Cornul cutanat

DESPRE ACEASTĂ VERSIUNE A ARTICOLULUI

Data ultimei actualizări:

Volum: 3 paginiPagini convenționale, cu un volum aproximativ egal cu cel al unei pagini de carte.

CUM A FOST SCRIS ACEST ARTICOL?

Acest articol a fost scris în conformitate cu viziunea noastră despre rolul pe care informația obiectivă îl poate avea în luarea deciziilor medicale personale. Aflați mai multe despre procesul de scriere a articolelor și despre autori.

Textul articolului nu conține publicitate ascunsă. Vedeți Dezvăluirea informațiilor financiare.

APRECIEREA CITITORILOR

(Instrument nou) Indicați cât de mulțumit(ă) sunteți de faptul că ați găsit acest articol și/sau scrieți o recenzie

Încă nu sunt voturi.
Se încarcă...

Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere:
Verificati aici.

Ce este cornul cutanat?

“Bună ziua!

Câteva zile în urmă am observat pe ureachea lui taică-meu (care are 78 de ani) o protuberanță ciudată, de culoare galben-maronie. La pipăit, formațiunea seamănă întru câtva cu o unghie, fiind foarte compactă și crescând parcă direct din ureche.

Tata mi-a spus că această protuberanță a apărut relativ recent și că are de gând să o «scobească» pur și simplu din ureche. Spuneți-mi, vă rog, ce poate semnifica această formațiune? Poate fi aceasta, efectiv, smulsă din piele sau trebuie să mergem la medic?”

Formațiunea descrisă mai sus pare a fi un corn cutanat. În majoritatea cazurilor, cornul cutanat nu este periculos, dar la unii oameni acesta poate fi semnul unui cancer de piele în plin proces de dezvoltare. Cornul nu poate fi «smuls» sau «scobit» din piele. Trebuie să mergeți neapărat la medic.

Mai jos, vom oferi mai multe detalii în această privință.

În medicină, termenul corn cutanat este întrebuințat pentru descrierea unor formațiuni protuberante și alungite de pe pielea omului, care sunt compuse cam din aceleași substanțe ca și unghiile.

Cel mai frecvent, cornul se formează la oamenii de vârstă mijlocie sau înaintată pe porțiunile descoperite ale pielii (de exemplu, pe urechi, față, gât, mâini). Cu toate acestea, cornul cutanat poate apărea și în alte regiuni ale corpului, inclusiv pe organele genitale.

Care sunt cauzele apariţiei cornului cutanat? Acesta este periculos?

La majoritatea oamenilor, cornul cutanat se dezvoltă din «negi» și «alunițe» obișnuite și nu comportă niciun pericol pentru sănătate.

Cu toate acestea, în 20-30% din cazuri, cornul cutanat se formează pe acele regiuni ale pielii unde se dezvoltă celulele cancerului cutanat. În asemenea cazuri, cornul cutanat poate fi unul dintre primele simptome vizibile ale cancerului.

După cum se știe, șansele de a face cancer de piele cresc odată cu vârsta. Unele forme ale cancerului cutanat (de exemplu, bazaliomul) se dezvoltă practic la fiecare al 3-lea om de vârstă înaintată. De aceea, dacă la dvs. sau la cineva din apropiații dvs., se depistează cornul cutanat sau dacă aveți rude de vârstă înaintată, parcurgeți recomandările noastre din articolul consacrat simptomelor posibile ale cancerului de piele. Această informație o să vă ajute să observați la timp simptomele posibile ale cancerului cutanat și să mergeți la medic atunci când problema încă mai poate fi remediată ușor.

Dacă aveți pe piele alunițe «ciudate» sau negi și doriți să aflați ce semnifică acestea și dacă pot fi periculoase, vedeți articolele noastre consacrate acestor probleme: Negii și Alunițele.

Ce pot face în cazul în care cred că am (eu sau cineva din rudele mele) corn cutanat? Ce tratament este necesar?

Dat fiind că cornul cutanat poate fi simptomul dezvoltării cancerului de piele, de îndată ce observați la dvs. sau la cineva din rudele dvs. o formațiune similară, apelați neapărat la medic.

Medicul va examina cu atenție pielea și va indica testele necesare.

Dacă medicul confirmă că formațiunea de pe pielea dvs. este un corn cutanat, ar putea să o îndepărteze pe cale chirurgicală și să facă analiza histopatologică a țesuturilor astfel prelevate.

În urma testului dat, medicul va putea stabili cu certitudine dacă cornul cutanat a avut vreo legătură cu cancerul de piele și dacă mai aveți nevoie de vreun tratament suplimentar.

Dat fiind că cornul cutanat poate fi legat de cancerul de piele, extirpându-l, medicii îndepărtează și o parte a țesuturilor adiacente în care ar putea fi celule canceroase. Datorită acestui fapt, operația de îndepărtare a cornului cutanat vă permite să scăpați și de formațiunea respectivă, și de un focar al cancerului de piele (cu condiția că a existat un focar la baza cornului cutanat).

Deschideți surse


Obiectivul principal al organizației noastre în prezent este elaborarea Ghidului Consumatorului Inteligent de Informații și Servicii Medicale. O sursă de informație medicală de generație nouă, axată pe prezentarea datelor detaliate, transparente, echidistante și cu valoare practică înaltă cu privire la beneficiile, daunele și limitele serviciilor medicale disponibile în prezent.
Scopul nostru este:

să-i ajutăm pe pacienți și medici să ia decizii medicale argumentate și chibzuite

să-i ajutăm pe pacienți și medici să construiască între ei relații eficiente și moral justificate: colaborare bazată pe înțelegerea din ambele părți a rolurilor unice pe care îl joacă fiecare și pe împărțirea justă a resposabilității, cel mai important scop al colaborării fiind formularea și atingerea obiectivelor medicale ale pacientului.

Ghidul Consumatorului Inteligent de Informaţii şi Servicii Medicale este alcătuit din 3 părți:

PARTEA I: LUAREA DECIZIILOR MEDICALE
ALĂTURAȚI-VĂ GRUPULUI NOSTRU PE FACEBOOK ȘI ABONAȚI-VĂ LA NOUTĂȚI PE EMAIL
Vă invităm să vă alăturați consumatorilor inteligenți de informații și servicii medicale pe rețele sociale

Abonați-vă la noutăți, ca să primiți un email o dată în câteva luni prin care să aflați despre publicarea materialelor noi și despre actualizări importante, introduse pe măsura procesării de noi date.