Frotiul bacteriologic al tractului genital la bărbaţi: ce prezintă această analiză, cum se efectuează, ce ar putea indica rezultatele acestuia

Ce prezintă frotiul bacteriologic al organelor genitale la bărbaţi?

Frotiul bacteriologic al organelor genitale la bărbaţi (sin. frotiul bacteriologic din canalul uretral) este o analiză de laborator specială pentru determinarea microbilor şi a cantităţii lor, care trăiesc în uretră şi care provoacă inflamaţia acesteia.

Ce boli pot fi detectate cu ajutorul frotiului din uretră la bărbaţi?

Frotiul din uretră (canalul uretral) este utilizat pentru a identifica: uretrita, prostatita, precum şi infecţiile cu transmitere sexuală (chlamydia, gonoreea, tricomonaza, ureaplasmoza și micoplasmoza).

Dacă este necesar, examinarea la microscop a frotiului prelevat din canalul uretral se completează cu însămânţarea pe medii de cultură (determinarea cantitativă a anumitor bacterii în tractul genital) şi cu analiza PCR, care identifică cu exactitate prezenţa multor infecţii cu transmitere sexuală.

Cum se obţinere frotiul la bărbaţi? Cât de dureroasă este procedura?

Colectarea materialului pentru frotiu se efectuează cu o sondă specială sau cu un tampon, care se introduce în uretră (în interiorul penisului), la o adâncime de 3 cm. Obţinerea probelor la bărbaţi poate fi o procedură un pic dureroasă şi neplăcută.
Timp de câteva ore, după colectarea probelor pentru frotiul bacteriologic, pot exista dureri uşoare, arsuri şi disconfort în zona glandului penian.

În unele cazuri, înainte de colectarea probelor pentru frotiul bacteriologic, medicul vă poate recomanda efectuarea unui masaj al prostatei (prin rect) sau a unui masaj uretral cu o sondă specială.

Cum trebuie să vă pregătiţi pentru colectarea frotiului bacteriologic?

Dacă medicul dumneavoastră v-a prescris efectuarea frotiului din canalul uretral:

  1. Renunţaţi la contactele sexuale pentru 1-2 zile, înainte de efectuarea investigaţiei.
  2. Igiena organelor genitale externe ar trebui să aibă loc seara, înainte de test. În dimineaţa zilei în care se efectuează investigaţia, nu trebuie să vă spălaţi organele genitale.
  3. Este recomandabil să nu urinaţi timp de 2-3 ore înaintea vizitei la ginecolog.
  4. Cu o săptămână înainte de investigaţie, încetaţi să administraţi orice medicamente, cu excepţia celor, administrarea cărora a fost coordonată cu medicul Dvs.

Interpretarea şi descifrarea rezultatelor frotiului bacteriologic la bărbaţi

Mai jos vom prezenta explicaţiile diferiţilor termeni şi parametri, pe care-i puteţi găsi în rezultatele frotiului.

Leucocitele sunt celulele sistemului imunitar, care, în mod normal, ar trebui să fie prezente în uretra masculină numai în cantităţi mici. Valoarea admisibilă a leucocitelor în frotiu variază de la 0 la 5 în câmpul de vedere. Creşterea numărului leucocitelor în frotiu este, de regulă, un semn al infecţiei (uretrita, prostatita).

Celule epiteliale (epiteliu) – sunt celulele care acoperă suprafaţa interioară a uretrei. În mod normal, în frotiu trebuie să fie prezente de la 5 până la 10 celulele epiteliale în câmpul de vedere. Creşterea numărului celulelor epiteliale în frotiu este un semn al inflamaţiei.

Mucusul în cantităţi moderate este o componentă normală a frotiului. Creşterea cantităţii mucusului este un semn al infecţiei.

Cocii (stafilococi, enterococi, streptococi) sunt microbii condiţional patogeni, care pot declanşa boala numai în anumite condiţii. Un număr mic de coci poate fi parte a microflorei normale a uretrei unui bărbat. Creşterea numărului de coci în frotiu indică, de obicei, existenţa uretritei.

Gonococii (Gn, diplococi) – în mod normal, ar trebui să nu fie în frotiu. Prezenţa gonococilor (gonococii intracelulari gram-negativi) în frotiu reprezintă un semn al gonoreei.

Trichomonas – în mod normal, ar trebui să nu fie în frotiu. Prezenţa protozoarelor Trichomonas într-un frotiu reprezintă un semn al tricomonazei.

Parametrii normali ai frotiului la bărbaţi

Index

Normă
Epiteliu 5-10 în câmpul de vedere
Leucocite Nu mai mult de 5, în câmpul de vedere
Coci Singulari
Mucus O cantitate moderată
Gonococi (Gn) Absent
Trichomonas Absent

Ce trebuie de făcut după efectuarea frotiului?

Nu există recomandări speciale şi nici restricţii pentru perioada de după efectuarea frotiului din canalul uretral.

Cum s-a menţionat deja mai sus, în termen de câteva ore de după colectarea probelor pentru frotiu, pot să se manifeste dureri uşoare, arsuri şi disconfort la nivelul penisului, care dispar rapid, fără tratament.

Adresaţi-vă neapărat medicului, dacă, peste câteva zile după obţinerea frotiului, v-au apărut, fie că dureri severe, fie că secreţii purulente (de culoare galben-verde) din uretră.

Ce trebuie să faceţi în cazul unor rezultate “rele” ale frotiului?

Rezultatele nesatisfăcătoare ale frotiului bacteriologic n-ar trebui să vă sperie sau să vă indispună. Toate infecţiile cunoscute în prezent care ar putea determina obţinerea rezultatelor nesatisfăcătoare ale frotiului bacteriologic, se supun bine tratamentului.

În cazul rezultatelor nesatisfăcătoare ale frotiului:

  1. Adresaţi-vă medicului pentru a continua investigaţiile. Pentru a clarifica motivele modificărilor parametrilor frotiului, medicul poate să vă prescrie unele teste şi analize suplimentare.
  2. În cazul abaterilor serioase de la normă sau în cazul detectării infecţiei, medicul vă va prescrie un tratament.
  3. Înainte de a merge la medic, nu încercaţi să vă auto-trataţi.
  4. Vezi la fel Explicaţia detaliată a infertilităţii: cauzele posibile din partea femeii şi a bărbatului, analize şi investigaţii, tratament eficient

data publicării: