Articol actualizat

Contraceptive orale numai cu progestative (mini-pilula). Informație argumentată științific pentru femei.

DESPRE ACEASTĂ VERSIUNE A ARTICOLULUI

Data publicării:

Volum: 15 paginiPagini convenționale, cu un volum aproximativ egal cu cel al unei pagini de carte.

CUM A FOST SCRIS ACEST ARTICOL?

Acest articol a fost scris în conformitate cu viziunea noastră despre rolul pe care informația obiectivă îl poate avea în luarea deciziilor medicale personale. Aflați mai multe despre procesul de scriere a articolelor și despre autori.

Textul articolului nu conține publicitate ascunsă. Vedeți Dezvăluirea informațiilor financiare.

Orice concluzii cu privire la alegerea tratamentului sau a investigațiilor prezentate în articol sunt făcute în baza surselor.

APRECIEREA CITITORILOR

(Instrument nou) Indicați cât de mulțumit(ă) sunteți de faptul că ați găsit acest articol și/sau scrieți o recenzie

Apreciere medie: 5.0. Pe baza unui vot.
Se încarcă...

Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere:
Verificati aici.

Cuprins:

Introducere

Contraceptivele orale doar pe bază de progestativ (mini-pilulele) conferă un efect contraceptiv foarte ridicat și au un profil înalt de siguranță. Ele pot fi utilizate practic de către orice femeie, inclusiv de către femeile care nu pot administra contraceptive hormonale combinate.Informația din acest articol are menirea de a completa datele prezentate într-un șir de ghiduri, în care am inclus concluzii cu privire la raționalitatea utilizării mini-pilulelor în diverse situații:

  1. Alegerea metodei de contraceptie. Ghid argumentat științific pentru femei și bărbați. unde sunt prezentate informații cu privire la utilizarea acestor preparate în scop contraceptiv și comparația lor cu alte contraceptive.
  2. Ghid argumentat științific pentru femei cu privire la menstruație și la diferite tipuri de eliminări sangvinolente din vagin, unde sunt prezentate informații în legătură cu utilizarea preparatelor pe bază de progestative în rezolvarea menstruațiilor prea abundente și/sau prea îndelungate, precum și a sângerărilor neregulate din vagin la femei de diferite vârste.
  3. Endometrioză. Ghid argumentat științific pentru femei cu privire la alegerea planului de supraveghere și/sau tratament, unde sunt prezentate date în privința utilizării contraceptivelor numai cu progestative în scop de ameliorare sau rezolvare a simptomelor asociate cu această stare, inclusiv dureri severe în timpul menstruațiilor și dureri cronice în regiunea pelviană.

Femeile care, în baza recomandărilor prezentate în ghidurile menționate, au decis că anticoncepționalele orale doar pe bază de progestative ar putea fi o soluție adecvată pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă, vor găsi în acest articol răspunsuri argumentate științific la următoarele întrebări:

  1. Ce se știe despre potențialele efecte negative și pozitive ale mini-pilulelor asupra diverselor aspecte ale sănătății femeii pe termen scurt și pe termen lung?
  2. Ce efecte secundare se pot asocia cu utilizarea acestor preparate?
  3. Ce recomandări trebuie respectate pentru asigurarea unei eficacități și securități maxime a contraceptivelor orale ce conțin progestative:
    • înainte de inițierea utilizării acestui mijloc contraceptiv;
    • în perioada de utilizare a acestuia;
    • după finisarea utilizării unui anumit contraceptiv sau în perioada de trecere de la un contraceptiv la altul.

Ce prezintă anticoncepționalele orale numai cu progestative?

Majoritatea comprimatelor orale pe bază de progestative aprobate pentru utilizare în scop contraceptiv conțin câte 0,35 mg de noretindronă per pastilă. Există, de asemenea, preparate care conțin în calitate de substanță activă levonorgestrel sau desogestrel. Aceste substanțe reprezintă analogi sintetici ai hormonului sexual feminin progesteronul.

Fiecare blister (folie) cu mini-pilule conține câte 28 de comprimate.

Pentru asigurarea unui efect contraceptiv stabil și pentru reducerea probabilității de efecte adverse, mini-pilulele trebuie administrate în fiecare zi la aceeași oră – variația admisibilă este de maxim 3 ore.

Ce se știe despre potențialele efecte negative și pozitive al comprimatelor orale doar cu progestativ asupra sănătății femeilor pe termen lung și pe termen scurt?

În general, utilizarea contraceptivelor orale ce conțin doar progestative:

  1. Conferă un efect contraceptiv foarte înalt, stabil și complet reversibil;
  2. Este asociată cu o reducere semnificativă a riscului de dezvoltare a cancerului de endometru și a cancerului ovarian;
  3. Reduce volumul de sânge pierdut în timpul menstruațiilor, precum și volumul și frecvența sângerărilor vaginale la femeile cu diverse afecțiuni ginecologice;
  4. Ameliorează durerile abdominale asociate cu endometrioza;
  5. Nu este asociată cu creșterea riscului de dezvoltare a maladiilor cardiovasculare, precum infarct miocardic și trombembolism venoasă. Aceste preparate pot fi administrate de către femeile cu un risc mărit de trombembolism;
  6. Nu se asociază cu reducerea densității minerale osoase;
  7. Nu afectează în mod negativ secreția laptelui matern sau starea copilului alăptat;

Contraceptivele orale ce conțin doar progestativ pot fi folosite de către majoritatea femeilor, inclusiv de către femeile care, din cauza contraindicațiilor, nu pot utiliza contraceptive hormonale combinate.

Criteriile medicale de eligibilitate pentru utilizarea implanturilor cu progestativ sunt prezentate la sfârșitul articolului.

Efect contraceptiv sigur și complet reversibil

Peste 2 zile de la inițierea administrării regulate a contraceptivelor orale numai cu progestativ se creează un efect contraceptiv foarte înalt și complet reversibil.

În decursul unui an de utilizare ideală a acestor preparate probabilitatea sarcinii constituie aproximativ 0,3%.

În caz de utilizare tipică – adică dacă femeia uită periodic să ia pastila la timp – probabilitatea de sarcină în decursul unui an constituie aproximativ 9%.

Restabilirea capacității de concepere a unui copil după încetarea administrării mini-pilulelor durează de la câteva zile până la câteva săptămâni.

Securitatea cardiovasculară a contraceptivelor orale numai cu progestative

Administrarea mini-pilulelor nu este asociată cu creșterea riscului de infarct miocardic sau trombembolism venos.

În majoritatea cercetărilor în care s-au studiat efectele mini-pilulelor nu au fost înregistrate modificări semnificative ale parametrilor de coagulabilitate a sângelui.

Într-un studiu s-a constatat că anticoncepționalele orale numai cu progestativ, care conțin desogestrel sau levonorgestrel, pot avea un impact pozitiv asupra parametrilor de coagulare sangvină.

În baza factorilor menționați, contraceptivele doar pe bază de progestative se consideră o alegere potrivită chiar și pentru femeile cu un risc crescut de trombembolism venos.

Utilizarea contraceptivelor orale cu progestative nu modifică planul femeii de reducere a riscului de afecțiuni cardiovasculare și diabet. Recomandări detaliate în această privință sunt prezentate în Planul grijei de sine.

Efectul contraceptivelor orale cu progestative asupra reducerii volumului de sânge pierdut în timpul menstruațiilor și a altor simptome asociate cu menstruațiile

Alte efecte ale anticoncepționalelor numai cu progestative, decât cel contraceptiv, au fost studiate mai puțin. Datele disponibile în acest sens sugerează că administrarea regulată a preparatelor respective:

  1. este asociată cu o reducere semnificativă a volumului de sânge pierdut în timpul menstruației;
  2. este asociată cu reducerea durerilor abdominale din timpul menstruației, precum și a durerilor abdominale cronice la femeile cu endometrioză;
  3. ameliorează simptomele sindromului premenstrual;
  4. este asociată cu reducerea frecvenței și a intensității acceselor de migrenă (acest efect a fost determinat în principal pentru preparatele ce conțin desogestrel);
  5. poate preveni reducerea densității minerale osoase la femeile aflate în perioada de după naștere.

La aproximativ 44-50% dintre femei, după inițierea administrării pilulelor, frecvența menstruațiilor rămâne neschimbată.

La 14-30% dintre femei administrarea mini-pilulelor este asociată cu scurtarea perioadei dintre două menstruații, adică menstruațiile au loc mai frecvent.

La circa 20% dintre femei, după începutul administrării mini-pilulelor, menstruațiile treptat devin semnificativ mai rare sau chiar dispar complet.

Administrarea anticoncepționalelor numai cu progestativ poate fi asociată cu apariția unor sângerări vaginale neregulate ce nu prezintă niciun pericol, dar acest efect secundar se înregistrează mai rar, decât în cazul utilizării implanturilor cu progestative, a injecțiilor cu medroxiprogesteron acetat sau a contraceptivelor combinate. Multe dintre femeile ce utilizează mini-pilule nu au niciun fel de sângerări vaginale neregulate.

Femeile deranjate de sângerări neregulate în timpul administrării contraceptivelor orale numai cu progestativ pot aplica recomandările incluse în articolul Ghid argumentat științific pentru femei cu privire la menstruație și la diferite tipuri de eliminări sangvinolente din vagin. În caz de dispariție bruscă a menstruației după inițierea utilizării mini-pilulelor, se recomandă efectuarea unui test de sarcină, pentru a exclude o eventuală sarcină, vedeți Testul de sarcină, ghid detaliat pentru femei.

Dacă, reieșind din convingerile ei culturale, încetarea completă a menstruațiilor în rezultatul utilizării mini-pilulelor este un fenomen inacceptabil pentru femeie, se recomandă alegerea unui alt mijloc contraceptiv – dispozitiv intrauterin din cupru, administrarea ciclică a contraceptivelor orale combinate –, care permite menținerea frecvenței sângerărilor menstruale la un nivel similar cu cel natural.
Totodată, este important să precizăm că, din punct de vedere medical, oprirea sângerărilor menstruale în perioada de administrare a contraceptivelor ce conțin doar progestative – inclusiv a mini-pilulelor – se asociază cu un risc foarte mic de dezvoltare a oricăror maladii ginecologice, riscul fiind mai mic decât la femeile care nu utilizează asemenea preparate.

Alte reacții adverse posibile ale mini-pilulelor

În cazul unor femei, administrarea contraceptivelor numai în bază de progestative se poate asocia cu asemenea efecte adverse, precum dureri de cap mai frecvente, dureri în sâni, grețuri, fluctuații ale dispoziției, agravarea acneei, intensificarea creșterii părului pe față și/sau pe corp. Nu există date exacte cu privire la frecvența acestor efecte secundare.

Aparent, administrarea contraceptivelor orale cu progestative nu este asociată cu creșterea greutății corporale.

La fel ca și alte contraceptive numai cu progestative, mini-pilulele reduc în mod semnificativ riscul de dezvoltarea a sarcinii extrauterine. Însă în cazul în care sarcina totuși are loc, probabilitatea atașării necorespunzătoare a embrionului este foarte înaltă, constituind circa 10%. Luând în considerare faptul că sarcina extrauterină poate prezenta o amenințare serioasă pentru viața femeii, tuturor femeilor care presupun că ar fi putut rămâne însărcinate în perioada de administrare a contraceptivelor orale numai cu progestativ li se recomandă să consulte cât mai curând medicul pentru a exclude o eventuală sarcină ectopică.

Efectul potențial al mini-pilulelor asupra stării copilului alăptat

Datele disponibile indică asupra faptului că utilizarea mini-pilulelor în perioada alăptării nu influențează negativ secreția laptelui și/sau starea sugarului.

Raționalitatea efectuării investigațiilor și testelor medicale înainte de inițierea administrării contraceptivelor orale numai cu progestative

Utilizarea contraceptivelor orale numai cu progestative este contraindicată în cazul femeilor care au cancer mamar, precum și al femeilor cu afecțiuni grave ale ficatului. Însă, luând în considerare faptul că prezența acestor maladii la femeile de vârstă reproductivă este foarte puțin probabilă, precum și faptul că majoritatea femeilor care se confruntă cu aceste afecțiuni știu despre acest lucru, efectuarea unor investigații profilactice, inclusiv a unui examen ginecologic, înainte de a începe utilizarea unui implant contraceptiv este neargumentată.

Dacă investigațiile profilactice ar fi fost recomandate tuturor femeilor care intenționează să utilizeze implanturi contraceptive, ele s-ar dovedi a fi absolut inutile pentru un număr prea mare de femei.

Femeile cu hipertensiune arterială, diabet zaharat, anemie, mutații trombogenice, displazie de col uterin, cancer de col uterin, boli cu transmitere sexuală, inclusiv HIV, pot utiliza contraceptive orale pe bază de progestative, motiv pentru care diagnosticul acestor maladii înainte de inițierea administrării acestora nu este necesar.

Recomandări privind administrarea mini-pilulelor pentru asigurarea unui efect contraceptiv optim

Recomandări generale:

(1) Înainte de a începe utilizarea contraceptivelor pe bază de progestative se recomandă confirmarea absenței sarcinii.

Femeile cu activitate sexuală pot să se asigure de faptul că nu sunt însărcinate prin abstinență de la raporturi sexuale în toată perioada începând cu debutul celei mai recente menstruații și până la începerea administrării mini-pilulelor.

De asemenea, femeile pot confirma absența sarcinii utilizând un test de sarcină sau o analiză de determinare a nivelului de HCG. Recomandări detaliate în acest sens sunt prezentate în articolele Testul de sarcină, ghid detaliat pentru femei și Testul HCG, gonadotropina corionică umană.

(2) Administrarea mini-pilulelor poate fi inițiată în orice moment îi este comod femeii. Nu este obligator să se aștepte până la începutul următoarei menstruații.

(3) Efectul contraceptiv sigur se dezvoltă peste 2 zile după începutul administrării regulate a pastilelor.

Dacă în primele două zile de la inițierea administrării comprimatelor femeia va avea un contact sexual neprotejat, ea poate rămâne însărcinată.

Pentru evitarea unei sarcini nedorite în perioada de până la dezvoltarea efectului contraceptiv sigur al mini-pilulelor, este importantă respectarea următoarelor recomandări:

  • În cazul în care administrarea pastilelor este inițiată în primele 5 zile după debutul celei mai recente menstruații, nu este nevoiede utilizarea unui mijloc anticoncepțional suplimentar sau de abstinență de la contacte sexuale. Într-o asemenea situație, probabilitatea de apariție a sarcinii după un contact sexual neprotejat în primele 2 zile de la începutul administrării contraceptivelor este foarte mică.
  • Dacă utilizarea preparatului cu progestativ începe mai târziu decât peste 5 zile de la debutul celei mai recente menstruații, în primele două zile se recomandă:
  • În cazul femeilor care nu au menstruații regulate, în primele două zile după începutul administrării mini-pilulelor se recomandă fie evitarea contactelor sexuale, fie utilizarea prezervativelor.

(4) Contraceptivele orale pe bază de progestative trebuie administrate încontinuu, adică fără întreruperi. Comprimatele trebuie administrate în fiecare zi, la aceeași oră – variația admisibilă este de cel mult 3 ore.

(5) În caz de întârziere a administrării următoarei doze de contraceptiv cu mai mult de 3 ore, efectul contraceptiv se reduce. Într-o asemenea situație, acțiunile necesare pentru prevenirea unei sarcini nedorite depind de faptul dacă în precedentele 5 zile femeia a avut contacte sexuale:

A. Dacă în decursul ultimelor 5 zile dinaintea întârzierii administrării contraceptivului femeia nu a avut contacte sexuale, ea trebuie:

  1. să administreze doza scăpată de contraceptiv cât mai curând,
  2. să continue administrarea pastilelor conform schemei obișnuite,
  3. să evite contactele sexuale sau să utilizeze prezervative în următoarele 2 zile.

B. Dacă în decursul ultimelor cinci zile înainte de întârzierea administrării pastilei femeia a avut contacte sexuale, se recomandă administrarea unui preparat de contracepție postcoitală (vedeți Contracepție de urgență (postcoitală). Informație argumentată științific):

  • În cazul alegerii unui preparat de contracepție de urgență ce conține levonorgestrel, administrarea mini-pilulelor se reia din ziua următoare. Ulterior, administrarea mini-pilulelor continuă conform schemei obișnuite, iar în următoarele 2 zile se recomandă evitarea contactelor sexuale sau utilizarea prezervativelor.
  • Dacă preparatul de contracepție de urgență conține ulipristal acetat, administrarea mini-pilulelor se reia peste 5 zile. Ulterior mini-pilulele se administrează conform schemei obișnuite și se recomandă evitarea contactelor sexuale sau utilizarea prezervativelor în următoarele 14 zile.

(6) Teoretic, episoadele de vomă pot reduce eficacitatea contraceptivă a mini-pilulelor.
În baza unor presupuneri teoretice (căci date practice în acest sens lipsesc):

  1. Dacă episodul de vărsături a avut loc în decursul primelor 3 ore după administrarea contraceptivului, se recomandă administrarea unei noi doze, cu continuarea ulterioară a administrării pastilelor conform schemei obișnuite și evitarea contactelor sexuale sau utilizarea prezervativelor timp de cel puțin încă 48 ore după încetarea vomei și restabilirea regimului obișnuit de administrare a pastilelor.
  2. Dacă în primele 3 ore după administrarea unei doze de contraceptiv a avut loc un episod de vomă, iar în ultimele 5 zile femeia a avut contacte sexuale, pentru prevenirea unei eventuale sarcini poate fi argumentată administrarea unui preparat de contracepție de urgență, după cum se explică în punctul următor.

Inițierea utilizării contraceptivelor orale pe bază de progestativ după naștere, în cazul femeilor care alăptează

Utilizarea contraceptivelor orale numai cu progestativ poate fi începută în orice moment după naștere, inclusiv imediat după naștere.

  • Dacă din momentul nașterii au trecut mai puțin de 6 luni, dacă femeia încă nu are menstruații, și dacă copilul este hrănit în exclusivitate la sân (este important să se respecte toate trei condiții), după începutul administrării mini-pilulelor nu este nevoie de utilizarea unor mijloace contraceptive suplimentare. Într-o asemenea situație, probabilitatea de apariție a sarcinii după un contact sexual în primele 2 zile de la începutul administrării contraceptivelor este foarte mică.
  • Dacă de la naștere au trecut mai mult de 3 săptămâni, menstruațiile încă nu au reînceput, dar copilul primește și altă hrană (adică mai puțin de 85% din hrana copilului este constituită din lapte matern), pentru prevenirea unei eventuale sarcini este nevoie de abținerea de la contacte sexuale sau utilizarea prezervativelor în decursul a 2 zile de la începutul administrării mini-pilulelor.
  • Dacă menstruațiile au reînceput și de la debutul celui mai recent episod de sângerări menstruale au trecut mai mult de 5 zile, indiferent de intensitatea alăptării, se recomandă evitarea relațiilor sexuale sau utilizarea prezervativelor în primele 2 zile de administrare a pastilelor. Însă dacă administrarea pastilelor începe în primele 5 zile după debutul celei mai recente menstruații, nu este nevoie de utilizarea unui mijloc anticoncepțional suplimentar.

Inițierea utilizării contraceptivelor orale pe bază de progestative după naștere, în cazul femeilor care nu alăptează

Utilizarea contraceptivelor orale numai cu progestativ poate fi începută în orice moment după naștere, inclusiv imediat după naștere.

  • Dacă din momentul nașterii au trecut mai puțin de 3 săptămâni și menstruațiile încă nu au reînceput, după începutul administrării preparatului nu este nevoie de utilizarea unor mijloace contraceptive suplimentare.
  • Dacă de la naștere au trecut mai mult de 3 săptămâni și femeia încă nu are menstruații, pentru prevenirea unei eventuale sarcini se recomandă utilizarea prezervativelor sau evitarea contactului sexual în primele 2 zile de la începutul utilizării mini-pilulelor.
  • Dacă menstruațiile au reînceput și de la debutul celui mai recent episod de sângerări menstruale au trecut mai mult de 5 zile, pentru prevenirea unei eventuale sarcini se recomandă evitarea relațiilor sexuale sau utilizarea prezervativelor în primele 2 zile de administrare a pastilelor.
  • Dacă administrarea mini-pilulelor este inițiată în primele 5 zile după debutul celei mai recente menstruații, nu este nevoie de utilizarea unui mijloc anticoncepțional suplimentar.

Inițierea utilizării contraceptivelor orale numai cu progestativ după avort

Utilizarea anticoncepționalelor orale pe bază de progestative poate fi începută în orice moment, inclusiv imediat după avort sau după pierderea sarcinii.

  • Dacă din momentului avortului spontan sau medical au trecut mai puțin de 7 zile, după inițierea utilizării pastilelor nu este nevoie de utilizarea unor mijloace suplimentare de contracepție.
  • Dacă după avort sau după pierderea sarcinii au trecut mai mult de 7 zile, pentru prevenirea unei eventuale sarcini se recomandă fie utilizarea prezervativelor, fie evitarea contactelor sexuale timp de 2 zile după începutul administrării mini-pilulelor.

Trecerea de la un alt contraceptiv la mini-pilule

În cazul în care o femeie decide să treacă de la utilizarea unui alt contraceptiv la mini-pilule, contraceptivul precedent trebuie utilizat încă timp de 2 zile după inițierea administrării mini-pilulelor (sau ceva mai mult, de exemplu până la începutul următoarei menstruații), după care utilizarea contraceptivului anterior poate fi încetată: se poate înceta utilizarea contraceptivelor combinate, se poate înlătura dispozitivului intrauterin sau implantul cu progestativ etc.

Criteriile medicale de eligibilitate pentru utilizarea contraceptivelor orale numai cu progestativ

Criterii medicale de eligibilitate reprezintă un set de reguli în care se definește raportul dintre beneficiile și daunele utilizării contraceptivelor numai cu progestativ în diferite situații.

Aceste criterii au fost elaborate de către experții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), iar ulterior au adaptate de grupuri de experți din diferite țări, sub forma unor ghiduri naționale pentru specialiștii din sfera medicală care consultă femei cu privire la posibilitatea utilizării contraceptivelor.

Criteriile includ 4 categorii de securitate a utilizării comprimatelor pe bază de progestative:

  • La prima categoriese referă stările și afecțiunile în cazul cărora beneficiul obținut de la utilizarea mini-pilulelor depășește în mod semnificativ riscul teoretic și cel dovedit. Femeile cu asemenea stări pot utiliza contraceptive orale numai cu progestativ în orice circumstanțe.
  • Lacea de-a doua categorie se referă stările și afecțiunile în cazul cărora beneficiul obținut de la utilizarea mini-pilulelor, în general, depășește riscul teoretic și cel dovedit. Femeile cu stări care se includ în această categorie, în majoritatea cazurilor, pot utiliza aceste preparate.
  • La cea de-a treia categoriese referă stările și afecțiunile în cazul cărora riscul teoretic și cel dovedit asociat cu utilizarea contraceptivelor orale numai cu progestativ, în general, este mai mare decât potențialul beneficiu. De regulă, femeilor cu stări care se includ în categoria dată nu li se recomandă utilizarea mini-pilulelor, în special dacă ele au posibilitatea să aleagă modalități mai acceptabile de contracepție sau tratament.
  • Cea de-apatra categorie include stările și afecțiunile în cazul căror utilizarea mini-pilulelor este asociată cu un risc inacceptabil de mare pentru sănătate. Pentru femeile cu aceste afecțiuni utilizarea contraceptivelor numai cu progestative este contraindicată.

***

În continuare vom prezenta într-o formă simplificată categoriile de afecțiuni și stări incluse în criteriile de eligibilitate pentru utilizarea contraceptivelor orale pe bază de progestative.

Faceți click pe linkurile ce urmează pentru a vedea versiunea originală a documentului dat:

Categoria 1:

  • Vârsta începând cu prima menstruație și până la instalarea menopauzei, inclusiv vârsta mai mică de 18 ani sau mai mare de 45 de ani (indiferent de faptul dacă femeia a născut sau nu);
  • Perioada de peste 30 de zile după naștere, dacă femeia alăptează, indiferent de faptul dacă sunt sau nu prezenți factori de risc mărit de trombembolism venos (obezitate, fumat, vârsta de peste 35-40 de ani, antecedente familiale);
  • Perioada imediat după naștere, dacă femeia nu alăptează, indiferent de faptul dacă sunt sau nu prezenți factori de risc crescut de trombembolism;
  • Perioada imediat după avort sau după pierderea sarcinii în primul sau cel de-al doilea trimestru;
  • Intervenție chirurgicală la organele pelviene suportată în trecut;
  • Fumat, indiferent de vârstă și intensitatea fumatului;
  • Greutate excesivă (IMC Indicele de masă corporală(IMC, body mass index, BMI) permite estimarea raportului între greutatea și înălțimea unei persoane, și, respectiv, determinarea insuficienței sau a excesului de greutate.
    Indicele de masă corporală se calculează după formula:
    IMC = greutatea/(înălțimea, în metri)^2
    18: insuficiență de greutate
    18-25: greutate normală
    25-30: greutate excesivă
    30-35: obezitate de gradul întâi
    35-40: obezitate de gradul doi
    40: obezitate de gradul trei
    mai mare de 30), indiferent de vârstă;
  • Intervenție chirurgicală bariatrică de reducere a volumului stomacului suportată în trecut (cazurile în care intervenția chirurgicală a dus la dereglarea absorbției nutrienților se atribuie la categoria a 3-a);
  • Hipertensiune arterială controlată bine cu ajutorul medicamentelor sau tensiune mai mică de 159/99;
  • Detectarea hipertensiunii arteriale în timpul unei sarcini anterioare, cu condiția că în momentul de față tensiunea nu se ridică peste 159/99;
  • Trombembolism venos la o rudă apropiată;
  • Perioada imediat premergătoare unei intervenții chirurgicale (minore sau majore), după care nu va fi necesară o perioadă îndelungată de regim la pat;
  • Vene varicoase în regiunea picioarelor;
  • Tromboza venelor superficiale ale picioarelor (în prezent sau în trecut);
  • Afecțiuni cardiace valvulare (cu sau fără complicații);
  • Disfuncție cardiacă ușoară asociată cu cardiomiopatie perinatală;
  • Artrită reumatoidă, indiferent de faptul dacă femeia administrează sau nu tratament imunosupresiv;
  • Dureri de cap ușoare, moderate sau severe ori migrene (cu sau fără aură);
  • Epilepsie;
  • Scleroză multiplă;
  • Tulburare depresivă;
  • Endometrioză (vedeți Endometrioză. Ghid argumentat științific pentru femei cu privire la alegerea planului de supraveghere și/sau tratament);
  • Detectarea unei tumori ovariene benigne sau a unui chist ovarian (vedeți Chisturi ovariene. Informație argumentată științific pentru femei cu privire la strategia de supraveghere și/sau tratament);
  • Apariția durerilor severe în timpul menstruațiilor;
  • Boala trofoblastică gestațională;
  • Ectropion cervical (vedeți Ectropion cervical (eroziune,răni pe col), ghid pentru femei);
  • Afecțiuni benigne ale glandelor mamare (vedeți Modificări în sâni la femei şi la copii, ghid);
  • Diagnosticarea cancerului mamar la cineva dintre rudele apropiate ale femeii (mama sau sora);
  • Hiperplazie endometrială, cancer endometrial sau cancer ovarian;
  • Fibrom uterin;
  • Suportarea în trecut a inflamației organelor pelviene sau prezența acesteia în momentul pentru care se preconizează inițierea administrării contraceptivelor;
  • Depistarea uneia sau a mai multor infecții cu transmitere sexuală:
    • Cervicită purulentă;
    • Chlamydiasau gonoree;
    • Alte infecții cu transmitere sexuală (cu excepția hepatitei virale acute);
    • Vaginită asociată cu tricomonazăsau vaginită bacteriană (vedeți Secreții vaginale. Ghid pentru femei.);
    • HIV/SIDA;
  • Schistosomiază;
  • Tuberculoză;
  • Malarie;
  • Diabet gestațional în timpul unei sarcini anterioare;
  • Mărirea în volum a glandei tiroide (guşă), cu menținerea funcției tiroidiene normale;
  • Gușă cu hiper- sau hipotiroidism;
  • Episod de colestază în timpul unei sarcini anterioare;
  • Stare de purtător al virusului hepatitei B, hepatită virală acută sau cronică;
  • Formă ușoară de ciroză hepatică fără complicații;
  • Fibroză chistică;
  • Talasemie;
  • Siclemie;
  • Anemie feriprivă;
  • Administrarea următoarelor medicamente:
    • Preparate cu acțiune antiretrovirală:
      • Abacavir;
      • Ienofovir;
      • Zidovudină;
      • Lamivudină;
      • Didanozină;
      • Emtricitabină;
      • Stavudină;
      • Etravirină;
      • Nevirapină;
      • Rilpivirină;
      • Lopinavir amplificat cu ritonavir;
      • Atazanavir;
      • Indinavir;
      • Maraviroc;
      • Raltegravir;
      • Dolutegravir;
      • Elvitegravir;
      • Enfuvirtide;
    • Medicamente anticonvulsivante:
      • Lamotrigină;
    • Antibiotice cu spectru larg de acțiune;
    • Preparate antifungice;
    • Preparate antiparazitare;
    • Inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei.

Categoria a 2-a

  • Perioada primelor 30 de zile după naștere, dacă femeia alăptează, indiferent de faptul dacă are sau nu factori de risc pentru dezvoltarea trombembolismului venos;
  • Sarcină ectopică suportată în trecut;
  • Prezența mai multor factori de risc de dezvoltare a maladiilor cardiovasculare (vârsta de peste 40 de ani, fumat, hipertensiune arterială, diabet zaharat, nivel ridicat de colesterol LDL, nivel scăzut de colesterol HDL, nivel ridicat de trigliceride);
  • Hipertensiune arterială cu tensiunea mai mare de 160/100;
  • Hipertensiune arterială cu semne de afectare a vaselor sangvine;
  • Suportarea recentă sau în trecut a unui episod de trombembolism venos (indiferent de faptul dacă se administrează sau nu medicamente anticoagulante);
  • Perioada imediat premergătoare unei intervenții chirurgicale extinse, după care nu va fi nevoie de o perioadă îndelungată de imobilitate (regim la pat);
  • Prezența unor mutații trombogenice;
  • Disfuncție cardiacă moderată sau pronunțată asociată cu cardiomiopatie perinatală;
  • Lupus eritematos sistemic cu rezultat negativ al testului de determinare a anticorpilor la fosfolipide, indiferent dacă este sau nu prezentă trombocitopenie severă și indiferent de faptul dacă sunt administrate sau nu medicamente imunosupresive;
  • Sângerări vaginale abundente sau prelungite, regulate sau neregulate, inclusiv cele în legătură cu care încă nu au fost efectuate teste diagnostice, vedeți Ghid argumentat științific pentru femei cu privire la menstruație și la diferite tipuri de eliminări sangvinolente din vagin;
  • Prezența unui nodul în sâni, în legătură cu care încă nu au fost făcute investigații (vedeți Modificări în sâni la femei şi la copii, ghid);
  • Diabet zaharat de tip 1 sau 2, indiferent de durata bolii, sau de faptul dacă sunt sau nu prezente semne de afectare a vaselor sangvine sau a nervilor;
  • Afecțiuni ale vezicii biliare (indiferent de prezența sau absența simptomelor), starea de după îndepărtarea vezicii biliare, episoade de colestază în legătură cu administrarea contraceptivelor orale combinate în antecedente;
  • Colită ulcerativă sau boala Crohn;
  • Hiperplazie benignă focală a ficatului;
  • Starea de după transplant de organe interne, fără complicații;
  • Administrarea următoarelor medicamente:
    • Preparate cu acțiune antiretrovirală:
      • Efavirenz;
      • Atazanavir amplificat cu ritonavir;
      • Darunavir amplificat cu ritonavir;
      • Fosamprenavir amplificat cu ritonavir;
      • Saquinavir amplificat cu ritonavir;
      • Tipranavir amplificat cu ritonavir;
      • Fosamprenavir;
      • Nelfinavir;
    • Preparate din sunătoare.

Categoria a 3-a

  • Boala cardiacă ischemică în prezent sau în trecut;
  • Accident vascular cerebral suportat în trecut;
  • Lupus eritematos sistemic, cu rezultat pozitiv sau necunoscut al testului de anticorpi la fosfolipide;
  • Suportarea în trecut a cancerului mamar (cu peste 5 ani în urmă, fără semne de recidivare a bolii);
  • Formă severă de ciroză hepatică;
  • Adenom hepatocelular;
  • Carcinom hepatocelular;
  • Starea de după intervenție chirurgicală bariatrică care a dus la dereglarea absorbției nutrienților;
  • Administrarea următoarelor medicamente:
    • medicamente anticonvulsivante:
      • Fenitoină;
      • Carbamazepină;
      • Barbiturice;
      • Primidonă;
      • Topiramat;
      • Oxcarbazepină;
    • Antibiotice:
      • Rifampicină;
      • Rifabutină.

Categoria a 4-a

  • Cancer mamar în prezent.

***

Informații detaliate cu privire la alte opțiuni de contracepție sunt prezentate în articolele:

Vedeți sursele


Obiectivul principal al organizației noastre în prezent este elaborarea Ghidului Consumatorului Inteligent de Informații și Servicii Medicale. O sursă de informație medicală de generație nouă, axată pe prezentarea datelor detaliate, transparente, echidistante și cu valoare practică înaltă cu privire la beneficiile, daunele și limitele serviciilor medicale disponibile în prezent.
Scopul nostru este:

să-i ajutăm pe pacienți și medici să ia decizii medicale argumentate și chibzuite

să-i ajutăm pe pacienți și medici să construiască între ei relații eficiente și moral justificate: colaborare bazată pe înțelegerea din ambele părți a rolurilor unice pe care îl joacă fiecare și pe împărțirea justă a resposabilității, cel mai important scop al colaborării fiind formularea și atingerea obiectivelor medicale ale pacientului.

Ghidul Consumatorului Inteligent de Informaţii şi Servicii Medicale este alcătuit din 3 părți:

PARTEA I: LUAREA DECIZIILOR MEDICALE
ALĂTURAȚI-VĂ GRUPULUI NOSTRU PE FACEBOOK ȘI ABONAȚI-VĂ LA NOUTĂȚI PE EMAIL
Vă invităm să vă alăturați consumatorilor inteligenți de informații și servicii medicale pe rețele sociale

Abonați-vă la noutăți, ca să primiți un email o dată în câteva luni prin care să aflați despre publicarea materialelor noi și despre actualizări importante, introduse pe măsura procesării de noi date.