Decolorarea maselor fecale (mase fecale de culoare albă, gri, galbenă) la adulţi şi la copii: cauzele posibile, în care cazuri trebuie să vă adresaţi medicului

Care ar trebui să fie culoarea normală a fecalelor?

Culoarea normală a fecalelor (a scaunului) poate varia de la galben-maro deschis până la maro închis şi chiar aproape negru.

De regulă, fiecare persoană ştie ce culoare a fecalelor este normală pentru el şi observă imediat dacă culoarea fecalelor devine neobişnuită.

Culoarea maro a fecalelor e determinată de prezenţa în ele a bilei prelucrate în intestin şi de a particulelor alimentelor nedigerate pe care omul le-a mâncat în ultimele 2-3 zile.

La nou-născuţi şi la copiii sub un an, care, în cea mai mare parte, sunt alimentaţi cu laptele matern sau cu amestecuri artificiale pentru sugari, se consideră normale fecalele de culoare galbenă, galben-brună sau verzuie, care pot fi lichide şi pot avea un miros foarte neplăcut.

Prezenţa unor granule albe în materiile fecale ale sugarilor (oameni încă le descriu ca incluziuni, cheaguri, puncte, fulgi, firicele, etc.), ar trebui să fie considerată perfect normală. Incluziunile albe din materiile fecale ale copiilor sub un an sunt resturile alimentare nedigerate.

Dacă sunteţi preocupat de culoarea şi consistenţa scaunului copilului Dvs. şi de prezenţa în el a incluziunilor albe – citiţi neapărat recomandările noastre în articolul Scaunul normal şi diareea la copii sub un an.

Datorită faptului că, la copiii sub un an, decolorarea scaunului asociată cu boala severă, apare foarte rar, în continuare, vom analiza problema aspectului scaunului de culoare deschisă (gri, alb) numai la adulţi şi la copii mai mari de un an.

La care semne ar trebui să acordaţi o atenţie deosebită?

Scaunul decolorat poate fi un semn al unor boli grave ale pancreasului, ale ficatului şi ale tractului biliar. Mai jos, vom arăta la care semne trebuie să acordaţi o atenţie specială, pentru a înţelege cauza apariţiei scaunului de culoare deschisă în cazul dumneavoastră şi ce ar trebui să faceţi în acest caz.

Acordaţi atenţie la ce a mâncat persoana, la care a apărut scaunul decolorat, în ultimele 2-3 zile

În unele cazuri, consumul unor cantităţi mari de alimente grase (cum ar fi, smântâna, slănina, untul), poate conduce la apariţia scaunului de culoare galben-deschisă (şi, deseori) a scaunului lichid, cu un miros foarte neplăcut.

Dacă observaţi că scaunul de culoare galbenă vă apare des sau permanent, inclusiv şi după ce consumaţi puţine alimente grase – adresaţi-vă medicului dumneavoastră, deoarece acest lucru poate fi un semn al dereglării funcţiei pancreasului.

Acordaţi atenţie medicamentelor administrate recent

În multe cazuri, apariţia fecalelor de culoare deschisă (albă, galbenă) poate fi un semn de tulburare a funcţiei ficatului sub influenţa anumitor medicamente.

Foarte des, funcţia ficatului poate fi afectată de administrarea medicamentelor de tipul:

 • Antibiotice şi medicamente antifungice (în special Tetraciclina, Augmentin)
 • Medicamente împotriva gutei (de exemplu, Alopurinol)
 • Medicamente cu efect anti-inflamator (în special, Ibuprofen)
 • Medicamente pentru tratamentul tuberculozei
 • Medicamente pentru tratamentul epilepsiei (în special, derivatele acidului valproic)
 • Aspirina şi alte derivate ale aspirinei (la copii). Vezi şi sindromul Reye.
 • Acetaminofen (Paracetamol), în caz de supradozaj
 • Metotrexat (în special, la persoanele care suferă de diabet zaharat)
 • Contraceptive orale (vezi Răspunsuri la întrebări importante referitor la contraceptivele orale)

Dacă observaţi că aspectul scaunului de culoare deschisă este legat, în timp, cu începutul administrării unui medicament – contactaţi imediat medicul dumneavoastră.

Dacă aţi observat, pentru prima dată, apariţia fecalelor albe (galben-deschise) – continuaţi să monitorizaţi culoarea şi consistenţa acestora încă timp de câteva zile

Culoarea deschisă a fecalelor care nu este legată de nicio boală gravă, de regulă, se schimbă în maro, în 1-2 zile. Dimpotrivă, culoarea deschisă a fecalelor (albă, gri), asociată cu boli grave, poate persista timp de mai multe zile sau poate să se repete periodic, fără niciun motiv aparent.

Adresaţi-vă neapărat medicului, dacă observaţi că fecalele înălbite (decolorate) persistă timp de câteva zile, sau se repetă ocazional.

Observaţi starea de sănătate

Încercaţi să evaluaţi starea de sănătate a persoanei la care au apărut fecale decolorate. Pare el să fie bolnav? Cum i s-a schimbat starea de sănătate în ultimele câteva zile, câteva săptămâni şi câteva luni înainte de apariţia scaunului alb (gri)? Acordaţi atenţie bolilor de care acest om a suferit în trecut.

În cazul în care aspectul fecalelor decolorate este asociat cu alimentele consumate, de regulă, omul se simte perfect sănătos.

În schimb, în cazul în care apariţia fecalelor de culoare albă este asociată cu boli grave, de regulă, există şi alte simptome.

În special, atrageţi atenţie asupra existenţei, la această persoană, a unor simptome, cum ar fi:

 • creşterea temperaturii corpului
 • durerile abdominale (în special în partea dreaptă sau în regiunea subcostală dreaptă). Vezi Durerile în abdomen
 • colorarea pielii şi a albului ochilor în galben
 • urina de culoare întunecată
 • pierderea în greutate inexplicabilă şi progresivă, pierderea poftei de mâncare
 • episoadele de greaţă şi de vomă
 • balonarea severă
 • creşterea inexplicabilă în volum a abdomenului

Dacă, simultan cu apariţia fecalelor albe (galbene), la un adult sau la un copil, observaţi oricare dintre aceste simptome – adresaţi-vă imediat medicului.

Care ar putea fi cauza apariţiei fecalelor albe (decolorate) la adulţi şi la copii?

Aşa cum s-a menţionat mai sus, la adulţi şi la copii cu vârsta de peste un an, fecalele de culoare albă (gri, decolorate) pot apărea din cauza diverselor boli ale ficatului, ale pancreasului sau ale căilor biliare. Pentru a înţelege care ar putea fi cauza bolii, în cazul dumneavoastră, selectaţi situaţia în care vi se descrie cel mai bine starea:

Decolorarea  bruscă a scaunului + (eventual) apariţia durerii în partea dreaptă a abdomenului + (eventual) febră + (eventual) urina închisă la culoare

Combinaţia simptomelor, descrisă mai sus, poate fi un semn de hepatită, de colecistită acută sau de obstrucţie a căilor biliare.

Toate bolile enumerate mai sus sunt foarte periculoase, aşa că, dacă observaţi simptomele descrise – adresaţi-vă imediat medicului.

Apariţia periodică a scaunului de culoare galben-deschisă, lichid, urât mirositor

Apariţia frecventă a unui scaun galben-deschis la culoare, urât mirositor şi, adesea, lichid, poate fi un semn al indigestiei grăsimilor în intestin. Această tulburare poate fi cauzată de unele boli, cum ar fi boala celiacă, pancreatita cronică, cancer pancreatic, cancer de vezică biliară, litiaza biliară, etc.

Aceste boli necesită un tratament special şi pot prezenta o ameninţare gravă pentru viaţa omului, aşa că, dacă observaţi apariţia, mai mult sau mai puţin frecventă, a scaunului de culoare galbenă – adresaţi-vă neapărat medicului dumneavoastră.

Mucus alb în masele fecale, un strat subţire alb pe fecale

Apariţia unor cheaguri ale mucusului de culoare albă (alb-galbenă, alb-murdară sau verzuie) în scaun, sau depunerea unui strat subţire alb pe fecale, pot fi un semn al unor boli, cum ar fi fistulele interne rectale şi proctita, în cazul cărora, din ţesuturile inflamate rectale, în masele fecale nimereşte puroiul.

Prezenţa acestor boli este mai probabilă în cazul în care, simultan cu apariţia în scaun a unor cheaguri de mucus alb, există dureri în zona anusului şi febra.

Dacă observaţi aceste simptome – adresaţi-vă neapărat medicului dumneavoastră.

Pete albe (incluziuni) în materiile fecale

De cele mai multe ori, incluziunile albe (sub formă de granule, fibre, pete, seminţe, firicele, etc.) în scaun sunt particulele alimentelor nedigerate. Adesea, incluziunile albe din materiile fecale sunt fragmente ale alimentelor vegetale (de exemplu, seminţe de plante, grăunţe, fragmente de coajă).

Prezenţa unor fragmente vegetale nedigerate în scaun nu are nevoie de niciun tratament, mai ales dacă persoana, la care ele au fost observate, se simte bine.

Despre incluziunile albe în scaun la sugari şi la copii sub un an s-a menţionat mai sus.

“Viermi” albi în materiile fecale

Aproape toţi paraziţii intestinali (viermii, limbricii) au culoarea galben-pală sau albă. De cele mai multe ori, în masele fecale nimeresc oxiurii care au un aspect de viermi mici (3-4 mm în lungime). Aspectul unor viermi mari albi în scaun pot avea ascaridele moarte și alte tipuri de helminți.

Dacă observaţi prezenţa de viermi albi în fecale copilului sau a persoanei adulte – adresaţi-vă medicului de boli infecţioase, specializat în parazitologie, pentru a efectua testele necesare şi pentru un tratament adecvat. Auto-tratamentul împotriva paraziţilor poate fi ineficient.

Prezentarea detaliată a tratamentului diferitor tipuri de helminţi o puteţi găsi în ghidul nostru Helminţii. Tratamentul şi profilaxia la copii şi adulţi.

data publicării: