Explicaţia detaliată a cancerului gastric (cancerul de stomac): cauzele, simptomele şi semnele, etapele (stadiile dezvoltării), posibilităţile de tratament, pronosticul

Ce este cancerul gastric?

Cancerul gastric este o tumoare malignă, care se dezvoltă în stomac.

Ca prevalenţă, în lume, cancerul gastric se situează pe locul al patrulea, după cancerul pulmonar, cancerul mamar şi cancerul de colon (intestinul gros).

Cauzele de dezvoltare a cancerului gastric

De regulă, boala se dezvoltă sub influenţa simultană a mai multor cauze, dar nici una dintre aceste cauze, fiind luată separat, n-ar provoca cancer.

Cancerul gastric şi infecţia Helicobacter pylori

Este cunoscut faptul că infecţia Helicobacter pylori este una dintre cauzele principale ale apariţiei gastritei şi a ulcerului gastric. La persoanele care suferă de aceste boli (în special, gastrită atrofică şi ulcer), riscul dezvoltării cancerului gastric este foarte mare.

Cancer gastric care s-a dezvoltat dintr-un ulcer, în partea de jos a stomacului

Ulcerul duodenal degenerează în cancer extrem de rar.

Trebuie să menţionăm faptul că riscul dezvoltării cancerului la persoanele care nu suferă nici de gastrită, nici de ulcer gastric, nu se exclude.

Modul în care alimentaţia influenţează dezvoltarea cancerului gastric

Cercetările în domeniu arată că consumul unor produse, precum murăturile, legumele conservate, peştele sărat, produsele afumate, sporeşte riscul dezvoltării cancerului. Datorită răspândirii largi şi datorită utilizării frigiderelor moderne s-a redus necesitatea conservării produselor alimentare, ceea ce a micşorat, în zilele de azi în comparaţie cu timpurile trecute, numărul cazurilor îmbolnăvirii de cancer.

Consumul, în cantităţi mari, a legumelor şi a fructelor proaspete, pare, dimpotrivă, să diminueze riscul dezvoltării cancerului.

Cancerul gastric şi fumatul

Multiplele studii au demonstrat faptul că riscul apariţiei cancerului gastric creşte proporţional cu vechimea fumatului şi cu numărul de ţigări fumate pe zi. Renunţarea la fumat micşorează riscul îmbolnăvirii de cancer gastric.

Alte cauze ale cancerului gastric

Riscul dezvoltării cancerului gastric creşte şi în cazurile în care:

  • Persoana este obeză;
  • Persoana a avut, în trecut, intervenţii chirurgicale la stomac;
  • Una sau mai multe rude apropiate ale persoanei au suferit de cancer gastric;
  • Unele forme extrem de rare ale cancerului gastric pot fi cauzate de infecţia cu virusul Epstain-Barr;
  • Persoana, fie trăieşte în zona de contaminare radioactivă, fie este în contact cu materiale radioactive.

Simptomele şi semnele dezvoltării cancerului gastric

În cazul în care ulcerul degenerează în cancer, primele simptome ale cancerului, practic, nu se deosebesc de simptomele ulcerului. Din această cauză, bolnavii de ulcer nu atrag mare atenţie la aceste simptome, considerându-le ca semne “nepericuloase” a unui episod repetat de acutizare a ulcerului.

Printre primele semne ale cancerului gastric sunt:

  • Senzaţia de stomac supraîncărcat după masă;
  • Greaţa şi voma care apar frecvent şi inexplicabil;
  • Dureri surde în abdomen;
  • Voma cu urme de sânge, mase fecale lichide de culoare neagră.
Este important!
Unele semne ale transformării ulcerului în cancer se manifestă prin următoarele fenomene:

  • Caracterul durerilor specifice ulcerului, treptat, se modifică. De exemplu, aceste dureri devin mai îndelungate şi mai surde, se pierde legătura dintre apariţia lor şi alimentaţie, creşte frecvenţa apariţiei durerilor în timpul somnului.
  • Aţi observat apariţia, fie a scaunului lichid de culoare neagră, fie a vărsăturilor cu urme de sânge.
  • În urma analizelor de sânge vi se depistează anemia.
  • Brusc şi inexplicabil, scădeţi în greutate;
  • Brusc, nu vă mai plac unele alimente pe care le-aţi preferat odinioară.

Simptomele mai târzii ale cancerului pot fi:

  • Voma persistentă (deseori, cu urme de sânge);
  • Scăderea evidentă în greutate;
  • Îngălbenirea pielii (apariţia icterului), creşterea abdomenului în dimensiuni (semnul răspândirii tumorilor metastatice în ficat şi ductul biliar);
  • Durerile în zona sternului, dispneea (semnele răspândirii tumorilor metastatice în plămâni).
Fiţi atenţi!
În majoritatea cazurilor, nu există nicio posibilitate de diagnosticare a cancerului gastric numai în baza primelor simptome, de aceea, dacă suferiţi de ulcer gastric timp de câţiva ani, treceţi, neapărat, un control medical.

Analizele şi investigaţiile în scopul diagnosticării cancerului gastric

Cancerul gastric poate fi diagnosticat de medicul, fie gastroenterolog, fie terapeut, dar tratamentul acestei boli îl realizează medicii oncologi. Pentru diagnosticul bolii şi determinarea cauzelor apariţiei acesteia, medicul poate să vă recomande următoarele analize şi teste medicale:

Gastroscopie cu biopsie

În scopul diagnosticării cancerului gastric, gastroscopia este cea mai sigură investigaţie care permite depistarea bolii în peste 95% de cazuri. Pentru efectuarea gastroscopiei, în stomacul pacientului se introduce, prin gură, o sondă specială. Popular, această analiză este numită “să înghiţi chişca”. Descrierea detaliată a gastoscopiei, cum trebuie să vă pregătiţi de analiză şi ce pot însemna rezultatele investigaţiei le găsiţi în articolul Descriere detaliată a gastroscopiei (endoscopie digestivă superioară).

În timpul investigaţiei, medicul, pentru a distinge ulcerul de cancer, ia un fragment de ţesut (biopsie) din interiorul leziunii ulceroase. Aceste ţesuturi se trimit în laborator pentru o investigaţie histologică. Fragmentele ţesutului, în laborator, se prelucrează cu coloranţi speciali şi se analizează sub microscop. Celulele canceroase se deosebesc de cele normale şi pot uşor fi observate. Rezultatele investigaţiilor histologice sunt gata în timp de 1-2 săptămâni, de aceea medicul, ca să le comunice rezultatele acestei investigaţii pacientului, îl invită la o consultaţie repetată.

Formele histologice ale cancerului gastric

Rezultatele analizei histologice permit determinarea formei histologice a cancerului, cu alte cuvinte, permit determinarea tipului celulelor şi tipului ţesuturilor constituente ale tumorii. Determinarea formei histologice a cancerului are o mare importanţă pentru planificarea corectă a tratamentului şi pentru prognosticarea însănătoşirii.

  1. Cea mai răspândită formă histologică a cancerului gastric este adenocarcinomul (aproximativ 90-95% din numărul total de cazuri). Această formă se dezvoltă pornind de la celulele mucoasei gastrice. Adenocarcinomul există în mai multe variante: mucinos, papilar, difuz (cu “celule în inel cu pecete”), nediferenţiat. Cea mai periculoasă dintre formele adenocarcinomului este forma nediferenţiată.
  2. În unele cazuri rare, cancerul gastric poate fi limfom, cu alte cuvinte, se dezvoltă din la celulele ţesutului, responsabil de protecţia imună a stomacului.
  3. De asemenea, formele mai rar întâlnite sunt leiomiomul şi leiomiosarcmul (tumorile care se dezvoltă din celulele muşchilor stomacului).

Analizele la Helicobacter pylori

În urma diagnosticului şi a extirpării cancerului gastric la un stadiu începător de dezvoltare, medicul poate să vă solicite analizele la Helicobacter pylori:

  • Testul respirator la Helicobacter pylori
  • Analiza sângelui la anticorpi (IgG) împotriva Helicobacterului pylori
  • Analiza materiei fecale pentru a identifica fragmente de Helicobacter pylori

În cazurile în care se depistează infecţia respectivă, se efectuează un tratament special, descris în articolul Ulcerul gastric, care eradichează infecţia şi, prin urmare, reduce riscul de recidivă a cancerului.

Descrierea detaliată a analizelor la helicobacterioză şi explicaţiile referitor la rezultatele acestor investigaţii sunt prezentate în articolul Helicobacter pylori (helicobacterioză): diagnostic şi tratament.

Radiografia organelor interne cu utilizarea substanţei de contrast

Această investigaţie permite obţinerea unor imagini ale stomacului şi ale primelor porţiuni ale intestinului, ceea ce ajută la diagnosticarea cancerului în aproximativ 75% din numărul total de cazuri. Înainte de investigaţie, pacientului i se administrează o anumită cantitate de lichid, culoarea căruia seamănă cu culoarea varului. Acest lichid (substanţa de contrast în care se conţine bariu) ajută la evidenţierea leziunilor canceroase de pe pereţii stomacului şi ai intestinului. Actualmente, o astfel de investigaţie se utilizează doar în cazurile în care nu există posibilitatea efectuării endoscopiei digestive superioare (gastroscopiei).

Stadiile dezvoltării cancerului gastric şi prognosticul însănătoşirii

Prognosticul vindecării şi durata vieţii de după tratamentul cancerului depind de doi factori:

  • Cât de adânc a penetrat cancerul în pereţii stomacului;
  • A reuşit sau nu să răspândească metastaze la ganglionii limfatici şi la organele din jur.

Aceşti factori se determină în urma investigaţiilor, şi anume acestea stau la baza stabilirii stadiului de dezvoltare a cancerului.

Stadiile dezvoltării cancerului gastric

Stadiul 0 Cancerul nu iese în afara mucoasei gastrice. Prognosticul de recuperare deplină este mai mare de 90%
Stadiul 1 Tumoarea penetrează în adâncul mucoasei gastrice şi se extinde la ganglionii limfatici din jurul stomacului. Prognosticul de recuperare deplină este între 60 şi 80%.
Stadiul 2 Tumoarea penetrează în adâncul mucoasei gastrice, ajunge la peretele stomacului şi se extinde la ganglionii limfatici din jurul stomacului. Prognosticul de recuperare deplină este între 30 şi 40%.
Stadiul 3 Tumoarea penetrează în toată profunzimea peretelui stomacului şi se extinde la ganglionii limfatici din jurul stomacului. Prognosticul de recuperare deplină este aproximativ 10-20%.
Stadiul 4 Tumoarea se extinde la organele din jur şi dă metastaze. Prognosticul de recuperare deplină este aproximativ 5%.

Prognosticul de recuperare în cazul formelor bine diferenţiate ale cancerului este mai mare decât în cazul formelor diferenţiate slab.

Cancerul gastric cu metastaze

În cazul cancerului gastric, metastazele se răspândesc în plămâni, în ficat şi în ganglionii limfatici din jurul stomacului. Apariţia de metastaze reduce prognosticul de recuperare.

Tratamentul cancerului gastric

Tratamentul cancerului gastric se stabileşte în funcţie de stadiul dezvoltării tumorii şi de starea bolnavului. Unele posibilităţi ale tratamentului cancerului gastric sunt descrise mai jos.

Intervenţia chirurgicală

Tipul intervenţiei chirurgicale în cazul cancerului gastric se determină în funcţie de localizarea tumorii şi de stadiul dezvoltării acesteia.
În majoritatea cazurilor, în scopul salvării vieţii pacientului, chirurgii extirpează complet, fie stomacul, fie stomacul împreună cu esofagul (dacă tumoarea se situează în partea superioară a stomacului). Dacă tumoarea se situează în partea inferioară a stomacului, este posibil să se păstreze o treime de stomac.

Chimio şi radioterapia cancerului gastric

În scopul sporirii eficacităţii intervenţiei chirurgicale şi a îmbunătăţirii prognosticului de recuperare a pacientului, în urma intervenţiei medicii pot să vă prescrie o cură suplimentară, fie de chimioterapie, fie de terapie cu raze x (radioterapia, iradierea).

Studiile clinice demonstrează faptul că şedinţele radioterapiei (cu doza totală a radiaţiei de 40 gray) şi ale chimioterapiei (5-fluorouracil, Leucovorin), sporesc şansele de vindecare a pacientului şi reduc riscul reapariţiei tumorii.

Tratamentul cancerului gastric cu stadiul avansat de dezvoltare

Tratamentul cancerului gastric cu stadiul de dezvoltare avansat (3-4), deşi, este foarte dificil, totuşi, este posibil. În asemenea situaţii se prescriu cure de chimioterapie (cisplatina, epirubicina, irinotecanul, docetaxelul, oxaliplatinul).

data publicării: