Diareea (scaunul lichid) la adulţi şi la copii cu vârsta de peste un an: cum poate fi determinată cauza, în care cazuri trebuie să vă adresaţi medicului, cum poate fi tratată

Cuprins:

Când diareea poate fi un semn al unei boli periculoase?

Diareea la copii şi la adulţii poate fi cauzată de o varietate de boli, dintre care multe sunt destul de grave şi pot conduce la moartea bolnavului, în cazul în care el nu va fi primi asistenţă medicală la timp.

Mai jos sunt prezentate principalele semne care indică faptul că diareea (scaunul lichid) este o manifestare a unei boli periculoase, în cazul căreia, cât mai curând posibil, bolnavul trebuie să fie arătat medicului.

Deci, solicitaţi imediat asistenţă medicală în cazul în care:

  • Bănuiţi că diareea poate fi asociată cu consumul ciupercilor (mai ales sălbatice) sau al alimentelor stricate (suspectaţi o intoxicaţie severă);
  • În plus la diaree, există febra peste 38 C;
  • Diareea este însoţită de dureri severe în abdomen;
  • Diareea este apoasă, abundentă sau sangvinolentă, cu o mulţime de mucus, care persistă mai mult de 48 de ore;
  • Diareea severă s-a început brusc la un copil cu vârsta sub 3 ani;
  • Diareea severă s-a început brusc la o femeie gravidă;
  • Diareea severă s-a început brusc la o persoană care primeşte un tratament împotriva cancerului, sau la un bolnav cu infecţia HIV/SIDA;
  • Diareea severă s-a început în timpul sau după o călătorie;
  • Diareea severă s-a început la mai multe persoane concomitent;
  • Peste un timp după apariţia diareei, au apărut greaţa, vărsăturile, slăbiciune la nivelul muşchilor, dificultatea de a ridica pleoapele, dificultăţi de respiraţie, dificultăţi de înghiţire;
  • La bolnav au apărut semnele deshidratării: ochii înfundaţi, buzele uscate şi crăpate, lipsa urinării sau urina de culoare întunecată, plânsul fără lacrimi la copii;
  • După începerea diareei aţi observat îngălbenirea pielii şi a ochilor;
  • Urina vi s-a întunecat la culoare;
  • V-au apărut erupţii cutanate pe piele sau au început să se umfle articulaţiile;
  • Diareea severă a apărut după terminarea tratamentului cu antibiotice;
  • Pe fondul diareei frecvente, aţi observat pierderea inexplicabilă în greutate.

Ce trebuie neapărat să spuneţi medicului?

Dacă diareea a început brusc, spuneţi-i medicului:

  • Ce aţi mâncat în ultimele 2-3 zile.
  • Dacă în ultimele câteva zile sau săptămâni aţi călătorit sau aţi vizitat obiecte turistice.
  • Ce, în opinia dumneavoastră, ar putea provoca diareea.
  • Dacă aţi mai avut asemenea situaţii în trecut.
  • Cum vi s-a schimbat starea de sănătate după debutul bolii.

Dacă aveţi diaree frecventă, atunci, vizitând medicul, trebuie neapărat să-i spuneţi:

  • Cum s-a modificat diareea, în caz de foame sau de reducere a cantităţii de alimente consumate?
  • Dacă există cazuri în care episoadele diareei vă trezesc noaptea.
  • Aţi observat vreodată că anumite alimente vă provoacă diareea?
  • Ce fel de apă beţi?
  • Ce medicamente sau ce suplimente alimentare aţi administrat de curând?
  • Dacă aţi observat că, în ultimul timp, aţi pierdut în greutate.
  • De care alte boli aţi suferit în trecut sau sunteţi bolnavi în acest moment?
  • Ce intervenţii chirurgicale aţi avut în trecut?

Cauzele diareei la adulţi şi la copii cu vârsta de peste un an

Mai jos vom descrie principalele cauze posibile de diaree la copii şi la adulţi, precum şi recomandări pentru tratamentul diareei, în fiecare caz. Selectaţi situaţia în care se descrie cel mai bine situaţia dumneavoastră.

Diaree apărută brusc + greaţă + vărsături + dureri abdominale + (eventual) febră + (eventual) frisoane

Această combinaţie de simptome poate fi un semn al unei serii de boli, care pot conduce la deces în câteva ore sau în câteva zile de la începutul bolii şi, prin urmare, necesită o asistenţă medicală imediată.

Cele mai frecvente cauze ale diareei la copii şi la adulţi sunt intoxicaţiile alimentare sau infecţiile intestinale. Pe fondul infecţiei, diareea poate fi de culoare verzuie, spumoasă, cu un miros foarte neplăcut, cu o mulţime de mucus, foarte lichidă şi apoasă, uneori cu urme de sânge.

Mai rar, combinaţia diaree + dureri abdominale + (eventual) febră poate fi un semn al unor boli, cum ar fi:

  • apendicita
  • colecistita
  • pancreatita
  • colica renală
  • ocluzia intestinală (la etapele incipiente)
  • există, de asemenea, un grup mare de boli infecţioase periculoase (HIV, tularemia, legioneloza, pneumonia, bruceloza, malaria, septicemia, meningita, etc., care nu sunt direct legate de sistemul digestiv, dar se pot manifesta prin diaree severă, prin febră, prin stare generală de rău, prin frisoane.
Principalul pericol, în acest caz, este faptul că toate bolile enumerate mai sus pot să se manifeste prin simptome aproape identice (de exemplu, simptomele intoxicaţiei alimentare pot fi asemenea simptomelor apendicitei periculoase). Din aceste considerente, este practic imposibil să se determine cauza bolii numai pe baza manifestărilor ei.

Din acest motiv, în cazul în care nu ştiţi exact cu ce factori este asociată boala Dvs., nu încercaţi să vă auto-puneţi un diagnostic şi să efectuaţi un tratament pe cont propriu, mai ales dacă diareea durează mai mult de 2 zile.

Descrierea detaliată a măsurilor de prim ajutor şi a schemelor tratamentului diareei apărute brusc, care ar trebui să fie întreprinse până la momentul sosirii medicului, este prezentată mai jos, în compartimentul Tratamentul.

Fiţi atenţi!

Adresaţi-vă medicului în cazul în care diareea + febra + vărsăturile + greaţa + durerile abdominale durează mai mult de 48 de ore (sau 24 de ore, la un copil)!

Dacă bănuiţi că diareea la Dvs. ar putea fi din cauza unei intoxicaţii alimentare (toxiinfecţie, otrăvire), citiţi atent, de asemenea, recomandările noastre în articolul Intoxicaţia alimentară şi infecţia intestinală.

În cazul în care diareea este însoţită de dureri abdominale severe – citiţi recomandările noastre în articolul Durerile în abdomen.

Crize frecvente de diaree + dureri abdominale + balonare după ingerarea anumitor alimente

În unele cazuri, diareea continuă sau intermitentă, este o consecinţă a incapacităţii sistemului digestiv de a digera un anumit produs sau a sensibilităţii organismului uman la anumite alimente.

NOTĂ IMPORTANTĂ!

Diareea asociată cu incapacitatea sistemului digestiv de a digera un anumit produs, de regulă, apare sau se agravează după ce consumaţi produsele alimentare “problematice” şi dispare după ce renunţaţi totalmente la aceste produse.

Dacă observaţi că, în cazul dumneavoastră, diareea persistă după ce v-aţi abţinut câteva zile de la mâncare, adresaţi-vă medicului.

Diareea şi alimentele nedigerabile

Consumul unor cantităţi mari de alimente greu de digerat (fructe crude, legume crude, alimentele grase), în special, în combinaţie cu produse lactate sau cu cantităţi mari de lichid, poate provoca o diaree puternică, dar pe termen scurt + dureri abdominale + balonare. În această situaţie, diareea nu necesită niciun tratament – trebuie doar să vă întoarceţi la o dietă normală.

Dacă aţi avut doar câteva episoade de diaree şi starea dumneavoastră a început să se îmbunătăţească după doar câteva ore de la începerea acesteia, adresarea la medic nu este necesară. După revenirea la alimentare normală, diareea va dispărea fără tratament.

Dacă observaţi că diareea frecventă + balonare + durerile abdominale apar şi după ingestia celor mai comune produse (cartofi, orez, etc.)- adresaţi-vă medicului dumneavoastră. Această combinaţie de simptome poate fi un semn al dereglării funcţiei pancreasului (eventual, pancreatită cronică) sau al altor boli grave ale sistemului digestiv, care afectează chiar şi digestia produselor alimentare uşor digerabile.

Diareea şi laptele (produsele lactate)

La marea majoritate a adulţilor şi la unii copii, consumul laptelui (în special, într-o cantitate mai mare de 250-300 ml) poate provoca diaree intermitentă + balonare + dureri abdominale.

Cauza diareei, în acest caz, este incapacitatea intestinului multor adulţi (mai rar, al copiilor) de a digera zahărul din lapte (lactoza), care, nimerind în intestinul gros, se disociază de microflora lui, faptul care, la rândul său, conduce la eliberarea unor cantităţi mari de gaze şi la retenţia, în intestin, a lichidului care diluează masele fecale (vezi Insuficienţa de lactază). Acest tip de diaree se numeşte diaree fermentativă, deoarece, la baza dezvoltării ei este o fermentaţie naturală a lactozei prin acţiunea microflorei intestinale.

Nici un tratament al diareei, în acest caz, nu este necesar. Dacă observaţi o intoleranţă a laptelui integral, încercaţi, fie că să reduceţi cantitatea lui, consumată dintr-o dată, fie că să-l înlocuiţi cu produse lactate acide (iaurt, chefir), care conţin doar cantităţi mici de lactoză.

Diareea şi intoleranţa unor carbohidraţi

Intestinul uman este incapabil să digere anumite glucide (cum ar fi sorbitol), care sunt utilizate, fie că pentru prepararea dulciurilor dietetice, fie că în calitate de îndulcitori pentru persoanele care suferă de diabet zaharat.

Dacă observaţi că diareea v-a apărut după introducerea în dietă a unuia dintre aceşti carbohidraţi sau a produselor care le conţin (citiţi informaţiile de pe eticheta alimentelor pe care le mâncaţi), încercaţi să le consumaţi în cantităţi mai mici sau total să vă abţineţi de la ele.

Crize de durere sau disconfort la nivelul abdomenului şi diaree, care se ameliorează după defecare

Această combinaţie de simptome poate fi un semn al sindromului colonului iritabil (SCI), în care accesele de durere severă în abdomen şi diareea sunt asociate cu funcţionarea defectuoasă a intestinului.

Dacă aţi observat că, din timp în timp, (mai ales după mese, dimineaţa) se întâmplă să aveţi crize de durere în abdomen, care încetează după ce mergeţi la toaletă, cu eliberarea de scaun fără sânge, citiţi recomandările noastre în articolul Sindromul colonului iritabil: Cauze, simptome, tratament.

Diagnosticul de SCI poate fi stabilit numai după excluderea tuturor celelalte cauze posibile ale bolii. O serie de alte boli intestinale grave se pot manifesta exact prin aceleaşi simptome. Din acest motiv, nu încercaţi singuri să puneţi un diagnostic şi să urmaţi vreun tratament, adresaţi-vă medicului.

Crize recurente de diaree cu sânge + (eventual) durere abdominală

Această combinaţie de simptome poate fi un semn al unei boli intestinale grave: boala Crohn, colita ulceroasă nespecifică, cancerul de colon, care necesită îngrijire medicală imediată.

Fiţi atenţi!

Dacă vă confruntaţi cu diareea cu sânge, indiferent dacă aceasta este însoţită de dureri abdominale sau nu, consultaţi un terapeut sau medicul gastroenterolog pentru examinare şi pentru tratament sub controlul lui.

Diaree constantă, care persistă de peste 2 săptămâni + (eventual) dureri abdominale + (eventual) greaţă + alte simptome

Diareea prelungită poate fi un semn de boală digestivă gravă, care necesită intervenţie medicală. Mai mult decât atât, în sine, o diaree constantă este clasificată ca o stare periculoasă, deoarece, de obicei, conduce la istovire, deshidratare, şi deficit de vitamine.

Adresarea la medic este necesară, mai ales, în cazul în care diareea prelungită este însoţită de următoarele simptome:

  • Episoadele diareei şi durerile abdominale apar noaptea şi vă impun să vă sculaţi din pat;
  • În plus la diaree, există febra peste 37,5 C;
  • Masele fecale conţin urme de sânge;
  • De la începutul diareei aţi observat o pierdere inexplicabilă în greutate;
  • În ultimele luni, aţi administrat antibiotice;
  • Accesele de diaree apar din copilăria timpurie.

Nu încercaţi să vă auto-trataţi – poate fi periculos şi, cel mai probabil, în acest mod doar veţi pierde timp şi bani.

Diareea, care a început în timpul sau după tratamentul cu antibiotice

Dacă în cazul Dvs. diareea a apărut în timpul sau după tratamentul cu antibiotice, citiţi recomandările noastre în articolul Diareea provocată de administrarea antibioticelor.

Diareea, care a început în timpul sau după tratamentul cu anumite medicamente

Anumite medicamente, chiar şi atunci când sunt utilizate în mod corect, pot provoca diareea. De cele mai multe ori, diareea apare la persoanele care administrează laxative, medicamente ce reduc aciditatea din stomac (antacide) care conţin magneziu, precum şi la persoanele care suferă de diabet zaharat şi administrează Metformina.

Dacă bănuiţi că, în cazul dumneavoastră, apariţia diareei poate fi asociată cu administrarea unui anumit medicament, adresaţi-vă medicului care v-a prescris acest medicament şi spuneţi-i ce s-a întâmplat. În cazul în care presupunerea Dvs. se va confirma, medicul (dacă este posibil), fie că va anula tratamentul, fie că vă va prescrie un alt medicament.

Diaree cu scaun negru

Diareea cu scaun negru este posibilă în 2 cazuri:

  • Administrarea anumitor medicamente, cum ar fi preparatele de fier sau de bismut
  • Sângerare periculoasă din vasele sangvine ale intestinului, ale stomacului sau ale esofagului
Dacă, la momentul apariţiei diareei cu scaun negru, nu aţi administrat niciun medicament, în prospectul căruia se menţionează că acesta poate colora scaunul în negru – cât mai curând posibil consultaţi medicul, deoarece, intr-o asemenea situaţie, diareea cu scaun negru poate fi cauzată de hemoragie internă. Sângerarea este mai probabilă în cazul în care, cu excepţia diareei, aţi observaţi şi alte simptome:

Pentru primul episod de diaree cu scaun negru

  • Slăbiciune puternică şi bruscă, paloare, leşin;
  • Vomă cu urme de sânge de culoare roşie sau de culoare întunecată (culoare asemănătoare zaţului de cafea);
  • Dacă ştiţi sau bănuiţi că puteţi avea un ulcer gastric sau duodenal;
  • Diareea cu scaun negru a apărut la o persoană care suferă de ciroză hepatică.

Pentru episoadele recurente de diaree cu scaun negru

  • Slăbiciune care se intensifică pe durata câtorva săptămâni sau câtorva luni;
  • Reducerea nivelului de hemoglobină sau de eritrocite (anemia), depistată în urma analizei generale de sânge.

Diaree cu scaun alb + (eventual) opacifierea urinei + (eventual) dureri abdominale + (eventual) îngălbenirea pielii şi a albului ochilor + (eventual) temperatura şi slăbiciunea

Apariţia acestor simptome poate fi semnul unei afecţiuni grave a ficatului sau a căilor biliare (hepatita virală, hepatita indusă de administrarea medicamentelor, cancerul căilor biliare, etc.).

Dacă aveţi aceste simptome, nu încercaţi să vă auto-diagnosticaţi sau să vă auto-trataţi – cât mai curând posibil, consultaţi un medic!

Diaree + febră + erupţii pe piele

Fiţi atenţi!

Dacă aţi observat apariţia unor pete mici de culoare roşu-roz pe piele (mai ales pe abdomen), la o persoană cu diaree şi cu febră, care se menţin timp de o săptămână sau mai mult – chemaţi imediat medicul! Aceste simptome pot fi un semn de febră tifoidă.

Diareea în timpul sarcinii

Diareea în timpul sarcinii poate fi cauzată de oricare dintre motivele descrise mai sus. Datorită faptului că, la femeile gravide, infecţiile, intoxicaţiile şi bolile organelor interne pot să evolueze mult mai sever decât la oameni în general, imediat după apariţia diareei la femeia gravidă, la orice stadiu al sarcinii, trebuie să vă adresaţi medicului.

Tratamentul diareei la adulţi şi la copiii cu vârsta de peste un an. Ce se poate face în condiţii casnice?

După cum s-a menţionat la începutul acestui articol, în unele cazuri, diareea poate fi un semn al bolilor grave, care necesită îngrijire medicală imediată.

Înainte de a decide “ce să faceţi şi cum să trataţi diareea?”, citiţi cu atenţie lista simptomelor care pot indica o legătură a diareei cu o boală gravă.

Dacă, în cazul dumneavoastră, diareea nu are nicio caracteristică dintre cele enumerate mai sus, puteţi încerca un tratament la domiciliu.

În cele mai multe cazuri, episoadele diareei sunt cauzate de infecţii virale inofensive, de intoxicaţii alimentare uşoare sau de încălcarea regimului alimentar. În astfel de cazuri, tratamentul diareei este următorul:

Vă rugăm să reţineţi!

Recomandările care urmează sunt adaptate pentru tratamentul diareei la adolescenţi şi la adulţi. Explicaţia detaliată a tratamentului diareei la nou-născuţi, la sugari şi la copiii în primii ani de viaţă sunt prezentate în articolul: Tratamentul corect, eficient şi sigur al diareei şi al vomei la copii.

Prima regulă: Beţi cât mai mult lichid

Aceasta este cea mai importantă componentă a tratamentului diareei, care, în niciun caz, nu poate fi ignorată. Împreună cu diareea şi cu vărsăturile, organismul omului bolnav pierde o cantitate importantă de lichid. În cazul în care, imediat după începerea diareei, nu se iau măsuri pentru a asigura aportul adecvat de lichide în organism – se dezvoltă rapid starea de deshidratare, care, în unele cazuri, poate fi o ameninţare gravă pentru viaţa bolnavului.

Imediat după începerea diareei, încercaţi să beţi cât mai mult lichid.

În calitate de băutură puteţi utiliza:

  1. Varianta ideală – soluţii preparate din amestecuri speciale care sunt vândute în farmacii şi sunt prevăzute pentru combaterea deshidratării.
  2. Varianta acceptabilă – la domiciliu poate fi preparată o soluţie conform următoarei reţete: Într-un litru de apă fiartă, se dizolvă 1 linguriţă de sare (fără vârf) şi 4-6 linguriţe de zahăr.

În calitate de băutură nu pot fi utilizate: sucul de fructe, laptele fiert, băuturile dulci gazoase, supa de pui, ceaiul dulce, apa fiartă. Aceste băuturi nu conţin cantitatea necesară de sare şi, prin urmare, pot chiar exacerba diareea şi deshidratarea.

Cât de mult ar trebui să beţi?

Pentru a asigura recuperarea adecvată a pierderii de lichide trebuie să beţi 250-300 ml de lichid după fiecare episod al diareei sau după vărsături, în timpul întregii perioade de boală.

În cazul în care, imediat după ce aţi băut lichidul, aţi avut vărsături – trebuie să beţi o nouă porţiune de lichid. Pentru a nu provoca voma, trebuie să beţi lichidul cu înghiţituri mici, cu pauze scurte.

Regula a doua: dieta

În timpul diareei ar trebui să limitaţi cantitatea de alimente consumate, dar, pe măsura posibilităţii, să nu excludeţi alimentaţia totalmente.

O idee bună pentru prima zi a bolii este dieta BOMP: Banane coapte, Orez fiert, pireu de Măr, Pesmeţi.

Imediat după îmbunătăţirea stării generale, în a 2-a sau a 3-a zi de boală în dietă pot fi adăugate carnea slabă, iaurtul, produsele din făină, pastele, cerealele.

Regula a treia: un tratament suplimentar adecvat

În închipuirea multor oameni despre sănătate şi despre tratamentul bolilor, tratamentul diareei, aproape obligatoriu, implică utilizarea mai multor medicamente cu proprietăţi diferite. Ar trebui de remarcat faptul că o asemenea abordare a tratamentului diareei, adesea, este greşită şi, în unele cazuri, chiar periculoasă. Explicaţii detaliate privind acest subiect sunt prezentate mai jos.

Fiţi atenţi!

Cu excepţia cazurilor severe, care necesită asistenţă medicală de urgenţă, cel mai important element în tratamentul diareei şi vărsăturilor este aprovizionarea adecvată a organismului cu lichid şi cu săruri. Niciun alt medicament nu poate înlocui acest tratament. Indiferent de ce medicamente sunt utilizate pentru a trata diareea, în niciun caz, nu ignoraţi regula cu numărul 1.

Antibiotice în cazul diareei şi al vărsăturilor

Confruntându-se cu problema diareei, mulţi oameni, adesea, recurg la antibiotice şi administrează câteva pastile de Levomicetină (Cloramfenicol), de Nifuroxazid (Enterofuril), de Furazolidon, etc.

Recuperarea rapidă după începerea tratamentului este, de regulă, considerată a fi un semn că “tratamentul a fost început la timp şi s-a dovedit a fi eficient”.

Această abordare a tratamentului este totalmente greşită: după cum ştiţi, antibioticele sunt eficiente numai în cazul bolilor, agenţii patogeni ale cărora sunt bacterii, în timp ce marea majoritate a episoadelor de diaree şi de vărsături nu sunt provocate de bacterii ci de viruşi (vezi: rotavirus, enterovirus), faţă de care antibioticele sunt ineficiente.

Mai mult decât atât, infecţiile virale enumerate mai sus nu necesită niciun tratament special (cu excepţia aportului adecvat de apă în organismul bolnavului) şi dispar de la sine în termen de 1-3 zile de la debutul bolii. Aşadar, ceea ce este, în această situaţie, considerat un semn de “eficacitate a antibioticelor”, este, de fapt, o recuperare naturală.

Aşa cum arată studiile recente, chiar şi unele infecţii bacteriene intestinale, însoţite de diaree, de multe ori, nu necesită tratament cu antibiotice şi dispar de la sine, în termen de câteva zile.

Utilizarea antibioticelor pentru tratamentul diareei şi al vărsăturilor (mai ales, la copii) poate fi periculoasă. Anumite antibiotice (de exemplu, Cloramfenicolul) pot cauza complicaţii foarte grave, inclusiv, perturbarea procesului de producere de sânge, suprimarea sistemului imunitar şi dezvoltarea disbacteriozei intestinale exprimate. În plus, utilizarea incorectă a antibioticelor poate conduce la faptul că unele dintre bacterii potenţial dăunătoare, care populează intestinul, vor dezvolta rezistenţa la ele, ceea ce face ca acest antibiotic să devină absolut ineficient în acele cazuri în care utilizarea lui va fi necesară în viitor.

Decizia de a începe tratamentul cu antibiotice o poate lua doar medicul. Dacă vedeţi că peste un timp după începerea tratamentului pentru a restabili pierderile de lichid în organism, situaţia nu devine mai bună, chemaţi medicul dumneavoastră, dar nu începeţi tratamentul cu antibiotice din propria iniţiativă.

Medicamente pentru tratamentul diareei (preparate antidiareice)

Medicamentele din acest grup (de exemplu, Loperamidul) ar trebui să fie utilizate cu mare prudenţă, din cauza riscului de complicaţii grave, inclusiv ocluzia intestinală.

În cazurile în care vărsăturile şi diareea apar pe fondul unei infecţii intestinale bacteriene sau pe fondul intoxicaţiei alimentare, utilizarea medicamentelor antidiareice poate conduce la încetinirea curăţirii intestinale de microbii patogeni şi de toxinele acestora.

Tratamentul diareei cu medicamente antidiareice este strict interzis, dacă fecalele conţin urme de sânge sau diareea este însoţită de febră.

Nu este nevoie, cu orice preţ, să încercaţi să opriţi diareea, deoarece aceasta este, în primul rând, o reacţie de apărare a organismului, care contribuie la purgaţie rapidă.

Utilizarea medicamentelor antidiareice este permisă numai pentru a uşura episoadele frecvente ale diareei istovitoare, în care fecale aproape nu mai apar şi nu există niciun semn al dezvoltării periculoase a bolii.

Schema de administrare a Loperamidului: prima doză de 4 mg (2 capsule), urmată de 2 mg (o capsula) după fiecare episod de diaree, dar nu mai mult de 16 mg (8 capsule) timp de 24 ore.

În niciun caz nu trebuie să administraţi medicamente antidiareice în doză care depăşeşte doza maximă permisă, specificată în prospectul medicamentului.

În cazul în care, după o zi de utilizare a preparatelor antidiareice, diareea nu se opreşte, trebuie să vă adresaţi medicului.

Enterosorbenţii

În prezent, există multe preparate enterosorbente (cărbune activat, Smecta), care, potrivit descrierii, ajută la încetarea diareei, formând scaun îngroşat şi absorbind microbii şi toxinele lor.

În cazul diareei pot fi utilizaţi enterosorbenţii, dar nu-i puteţi administra în doze mai mari decât cele recomandate.

După administrarea enterosorbenţilor, ar trebui să aşteptaţi cel puţin 1 oră înainte de a lua alte medicamente.

Preparatele de zinc

Conform ultimelor cercetări, suplimentele de zinc (de exemplu, zinkitul, complexele de vitamine şi de minerale) pot uşura semnificativ dezvoltarea diareei, reduc durata acesteia şi previn dezvoltarea acesteia în viitor.

Utilizarea suplimentelor de zinc pentru tratamentul diareei (în termen de 10-14 zile de la debutul bolii) este deosebit de eficientă la copii, dar este recomandată şi pentru adulţi.

Probiotice şi prebiotice

În ultimii ani, au devenit foarte populare medicamentele antidiareice din grupul de probiotice şi de prebiotice (de exemplu, Linex, Enterol, etc.), care, potrivit descrierii, au capacitatea de a restabili microflora intestinală şi de combate în diferite moduri infecţiile care provoacă diareea.

Vom menţiona unele momente importante legate de utilizarea potenţială a acestor medicamente:

  1. Conform cercetărilor actuale, probioticele care conţin Lactobacillus, Bifidobacterium şi drojdie-ciupercă Saccharomyces boulardii, într-adevăr, accelerează recuperarea de la diaree acută cauzată de infecţiile bacteriene sau virale.
  2. Utilizarea probioticelor este deosebit de eficientă în cazul tratamentului diareei cu antibiotice.
  3. Probioticele pot fi utilizate pentru prevenirea colitei pseudomembranoase şi a diareei cauzate de tratamentul cu antibiotice.
Probioticele şi prebioticele pot fi utilizate ca un tratament complementar al diareei, în special, dacă pentru tratamentul primar au fost prescrise antibiotice.

Cum puteţi înţelege dacă tratamentul diareei este eficient?

În cele mai multe cazuri, bolile care cauzează diaree şi vărsături dispar de la sine, în termen de 1-3 zile. Puteţi presupune că tratamentul funcţionează, dacă:

  • Vă simţiţi mai bine, aţi devenit mai activ, vi s-a îmbunătăţit pofta de mâncare.
  • Episoadele de diaree şi de vărsături au devenit mai rare sau au dispărut totalmente.

Cum puteţi înţelege că tratamentul nu funcţionează şi ce să faceţi în acest caz?

Semnele că tratamentul nu funcţionează, pot fi următoarele:

  • După tratamentul iniţial, starea de sănătate a bolnavului se agravează, diareea şi vărsăturile persistă mai mult de 24 de ore.
  • După ce persoana bolnavă a început să consume o cantitate mare de lichid, diareea şi vărsăturile s-au agravat.

Din timp în timp, comparaţi starea persoanei afectate cu lista simptomelor prezentate la începutul acestui articol. La cea mai mică suspiciune că tratamentul iniţial este ineficient, cât mai curând posibil, consultaţi un medic.

data publicării: