Versiunea arhivată

Răspunsuri la cele mai importante întrebări referitor la dispozitivul intrauterin (DIU): Cât de eficient DIU previne apariţia sarcinii? Care sunt pericolele utilizării dispozitivului intrauterin? În ce cazuri nu este posibilă utilizarea DIU?

Ce prezintă un dispozitiv intrauterin (spirala intrauterină)?

Dispozitivul intrauterin (DIU, spirala contraceptivă) este una dintre cele mai sigure metode moderne de protecţie împotriva sarcinii nedorite. După instalarea DIU probabilitatea sarcinii se reduce până la câteva zecimi de procente.

DIU moderne arată ca mici dispozitive subţiri de plastic sau de metal.

Dispozitiv intrauterin (DIU), introdus în cavitatea uterului

“Pro” şi “Contra”. Care sunt avantajele şi dezavantajele unui dispozitiv intrauterin, utilizat ca o metodă de contracepţie?

Datorită avantajelor sale, dispozitivul intrauterin (sterilet) ocupă un loc aparte printre toate celelalte metode de contracepţie:

  • Eficienţa înaltă a steriletului în prevenirea sarcinii nedorite este comparabilă cu eficienţa pastilelor hormonale de control al naşterii, şi este de peste 99%.
  • Steriletul este mult mai sigur decât pastilele contraceptive, deoarece femeile care utilizează pilulele anticoncepţionale, de multe ori, uită să administreze pilula la timp, ceea ce reduce semnificativ siguranţa metodei. În cazul utilizării spiralei, din partea femeii nu este necesară nicio acţiune pentru a menţine eficienţa contraceptivă, şi, prin urmare, se exclude orice posibilitate de eroare sau de accident.
  • Comparativ cu toate celelalte metode de contracepţie, contraceptivele intrauterine sunt cea mai ieftină metodă. Deşi costul unei spirale este mult mai mare decât costul unui pachet de pastile contraceptive, sau al unui set de prezervative obişnuite, fiind convertit, considerând termenul utilizării de 3-5 ani (durata normală de utilizare a spiralei) este evidentă superioritatea ei incontestabilă, din punct de vedere economic.
  • Spre deosebire de pilulele contraceptive, spiralele metalice sau plastice, care nu conţin hormoni, nu au niciun efect “hormonal” asupra organismului, de care (în unele cazuri, justificat) au frică multe femei. Din aceste considerente, DIU care nu conţin hormoni, se recomandă ca mijloc principal de protecţie pentru femeile, fie de peste 35 de ani, fie în timpul alăptării, fie care fumează activ, fie în prezenţa altor stări care fac imposibilă utilizarea contraceptivelor orale, dar necesită un nivel foarte ridicat al protecţiei împotriva sarcinii nedorite.
  • DIU care conţin hormoni (cum ar fi Mirena) reduc riscul de sarcină ectopică, de inflamaţie a organelor sistemului reproductiv feminin (vezi anexita), precum şi, în mod semnificativ, reduc cantitatea sângelui pierdut în timpul menstruaţiei.
  • Spirala nu se simte în timpul actului sexual şi nu deranjează partenerii.

în ciuda avantajelor descrise mai sus, utilizarea dispozitivelor intrauterine, în prezent, este destul de limitată, în mare parte, din cauza dezavantajelor acestei metode:

  • Montarea şi demontarea dispozitivului intrauterin se efectuează de către medicul ginecolog;
  • De obicei, femeilor care încă nu au copii, DIU nu se montează;
  • După instalarea unui dispozitiv intrauterin, pot apărea unele efecte adverse, care provoacă femeilor disconfort (vezi mai jos);
  • Dispozitivul intrauterin nu oferă protecţie împotriva infecţiilor cu transmitere sexuală. vezi Ghid pentru femei şi bărbaţi: cum să vă protejaţi de infecţii cu transmitere sexuală

Care este principiul de funcţionare al DIU?

Steriletele din plastic sau din metal (cupru, argint) au un efect distructiv asupra spermatozoizilor care îşi pierd capacitatea de a fertiliza. În plus, DIU schimbă proprietăţile mucoasei uterine, astfel încât ea devine nepotrivită pentru infiltrarea (implantarea) embrionului. (vezi Cum are loc conceperea unui copil?).

Spiralele care conţin hormoni (cum ar fi Mirena) au toate proprietăţile menţionate mai sus, şi, în plus, încetinind eliberarea hormonilor care blochează creşterea celulelor mucoasei uterului (endometrului), conduc la dispariţia treptată a menstruaţiei, precum şi la modificarea permeabilităţii colului uterin pentru spermatozoizi şi pentru agenţii patogeni.

Efectul contraceptiv al dispozitivelor intrauterine se păstrează permanent (inclusiv, în timpul menstruaţiei) şi se poate diminua după expirarea termenului de valabilitate al steriletului. DIU moderne sunt concepute pentru mai mulţi ani de utilizare.

Ce tipuri ale dispozitivelor intrauterine exista? Care dintre ele sunt mai bune?

DIU moderne sunt dispozitive mici din plastic sau din material plastico-metalic. Dimensiunile lor sunt de circa 3х4 cm. În general, pentru fabricarea spiralelor se utilizează cupru sau argint.

Aspectul celor mai multe sterilete seamănă cu forma literei “T”. Această formă de T a steriletului este cea mai fiziologică, întrucât corespunde formei cavităţii uterine.

În prezent, cel mai frecvent sunt utilizate DIU compuse din material plastic, cupru, argint, cu adaos de hormoni:

  • T Cu 380 A – sterilet de cupru în formă de T. Efectul contraceptiv al acestui tip de spirală se explică prin eliberarea lentă a unor cantităţi mici de cupru, care inhibă activitatea spermatozoizilor şi are alte efecte care împiedică dezvoltarea sarcinii. Steriletul cu cupru poate fi utilizat pentru o perioadă lungă de timp (5-10 ani).
  • Multiload Cu 375 – DIU de acest tip sunt în formă semiovală, cu proeminenţe care contribuie la fixarea sigură a dispozitivului în uter şi reduc riscul de pierdere al acestuia şi, prin urmare, la fiabilitatea acţiunii contraceptive.
  • Nova – T , T de Plata 380 NOVAPLUS – aceste DIU, în formă de T, conţin plastic şi cupru (şi argint) şi nu conţin hormoni.
  • T de Oro 375 Gold – DIU care conţine un nucleu de aur de probă 99/000.
  • Mirena este un DIU care conţine hormoni. Dispozitivul conţine un container care, în continuu, dar foarte lent, elimină Levonorgestrel (o substanţă similară cu un hormon produs în organismul femeii gravide). Durata utilizării unui astfel de dispozitiv este de 5 ani.

“Cel mai bun” DIU, care ar fi ideal pentru toate femeile, nu există. Pentru fiecare femeie dispozitivul intrauterin se selectează individual. Cu alte cuvinte, fiecare femeie are propriul său “cel mai bun DIU”.

Dacă vă confruntaţi cu necesitatea de a alege un sterilet:

  • Discutaţi despre acest lucru cu medicul ginecolog, în avizul căruia aveţi încredere. Întrebaţi-l, cu ce DIU lucrează el şi ce dispozitiv ar recomanda el pentru Dvs. Experienţa medicului întotdeauna este mai exactă decât aceea pe care o puteţi citi pe ambalaj sau în prospect.
  • Nu alegeţi steriletul luând în consideraţie doar preţul, deoarece cele mai scumpe DIU nu sunt întotdeauna şi cele mai fiabile. În general, toate steriletele descrise mai sus sunt foarte eficiente. Deci, nu este neapărat să plătiţi prea scump.
  • Acordaţi atenţie efectelor adverse posibile ale utilizării DIU de diferite tipuri (vezi mai jos) şi spuneţi medicului dumneavoastră despre acele care vă îngrijorează, de exemplu, dacă vă este frică de “dispariţia menstruaţiei”, care poate să apară în cazul utilizării steriletului cu hormoni. Dimpotrivă, dacă aveţi tendinţa de a avea menstruaţii îndelungate şi abundente, ar trebui să acordaţi o atenţie deosebită utilizării unei spirale cu hormoni.

Care sunt efectele secundare şi consecinţele posibile după montarea unui dispozitiv intrauterin?

Montarea DIU poate provoca unele complicaţii, dar complicaţiile nu apar la toate femeile care poartă sterilet. Studiile recente arată că mai mult de 95% dintre femeile care poartă sterilet, consideră că aceasta este o metodă de contracepţie foarte bună şi convenabilă şi sunt mulţumite că au făcut această alegere.

Complicaţii posibile:

În timpul sau imediat după montarea steriletului (pentru toate tipurile de DIU):    

  • Perforarea uterului (extrem de rar);
  • Dezvoltarea endometritei (foarte rar);

În timpul perioadei de utilizare a steriletului (pentru DIU fără hormoni, din cupru sau din plastic):

  • Amplificarea durerilor în timpul menstruaţiei;
  • Creşterea cantităţii eliminărilor sangvinolente în timpul menstruaţiei;
  • Apariţia unor eliminări sangvinolente din vagin după sau între menstruaţii.

În timpul perioadei de utilizare a steriletului (pentru DIU hormonale, cum ar fi Mirena):

  • Dispariţia deplină a menstruaţiei, după câteva luni de la montarea DIU;
  • Eliminări sangvinolente în perioada dintre două menstruaţii.

Referitor la influenţa DIU asupra posibilităţii femeii de a concepe un copil în viitor citiţi mai jos.

Citiţi, de asemenea, compartimentul Modificări în starea de sănătate şi în ciclul menstrual după montarea steriletului (mai jos).

În care cazuri nu se recomandă utilizarea dispozitivului intrauterin?

Dispozitivul intrauterin ca o metodă principală de contracepţie nu poate fi utilizat în cazul tuturor femeilor. Ca multe alte metode contraceptive, DIU au contraindicaţiile lor.

Astfel, utilizarea DIU este interzisă sau nedorită:

  • În cazul femeilor, fie cu infecţii genitale active confirmate, fie cu inflamaţia organelor genitale, fie cu eroziunea colului uterin;
  • În cazul femeilor care suferă de tumori ale organelor genitale (cancer uterin, cancer de col uterin);
  • În cazul femeilor cu malformaţii ale uterului sau ale colului uterin;
  • în cazul fetelor adolescente;
  • În cazul femeilor nulipare;
  • În cazul prezenţei unui număr mare de parteneri sexuali.

Contraindicaţiile pentru a monta DIU le stabileşte medicul ginecolog. Numai un specialist poate stabili cât de sigură este montarea DIU în cazul dumneavoastră.

În care cazuri se recomandă utilizarea DIU?

În unele cazuri, enumerate mai jos, montarea unui dispozitiv intrauterin este o soluţie perfectă pentru a vă proteja de sarcină nedorită.

După un avort

Dispozitivul intrauterin poate fi montat imediat după avort. În acest caz, DIU va proteja cu siguranţă femeia de sarcină nedorită în următorii câţiva ani.

Dacă doriţi să evitaţi în viitor problemele asociate cu contracepţia şi cu avorturile, înainte de avort, întrebaţi-l pe medicul dumneavoastră despre posibilitatea de a monta un sterilet. Medicul poate monta steriletul imediat după avort sau peste câteva săptămâni.

Montarea DIU după naştere şi în timpul alăptării

Dispozitivul intrauterin poate fi montat peste, aproximativ, 6 săptămâni după naştere. Ca şi pastilele anticoncepţionale care conţin numai progesteron (mini-pilula), dispozitivul intrauterin este o metodă optimă de protecţie pentru femeile care alăptează. Spre deosebire de mini-pilule (vezi articolul Contraceptivele orale), DIU fără hormoni pot fi utilizate un timp îndelungat şi nu acţionează în niciun mod asupra stării generale a femeii.

Dispozitivul intrauterin protejează împotriva sarcinii (probabilitatea de sarcină poate să re-apară din nou peste doar câteva luni după naştere), ceea ce este foarte important pentru ca să se asigure restabilirea adecvată a organismului femeii după naştere.

În cazul femeilor, fie cu vârsta de peste 35 de ani, fie cu contraindicaţii pentru utilizarea contraceptivelor orale

După cum s-a menţionat mai sus, steriletele sunt mai eficiente şi mai sigure decât pilulele contraceptive. În plus, datorită faptului că DIU, aproape că nu au niciun efect “hormonal” asupra organismului, acestea pot fi utilizate în cazurile în care contraceptivele orale sunt contraindicate, în special în cazul:

  • Femeilor de peste 35 de ani;
  • Femeilor fumătoare;
  • Femeilor care suferă de hipertensiune arterială, de diabet zaharat, de tulburări metabolice a grăsimilor;
  • Femeilor cu riscul cancerului de sân, al cancerului uterin sau al cancerului de col uterin.

Cum să vă pregătiţi pentru montarea DIU?

Înainte de montarea DIU:

  1. Discutaţi toate aspectele cu medicul ginecolog în opinia căruia aveţi încredere;
  2. Renunţaţi la contactele sexuale pentru 1-2 zile înainte de montarea DIU;
  3. Cu câteva zile înainte de montarea DIU, nu aplicaţi spălături vaginale şi abţineţi-vă de la utilizarea oricăror remedii de igienă intimă;
  4. Cu câteva zile înainte de montarea DIU, întrerupeţi utilizarea oricăror medicamente sub formă de supozitoare vaginale, de tablete sau de spray-uri, dacă utilizarea lor nu a fost discutată în prealabil cu medicul dumneavoastră.

Cum se efectuează montarea (introducerea) steriletului?

Montarea unui DIU este strict interzisă în timpul sarcinii. Dacă bănuiţi că aţi putea fi gravidă, spuneţi despre aceasta medicului dumneavoastră. Pentru a evita posibilitatea sarcinii, înainte de a monta DIU, medicul poate cere să faceţi un test de sarcină.

Recomandări detaliate cu privire la modul de a stabili dacă sunteţi gravidă pot fi găsite în articolul Semnele de sarcină.

Deoarece montarea unui dispozitiv intrauterin este strict interzisă în cazul prezenţei oricăror infecţii ale tractului genital şi a altor probleme ginecologice, înainte de a monta DIU, medicul ginecolog vă va recomanda o examinare pelviană generală cu speculum, efectuarea frotiului bacteriologic şi a frotiului citologic din vagin.

O descriere detaliată a modului de desfăşurare a acestor investigaţii, a modului de pregătire pentru ele şi ce ar putea însemna rezultatele acestora sunt prezentate în articolele: Examinarea generală ginecologică, Frotiul bacteriologic, Frotiul citologic.

Dacă, în timpul examinării, medicul constată unele semne ale infecţiei, el poate amâna montarea DIU şi să vă prescrie un tratament, care vă va ajuta să vă pregătiţi pentru montarea DIU în condiţii de siguranţă.

Pentru montarea DIU nu trebuie să vă internaţi în spital. De regulă, se recomandă montarea DIU cu câteva zile înainte de menstruaţie. În această perioadă, colul uterin este mai moale, ceea ce facilitează foarte mult procedura.

Pentru a monta DIU, medicul vă va cere să vă aşezaţi pe un scaun ginecologic. După inspecţia în valve (speculum), medicul fixează colul uterin cu un cleşte special şi introduce dispozitivul intrauterin în uter, cu ajutorul unui tub subţire special.

Procedura de introducere a steriletului poate fi neplăcută şi însoţită de durere surdă în partea de jos a abdomenului, care, însă, dispare rapid.

După montarea DIU, medicul, pentru a preveni infecţia, poate să vă prescrie antibiotice.

Întrebaţi-l neapărat pe medicul Dvs. când trebuie să reveniţi pentru o examinare repetată, după montarea DIU. De obicei, examinările preventive se indică peste o lună după montarea spiralei, apoi peste o jumătate de an, şi după aceasta, o dată în fiecare an.
În termen de 4-5 zile după montarea DIU nu trebuie:

  • Să aveţi contacte sexuale;
  • Să utilizaţi tampoane vaginale (puteţi utiliza doar absorbante obişnuite);
  • Să aplicaţi spălături vaginale;
  • Să faceţi baie, să vizitaţi sauna sau baia cu aburi (puteţi lua un duş);
  • Să faceţi muncă fizică grea sau exerciţii fizice intensive;
  • Să administraţi medicamente pe bază de acid acetilsalicilic (de exemplu, Aspirina).
Cereţi neapărat consultaţia medicului dacă:

  • În termen de câteva zile după montarea DIU v-au apărut febra, sângerările vaginale foarte puternice, durerile abdominale sau eliminările neobişnuite din vagin, cu un miros neplăcut.
  • Oricând s-ar întâmpla, fie că simţiţi steriletul în vagin, fie că observaţi că ea s-a deplasat sau a căzut, fie că există o întârziere a menstruaţiei cu 3-4 săptămâni.

Modificarea stării de sănătate şi a caracteristicilor menstruaţiei după montarea DIU

După montarea dispozitivului intrauterin, in organismul Dvs. pot apărea unele modificări. În special, este posibil să observaţi schimbări în modul în care decurge menstruaţia la Dvs. şi cum vă simţiţi în timpul ei.

După montarea DIU fără hormoni, sunt posibile următoarele modificări:

  • Menstruaţia devine mai dureroasă, puţin mai lungă şi mai abundentă decât a fost până la montarea steriletului.
  • Deseori apar eliminări vaginale sangvinolente, care pot apărea în scurt timp înainte sau după menstruaţie sau (mai rar), în intervalul dintre cele două menstruaţii.
  • În unele cazuri, ca urmare a amplificării durerilor şi a sângerărilor menstruaţiei neregulate, femeile sunt nevoite să renunţe la utilizarea steriletelor înainte de expirarea termenului de valabilitate (după cum am menţionat mai sus, aceste cazuri constituie cel mult 5% din toate femeile care au sterilet).

După montarea DIU cu hormoni (în special, Mirena):

  • Este posibilă scurtarea semnificativă a duratei menstruaţiei şi reducerea cantităţii de sânge eliminat în timpul menstruaţiei.
  • Aproximativ la 20% dintre femeile care folosesc MIRENA, există o dispariţie totală a menstruaţiei (amenoreea). Restabilirea ciclului menstrual, în asemenea cazuri, se produce numai după expirarea termenului de valabilitate a spiralei şi după demontarea acesteia din uter. Este cunoscut faptul că dispariţia menstruaţiei la femeile care utilizează MIRENA se datorează nu inhibării funcţiilor ovarelor (ca şi în cazul utilizării contraceptivelor orale), ci suprimării dezvoltării endometrului cu doze mici ale hormonilor.
  • Cu toate că multe femei se sperie de dispariţia menstruaţiei, nu există niciun motiv pentru a considera aceasta un pericol pentru sănătate. Mai mult decât atât, acest efect al spiralelor hormonale poate fi chiar benefic, deoarece creşte în mod semnificativ calitatea vieţii femeii şi este un tratament eficient al anemiei, care apare la multe femei cu menstruaţii lungi şi abundente. În unele ţări, Mirena este chiar utilizată pentru a trata sângerările severe uterine.
  • Unele femei, după montarea spiralei, observă creşterea în greutate. Datorită faptului că dispozitivele intrauterine hormonale nu au practic niciun efect general asupra organismului şi asupra metabolismului, creşterea în greutate nu poate fi asociată cu montarea lor, chiar dacă cele două evenimente coincid în timp.

Cum se efectuează îndepărtarea dispozitivului intrauterin?

Demontarea spiralei este posibilă în orice moment, la cererea femeii. Până a elimina DIU, medicul poate să vă recomande un examen ginecologic general şi examinările ginecologice de rutină (frotiul bacteriologic şi frotiul citologic).

Pentru a elimina din uter DIU, medicul prinde uşor cu forcepsul capetele proeminente şi trage sub un anumit unghi.

Doar în cazuri rare, pentru a elimina DIU poate fi necesară extinderea colului uterin sub anestezie sau o intervenţie chirurgicală specială.

După îndepărtarea DIU, pot apărea dureri surde în abdomen, sângerare minoră din vagin, care dispar în câteva zile şi nu necesită niciun tratament special.

În termen de 4-5 zile după îndepărtarea DIU nu se poate:

  • Să aveţi contacte sexuale;
  • Să utilizaţi tampoane vaginale (puteţi utiliza doar absorbante obişnuite);
  • Să aplicaţi spălături vaginale;
  • Să faceţi baie, să vizitaţi sauna sau baia cu aburi (puteţi lua un duş);
  • Să faceţi muncă fizică grea sau exerciţii fizice intensive;
  • Să administraţi medicamente pe bază de acid acetilsalicilic (de exemplu, Aspirina).

Menstruaţia următoare, după îndepărtarea DIU, poate veni la timp, sau poate să înceapă cu o întârziere de câteva zile.

Dacă aţi utilizat o spirală hormonală, restabilirea menstruaţiei poate dura mai mult timp.

Adresaţi-vă neapărat medicului dumneavoastră dacă, în câteva zile după îndepărtarea DIU, aveţi, fie febră, fie sângerări vaginale foarte puternice, fie dureri abdominale, fie eliminări vaginale neobişnuite, cu un miros neplăcut.

Este posibil oare să elimin DIU singură?

În niciun caz nu trebuie să încercaţi să vă extrageţi singură steriletul – aceasta poate fi foarte periculos. Pentru a înlătura spirala, adresaţi-vă întotdeauna medicului ginecolog.

Cât de des ar trebui să fie schimbată spirala?

Spiralele din metal (de exemplu, din cupru), pot fi utilizate timp de mai mult de 10 ani, fără înlocuire. Spiralele cu hormoni (de exemplu, Mirena) trebuie să fie înlocuite la fiecare 5 ani. Montarea unei noi spirale este posibilă imediat după îndepărtarea spiralei vechi. Spiralele diferite au termenul de valabilitate diferit; din aceste considerente, întrebaţi-l pe medicul ginecolog al Dvs. când trebuie să înlocuiţi spirala.

Pot rămâne însărcinată dacă utilizez un dispozitiv intrauterin?

Apariţia sarcinii la femeile care au un dispozitiv intrauterin montat, se întâmplă foarte rar. Probabilitatea dezvoltării sarcinii, în cazul utilizării DIU din cupru nu este mai mare de opt cazuri din 1000, timp de un an. În cazul utilizării spiralelor cu hormoni, şansa de a deveni gravidă se reduce la 1 caz din 1000, timp de un an.

În aproximativ jumătate dintre cazuri, la femeile cu DIU montate, sarcinile apărute se termină cu un avort spontan.

Riscul de sarcină creşte semnificativ dacă spirala se deplasează sau cade din uter. Acest lucru se întâmplă cel mai adesea după menstruaţie, atunci când spirala poate fi împinsă din uter împreună cu ţesuturile respinse.

Din aceste considerente, femeilor care poartă spirala, li se recomandă, cel puţin o dată pe lună, să verifice cu degetul prezenţa ei, simţind mustăţile (firele) acesteia în adâncul vaginului. Dacă, în trecut, aţi simţit bine mustăţile spiralei, dar mai mult nu le mai găsiţi, adresaţi-vă ginecologului, deoarece se poate întâmpla că spirala a căzut şi Dvs. nu aţi observat acest lucru.in

Cum pot să ştiu că am rămas însărcinată în timp ce port o spirală?

Principalul simptom al sarcinii în timp ce purtaţi un DIU non-hormonal este întârzierea menstruaţiei pentru mai mult de 2-3 săptămâni. O descriere detaliată a tuturor semnelor posibile ale sarcinii, şi cum să vă convingeţi de prezenţa sau absenţa sarcinii, citiţi în articolele: Semne de sarcină, Test de sarcină, Întârzierea menstruaţiei.

Dacă purtaţi un DIU şi aflaţi că sunteţi însărcinată, adresaţi-vă, cât mai curând posibil, medicului. Dacă vă decideţi să păstraţi sarcina, medicul poate încerca să elimine spirala, pentru a reduce riscul de avort spontan.

Cu toate acestea, în unele cazuri, medicul dumneavoastră poate decide că ar fi mai sigur ca DIU să rămână pe loc. Multe femei se tem că spirala poate să concrească în corpul copilului. Aceste temeri sunt neîntemeiate, deoarece copilul este înconjurat de un înveliş dens şi de lichidul amniotic.

Poate o spirală să tulbure capacitatea de a deveni gravidă în viitor?

Efectul contraceptiv al dispozitivelor intrauterine este uşor reversibil şi dispare la scurt timp după scoaterea lor din uter. Probabilitatea dezvoltării sarcinii în termen de 1 an după îndepărtarea DIU este de circa 96%.

După îndepărtarea DIU, ciclul menstrual se normalizează timp de o lună, iar uterul se restaurează totalmente în termen de 1-3 luni.

Unele infecţii genitale (de exemplu, Chlamydia), riscul dezvoltării cărora, în timp utilizării spiralei, este sporit, pot provoca dificultăţi în a concepe un copil după îndepărtarea DIU, şi chiar pot conduce la infertilitate (vezi Infertilitatea). În acest sens, spiralele nu sunt recomandate pentru femeile care nu au copii sau pentru femeile care au avut anterior dificultăţi în conceperea unui copil. Cu toate acestea, perturbarea prelungită a capacităţii de a obţine sarcina după îndepărtarea DIU se observă foarte rar.

Planificarea sarcinii este posibilă chiar în luna următoare, după îndepărtarea dispozitivului intrauterin.

data publicării: