Versiunea arhivată

Explicaţia detaliată a candidozei diferitelor organe şi regiuni ale corpului uman: ce prezintă această infecţie, cât de periculoasă este, simptomele şi semnele, tratamentul


Datele actualizate cu privire la candidoza genitală pot fi accesate pe pagina Secreții vaginale. Ghid pentru femei.

 

Ce este Candidoza?

Candidoza – o boală răspândită a pielii şi a mucoaselor la copii şi la adulţi, agenţii patogeni ai căreia sunt fungii de tipul drojdiilor, de genul Candida, (în special, specia Candida albicans)Ciupercile patogene candida sunt larg răspândite în natură şi pot fi găsite în gură, în intestin, în organele genitale şi pe pielea persoanelor sănătoase.

Candidoza poate afecta toate organele şi ţesuturile corpului uman, inclusiv, organele interne, creierul, ochii etc., dar cazurile răspândirii infecţiei în adâncul corpului uman sunt extrem de rare. Candidoza apare cel mai adesea sub formă de infecţie superficială a pielii, a unghiilor şi a membranelor mucoase ale gurii şi ale organelor genitale.

De cele mai multe ori candidoza apare la nivelul următoarelor organe:

 • candidoza organelor genitale (aftele organelor genitale);
 • candidoza orală (aftele bucale);
 • candidoza pliurilor pielii (intertrigo) şi erupţii cutanate de scutec.
Infecţiile cu Candida, de regulă, răspund bine la tratament şi nu cauzează prejudicii grave pentru sănătate. Aşa cum va fi arătat mai jos, doar în cazuri rare (mai ales, la persoanele cu sistemul imunitar slăbit), candidoza poate pătrunde în sânge şi duce la dezvoltarea unei infecţii foarte periculoase şi, de multe ori, fatale pentru întregul organism.

Ce factori conduc la apariţia candidozei?

În organismul omului sănătos, potenţialul agresiv al drojdiilor este întotdeauna blocat de sistemul imunitar şi de barierele naturale antimicrobiene (pielea sănătoasă, mucoasele cu mecanismele lor de apărare, microflora normală). Din acest motiv, dezvoltarea candidozei, la persoanele cu funcţionarea normală a sistemului imunitar, şi cu o piele şi mucoase sănătoase, este foarte rară.

Cauzele apariţiei candidozei pot fi anumite boli, care conduc la scăderea capacităţii de apărare sau la dereglarea compoziţiei microflorei din organismul uman şi, astfel, creează condiţii favorabile pentru dezvoltarea ciupercilor.

Cele mai frecvente cauze a candidozei sunt:

 1. La copiii, precum şi la adulţii obezi, dezvoltarea candidozei este promovată de temperatura crescută şi de umiditatea sporită între cutele pielii din zona genitală, în regiunea inghinală, în zona abdominală;
 2. Leziunile pielii şi ale mucoaselor (leziuni în cavitatea bucală sau în zona genitală);
 3. Schimbarea compoziţiei microflorei normale a cavităţii bucale, a pielii şi a organelor genitale pe fondul tratamentului cu antibiotice;
 4. Reducerea protecţiei imune pe fondul bolilor cronice (diabetul zaharat, tratamentul cancerului);
 5. Defecte congenitale ale sistemului imun.

Candidoza pielii

Candidoza pielii (termenul medical intertrigo), este una dintre cele mai comune forme ale infecţiei fungice la copii şi la adulţi.

Principalele simptome ale candidozei pielii sunt:

 1. Apariţia mâncărimii severe şi roşeaţa pielii din regiunea inghinală, în zona organelor genitale, subsuoară, sub sâni la femei, între fese şi în pliurile pielii la copiii şi la persoanele obeze.
 2. Pielea afectată de candidoză devine, treptat, mai dură, din cauza excoriaţiilor (zgârieturilor formate în rezultatul scărpinării). În jurul inflamaţiei severe a părţii centrale a candidozei cutanate pot fi văzute, de obicei, multe puncte roşii, care cresc treptat, fuzionează cu altele şi lărgesc limitele zonei afectate.

În cazuri rare, la pacienţii cu sistemul imun grav slăbit, candidoza pielii captează cea mai mare parte a suprafeţei pielii corpului, a braţelor, a picioarelor şi a feţei.

Destul de des, candidoza afectează pielea de pe palme, pielea dintre degete, precum şi unghiile. Candidoza palmelor se dezvoltă mai des la oamenii care, din cauza profesiei lor, sunt frecvent în contact cu apa sau cu produsele care conţin o cantitate mare de drojdie (de exemplu, lucrătorii din industria vinului sau a panificaţiei). Palmele şi spaţiile dintre degete, afectate de candidoză, se inflamează sever, apare senzaţia de mâncărime, stratul superficial al pielii acestora se exfoliază şi descoperă răni extrem de dureroase şi fisuri.

Extinsă la pielea din jurul unghiilor şi pe unghii, infecţia cu Candida conduce la inflamarea lor: pielea din jurul unghiilor devine edematoasă, de culoare roşie sau violetă, foarte dureroasă şi cu senzaţie de mâncărime. Unghiile afectate de Candidoză devin mai subţiri, îşi pierd luciul, devin neuniforme şi, în cele din urmă, se desprind.

Dacă aţi observat unele simptome similare, ar trebui să vă adresaţi dermatologului. Nu încercaţi să vă auto-trataţi.

Există multe alte boli ale pielii care se pot manifesta prin simptome foarte asemănătoare cu simptomele de candidoză, dar care necesită un tratament totalmente diferit.

Tratamentul candidozei pielii

Cea mai eficientă metodă de tratament al candidozei pielii şi a unghiilor sunt unguentele şi cremele cu medicamente antifungice (Miconazol, Clotrimazol, Ketoconazol, Nistatina). În cazurile severe ale bolii, pentru tratarea candidozei pielii poate fi utilizat Itraconazol sub formă de comprimate.

Itraconazolul este deosebit de eficient în cazul candidozei unghiilor.

Dermatita de scutec

Dermatita de scutec este o inflamaţie a pielii în regiunea feselor şi a organelor genitale (sub scutec), care, de multe ori apare la copiii mai mici de 1 an. În apariţia dermatitei de scutec, infecţia Candida albicans joacă un rol-cheie.

O explicaţie detaliată a semnelor şi a simptomelor dermatitei de scutec, a acţiunilor pe care ar trebui să le întreprindeţi pentru a ajuta copilul dumneavoastră şi a cazurilor în care trebuie să vă adresaţi medicului, este prezentată în articolul: Dermatita sugarului.

Candidoza cavităţii bucale (stomatita) şi a faringelui

Candidoza cavităţii bucale şi a faringelui (afte bucale, stomatita candidozică, candidoza limbii), este deosebit de frecventă la copiii mici. Conform datelor actuale, candidoza orală afectează aproximativ 30% dintre toţi nou-născuţii.

La copiii mai mari şi la adulţi, candidoza orală se întâlneşte rar.

Manifestarea principală a stomatitei candidozice este formarea pe mucoasa gurii (pe partea interioară a buzelor, pe gingii, la nivelul limbii) a unor depuneri albicioase care acoperă zonele iritate, pruriginoase, dureroase.

Mai puţin frecvente sunt aşa simptome, precum apariţia petelor persistente roşii pe cerul gurii şi pe palatul moale, apariţia zonelor de inflamaţie şi umflarea palatului dur în locurile de contact cu dinţii, apariţia fisurilor în colţurile gurii, care nu se vindecă mult timp.

Tratamentul candidozei orale

Cea mai eficientă metodă a tratamentului candidozei cavităţii bucale şi a faringelui este utilizarea suspensiilor preparatelor antifungice (Nistatina, Clotrimazolul) pentru tratamentul leziunilor, sau administrarea medicamentelor antifungice sub formă de comprimate orale (Fluconazolul, Itraconazolul), în cazurile severe ale bolii.

Doza şi durata administrării medicamentelor enumerate mai sus le stabileşte medicul.

Dacă observaţi la Dvs. sau la copilul Dvs. simptome similare, citiţi recomandările noastre în articolul Stomatita la copii şi la adulţi. După cum se va demonstra în acest articol, cauzele apariţiei leziunilor albicioase în gură pot fi şi alte boli, care necesită un tratament totalmente diferit de cel al tratamentului candidozei. De asemenea, în acest articol vom arăta în cazul căror simptome ar trebui să solicitaţi asistenţa medicală.

Candidoza esofagului, a stomacului şi a intestinului

Candidoza esofagiană este relativ rară şi, de cele mai dese ori, se întâlneşte la pacienţii cu sistemul imunitar slăbit sever (pacienţii care se tratează de cancer, pacienţii care administrează antibiotice un timp îndelungat etc.).
Cele mai frecvente simptome ale candidozei esofagiene sunt:

 • dificultatea la înghiţire, care treptat se intensifică
 • durerile în timpul înghiţirii
 • durerile la nivelul sternului
 • durerile în partea de sus a abdomenului
 • greaţa şi vome frecvente

Candidoza stomacului şi a intestinului este foarte rară şi, de regulă, se întâlneşte la pacienţii cu tumori ale tractului gastro-intestinal.

Principalele simptome ale posibilei candidoze a stomacului şi a intestinului pot fi:

 • durerile persistente în abdomen
 • greaţa şi voma frecvente
 • febra şi frisoanele îndelungate

Detectarea ciupercilor de genul Candidei în masele fecale ale copiilor (inclusiv, ale nou-născuţilor), sau ale adulţilor nu poate fi considerată ca un semn al candidozei intestinale. Potrivit unor date curente, ciupercile de drojdie pot fi găsite în intestinele la aproape 50% dintre copiii şi adulţii sănătoşi, şi, în acest caz, sunt considerate o componentă acceptabilă a microflorei intestinale.

Detectarea Candida albicans în fecalele unui copil sau ale unui adult, fără de simptome ale candidozei intestinale, nu are nevoie de niciun tratament.
Dacă observaţi simptome similare cu acele ale candidozei esofagului, ale stomacului sau ale intestinelor, ar trebui să consultaţi un medic. Candidoza tractului gastro-intestinal poate fi foarte periculoasă şi apare, de regulă, pe fondul altor boli grave; din aceste considerente, un tratament eficient este posibil doar sub supraveghere medicală.

Tratamentul candidozei esofagiene, a stomacului şi a intestinelor

Tratamentul candidozei esofagiene, a stomacului şi a intestinului, la pacienţii cu diagnosticul confirmat, se efectuează cu preparatele antifungice (Fluconazol, Micafungin, Caspofungină, etc.) sub formă de pastile sau sub formă de injecţii ale acestor medicamente, în cazul în care pacientul nu poate administra oral medicamentele din cauza, fie că a vărsăturilor, fie că a dificultăţilor la înghiţire.

Doza şi durata administrării medicamentelor enumerate mai sus le stabileşte medicul.

Dieta acid lactică în tratamentul candidozei esofagiene şi a intestinului, precum şi administrarea suplimentelor probiotice, ca o metodă de tratament al candidozei a tractului gastro-intestinal sunt ineficiente.

În prezent, nu sunt cunoscute remedii populare eficiente pentru tratamentul candidozei esofagiene şi a intestinului.

Candidoza căilor respiratorii

Candidoza căilor respiratorii apare foarte rar şi, de regulă, doar la persoanele cu sistemul imunitar grav slăbit.

Infecţia cu Candida poate afecta sistemul respirator pe toată lungimea lui: de la rinofaringe şi laringe până la plămâni.

Candidoza rinofaringelui

Principalele simptome şi semne ale candidozei rinofaringelui sunt:

 • congestia nazală persistentă şi secreţiile sărace de mucus
 • tendinţa spre recidive frecvente ale anginei micotice

Laringita candidozică

Principalele simptome şi semne ale laringitei candidozice sunt:

 • Dureri persistente în gât
 • Răguşeală persistentă şi în creştere

Traheita şi bronşita candidozice

Principalele simptome şi semne ale traheitei şi bronşitei candidozice sunt:

 • Tusea umedă persistentă
 • Dureri în piept

Pneumonia candidozică

Principalele simptome şi semne ale pneumoniei candidozice sunt:

 • Tusea umedă persistentă
 • Dureri în piept
Tratarea candidozei căilor respiratorii se efectuează prin utilizarea pastilelor sau injecţiilor cu medicamente antifungice.

Dacă aţi observat simptome similare, adresaţi-vă imediat medicului.

Candidoza genitală la bărbaţi şi la femei

Candidoza genitală (candidoza urogenitală) este una dintre cele mai frecvente infecţii vaginale la bărbaţi şi la femei.

Simptomele candidozei vaginale la femei:

 • secreţiile vaginale albicioase, brânzoase
 • iritaţia şi mâncărimea în zona inghinală;

Simptomele inflamaţiei candidozice a penisului la bărbaţi

 • iritaţia severă a pielii glandului penian
 • apariţia regiunilor dureroase şi înroşite
 • pruritul, durerile în timpul actului sexual
 • formarea unei cantităţi mari a depunerilor albicioase

Tratamentul candidozei genitale la bărbaţi şi la femei se realizează cu creme antifungice (Miconazol, Ketoconazol), timp de 5-7 zile, sau cu o doză unică de Fluconazol în pastile.

O descriere detaliată a tuturor simptomelor posibile ale candidozei genitale şi tratamentul eficient al bolii este prezentată în articolul: Candidoza genitală la bărbaţi şi la femei.

Candidoza cronică a pielii şi a mucoaselor

Candidoza cronică a pielii şi a membranelor mucoase sunt relativ rare şi sunt specifice persoanelor cu un sistem imunitar slăbit pe fondul bolilor endocrine diverse (hipotiroidism, diabet zaharat) şi al bolilor autoimune. Infecţia, de regulă, începe în copilărie.

Dezvoltarea candidozei cronice la adulţi apare pe fondul unor boli, cum ar fi timomul, miastenia gravis, bolile de sânge.

Simptomele şi semnele candidozei cronice pot include: episoade frecvente ale stomatitei, îngroşarea, opacifierea şi distrugerea unghiilor, formarea rulourilor dureroase, inflamate în jurul unghiilor, inflamarea şi îngroşarea unor secţiuni ale pielii, căderea părului.

Principala metodă a tratamentului candidozei cronice sunt medicamentele antifungice sub formă de injecţii sau de tablete pentru administrare pe cale orală. Cele mai eficiente medicamente pentru tratamentul candidozei cronice sunt Amfotericina B şi Ketoconazolul. Ambele aceste medicamente sunt toxice. Din aceste considerente, administrarea lor este posibilă doar sub supravegherea medicului. Din păcate, de multe ori, după întreruperea tratamentului antifungic boala se repetă din nou.

O eficienţă mai mare o are tratamentul candidozei cronice combinat, în care preparatele antifungice, enumerate mai sus, sunt combinate cu preparatele imunomodulatoare (de exemplu, Transfer Factor) care au o activitate antifungică pronunţată.

Candidoza sistemică

În unele cazuri, la pacienţii cu imunitate foarte slabă, infecţia cu Candida pătrunde în fluxul sanguin şi se răspândeşte la toate organele interne (candidoza sistemică). Candidoza sistemică este o boală foarte severă, cu un risc ridicat de deces.

Tratamentul candidozei sistemice include mai multe medicamente antifungice administrate intravenos, precum şi măsuri destinate să susţină funcţiile vitale ale pacientului.

Diagnosticul candidozei

Diagnosticul şi tratamentul candidozei le efectuează medicul dermatolog, precum şi, în funcţie de organul afectat, medicul stomatolog, medicul ginecolog, medicul terapeut.

De regulă, pentru a diagnostica candidoza, medicului îi este suficient să examineze pacientul şi să colecteze datele despre istoricul bolii. Pentru a confirma diagnosticul de infecţie cu Candida, se desfăşoară examenul microbiologic (examinarea la microscop şi însămânţarea pe mediu) al unor specimene colectate de pe leziunile pielii şi ale mucoase.

În cazurile candidozei cronice sau ale recidivelor frecvente ale candidozei pielii şi a mucoaselor, ar putea fi necesare investigaţii suplimentare, pentru a stabili cauzele posibile ale tulburărilor de imunitate şi de metabolism la persoana bolnavă.

Aşa cum s-a arătat mai sus, pentru fiecare dintre formele candidozei există tratamente specifice.

Cu excepţia cazurilor candidozei genitale la bărbaţi şi femei şi a candidozei cavităţii bucale la copii, tratamentul cărora este posibil la domiciliu, tratamentul candidozei necesită participarea obligatorie a unui medic specialist.

data publicării: