Instrucţiuni detaliate privind administrarea cremelor, unguentelor şi loţiunilor cu derivaţi ai vitaminei D (Calcipotriol, Psorcutan, Daivonex, Curatoderm) în tratamentul psoriazisului

DESPRE ACEASTĂ VERSIUNE A ARTICOLULUI

Data ultimei actualizări:

Volum: 7 paginiPagini convenționale, cu un volum aproximativ egal cu cel al unei pagini de carte.

CUM A FOST SCRIS ACEST ARTICOL?

Acest articol a fost scris în conformitate cu viziunea noastră despre rolul pe care informația obiectivă îl poate avea în luarea deciziilor medicale personale. Aflați mai multe despre procesul de scriere a articolelor și despre autori.

Textul articolului nu conține publicitate ascunsă. Vedeți Dezvăluirea informațiilor financiare.

APRECIEREA CITITORILOR

(Instrument nou) Indicați cât de mulțumit(ă) sunteți de faptul că ați găsit acest articol și/sau scrieți o recenzie

Apreciere medie: 5.0. Pe baza unui vot.
Se încarcă...

Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere:
Verificati aici.

De ce medicamentele care conţin vitamina D ajută în cazul psoriazisului?

Este cunoscut faptul că în focarele psoriazisului se produc inflamaţii severe care determină celulele pielii să se divizeze rapid şi să se acumuleze pe suprafaţă în formă de fulgi.

În cadrul unor cercetări ştiinţifice s-a constatat că, după aplicarea pe piele, preparatele cu vitamina D (D3) inhibă diviziunea celulară în stratul de suprafaţă al pielii şi reduc intensitatea reacţiilor inflamatorii la nivelul pielii.

Ce derivaţi ai vitaminei D pot fi utilizaţi în tratamentul psoriazisului?

În prezent, în comerţ sunt disponibile următoarele preparate care conţin derivaţi ai vitaminei D, destinate pentru tratamentul psoriazisului:

  1. Unguente, creme şi soluţii care conţin calcipotriol: psorcutan, daivonex;
  2. Unguente şi loţiuni care conţin tacalcitol: curatoderm;
  3. Unguente ce conţin calcitriol: silkis.

De asemenea, există medicamente care conţin o combinaţie de vitamină D şi hormoni corticosteroizi (calcipotriol + betametazonă): daivobet, psorcutan-beta.

Care este diferenţa dintre creme, unguente şi loţiuni?

Unguentele conţin multă grăsime şi sunt greu de întins pe piele, mai ales atunci când aceasta este acoperită cu păr. Prin urmare, unguentele pot fi o soluţie bună în cazul în care trebuie să le aplicați pe porţiuni mici de piele neacoperite de păr (de exemplu, pe coate, genunchi, palme). Deoarece unguentele se absorb un timp îndelungat şi lasă urme grase pe piele, cel mai bine este să le utilizaţi înainte de culcare.

Cremele conţin mai puţine grăsimi şi mai multă apă decât unguentele. Cremele se întind uşor pe piele şi se absorb rapid. Acestea sunt uşor de utilizat în cazul în care trebuie să aplicați medicamentul pe suprafeţe mari de piele, pe care creşte păr scurt şi rar. Cremele sunt mai potrivite, de asemenea, în cazul în care trebuie să vă îmbrăcaţi şi să ieşiţi din casă la scurt timp după aplicarea medicamentului.

Loţiunile conţin mai multă apă decât cremele, ceea ce le face uşor de utilizat. Loțiunile sunt uşor de aplicat pe suprafeţe mari de piele, chiar dacă pielea este acoperită cu păr lung.

Loţiunile sunt cel mai potrivite pentru cazurile în care medicamentul ar trebui aplicat pe suprafeţe mari de piele (de exemplu, pe spate, piept, abdomen, picioare) sau pe pielea pe care creşte păr lung (de exemplu, pe scalp). Datorită absorbţiei rapide, loţiunile pot fi utilizate cu puţin timp înainte de a ieşi din casă.

Ce reacţii adverse poate provoca un tratament cu derivaţi ai vitaminei D?

În cadrul observaţiilor clinice s-a stabilit că utilizarea corectă a unguentelor, cremelor şi loţiunilor cu vitamina D nu produc efecte secundare grave.

Aproximativ la una din patru persoane care încep să utilizeze unguente, creme sau loţiuni cu vitamina D (mai ales dacă medicamentul se aplică pe leziunile psoriazice de pe faţă sau din pliurile pielii), aceste medicamente produc o uşoară senzaţie de arsură, roşeaţă şi mâncărime.

Acest lucru nu este periculos şi, după un timp oarecare, pielea, de cele mai multe ori, se adaptează la acţiunea medicamentului.

Dacă dozele medicamentului sunt prea mari (detalii referitor la dozele sigure de medicament sunt discutate mai jos), prin piele pătrunde în sânge prea multă vitamină D care, la rândul său, poate provoca creşterea concentraţiei calciului în sânge, tulburarea mineralizării osoase şi formarea pietrelor la rinichi.

Cereţi imediat asistenţă medicală, dacă observaţi următoarele simptome:

  • scăderea semnificativă a poftei de mâncare;
  • greaţă sau vomă;
  • constipaţie severă (în special dacă anterior nu aţi avut probleme similare);
  • slăbiciune pronunţată, senzaţie puternică de oboseală.

Aceste simptome pot indica o supradozare a vitaminei D şi o creştere a concentraţiei de calciu în sânge.

Dacă vi s-a prescris tratament cu medicamente ce conţin o combinaţie de calcipotriol cu betametazonă (sau cu alți corticosteroizi), citiţi recomandările noastre inserate în articolul Recomandări cu privire la utilizarea unguentelor şi cremelor cu hormoni corticosteroizi (glucocorticoizi).

Dacă utilizaţi asemenea medicamente, ar trebui să luaţi măsuri de precauţie suplimentare, necesare pentru a preveni efectele secundare ce ar putea fi cauzate de hormonii corticosteroizi.

În scopul unui tratament cât mai inofensiv, medicul poate să vă prescrie efectuarea sporadică a testului de sânge, pentru a determina concentraţia de calciu. În cazul în care concentraţia de calciu în sânge este mărită, medicul va anula tratamentul, pentru a exclude efecte secundare grave.

Înainte de a începe tratamentul cu preparatele de vitamina D, informați-l pe medicul dumneavoastră despre toate bolile pe care le-aţi avut în trecut (chiar dacă credeţi că acestea nu pot avea nicio legătură cu tratamentul planificat). Este deosebit de important să spuneţi medicului dumneavoastră dacă aţi suferit vreodată de boli ale ficatului şi ale rinichilor.

De asemenea, informați-l pe medicul dumneavoastră în legătură cu toate medicamentele, vitaminele (în special dacă acestea conţin calciu şi vitamina D) şi suplimentele alimentare, inclusiv, medicamentele pe bază de plante şi homeopate, pe care le administraţi în prezent, sau le-aţi administrat în ultimele 6 luni.

Cum pot interacţiona preparatele de vitamina D cu alte medicamente şi tratamente pentru psoriazis?

  • Preparatele de vitamina D nu pot fi utilizate în timp ce faceți fototerapie, deoarece aceste metode de tratament își reduc reciproc eficienţa.
  • Preparatele de vitamină D nu pot fi utilizate concomitent cu keratoloticii sau cu emolientele ce conţin acid salicilic, pentru că acestea pot bloca efectul vitaminei D asupra pielii. În schimb, aveţi posibilitatea să utilizaţi remediile ce conţin uleiuri vegetale, glicerină, lanolină etc. (vezi Ghid de utilizare corectă a preparatelor emoliente şi hidratante).
  • Cremele şi unguentele care conţin derivaţi ai vitaminei D nu pot fi utilizate concomitent cu alte medicamente ce provoacă iritaţii severe (de exemplu, preparatele Dithranolului).
  • Informați-l neapărat pe medicul dumneavoastră dacă aveţi de gând să utilizaţi unguente sau creme cu vitamina D împreună cu diuretice. Unele diuretice pot creşte nivelul calciului din sânge, ceea ce face mai posibilă apariţia efectelor secundare.

Utilizarea unguentelor şi cremelor cu vitamina D în timpul sarcinii

În cadrul studiilor pe animale, s-a constatat că preparatele ce conţin vitamina D (în special, calcitriolul) pot afecta negativ dezvoltarea fătului. De asemenea, s-a constatat că aplicarea preparatelor de vitamină D pe pielea animalelor poate fie să sporească probabilitatea de pierdere a sarcinii în primele stadii de dezvoltare (în primele săptămâni), fie să conducă la apariţia unor tulburări minore în formarea oaselor la făt.

Dat fiind că, în prezent, nu există date verificate cu privire la siguranţa utilizării preparatelor topice de vitamină D la femeile gravide, experţii nu recomandă utilizarea acestor medicamente în timpul sarcinii.

Dacă doriţi să ştiţi ce tratament pentru psoriazis poate fi utilizat în timpul sarcinii, citiţi recomandările noastre inserate în articolul Recomandări cu privire la tratamentul psoriazisului.

Dacă rămâneţi însărcinată în timp ce utilizaţi medicamente care conţin vitamina D sau aţi utilizat aceste preparate la scurt timp înainte de sarcină, citiţi recomandările noastre din articolul: Răspunsuri la cele mai importante întrebări referitor la administrarea medicamentelor în timpul sarcinii.

Utilizarea preparatelor de vitamina D în timpul alăptării

La momentul de faţă, nu există date credibile cu privire la siguranţa utilizării preparatelor topice de vitamina D în timpul alăptării.

Din aceste considerente, potrivit experţilor, aceste preparate nu pot fi utilizate în timpul alăptării.

Dacă doriţi să ştiţi ce tratament pentru psoriazis poate fi utilizat în timpul alăptării, citiţi recomandările noastre în articolul Recomandări cu privire la tratamentul psoriazisului.

Dacă trebuie să administraţi vreun medicament în timpul alăptării, citiţi recomandările noastre suplimentare în articolul Administrarea sigură a medicamentelor în timpul alăptării.

Cum se utilizează preparatele de vitamina D în tratamentul psoriazisului?

  • Înainte de a aplica medicaţia, spălaţi-vă mâinile cu apă şi cu săpun;
  • Medicamentul trebuie aplicat numai pe zonele pielii afectate de psoriazis;
  • După aplicarea preparatului, lăsați-l să pătrundă în piele de la sine. Nu trebuie să masați pielea până la absorbţia deplină;
  • După aplicarea preparatului, aşteptaţi cel puţin 30 de minute înainte de a face duş sau baie, sau înainte de a aplica pe piele un alt preparat;
  • Nu permiteţi ca medicamentul să nimerească în gură, nas, ochi, anus sau vagin. Dacă se întâmplă acest lucru, spălaţi sub un jet de apă curgătoare suprafaţa pe care a nimerit medicamentul;
  • Dacă, la 2-3 săptămâni de la începerea tratamentului cu aceste medicamente, starea pielii nu se îmbunătăţeşte, adresaţi-vă neapărat la medicul dumneavoastră;
  • Adresaţi-vă imediat la medic dacă, după începerea tratamentului, observaţi că focarele de psoriazis au început să se mărească, să devină mai roşii ori a început un prurit puternic;
  • Preparatele topice cu vitamina D nu pot fi utilizate pentru tratarea psoriazisului pustular.

Înainte de începerea tratamentului, discutaţi cu medicul dumneavoastră despre cât de des, în timpul unei zile, ar trebui să aplicaţi aceste medicamente şi cât timp le puteţi utiliza.

De obicei, medicii recomandă utilizarea acestor medicamente în modul următor:

Dacă medicamentul conține calcipotriol, acesta trebuie aplicat de 1-2 ori pe zi, într-o cantitate nu mai mare de 15g, pe nu mai mult de 30% din suprafaţa corpului. Conform studiilor clinice, tratamentul cu durata de până la 1 an (cu condiția că sunt utilizate dozele recomandate ale medicamentelor) este unul sigur.

Dacă medicamentul conține tacalcitol, acesta ar trebui aplicat o dată pe zi, într-o cantitate de cel mult 10 g, pe nu mai mult de 15-20% din suprafaţa corpului (sau 3,5 g pe nu mai mult de 15% din suprafaţa corpului, dacă tratamentul continuă mai mult de 8 săptămâni). Datele clinice sugerează că tratamentul cu durata de 1,5 ani (cu condiția că se utilizează dozele recomandate ale medicamentelor) este unul sigur.

Dacă medicamentul conține calcitriol, acesta trebuie aplicat de două ori pe zi (dimineaţa şi seara) într-o cantitate de cel mult 30 g, pe nu mai mult de 35% din suprafaţa corpului. Durata tratamentului nu trebuie să depăşească 6 săptămâni. Siguranţa unor cure de tratament mai lungi nu a fost determinată.

Cât de repede ar trebui să acţioneze tratamentul cu vitamina D?

De regulă, rezultatul tratamentului devine observabil la aproximativ 1-2 săptămâni de la începerea acestuia.

Cât de eficiente sunt preparatele de vitamina D în tratamentul psoriazisului?

Numeroase studii clinice au demonstrat că utilizarea formulelor topice de vitamina D provoacă dispariţia deplină sau aproape deplină a leziunilor psoriazice la 30-50% din persoanele care le utilizează.

Eficacitatea preparatelor care conţin calcipotriol+betametazonă ar putea fi chiar și mai mare.

Recomandări suplimentare pentru tratamentul psoriazisului

Recomandări detaliate pentru tratamentul psoriazisului sunt prezentate în articolul Recomandări cu privire la tratamentul psoriazisului.

Deschideți surse


Obiectivul principal al organizației noastre în prezent este elaborarea Ghidului Consumatorului Inteligent de Informații și Servicii Medicale. O sursă de informație medicală de generație nouă, axată pe prezentarea datelor detaliate, transparente, echidistante și cu valoare practică înaltă cu privire la beneficiile, daunele și limitele serviciilor medicale disponibile în prezent.
Scopul nostru este:

să-i ajutăm pe pacienți și medici să ia decizii medicale argumentate și chibzuite

să-i ajutăm pe pacienți și medici să construiască între ei relații eficiente și moral justificate: colaborare bazată pe înțelegerea din ambele părți a rolurilor unice pe care îl joacă fiecare și pe împărțirea justă a resposabilității, cel mai important scop al colaborării fiind formularea și atingerea obiectivelor medicale ale pacientului.

Ghidul Consumatorului Inteligent de Informaţii şi Servicii Medicale este alcătuit din 3 părți:

PARTEA I: LUAREA DECIZIILOR MEDICALE
ALĂTURAȚI-VĂ GRUPULUI NOSTRU PE FACEBOOK ȘI ABONAȚI-VĂ LA NOUTĂȚI PE EMAIL
Vă invităm să vă alăturați consumatorilor inteligenți de informații și servicii medicale pe rețele sociale

Abonați-vă la noutăți, ca să primiți un email o dată în câteva luni prin care să aflați despre publicarea materialelor noi și despre actualizări importante, introduse pe măsura procesării de noi date.