Instrucţiuni detaliate privind dithranol (anthralin, dithrastick, psorax, cignoderm) în tratamentul psoriazisului. Ce este dithranol, care este eficienţa acestui medicament şi reacţiile adverse posibile, cum se administrează în sarcină şi alăptare?

Ce este dithranol şi în ce mod acţionează acest medicament?

Dithranol (sin. anthralin, dithrastick, psorax, cignoderm) este unul dintre medicamente utilizate în tratamentul psoriazisului.

Se cunoaşte că în focarele psoriazice se produce o diviziune foarte rapidă a celulelor pielii ce se acumulează la suprafaţă sub formă de solzi alb-argintii.

Dithranolul are capacitatea de a încetini diviziunea celulelor pielii şi de a accelera exfolierea celulelor vechi, prevenind acumularea acestora la suprafaţă.

Până în anii 1980 ai secolului trecut, preparatele cu Dithranol se considerau medicamentul numărul 1 în tratamentul psoriazisului.

În prezent, Dithranolul încă se utilizează în tratamentul psoriazisului, dar, în locul lui, tot mai des sunt utilizate medicamente mai noi şi mai eficiente (în special preparate cu hormoni glucocorticoizi, derivatele vitaminei D3).

În continuarea acestui articol vor fi prezentate răspunsurile la întrebările de bază legate de utilizarea unguentelor, cremelor, rujului de buze şi a şamponului cu Dithranol în tratamentul psoriazisului.

Alte recomandări cu privire la problema psoriazisului le puteţi găsi în articolul Recomandări cu privire la tratamentul psoriazisului.

Sub ce denumiri pot fi găsite preparatele cu dithranol aflate la vânzare?

Preparatele cu dithranol destinate tratamentului psoriazisului se comercializează, în general, sub următoarele denumiri:

  • Dithranol
  • Anthralin
  • Dithrastick
  • Psorax
  • Cignoderm
  • Micanol etc.

Acestea sunt fabricate sub formă de unguente, creme, rujuri şi şampoane cu o concentraţie a substanţei active de 0.1%, 0.25%, 0.5%, 1%, 2% sau 3%.

În ce cazuri nu se permite utilizarea preparatelor cu dithranol?

În niciun caz nu trebuie să utilizaţi medicamentele ce conţin dithranol pentru tratamentul psoriazisului eritrodermic sau pustular (mai multe informaţii despre aceste forme de boală pot fi găsite în articolul despre psoriazis).

De asemenea, nu se permite utilizarea medicamentelor care conţin dithranol pentru tratamentul psoriazisului pe faţă, mai ales în cazul în care focarele sunt situate în apropierea ochilor. În cazul în care medicamentul cu dithranol ajunge accidental în ochi, imediat clătiţi ochii cu multă apă.

Preparatele cu dithranol nu ar trebui să se aplice pe leziunile psoriazice din pliurile pielii (axile, sub sâni, în cutele de pe abdomen, pe spate, în zona inghinală, în zona genitală), deoarece, în aceste zone, ele pot provoca iritaţii severe ale pielii.

Opriţi imediat utilizarea dithranolului şi consultaţi medicul dacă observaţi că leziunile psoriazice s-au mărit în dimensiune după ce aţi început să aplicaţi medicamentul dat.

Ce efecte secundare poate provoca tratamentul cu dithranol?

Fiind aplicate pe piele, preparatele cu dithranol produc o senzaţie de căldură. Acest lucru este firesc. Cu toate acestea, în cazul în care pielea nu este obişnuită cu medicamentul, sau dacă aţi început tratamentul cu o concentraţie prea mare de dithranol, aplicarea acestuia pe piele poate provoca arsuri severe, roşeaţă, iritaţii ale pielii şi chiar apariţia pe piele a unor bule umplute cu lichid, asemănătoare cu băşicile ce se formează în urma arsurilor.

Dacă aveţi o senzaţie de arsură puternică după ce aţi aplicat crema pe piele, spălaţi crema cu apă caldă şi spuneţi despre aceasta medicului dumneavoastră. Este posibil că medicul vă va sugera să utilizaţi un alt medicament, cu o concentraţie mai mică de dithranol.

În plus, pentru a reduce iritaţia pielii din jurul focarelor de psoriazis, medicul vă poate recomanda să aplicaţi pe zonele afectate cremele de protecţie care conţin zinc sau să utilizaţi cremele cu hormoni corticosteroizi (timp de 1-2 zile).

Preparatele cu o concentraţie mai mare de dithranol (peste 1%) pot conduce la decolorarea pielii pentru o perioadă de 4-6 săptămâni. Aceste medicamente pot provoca, de asemenea, decolorarea permanentă a părului, a unghiilor şi a îmbrăcămintei. În acest sens, în timpul tratamentului cu dithranol, trebuie să respectaţi regulile prezentate amănunţit mai jos.

Poate provoca tratamentul cu dithranol cancerul de piele?

În studiile pe animale s-a constatat că preparatele cu dithranol pot provoca dezvoltarea tumorilor, dar, până în prezent, cu toate că medicamentul este utilizat pe larg în practica medicală, nu există date despre o acţiune similară a acestor medicamente pe pielea umană. Din acest punct de vedere, se poate presupune că preparatele cu dithranol, în condiţii de utilizare corectă, nu sporesc riscul de a dezvolta cancerul de piele.

În acelaşi timp, se cunoaşte că unele medicamente şi proceduri, utilizate pentru tratamentul psoriazisului, pot spori riscul de apariţie a cancerului la om. Detalii referitoare la această problemă puteţi găsi în ghidul nostru de tratament al psoriazisului.

Cum să utilizaţi dithranolul la tratamentul psoriazisului?

În observaţiile clinice, s-a stabilit că pielea unor persoane diferite poate reacţiona în mod diferit la aplicarea preparatelor care conţin dithranol. În acest sens, la începutul tratamentului, atunci când încă nu este clar cum va reacţiona pielea dvs. la acest preparat, se recomandă să utilizaţi medicamente cu o concentraţie minimă de dithranol (de exemplu, 0,1%) sau să aplicaţi medicamentul cu o concentraţie mai mare pentru o perioadă scurtă de timp.

Scopul tratamentului psoriazisului cu dithranol constă în selectarea formei medicamentului cu cea mai mică concentraţie care nu vă va produce iritaţii severe ale pielii, dar se va dovedi suficientă pentru a elimina în mod eficient focarele de psoriazis.

De regulă, specialiştii recomandă pacienţilor lor să utilizeze preparatele cu dithranol în conformitate cu una dintre următoarele scheme:

Schema de expunere pe termen scurt (creşterea treptată a duratei de contact al dithranolului cu pielea)

Acest regim este deseori recomandat persoanelor care nu au experienţă de tratament cu dithranol şi care nu ştiu cum le va afecta medicamentul respectiv pielea.

Tratamentul, de regulă, începe cu creme sau unguente, cu o concentraţie a dithranolului de 1%.

În primele câteva zile, un strat subţire de cremă se aplică pe piele şi se lasă pentru 10 minute, după ce reziduurile de crema se spală cu apă caldă, fără săpun (sub robinet, în duş sau în cadă).

În zilele următoare, timpul de contact al cremei cu pielea se măreşte treptat (cu câteva minute în fiecare zi) până la 30 de minute.

Dacă pielea reacţionează bine la medicament şi rezultatul tratamentului este bun, puteţi menţine această schemă. Dacă rezultatul nu este satisfăcător, medicul vă poate recomanda o tranziţie treptată la un medicament cu o concentraţie mai mare de dithranol.

Sporirea treptată a concentraţiei medicamentului

Această schemă a tratamentului se mai numeşte “terapia clasică”.

Tratamentul începe cu utilizarea cremelor sau unguentelor cu o concentrare scăzută a dithranolului (0,1%).

Un strat subţire de preparat trebuie aplicat pe piele de 2 ori pe zi (dimineaţa şi seara).

Urmele de medicament pe piele se spală o dată pe zi, în duş sau în cadă.

În continuare, la fiecare 3-7 zile, concentraţia cremei se măreşte de două ori, până când se ajunge la concentraţia de 1%. Dacă medicamentul cu o concentraţie de 1% nu are efectul scontat, treptat se trece la preparate mai puternice, cu o concentraţie de 2-3%.

Dacă observaţi că preparatul mai concentrat vă provoacă iritaţii puternice ale pielii, informaţi-l pe medicului dumneavoastră în legătură cu aceasta. În cazul dat, medicul vă poate recomanda să reveniţi la utilizarea medicamentelor cu o concentraţie mai mică de dithranol.

Câteva reguli care trebuie respectate în caz de utilizare a preparatelor cu dithranol

Am spus deja că preparatele cu dithranol (în special cele care conţin substanţă activă cu o concentraţie mai mare de 1%) pot provoca iritarea severă a pielii, decolorarea pielii, a unghiilor, a părului şi a îmbrăcămintei. De aceea:

  1. Înainte de a aplica medicamentul pe piele, cel mai bine ar fi să îmbrăcaţi mănuşi de cauciuc. Dacă nu doriţi să utilizaţi mănuşi de unică folosinţă, spălaţi-vă pe mâini cu apă şi cu săpun după fiecare utilizare a medicamentului.
  2. Aplicaţi un strat subţire al preparatului cu dithranol numai pe zonele pielii afectate de psoriazis. Asiguraţi-vă ca medicamentul să nu ajungă pe regiunile sănătoase ale pielii.
  3. Crema sau unguentul se fricţionează uşor până la absorbţia deplină.
  4. Asiguraţi-vă că unguentul sau crema nu nimeresc pe haine şi pe lenjeria de pat (sau îmbrăcaţi hainele pe care nu o să vă pară rău să le deterioraţi prin albire).
  5. Dacă utilizaţi cada pentru a înlătura de pe piele urmele de dithranol, spălaţi-o bine după ce încheiaţi procedura, pentru a elimina resturile medicamentului de pe pereţii săi.

Cum se utilizează şamponul cu dithranol?

Şamponul cu dithranol este destinat tratamentului psoriazisului de scalp.

Înainte de a aplica şamponul cu dithranol, înmuiaţi bine părul şi lăsaţi să se scurgă excesul de apă. După aceea, turnaţi pe păr o cantitate mică de şampon şi masaţi uşor părul şi scalpul, aplicând uniform spuma pe toată suprafaţa scalpului.

Nu lăsaţi şamponul să nimerească pe faţă, pe pielea din zona axilelor şi din zona inghinală sau în cutele pielii. Dacă şamponul nimereşte totuşi în aceste zone, clătiţi-l imediat cu apă curgătoare.

Întrebaţi-l neapărat pe medicul dvs. cât timp trebuie să lăsaţi şamponul pe păr. Dacă îl spălaţi prea repede, acesta nu va reuşi să acţioneze, iar dacă îl lăsaţi prea mult timp – acesta poate provoca iritaţii severe ale pielii.

De obicei, medicii recomandă să clătiţi bine părul şi scalpul la 3-5 minute după aplicarea şamponului.

De asemenea, întrebaţi-l pe medicului dvs. cât de des puteţi spăla părul cu acest şampon (de obicei, medicii recomandă să vă spălaţi pe cap de 3-4 ori pe săptămână cu şampoane ce conţin dithranol).

Pentru a înlătura şamponul cu dithranol este suficient să clătiţi părul cu apă curgătoare. Aplecaţi-vă în aşa mod, încât spuma (care conţine substanţa activă) să nu ajungă în contact cu ochii sau cu faţa. După ce clătiţi bine părul spălat cu dithranol, puteţi utiliza un şampon obişnuit sau un balsam de păr.

Recomandări suplimentare cu privire la tratamentul psoriazisului de pe scalp sunt prezentate în articolul despre psoriazis.

Atenţie!

Mai sus v-am prezentat doar câteva generalităţi cu privire la utilizarea dithranolului în tratamentul psoriazisului. În niciun caz nu ar trebui să utilizaţi această descriere pentru a organiza un tratament pe cont propriu. Dacă doriţi să utilizaţi medicamente ce conţin dithranol, consultaţi neapărat medicul dumneavoastră şi urmaţi întocmai schema tratamentului prescrisă de acesta.

În ce mod dithranolul interacţionează cu alte medicamente utilizate pentru tratamentul psoriazisului?

Medicamentele din grupa keratoliticelor care conţin uree sau acid salicilic pot amplifica acţiunea iritantă a dithranolului asupra pielii; din aceste considerente, nu se recomandă utilizarea concomitentă a acestor medicamente.

Dacă, înainte de dithranol, aţi utilizat creme sau unguente ce conţin hormoni corticosteroizi (glucocorticoizi), discutaţi neapărat cu medicul dvs. despre modul în care ar trebui să treceţi de la un tratament la altul.

De obicei, specialiştii recomandă, în aceste cazuri, să opriţi tratamentul cu corticosteroizi timp de o săptămână, după care să începeţi tratamentul cu dithranol. În perioada aceasta de tranziţie puteţi aplica pe focarele psoriazice unele preparate emoliente (vezi ghidul de utilizare a preparatelor emoliente şi recomandările cu privire la utilizarea unguentelor şi cremelor cu hormonii corticosteroizi).

Cât de repede se pot face simţite rezultatele tratamentului cu dithranol în caz de psoriazis?

De regulă, leziunile psoriazice încep să se micşoreze considerabil după 2-3 săptămâni de tratament.

Cât de eficient poate fi tratamentul psoriazisului cu dithranol?

Eficacitatea tratamentului cu dithranol a fost testată în cadrul mai multor studii clinice.

Rezultatele acestor studii au arătat că o cură ce durează între 5 şi 8 săptămâni poate conduce la dispariţia deplină sau aproape deplină a leziunilor de psoriazis la 30-75% dintre persoanele care efectuează tratamentul.

Este oare admisibilă continuarea tratamentului cu cremele ce conţin dithranol pentru a preveni reapariţia psoriazisului?

De obicei, după încetarea tratamentului cu dithranol, leziunile provocate de psoriazis reapar treptat, dar trebuie să ştiţi că acest lucru este posibil şi în cazul în care tratamentul va fi continuat. Prin urmare, specialiştii recomandă să utilizaţi preparatele cu dithranol numai sub formă de cure scurte (de până la 6-8 săptămâni de tratament).

Recomandări suplimentare pentru tratamentul psoriazisului

Mai multe sfaturi pentru tratamentul psoriazisului sunt prezentate în articolul: Recomandări cu privire la tratamentul psoriazisului.

Utilizarea preparatelor cu dithranol în timpul sarcinii

Influenţa preparatelor care conţin dithranolul asupra dezvoltării fătului şi asupra evoluţiei sarcinii la femei nu este studiată.

În cadrul unor studii s-a constatat că, după aplicarea cremelor şi unguentelor cu dithranol, medicamentul ajunge în sângele femeii gravide, dar în corpul fătului pătrunde doar într-o cantitate foarte mică (şi, aparent, inofensivă) de substanţă activă. De asemenea, s-a constatat faptul că utilizarea preparatelor cu dithranol nu sporeşte riscul de a avea un copil cu defecte de dezvoltare.

În acest sens, specialiştii admit utilizarea dithranolului în timpul sarcinii (mai ales, în trimestrele 2 şi 3), mai ales în acele cazuri în care nu există nicio posibilitate de a efectua tratamentul psoriazisului cu alte medicamente cunoscute şi studiate.

Descrierea mai multor posibilităţi de tratare a psoriazisului în timpul sarcinii este prezentată în articolul nostru despre psoriazis.

Mai multe detalii referitor la efectele adverse posibile ale medicamentelor asupra dezvoltării sarcinii sunt prezentate în articolul Răspunsuri la cele mai importante întrebări despre medicamente în timpul sarcinii.

Utilizarea dithranolului în timpul alăptării

La momentul de faţă, nu există date credibile cu privire la siguranţa utilizării dithranolului în timpul alăptării.

În cadrul unor studii s-a constatat că dithranolul şi alte medicamente similare acestuia (produse pe baza de răşină de cărbune şi de lemn) pot pătrunde în organismul sugarului în urma contactului nemijlocit cu acele regiuni ale pielii pe care femeia care alăptează a aplicat medicamentele respective.

Dat fiind că dithranolul şi răşina pot fi toxice pentru sugari, experţii recomandă să nu le utilizaţi în timpul alăptării sau să le utilizaţi doar pentru a elimina focarele de psoriazis pe acele regiuni ale pielii pe care copilul nu le poate atinge (cu gura, cu mâinile etc.).

Descrierea unor posibilităţi de tratare a psoriazisului în timpul alăptării este prezentată în articolul nostru despre psoriazis.

Descrierea detaliată a modului în care medicamentele pot afecta sănătatea sugarului este prezentată în articolul Administrarea sigură a medicamentelor în timpul alăptării.

data publicării:

Surse: