Articol actualizat

Prevenirea unei sarcini nedorite după un contact sexual neprotejat. Informație argumentată științific despre contracepția de urgență (postcoitală).

DESPRE ACEASTĂ VERSIUNE A ARTICOLULUI

Data publicării:

Volum: 27 paginiPagini convenționale, cu un volum aproximativ egal cu cel al unei pagini de carte.

CUM A FOST SCRIS ACEST ARTICOL?

Acest articol a fost scris în conformitate cu viziunea noastră despre rolul pe care informația obiectivă îl poate avea în luarea deciziilor medicale personale. Aflați mai multe despre procesul de scriere a articolelor și despre autori.

Textul articolului nu conține publicitate ascunsă. Vedeți Dezvăluirea informațiilor financiare.

Orice concluzii cu privire la alegerea tratamentului sau a investigațiilor prezentate în articol sunt făcute în baza surselor.

APRECIEREA CITITORILOR

(Instrument nou) Indicați cât de mulțumit(ă) sunteți de faptul că ați găsit acest articol și/sau scrieți o recenzie

Apreciere medie: 5.0. Pe baza unui vot.
Se încarcă...

Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere:
Verificati aici.

Cuprins:

Introducere

În diferite momente ale vieții, mai mult de jumătate dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani se confruntă cu problema unei sarcini nedorite sau neplanificate.

Parțial, acest lucru este legat de faptul că majoritatea femeilor nu sunt informate suficient de bine cu privire la posibilitățile de care se pot folosi pentru a reduce riscul de sarcină.

Acest articol din Ghidul consumatorului inteligent de informații și servicii medicale a fost scris cu scopul de a le oferi cititorilor informații bazate pe dovezi științifice cu privire la opțiunile de contracepție de urgență de care se pot folosi pentru reducerea semnificativă a riscului de apariție a unei sarcini nedorite:

  • după un contact sexual neprotejat,
  • și/sau după încălcarea recomandărilor de utilizare a contraceptivelor (de exemplu în caz de omitere a câtorva doze de contraceptive hormonale, în caz de rupere a prezervativului etc.).

În acest articol vor fi prezentate răspunsuri la următoarele întrebări cu caracter practic:

  1. Ce se știe despre eficacitatea și inofensivitatea unor asemenea metode de contracepție postcoitală, precum:
    • preparate ce conțin levonorgestrel (Postinor, Escapelle),
    • preparate ce conțin ulipristal acetat (Dvella, Ella, EllaOne),
    • preparate ce conțin mifepriston (Mifepristone 72, Gynepriston),
    • administrarea a mai multe doze de contraceptive orale combinate (metoda Yuzpe),
    • inserția unui dispozitiv intrauterin din cupru.
  2. Ce presupune utilizarea corectă a contracepției de urgență?
  3. Ce alte acțiuni pot fi argumentate după utilizarea unui preparat de contracepție postcoitală?

Mijloacele de contracepție de urgență reprezintă ultima șansă a cuplului de a preveni apariția unei sarcini nedorite. Sperăm că, dispunând de răspunsuri adecvate la întrebările enumerate mai sus, cuplurile vor putea determina raționalitatea utilizării acestor remedii în cazul lor și vor putea utiliza în mod corect opțiunile care le sunt disponibile.


Cât este de mare probabilitatea de sarcină după un contact sexual neprotejat?

Probabilitatea de concepere (adică de apariție a unei sarcini) este determinată de un șir întreg de factori. Majoritatea acestor factori este greu de măsurat, motiv pentru care estimarea riscului de dezvoltare a unei sarcini într-un caz particular este foarte dificilă sau chiar imposibilă.

S-a constatat că în cazul cuplurilor care întrețin relații sexuale regulate, neprotejate, probabilitatea medie de concepere în decursul unui ciclu menstrual (adică în perioada de la debutul unei menstruații până la debutul menstruației următoare) constituie circa 20-25%.

Asta înseamnă că 20-25 din 100 de cupluri concep un copil imediat după începutul contactelor sexuale și că unele dintre aceste cupluri concep în rezultatul unui singur act sexual neprotejat.

Apariția sarcinii este posibilă cu condiția coincidenței unui șir de evenimente și, cu siguranță, este posibilă după un singur act sexual. Numărul de contacte sexuale mărește probabilitatea de concepere în mod indirect, din contul creșterii probabilității de coincidență a evenimentelor necesare.

Pentru începutul unei sarcini:

(1) Femeia trebuie să aibă ovulație, adică unul dintre ovarele ei trebuie să elibereze un ovul.
Ovulația are loc imperceptibil pentru femeie, fără careva manifestări exterioare. De obicei, în perioada dintre două menstruații consecutive ovulația are loc o singură dată, însă la diferite femei sau la aceeași femeie în perioade diferite ovulația poate avea loc în zile diferite (dacă se calculează de la începutul celei mai recente menstruații) și, prin urmare, prezicerea zilei în care va avea loc ovulația, fără o perioadă îndelungată de observații, este foarte imprecisă.
Cea mai scăzută probabilitate de ovulație se observă în primele 3 zile după debutul menstruației și cu puțin timp înainte de începutul menstruației următoare, însă chiar și atunci când contactele sexuale neprotejate sunt limitate la aceste perioade, o anumită probabilitate de sarcină se menține (aproximativ 1%).
La multe femei, cea mai înaltă probabilitate de concepere se observă peste 2 săptămâni de la începutul următoarei menstruații.

(2) Actul sexual trebuie să aibă loc nu mai devreme decât cu 5 zile înainte de ovulație și nu mai târziu decât peste 24 de ore după ovulație.

Durata vieții unui ovul constituie 12-24 de ore după ovulație. Dacă în această perioadă ovulul nu va fi fertilizat, acesta se va distruge.
Durata de viață a celulelor sexuale masculine – a spermatozoizilor – constituie aproximativ 5-7 zile de la pătrunderea lor în căile genitale ale femeii.

După contactul sexual, spermatozoizii rapid ajung la ovul, unde pot să-l fertilizeze.
Pentru ca să aibă loc fertilizarea, actul sexual neprotejat trebuie să se întâmple cu 5-7 zile înainte de ovulație, sau nemijlocit în ziua ovulației. Dacă actul sexual va avea loc mai devreme, spermatozoizii vor muri înainte de eliberarea ovulului din ovar, proces numit ovulație. Dacă actul sexual va avea loc mai târziu, ovulul se va distruge înainte ca spermatozoizii să nimerească în căile genitale.

(3) Ovulul fertilizat trebuie să atașeze cu succes în cavitatea uterului.

Dacă ovulația și contactul sexual vor avea loc în momente optimale, probabilitatea unei sarcini este mai mare de 30%, însă oricum este departe de a fi de 100%.

Pentru începutul unei sarcini, ovulul fertilizat (zigotul) trebuie să treacă un șir de transformări complexe, trebuie să traverseze trompa uterină și să se atașeze cu succes de mucoasa uterină. În majoritatea cazurilor, la această etapă, ovulele fertilizate mor în mod spontan.

În cazurile în care ovulul fertilizat supraviețuiește, acesta se atașează în cavitatea uterului peste 6-12 zile după ovulație. Din acest moment începe sarcina.
Dacă actul sexual a avut loc înainte de ovulație, de la acesta până la începutul sarcinii pot să treacă aproximativ 2 săptămâni.

Uterul si trompele uterine

În unele cazuri, probabilitatea reală de sarcină este cu mult mai mică decât cea medie – 20-25% – sau chiar lipsește complet.
În cadrul mai multor cercetări s-a stabilit că, în cazul multor femei care s-au adresat la medic pentru contracepție postcoitală, probabilitatea reală de concepere era forate redusă, deoarece în canalul cervical lipseau spermatozoizi, sau deoarece ovulația avusese loc cu câteva zile înainte de contactul sexual (acest lucru a fost determinat cu ajutorul unui test medical).

În alte situații, dimpotrivă, riscul real de sarcină poate fi aproape de 20% sau chiar mai mare.

Problema este că actualmente nu există modalități simple, ieftine și precise de determinare a probabilității reale de concepere în fiecare caz individual.

Reieșind din aceste date:

  1. Dacă apariția unei sarcini ar fi un eveniment foarte nedorit, în toate situațiile în care în organele genitale ale femeii ar fi putut pătrunde spermă și cuplul nu a utilizat mijloace anticoncepționale sau le-a utilizat în mod necorespunzător, cuplul ar trebui să considere că riscul este înalt și că este argumentată utilizarea unei metode de contracepție postcoitală pentru a reduce probabilitatea de sarcină (vedeți în continuare).
  2. Dacă sarcina nu este dorită la moment, însă, în general, este considerată a fi acceptabilă, pentru cuplu poate fi oricum argumentată utilizarea preparatelor de contracepție de urgență, având în vedere accesibilitatea și inofensivitatea acestora, atât pentru femeie, cât și pentru făt, în cazul în care sarcina totuși va apărea.

În ghidurile actuale destinate specialiștilor (vedeți Surse) ginecologilor li se recomandă să le ofere preparate de contracepție postcoitală tuturor femeilor care s-au adresat în acest scop, indiferent de particularitățile situației, cum ar fi ziua ciclului menstrual, condițiile în care a avut loc contactul sexual ș.a.

Ce posibilități de reducere a riscului de apariție a unei sarcini nedorite după un act sexual neprotejat sunt disponibile în prezent?

Există câteva opțiuni ce permit reducerea semnificativă a probabilității de sarcină după un raport sexual neprotejat (sau după un act sexual cu încălcarea recomandărilor de utilizare a mijloacelor contraceptive):

  1. Mijloacele destinate contracepției de urgență:
  • pe bază de ulipristal acetat;
  • pe bază de levonorgestrel;
  • pe bază de mifepriston;
  1. Inserția unui dispozitiv intrauterin din cupru;
  2. Administrarea simultană a mai multor doze de contraceptive orale combinate ce conțin levonorgestrel.

Aceste opțiuni au o serie de diferențe importante și vor fi discutate în capitole separate.


Mijloacele destinate contracepției de urgență

  • Preparatele prevăzute special pentru contracepție de urgență reprezintă o opțiune foarte eficace, accesibilă și inofensivă de reducere a probabilității de apariție a sarcinii după un contact sexual reprotejat.Acestea pot conține diferite substanțe active (levonorgestrel, ulipristal acetat, mifepriston) și se vând în formă de pastile. În multe țări, contraceptivele postcoitale se eliberează fără prescripție medicală.
  • Toate preparatele din această categorie au o eficacitate similară, motiv pentru care femeilor li se recomandă se aleagă oricare dintre remediile disponibile, care le convine după preț.
  • În cazul femeilor care au utilizat aceste remedii în primele 5 zile după actul sexual neprotejat probabilitatea de sarcină constituie mai puțin de 3%.
  • Pentru asigurarea unei eficacități maxime, femeia trebuie să administreze preparatul cât mai curând după contactul sexual neprotejat (inclusiv imediat după sau imediat înainte de acesta), dar nu mai târziu decât peste 5 zile.
  • Toate preparatele din acest grup acționează preponderent din contul reducerii probabilității de ovulație și fertilizare a ovulului și nu afectează dezvoltarea sarcinii dacă aceasta a început deja (adică, nu provoacă avort).
  • Toate preparatele de contracepție postcoitală au un profil de siguranță foarte înalt. Ele pot fi utilizate de către toate femeile, inclusiv de către femeile care au contraindicații la administrarea contraceptivelor hormonale.

Până în prezent, după mulți ani de utilizare a acestor preparate, nu a fost înregistrat niciun caz de deces sau de efecte adverse grave, care ar putea fi atribuite administrării preparatelor de contracepție de urgență.

Preparate pe bază de levonorgestrel

Cele mai răspândite branduri sunt: Escapelle și Postinor.

Levonorgestrelul este un analog sintetic al hormonului sexual feminin progesteronul. În mod normal, progesteronul se produce în ovarele tuturor femeilor de vârstă reproductivă, îndeplinind un șir de funcții importante, inclusiv blocarea ovulației, echilibrarea efectului potențial negativ al estrogenului ș.a.

Levonorgestrelul intră în componența multor preparate moderne, inclusiv a contraceptivelor combinate și a anticoncepționalelor doar pe bază de progestative (vedeți Alegerea metodei de contraceptie. Ghid argumentat științific pentru femei și bărbați.)

Actualmente sunt disponibile două tipuri de preparate pentru contracepție postcoitală pe bază de levonorgestrel:

  1. preparate care conțin 2 comprimate a câte 750 mcg de levonorgestrel fiecare;
  2. preparate care conțin 1 comprimat cu 1500 mcg de levonorgestrel.

Preparatele ce conțin câte 2 pastile a câte 750 mcg de levonorgestrel pot fi administrate în două moduri:

Opțiunea A. Prima pastilă se administrează imediat după actul sexual neprotejat sau în decurs de 5 zile după acesta, iar cea de-a doua pastilă – peste 12 ore după administrarea primei pastile.
Potrivit datelor unui studiu, preparatele de acest tip asigură același nivel înalt de protecție împotriva sarcinii și în cazul în care comprimatele se administrează la interval de 24 de ore, însă eficacitatea unei asemenea scheme a fost studiată într-o măsură mai mică.

Opțiunea B. Se pot administra ambele comprimate concomitent (adică o doză totală de 1500 mcg).
S-a determinat că administrarea levonorgestrelului în doză de 1,5 mg (1500 mcg) este la fel de eficace în reducerea probabilității de sarcină după un contact sexual neprotejat, ca și administrarea a două doze a cât 750 mcg la interval de 12 ore.

De regulă, ambele scheme de administrare se tolerează la fel de bine. Potrivit rezultatelor unei cercetări, în cazul administrării unei doze unice de 1,5 mg de levonorgestrel, este ceva mai mare probabilitatea apariției unor asemenea efecte secundare, precum dureri tranzitorii în sâni și dureri de cap, dar nu și a altor efecte adverse.

Dacă în primele 3 ore după administrarea preparatului apar vărsături, este nevoie de administrarea unui nou comprimat.

În prospectul medical al multor preparate de levonorgestrel se menționează că acestea trebuie administrate în primele 3 zile (72 de ore) după actul sexual neprotejat, însă deja există date convingătoare în favoarea faptului că acestea își pot menține eficacitatea și în caz de administrare peste 5 zile după contactul sexual.

Astfel, dacă din momentul raportului sexual neprotejat au trecut mai mult de 3 zile, dar încă nu au trecut 5 zile, iar femeia are acces la un preparat de contracepție postcoitală pe bază de levonorgestrel, administrarea acestuia este justificată.

În măsura posibilității, preparatul trebuie administrat cât mai curând după contactul sexual, inclusiv imediat după acesta.

Preparate cu ulipristal acetat

Cele mai populare branduri sunt: Dvella, Ella, Ellaone.

Ulipristal este un modulator al receptorilor de progesteron. Ulipristalul activează receptorii de progesteron din ovare și provoacă o acțiune similară cu cea a progesteronului natural.

Comparativ cu levonorgestrelul, ulipristal are o capacitate mai pronunțată de a bloca/amâna ovulația.

Pe lângă contracepția de urgență, ulipristalul se utilizează în tratamentul diverselor afecțiuni ginecologice, inclusiv în tratamentul fibromului uterin.

Mijloacele actuale de contracepție postcoitală conțin un comprimat cu o doză de 30 mg de ulipristal acetat.

Dacă în primele 3 ore după administrarea preparatului apar vărsături, este nevoie de administrarea unui nou comprimat.

Preparatul trebuie administrat cât mai curând după contactul sexual neprotejat (inclusiv imediat după acesta), dar nu mai târziu decât peste 5 zile.

În general, comparativ cu preparatele ce conțin levonorgestrel, preparatele pe bază de ulipristal sunt tolerate mai bine – deși preparatele cu levonorgestrel au un profil de siguranță foarte înalt și pot provoca doar efecte adverse nesemnificative și de scurtă durată – și, posibil, pot fi mai eficace, în special dacă din momentul actului sexual au trecut mai mult de 3 zile.

Preparate ce conțin mifepriston

Denumiri comerciale: Mifepristone 72, Gynepriston.

Acțiunea mifepristonului este similară cu cea a ulipristalului.

În caz de administrare înainte de începutul ovulației, mifepristonul fie blochează complet declanșarea ovulației în ciclul menstrual curent, fie o amână cu câteva zile.

Eficacitatea preparatelor cu mifepriston a fost puțin studiată. Datele disponibile în acest sens sugerează că acestea sunt la fel de eficace ca și remediile pe bază de ulipristal.

Preparatele contemporane destinate contracepției de urgență includ un comprimat ce conține 10 mg de mifepriston.

Ce se știe despre eficacitatea remediilor pe bază de levonorgestrel, ulipristal sau mifepriston în sensul reducerii probabilității unei sarcini nedorite după un contact sexual neprotejat?

Eficacitatea preparatelor destinate contracepției postcoitale se exprimă drept probabilitatea de apariție a sarcinii la femeile care au utilizat preparatele respective.

  • În cadrul mai multor cercetări, în cazul femeilor care au administrat preparate pe bază de levonorgestrel, probabilitatea apariției ulterioare a sarcinii a fost:
    • mai puțin de 3%, dacă preparatul a fost administrat în primele 3 zile după contactul sexual neprotejat,
    • aproximativ 3%, dacă preparatul a fost administrat în ziua a 5-a.
  • În cazul femeilor care au administrat preparate cu ulipristal, probabilitatea unei sarcini ulterioare au fost mai mică de 3% (între 0,9 și 2,2%), dacă preparatul a fost administrat în primele 5 zile după actul sexual neprotejat.
  • Probabilitatea medie de apariție a sarcinii în cazul femeilor care au administrat câte 10 mg de mifepriston în primele 5 zile după actul sexual a constituit mai puțin de 2%.

În cadrul cercetărilor în care s-a studiat eficacitatea preparatelor cu levonorgestrel și cu mifepriston, s-a stabilit că asemenea factori, precum:

  • vârsta femeii,
  • greutatea ei,
  • tipul de contraceptiv utilizat de către femeie anterior,
  • circumstanțele și motivele care au condus la necesitatea de a recurge la contracepție de urgență,
  • ziua în care a avut loc contactul sexual neprotejat,

nu au un impact semnificativ asupra probabilității de apariție a sarcinii.

Din punctul de vedere al medicinei bazate pe dovezi, un remediu este considerat a fi eficace, dacă aceasta permite obținerea rezultatelor dorite cu o probabilitate mai mare decât placebo sau decât absența oricăror acțiuni.

De regulă, eficacitatea preparatelor cu efect profilactic (de exemplu, a vaccinurilor) se determină cu ajutorul cercetărilor în care un grup de oameni primește remediul studiat, iar celălalt grup primește placebo sau nu primește niciun tratament.

În cazul preparatelor de contracepție postcoitală, asemenea cercetări nu au fost efectuate, deoarece utilizarea placebo în cazul femeilor care se adresează cu scop de contracepție de urgență încalcă normele de etică medicală.

Parametrii prezentați mai sus sunt considerați drept dovadă a eficacității preparatelor de contracepție de urgență, deoarece aceștia sunt mult mai mici, comparativ cu probabilitatea teoretică de sarcină în general, calculată pe baza datelor statistice disponibile.

Dacă vom compara indicii de mai sus ai probabilității de concepere în caz de utilizare a mijloacelor de contracepție de urgență cu probabilitate teoretică de sarcină, eficacitatea preparatelor de contracepție postcoitală constituie:

  • între 52 și 100% pentru preparatele cu levonorgestrel,
  • între 62 și 85% pentru preparatele cu ulipristal,
  • aproximativ 83% pentru preparatele cu mifepriston.
Utilizarea concomitentă a diferitelor preparate destinate contracepției de urgență (de exemplu, un preparat cu levonorgestrel + un preparat cu ulipristal) este contraindicată. Nu există date care ar indica asupra faptului că utilizarea combinată a mai multor preparate sporește eficacitatea lor. Dimpotrivă, în caz de administrare concomitentă a diferitelor preparate sunt posibile interacțiuni medicamentoase, cu creșterea riscului de efecte secundare și cu reducerea eficacității.

Ce factori ar putea reduce eficacitatea preparatelor de contracepție postcoitală?

Momentul administrării preparatului

Preparatele de contracepție de urgență pe bază de levonorgestrel, ulipristal acetat sau mifepriston trebuie administrate nu mai târziu decât peste 5 zile după contactul sexual neprotejat.

Reieșind din mecanismul de acțiune, și pe baza observațiilor clinice, se presupune că aceste preparate conferă o protecție maximă atunci când sunt administrate cât mai curând după contactul sexual neprotejat, inclusiv imediat înainte sau imediat după acesta.

Eficacitatea acestor preparate în situațiile în care din momentul contactului sexual au trecut mai mult de 5 zile nu a fost studiată. Se presupune că peste 5 zile după contactul sexual administrarea unor asemenea preparate poate fi complet ineficace.

În prospectele medicale ale unor preparate ce conțin levonorgestrel se menționează că acestea trebuie utilizate în primele 3 zile de la contactul sexual care ar putea duce la apariția sarcinii. Însă în cadrul mai multor cercetări a fost dovedit faptul că aceste remedii își păstrează eficacitatea și în cazul în care sunt administrate în primele 5 zile după actul sexual neprotejat. Astfel, în cazul femeilor care nu au reușit să administreze preparatul în primele 3 zile, administrarea acestuia în decursul următoarelor 2 zile continuă să fie o opțiune rațională, în special dacă nu au acces la un preparat cu ulipristal.

Absența efectului contraceptiv sigur după utilizarea preparatelor de contracepție postcoitală

Preparatele destinate contracepției de urgență pe bază de levonorgestrel, ulipristal acetat sau mifepriston au doar o acțiune contraceptivă de scurtă durată și acționează în principal din contul amânării declanșării ovulației.

Din acest motiv, femeile care după utilizarea acestor preparate continuă să aibă relații sexuale neprotejate au un risc destul de înalt de sarcină nedorită. Acest risc este, în medie, de 4-26 de ori mai înalt decât riscul în cazul femeilor care după utilizarea contracepției de urgență evită contacte sexuale neprotejate.

Prin urmare, tuturor femeilor care intenționează să continue activitatea sexuală după utilizarea preparatelor de contracepție postcoitală li se recomandă să-și asigure, mai întâi, o contracepție eficace, alegând o metodă anticoncepțională cu eficacitate înaltă.

Recomandări detaliate în această privință sunt prezentate în articolul Alegerea metodei de contraceptie. Ghid argumentat științific pentru femei și bărbați.

În cel mai rău caz, dacă un nou contact sexual neprotejat a avut loc mai mult decât peste 12 ore de la administrarea preparatului de contracepție de urgență, poate fi rațională utilizarea repetată a unui preparat pe bază de levonorgestrel.

Greutatea femeii

Unele date sugerează că în cazul femeilor cu greutate excesivă (IMC
Indicele de masă corporală
(IMC, body mass index, BMI) permite estimarea raportului între greutatea și înălțimea unei persoane, și, respectiv, determinarea insuficienței sau a excesului de greutate.
Indicele de masă corporală se calculează după formula:
IMC = greutatea/(înălțimea, în metri)^2
18: insuficiență de greutate
18-25: greutate normală
25-30: greutate excesivă
30-35: obezitate de gradul întâi
35-40: obezitate de gradul doi
40: obezitate de gradul trei
mai mare de 25) preparatele ce conțin levonorgestrel pot fi mai puțin eficace decât preparatele ce conțin ulipristal.

Potrivit experților de la diferite organizații, inclusiv Agenția Europeană pentru Medicamente, la moment nu sunt disponibile suficiente date pentru a susține că eficacitatea preparatelor cu levonorgestrel în cazul femeilor cu greutate excesivă este, într-adevăr, mai mică, și pentru a formula careva recomandări specifice în acest sens.

În cazul în care femeia este supraponderală și are acces doar la un preparat cu levonorgestrel, utilizarea acestuia continuă să fie o decizie rațională, deoarece nu există dovezi convingătoare în favoarea faptului că preparatul va fi ineficace în cazul ei.

Pe de altă parte, dacă femeia are posibilitatea să aleagă între un preparat cu levonorgestrel și un preparat cu ulipristal, este mai argumentată alegerea preparatului pe bază de ulipristal – în multe țări sunt disponibile ambele tipuri de preparate, având aproximativ același preț și profil de securitate.

În cazul femeilor cu IMC mai mare de 35, cea mai eficace metodă de contracepție postcoitală ar putea fi inserția unui dispozitiv intrauterin din cupru.

Interacțiuni medicamentoase

Eficacitatea preparatelor de contracepție de urgență poate fi scăzută în cazul femeilor care administrează anumite medicamente.

În special, în cazul femeilor care administrează medicamente ce afectează funcția ficatului (anumite tipuri de antibiotice, anticonvulsivante etc), preparatele de contracepție postcoitală pot fi mai puțin eficace sau chiar ineficace.

Utilizarea preparatelor ce conțin ulipristal nu este recomandată în cazul femeilor care administrează medicamente ce reduc aciditatea gastrică (antiacide, blocante ale receptorilor histaminici, inhibitori ai pompei de protoni).

În cazul tuturor femeilor care în momentul contactului sexual neprotejat au administrat careva medicamente, se recomandă citirea cu atenție a prospectului medicamentului utilizat și consultarea unui medic în cazul în care află că acesta poate influența eficacitatea altor medicamente. În asemenea situații, mijlocul optimal de protecție împotriva unei sarcini nedorite poate fi inserția unui dispozitiv intrauterin din cupru.

Ce se știe despre securitatea preparatelor destinate contracepției de urgență?

  • Preparatele disponibile în prezent de contracepție postcoitală care conțin levonorgestrel, ulipristal acetat sau mifepriston, au un profil de siguranță foarte înalt și pot provoca doar efecte adverse nesemnificative și de scurtă durată.
  • După mulți ani de utilizare a acestor preparate nu a fost înregistrat niciun caz de deces sau de dezvoltare a oricăror reacții secundare severe.
  • Niciunul dintre preparatele menționate nu afectează capacitatea femeii de a concepe un copil în viitor. Dimpotrivă, preparatele respective conferă doar un efect anticoncepțional de scurtă durată, motiv pentru care, în scurt timp după utilizarea acestora (deja peste câteva zile), femeia poate rămâne însărcinată.
  • Nu există niciun motiv pentru a presupune că doza de levonorgestrel conținută în preparatele destinate contracepției de urgență prezintă vreo amenințare pentru sănătatea adolescentelor. În legătură cu acest fapt, în ghidurile actuale destinate specialiștilor se recomandă oferirea preparatelor de contracepție de urgență tuturor femeilor care au nevoie de acestea, indiferent de vârstă.
  • Discutând despre securitatea preparatelor de contracepție postcoitală, trebuie să menționăm că renunțarea la utilizarea acestora, respectiv cu creșterea probabilității de dezvoltare a sarcinii, nu este o strategie eficace de reducere a riscurilor individuale.
  • Riscurile asociate cu întreruperea unei sarcini nedorite sau cu păstrarea acesteia (în special în cazul adolescentelor și al femeilor mai în vârstă de 40 de ani) sunt bine cunoscute și pot fi semnificative.

La moment nu se cunosc afecțiuni sau stări* în cazul cărora utilizarea remediilor de contracepție de urgență ar fi fost contraindicată sau în cazul cărora potențialul risc asociat cu administrarea acestor preparate ar depăși potențialul beneficiu.

*Utilizarea preparatelor destinate contracepției de urgență este contraindicată în cazul femeilor care sunt deja însărcinate și știu despre acest fapt, deoarece în cazul lor utilizarea remediilor respective este absolut inutilă. Preparatele de contracepție postcoitală sunt, de asemenea, contraindicate în cazul femeilor cu hipersensibilitate (alergii) la oricare dintre componentele medicamentului.

Femeile care nu pot utiliza contraceptive combinate din cauza contraindicațiilor pot administra oricare dintre preparatele de contracepție de urgență, deoarece în acest caz nu există nici măcar o creștere teoretică a riscului de trombembolism sau de alte complicații.

Cele mai frecvente reacții adverse ale preparatelor destinate contracepției de urgență

În cadrul studiilor în care s-au făcut observații asupra stării femeilor care au utilizat preparate pe bază de levonorgestrel:

  • 23,1% dintre femei au raportat apariția grețurilor;
  • 5,6%, au avut vomă;
  • 11,2% au raportat amețeli;
  • 16,9% au raportat senzația de oboseală;

De regulă, aceste simptome se rezolvă în decurs de o zi și nu necesită niciun tratament special.

Alte reacții adverse posibile ale preparatelor cu levonorgestrel pot include:

  • Dureri de cap;
  • Sângerări vaginale mai mult sau mai puțin abundente, nepericuloase, apărute înainte de următoarea menstruație;
  • Decurgerea mai dureroasă a următoarei menstruații;
  • Creșterea volumului de sângerări în timpul următoarei menstruații (menstruație ceva mai abundentă sau mai îndelungată);
  • Debutul mai devreme sau mai târziu al următoarei menstruații (menstruația poate începe cu câteva zile mai devreme sunt cu câteva zile mai târziu);
    De regulă, după administrarea unui preparat de contracepție de urgență următoarea menstruație are loc nu mai devreme, dar nici nu mai târziu de 7 zile de la data când trebuia să apară.

Utilizarea preparatelor pe bază de ulipristal este asociată cu efecte secundare similare, însă, în general, în cazul femeilor care utilizează preparate cu această substanță activă efectele adverse se observă mai rar, comparativ cu femeile care administrează preparate pe bază de levonorgestrel.

Principalul efect secundar care se asociază cu utilizarea preparatelor pe bază de mifepriston este debutul tardiv al următoarei menstruații (întârzierea menstruației cu câteva zile).

Ce se știe despre potențialul impact al preparatelor destinate contracepției de urgență asupra sănătății viitorului copil, în cazul în care după administrarea acestora femeia totuși rămâne însărcinată?

Până în prezent nu a fost înregistrat niciun caz în care administrarea preparatelor pe bază de levonorgestrel ar fi fost asociată cu un risc mai înalt de malformații congenitale sau de afectare a dezvoltării mintale/fizice a copilului născut după utilizarea acestora.

Într-un studiu s-au făcut observații asupra rezultatului sarcinii în cazul a 332 de femei la care administrarea preparatelor cu levonorgestrel nu a împiedicat concepția. În rezultatul studiului s-a determinat că probabilitatea apariției oricăror defecte congenitale a fost la fel de scăzută ca și în rândul femeilor care nu au administrat niciun fel de medicamente.

Privitor la evoluția sarcinii la femeile care au administrat preparate pe bază de ulipristal sunt disponibile doar date limitate, care sugerează că utilizarea acestor preparate nu se asociază cu creșterea riscului de naștere a unui copil cu defecte de dezvoltare.

Ce se știe despre securitatea și eficacitatea utilizării repetate a preparatelor destinate contracepției de urgență?

Preparatele de contracepție de urgență blochează declanșarea ovulației în decursul următoarelor 5-7 zile de la administrare. Acest efect este suficient pentru ca spermatozoizii care au ajuns în căile genitale ale femeii în timpul actului sexual să moară și să nu poată participa la concepere, însă nu este suficient pentru asigurarea unei protecții îndelungate împotriva sarcinii.

Dacă după administrarea preparatului (chiar și a doua zi) femeia din nou va avea un contact sexual neprotejat, în căile ei genitale pot pătrunde spermatozoizi noi, care pot supraviețui până în momentul ovulației și pot participa la concepere. După cum am menționat anterior, una dintre principalele cauze ale apariției sarcinii după utilizarea mijloacelor de contracepție postcoitală este continuarea activității sexuale neprotejate.

În toate cazurile în care peste 12 ore (sau mai mult) după utilizarea preparatelor de contracepție de urgență au loc contacte sexuale neprotejate noi, poate fi rațională utilizarea repetată a preparatelor de contracepție postcoitală pe bază de levonorgestrel.

Dacă contactul a avut loc mai devreme decât peste 12 ore după administrarea mijlocului de contracepție de urgență, nu este nevoie de administrarea repetată a acestuia.

Securitatea utilizării frecvente a preparatelor destinate contracepției de urgență în decursul unei perioade îndelungate de timp nu a fost studiată. Experiența clinică de utilizare a substanțelor active ce intră în compoziția acestor preparate în rezolvarea altor probleme medicale, precum și experiența de utilizare a unor doze mari de contraceptive orale indică asupra faptului că probabilitatea de dezvoltare a unor efecte secundare severe în rezultatul utilizării frecvente sau moderat-frecvente a acestor preparate este mică, fiind, cu siguranță, mult mai mică decât riscurile asociate cu o sarcină nedorită sau cu un avort.

S-a stabilit că utilizarea repetată a preparatelor de contracepție de urgență pe bază levonorgestrel – inclusiv în decursul aceluiași ciclu menstrual, adică la câteva zile de la administrarea precedentă – nu este asociată cu creșterea probabilității de reacții adverse serioase.

În prospectele medicale ale multor preparate moderne ce conțin ulipristal acetat se menționează că securitatea și eficacitatea utilizării lor repetate în decursul aceluiași ciclu menstrual (adică înainte de începerea următoarei menstruații) nu au fost studiate. Însă la moment nu există motive teoretice pentru a presupune că utilizarea repetată a acestor preparate ar putea prezenta vreun pericol pentru femeie (sau pentru făt, în cazul în care conceperea va avea loc).

Luând în considerare faptul că securitatea administrării ulipristalului în timpul sarcinii a fost studiată insuficient, unii specialiști nu recomandă utilizarea repetată a preparatelor cu această substanță activă în decursul aceluiași ciclu menstrual.

Cu siguranță, preparatele de contracepție de urgență nu sunt o opțiune optimă drept contraceptiv de bază, adică utilizarea lor sistematică și frecventă nu este justificată.

În cazul în care necesitatea de a utiliza contracepție postcoitală apare în mod frecvent, este rațională începerea utilizării unui alt mijloc contraceptiv, cu eficacitate și securitate mai mare.

Într-un studiu s-au făcut observații asupra stării femeilor care au administrat câte o doză de ulipristal acetat la fiecare 7 zile, în decursul a 8 săptămâni. În rezultatul studiului nu au fost determinate careva efecte negative asupra stării femeie și s-a stabilit că preparatul poate fi utilizat în mod inofensiv mai mult de o dată într-un ciclu menstrual. În cadrul aceluiași studiu s-a constatat că la majoritatea femeilor, în pofida administrării medicamentului, cel puțin o dată a avut loc ovulația. Asta indică asupra faptului că utilizarea frecventă a preparatelor destinate contracepției de urgență are eficacitate scăzută și că în cazul femeilor care ar vrea să-și asigure un nivel mai înalt de protecție împotriva unei sarcini nedorite, având, totodată, mai puține efecte adverse și cheltuieli mai mici, este mai rațională inițierea utilizării altor metode anticoncepționale (de exemplu contraceptive combinate). Vedeți Contraceptive combinate. Informație argumentată științific pentru femei.

Securitatea administrării preparatelor de contracepție de urgență în perioada alăptării

Informații cu privire la situațiile în care femeile care alăptează ar putea rămâne însărcinate sunt prezentate în articolul Alegerea metodei de contraceptie. Ghid argumentat științific pentru femei și bărbați..

Pe baza studiilor în care s-a determinat eliminarea din organism a unei cantități de 1,5 mg de levonorgestrel, femeilor li se recomandă să întrerupă alăptarea pentru o perioadă de la 8 până la 24 de ore de la administrarea unui medicament cu această substanță activă.

Securitatea medicamentelor pe bază de ulipristal acetat în perioada de alăptare a fost studiată insuficient. În prospectele preparatelor ce conțin această substanță activă femeilor li se recomandă să întrerupă alăptarea pentru o săptămână după utilizarea medicamentului (în toată această perioadă laptele trebuie stors și aruncat pentru a menține lactația).

Inserția unui dispozitiv intrauterin din cupru pentru reducerea riscului de sarcină nedorită după un contact sexual neprotejat

Inserția unui sterilet din cupru este cea mai eficace opțiune de prevenire a unei sarcini în decurs de 7 zile după un contact sexual neprotejat.Spre deosebire de preparatele de contracepție de urgență care reduc probabilitatea sarcinii doar după un singur episod de relații sexuale, inserția unui dispozitiv intrauterin din cupru oferă o protecție îndelungată (3-5 ani sau mai mult) și foarte sigură.

Steriletul este un mic dispozitiv, cu baza din plastic (de regulă, în forma literei T), pe care este înfășurat un fir subțire din cupru.

Tija verticală a diverselor sterilete are o lungime de la 30 până la 32 mm, iar lungimea tijei orizontale constituie între 23 și 32 mm.

Dispozitiv intrauterin (DIU), introdus în cavitatea uterului

În continuare vom prezenta cele mai importante particularități prin care inserția unui dispozitiv intrauterin din cupru se deosebește de mijloacele de contracepție de urgență în formă de pastile, prezentate anterior:

(1) Inserția steriletului poate fi făcută doar de către un ginecolog calificat. Din perspectiva femeii, procedura de instalare a steriletului este similară cu un examen ginecologic obișnuit.

(2) Dispozitivul intrauterin și procedura de inserție a acestuia pot costa mult mai scump, comparativ cu o doză de comprimat oral de contraceptiv postcoital.

(3) Eficacitatea instalării steriletului din cupru în calitate de remediu de contracepție de urgență este mult mai mare decât cea a preparatelor în formă de comprimate orale.

În bazele de date medicale sunt acumulate informații cu privire la peste 7000 de proceduri de instalare a DIU cu scop de contracepție de urgență, iar în rezultatul lor au fost înregistrate doar 10 cazuri de sarcină. Riscul absolut de dezvoltare a sarcinii după instalarea unui sterilet este între 0,01 și 0,1%.

Eficacitatea steriletului din cupru nu depinde de greutatea femeii și nici de medicamentele administrate.

(4) DIU poate fi inserat nemijlocit după actul sexual neprotejat și încă timp de 7 zile după acesta.

Pentru femeile care nu au reușit să administreze contraceptivul de urgență în primele 5 zile, inserția unui dispozitiv intrauterin în următoarele 2 zile rămâne unica posibilitate de reducere a riscului de sarcină.

(5) După inserție, steriletul poate fi lăsat în cavitatea uterină pentru o perioadă de până la 5 ani (sau mai mult, în funcție de marca dispozitivului). În toată această perioadă steriletul va asigura un efect contraceptiv foarte înalt.

DIU din cupru este unul dintre cele mai eficace mijloace de contracepție pe termen lung. Probabilitatea sarcinii în decursul unui an de la instalarea dispozitivului intrauterin cu cupru constituie între 0,6 și 0,8%.
Astfel, inserția unui sterilet din cupru oferă atât contracepție de urgență (postcoitală), cât și contracepție eficace pe termen lung.

(6) La fel ca și contraceptivele postcoitale în comprimate orale, steriletul poate fi utilizat aproape de toate femeile, indiferent de vârstă. Instalarea unui dispozitiv intrauterin este contraindicată doar în cazul femeilor cu semne de infecții și al femeilor cu anumite afecțiuni rare (vedeți Dispozitiv intrauterin din cupru. Informație argumentată științific pentru femei.).

(7) Inserția unui sterilet în uter este o procedură relativ inofensivă (riscurile potențiale sunt mult mai mici decât cele asociate cu o sarcină nedorită sau cu efectuarea unui avort):

  • În circa 0,3-2,6 din 1000 de proceduri de inserție a unui DIU se întâmplă perforarea uterului; în acest caz poate fi nevoie de o perioadă mai îndelungată de supraveghere sau de efectuarea unei intervenții chirurgicale pentru înlăturarea steriletului.
  • În decursul primelor 20 de zile după inserția unui dispozitiv intrauterin, la aproximativ 10 din 1000 de femei care au trecut această procedură se dezvoltă o infecție care necesită tratament cu antibiotice. Peste 20 de zile după inserție, riscul de infecție revine la un nivel mediu.
  • Expulzarea dispozitivului din cavitatea uterului în vagin sau înafară se observă, în medie, la 2-10% dintre femei și mai des are loc în primele 3 luni după inserție. Expulzarea DIU este însoțită de o probabilitate mărită de sarcină nedorită și, totodată, presupune că femeia va trebui să investească bani într-un sterilet nou sau într-un alt contraceptiv.
  • DIU din cupru asigură un efect contraceptiv foarte înalt, dar utilizarea acestuia, relativ frecvent, se asociază cu asemenea reacții adverse, precum:
    • creșterea volumului de sângerări în timpul menstruațiilor, adică menstruațiile pot deveni mai abundente și/sau mai îndelungate;
    • menstruații mai dureroase;
    • este posibilă apariția unor sângerări vaginale neregulate în perioadele dintre două menstruații.

Femeile care presupun că inserția unui dispozitiv intrauterin ar putea fi o soluție potrivită în cazul lor pot vedea recomandările depline cu privire la utilizarea acestei metode de contracepție în articolul Dispozitiv intrauterin din cupru. Informație argumentată științific pentru femei..

Reducerea riscului de sarcină după un contact sexual neprotejat, utilizând contraceptive combinate orale (metoda Yuzpe)

În cazurile în care preparatele destinate contracepției de urgență nu sunt disponibile și când, din diverse motive, inserția unui dispozitiv intrauterin nu este o opțiune potrivită, pentru reducerea probabilității de sarcină în primele 5 zile după un contact sexual neprotejat pot fi utilizate contraceptive combinate orale obișnuite, ce conțin etinilestradiol și levonorgestrel (vedeți Contraceptive combinate. Informație argumentată științific pentru femei.).

În scop de contracepție postcoitală, contraceptivele combinate se utilizează în modul următor:

(1) Mai întâi se calculează câte pastile de contraceptiv conțin doza necesară de substanță activă. O doză trebuie să conțină nu mai puțin de 100 mcg de etinilestradiol și nu mai puțin de 500 mcg de levonorgestrel.

În contraceptivele combinate moderne asemenea doze de etinilestradiol și levonorgestrel se conțin în aproximativ 3-5 pastile. De exemplu, dacă femeia planifică să utilizeze Microginon sau Rigevidon, care conțin în fiecare comprimat câte 150 mcg de levonorgestrel și câte 30 mcg de etinilestradiol, o doză va fi constituită din 4 pastile.

(2) Apoi se administrează 2 doze la un interval de 12 ore (de exemplu, 4 pastile de Rigevidon și peste 12 ore încă 4 pastile de același preparat).

O asemenea metodă contraceptivă este numită metoda Yuzpe, după numele medicului canadian care a propus-o pentru prima dată.

În general, metoda Yuzpe este ceva mai puțin eficace decât preparatele destinate anume contracepției de urgență, ce conțin levonorgestrel, ulipristal acetat sau mifepriston.

În cazul femeilor care utilizează această metodă în primele 3 zile după un contact sexual neprotejat, probabilitatea medie de sarcină constituie aproximativ 3,2%. În caz de utilizare a acestei metode în ziua a 4-a sau a 5-a, probabilitatea de sarcină este mai mare de 3,2%.

În rezultatul a 8 studii cu participarea a peste 3800 de femei s-a stabilit că utilizarea metodei Yuzpe permite prevenirea a circa 56-89% dintre eventualele sarcini.

Pe lângă eficacitatea mai mică în sens contraceptiv, utilizarea metode Yuzpe se asociază mai frecvent cu efecte secundare. Principalele efecte secundare includ grețuri (50%) și vărsături (20%). În legătură cu acest fapt, atunci când este posibil, femeilor li se recomandă să utilizeze preparate special prevăzute pentru contracepție postcoitală.

Dacă în primele 2 ore după administrarea contraceptivului după metoda Yuzpe apar vărsături, unii experți recomandă administrarea unei doze noi.

Luând în considerare faptul că administrarea metodei respective presupune doar o creștere de scurtă durată a acțiunii estrogenice, riscul de efecte adverse serioase nu se mărește. Această metodă poate fi utilizată și de către femeile care nu pot administra contraceptive combinate pe termen lung, cu scop de contracepție.

Acțiuni suplimentare care pot fi argumentate după utilizarea unui preparat de contracepție postcoitală

În cazul femeilor (cuplurilor) care au avut relații sexuale neprotejate poate fi importantă întreprinderea următoarelor măsuri suplimentare:

  1. efectuarea diagnosticului și/sau a tratamentului profilactic pentru reducerea riscului de infecții sexual transmisibile;
  2. inițierea utilizării unei metode contraceptive sigure;
  3. confirmarea absenței sarcinii.

(1) La moment sunt cunoscute peste 20 de maladii și stări care pot fi provocate de infecții cu transmitere sexuală.

Unele dintre aceste infecții – precum hepatita B și hepatita C – sunt foarte periculoase și sunt greu de tratat. Altele, cum ar fi infecția HIV, sunt incurabile.

Din fericire, contractarea hepatitei virale sau a infecției HIV se înregistrează relativ rar. Mult mai frecvent contactele sexuale neprotejate duc la infectarea cu gonoree, chlamydia, tricomonază, herpes sau HPV. Unele dintre aceste infecții pot evolua fără niciun fel de manifestări externe și pot cauza complicații serioase.

În cadrul unei cercetări, la aproximativ 9% dintre femeile care s-au adresat la medic cu scop de contracepție postcoitală a fost detectată infecția cu Chlamydia.

Astfel, în unele situații, după un contact sexual neprotejat, atât pentru femeie, cât și pentru bărbat poate fi rațională efectuarea diagnosticului / tratamentului preventiv al infecțiilor cu transmitere sexuală.

(2) Medicamentele prevăzute pentru contracepție postcoitală și metoda Yuzpe oferă doar o protecție de scurtă durată.

În cazul tuturor femeilor care admit posibilitatea continuării relațiilor sexuale după utilizarea acestor remedii se recomandă începerea utilizării unei metode contraceptive mai eficace.

Recomandări detaliate cu privire la alegerea unei metode optime de contracepție sunt prezentate în articolul Alegerea metodei de contraceptie. Ghid argumentat științific pentru femei și bărbați..

Femeile care au utilizat în calitate de contracepție de urgență metoda Yuzpe sau un preparat pe bază de levonorgestrel pot începe utilizarea oricărui mijloc contraceptiv imediat sau în ziua următoare.

Pentru asigurarea protecției împotriva unei eventuale sarcini, se recomandă abstinența sexuală sau utilizarea prezervativelor:

  • în decursul următoarelor 7 zile după inițierea utilizării contraceptivului, dacă se alege opțiunea de contraceptive hormonale combinate (în formă de comprimate orale, plasturi pentru piele sau inele vaginale), injecții cu medroxiprogesteron acetat sau inserția unui DIU cu levonorgestrel.
  • în decursul a 2 zile dacă se alege utilizarea mini-pilulelor (a contraceptivelor orale doar pe bază de progestativ).

Dacă în scop de contracepție postcoitală a fost utilizat un preparat cu ulipristal, eficacitatea contraceptivelor hormonale poate fi redusă în următoarele 5-7 zile după administrarea ulipristalului.

Din acest motiv, pentru prevenirea unei sarcini nedorite se recomandă inițierea administrării contraceptivelor hormonale peste 5 zile de la administrarea preparatului cu ulipristal, și utilizarea prezervativelor sau abținerea de la contacte sexuale încă timp de 14-16 zile.

(3) Utilizarea preparatelor de contracepție postcoitală reduce în mod semnificativ probabilitatea sarcinii, dar nu o exclude complet.

Din acest motiv, tuturor femeilor care în prima sau a doua lună după utilizarea unui contraceptiv de urgență observă întârzierea menstruației li se recomandă efectuarea unui test de sarcină.

Pentru confirmarea absenței sarcinii testul trebuie efectuat nu mai devreme decât peste 3 săptămâni după contactul sexual neprotejat.

Recomandări detaliate în această privință sunt prezentate în articolul Testul de sarcină, ghid detaliat pentru femei.

***

În continuare vom prezenta răspunsuri la un șir de întrebări suplimentare referitor la sarcina nedorită și la mecanismele de acțiune ale diferitelor mijloace de contracepție postcoitală.

Cu ce riscuri este asociată o sarcină nedorită?

În diferite momente ale vieții, mai mult de jumătate dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani se confruntă cu problema unei sarcini nedorite sau neplanificate și, după cum am arătat în Alegerea metodei de contraceptie. Ghid argumentat științific pentru femei și bărbați., sarcina nedorită se poate asocia cu un șir de consecințe negative mai mult sau mai puțin serioase.

(1) Comparativ cu femeile care nu sunt însărcinate, femeile gravide mult mai frecvent se confruntă cu anumite afecțiuni periculoase (dezvoltarea unei infecții, sângerări, complicații cardiovasculare etc.).

În multe țări, mortalitatea în rândul femeilor în timpul sarcinii sau al nașterii constituie între 20 și 40 de cazuri la 100 000 de copii născuți.

În cazul adolescentelor și al femeilor mai în vârstă de 40 de ani, probabilitatea complicațiilor în timpul sarcinii și al nașterii poate fi mai înaltă.

Pentru femeile care vor să nască un copil, riscul asociat cu sarcina poate fi pe deplin justificat. Pe de altă parte, pentru femeile care nu vor să nască un copil în viitorul apropiat, acest risc nu este justificat.

(2) În aproape jumătate dintre cazuri femeile cu sarcină nedorită recurg la alegerea potențial dificilă din punct de vedere psihologic de a face un avort. Actualmente există modalități relativ nepericuloase de întrerupere a sarcinii, însă chiar și în cazul lor riscul de complicații serioase nu poate fi complet exclus, în special dacă avortul se face în cel de-al doilea trimestru de sarcină.

Probabilitatea medie de complicații în timpul sau după avort este mult mai mică decât probabilitatea de complicații în timpul sarcinii și al nașterii, constituind mai puțin de 1%. Chiar și luând în considerare riscul redus asociat cu efectuarea unui avort, utilizarea unui contraceptiv de urgență este o opțiune mult mai inofensivă, mai ales că principalul mecanism de acțiune al acestor preparate constă în prevenirea conceperii, și nu în împiedicarea dezvoltării unei sarcini care a început deja (vedeți în continuare).

(3) Nașterea unui copil în rezultatul unei sarcini nedorite poate avea consecințe serioase pentru viața de mai departe a părinților – în special al mamei – și al familiilor lor.

  • Tinerele mame mai frecvent decât alte adolescente renunță la continuarea educației, mai frecvent întâmpină dificultăți de angajare în câmpul muncii și mai des decât alte femei ajung să trăiască în sărăcie.
  • Mariajele formate în rezultatul unei sarcini nedorite mai frecvent se încheie cu divorț și copiii născuți după sarcini nedorite mai frecvent trăiesc cu un singur părinte (de obicei, cu mama).
    Există dovezi convingătoare în favoarea faptului că copiii care cresc fără tată mai des se confruntă cu dificultăți de învățare, cu probleme emoționale și psihologice și, devenind adulți, mai rar formează familii, iar dacă să căsătoresc – mai frecvent divorțează.
  • Nașterea a încă un copil poate reduce în mod simțitor resursele disponibile pentru educarea copiilor care deja sunt în familie.

În ce mod mijloacele de contracepție de urgență previn apariția sarcinii? Pot ele oare să afecteze evoluția unei sarcini care a început deja, adică să provoace avort?

Mecanismele de acțiune ale diferitelor metode utilizate în scop de contracepție postcoitală au fost relativ bine studiate. Datele disponibile în acest sens permit formularea următoarelor concluzii:

(1) Preparatele prevăzute special pentru contracepție de urgență și dozele mari de contraceptive combinate utilizate după metoda Yuzpe nu pot afecta evoluția unei sarcini deja începute, adică nu duc la întreruperea sarcinii.
Dacă aceste preparate vor fi administrate de către o femeie însărcinată, sarcina va continua în mod normal.

La moment nu există motive pentru a presupune că aceste preparate ar putea afecta în mod negativ dezvoltarea fătului.

(2) Mecanismul principal prin care medicamentele destinate contracepției de urgență (și dozele mari de contraceptive combinate administrate după metoda Yuzpe) previn conceperea constă în inhibarea sau întârzierea ovulației. Asta înseamnă că aceste preparate blochează sau amână eliberarea celulei sexuale feminine, iar între timp în căile sexuale ale femeii nu vor mai rămâne spermatozoizi viabili.

Dacă femeia va administra aceste preparate atunci când ovulația a avut deja loc (sau când procesul de eliberare a ovulului a fost deja declanșat), ele vor fi ineficace și nu vor reduce probabilitatea de concepere.

Efectul provocat de contraceptivele postcoitale este similar cu starea femeilor care utilizează contraceptive hormonale sau cu starea femeilor care alăptează (în timpul alăptării concentrația de progesteron se menține la un nivel înalt și blochează ovulația).

Este posibil ca preparatele ce conțin levonorgestrel să implice un mecanism suplimentar de acțiune. În cadrul unui șir de cercetări s-a stabilit că administrarea acestora reduce capacitatea spermatozoizilor de a fertiliza ovulul. Însă și în acest caz preparatul poate acționa doar până la formarea embrionului și, evident, până la începutul sarcinii.

În studii pe animale s-a determinat că utilizarea levonorgestrelului în doze suficiente pentru a inhiba ovulația nu modifică proprietățile mucoasei uterului și nu reduce probabilitatea începutului sarcinii dacă ovulul a fost deja fertilizat.

Până în prezent nu au fost găsite dovezi care să indice asupra faptului că preparatele de contracepție de urgență ar putea reduce viabilitatea ovulului fertilizat sau capacitatea acestuia de a se atașa cu succes în cavitatea uterului, inițiind, astfel sarcina.

Un argument în favoarea faptului că preparatele prevăzute special pentru contracepție postcoitală nu afectează probabilitatea de atașare a ovulului fertilizat de mucoasa uterului este reducerea eficacității acestora (până la zero) dacă ovulația a avut deja loc.

Într-un studiu s-a stabilit că în grupul femeilor care au administrat un preparat cu levonorgestrel cu o zi înainte de ovulație niciuna dintre femei nu a rămas însărcinată (teoretic, numărul de sarcini într-un asemenea grup ar trebuie să fie în jur de 16), însă în grupul femeilor care au administrat preparatul nemijlocit în ziua ovulației sau a doua zi după ovulație – au rămas însărcinate 8 femei, numărul de sarcini prognozate teoretic fiind 8,7.

Rezultate similare au fost obținute și în cercetările în care s-au studiat preparatele pe bază de ulipristal acetat.

Atașarea embrionului are loc, în medie, peste 7-12 zile după fertilizarea ovulului și dacă aceste preparate ar fi inhibat dezvoltarea în continuare a embrionului, eficacitatea acestora nu s-ar fi redus atât de rapid.

Este cunoscut faptul că la femeile care nu utilizează contraceptive majoritatea embrionilor formați mor în mod spontan, fără ca să înceapă sarcina. În acest sens, utilizarea contraceptivelor de urgență reduce numărul de embrioni care mor înainte de atașare (deoarece utilizarea lor reduce probabilitatea de formare a embrionului).

Discuția în legătură cu faptul dacă preparatele de contracepție postcoitală ar putea avea vreo acțiune și după fertilizare nu poate fi încheiată definitiv, deoarece în prezent nu există metode de diagnostic care ar permite detectarea prezenței în organismul femeii a unui ovul fertilizat (embrion).

Însă chiar dacă asemenea metode ar fi existat, cazurile de moarte a ovulelor fertilizate la femeile care au administrate preparate de contracepție de urgență nu ar putea fi considerate drept dovadă a faptului că aceste preparate, într-adevăr, își păstrează activitatea și după fertilizare, deoarece și în cazul femeilor care nu utilizează contraceptive, majoritatea ovulelor fertilizate mor din motive necunoscute.

(3) Prezența steriletului cauzează o reacție inflamatorie aseptică în cavitatea uterului. Ionii de cupru și substanțele secretate în rezultatul reacției inflamatorii sunt toxice pentru spermatozoizi și pentru ovul. Având în vedere eficacitatea lui foarte înaltă, DIU din cupru, cel mai probabil poate preveni atașarea în cavitatea uterină a ovulului deja fertilizat.

(4) Inserția dispozitivului intrauterin poate afecta dezvoltarea unei sarcini deja începute, motiv pentru care utilizarea lui este admisibilă doar în cazurile în care absența sarcinii a fost confirmată.

***

Informații detaliate cu privire la alte opțiuni de contracepție sunt prezentate în articolele:

Vedeți sursele


Obiectivul principal al organizației noastre în prezent este elaborarea Ghidului Consumatorului Inteligent de Informații și Servicii Medicale. O sursă de informație medicală de generație nouă, axată pe prezentarea datelor detaliate, transparente, echidistante și cu valoare practică înaltă cu privire la beneficiile, daunele și limitele serviciilor medicale disponibile în prezent.
Scopul nostru este:

să-i ajutăm pe pacienți și medici să ia decizii medicale argumentate și chibzuite

să-i ajutăm pe pacienți și medici să construiască între ei relații eficiente și moral justificate: colaborare bazată pe înțelegerea din ambele părți a rolurilor unice pe care îl joacă fiecare și pe împărțirea justă a resposabilității, cel mai important scop al colaborării fiind formularea și atingerea obiectivelor medicale ale pacientului.

Ghidul Consumatorului Inteligent de Informaţii şi Servicii Medicale este alcătuit din 3 părți:

PARTEA I: LUAREA DECIZIILOR MEDICALE
ALĂTURAȚI-VĂ GRUPULUI NOSTRU PE FACEBOOK ȘI ABONAȚI-VĂ LA NOUTĂȚI PE EMAIL
Vă invităm să vă alăturați consumatorilor inteligenți de informații și servicii medicale pe rețele sociale

Abonați-vă la noutăți, ca să primiți un email o dată în câteva luni prin care să aflați despre publicarea materialelor noi și despre actualizări importante, introduse pe măsura procesării de noi date.