Fototerapia în tratamentul psoriazisului: răspunsuri la cele mai importante întrebări

Ce este fototerapia?

Fototerapia este o procedură medicală în care, cu ajutorul unor echipamente speciale, medicul expune pielea pacientului la radiații ultraviolete.

Pentru efectuarea fototerapiei pot fi utilizate surse de lumină ultravioletă, care generează razele UVB şi UVA. Aceste tipuri de radiaţii diferă prin lungimea de undă a razelor ultraviolete şi, respectiv, prin puterea de iradiere (UVA este mai puternică decât UVB).

Cum se utilizează fototerapia în tratamentul psoriazisului?

În cadrul cercetărilor ştiinţifice s-a constatat că radiaţia ultravioletă încetineşte diviziunea celulelor stratului de suprafaţă al pielii şi reduce intensitatea reacţiilor inflamatorii la nivelul pielii.

Aceste proprietăţi ale fototerapiei au făcut posibilă utilizarea acestei proceduri în tratamentul cazurilor moderate, până la severe, ale psoriazisului, caracterizate prin apariția mai multor pete/ leziuni mari pe piele.

Pentru a spori eficienţa fototerapiei, medicii, adesea, utilizează concomitent substanţe specifice care sporesc sensibilitatea pielii la lumină ultravioletă. În medicină, aceste substanţe se numesc fotosensibilizatori.

Fotosensibilizatorii pot fi aplicaţi pe piele sub formă de sprayuri, creme sau produse pentru duş (asemenea preparate se numesc fotosensibilizatori topici) sau pot fi administrați oral sub formă de pastile (astfel de medicamente se numesc fotosensibilizatori sistemici).

Cel mai des, medicii le prescriu pacienţilor, în calitate de fotosensibilizatori sistemici, pastile ce conţin psoralen.

Dacă persoana administrează psoralen şi, în acelaşi timp, se iradiază cu raze ultraviolete de tip UVA, un asemenea tratament se numeşte PUVA (psoralen+UVA).

Cât de des trebuie să faceţi cure de fototerapie pentru tratamentul psoriazisului?

Mulţi experţi recomandă efectuarea ședințelor de fototerapie de patru ori pe săptămână (de exemplu, luni, marţi, joi şi vineri).

Cât de repede ajută fototerapia?

De obicei, starea pielii începe să se amelioreze la 1-2 săptămâni după începerea tratamentului.

Cât de mult poate dura întreaga cură de fototerapie?

Durata totală a tratamentului poate fi de câteva săptămâni sau mai mult.

Cât de eficientă poate fi fototerapia în tratamentul psoriazisului?

Eficacitatea fototerapiei în tratamentul psoriazisului a fost testată în cadrul mai multor studii clinice.

Rezultatele acestor studii au arătat că utilizarea fototerapiei UVB conduce la dispariţia deplină sau aproape deplină a leziunilor de psoriazis la peste 50% din persoanele tratate timp de 4-6 săptămâni.

Fototerapia PUVA este mai eficientă şi conduce la o îmbunătăţire semnificativă a stării pielii în cazul a 75-100% din persoane tratate timp de 4-6 săptămâni.

Ce efecte secundare poate provoca fototerapia?

Radiaţiile ultraviolete artificiale, care se utilizează în fototerapie, acţionează asupra pielii ca lumina solară puternică şi pot provoca toate efectele secundare tipice expunerii prelungite la soare:

 • Mai ales după primele ședințe de fototerapie, pielea poate deveni roşie şi dureroasă, ca după o arsură solară.
 • Ședințele multiple de fototerapie, efectuate pe parcursul multor ani, pot accelera îmbătrânirea stării pielii şi apariţia ridurilor.
 • În cazuri extrem de rare, terapia PUVA (cu pastile de psoralen administrate oral)poate conduce la perturbări grave ale funcţiilor organelor interne şi chiar la decesul pacientului.

Fototerapia poate determina dezvoltarea cancerului de piele?

În cadrul studiilor clinice s-a stabilit că fototerapia poate spori riscul de dezvoltare a anumitor tipuri de cancer de piele. Vă prezentăm datele de care dispunem la acest subiect în momentul de față:

 • Studiile pe animale au arătat că fototerapia cu UVB sporeşte riscul dezvoltării cancerului de piele la animale, dar nu se ştie exact dacă are un efect similar asupra oamenilor.
 • Riscul de a dezvolta cancer de piele la oameni sporeşte, cu siguranţă, în cazul utilizării UVA sau PUVA. Un studiu a constatat că, la oamenii care au suportat mai mult de 250 proceduri cu PUVA, şansa de a dezvolta cancer de piele creşte de 14 ori (în comparaţie cu probabilitatea de apariţie a bolii la persoanele care nu se supun fototerapiei sau care au efectuat mai puţine proceduri). Dar acest lucru nu înseamnă că, efectuând fototerapie, riscați neapărat să dezvoltați cancer de piele. Chiar dacă incidența bolii creşte semnificativ, din punct de vedere statistic, probabilitatea absolută de apariție a acestei maladii rămâne foarte mică.
  Pentru a reduce riscul de cancer de piele, unii experţi recomandă efectuarea fototerapiei UVB sau PUVA cu psoralen aplicat topic sub formă de unguente sau sprayuri.
 • Probabilitatea de a dezvolta cancer de piele creşte dacă, odată cu PUVA, vi s-a prescris tratament cu medicamente ce suprimă activitatea sistemului imunitar (de exemplu, Ciclosporina).

Cum mă pot proteja împotriva cancerului?

Dacă vi se prescrie o cură de fototerapie, întrebaţi-l neapărat pe medic cât de des trebuie să solicitaţi consultaţia dermatologului pentru a preveni dezvoltarea cancerului de piele. De obicei, medicii recomandă să efectuaţi un asemenea control de cel puţin 1-2 ori pe an.

Pentru a detecta semnele cancerului la timp, trebuie, în fiecare lună, să inspectaţi pielea de pe tot corpul. Apariţia cancerului de piele poate fi indicată de următoarele simptome:

 • aluniţa veche sau semnul din naştere a crescut semnificativ în dimensiuni;
 • pe suprafaţa aluniţei sau a semnului din naştere au apărut pete de culoare închisă sau deschisă;
 • în jurul aluniţei vechi sau al semnului din naştere au apărut pete mici întunecate;
 • o jumătate din aluniţă arată diferit decât cealaltă jumătate (este mai convexă, are o culoare diferită etc.).
 • pe piele a apărut fie o rană mică ce nu se vindecă timp de câteva săptămâni, fie o umflătură ciudată;

Dacă observaţi la dvs. oricare dintre simptomele enumerate mai sus, adresaţi-vă imediat la medic.

Mai multe detalii despre formele posibile ale cancerului de piele şi riscurile asociate sunt prezentate în articolul Cancer de piele.

Pot face cure de fototerapie în timpul sarcinii?

În prezent, fototerapia cu UVB este considerată drept cea mai sigură metodă de tratare a psoriazisului în timpul sarcinii.

Datele observaţiilor clinice existente în prezent indică asupra faptului că tratamentul dat nu încalcă dezvoltarea sarcinii şi nu sporeşte riscul dezvoltării malformaţiilor la făt.

Cu toate acestea, un astfel de tratament poate spori pigmentarea pielii la femeile însărcinate.

În plus, s-a constatat că iradierea cu raze ultraviolete (UV) distruge acidul folic, al cărui deficit poate provoca unele malformaţii la făt. Din acest motiv, dacă vi s-a prescris fototerapie, întrebaţi-l pe medicul dvs. ce cantitate de suplimente cu acid folic trebuie să administraţi.

Efectuarea PUVA în timpul sarcinii este interzisă, deoarece, în literatură de specialitate, au fost descrise mai multe cazuri de naşteri premature şi de malformaţii congenitale la copiii, mamele cărora, în timpul sarcinii, au fost tratate cu psoralen+UVA.

Dacă doriţi să ştiţi ce tratament pentru psoriazis poate fi utilizat în timpul sarcinii, citiţi recomandările noastre din articolul Recomandări cu privire la tratamentul psoriazisului.

Dacă rămâneţi însărcinată în timpul terapiei PUVA sau aţi efectuat aceste proceduri cu puțin timp înainte de sarcină, consultați recomandările noastre inserate în articolul: Răspunsuri la cele mai importante întrebări referitor la administrarea medicamentelor în timpul sarcinii.

Pot face cure de fototerapie în timpul alăptării?

Utilizarea sigură a fototerapiei în tratamentul femeilor care alăptează nu a fost studiată. Cu toate acestea, în baza unor argumente teoretice, experţii cred că fototerapia cu UVB este sigură pentru sugarii ale căror mame urmează tratamentul dat.

Utilizarea PUVA în timpul alăptării este strict interzisă.

Dacă doriţi să ştiţi ce tratament pentru psoriazis poate fi utilizat în timpul alăptării, citiţi recomandările noastre din articolul Recomandări cu privire la tratamentul psoriazisului.

Dacă trebuie să administraţi vreun medicament în timpul alăptării, citiţi recomandările noastre suplimentare inserate în articolul Administrarea sigură a medicamentelor în timpul alăptării.

Recomandări suplimentare pentru tratamentul psoriazisului

Mai multe sfaturi pentru tratamentul psoriazisului sunt prezentate în articolul Recomandări cu privire la tratamentul psoriazisului.

data publicării: