Călcâiele crăpate (fisurile calcaneene). Ghid de soluţionare a problemei

DESPRE ACEASTĂ VERSIUNE A ARTICOLULUI

Data ultimei actualizări:

Volum: 5 paginiPagini convenționale, cu un volum aproximativ egal cu cel al unei pagini de carte.

CUM A FOST SCRIS ACEST ARTICOL?

Acest articol a fost scris în conformitate cu viziunea noastră despre rolul pe care informația obiectivă îl poate avea în luarea deciziilor medicale personale. Aflați mai multe despre procesul de scriere a articolelor și despre autori.

Textul articolului nu conține publicitate ascunsă. Vedeți Dezvăluirea informațiilor financiare.

APRECIEREA CITITORILOR

(Instrument nou) Indicați cât de mulțumit(ă) sunteți de faptul că ați găsit acest articol și/sau scrieți o recenzie

Apreciere medie: 3.6. Pe baza a 14 voturi.
Se încarcă...

Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere:
Verificati aici.

De ce crapă pielea de pe călcâie? Cum se tratează aceste fisuri? Ce aş putea face ca pielea de pe tălpi să nu-mi mai crape?

«Bună ziua! Întrebarea mea este următoarea. În fiecare vară mă confrunt cu aceeaşi problemă: pe pielea de pe călcâie apar crăpături mari, adânci şi dureroase. Când mi se întâmplă aşa ceva, încep să-mi ung călcâiele cu iod şi cremă pentru mâini, dar aceste medicamente nu mă ajută prea mult. Spuneţi-mi, vă rog, pot remedia definitiv această problemă, astfel încât pielea de pe călcâie să nu-mi mai crape niciodată?»

Crăpăturile de pe pielea de la călcâie pot fi, într-adevăr, adânci şi foarte dureroase.

Mai jos, în articolul nostru, vom prezenta unele recomandări elementare care vă vor ajuta să trataţi, pas cu pas, crăpăturile pe care le aveţi deja şi să preveniţi apariţia unor fisuri noi.

Pasul 1: Primul ajutor. Vindecarea celor mai adânci şi dureroase crăpături

Dacă aveţi deja una sau câteva crăpături adânci, dureroase, ar fi indicat să începeţi cu tratamentul acestora.

După cum ştiţi, crăpăturile adânci se vindecă foarte greu. Marginile lor se depărtează mereu una de cealaltă şi fisura se adânceşte şi mai mult. Cu toate acestea, problema aceasta poate fi soluţionată:

Pe cele mai adânci crăpături puteţi aplica adeziv cianoacrilat (Cyanoacrylate), cunoscut şi ca Super Glue.

Adezivul dat se vinde la piaţă, în supermarketuri sau în magazinele specializate.

Înainte de a turna adezivul cianoacrilat în crăpătură, spălaţi-vă bine picioarele cu săpun şi uscaţi-le apoi cu un prosop moale. Lăsaţi picioarele descoperite, pentru ca marginile fisurii să se usuce bine. După aceasta, deschideţi tubul cu cianoacrilat şi picuraţi puţin adeziv de-a lungul fisurii.

Acest tratament este considerat drept sigur, fiind aprobat şi recomandat de mulţi medici dermatologi.

Ce fac mai departe?

Dacă adezivul încleie bine marginile fisurii, aceasta se va tămădui repede la bază. După aplicarea adezivului, nu mai recurgeţi la alt tratament şi aşteptaţi 5-7 zile. După acest răstimp, începeţi să vă îngrijiţi pielea de pe picioare potrivit schemei prezentate ceva mai jos. Încetul cu încetul, veţi răzui pielea veche de pe tălpi odată cu adezivul.

Pasul 2: Îngrijirea pielii de pe talpa piciorului

Din câte se ştie, fisurile de pe tălpi se formează atunci când pielea în această regiune a corpului devine prea groasă şi îşi pierde elasticitatea.

Pentru a vindeca crăpăturile nu prea adânci, care s-au format deja, şi pentru a preveni altele noi, trebuie să vă îngrijiţi pielea picioarelor în aşa fel încât aceasta să rămână destul de elastică şi de subţire.

În acest scop, trebuie să:

  1. înmuiaţi, periodic, pielea de pe tălpi şi să răzuiţi excesul de piele «veche»;
  2. menţineţi umiditatea normală a pielii de pe tălpi.

Puteţi realiza aceasta în felul următor:

În fiecare zi, în timp ce faceţi duş sau baie, când pielea de pe tălpi se înmoaie bine, răzuiţi-o cu piatra ponce. Nu încercaţi să răzuiţi dintr-odată toată pielea veche, deoarece tălpile ar putea deveni dureroase. Cel mai bine e să efectuaţi această procedură cu regularitate, răzuind câte puţin pielea veche.

La început, seara, puteţi face băiţe pentru picioare: ţineţi picioarele în apă caldă timp de 20 de minute, iar după aceasta răzuiţi tălpile cu piatra ponce.

Pentru a accelera exfolierea pielii vechi, puteţi cumpăra în farmacii o cremă specială (gel sau unguent) care conţine acid salicilic, acid glicolic, acid lactic sau uree (cereţi o cremă keratolitică).

Aplicaţi această cremă pe tălpi de fiecare dată după ce le răzuiţi cu piatra ponce. La unele persoane, aceste creme pot provoca usturimi. Dacă observaţi acest lucru, aplicaţi mai puţină cremă ca de obicei sau aplicaţi-o mai rar.

Pe lângă crema care accelerează exfolierea, de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, aţi putea aplica pe tălpi şi un emolient obişnuit. Recomandări detaliate privind modul în care trebuie să alegeţi şi să utilizaţi emolienţii supnt prezentate în articolul nostru Produsele hidratante şi emoliente.

Dat fiind că unguentul sau crema pot murdări lenjeria de pat, în cazurile în care le aplicaţi pe noapte, puteţi îmbrăca pe talpă un pachet de plastic şi încălţa deasupra un ciorap.

Efectul metodelor de tratament descrise mai sus va deveni vizibil timp de câteva săptămâni.

Pasul 3: Schimbarea încălţămintei

Una dintre cauzele apariţiei crăpăturilor pe pielea de la călcâie ar putea fi încălţămintea.

La mulţi oameni, crăpăturile apar vara, când aceştia poartă încălţăminte deschisă (încălţăminte cu feţele decupate, precum sandalele), în care pielea picioarelor se usucă, sau încălţăminte fără călcâi (papuci de casă, cipici), care face ca partea posterioară a tălpii piciorului să atârne în afară, întinzând (şi, prin urmare, fisurând) şi mai mult pielea de pe călcâie.

În cazul în care consideraţi că una dintre cauzele fisurilor de pe tălpi ar putea fi încălţămintea, străduiţi-vă să o schimbaţi. E de preferat încălţămintea închisă, cu călcâi.

În afară de aceasta, încercaţi să purtaţi sub tălpi susţinătoare plantare din silicon (care se vând în magazinele de încălţăminte şi se aleg în funcţie de mărimea piciorului). Aceste susţinătoare vor reduce o parte din greutatea care apasă pe tălpi.

De asemenea, încercaţi să staţi mai puţin timp în picioare. Străduiţi-vă să faceţi o parte din treburile domestice stând pe scaun.

Pasul 4: Tratament sub supravegherea medicului

Dacă toate metodele de tratament descrise mai sus nu vă ajută să scăpaţi de crăpăturile de pe călcâie şi/ sau dacă, în afară de fisuri, mai aveţi şi alte probleme cu pielea, mergeţi neapărat la medicul dermatolog.

În unele cazuri, apariţia crăpăturilor pe tălpi poate fi legată de unele boli grave ale pielii (de exemplu, psoriazis, ihtioză), care necesită un tratament special. După ce vă examinează, medicul află care este problema dvs. şi vă poate prescrie tratamentul adecvat.

De asemenea, este important să mergeţi la medic şi dacă suferiţi de diabet zaharat. După cum se ştie, în caz de diabet, cresc şansele apariţiei unor leziuni adânci şi periculoase pe picioare. Din acest motiv, medicul vă poate recomanda un tratament suplimentar: de exemplu, administrarea unor unguente cu antibiotice.

Fisurile calcaneene pot fi legate de micoze?

Micoza plantară nu provoacă apariţia fisurilor pe tălpi, în forma lor comună. Cu toate acestea, la mulţi oameni, aceste probleme pot coexista.

Dacă aţi observat că pielea de pe tălpile dvs. este acoperită cu un strat fin de solzişori, asemănători cu pulberea de făină, şi dacă pe piele apar pete roşii pruriginoase sau crăpături între degete, cauza ar putea fi, într-adevăr, o micoză. Recomandări detaliate privind soluţionarea acestei probleme – în articolul nostru Tratamentul micozei pe tălpi, palme şi corp.

Câteva sfaturi suplimentare

  • Pentru a îmbunătăţi hidratarea pielii, beţi cel puţin 2 l de apă pe zi. Acest lucru este deosebit de important în perioada de vară.
  • Dacă sunteţi supraponderal, străduiţi-vă să slăbiţi. Aceasta va reduce greutatea care apasă pe tălpile picioarelor.

Vezi și

Deschideți surse
  • Brouda, I. et al., 2011. 20 % Alpha / Poly Hydroxy Acid Cream Improves the Symptoms of Recalcitrant Hyperkeratosis.
  • Dermatologist, T., 2012. Advances in managing Hyperkeratotic Conditions Advances in managing Hyperkeratotic Conditions. , (May), pp.1–4.
  • Spink, M.J., Menz, H.B. & Lord, S.R., 2009. Distribution and correlates of plantar hyperkeratotic lesions in older people. Journal of foot and ankle research, 2, p.8.


Obiectivul principal al organizației noastre în prezent este elaborarea Ghidului Consumatorului Inteligent de Informații și Servicii Medicale. O sursă de informație medicală de generație nouă, axată pe prezentarea datelor detaliate, transparente, echidistante și cu valoare practică înaltă cu privire la beneficiile, daunele și limitele serviciilor medicale disponibile în prezent.
Scopul nostru este:

să-i ajutăm pe pacienți și medici să ia decizii medicale argumentate și chibzuite

să-i ajutăm pe pacienți și medici să construiască între ei relații eficiente și moral justificate: colaborare bazată pe înțelegerea din ambele părți a rolurilor unice pe care îl joacă fiecare și pe împărțirea justă a resposabilității, cel mai important scop al colaborării fiind formularea și atingerea obiectivelor medicale ale pacientului.

Ghidul Consumatorului Inteligent de Informaţii şi Servicii Medicale este alcătuit din 3 părți:

PARTEA I: LUAREA DECIZIILOR MEDICALE
ALĂTURAȚI-VĂ GRUPULUI NOSTRU PE FACEBOOK ȘI ABONAȚI-VĂ LA NOUTĂȚI PE EMAIL
Vă invităm să vă alăturați consumatorilor inteligenți de informații și servicii medicale pe rețele sociale

Abonați-vă la noutăți, ca să primiți un email o dată în câteva luni prin care să aflați despre publicarea materialelor noi și despre actualizări importante, introduse pe măsura procesării de noi date.