Durerile în timpul sau după actul sexual la bărbaţi şi la femei: cauzele posibile, când trebuie să vă adresaţi medicului, tratamentul

Introducere

Studiile recente arată că, durerile în timpul actului sexual, mai mult sau mai puţin frecvente, sunt prezente la circa 60% dintre femei.

De cele mai dese ori, femeile simt durere în zona labiilor mici şi în zona intrării în vagin (de regulă, este o durere acută care se aseamănă cu o arsură sau mâncărime), în zona perineului (durerea poate fi acută, înţepătoare sau surdă), în partea de jos a abdomenului, în profunzimea abdomenului şi în zona lombară (durerea în această zonă este, de regulă, surdă, îndelungată şi cu senzaţie de tragere).

La bărbaţi, durerile în timpul actului sexual sunt mult mai puţin frecvente decât la femei, şi sunt resimţite, fie că în glandul penian (capul penisului) – durere ascuţită, de ardere – fie că în zona perineului, fie că în profunzimea abdomenului (durere surdă, mocnită).

Durerile în timpul actului sexual la bărbaţi şi la femei sunt considerate o cauză majoră a problemelor în relaţiile sexuale.

Cauzele durerilor în timpul sau după sex la femei

Durerile în timpul actului sexual pot fi o consecinţă a anumitor boli ginecologice, dar pot depinde, de asemenea, de unele caracteristici ale actului sexual propriu-zis.

Durerile în timpul actului sexual la începutul activităţii sexuale

Prezenţa durerilor în timpul actului sexual la femeile tinere, care abia încep viaţa sexuală, este un fenomen firesc.

Durerea în timpul actului sexual poate fi prezentă în primele câteva acte sexuale, dar, treptat, diminuează până la dispariţia completă.

În unele cazuri, pe lângă durere, în timpul primelor acte sexuale, poate exista şi o sângerare uşoară din vagin care este, de asemenea, un fenomen normal.

În scopul reducerii durerii în timpul primelor acte sexuale, utilizaţi lubrifianţi speciali, pe bază de apă, care se vând în farmacii.

Utilizarea lubrifianţilor pe bază de ulei, mai ales, în combinaţie cu prezervativele, nu este de dorit. Prezervativele din latex devin mai puţin rezistente şi se pot rupe la contactul cu lubrifianţii pe bază de ulei.

Secreţia insuficientă a lubrifierii vaginale

Secreţia insuficientă a lubrifierii vaginale este cauza majoră a durerii şi a disconfortului la începutul actului sexual la femei.

Lubrifianţii vaginali la femei sunt secretaţi de două glande mari, care sunt situate în interiorul labiilor mari şi au canalele de deschidere la intrarea în vagin. Activitatea acestor glande depinde de gradul de excitare sexuală a femeii. Datorită faptului că femeile ajung la excitaţie sexuală mult mai lent decât bărbaţii, actul sexual se întâmplă să fie, adesea, iniţiat înainte ca femeia să se excite suficient şi să fie secretată o cantitate suficientă de lubrifiant vaginal necesar pentru o bună alunecare a penisului.

În cazul femeilor tinere, care nu au nicio boală ginecologică, problema poate fi rezolvată prin extinderea perioadei de mângâiere (preludiu) înainte de actul sexual sau prin utilizarea lubrifianţilor pe bază de apă.

Tensiunea psihologică, stresul, ostilitatea faţă de partenerul de sex, spasmul muşchilor vaginali (vaginism)

Tensiunea psihologică în timpul actului sexual poate avea mai multe cauze, precum teama de a fi descoperiţi, teama de sarcină, teama de a nu fi pe placul partenerului, ostilitatea faţă de partener, etc.

Frica, stresul şi alte emoţii negative, la femei, în timpul actului sexual, poate duce la contracţia musculară severă a perineului şi a vaginului, care, la rândul ei, poate provoca multă durere şi disconfort.

În scopul eliminării durerii şi a disconfortului în timpul actului sexual, asociate cu stresul şi cu emoţiile negative, desigur, este necesar de a crea o atmosferă emoţională plăcută şi calmă. Gândiţi-vă ce vă poate speria sau deranja în relaţiile sexuale şi încercaţi să amelioraţi aceste aspecte.

Dacă nu aveţi niciun motiv obiectiv să vă temeţi sau să vă feriţi de sex, dar, cu toate acestea, nu reuşiţi să vă relaxaţi, adresaţi-vă, fie că medicului psihoterapeut, fie că medicului sexolog.

Specificul poziţiei şi a compatibilităţii sexuale a partenerilor

Destul de des, durerile în timpul actului sexual, precum şi durerea surdă abdominală după actul sexual este condiţionată fie că de poziţia în care partenerii fac sex, fie că de raportul nepotrivit dintre organele genitale ale partenerilor. În special, poziţiile care permit o penetrare profundă a penisului în vagin pot fi dureroase, mai ales, în cazul dimensiunii mari a penisului la bărbaţi şi a vaginului scurt şi îngust la femei.

Durerea asociată cu particularităţile poziţiei sexuale poate fi eliminată prin schimbarea acesteia. În acest caz, foarte importantă este înţelegerea dintre parteneri. În niciun caz nu trebuie să fiţi timizi şi să înduraţi durerea, în speranţă că aceasta va trece. Sexul ar trebui să aducă numai plăcere, aşa că, dacă aţi observat că, într-o anumită poziţie, simţiţi durere, rugaţi-l pe partener să schimbe poziţia şi arătaţi-i “cum” nu vă doare.

Reacţia alergică la diferite substanţe chimice

Alergia la diverse produse de igienă (săpun, gel de duş, deodorant), la detergent, la prezervative din latex şi la spermicide poate provoca iritaţii severe ale organelor genitale, mâncărime severă şi dureri în timpul actului sexual.

Dacă bănuiţi că durerea sau mâncărimea în zona genitală, în cazul dumneavoastră, pot fi legate de anumite substanţe chimice iritante:

 • Încercaţi să nu folosiţi niciun produs de igienă intimă. Spălaţi-vă organele genitale doar cu apă caldă.
 • Purtaţi doar lenjerie de bumbac care nu vă incomodează. Spălaţi întotdeauna lenjeria nouă înainte de a o îmbrăca pentru prima dată. Utilizaţi detergenţi speciali hipoalergenici, fără arome.
 • Utilizaţi hârtie igienică necolorată şi neparfumată.
 • Încercaţi să nu utilizaţi spermicide.
Dacă aţi încercat să aplicaţi toate recomandările de mai sus, dar, în ciuda acestui fapt, durerile în timpul actului sexual rămân, ar trebui să vă adresaţi medicului ginecolog. Într-o asemenea situaţie, rezolvarea problemei ar putea necesita ajutorul unui specialist.

Durerea în timpul actului sexual, asociată cu afecţiunile ginecologice

În multe cazuri, durerile prelungite în timpul sau după contactul sexual pot fi un semn al bolilor ginecologice.

Mai jos vom arăta, care sunt semnele şi simptomele ce pot indica faptul că durerea, în timpul actului sexual, este legată de afecţiuni ginecologice.

Durerile în timpul actului sexual şi inflamaţia vaginală (vaginita)

În unele cazuri, durerea acută, arsurile şi mâncărimea severă în timpul actului sexual pot fi provocate de vaginită.

Vaginita este, de cele mai multe ori, rezultatul diverselor infecţiilor (gardnerella, chlamydia, ureaplasma, trichomonas, etc.), care necesită tratament special.

În afară de durere în timpul actului sexual, infecţiile vaginale enumerate mai sus se manifestă printr-o mâncărime severă, prin eliminări cu un miros neplăcut, fie că purulente, fie că spumoase, fie că sub formă de lapte covăsit (Vedeți și În ce cazuri eliminările vaginale sunt un fenomen normal?) .

În cazul în care aveţi simptome asemănătoare, trebuie să vă adresaţi imediat medicului pentru examinare şi pentru prescrierea unui tratament adecvat.

Durerile în timpul actului sexual şi afecţiunile colului uterin, uterului, ovarelor şi trompelor uterine

Multe boli ale uterului, ale colului uterin, ale ovarelor şi ale trompelor uterine pot să se manifeste prin dureri în timpul actului sexual.

Organele genitale interne au o sensibilitate scăzută; datorită acestui fapt, diferite boli care apar la acest nivel se manifestă doar prin dureri minore surde sau printr-o senzaţie de întindere. În acest caz, intesitatea durerii, de multe ori, este disproporţionat mai mică în raport cu gravitatea bolii.

Principalele afecţiuni ale uterului şi ale anexelor lui, care pot provoca dureri în timpul actului sexual sunt: cervicita, eroziunea colului uterin, endometrita, salpingooforita, endometrioza, cancerul de col uterin, fibromul uterin (miom), cancerul uterin, sarcina extrauterină.

Toate aceste boli necesită un tratament special, din aceste considerente, adresaţi-vă neapărat medicului în cazul în care:

 1. Aveţi dureri persistente , fie că în profunzimea abdomenului, fie că deasupra pubisului (zona uterului), fie că în partea dreaptă sau partea stânga (zona ovarului drept şi stâng).
 2. Durerea în timpul actului sexual este însoţită de eliberarea unui miros neplăcut.
 3. Aveţi eliminări vaginale cu sânge care nu sunt asociate cu menstruaţia.
 4. Durerile se răspândesc în zona lombară, în rect, în zona perineului şi în coccis.
 5. Aţi observat o creştere în volum a abdomenului.
 6. Aţi încercat dar nu puteţi concepe un copil.
 7. Durerile în timpul actului sexual şi-au schimbat brusc caracterul.
 8. V-a apărut brusc o durere foarte puternică abdominală.

Recomandări suplimentare referitor la cauzele posibile ale durerilor abdominale la femei sunt reprezentate în articolul: Durerile abdominale la femei.

Durerile şi senzaţia de balonare după sex

Multe femei se plâng de apariţia durerilor abdominale şi a balonării (gazelor) la ceva timp după actul sexual. Cauzele acestor simptome pot include următoarele fenomene:

 • Introducerea în vagin, în timpul actului sexual, a unei cantităţi de aer. Acest fenomen nu prezintă o ameninţare gravă pentru sănătate, dar poate fi destul de neplăcut. Unele poziţii sexuale (de exemplu, “pe la spate”), predispun la pătrunderea aerului în vagin şi, prin urmare, sunt, adesea, cauza durerilor destul de puternice abdominale (în special, în partea de jos a abdomenului). Aerul care a pătruns vagin, de multe ori, iese după actul sexual, cu un sunet specific.
 • Înghiţirea unei cantităţi mari de aer în timpul actului sexual, din cauza respiraţiei rapide şi neregulate, cauzează, adesea, dureri destul de puternice în abdomen şi, în unele cazuri, senzaţia de greaţă.

Dacă observaţi că după ce faceţi sex vă apar dureri, mai mult sau mai puţin severe, abdominale şi balonarea, procedaţi în felul următor:

 1. Observaţi, în care poziţii anume în vaginul Dvs. pătrunde cea mai mare cantitate de aer (multe femei simt când se întâmplă aceasta) şi încercaţi să schimbaţi aceste poziţii (de exemplu, unghiul de intrare a penisului, unghiul bazinului femeii). Daţi preferinţă acelor poziţii, în care abdomenul Dvs. este comprimat (sub presiune).
 2. Puneţi sub abdomen o pernă în scopul de a crea presiunea necesară.
 3. Înainte de introducerea penisului în vagin, apăsaţi cu mâna pe abdomen, chiar deasupra pubisului, ca să eliminaţi din vagin excesul de aer. Repetaţi această procedură după actul sexual (de preferinţă, în privat, deoarece ea poate fi însoţită de un sunet asemănător eliminării gazelor din intestin).
 4. În timpul actului sexual, încercaţi să respiraţi uşor şi liniştit.
 5. Observaţi, dacă aveţi obiceiul de a reţine respiraţia sau de a înghiţi aerul. Dacă este aşa, încercaţi să nu faceţi acest lucru în timpul actului sexual.
 6. După actul sexual, culcaţi-vă pe burtă, aceasta facilitează eliminarea gazelor.
 7. Dacă balonarea vă provoacă dureri abdominale severe, încercaţi să utilizaţi medicamente pe baza de Simeticonă (acestea se vând fără de prescripţie medicală şi sunt inofensive).

Durerile în timpul actului sexual la femeile cu vârsta de peste 40 ani sau la femeile la care au fost înlăturate ovarele

La femeile cu vârsta 40-50 de ani, care au ajuns la menopauză, sau la femeile care au avut o intervenţie chirurgicală de înlăturare a ovarelor, durerile în timpul actului sexual pot fi cauzate de uscăciune şi de atrofie a mucoasei vaginale.

Puteţi rezolva această problemă prin utilizarea lubrifianţilor. Dacă lubrifianţii nu vă ajută, sau dacă, pe lângă durere în timpul actului sexual, mai aveţi şi senzaţia de mâncărime, adresaţi-vă medicului ginecolog. Pentru a rezolva problema, medicul poate să vă prescrie creme speciale cu estrogen.

Recomandări detaliate în acest sens veţi găsi în articolul nostru Ghid de rezolvare a problemelor legate de menopauză.

Cauzele durerilor în timpul actului sexual la bărbaţi

Cauza principală a durerii în timpul actului sexual la bărbaţi sunt diferite infecţii care provoacă inflamaţia glandului penisului şi a prepuţului: gonoreea, chlamydia, balanita (candidoza penisului).

Principalele semne ale faptului că durerea în timpul actului sexual este cauzată de infecţie sunt:

 1. În afară de durere în timpul actului sexual, există eliminări tulbure, purulente (de culoare galben-verde) din uretră.
 2. Pe capul penisului sau pe suprafaţa interioară a prepuţului pot fi văzute pete roşii, erupţii cutanate, răni, leziuni sau fisuri.

Mai puţin frecvent, la bărbaţi, în timpul actului sexual, se manifestă dureri surde care sunt simţite în zona perineului sau în profunzimea abdomenului. Asemenea dureri pot fi un semn al prostatitei sau al tumorii de prostată. Durerile în timpul actului sexual, asociate cu afecţiunile prostatei, pot fi însoţite de urinare frecventă, de senzaţie a vezicii urinare negolite, de potenţă redusă.

În unele cazuri, după actul sexual, la bărbaţi pot apărea dureri în zona perineului şi în testicule. Astfel de dureri pot dura de la câteva minute până la mai multe ore. Ele se amplifică în timp ce staţi în picioare într-un singur loc şi, de regulă, dispar în timp ce mergeţi pe jos. Asemenea dureri pot fi un semn al varicocelului. Varicocelul poate fi cauza problemelor de concepere a unui copil. (vezi Explicaţia detaliată a varicocelului şi a tratamentului acestei boli).

Datorită faptului că toate maladiile la bărbaţi, enumerate mai sus, necesită un tratament special, dacă aveţi unele dintre simptomele de mai sus, adresaţi-vă neapărat medicului Dvs.

data publicării: