Constipaţia la adulţi şi la persoanele în vârstă, precum şi în perioada de sarcină: cauzele apariţiei, tratamentul eficient şi sigur

Cuprins:

În acest articol este abordată problema constipaţiei la adulţi (inclusiv în timpul sarcinii). Dacă vreţi să aflaţi despre cauzele şi despre tratamentul inofensiv al constipaţiei la copii, citiţi, în funcţie de vârsta copilului, articolul corespunzător:

Constipaţia la copii cu vârsta până la un an
Constipaţia la copii cu vârsta peste un an (inclusiv, copiii de vârsta şcolară).

Când constipaţia poate fi un semn al problemelor grave?

Cu toate că, în cele mai multe cazuri, constipaţia nu prezintă un risc semnificativ pentru viaţa omului şi poate fi îndepărtată la domiciliu, fără ca să vă adresaţi medicului, în unele situaţii, aceasta poate fi un semn al unei boli extrem de periculoase, care necesită asistenţa imediată a specialiştilor.
Aşadar:

  • Chemaţi ambulanţa dacă la o persoană de orice vârstă (dar, mai ales, în cazul persoanelor cu vârsta înaintată), timp de 2-3 zile, nu s-au mai evacuat fecalele, au încetat să se elimine gazele, au apărut durerile abdominale (eventual severe, pulsatile, crampe). Într-o astfel de situaţie, constipaţia poate fi provocată de ocluzie intestinală.
  • Consultaţi medicul terapeut sau gastroenterolog, în cazul în care, un adult sau o persoană în vârstă, suferă de constipaţie persistentă şi prelungită, care s-a dezvoltat treptat, timp de mai multe luni sau mai mulţi ani, care este însoţită de dureri abdominale, de balonare, şi se supune dificil tratamentului prin dietă sau cu laxative – suspiciunea de cancer de colon.
  • Chemaţi ambulanţa sau adresaţi-vă medicului terapeut, în cazul în care, pe fondul constipaţiei cronice, apar dureri abdominale severe, care nu dispar timp de 1-2 zile – suspiciunea de diverticulită.
  • Adresaţi-vă medicului proctolog sau chirurgului dacă aţi avut dificultăţi în defecarea fecalelor moi – suspectare de cancer de colon.
  • Adresaţi-vă medicului proctolog sau terapeutului, dacă observaţi urme de sânge pe fecale, pe hârtia igienică sau pe lenjerie de corp, simţiţi durere în timpul defecaţiei – suspiciune de hemoroizi, de fisuri anale, de cancer de colon, de abcese perirectale.
  • Consultaţi medicul terapeut, dacă observaţi că, pe fondul constipaţiei prelungite, aţi început să pierdeţi în greutate – suspiciune de cancer intestinal.
  • Consultaţi medicul terapeut, dacă, pe lângă constipaţie, aveţi alte simptome ale bolii, cauzele cărora nu vă sunt cunoscute.

Cauzele constipaţiei

Luând în consideraţie alte simptome combinate cu constipaţia, în unele cazuri, poate fi dedusă eventuala cauză a constipaţiei. Mai jos, prin diverse combinaţii ale simptomelor, vom descrie cele mai comune cauze ale constipaţiei şi vom da recomandări specifice pentru a elimina constipaţia, pentru fiecare caz în parte.
Alegeţi, din lista de mai jos, situaţia care este cea mai relevantă pentru starea dumneavoastră:

  1. Constipaţia cronică (persistentă sau frecventă), fără un motiv aparent;
  2. Un singur episod de constipaţie, la o persoană pentru care constipaţia nu este caracteristică;
  3. Dificultatea constantă de defecaţie a unui scaun moale;
  4. “Ba constipaţie, ba diaree” + crize de dureri abdominale şi balonare;
  5. Constipaţia, care a apărut după ce v-aţi lăsat de fumat;
  6. Constipaţia la o persoană în vârstă;
  7. Constipaţia la pacienţii ţintuiţi la pat;
  8. Constipaţia după o intervenţie chirurgicală;
  9. Constipaţia în timpul sarcinii;
  10. Constipaţia după naşterea copilului, după cezariană, şi la femeile care alăptează.

Constipaţia cronică (persistentă sau frecventă) , fără un motiv aparent. Aspecte-cheie pentru a rezolva această problemă.

În cele mai multe cazuri, constipaţia frecventă sau persistentă (cronică) este rezultatul încălcării uneia sau a mai multor componente ale unui stil de viaţă sănătos. În asemenea situaţii, problema constipaţiei cronice poate fi eliminată prin stabilirea regimului normal al vieţii şi respectarea deprinderilor sănătoase.

Doar în cazuri rare, constipaţia cronică poate fi un simptom al bolii care necesită un tratament special.

În scopul de a înţelege ce factori ar putea favoriza apariţia constipaţiei, în cazul dumneavoastră, şi, prin urmare, cum poate fi rezolvată această problemă, luaţi în considerare următoarele întrebări:

Când organismul Dvs. este “obişnuit” să se elibereze de fecale? Cât de bine Dvs. respectaţi acest obicei?

La majoritatea oamenilor, nevoia de a defeca apare dimineaţa, dar nu imediat după trezire, ci după aproximativ 30-45 de minute, de regulă, după micul dejun.

De multe ori, din cauza grijilor şi ale grabei de dimineaţă, oamenii, fie că nu aşteaptă apariţia chemărilor de defecare, fie că suprimă apariţia acestei necesităţi şi “amână mersul la toaletă până seara”, din cauza fricii de a întârzia la serviciu. Este firesc că, într-o asemenea situaţie, fecalele, de-a lungul zilei, se vor acumula şi se vor “usca” în rect.

În aceste situaţii, puteţi elimina cu succes constipaţia doar prin simpla schimbare a regimului de zi: Trebuie să vă treziţi cu 30-40 de minute mai devreme şi să faceţi defecarea o componentă la fel de importantă din rutina de dimineaţă, cum ar fi, de exemplu, îmbrăcatul.

Ce produse constituie baza dietei Dvs.?

Una din principalele cauze ale constipaţiei cronice, la oamenii de toate vârstele, este regimul alimentar greşit, şi anume, consumarea, în mare parte, a alimentelor uşor digerabile şi aportul inadecvat al alimentelor care conţin fibrele dietetice nedigerabile.

Ce alimente provocă constipaţie?

Constipaţia poate fi provocată de orice produse care sunt totalmente sau, aproape totalmente absorbite în intestin şi care stimulează foarte rău peristaltismul intestinal. Aceste produse includ:

  • toate tipurile de carne şi de produse din carne, de înaltă calitate
  • lapte şi produsele lactate
  • ouă
  • peşte
  • produsele din făină albă de calitate superioară

Ce alimente înlătură constipaţia?

La eliminarea constipaţiei contribuie toate produsele care nu se absorb pe deplin în intestin şi sunt excretate sub formă de resturi parţial digerate. Cele mai eficiente în tratamentul şi prevenirea constipaţiei sunt:

  • legumele proaspete sau fierte
  • fructele proaspete şi uscate
  • toate tipurile de cereale integrale şi crupe
  • pâine din făină de grâu cu tărâţe adăugate
În compartimentul Tratamentul (mai jos), veţi găsi instrucţiuni detaliate cu privire la modul de organizare a regimului alimentar care previne constipaţia.

Cât de mult lichid beţi timp de o zi şi ce băutură este principala sursă de lichid pentru Dvs.?

Pentru funcţionarea normală a organismului în genere, şi a intestinului, în special, fiecare adult sănătos ar trebui să consume cel puţin 2 litri de lichid pe zi.

Luaţi un pix şi hârtie şi calculaţi cât de mult lichid aţi băut în ziua precedentă, şi indicaţi care sunt aceste lichide.

În cazul în care, în urma calculului consumului de lichide, veţi observa că consumaţi mai puţin de 2 litri de lichid pe zi şi / sau că cele mai multe dintre lichide consumate sunt sub formă de lapte, de cafea, de ceai, de băuturi cu conţinut de alcool, atunci tratamentul constipaţiei, în cazul dumneavoastră, ar fi rezonabil să se înceapă cu asigurarea unui aport suficient de apă.

După cum se va arăta mai jos, în secţiunea Tratamentul, un tratament eficient al constipaţiei cronice, adesea, este posibil doar prin organizarea regimului alimentar adecvat şi a unui aport adecvat de apă.

Vă mişcaţi mult şi munciţi fizic?

Studiile au arătat că încărcăturile fizice moderate, de zi cu zi, stimulează semnificativ peristaltismul şi ajută să se elimine constipaţia cronică. Dimpotrivă, lipsa de mişcare şi lucrul, în cea mai mare parte, “sedentar”, pot declanşa constipaţia chiar şi la persoanele sănătoase.

În scopul de a rezolva problema constipaţiei cronice, încercaţi să vă mişcaţi cât mai mult. Dacă nu aveţi timp sau posibilitate de a face sport, încercaţi, cel puţin, să mergeţi mai mult pe jos şi să faceţi exerciţiile fizice descrise mai jos, în secţiunea Tratamentul.

Aţi observat o legătură dintre apariţia constipaţiei şi începerea administrării anumitor medicamente?

Constipaţia poate fi un efect secundar al administrării multor medicamente. De cele mai deseori, constipaţia apare la persoanele care utilizează: analgezice opioide, antispastice, blocante ale canalelor de calciu, antidepresive, anticonvulsivante, miorelaxante, preparate de fier, preparate de magneziu, anumite medicamente antacide, medicamente pentru tratamentul bolii Parkinson, diuretice, medicamente antidiareice, antihistaminice.

Dacă bănuiţi că constipaţia la Dvs. este asociată cu administrarea unui medicament – adresaţi-vă medicului care v-a prescris tratamentul şi spune-i cum s-a schimbat starea Dvs. de la începutul tratamentului. Se poate întâmpla că medicul dumneavoastră, fie că vă va anula tratamentul, vă va înlocui medicamentul care cauzează efectul advers, fie că vă oferi unele recomandări suplimentare privind prevenirea constipaţiei în această situaţie.

Până a merge la medic, nu încetaţi să administraţi medicamentul care, în opinia dumneavoastră, vă provoacă constipaţia, şi să fiţi atenţi la utilizarea laxativelor pentru a trata constipaţia (utilizarea laxativelor poate reduce efectele altor medicamente).

Dacă urmaţi un tratament din cauza unei afecţiuni grave (de exemplu, epilepsia, aritmii cardiace), nu utilizaţi laxative cu cel puţin 2 ore înainte de, şi în timpul primelor 2 ore după administrarea altor medicamente.

Constipaţia în urma tratamentului cu antibiotice

În unele cazuri, antibioticele pot provoca constipaţia. Datorită faptului că una dintre cauzele posibile ale constipaţiei în urma tratamentului cu antibiotice poate fi dezvoltarea disbacteriozei intestinale, în asemenea cazuri, se recomandă administrarea medicamentelor din grupul de prebiotice (cum ar fi lactuloza), care, în plus la asigurarea efectului laxativ, au capacitatea de a stimula recuperarea microflorei intestinale normale. (Vezi mai jos medicamente împotriva constipaţiei).

Au suferit unele dintre rudele Dvs. de cancer de colon?

În cazuri rare, constipaţia persistentă, cu durata de câteva luni sau de câţiva ani, poate fi un semn de cancer intestinal.

Riscul de a dezvolta cancerul de colon pe parcursul vieţii, la adulţi, este de aproximativ 6%.

Riscul de a dezvolta cancerul colorectal este mai mare la persoanele cu vârsta peste 50 de ani, ale căror rude apropiate au suferit de cancer intestinal.

Cancerul intestinal răspunde bine la tratament, în stadii incipiente, prin urmare, cu cât mai devreme este detectat acesta, cu atât mai înalte sunt şansele pentru o recuperare deplină.

Dacă suferiţi de constipaţie cronică timp de câteva luni şi doriţi să vă asiguraţi că aceasta nu este asociată cu cancerul de colon (sau, dacă este, atunci să trataţi la timp această boală periculoasă) – adresaţi-vă medicului dumneavoastră. Pentru a exclude posibilitatea apariţiei cancerului de colon, medicul vă va prescrie colonoscopia şi alte teste.

Mai multe detalii la acest subiect puteţi găsi în articolul Cancerul colorectal.

Aţi observat urme de sânge în masele fecale, sângerare din anus sau urme de sânge pe hârtie igienică?

Apariţia striurilor de sânge proaspăt în scaun sau pe hârtia igienică după constipaţie poate fi un semn de ruptură a vaselor mici de sânge din zona rectală.

Dacă aveţi constipaţii foarte rare şi urmele de sânge în scaun apar, la fel de rar, sau chiar mai rar, nu trebuie să efectuaţi niciun tratament special.

Dacă constipaţiile apar destul de des şi observaţi adesea sânge în scaun sau pe hârtia igienică, adresaţi-vă neapărat medicului dumneavoastră.

În această situaţie, apariţia urmelor de sânge în scaun poate fi un semn al hemoroizilor sau al fisuri anale, care pot fi cauze ale constipaţiei cronice. Adesea, simptomele hemoroizilor sau ale fisurilor anale sunt durerea acută în zona anusului, care apare în timpul constipaţiei sau imediat după defecare.

Vă rugăm să reţineţi: constipaţia frecventă + durerile în zona anală + sângele în scaun (mai ales, la persoanele de peste 40-50 de ani), pot fi semnul nu doar al hemoroizilor şi al fisurilor rectale, dar, de asemenea, al cancerului colorectal, al diverticulitei, precum şi al altor boli intestinale grave. Din acest motiv, dacă observaţi asemenea simptome, nu încercaţi să vă puneţi un diagnostic şi să vă auto-prescrieţi tratamentul, şi adresaţi-vă medicului dumneavoastră. Sfaturi detaliate cu privire la ceea ce trebuie să faceţi în cazul în care aveţi sângerare din anus, sunt prezentate în articolul Sângerări din anus.

Recomandări detaliate pentru tratamentul hemoroizilor sau al fisurilor rectale sunt prezentate în articolele Hemoroizi: simptomele şi tratamentul şi Fisurile anale: diagnosticul şi tratamentul.

În general, vă simţiţi o persoană sănătoasă? Dacă nu, atunci care sunt simptomele sau semnele posibile de boală pe care le-aţi observat?

În unele cazuri, constipaţia cronică poate fi semnul unor boli, precum diabetul zaharat, hipotiroidia, insuficienţa hipofizară, feocromocitom, boala Parkinson, scleroza multiplă, ictusul cerebral, traumatismul şi tumorile coloanei vertebrale, sifilisul sistemului nervos, etc.

Dacă aţi observat că, în plus la constipaţie, aveţi orice alte simptome sau dacă vă simţiţi rău, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Dacă ştiţi că suferiţi de oricare dintre bolile enumerate mai sus, discutaţi cu medicul dumneavoastră despre posibilitatea tratamentului constipaţiei în cazul Dvs. (în această situaţie, tratamentul de constipaţie ar trebui să fie planificat ţinând cont de tratamentul bolii de bază).

Un episod de constipaţie la o persoană pentru care constipaţiile nu sunt tipice + (eventual) dureri abdominale + (eventual) balonare

De regulă, episoadele rare şi de scurtă durată ale constipaţiei sunt rezultatul unor încălcări pe termen scurt şi minore ale modului de alimentare sau ale regimului de golire a intestinului, cum ar fi, de exemplu:

  • Ingestia unei cantităţi mari a alimentelor greu digerabile (de exemplu, fructe cu seminţe)
  • Aportul inadecvat de apă timp de câteva zile (mai puţin de 1,5 litri pe zi)
  • Suprimarea intenţionată a scaunului, fie că în timpul călătoriei, fie în orice alte circumstanţe în care să mergeţi la toaletă este imposibil sau incomod.

Împreună cu dificultatea defecaţiei, pot apărea balonarea şi durerile abdominale acute, cu senzaţia de umflare, asociate cu dificultatea eliminării gazelor din intestine. Principala problemă în această situaţie ar putea fi dificultatea defecării unui scaun voluminos de consistenţă dură. Şi durerile abdominale, şi balonarea, în această situaţie, de regulă, dispar imediat după eliberarea intestinului.

Dacă actualmente sunteţi deranjat, în mare parte, de dificultatea defecării unui scaun dens, citiţi recomandările noastre referitor la acordarea primului ajutor în cazul constipaţiei, prezentate în secţiunea de mai jos Tratamentul.

Dificultăţi persistente la defecarea unui scaun moale

Dificultatea considerabilă (necesitatea de forţare, de şedere îndelungată pe closet), a defecării unui scaun moale poate fi un semn al anumitor boli ale rectului, care formează bariere în calea tranziţiei fecalelor. Cea mai frecventă cauză a dificultăţilor defecării maselor fecale moi sunt aşa boli, cum ar fi rectocelul, cancerul de colon, spasmul anal (contracţia intensivă a muşchilor anusului).

Datorită faptului că eliminarea cauzelor enumerate mai sus şi a constipaţiei asociate cu ele necesită un tratament medical special (de regulă, intervenţii chirurgicale), în cazul apariţiei dificultăţilor defecării scaunului moale, consultaţi medicul dumneavoastră. În niciun caz nu amânaţi vizita la medic. Unele dintre bolile menţionate mai sus (în special cancerul de colon) complică eliminarea fecalelor moi şi pot reprezenta un pericol grav pentru viaţă.

“Ba constipaţie, ba diaree” + accese de dureri abdominale şi balonări

Această combinaţie de simptome poate fi un semn al unei boli foarte frecvente – sindromul colonului iritabil (SCI).

O manifestare tipică a bolii sunt crizele frecvente şi bruşte de dureri abdominale, care, de multe ori, apar după masă şi sunt însoţite de nevoia puternică de a defeca şi de eliberarea unui scaun lichid. După defecare, durerile abdominale, de regulă, dispar. Din timp în timp, episoadele diareei alternează cu constipaţia.

Dacă observaţi simptome similare, citiţi recomandările noastre în articolul: Sindromul colonului iritabil: diagnosticul şi tratamentul.

Vă rugăm să reţineţi că unele dintre bolile intestinale pot să se manifeste exact prin aceleaşi simptome ca şi SCI. Nu încercaţi să vă auto-diagnosticaţi boala sau să auto-planificaţi tratamentul – consultaţi întotdeauna medicul dumneavoastră pentru acest lucru.

În cazurile în care cauza constipaţiei sunt spasmele pereţilor intestinului gros (ca în cazul sindromului colonului iritabil), este justificat tratamentul cu antispastice (Meteospasmyl, Spasmomen, Duspatalin, Buscopan).

Constipaţia care a apărut după ce v-aţi lăsat de fumat

După cum se ştie, nicotina din tutun stimulează sistemul nervos vegetativ care controlează funcţionarea tuturor organelor interne, inclusiv, a intestinului. Mulţi fumători cunosc apariţia unui impuls puternic de a defeca la 1-2 minute după ce fumează.

După ce renunţaţi la fumat, intestinul Dvs. nu mai simte efectul stimulator al nicotinei şi poate funcţiona, un timp, mai încet decât de obicei. Cu toate acestea, constipaţia, în asemenea situaţii, nu ar trebui să fie privită ca un motiv pentru a reveni la fumat. Respectarea unei diete potrivite, consumul suficient de apă şi utilizarea laxativelor poate rezolva această problemă (detalii cu privire la tratamentul sunt prezentate mai jos).

Constipaţia la persoanele vârstnice

Persoanele în vârstă (în special, după 70-80 de ani) au tendinţa de a dezvolta constipaţii persistente (constipaţia senilă). De regulă, dezvoltarea constipaţiei la vârstnici este posibilă din mai multe motive: un mod de viaţă sedentar, regimul alimentar greşit, consumul insuficient de apă, administrarea medicamentelor.

Din cauza dificultăţilor considerabile şi a limitărilor care pot fi întâlnite în încercarea de a corecta dieta şi stilul de viaţă al persoanelor vârstnice, principalul tratament de constipaţie este utilizarea laxativelor descrise mai jos, în compartimentul Tratamentul.

Înainte de a începe tratamentul constipaţiei cronice la o persoană vârstnică, cereţi consultaţia medicului pentru această persoană, ca să fie exclusă posibilitatea asocierii constipaţiei cu cancerul de colon.
După cum s-a menţionat în mod repetat, cancerul de colon poate, un timp îndelungat, să se manifeste doar prin constipaţii.

Constipaţia la persoanele ţintuite la pat

Împreună cu infecţiile tractului urinar (cistita, pielonefrita) şi pneumonia, constipaţia este o problemă frecventă la persoanele ţintuite la pat. Cauza principală a constipaţiei, în acest caz, este funcţionalitatea scăzută a muşchilor intestinului (atonia), asociată cu aflarea permanentă a bolnavului în poziţie culcată.

Tratamentul constipaţiei la pacienţii ţintuiţi la pat ar trebui să se înceapă cu asigurarea consumului unei cantităţi adecvate de lichid (acest lucru este important şi pentru prevenirea infecţiilor tractului urinar!) şi cu corectarea dietei. În cazul ineficienţei acestor remedii pot fi utilizate laxativele descrise mai jos.

În cazurile constipaţiilor atonice (de exemplu, la pacienţi, ţintuiţi la pat, la persoanele vârstnice), declanşate de peristaltismul intestinal scăzut, la eliminarea acestora ajută medicamentele din grupul prokineticelor: Cisaprid, Domperidon.

Constipaţia după o intervenţie chirurgicală

Constipaţia după o intervenţie chirurgicală este, de regulă, asociată cu atonia intestinală, cauzată de influenţa covârşitoare a anesteziei şi a traumei chirurgicale asupra funcţionării intestinului.

Un alt motiv ar putea fi perturbarea funcţiei sistemului digestiv în urma eliminării, fie că părţii din stomac, fie că părţii intestinului, fie că vezicii biliare, etc.

Tratamentul constipaţiei postoperatorii se realizează, în principal, prin asigurarea consumului adecvat de lichide şi prin utilizarea laxativelor care stimulează funcţionarea intestinului. Tratamentul constipaţiei, care a apărut imediat după operaţie, trebuie să fie discutat cu medicul chirurg care efectuează observarea pacientului în perioada postoperatorie.

Constipaţia în timpul sarcinii

Constipaţia apare adesea la femeile gravide. Principalele cauze ale constipaţiei frecvente în timpul sarcinii sunt:

  • întârzierea defecării maselor fecale din intestine se produce din cauza presiunii uterului crescut
  • schimbarea în dietă şi activitatea fizică
  • efectul relaxant al hormonilor sexuali feminini asupra muşchilor intestinului, nivelul cărora în sânge creşte, în mod semnificativ, în timpul sarcinii
  • administrarea preparatelor de fier

Împreună cu constipaţia, în timpul sarcinii, se dezvoltă şi hemoroizii.

Tratamentul constipaţiei la femeile gravide constă în:

  • respectarea dietei + consumarea unei cantităţi adecvate de lichid + utilizarea aditivilor alimentari cu fibre sau a preparatelor cu lactuloză pentru a rezolva constipaţia persistentă (vezi tratamentul constipaţiei mai jos).
  • în timpul sarcinii nu este recomandată administrarea unor medicamente laxative, cum ar fi Bisacodyl, preparate de senă, verigar, revent.
  • utilizarea uleiului de ricin în timpul sarcinii este interzisă.

Constipaţia după naşterea copilului, după cezariană şi la mamele care alăptează

După naştere, şi mai ales după operaţia cezariană, precum şi la începutul alăptării, constipaţia poate fi provocată de o scădere temporară a peristaltismului intestinal şi de scăderea presiunii intra-abdominale, din cauza relaxării semnificative a muşchilor abdominali.

Problema constipaţiei după naşterea copilului poate fi foarte gravă, deoarece efortul la defecare poate conduce la întinderea semnificativă a suturilor de după naştere (dacă la naştere erau rupturi sau a fost efectuată epiziotomia).

Tratamentul constipaţiei, în perioada de după naştere, se efectuează, ca şi în timpul sarcinii, prin respectarea dietei + consumul suficient de lichide + utilizarea suplimentelor alimentare cu fibre sau a preparatelor cu lactuloză. (vezi tratamentul constipaţiei, mai jos).

Mamele care alăptează pot utiliza, pentru a trata constipaţia, preparate de lactuloză şi suplimentele alimentare cu fibre.

Constipaţia şi sexul anal

Practicarea frecventă de sex anal poate conduce la dilatarea semnificativă şi pierderea sensibilităţii rectului şi la constipaţia asociată cu aceste modificări, la incontinenţa gazelor şi fecalelor.

Soluţia, în acest caz, este de a evita contactele sexule anale (sau, cel puţin, limitarea acestora). Ca un mijloc suplimentar de a elimina constipaţiile pot fi utilizate laxativele pe bază de extracte de plante, Bisacodyl, picosulfat de sodiu. Vezi mai jos Tratamentul constipaţiei.

Tratamentul constipaţiei la domiciliu

Scopul tratamentului constipaţiei este formarea obiceiului de eliberare regulată a intestinului. Se consideră normală defecaţia uşoară, rapidă şi nedureroasă a fecalelor nelichide, dar moi, cu o frecvenţă între 1-2 ori pe zi şi 3 ori pe săptămână. În cele mai multe cazuri, tratamentul constipaţiei poate fi organizat la domiciliu.

Excreţia fecalelor dense din intestin (primul ajutor în cazul constipaţiei)

Eliminarea din intestin a fecalelor dense, dure şi voluminoase, se efectuează, după cum urmează:

  • Utilizaţi supozitoare de glicerină. Supozitoarele de glicerină pot fi utilizate pentru a trata constipaţia la copii şi la adulţi, precum şi în timpul sarcinii. Excreţia apare peste 15-30 de minute după introducerea supozitorului în rect.
  • Dacă nu aveţi posibilitatea să cumpăraţi supozitoare de glicerină, faceţi o clismă cu 1 litru de apă călduţă cu 3 linguri de sare. Puteţi utiliza, de asemenea, o clismă de ulei (10-15 ml de ulei vegetal). Utilizarea clismei ar trebui să fie efectuată cu o mare grijă, ca să nu răniţi intestinului. Dacă nu ştiţi cum corect să puneţi o clismă, mai bine utilizaţi laxativele.
  • Rapid şi eficient vă vor ajuta să rezolvaţi problema constipaţiei medicamentele laxative (vezi mai jos).

Laxativele puternice, eficiente şi rapide care provoacă eliberarea intestinului în 5-10 minute după administrare

Bisacodyl
Doza pentru adulţi şi pentru copii cu vârsta peste 6 ani: 1 comprimat (5-10 mg, 0.3 mg pe kg de greutate corporală), o dată, înainte de micul dejun

Docusat de sodiu
Doza pentru adulţi: 1 comprimat oral, 50-360 mg, o dată pe zi

Ulei de ricin – se utilizează foarte rar, numai în cazul ineficienţii altor laxative.
Doza pentru adulţi: 15-60 ml pe cale orală, o dată.

Laxativele puternice şi eficiente, dar “lente”, care provoacă eliberarea intestinului în 10-12 ore după administrare

Picosulfat de sodiu
Doza iniţială pentru adulţi: 12 picaturi, administrate înainte de somn.

Laxativele pe bază de plante, preparate din extracte de aloe, de sena, de verigar şi de rubarbă
Aceste medicamente stimulează mişcările intestinale, după 10-16 ore de la momentul administrării. În cazul utilizării prelungite, acestea pot provoca atonia intestinală şi alte complicaţii periculoase.
Doza pentru adulţi şi copii cu vârsta peste 6 ani: 0.12-0.25 g (5 ml) pe zi, oral, o dată.

Laxativele sigure “lente” , care pot fi utilizate pentru tratamentul îndelungat al constipaţiei

Lactuloza

Lactuloza este un carbohidrat, care este disociat de microflora intestinală şi care promovează retenţia apei în fecale.

Preparatele lactulozei (Duphalac) au un efect laxativ puternic, dar lent şi pot fi utilizate pentru tratamentul constipaţiei cronice la copii şi la adulţi.

Se recomandă să administraţi medicamentul dimineaţa, după micul dejun.

Doza Lactulozei pentru adulţi este, în medie, de 30-45 ml pe zi. Efectul apare la aproximativ 2 zile după administrarea medicamentului.

Pentru copii, doza exactă de lactuloză este selectată în funcţie de vârstă, dar, în medie, este de 7,5 ml pe zi.

Macrogol (Forlax)

Macrogolul (polietilenglicol) nu se disociază în intestin şi este mai bine tolerat decât lactuloza (nu provoacă balonare). Acest medicament poate fi utilizat pentru tratamentul constipaţiei la adulţi timp de mai multe luni sau chiar mai mulţi ani.

Dozarea se stabileşte în mod individual şi, în medie, este între 20 şi 60 de grame pe zi.

Fiţi atenţi!

  • Nu se recomandă utilizarea frecventă a preparatelor laxative de aloe, de senă, de verigar, de rubarbă, precum şi a remediilor, cum ar fi bisacodyl, ulei de ricin, clisme cu soluţie salină. În caz de utilizare pe termen lung (mai mult de două săptămâni), laxativele din aceste grupuri provoacă obişnuinţă (deprindere) şi pot provoca reacţii adverse grave.
  • Dacă este necesar, tratamentul cu aceste medicamente, pe termen lung, poate fi efectuat numai sub supraveghere medicală. Dacă observaţi că nevoia de utilizare a remediilor de la constipaţie apare mai des, contactaţi-l pe medicul dumneavoastră pentru a planifica un tratament mai sigur şi mai eficient.
  • În niciun caz nu administraţi laxativele, dacă aveţi dureri abdominale, greaţă sau vărsături, motivul cărora nu-l cunoaşteţi.
  • Laxativele pot reduce eficacitatea altor medicamente. De aceea, dacă administraţi alte medicamente, înainte de a utiliza laxativele, citiţi cu atenţie prospectele medicamentelor, sau cereţi sfatul medicului dumneavoastră. Încercaţi să nu administraţi preparatele laxative pentru cel puţin 2 ore înainte de, şi în timpul primelor 2 ore după administrarea altor medicamente.
  • Orice laxative ar trebui să fie utilizate numai în caz de eşec al tratamentului cu suplimente alimentare de fibre.

Cele mai bune (cele mai eficiente şi inofensive) laxative sunt considerate suplimentele alimentare care conţin fibre naturale, descrise mai jos, precum şi preparatele de lactuloză şi de polietilenglicol.

Suplimentele alimentare cu fibre au o acţiune foarte puternică şi de lungă durată, stimulează, în mod natural, funcţia intestinelor şi contribuie la normalizarea structurii microflorei intestinale.

Prevenirea reapariţiei constipaţiei (tratamentul constipaţiilor frecvente) 

Aşa cum s-a arătat mai sus, constipaţiile frecvente, de regulă, sunt rezultatul unor încălcări ai modului sănătos de viaţă (alimentaţie greşită, lipsa de mişcare, etc.). De aceea, tratamentul eficient al constipaţiilor frecvente include următoarele elemente:

  • Alimentaţia corectă (respectarea dietei)
  • Modificarea stilului de viaţa şi exerciţii fizice regulate
  • Concomitent cu schimbarea stilului de viaţă şi al regimului alimentar, pentru normalizarea funcţiei intestinale se recomandă “medicamentele laxative” speciale, care nu formează dependenţa şi pot fi utilizate pentru o perioadă lungă de timp, fără riscuri pentru sănătate. “Laxativele inofensive” includ suplimente cu fibre şi tărâţe.

Dieta împotriva constipaţiei

În cele mai multe cazuri, dieta poate rezolva, în mod eficient, problema constipaţiei cronice şi poate elimină nevoia de administrare a laxativelor sau de alt tratament.

Dragi cititori!
În acest articol, vom utiliza termenul “dieta împotriva constipaţiei”, doar pentru că mulţi oameni sunt obişnuiţi să se gândească anume în aceşti termeni la ideea de schimbare a regimului alimentar, necesar pentru a elimina constipaţia.

De fapt, recomandările pentru a schimba compoziţia alimentelor, descrise mai jos, nu sunt o dietă în sensul medical al cuvântului (adică, alimentaţie specială pentru tratarea unei boli specifice), şi ar trebui să fie tratate ca normele unei alimentaţii sănătoase, care ar trebui să fie urmate, după posibilitate, de toţi oamenii care au grijă de sănătatea lor.

În acest sens, sfaturile dietetice, prezentate în continuare, ar trebui să fie urmate şi după dispariţia constipaţiei, eventual, pentru toată viaţa.

În continuare, din considerente de comoditate, vom continua să utilizăm termenul “dieta împotriva constipaţiei”.

Regulile de bază ale dietei împotriva constipaţiei sunt:

  • Consumul mai multor alimente care conţin fibre (legume, fructe, cereale);
  • Limitarea consumului de alimente care contribuie la dezvoltarea constipaţiei (care nu conţin fibre): carnea, pâinea albă, pastele, cartofii decojiţi, îngheţata, caşcavalul, laptele, terciul de griş, orezul alb;
  • Consumul de multe lichide (apă, suc);
  • Limitarea consumului de băuturi cu proprietăţi diuretice: ceaiul negru şi verde, cafea şi alcool.

Consumul de lichide

Deseori, eliminarea constipaţiei cronice poate fi realizată doar prin consumului unor cantităţi suficiente de apă.

  • Se consideră suficient consumul de cel puţin 8 pahare de 250 ml de apă pe zi, în plus la orice aliment lichid consumat timp de o zi (supe).
  • Încercaţi să limitaţi consumul ceaiului, cafelei şi al băuturilor alcoolice, deoarece acestea au un efect diuretic şi pot spori constipaţia. Dacă nu doriţi să renunţaţi definitiv la aceste băuturi, beţi suplimentar câte un pahar de apă după fiecare porţie a acestor băuturi.
  • Încercaţi să limitaţi consumul laptelui şi al produselor lactate, în special, dacă observaţi că acestea vă sporesc constipaţia.
  • Dacă suferiţi de orice boală cardiacă cronică sau de boli renale, întrebaţi-l pe medicului dumneavoastră cât de mult lichid trebuie să beţi pe zi.

Dieta bogată în fibre

O dietă bogată în fibre poate rezolva problema constipaţiei (care nu este asociată cu nicio boală), fără de medicamente şi fără de asistenţă medicală.

Pentru funcţionarea normală a colonului unui adult sunt necesare zilnic 20-35 g de fibre (aproximativ 20-25 de grame pentru femei şi 30-35 pentru bărbaţi).

Copiii şi adolescenţii au nevoie de o cantitate zilnică de fibre egală cu vârsta lor în ani + 5 (de exemplu, un copil de şapte ani ar trebui să consume în fiecare zi 12 grame de fibre (7+ 5)).

Dieta eficientă pentru tratamentul constipaţie poate fi alcătuită prin înlocuirea produselor din acelaşi grup, dar cu proprietăţi diferite.

Tipul produsului Produsele care pot şi ar trebui să fie consumate în cazul constipaţiei Alimentele care, mai bine, să fie evitate în cazul constipaţiei
Pentru micul dejun Pâine integrală
Pâine albă cu tărâţe
Terci de ovăz
Terci de hrişcă
Fulgi de cereale cu fructe uscate
Pâine albă din făină de calitate superioară
Cozonaci
Principalele feluri de mâncare Salată de legume proaspete cu ulei de floarea-soarelui sau cu ulei de măsline
Fasole
Mazăre
Linte
Laminaria
Paste
Orez
Cartofi
Desert Fructe uscate: prune uscate, curmale, caise uscate
Bomboane şi prăjituri cu fructe uscate
Dulciuri din cereale integrale
Nuci
Biscuiţi de ovăz
Fructe şi fructe de pădure
Ciocolata pură
Caramele
Biscuiţi din făină de calitate superioară
Băuturi Consumul total de lichide de 1-1,5 litri pe zi
Apa minerală negazată
Sucuri de fructe
Produse lactate acide proaspete
Lapte integral
Ceai (negru sau verde)
Cafea
Modificaţi compoziţia dietei Dvs. treptat! Creşterea bruscă a cantităţii de fibre din dietă (de exemplu, dacă într-o zi mâncaţi multe legume crude) poate provoca balonare şi dureri abdominale (această greşeală îi face pe mulţi oameni să renunţe rapid “la experiment”). Nu “alergaţi” după un rezultat rapid, şi încercaţi treptat, zi de zi, să vă schimbaţi dieta, ţinând cont de starea sănătăţii Dvs.

Recomandările detaliate cu privire la modul determinării cantităţii de fibre pe care le consumaţi într-o zi, cum corect să organizaţi o dietă bogată în fibre şi care mai sunt avantajele, pe lângă prevenirea constipaţiei, ale acestei diete, le puteţi găsi în articolul Produsele şi dieta bogată în fibre.

Unele studii au arătat că exerciţiile fizice regulate (zilnice) au un efect benefic asupra funcţionării intestinelor şi pot ajuta la eliminarea constipaţiei.

Dacă nu aveţi posibilitate să mergeţi la o sală de sport, să înotaţi sau să faceţi exerciţii fizice la ocupaţii de grup, încercaţi, cel puţin, să mergeţi pe jos, mai des şi mai mult.

În timpul liber, preferabil înainte de a merge la veceu, puteţi face următoarele exerciţii fizice care întăresc musculatura şi sporesc funcţionarea intestinelor: inspiraţi adânc, trăgând burta, opriţi respiraţia pe câteva secunde, apoi foarte repede expiraţi, “azvârlind” burta înainte. Exerciţiile fizice pot fi repetate de 7-10 ori, de 3-4 ori pe zi.

Suplimentele alimentare care conţin fibre

După cum arată practica, pentru un motiv sau altul, marea majoritate a persoanelor care suferă de constipaţie cronică, “nu rezistă” respectarea dietei bogate în fibre de mult timp, sau pur şi simplu nu pot organiza o dietă adecvată, care ar asigura aportul de cantităţi suficiente de fibre.

Într-adevăr, în scopul de a organiza o dietă sănătoasă cu adevărat eficientă, care ar asigura aportul de 20-30 de grame de fibre pe zi (aceasta este cantitatea necesară pentru formarea unui scaun moale), în multe cazuri, poate fi necesară o schimbare radicală în stilul de alimentare.

Dacă credeţi că nu puteţi urma pe deplin recomandărilor dietetice necesare pentru eliminarea constipaţiei, acordaţi atenţie la utilizarea suplimentelor alimentare care conţin sub formă “concentrată” fibrele dietetice (de exemplu, tărâţe de grâu, metilceluloză, celuloză microcristalină, hemiceluloză, seminţe de pătlagină, laminarie, seminţe de in). Aceste suplimente se vând în farmacii şi, de regulă, nu sunt scumpe. Fiind utilizate regulat, acestea pot acoperi, în mare parte, nevoile organismului de fibre şi pot eficient elimina constipaţia.

Cum se administrează suplimentele cu fibre alimentare?

  1. Este foarte important, împreună cu tărâţe sau cu alte suplimente care conţin fibre alimentare, să beţi multă apă (vezi mai sus consumul de lichide). 50 de grame de tărâţe în intestin pot absorbi până la 900 ml de apă, aşa că, dacă utilizaţi suplimente de fibre, dar nu consumaţi suficientă apă – constipaţia poate să se amplifice.
  2. Primul efect al suplimentelor care conţin fibre alimentare se poate manifesta nu mai devreme de câteva zile după începerea tratamentului. Din acest motiv, trebuie să continuaţi să le administraţi chiar dacă, de la început, nu se observă niciun efect.
  3. Suplimentele alimentare de fibre ar trebui să fie administrate în fiecare zi, chiar dacă masele fecale sunt moi şi defecarea se produce uşor.
  4. Spre deosebire de cele mai multe laxative, fibrele dietetice nu au niciun efect negativ asupra intestinului şi pot fi utilizate pentru o perioadă lungă de timp, fără niciun risc de complicaţii.
  5. La începutul utilizării suplimentelor cu fibrele pot apărea durerile abdominale şi balonarea. Pentru a evita aceste probleme, la început, suplimentele cu fibre trebuie să fie administrate în doze mici. Treptat, aproximativ o dată pe săptămână, doza suplimentelor trebuie crescută.
  6. Trebuie să continuaţi să creşteţi doza suplimentelor de fibre, până obţineţi un rezultat bun – un scaun moale, de zi cu zi, care este defecat fără dificultate. După atingerea acestui rezultat, unii specialişti recomandă ca doza de fibre să fie crescută încă o dată.
  7. Continuaţi să administraţi suplimente de fibre, atâta timp cât nu aveţi posibilitatea de a stabili dieta cu suficiente fibre.

Cum să consumaţi tărâţe?

Pentru un tratament eficient al constipaţiei trebuie să mâncaţi 15 – 50 grame de tărâţe de grâu pe zi.

Puteţi începe tratamentul cu 15 g pe zi. Apoi, trebuie să creşteţi treptat doza. Este mai convenabil ca tărâţele să fie înmuiate în apă caldă zilnic şi să le mâncaţi la două mese: o jumătate la micul dejun şi cealaltă jumătate la cină.

Studiile au arătat că, în urma consumului de 30-50 g de tărâţe pe zi, golirea intestinului se produce de două ori mai rapid.

Remedii naturiste împotriva constipaţiei

În cazul în care, dintr-un motiv sau altul, nu puteţi sau nu doriţi să cumpăraţi suplimente de fibre de la farmacie, sau dacă preferaţi să utilizaţi remediile naturiste de tratament, vă recomandăm următoarea reţetă, care s-a dovedit a fi eficientă în cadrul unui studiu ştiinţific medical:

Amestecaţi 1 pahar cu apă clocotită, 1 pahar de târâte de grâu, 1 pahar de gem de mere şi 1/4 de pahar cu suc de prune. Amestecul se păstrează în frigider.

În fiecare zi trebuie să administraţi câte 4 linguri de amestec. Potrivit cercetătorilor americani, consumul regulat al acestui amestec facilitează esenţial defecaţia.

Explicaţia unor termeni

De la medic sau din literatura medicală, puteţi afla, de asemenea, aşa termeni ca “constipaţie funcţională” şi “constipaţia patologică”.

Despre constipaţia funcţională se spune, în cazurile în care constipaţia apare fără o cauză patologică depistabilă. Un exemplu bun de constipaţie funcţională poate fi constipaţia cauzată de stres sau constipaţia la persoanele cu sindromul de colon iritabil.

Un tip special de constipaţie funcţională este constipaţia psihologică care rezultă din suprimarea defecaţiei, conştientă sau inconştientă, cauzată de frică, de emoţii, de jenă, sau de alte emoţii.

Despre constipaţia patologică se spune în cazurile în care constipaţia apare la persoanele cu anumite boli ale organelor interne, care cauzează constipaţia. De constipaţia patologică suferă oamenii cu anomalii congenitale ale intestinului, boala celiacă, cancer de colon, etc.

data publicării: