Efectuarea testului de sarcină acasă şi interpretarea corectă a rezultatelor acestuia

Este foarte important

Dacă nu aveţi timp pentru a citi întregul articol, citiţi doar acest paragraf:

  1. Testul de sarcină poate fi făcut nu mai devreme de 4-5 săptămâni după actul sexual, după care ar putea apărea concepţia sau, aproximativ, peste 1,5-2 săptămâni după întârzierea menstruaţiei. Dacă faceţi testul înainte de aceste termene, rezultatele vor fi incorecte (testul indică un rezultat negativ, în timp ce sarcina, în realitate, poate exista).
  2. Rezultatul testului de sarcină poate fi pozitiv (sarcina este posibilă) sau negativ (sarcină este puţin probabilă). În cele mai multe cazuri, un rezultat pozitiv al testului este indicat prin apariţia dungii a doua pe test. Dunga a doua pală, uşor colorată sau neclară, în unele cazuri, poate însemna un rezultat pozitiv, dar pentru a fi sigur, în acest caz, testul trebuie repetat din nou, în câteva zile.
  3. Dacă testul arată un rezultat pozitiv, adresaţi-vă neapărat medicului pentru a vă asigura că nu aveţi o sarcină extrauterină.

    Cum funcţionează testele de sarcină efectuate la domiciliu?

    Testele moderne de sarcină pot detecta prezenţa sarcinii, reacţionând la o anumită concentraţie de gonadotropină corionică umană (hCG) în urina femeilor gravide.

    Pot oare greşi testele de sarcină?

    În instrucţiunile celor mai multe teste de sarcină făcute acasă este indicată precizia egală cu 99%. Conform cercetărilor moderne, o astfel de precizie mare a rezultatelor testelor se observă numai în cazul utilizării testelor după 1-2 săptămâni de întârziere a menstruaţiei.

    Pentru a avea rezultatele testului maximal precise:

    1. Citiţi cu atenţie instrucţiunile şi utilizaţi testul exact aşa cum se specifică în instrucţiuni.
    2. Acordaţi atenţie datei de expirare a testului. Testele care au expirat pot indica rezultate greşite.
    3. Nu vă încredeţi în rezultatele testului, dacă nu a apărut niciuna dintre dungi.
    4. Pentru prima dată, ar trebui să faceţi testul nu mai devreme de 4-5 săptămâni după concepţia posibilă sau, după 1-2 săptămâni după întârzierea menstruaţiei.
    5. Indiferent de rezultatele testului (pozitiv sau negativ), repetaţi testul în câteva zile.

    Contraceptivele orale, alcoolul, drogurile şi fumatul nu afectează rezultatele testului de sarcină.

Există două variante ale eşecului de testare:

Rezultate fals negative (testul arată un rezultat negativ, dar, de fapt, sarcina există). Rezultate negative false pot fi obţinute din următoarele motive:

  1. Testul a fost făcut prea devreme (până la apariţia întârzierii menstruaţiei)
  2. Încălcarea instrucţiunilor de utilizare a testului
  3. Testul în sine e de o proastă calitate sau expirat

Rezultate fals pozitive (testul arată un rezultat pozitiv, dar, de fapt, sarcina nu există). Rezultatul fals pozitiv al testului de sarcină poate fi obţinut în următorul caz:

  1. Administrarea medicamentelor care conţin hCG pentru tratamentul infertilităţii
  2. Efectuarea necorespunzătoare a testului (încălcarea instrucţiunilor de utilizare a testului)
  3. Testul în sine este de o proastă calitate sau expirat
  4. Unele boli ginecologice grave (cum ar fi cancerul corioepiteliom).

Este posibil că eu sunt însărcinată, dacă testul de sarcină a arătat rezultatul negativ?

Da, acest lucru este posibil. După cum s-a menţionat mai sus, testele de sarcină pot da rezultate greşite, astfel încât, chiar dacă primul test a arătat un rezultat negativ, faceţi un test de sarcină din nou în câteva zile (dar nu mai devreme de debutul perioadei de întârziere a menstruaţiei).

Când se poate face un test de sarcină? Cum depind rezultatele testului de timpul care a trecut de la momentul conceperii posibile?

Se recomandă să faceţi un test de sarcină nu mai devreme de 4-5 săptămâni după actul sexual, în care ar putea avea loc concepţia. Datorită faptului că la unele femei, în primul trimestru de sarcină, pot apărea mici sângerări asemănătoare cu menstruaţia (de regulă, mai puţin abundente şi mai scurte decât menstruaţia obişnuită), să aşteptaţi întârzierea menstruaţiei nu întotdeauna este o decizie corectă. Mai mult decât atât, despre întârzierea menstruaţiei se poate vorbi doar în cazul unui ciclu menstrual stabil şi regulat, astfel, dacă aveţi ciclul menstrual neregulat, cel mai bine este să efectuaţi testul, luând în consideraţie data actului sexual, care ar putea conduce la concepţie.

Dacă timp de o lună aţi avut mai multe contacte sexuale neprotejate, ar trebui să faceţi un test peste 4-5 săptămâni după ultimul act. Acest lucru vă va ajuta să nu pierdeţi timpul sarcinii, care ar putea rezulta în urma ultimului contact sexual.

Poate oare fi făcut un test de sarcină până la întârzierea menstruaţiei?

În instrucţiunile unor teste de sarcină disponibile pe piaţă, este indicat că acestea pot determina sarcina cu câteva zile înainte de întârzierea menstruaţiei. Acest lucru este, într-adevăr, posibil, dar nu în toate cazurile.

Datorită faptului că durata ciclului menstrual (intervalul dintre două menstruaţii) şi momentul ovulaţiei pot varia foarte mult la diferite femei, iar în acelaşi interval de timp până la sau după întârzierea menstruaţiei, acestea pot avea diferiţi termeni de sarcină şi, în consecinţă, diferite concentraţii de hCG în sânge. De exemplu, dacă lungimea ciclului menstrual la o femeie este de 35 de zile, iar la alta de 24 de zile, atunci, cu 3 zile înainte de întârziere a menstruaţiei, prima femeie poate fi în a 3-a săptămână de sarcină, iar a doua – numai în mijlocul săptămânii a doua.

Anume din aceste considerente, se recomandă efectuarea testelor de sarcină numai după întârzierea menstruaţiei sau nu mai devreme de 4-5 săptămâni după presupusa concepţie.

Este oare posibil ca testul de sarcină să fie pozitiv până la momentul întârzierii menstruaţiei?

Da, este posibil, mai ales, dacă aveţi un ciclu menstrual lung, iar ovulaţia şi actul sexual au avut loc la scurt timp după terminarea menstruaţiei.

Cum se face corect un test de sarcină?

Toate testele de sarcină efectuate acasă reacţionează la o anumită concentraţie de hCG în urina femeilor, astfel încât, pentru efectuarea testului, aveţi nevoie de o cantitate mică de urină. În unele teste, o picătură de urină se aplică pe o ferestruică specială, în altele – plăcuţa testului se cufundă în urină până la un anumit nivel.

În prezent, în farmacii sunt comercializate teste de sarcină care pot fi realizate acasă, de cele mai diverse construcţii, de aceea, înainte de a face testul, citiţi cu atenţie instrucţiunile de pe cutie sau în prospectul care ar trebui să fie în cutie.

În ce moment al zilei este mai bine de efectuat testul?

Datorită faptului că concentraţia maximă de hCG în urină se detectează dimineaţa, se recomandă efectuarea testului de sarcină dimineaţa. Dacă v-aţi decis să faceţi un test de sarcină ziua sau seara, puteţi obţine, de asemenea, rezultatele corecte, dar cu o probabilitate puţin mai mică decât cu urina de dimineaţă.

Ce indică dungile în testul de sarcină? Cum se citesc rezultatele testului?

Cele mai multe teste de sarcină funcţionează pe bază a două bare (dungi):

Prima bară (mai aproape de aplicarea urinei) are o funcţie de control. Aceasta apare în orice caz, chiar şi dacă femeia nu este însărcinată. Dacă, după încercare, nu apare nicio bară, însemnă că testul este eronat şi că nu puteţi avea încredere în rezultatele lui.

Bara a doua este un indicator al sarcinii. Aceasta apare doar dacă în urina femeii se conţine o concentraţie destul de mare a hCG, care este caracteristică pentru sarcină.

Cât timp trebuie de aşteptat până când apare rezultatul corect al testului?

Timpul de apariţie a rezultatului corect, de asemenea, variază în funcţie de tipul şi modalităţile de testare şi ar trebui să fie precizat în instrucţiuni de utilizare.

De regulă, rezultatele exacte apar deja peste 2-5 minute după contactul testului cu urină. Timpul maxim cât ar trebui să aşteptaţi înainte de a citi rezultatele sunt 10 minute. Rezultatele de după 10 minute (apariţia sau dispariţia a barei a doua) nu pot fi considerate ca fiind corecte.

Ce ar putea însemna a doua bară neclară sau de culoare pală?

De multe ori, a doua bară a testului de sarcină este neclară, pală, slab colorată sau spălăcită. Acest rezultat poate fi considerat pozitiv (adică, sarcina este), dar nu ar trebui să vă bazaţi pe el.

În cazul în care a doua bară are un aspect palid sau slab colorat, trebuie să repetaţi din nou testul de sarcină peste câteva zile.

Poate fi utilizat acelaşi test de sarcină de două ori?

Nu, toate testele de sarcina pentru acasă sunt de unică folosinţă şi pot fi utilizate doar o singură dată.

Rezultatele testelor în caz de sarcină ectopică

Rezultate testului de sarcină în cazul sarcinii ectopice va fi exact la fel ca şi în cazul sarcinii normale. Din acest motiv, testele de sarcină nu pot fi utilizate pentru a diagnostica sau pentru a exclude sarcina ectopică.

Mai mult decât atât: în toate cazurile în care testul de sarcină prezintă un rezultat pozitiv, cât mai curând posibil, adresaţi-vă medicului pentru a efectua ecografia uterului, care ar exclude sarcina ectopică. Descrierea detaliată a simptomelor şi principiile tratamentului a sarcinii ectopice sunt prezentate în articolul: Sarcina extrauterină: cauze, simptome si tratament.

Determinarea sarcinii fără testare

În cazurile în care, din anumite motive, testul nu poate fi realizat, determinarea sarcinii ar putea fi efectuată cu ajutorul analizei de laborator pentru hCG şi a ecografiei uterului. Pentru efectuarea acestor examene, contactaţi medicul ginecolog sau medicul de familie şi spuneţi-i că aţi putea fi gravidă. Medicul vă va prescrie aceste investigaţii. Şi analizele de laborator pentru HCG, şi examenul ecografic al uterului sunt mult mai precise decât un test de sarcină (Vezi Testul hCG pentru determinarea sarcinii, Ecografia în timpul sarcinii).

Testele de sarcină on-line

În prezent, pe Internet se pot găsi multe site-uri care oferă teste de sarcină, ce pot conţine, fie o lista de întrebări pentru a calcula probabilitatea de concepţie, fie un sistemul de semnalizare înşelătoare (de exemplu, schimbarea culorii indicatorului de pe ecranul computerului).

În niciun caz nu daţi crezare rezultatelor testelor on-line (interactive)!

data publicării: