Explicaţia detaliată a ectropionului cervical (eroziune, răni pe col): ce prezintă această boală, cauzele apariţiei, cât de periculoasă este, simptomele şi semnele, în ce cazuri trebuie tratată şi cum se tratează

Cât de periculoasă este eroziunea de col uterin? Întotdeauna este necesar tratamentul acesteia?

Referitor la gravitatea eroziunii (sin. ectropion, răni pe col) de col uterin ca boală ginecologică, există două opinii total opuse:

Prima opinie este că eroziunea de col uterin prezintă o boală ginecologică gravă, cauzată de infecţii diverse şi de tulburări hormonale în organismul femeii, şi necesită un tratament obligatoriu.

A doua opinie este că “rănile pe col uterin” se referă la grupul aşa-numitelor “mituri medicale” din spaţiul post-sovietic, adică, ea nu este o boală şi, prin urmare, nu necesită niciun tratament.

Ar trebui remarcat faptul că ambele puncte de vedere au susţinători în rândurile profesioniştilor competenţi.

În cele de mai jos, în scopul de a ajuta cititorii să înţeleagă problema eroziunii de col uterin, vom lua în considerare faptele pe care se bazează fiecare dintre aceste puncte de vedere.

Unul dintre principalele argumente împotriva teoriei că eroziunea de col uterin este o boală (şi, cu atât mai mult, gravă şi că ea necesită tratamentul obligatoriu), este absenţa acestui diagnostic în clasificarea bolilor în ţările străine (în special în Europa de Vest şi în SUA).

Într-adevăr, termenul “eroziunea de col uterin” apare rar în literatura medicală străină. Motivul acestui lucru, desigur, nu este faptul că femeile din ţările occidentale, prin careva moduri “miraculoase”, sunt protejate de această boală. De fapt, experţii străini utilizează termenul “eroziunea de col uterin” pentru a descrie o boală destul de rară, care se caracterizează prin ulceraţii ale suprafeţei deschiderii vaginale a colului uterin. Echivalentul termenului “eroziune de col uterin” este termenul ectropion eroziv cervical.

În ţările post-sovietice, termenul “eroziune de col uterin” este, adesea şi eronat, utilizat pentru a desemna aşa-numitele pseudo-eroziuni (adică, eroziuni false), aspectul cărora poate fi similar cu aspectul eroziunilor reale, cunoscute şi în străinătate, dar esenţa şi originea lor sunt semnificativ diferite de esenţa şi originea eroziunilor reale.

Pseudoeroziunea nu este o boală şi, în lipsa unor semne de inflamaţie sau infecţie, ar trebui să fie considerată ca un fenomen normal (fiziologic) care nu are nevoie de niciun tratament.

    Ce este pseudoeroziunea?

    Despre pseudoeroziune se vorbeşte în cazurile în care celulele, care, de regulă, la femeile adulte, sunt doar pe suprafaţa interioară a canalului cervical, apar pe suprafaţa exterioară a colului uterin şi, în special, în zona de deschidere a vaginului.

    În medicină, apariţia anumitor ţesuturi, în zonele corpului ne-caracteristice pentru ele, se numeşte “ectopia”. Din aceste considerente, sinonimul termenului pseudoeroziunea este termenul ectopia cervicală.

    Cauza principală a pseudoeroziunii colului uterin o constituie schimbările fiziologice în corpul femeii în copilărie sau în timpul sarcinii, precum şi schimbările hormonale în perioada administrării medicamentelor care conţin hormoni.

    Important!

    • Pseudoeroziunea (ectopia) nu este o boală şi nu este o stare precanceroasă. Aşa cum s-a arătat mai sus, pseudoeroziunea este o consecinţă a proceselor fiziologice care au loc în organismul femeilor sănătoase. Din acest motiv, pseudoeroziunea, care nu are semne de inflamaţie, nu necesită niciun tratament.
    • Pseudoeroziunea poate fi detectată, adesea, la fetele nou-născute (eroziuni congenitale), la femeile gravide, la femeile care utilizează contraceptivele orale, dar, în toate aceste cazuri, ea nu necesită niciun tratament.
    • Eroziunea colului uterin, ca boala, într-adevăr există şi poate fi o ameninţare pentru sănătatea femeilor, dar ea este mai puţin frecventă decât o diagnostichează medicii.

    În continuare, referindu-ne la eroziunea colului uterin, vom avea în vedere doar eroziunea reală, adică ectropion eroziv cervical.

    Cauzele dezvoltării ectropionului colului uterin

    Cauza principală a ectropionului eroziv al colului uterin o constituie diversele infecţii ale tractului reproductiv, inclusiv, tricomonaza, chlamydia, micoplasmoza, ureaplasmoza, gonoreea, vaginoza bacteriană (gardnerella), candidoza, infecţia cu papillomavirus uman.

    Aceste infecţii joacă rolul unui iritant puternic, sub acţiunea căruia se modifică epiteliul mucoasei colului uterin, precum şi are loc inflamarea şi distrugerea acestui ţesut.

    Simptomele şi semnele eroziunii colului uterin

    Datorită faptului că eroziunea colului uterin se dezvoltă, în cea mai mare parte, pe fondul diferitelor infecţii ale tractului genital, la femeile care suferă de eroziune, adesea, sunt prezente simptomele specifice unor infecţii cu transmitere sexuală, cum ar fi:

    • Scurgeri vaginale şi un miros neplăcut din vagin;
    • Mâncărime în zona inghinală;
    • Dureri şi sângerări în timpul şi după actul sexual;
    • Dureri în perineu şi în regiunea lombară;
    • Condiloame acuminate în zona inghinală.
    Dacă observaţi oricare dintre aceste simptome, citiţi cu atenţie recomandările noastre suplimentare cu privire la acest subiect:

    Deoarece pseudoeroziunile nu sunt o boală, ele nu se manifestă prin niciun simptom, iar femeile la care sunt ele identificate, de regulă, se simt perfect sănătoase.

    Posibilele consecinţe şi complicaţii ale ectropionului colului uterin

    Eroziunea (ectropionul) colului uterin şi transformarea ţesutului colului uterin care se dezvoltă pe fondul ei poate creşte riscul dezvoltării cancerului de col uterin. Din acest motiv, toate femeile cu eroziune şi cu infecţia, cauzată de virusul papilloma uman (în special, de tipurile lui oncogenice) ar trebui să fie examinate cu regularitate de medicul ginecolog şi să fie supuse investigaţiei frotiului citologic.

    Infecţiile genitale care ar putea provoca ectropionul eroziv prezintă, de asemenea, o ameninţare pentru sănătatea femeilor, deoarece, fără un tratament adecvat, ele ar putea provoca cervicita, vaginita, endometrita, ooforita (anexita), infertilitatea, etc.

    Cum eroziunea colului uterin poate afecta sarcina şi naşterea?

    După cum s-a menţionat mai sus, în timpul sarcinii, datorită schimbărilor nivelului hormonilor în sângele femeii, se dezvoltă “eroziunea falsă”. Tratamentul eroziunii false imediat după naştere nu este necesar, deoarece, de regulă, ea regresează de la sine, în câteva luni.

    Necesitatea tratamentului eroziunii în timpul sarcinii apare doar în acele cazuri în care aceasta a apărut din cauza infecţiei.

    Eroziunea (suportată în trecut, sau activă) nu reduce şansele de a concepe sau de a naşte un copil sănătos, dar infecţiile care provoacă eroziunea pot cauza infertilitatea.

    Tratamentul eroziunii la femeile nulipare (care nu am mai născut anterior) se efectuează prin eliminarea infecţiei şi prin cauterizarea cu laser sau cu unde radio, precum şi cu azot lichid (vezi mai jos). Aceste proceduri nu afectează capacitatea unei femei de a concepe un copil în viitor.

    Analizele şi investigaţiile care sunt necesare pentru a detecta eroziunea colului uterin

    Pentru diagnosticul eroziunii colului uterin şi pentru stabilirea cauzelor exacte de apariţie ale acesteia, medicul poate să prescrie următoarele investigaţii:

    Examenul ginecologic general

     Examinarea pelviană permite medicului să examineze peretele vaginal şi porţiunea vaginală a colului uterin.

    O descriere detaliată a ceea ce înseamnă examinarea la ginecolog şi cum trebuie să vă pregătiţi pentru această investigaţie sunt prezentate în articolul: Examinarea generală ginecologică.

    Frotiul citologic în diagnosticul eroziunii colului uterin

    Frotiul citologic (Pap test, test Papanicolau) este utilizat pentru a detecta schimbările în ţesuturile colului uterin care pot cauza cancerul.

    Datorită faptului că anumite infecţii (cum ar fi infecţia cu papillomavirus uman) pot provoca restructurarea celulelor mucoasei colului uterin şi pot determina dezvoltarea leziunilor precanceroase (displazia), toate femeile cu eroziunea colului uterin trebuie să fie supuse testului citologic Papanicolau.

    O descriere detaliată a modului în care să vă pregătiţi pentru frotiul citologic şi ce ar putea însemna rezultatele acestui test este prezentată în articolul Frotiul citologic.

    Colposcopia

    În cazul în care, în timpul examinării generale şi în rezultatele testului citologic Papanicolau, se stabilesc oricare modificări suspecte, medicul poate să vă prescrie colposcopia.

    O descriere detaliată a ceea ce este această investigaţie, cum să vă pregătiţi pentru ea şi ce ar putea însemna rezultatele acesteia este prezentată în articolul Colposcopia.

    Biopsia

    În cazurile în care, în urma colposcopiei, medicul detectează pe mucusul cervical unele zone care pot da naştere la o tumoare, poate fi necesară biopsia.

    Testele pentru infecţiile genitale

    Deoarece principala cauză a eroziunii colului uterin sunt diferite infecţii, medicul dumneavoastră vă poate prescrie teste suplimentare pentru a le identifica. Vezi: Frotiul bacteriologic, Analiza PCR.

    În care cazuri ar trebui să trataţi eroziunea colului uterin?

    Dacă frotiul citologic (testul Papanicolau) nu arată nici anomalii şi nici nu sunt semne de infecţie (femeia nu este deranjată de niciun simptom), eroziunea ar trebui să fie considerată “pseudoeroziune”, şi nu este necesar niciun tratament.

    Femeile cu pseudoeroziune, ca şi toate femeile sănătoase, ar trebui să facă un examen preventiv pelvian aproximativ o dată pe an şi de fiecare dată să se repete frotiul citologic.

    Tratamentul eroziunii este necesar doar în cazul în care există semne evidente de infecţie şi de inflamaţie, precum şi în cazurile în care testul Papanicolau, colposcopia sau biopsia au arătat prezenţa displaziei.

    O explicaţie detaliată a ceea ce este displazia colului uterin şi modul în care ea este tratată, este prezentat în articol Displazia colului uterin.

    Cum se efectuează tratamentul eroziunii (ectropionului) colului uterin?

    După cum s-a menţionat mai sus, de cele mai dese ori, ectropionul colului uterin este consecinţa diverselor infecţii. Din acest motiv, accentul în tratamentul acestei boli se pune pe eliminarea infecţiei.

    Recomandările detaliate referitor la tratamentul infecţiilor genitale sunt prezentate în articolele Tricomonaza, Clamidioza, Micoplasmoza şi ureaplasmoza, Gonoreea, Vaginita bacteriană (gardnerella), Candidoza, Virusul papilloma uman (HPV).

    Cauterizarea eroziunilor colului uterin

    Cauterizarea eroziunii se aplică în cazurile în care există zone de displazie, adică, ţesuturi care, în viitor, ar putea conduce la dezvoltarea cancerului.

    Scopul cauterizării este distrugerea ţesuturilor afectate (displazia de gradul 2 şi 3) şi înlocuirea acestora cu ţesuturile normale. Cauterizarea, de regulă, se efectuează în mod ambulatoriu, ceea ce înseamnă că, pentru a efectua această procedură, nu trebuie să vă internaţi în spital.

    O vizită repetată la ginecolog, pentru a verifica eficacitatea tratamentului, poate fi planificată peste câteva săptămâni sau câteva luni.

    De regulă, cauterizarea nu este o procedură foarte dureroasă. Dacă este necesar, medicul poate utiliza anestezia, care minimizează durerea în timpul procedurii.

    În prezent, sunt disponibile următoarele metode ale cauterizării eroziunilor:

    Criodistrucţia (crioterapia, congelarea cu azot lichid)

    Criodistrucţia este o modalitate foarte eficientă de cauterizare a displaziei colului uterin. Criodistrucţia nu lasă cicatrice şi, prin urmare, poate fi utilizată la femeile care nu au născut niciodată sau la femeile care planifică naşterea unui copil în viitor.

    Coagularea cu laser (cauterizarea cu laser)

    Cauterizarea cu laser, ca şi crioterapia, nu lasă cicatrice şi nu deformează colul uterin, prin urmare, această procedură poate fi utilizată la femeile care doresc o sarcină în viitor.

    Electrocoagularea (diatermocoagularea, cauterizarea displaziei de col uterin cu utilizarea curentului electric)

    Electrocoagularea permite arderea profundă a ţesuturilor anormale şi, prin urmare, poate provoca formarea cicatricilor pe colul uterin. Din acest motiv, electrocoagularea nu ar trebui să fie utilizată în tratamentul femeilor care planifică naşterea unui copil în viitor.

    Cauterizarea eroziunii colului uterin cu unde radio

    Această procedură, precum şi criodistrucţia, şi cauterizarea cu laser, nu lasă cicatrice pe colul uterin.

    Starea de sănătate în urma cauterizării. La ce lucruri ar trebui să acordaţi atenţie?

    În termen de 2-3 săptămâni de la cauterizare, este posibilă apariţia unor scurgeri vaginale uşoare, fie că sangvinolente, fie că mucoase. De asemenea, sunt posibile unele dureri minore în zona perineului sau în abdomenul inferior. De regulă, aceste simptome dispar repede şi nu necesită niciun tratament special. În cazul durerilor severe puteţi administra preparate analgezice (de exemplu, 1 comprimat de Ibuprofen).

    În decurs de 5-6 săptămâni după cauterizare (de regulă, în această perioadă se produce vindecarea deplină a plăgilor după cauterizare) nu se permite:

    • Să aveţi contacte sexuale;
    • Să utilizaţi tampoane vaginale (puteţi utiliza doar absorbante obişnuite);
    • Să aplicaţi spălături vaginale. (Vezi şi Prin ce sunt periculoase spălăturile vaginale?);
    • Să faceţi baie, să vizitaţi sauna sau baia cu aburi (puteţi lua un duş);
    • Să faceţi muncă fizică grea sau exerciţii fizice intensive;
    • Să administraţi medicamente pe bază de acid acetilsalicilic (de exemplu, Aspirina).
    Adresaţi-vă neapărat medicului dumneavoastră dacă după cauterizarea eroziunii aveţi, fie că sângerări vaginale abundente care nu sunt asociate cu menstruaţia, fie că febră, fie că frisoane, fie că dureri abdominale severe.

    Care tratament este cel mai eficient? Cum puteţi alege metoda de tratament?

    Alegerea finală a metodei de cauterizare depinde de mai mulţi factori: echipamentul clinicii în care sunteţi tratată, starea dumneavoastră (dimensiunea şi natura eroziunii), capacitatea dumneavoastră de a achita pentru tratament.

    Înainte de a începe tratamentul, întrebaţi-l pe medicul dumneavoastră:

    • Ce metode de tratament sunt disponibile la clinica în care sunteţi tratat?
    • Care este costul fiecărui tip de tratament şi care sunt posibilele complicaţii?
    • Dacă este dureroasă procedura respectivă.
    • Informaţi-l pe medicului dumneavoastră dacă planificaţi naşterea unui copil în viitor.

    Remedii populare de tratament al eroziunii colului uterin

    NU putem recomanda utilizarea oricăror metode populare în tratamentul eroziunii colului uterin din următoarele motive:

    • Marea majoritate a tratamentelor populare ale eroziunii implică spălăturile vaginale sau introducerea în vagin a tampoanelor înmuiate în perfuzii medicinale. Ar trebui să menţionăm că asemenea proceduri pot doar să agraveze starea de sănătate a femeii bolnave şi pot să conducă la dezvoltarea unor complicaţii grave (Vezi şi Prin ce sunt periculoase spălăturile vaginale?).
    • În momentul de faţă, nu există niciun tratament popular al eroziunii colului uterin, cu eficacitatea şi siguranţa dovedite, care ar permite eliminarea infecţiei şi a părţilor modificate ale ţesuturilor colului uterin care pot provoca cancerul.

    data publicării: