În ce constă examenul general la ginecolog şi examinarea vaginului cu valve sau specul, cum trebuie să vă pregătiţi pentru această investigaţie

Ce include examinarea la medicul ginecolog?

Examinarea de rutină de către medicul ginecolog include: examinarea organelor genitale externe, examinarea pelviană cu valve sau specul şi palparea uterului şi a anexelor uterine.

Examenul ginecologic cu valve constă în introducerea în vaginul femeii a unui instrument special (valve sau specul), care îndepărtează pereţii vaginului. Dilatarea vaginului cu ajutorul valvelor permite examinarea pereţilor vaginali şi a părţii vizibile a colului uterin. Examinarea de rutină în valve, de regulă, nu se efectuează în cazul fetelor virgine care nu au niciun simptom de boală.

Cum se efectuează examenul ginecologic pelvian şi inspecţia în valve?

Examenul ginecologic şi inspecţia în valve se efectuează după cum urmează:

 • Va trebui mai întâi să scoateţi hainele de pe partea inferioară a corpului, şi să vă culcaţi pe un scaun ginecologic de examinare (pe spate) şi să plasaţi coapsele pe suporturi speciale. Vă rugăm să reţineţi că, dacă examinarea se efectuează într-o clinică ne-privată, este posibil să aveţi nevoie de un prosop sau de un scutec de unică folosinţă, pentru a-l aşterne pe scaun înainte de a vă culca pe el. În clinicele private, de regulă, se utilizează un aşternut special de unică folosinţă.
 • După inspecţia vulvei, medicul desface uşor labiile mari şi mici şi introduce în vagin dilatatorul.
 • După introducerea dilatatorului, medicul apasă pe o pârghie care desface instrumentul din interiorul vaginului, acest lucru conduce la dilatarea peretelui vaginal, făcând cavitatea vaginului şi colul uterin disponibile pentru inspecţie.
 • Introducerea dilatatorului poate produce o senzaţie neplăcută, dar foarte rar este dureroasă.
 • În timpul examinării, încercaţi să nu vă încordaţi, respiraţi adânc şi uniform – astfel procedura va fi mai puţin neplăcută, şi timpul examinării poate să fie mai scurt.

Popular instrumentul ginecologului este numit uneori “oglindă”. El nu are nimic în comun cu oglinzile obişnuite de sticlă şi este numit astfel din cauza conservării vechii denumiri a instrumentului, care, iniţial se producea din metal şi aveau o suprafaţă reflectorizantă.

Actualmente, pentru a preveni transmiterea infecţiilor genitale în timpul unui examen pelvian, se utilizează doar oglinzile din plastic de unică folosinţă.

De multe ori, în timpul inspecţiei, cu un tampon special, medicul prelevează o cantitate mică a secreţiilor vaginale, cervicale si uretrale pentru analiza frotiului bacteriologic, precum şi face o răzuire mică a ţesutului cervical pentru frotiul citologic.

De asemenea, în funcţie de rezultatele inspecţiei colului uterin, medicul poate decide dacă este necesară colposcopia.

După inspecţia în valve, medicul poate efectua palparea bimanuală a uterului şi a anexelor uterine.

Palparea bimanuală înseamnă că medicul va palpa cu două mâini colul uterin, uterul, trompele uterine şi ovarele. O mână medicul o pune pe burta femeii, chiar deasupra zonei pubiene, iar degetele indicator şi mijlociu de la cealaltă mâna le introduce adânc în vagin.

Cu degetele introduse în vagin, medicul palpează colul uterin, iar cu mâna aşezată pe burtă – corpul uterului, trompele uterine şi ovarele.

Înainte de plecare, întrebaţi-l pe medicul dumneavoastră când trebuie să reveniţi pentru a afla rezultatele analizei frotiului.

Cum trebuie să vă pregătiţi pentru examenul în valve?

Dacă v-au prescris o examinare de către medicul ginecolog:

 1. Renunţaţi la contactele sexuale pentru 1-2 zile, înainte de efectuarea investigaţiei.
 2. Cu 2-3 zile înainte de efectuarea examinărilor, nu aplicaţi spălături vaginale şi nu utilizaţi niciun produs de igienă personală – aplicaţi pentru toaleta intimă doar apa caldă. Vezi şi Prin ce sunt periculoase spălăturile vaginale?
 3. Cu o săptămână înainte de investigaţie, opriţi utilizarea oricărui medicament sub formă de supozitoare vaginale, de tablete sau de spray-uri, în cazul în care utilizarea lor înainte de inspecţie nu a fost discutată în prealabil cu medicul dumneavoastră.
 4. Igiena organelor genitale externe ar trebui să aibă loc seara, înainte de test. În dimineaţa zilei de examinare nu trebuie să vă spălaţi.
 5. Este recomandabil să nu urinaţi timp de 2-3 ore înaintea vizitei la ginecolog.
 6. Îmbrăcaţi-vă astfel, încât să scoateţi uşor şi comod hainele.

După examinarea pelviană şi după examenul în valve

Inspecţia în valve, palparea bimanuală şi obţinerea frotiurilor poate fi neplăcută şi un pic dureroasă, mai ales pentru femeile care nu sunt obişnuite cu examinarea pelviană.

Unele femei simt, fie că în timpul examinării, fie că după aceasta, dureri severe, dificultăţi de respiraţie, ameţeli, frică. Aceste simptome sunt, de regulă, asociate, mai degrabă, cu stresul declanşat de inspecţie, decât de inspecţia însăşi. Senzaţiile în timpul şi după examinare depind în mare parte de atitudinea psihologică a femeii faţă de examinare şi faţă de medicul care realizează acest examen.

În cazurile în care femeile înţeleg necesitatea investigaţiei şi au încredere în medicul lor, de regulă, tolerează foarte bine examinarea generală, inspecţia în valve şi palparea.

În primele ore după examinare pot să se manifeste eliminări vaginale minore de culoare brună sau roz şi dureri abdominale uşoare.

Adresaţi-vă neapărat medicului, dacă peste câteva zile după examinarea la ginecolog şi după frotiul din vagin v-au apărut sângerări abundente, febră, frisoane sau dureri abdominale severe.

data publicării: