pete roşii pe faţă, dispnee, ameţeli, dureri de cap, leşin, durere în piept, bătăi neregulate ale cordului.

Specificul alimentaţiei în timpul administrării Furazolidonului

Consumul unor alimente (care conţin tiramină) în timpul tratamentului cu Furazolidon poate provoca efecte adverse serioase (în special, creşterea tensiunii arteriale). Pentru securizarea tratamentului cu acest preparat, pe toată durata administrării Furazolidonului, plus încă 2 săptămâni după finisarea tratamentului, se recomandă:

  • să evitaţi consumul alimentelor, cum ar fi: caşcaval, carne sau peşte uscat, salamuri şi alte produse, prepararea cărora presupune marinare îndelungată, conservare şi fermentare;
  • să renunţaţi la cafea, la cacao şi la toate produsele care le conţin (ciocolată, bomboane şi altele).

Interacţiunea Furazolidonului cu alte medicamente

Furazolidonul poate interacţiona cu alte medicamente (în special, cu contraceptive orale, medicamente antialergice, medicamente antipiretice). Evitaţi administrarea acestor preparate, pe toată durata tratamentului cu Furazolidon, plus încă 2 săptămâni după finisarea tratamentului, cu excepţia cazurilor în care administrarea acestora a fost, în mod special, convenită cu medicul.

Dacă administraţi, momentan, în scopul tratării altei maladii, unele medicamente, nu întrerupeţi tratamentul şi nu începeţi administrarea Furazolidonului până nu conveniţi cu medicul posibilitatea de combinare a acestor preparate.

Cum se administrează Furazolidonul?

Pentru a minimaliza iritaţia mucoasei stomacului, administraţi Furazolidonul în timpul mesei sau imediat după masă.

Dacă medicamentul este în formă de suspensie orală, pentru a măsura corect doza de medicament lichid, utilizaţi o lingură specială de măsurare sau un pahar gradat medicinal.

Administraţi Furazolidonul pe toată durata indicată de medic chiar dacă simptomele bolii se ameliorează rapid după începutul tratamentului. Simptomele bolii pot să dispară înainte de eliminarea totală a infecţiei. Întreruperea tratamentului înainte de termen poate să provoace dezvoltarea repetată a infecţiei.

Ce trebuie să fac dacă am uitat să iau o doză de Furazolidon?

Administraţi doza scăpată de îndată ce vă amintiţi. Dacă se apropie timpul de administrare a următoarei doze, nu o mai administraţi pe cea scăpată. Nu se permite dublarea dozei medicamentului pentru a compensa doza scăpată.

Efectele adverse ale Furazolidonului

În unele cazuri administrarea Furazolidonului poate provoca efecte adverse. Apelaţi, cât de repede este posibil, la medicul Dvs. dacă aveţi vreunul dintre următoarele simptome:

  • febră
  • mâncărime
  • dureri în articulaţii
  • erupţii uşoare ale pielii
  • dureri în gât.

Efectele adverse mai puţin grave pot include:

  • dureri în abdomen
  • diaree
  • cefalee
  • greaţă sau vomă

Urina întunecată, în urma administrării Furazolidonului, nu este un semn alarmant şi nu cere un tratament special.

Administrarea Furazolidonului în timpul sarcinii

Nu există date verificate în legătură cu utilizarea Furazolidonului în timpul sarcinii. Actualmente sunt cunoscute rezultatele unei cercetări, în cadrul căreia au fost observate 132 femei gravide, care au administrat Furazolidonul în primul trimestru al sarcinii. Aceste investigaţii au arătat că administrarea medicamentului nu sporeşte riscul de dezvoltare anormală a fătului.

Teoretic, administrarea Furazolidonului în ultimele săptămâni ale sarcinii, în cazul în care copilul care se va naşte, suferă de deficit de glucoza-6-fosfat dehidrogenază, poate provoca la copil dezvoltarea anemiei hemolitice. Dar, în practica medicală, deocamdată, nu au fost comunicate astfel de cazuri.

Din cele spuse rezultă că, în timpul sarcinii, Furazolidonul poate fi administrat, sub controlul riguros al medicului, doar în cazurile în care nu este posibilă substituirea acestuia printr-un medicament mai sigur.

Comunicaţi medicului Dvs., înainte de a începe administrarea Furazolidonului, faptul că sunteţi gravidă sau că planificaţi sarcina în timpul apropiat. Comunicaţi-i, dacă este cazul, din ce considerente aţi fost nevoită să administraţi Furazolidonul în timpul sarcinii.

Descrierea detaliată a problemelor legate de influenţa posibilă a unor preparate medicale asupra dezvoltării normale a sarcinii; cum puteţi înţelege care medicamente pot fi şi care nu pot fi administrate în timpul sarcinii; ce să faceţi în cazul în care aţi rămas însărcinată în perioada administrării unor preparate medicale; cum poate verifica medicul dacă administrarea medicamentului nu a dăunat dezvoltării fătului… şi multe alte probleme importante sunt abordate în articolul Răspunsurile la cele mai importante întrebări referitor la administrarea medicamentelor în timpul sarcinii.

Administrarea Furazolidonului în timpul alăptării

Actualmente, nu există date exacte referitor la proprietăţile de penetrare a Furazolidonului în laptele matern şi referitor la pericolul acestuia pentru sănătatea sugarului. Din aceste considerente specialiştii recomandă, în tratamentul femeilor care alăptează, substituirea Furazolidonului cu medicamente mai sigure.

Dacă această substituire nu este posibilă, se recomandă întreruperea alăptatului.

Unele recomandări suplimentare referitor la securitatea de administrare a medicamentelor în timpul alăptării sunt prezentate în articolul Securitatea administrării medicamentelor în timpul alăptării.

Administrarea antibioticelor, inclusiv a Furazolidonului, în timpul alăptării, sporeşte riscul de dezvoltare la sugari a stomatitei (candidozei bucale), a dermatitei sugarilor şi a diareei. Unele recomandări detaliate referitor la tratamentul acestor boli la copii sunt prezentate în articolele: Stomatita, Diareea la copii, Dermatita sugarului.

data publicării:

Surse: