Versiunea arhivată

Explicaţia detaliată a candidozei genitale la bărbaţi şi la femei: ce prezintă această boală, cum se manifestă, cât de periculoasă este şi ce tratament necesită


Datele actualizate cu privire la candidoza genitală pot fi accesate pe pagina Secreții vaginale. Ghid pentru femei.

Ce este candidoza?

Candidoza este o infecţie fungică a organelor genitale, a cavităţii bucale, a pielii sau a organelor interne, agenţii patogeni ai căreia sunt ciupercile microscopice de drojdie din genul Candida (Candida albicans).

Termenul “candidoza” se utilizează pentru indicarea a două boli:

  1. Candidoza organelor genitale la bărbaţi şi la femei (candidoza urogenitală)
  2. Candidoza cavităţii bucale la sugari, copiii şi adulţi (vezi stomatita candidozică, candidomicoza bucală)

Mai jos vom prezenta descrierea detaliată a simptomelor şi a metodelor de tratament al candidozei organelor genitale la bărbaţi şi la femei.

Descrierea candidozei cavităţii bucale şi a altor forme de candidoză este prezentată în articolul: Candidoza.

Cauzele dezvoltării candidozei

Aşa cum deja s-a menţionat mai sus, cauza infecţiei sunt ciupercile microscopice de drojdie de genul Candida (Candida albicans). Aceste ciuperci sunt omniprezente şi se găsesc în majoritatea alimentelor (fructe şi legume proaspete, pâine, vin, bere), în sol, în aer.

Ciupercile de drojdie de genul Candida populează pielea şi membranele mucoase ale oamenilor sănătoşi. În special, în conformitate cu cele mai recente cercetări, ele pot fi găsite în organele genitale, în cavitatea bucală şi în intestin la mai mult de 50% dintre adulţii sănătoşi din lume, dar nu la toţi oamenii, şi nu întotdeauna, aceste ciuperci provoacă boala.

La persoanele sănătoase, creşterea şi reproducerea ciupercilor este inhibată de sistemul imunitar şi de microflora normală, cu care ciupercile concurează pentru nutrienţi.

De regulă, candidoza apare atunci când scade imunitatea sau se încălcă semnificativ structura microflorei a unui organ.

Imunitatea scăzută, modificările microflorei normale a organismului uman şi apariţia ulterioară a candidozei se manifestă, de cele mai deseori, în următoarele situaţii:

  1. În timpul sau după tratamentul cu antibiotice;
  2. În timpul menstruaţiei;
  3. În timpul sarcinii;
  4. Din cauza unui stres sau a surmenajului;
  5. În cazul încălcării normelor de igienă a organelor genitale (de exemplu, îngrijirea prea rară a zonei genitale, sau, dimpotrivă, îngrijirea excesivă, utilizând diferite produse cosmetice şi de igienă, efectuarea spălăturilor vaginale).
  6. Purtarea hainelor strâmte şi incomode;
  7. Modul sedentar de viaţă;
  8. Nutriţia incorectă şi lipsa de vitamine.

Candidoza, adesea, apare fără niciun motiv vizibil.

Simptomele şi semnele candidozei organelor genitale

Simptomele candidozei depind de sexul persoanei, de vârsta ei şi de severitatea bolii. Mai jos vom analiza posibilele simptome ale candidozei genitale la femei, la bărbaţi şi la copii:

Simptomele candidozei la femei

Principalele simptome ale candidozei la femei şi la fete sunt:

  • Scurgerile vaginale dense, brânzoase, alb-galbene;
  • Mâncărimea în zona genitală;
  • Roşeaţa şi inflamaţia vaginului şi a labiilor;
  • Durerile, senzaţia de arsură în timpul actului sexual (vezi Durerile în timpul sau după contactul sexual).
Vă rugăm să reţineţi!

Deşi candidoza este una dintre cele mai cunoscute infecţii ginecologice, aceasta nu este singura cauză a scurgerilor vaginale.

De foarte multe ori, femeile consideră drept candidoză simptomele altor boli, care nu au nimic de a face cu candidoză şi nu pot fi tratate cu medicamentele care ajută la tratamentul infecţiei cu ciuperci de drojdie.

Dacă aţi observat unele eliminări vaginale care par ar fi un semn de boală, înainte de a începe un tratament, citiţi atent recomandările noastre în articolul Care ar putea fi cauza eliminărilor vaginale?

Simptomele candidozei genitale la bărbaţi

Candidoza genitală la bărbaţi apare în formă de inflamaţie a pielii glandului penian (capul penisului) şi a mucoasei părţii interioare a prepuţului (balanopostita candidozică). Semnele principale ale infecţiei sunt:

  • Roşeaţa şi inflamaţia unor porţiuni a pielii glandului penian şi a prepuţului;
  • Apariţia unor depuneri brânzoase albe pe zonele afectate ale penisului;
  • Mâncărimea severă, disconfortul şi durerile în zona genitală care se intensifică în timpul actului sexual.

Cu toate că candidoza nu este o boală cu transmitere sexuală, episoadele de candidoza genitală la bărbaţi, de multe ori, apar după actul sexual cu femeile care suferă de candidoză vaginală.

Candidoza în timpul sarcinii

Femeile însărcinate suferă de candidoză de câteva ori mai des decât femeile obişnuite. Riscul sporit de candidoză în timpul sarcinii se explică prin reducerea temporară a apărării imune a organismului femeii în această perioadă.

Simptomele şi semnele candidozei, în timpul sarcinii, sunt similare cu cele ale femeilor ne-însărcinate (vezi mai sus).

Pericolul candidozei, în timpul sarcinii, este legat cu faptul că pe fondul bolii creşte riscul de naştere prematură şi de ruptură prematură a membranei fetale.

Tratamentul candidozei în timpul sarcinii are caracteristici specifice importante. De exemplu, multe medicamente antifungice, destinate pentru administrarea orală, cum ar fi Fluconazolul (Diflucanul), sunt absolut contraindicate în timpul sarcinii, iar celelalte (creme vaginale, supozitoare şi comprimate) pot fi utilizate doar sub supraveghere medicală.

De regulă, tratamentul candidozei, în timpul sarcinii, se efectuează cu creme vaginale, unguente sau supozitoare care conţin Miconazol sau Clotrimazol. Tratamentul ar trebui să dureze 7 zile şi să se efectueze doar sub supravegherea medicului ginecolog.

Candidoza organelor genitale la copii

La copii, candidoza genitală se manifestă prin iritaţii severe şi prin roşeaţa pielii organelor genitale, printr-o răspândire rapidă a iritaţiei pe pielea din zona inghinală, pe scrot (la băieţi), pe pielea dintre fese. În zonele afectate ale pielii (mai ales, în pliurile pielii) pot fi observate depunerile caracteristice albe, brânzoase şi eroziunile.

Infecţia fungică, caracteristică pentru candidoza la copii, este una dintre componentele dermatitei de scutec. Recomandări detaliate pentru tratamentul acestei boli sunt prezentate în articolul: Dermatita de scutec.

Cum să vă pregătiţi pentru vizita la medic?

Dacă observaţi, fie că apariţia unor eliminări vaginale neobişnuite, urât mirositoare, fie că iritarea severă a organelor genitale, care durează mai mult de 3 zile, fie că tratamentul efectuat nu a fost eficient, adresaţi-vă medicului Dvs.

  • Cu 1-2 zile înainte de vizită la medic, renunţaţi la contactele sexuale;
  • Cu 1-2 zile înainte de vizită la medic, nu faceţi spălături vaginale şi abţineţi-vă de la utilizarea oricăror mijloace speciale pentru igiena genitală;
  • Cât mai curând posibil, nu mai utilizaţi niciun medicament sub formă de supozitoare vaginale, de tablete sau de spray-uri, în cazul în care utilizarea lor înainte de test nu a fost specificată în prealabil de medicul dumneavoastră;
  • Cu o seară înainte de a vizita medicul, ar trebui să vă spălaţi organele genitale externe cu apă caldă şi cu săpun. Femeile, în niciun caz, nu trebuie să utilizeze spălăturile vaginale sau să introducă în vagin remedii medicinale sau de igienă;
  • În dimineaţa de înainte de a merge la medic, nu trebuie să vă spălaţi.
  • Este recomandabil să nu urinaţi timp de 2-3 ore înainte de a merge la medic.

Despre ce lucruri vă poate întreba medicul?

În scopul de a stabili cauza bolii şi de a prescrie un tratament eficient, medicul dumneavoastră vă poate pune următoarele întrebări:

  • Când aţi observaţi pentru prima dată simptomele bolii?
  • Încercaţi, cât este posibil de explicit, să descrieţi toate simptomele bolii.
  • Cum s-au schimbat simptomele bolii din momentul apariţiei lor?
  • Cum aţi putea descrie culoarea, consistenţa şi mirosul eliminărilor vaginale?
  • Aţi avut aşa ceva înainte?
  • Ce, în opinia dumneavoastră, ar putea declanşa boala şi ce ajută la ameliorarea simptomelor ei?
  • Există unele eliminări din penis / vagin sau iritaţia pe organele genitale ale partenerului Dvs.?
  • Aţi urmat vreodată un tratament împotriva infecţiilor cu transmitere sexuală?
  • Dvs. aveţi viaţă sexuală, şi dacă da, câţi parteneri sexuali aveţi?
  • Ce metode de contracepţie (de prevenire a sarcinii nedorite) utilizaţi Dvs.?
  • Ce medicamente administraţi în prezent sau aţi administrat recent? Aţi administrat antibiotice?
  • De care alte boli suferiţi la moment sau aţi suferit în trecut?

Numai pentru femei:

  • Aveţi un ciclu menstrual regulat? Câte zile durează ciclul menstrual, în medie?
  • Când aţi avut ultima dată menstruaţie?
  • Faceţi spălături vaginale?

Analizele şi investigaţiile necesare pentru a identifica candidoza

Pentru diagnosticul candidozei, pot fi necesare următoarele teste şi examinări:

Examenul ginecologic general – permite medicului să examineze pereţii vaginului şi partea vaginală a colului uterin şi să observe semnele exterioare ale candidozei.

O descriere detaliată a esenţei examinării la ginecolog şi cum trebuie să vă pregătiţi pentru această investigaţie sunt prezentate în articolul: Examinarea generală ginecologică;

Frotiul bacteriologic din vagin (la femei) sau din uretră (la bărbaţi) – permite depistarea agenţilor patogeni a candidozei în secreţiile din vagin sau din uretră.

O descriere detaliată a modului în care se efectuează frotiul la bărbaţi şi la femei, cum să vă pregătiţi pentru această examinare, şi ce ar putea însemna rezultatele acestui test, sunt prezentate în articolele: Frotiul bacteriologic la bărbaţi şi frotiul bacteriologic la femei.

Deoarece candidoza poate să se dezvolte concomitent cu alte infecţii ale tractului de reproducere (gardnerella, chlamydia, gonoreea, micoplasmoza etc.), medicul poate să vă prescrie teste suplimentare (teste de sânge, PCR) pentru detectarea infecţiilor şi pentru selectarea unui tratament adecvat.

Tratamentul candidozei la femei

Cu toate că există o mulţime de contraindicaţii şi sunt posibile complicaţii, multe femei încearcă să trateze candidoza din propria iniţiativă, la domiciliu, cu medicamentele care se vând fără de prescripţia medicului. Această abordare a tratamentului candidozei este greşită şi, în unele cazuri, periculoasă:

  • Adesea, femeile consideră drept simptome ale candidozei simptomele altor boli ginecologice care nu pot fi supuse tratamentului cu medicamente antifungice (de exemplu, vaginita bacteriană, trichomoniaza, alergia, chlamydia);
  • Utilizarea necorespunzătoare a medicamentelor antifungice (curele prea scurte de tratament sau selectarea incorectă a medicamentelor), în cazul candidozei, poate conduce la dezvoltarea infecţiilor fungice nereceptive la majoritatea agenţilor antifungici şi poate complica tratamentul candidozei în viitor;
  • În unele cazuri, recidivele frecvente ale candidozei sunt semne ale unor boli grave (cum ar fi, diabetul zaharat, SIDA), care se dezvoltă într-o formă latentă şi necesită un tratament special.

În cazurile în care nu aveţi o posibilitate să vă adresaţi medicului sau intenţionaţi să efectuaţi un auto-tratament la domiciliu, cu medicamentele vândute fără prescripţie medicală (vezi mai jos), trebuie să ţineţi cont de măsurile de precauţie prezentate mai jos (În ce cazuri ar trebui să consultaţi neapărat medicul?)

În ce cazuri ar trebui neapărat să consultaţi medicul?

Deoarece, simptomele asemănătoare cu cele ale candidozei se pot manifesta în cazul unor boli grave, ar trebui să solicitaţi asistenţa medicală cât mai curând posibil, la apariţia acestora, dar şi dacă:

  • După cura de tratament al candidozei simptomele bolii continuă să persiste;
  • Episodul nou al bolii a apărut îndată după finisarea tratamentului sau mai devreme de 2 luni după finisarea acestuia;
  • Pe fondul candidozei apar febra, durerile abdominale, slăbiciunea;
  • În urma administrării primelor doze de medicament, vă apare o iritaţie severă a organelor genitale;
  • Tratamentul candidozei genitale, aplicat timp de o săptămână, nu a fost eficace;
  • Episoadele candidozei genitale au devenit foarte frecvente şi îndelungate;
  • Pe fondul tratamentului sau după finisarea acestuia v-au apărut secreţii sangvinolente sau purulente din organele genitale;
  • Episoadele candidozei se repetă mai des de 4 ori pe an.

Medicamente pentru tratamentul candidozei

Pentru tratamentul candidozei pot fi utilizate medicamentele care conţin substanţe antifungice, care se eliberează în farmacii fără prescripţie medicală şi cu prescripţie medicală (Ketoconazol, Fluconazol,

Miconazol, Tiokonazol, Clotrimazol). Aceste medicamente sunt disponibile sub următoarele forme:

  • Pastile pentru administrare orală (de exemplu, Fluconazol) – de regulă, pentru a trata episoade candidozei la bărbaţi şi femei, se administrează o singură doză (1 comprimat) de medicament.
  • Comprimate vaginale şi supozitoare antifungice (de exemplu, Clotrimazol, Miconazol) – se utilizează ca un singur tratament sau în combinaţie cu pastile pentru administrare orală. De regulă, tratamentul durează de la o zi până la 14 zile, timp în care simptomele boli dispar totalmente.
  • Creme şi geluri cu medicamente antifungice (Clotrimazol, Pimafucin) – pot fi utilizate pentru a trata infecţia fungică la bărbaţi şi la femei.

Medicamente pentru tratamentul candidozei la femei, care se eliberează, la farmacii, fără prescripţie medicală

Substanţa activă Forma medicamentului Durata administrării
Butoconazol  Crema vaginală 2%, 5 g o dată pe zi, timp de 3 zile
Clotrimazol  Crema vaginală 1%, 5 g, o dată pe zi, timp de 7-14 zile
Miconazol Crema vaginală 2%, 5 g o dată pe zi, timp de 7 zile
Supozitoare, 100 mg 1 supozitor, o dată pe zi, timp de 7 zile
Supozitoare, 200 mg 1 supozitor, o dată pe zi, timp de 3 zile
Supozitoare, 1200 mg 1 supozitor, o dată
Tioconazol Crema vaginală 6,5 %, 5 g O aplicaţie

Tratamentul candidozei cronice (recurente)

Despre candidoză cronică (recurentă) se spune în cazul în care, într-un an se produc 4 sau mai multe episoade de boală. Candidoza cronică apare la mai puţin de 5% dintre femei.

În unele cazuri, agenţii candidozei cronice pot fi ciupercile de tipul Candida glabrata, care sunt mult mai rezistente la medicamentele antifungice decât agenţii tradiţionali ai candidozei, ciupercile Candida albicans. Pentru a identifica Candida glabrata, este necesar să efectuaţi o analiză specială.

În cele mai multe cazuri, femeile care suferă de candidoză cronică nu au alte boli care ar putea predispune la dezvoltarea candidozei. Cu toate acestea, în unele cazuri, candidoza cronică apare la femeile cu afecţiuni cronice (de exemplu, diabet zaharat), care, un timp îndelungat, se pot manifesta doar prin această tendinţă a dezvoltării candidozei.

În cazurile în care episoadele de candidoză se întâmplă mult mai des decât de 4 ori pe an, ar trebui să consultaţi medicul pentru un examen.

Tratamentul candidozei cronice se face după o schemă specială şi doar sub supravegherea medicului ginecolog. Utilizarea agenţilor convenţionali antifungici, care se eliberează din farmacii fără prescripţie medicală, în cazul candidozei cronice, poate fi ineficientă.

Schema tratamentului candidozei cronice

Faza iniţială

  • Supozitoare vaginale Clotrimazol 200 mg, o dată pe zi, timp de 10-14 zile;
    sau
  • Administrarea a 3 doze de Fluconazol 150 mg, în prima, a 4-a şi a 7-a zi de tratament;
    sau
  • Itraconazol 200 mg sub formă de comprimate, o dată pe zi, timp de 7 zile.

Faza de susţinere

  • Supozitoare vaginale Clotrimazol 500 mg, o dată pe zi, timp de 6 luni;
    sau
  • a câte un comprimat de Fluconazol 150 mg pentru administrare orala, o dată pe săptămână, timp de 6 luni;
    sau
  • Itraconazol 200 mg sub formă de comprimate, 1 comprimat de două ori pe zi, o zi pe lună, timp de 6 luni.

Spălăturile vaginale în tratamentul candidozei

Multe femei care se confruntă cu problema candidozei, recurg la spălături vaginale cu o soluţie de oţet sau de bicarbonat de sodiu. În ciuda faptului că efectuarea spălăturilor pentru tratamentul candidozei, la prima vedere, pare logică, această metodă de tratament, de fapt, este absolut inutilă şi chiar periculoasă. Spălăturile vaginale nu pot “spăla” infecţia fungică vaginală. Dimpotrivă, ele perturbează structura normală a microflorei vaginale şi creează condiţii favorabile pentru dezvoltarea candidozei şi a gardnerellei (Vezi şi Cât de sigure sunt spălăturile vaginale?).

Singura procedură igienică acceptabilă în timpul candidozei la bărbaţi şi la femei este spălarea organelor genitale externe, o dată pe zi, cu apă caldă şi cu săpun hipoalergenic.

Probioticele şi produsele care conţin lactobacterii vii în tratamentul candidozei

În ciuda convingerii comune că utilizarea diferitelor medicamente din grupul probioticelor (medicamente care conţin bacterii vii), precum şi a produselor speciale din lapte cu culturi vii de lactobacili, sunt eficace în tratamentul candidozei, studiile clinice privind utilizarea acestor metode de tratament nu au dovedit eficacitatea lor.

Aceste remedii pot fi recomandate doar ca un tratament complementar, dar în niciun caz, ca tratament principal.

Este oare necesar tratamentul în lipsa simptomelor, dar la depistarea ciupercilor în frotiul din vagin?

În cazurile în care analiza frotiului vaginal a depistat prezenţa ciupercilor de drojdie, dar femeia nu are simptome ale bolii şi se simte perfect sănătoasă, nu este nevoie de niciun tratament. Ciupercile patogene pot fi găsite în vagin la aproape fiecare a doua femeie sănătoasă şi, după cum s-a menţionat deja, sunt omniprezente. Nu există nicio modalitate (sau necesitate) pentru a elimina totalmente ciupercile de drojdie din vagin, deoarece acestea sunt prezente în cantităţi mici în organele sexuale ale oamenilor sănătoşi şi provocă boala numai în cazul creşterii active pe fondul deteriorării florei vaginale.

Este necesar să se aplice tratamentul pentru partenerul meu sexual dacă am candidoza?

În cazul în care un partener sexual nu are semne de boală, tratamentul nu este necesar.

Metodele populare de tratare a candidozei organelor genitale

În momentul de faţă, nu se cunoaşte niciun tratament eficient popular al candidozei. Eficacitatea imaginară a unor metode populare de tratament al candidozei, se explică prin faptul că, în multe cazuri, boala are o tendinţă de vindecare spontană. Ceea ce bolnavii consideră drept un efect de vindecare pe bază de reţetă populară, de fapt, este un proces natural, cauzat de capacitatea organismului uman de a se regenera şi de a elimina de la sine infecţia.

Marea majoritate a remediilor populare ale tratamentului candidozei organelor genitale, cunoscute în prezent, includ efectuarea spălăturilor vaginale (de exemplu, cu bicarbonat de natriu) sau introducerea în vagin a tampoanelor înmuiate în perfuzii medicinale. Ar trebui să menţionăm că asemenea tratament poate doar să agraveze starea de sănătate a femeii bolnave şi poate să conducă la dezvoltarea unor complicaţii grave (Vezi şi Cât de sigure sunt spălăturile vaginale).

Tratamentul candidozei genitale la bărbaţi

Pentru tratamentul candidozei la bărbaţi sunt utilizate, în mare parte, cremele (cum ar fi, Miconazol, Clotrimazol, Pimafucin). Crema se aplică pe zonele afectate ale penisului, de 2-3 ori pe zi. Înainte de a aplica crema, trebuie să vă spălaţi penisul (trebuie să fie dezgolit totalmente glandul penisului, îndepărtând prepuţul) cu apă caldă şi cu săpun şi să-l uscaţi bine cu un prosop.
De regulă, simptomele candidozei dispar în primele 2-5 zile de tratament. Dacă acest lucru nu se întâmplă, adresaţi-vă medicului.

Cum poate fi prevenită candidoza? Profilaxia

În scopul de a preveni candidoza, se recomandă:

  • Să purtaţi lenjerie de corp din bumbac, liberă
  • Să purtaţi blugii strâmţi cât mai rar
  • Să renunţaţi la spălăturile vaginale

Să limitaţi utilizarea diferitelor produse de igienă destinate pentru îngrijirea organelor sexuale (să vă spălaţi organele genitale doar cu apă caldă şi cu săpun hipoalergenic).

data publicării: