Explicaţia detaliată a durerilor în abdomen la copii de diferite vârste: cauze posibile, la ce trebuie să atrageţi o atenţie deosebită, în ce cazuri trebuie să vă adresaţi neapărat medicului, ce puteţi face pentru a uşura starea copilului?

În care cazuri ar trebui să fie examinat de medic copilul dumneavoastră?

În unele cazuri, apariţia durerilor abdominale la copii poate fi un semn al unei boli periculoase. Puteţi bănui că copilul are o boală gravă şi nevoie urgent să vă adresaţi medicului, în prezenţa următoarelor semne:

 • Copilul este foarte neliniştit şi plânge neîncetat mai mult de 3 ore (în special, dacă copilul are mai puţin de 5 ani);
 • Copilul brusc a devenit foarte palid, i-a apărut o slăbiciune gravă sau el a pierdut cunoştinţa;
 • Durerile abdominale au început cu câteva ore sau cu câteva zile după ce copilul a căzut sau după că a fost lovit în abdomen;
 • Copilul se plânge că simte dureri în afara zonei din jurul ombilicului (de exemplu, în partea de jos, în partea dreaptă sau în partea stângă a abdomenului);
 • Copilul se trezeşte noaptea din cauza durerilor în abdomen;
 • Odată cu durerile abdominale apare şi febra;
 • Odată cu durerile abdominale apare, fie că diareea apoasă, fie că diareea cu sânge, fie că diareea verzuie cu un miros urât;
 • Copilul de orice vârstă, mai mult de câteva ore, refuză categoric să mănânce şi mai ales să bea;
 • Odată cu durerile abdominale la copil apare voma, care s-a repetat de 2-3 ori şi mai mult;
 • Odată cu durerile în abdomen, la copilul dumneavoastră s-a oprit evacuarea gazelor şi a fecalelor din intestin;
 • Copilul are dureri abdominale recurente, timp de mai multe săptămâni sau de mai multe luni;
 • Aţi observat că copilul a început să piardă în greutate sau să întârzie în dezvoltare;
 • La copil au apărut, fie că erupţii, fie că inflamaţie sau dureri la nivelul articulaţiilor;

Dacă observaţi la copilul dumneavoastră unul sau mai multe dintre simptomele enumerate mai sus, chemaţi imediat o ambulanţă.

Durerile abdominale la nou-născut sau la un copil cu vârsta până la un an

Principala cauză a durerilor abdominale la copiii în primele 6 luni de viaţă sunt aşa-numitele colici intestinale.

Sugarii şi copiii sub un an, desigur, nu pot spune exact ce anume îi supără, de aceea existenţa durerilor abdominale la ei poate fi doar suspectată şi de multe ori trebuie să fie dedusă numai din comportamentul lor.

De obicei, nou-născuţii şi copiii în primele luni de viata exprimă durerea abdominală prin următoarele semne:

 • Plâns, anxietate, care se intensifică în timpul alimentării
 • Refuzul de a mânca
 • Copilul mişcă activ picioarele, strânge genunchii la burtică.

În cazul colicilor nu este nevoie de niciun tratament special şi acestea dispar de la sine în jurul vârstei de 4-6 luni.

În afară de colici, durerile abdominale, la copilul din primul an de viaţă, pot fi cauzate şi de alte boli:

 • Refluxul gastroesofagian
 • Reacţia alergică la produsele alimentare
 • Insuficienţa de lactază
 • Ocluzia intestinală

În cazul acestor boli, în plus la simptomele specifice durerilor abdominale (vezi mai sus), la copilul Dvs. se pot manifesta şi alte simptome.

Pentru a înţelege care cauze pot provoca durerile abdominale la copilul dumneavoastră, alegeţi situaţia în care este cel mai bine reflectată problema pe care o aveţi:

Copilul devine foarte agitat în timpul hrănirii, el să se încordează, plânge, refuză să mănânce

Cauza unui asemenea comportament al copilului poate fi pătrunderea sucului gastric acid din stomac în esofag (refluxul gastroesofagian). La adulţi, refluxul gastroesofagian declanşează arsuri la stomac.

Pentru copiii mici, senzaţia de arsuri la stomac este extrem de neplăcută, astfel încât, dacă aceasta apare, comportamentul lor poate deveni foarte agitat.

Dacă observaţi la copilul dumneavoastră unele dintre simptomele enumerate mai sus, citiţi recomandările noastre în articolul Refluxul gastroesofagian: cauzele şi tratamentul.

Copilul are erupţii (pete roşii) pe piele + uneori, în fecale pot fi observate urme de sânge + copilul periodic este agitat, refuză să mănânce + copilul nu adaugă suficient în greutate + la copil apar episoade de diaree abundentă

Cauza acestor simptome poate fi reacţia alergică la unele produse alimentare sau insuficienţa de lactază.

Probabilitatea că copilul are alergie la anumite produse alimentare sau la laptele de vacă este deosebit de mare în cazul în care:

 • Copilul a fost alimentat cu amestecuri artificiale de la naştere
 • Alimentele suplimentare au fost adăugate în raţia copilului la vârstă de până la 6 luni

Dacă observaţi la copilul Dvs. unele dintre simptomele descrise mai sus, neapărat arătaţi copilul medicului. Cu ajutorul unor teste speciale, medicul poate determina cauza exactă a bolii, ceea ce, la rândul său, îl va ajuta să planifice un tratament adecvat. Tratamentul durerilor abdominale şi al altor manifestări ale bolii, în acest caz, constă în corectarea raţiei alimentare a copilului.

Recomandările detaliate pentru tratamentul şi pentru corectarea dietei, în cazul insuficienţei de lactază, sunt prezentate în articolul: Insuficienţa de lactază.

Copilul brusc a devenit foarte agitat + la câteva ore de la debutul bolii copilul nu a mai eliminat fecale şi nici gaze + (eventual) copilul a defecat fecale sub forma unui cheag de sânge

Această combinaţie a simptomelor poate indica dezvoltarea la copil a ocluziei intestinale (ileus). Ocluzia intestinală este deosebit de probabilă la copiii cu vârsta de câteva luni, care primesc hrană artificială.

Alte simptome ale bolii pot fi vărsăturile, febra, refuzul de a mânca.

Fiţi atenţi!

Dacă observaţi că copilul dumneavoastră are simptomele de mai sus, nu pierdeţi niciun minut şi chemaţi ambulanţa. În niciun caz nu încercaţi să trataţi copilul cu asemenea simptome la domiciliu. Fără tratament adecvat, ocluzia intestinală poate conduce la moartea copilului.

Durerile abdominale la copiii mai mari de un an, la copiii preşcolari şi la adolescenţi

La vârsta de 1-2 ani copiii, de regulă, au tendinţa de a exprima durerea abdominală prin iritabilitate, prin plâns, prin pasivitate, prin refuzul de a mânca.

Copiii cu vârsta de peste 2,5-3 ani, de obicei, pot să descrie bine durerea pe care o simt, sau, cel puţin, pot arăta exact locul unde ei simt durerea.

Sistemul digestiv şi alte organe interne ale copiilor mai mari de un an funcţionează, practic, la fel ca şi organele interne ale adulţilor, astfel încât cauzele durerilor abdominale la copiii mai mari de un an pot fi asemănătoare cu cauzele durerilor abdominale la adulţi. Excepţie din această regulă o fac doar câteva bolii (de exemplu, pietre la rinichi sau litiaza biliară), care sunt extrem de rare la copii.

Dacă în cazul Dvs. durerile abdominale se manifestă la un copil cu vârsta de peste un an sau la un adolescent, citiţi recomandările noastre în articolul Durerile în abdomen: cauzele şi tratamentul.

Unele caracteristici ale durerilor abdominale la copiii mai mari de 5 ani. Durerile abdominale funcţionale.

La copiii mai mari de 5 ani se pot manifesta aşa-numitele dureri abdominale funcţionale.

“Funcţionale” se numesc durerile în abdomen care nu sunt legate de nici o boală a organelor interne. Despre durerile abdominale funcţionale, de multe ori, se vorbeşte atunci când cauza durerilor abdominale la un copil nu este depistată chiar şi după o examinare minuţioasă.

Cu toate că este absentă orice boală vizibilă a organelor interne, durerea funcţională nu este o simulare, copiii nu “inventează boala”, ci suferă cu adevărat.

Pentru ca să înţelegeţi ce prezintă durerile abdominale funcţionale, este foarte simplu să le comparăm cu durerile de cap.

Dureri de cap le au practic toţi adulţii şi, în cele mai multe cazuri, acestea nu sunt asociate cu leziuni sau cu tumori ale capului şi apar de la sine. Într-un mod similar, apar şi durerile abdominale funcţionale la copii.

La copii, durerile abdominale funcţionale pot fi o reacţie la stres, la oboseală.

Cel mai adesea, durerile abdominale funcţionale apar la copiii cu vârsta cuprinsă între 8 şi 15 ani.

La copiii sub 5 ani, durerile abdominale funcţionale sunt puţin probabile; din aceste considerente, dacă copilul se plânge în mod regulat că are dureri în abdomen, este necesar să-l arătaţi medicului.

Diagnosticul “durerilor abdominale funcţionale” îl poate pune numai medicul pediatru şi numai în urma unor examinări complexe ale copilului, care ar exclude posibilitatea altor cauze ale durerilor abdominale.

Mai jos sunt prezentate tulburările principale pe fondul cărora la copil pot apărea durerile abdominale funcţionale:

Dispepsia funcţională

Dispepsia funcţională este o stare în care, la oameni practic sănătoşi, se manifestă dureri abdominale (uneori destul de puternice), similare cu durerea în cazul gastritei sau al ulcerului peptic. Explicarea detaliată a cauzelor bolii şi a principiilor tratamentului acesteia sunt prezentate în articolul Dispepsia funcţională.

Simptomele suplimentare includ:

 1. Dureri periodice în partea de sus a abdomenului
 2. Dureri abdominale care nu se ameliorează după defecare
 3. Examinările arată că copilul nu are semne ale altor boli, fie gastrice, fie ale intestinului, fie ale altor organe interne, care ar putea provoca o astfel de durere.

Sindromul de colon iritabil

Sindromul colonului iritabil este o boală destul de comună, nepericuloasă, în care, la persoanele sănătoase, ocazional, apar crize ale durerilor abdominale, care se ameliorează în mod semnificativ după defecare. Explicarea detaliată a cauzelor bolii şi a principiilor tratamentului acesteia sunt prezentate în articolul Sindromul colonului iritabil.

Simptomele suplimentare includ:

 1. Durerile care dispar după defecare
 2. Apariţia durerilor abdominale este însoţită, fie că de constipaţie, fie că de diaree
 3. Examinările arată că copilul nu are niciun semn al altor boli ale intestinului.

Migrena abdominală

Migrena abdominală prezintă apariţia unor accese de dureri abdominale severe, care, pe măsură ce copilul creşte, se transformă în accese de dureri de cap severe, caracteristice pentru migrenă.

Simptomele suplimentare includ:

 • Accese ocazionale de dureri foarte severe la nivelul abdomenului, care, de obicei, se simt în zona din jurul ombilicului şi care durează până la o oră sau mai mult
 • Durerile abdominale încurcă copilului să se joace sau să înveţe
 • Odată cu durerile abdominale la copil apar simptome, precum: refuzul de a mânca, greaţă, vomă, dureri de cap, paloare, intoleranţa de lumină
 • Dacă copilul reuşeşte să adoarmă, durerile abdominale şi durerea de cap, de regulă, dispar
 • După ce se trezeşte, copilul arată absolut sănătos
 • Examinările arată că copilul nu are niciun semn al altor boli ale intestinului.

Cum puteţi ajuta copilului cu dureri abdominale funcţionale?

Durerile abdominale funcţionale nu reprezintă un risc grav pentru sănătatea copilului, nu au nevoie de niciun tratament complicat şi trec, de obicei, de la sine, pe măsură ce copilul creşte mai mare. Cu toate acestea, copiii cu astfel de dureri au nevoie de o îngrijire specială, care constă în următoarele:

Dieta

O uşurare a durerilor abdominale funcţionale poate fi realizată prin îmbogăţirea dietei copilului cu fibre alimentare, care, în cantităţi mari, se găsesc în legume, în fructe, în terciuri din cereale, în fructe uscate.

Recomandările detaliate cu privire la modul de organizare a dietei bogate în fibre alimentare sunt prezentate în articolul: Cum puteţi organiza corect dieta bogată în fibre.

Medicamentele

În cazul unor dureri abdominale foarte severe, puteţi oferi copilului un comprimat de Paracetamol sau de Ibuprofen.

Jurnalul durerilor abdominale

Destul de des, episoadele durerilor abdominale funcţionale la copii apar ca reacţie la anumite situaţii şi la unii factori iritanţi (de exemplu, consumul anumitor produse alimentare). În cazul în care episoadele se întâmplă la intervale mari, atunci relaţia dintre apariţia lor şi circumstanţele în care apar poate fi epistată destul de dificil (oamenii uită de toate detaliile).

În asemenea cazuri, poate fi foarte util să efectuaţi observaţiile exacte a atacurilor de dureri abdominale şi să înregistraţi următoarele date:

 • În care situaţii apar durerile
 • Cât timp durează acestea
 • Care măsuri ajută ca durerile să se micşoreze

Analiza înregistrărilor despre mai multe atacuri permite medicilor şi părinţilor să monitorizeze dinamica bolii la copil şi poate ajuta la identificarea motivelor, eliminarea cărora ar putea diminua, în mod semnificativ, atacurile durerii.

 

Implicarea părinţilor în tratamentul copilului

Din partea părinţilor este foarte important:

 • Să creaţi în casă o atmosferă liniştită, cu relaţii armonioase între membrii familiei;
 • Să daţi întotdeauna crezare plângerilor copilului, dar să nu manifestaţi o îngrijorare exagerată;
 • Să-l ajutaţi pe copil să efectueze înregistrările referitoare la durerile abdominale în jurnalul lui;
 • Să-l ajutaţi pe copil să respecte schema stabilită a tratamentului;
 • În funcţie de preferinţele copilului, să-i oferiţi posibilitatea de a frecventa o secţie sportivă;
 • Să încercaţi să sustrageţi atenţia copilului de la durerile abdominale prin unele ocupaţii interesante;
 • Nu intraţi în panică de fiecare dată când apare un nou episod al durerilor abdominale (deoarece copilul poate să creadă că el este grav bolnav).

data publicării: