Calciu și vitamina D pentru adulți și pentru copii de diferite vârste. Răspunsuri la cele mai importante întrebări

DESPRE ACEASTĂ VERSIUNE A ARTICOLULUI

Data ultimei actualizări:

Volum: 27 paginiPagini convenționale, cu un volum aproximativ egal cu cel al unei pagini de carte.

CUM A FOST SCRIS ACEST ARTICOL?

Acest articol a fost scris în conformitate cu viziunea noastră despre rolul pe care informația obiectivă îl poate avea în luarea deciziilor medicale personale. Aflați mai multe despre procesul de scriere a articolelor și despre autori.

Textul articolului nu conține publicitate ascunsă. Vedeți Dezvăluirea informațiilor financiare.

APRECIEREA CITITORILOR

(Instrument nou) Indicați cât de mulțumit(ă) sunteți de faptul că ați găsit acest articol și/sau scrieți o recenzie

Apreciere medie: 4.8. Pe baza a 6 voturi.
Se încarcă...

Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere:
Verificati aici.

Cuprins:

Datele-cheie ale acestui articol

Înainte de a trece la recomandările practice privitor la dozajul și modul de administrare a calciului și a vitaminei D de către copii și adulți, vom prezenta o serie de date-cheie referitoare la importanța acestor substanțe pentru organismul uman. Familiarizați-vă neapărat cu toate aceste date, pentru a nu pierde din vedere informații importante și pentru a înțelege mai bine sfaturile pe care vi le vom oferi mai jos.

Pentru adulți și copii este important nu doar calciul, dar și vitamina D

Zilnic, mii de oameni caută în internet informații privind calciul, perioada și modul de administrare a acestei substanțe, medicamentele și alimentele care îl conțin, asimilarea acestuia în organism, cantitatea de calciu pe care trebuie să o adminsitreze copiii sau adulții, modalitățile de creștere a nivelului de calciu etc.. În același timp, foarte puțini întreabă despre importanța vitaminei D pentru sănătatea adulților.

Cu toate acestea, atât calciul, cât și vitamina D, au o foarte mare importanță pentru sănătatea adulților și copiilor, după cum vom arăta ceva mai jos. Dat fiind că metabolismele acestor substanțe în organism sunt strâns legate între ele, asimilarea adecvată a calciului nu poate avea loc fără o cantitate adecvată de vitamina D. De aceea, mai jos, vă vom oferi recomandări nu numai privind calciul, ci și privind vitamina D.

În organismul uman, calciul și vitamina D nu mențin doar densitatea țesuturilor osoase, ci îndeplinesc și o serie de alte funcții importante

Potrivit unei păreri general acceptate de publicul larg, calciul este considerat drept elementul «care asigură soliditatea și durabilitatea dinților și a oaselor», pe când vitamina D este o substanță administrată profilactic doar sugarilor și bebelușilor pentru «a-i feri de rahitism».

În această privință, trebuie să spunem următoarele: calciul și vitamina D au, într-adevăr, o importanță critică pentru menținerea densității normale a țesuturilor osoase (dinții și oasele) la copii și la adulți, dar, după cum vom arăta mai jos, în organismul oamenilor de toate vârstele, ambele substanțe îndeplinesc nu numai această, dar și alte funcții importante. De exemplu, în organismul gravidelor, calciul reprezintă un factor de protecție important împotriva hipertensiunii arteriale. În organismul oamenilor de vârstă mai înaintată, vitamina D menține forța musculară necesară care asigură mersul și ținuta normală, echilibrul, protejându-i de căzături. În cazul sugarilor, vitamina D este importantă nu numai ca factor ce contribuie la creșterea oaselor, dar și ca o componentă a mecanismului de protecție împotriva infecțiilor.

În prezent, se efectuează o mulțime de cercetări care studiază influența vitaminei D asupra unor aspecte-cheie ale sănătății umane (imunitatea, protecția împotriva cancerului, prevenirea maladiilor cardiovasculare etc.)

Depășirea dozei recomandate de calciu poate exercita o influență negativă asupra sănătății dvs.

Excesul de calciu poate fi la fel de periculos ca și insuficiența acestui element. Din păcate, «tradiția» larg răspândită de administrare a suplimentelor cu calciu în «scopuri profilactice» dăunează deseori sănătății oamenilor, deoarece oamenii care iau aceste suplimente introduc în organism cantități excesive de calciu.

Suplimentele cu calciu trebuie considerate drept medicamente. Acestea nu trebuie administrate fără a ști dozajul și cantitatea exactă de calciu de care aveți nevoie anume dvs..

Necesarul zilnic de vitamina D poate fi cu mult mai mare decât normele acceptate în prezent. Mulți oameni suferă de deficit de vitamina D fără să o știe

Studiile științifice efectuate în ultima vreme arată că doza zilnică de vitamina D, potrivit standardelor medicale mai vechi, dar încă în vigoare, ar putea fi insuficientă pentru manifestarea deplină a influenței pozitive pe care o are această substanță asupra sănătății oamenilor de vârste diferite.

Mai mult, în cadrul studiilor epidemiologice, s-a constatat că mulți adulți suferă de un grav deficit de vitamina D și nici măcar nu-și dau seama despre aceasta.

E mult mai bine să administrați calciu cu alimente și mai puțin cu suplimente

După cum vom arăta mai jos, suplimentele cu calciu ar putea provoca unele efecte secundare, profilul de siguranță al acestor medicamente nefiind deocamdată stabilit cu exactitate. De aceea, în prezent, specialiștii recomandă completarea necesarului de calciu în primul rând pe contul alimentelor bogate în această substanță.

E mult mai bine să administrați vitamina D cu suplimente speciale și făcând băi de soare

Necesarul zilnic de vitamina D este greu de acoperit doar pe contul alimentelor. Din acest motiv, pentru a preveni deficitul acestei substanțe în organism, specialiștii recomandă expunerea dozată la soare și administrarea unor suplimente speciale cu vitamina D.

Răspunsuri la întrebări privind metabolismul calciului și al vitaminei D în organism

Recomandările prezentate în articolul de față se bizuie pe rezultatele unui șir întreg de studii științifice care au demonstrat că vitamina D și calciul joacă un rol important în menținerea unei stări normale a oaselor la copii și la adulții de toate vârstele.

Insuficiența calciului și/ sau a vitaminei D poate declanșa o reducere critică a densității minerale a oaselor la adulți (iar aceasta sporește, la rândul său, probabilitatea fracturilor) și poate provoca tulburări grave în dezvoltarea scheletului la copii (rahitismul).

Mai jos, vom arăta care este necesarul de calciu și de vitamina D pentru oameni de vârste diferite și din ce surse e mai bine să obținem aceste substanțe.

De ce este nevoie de calciu și de vitamina D în organismul uman?

Funcția principală a calciului și a vitaminei D în organismul uman constă în menținerea densității minerale normale a țesuturilor osoase.

În afară de aceasta, calciul participă la procesul de transmitere a impulsurilor nervoase, la contracția și relaxarea mușchilor, la procesul secreției hormonale, la coagularea sângelui (acest lucru este important pentru oprirea hemoragiilor etc.), la reglarea tensiunii arteriale ș.a..

Vitamina D este necesară, în principal, pentru asimilarea de către organismul uman a calciului din alimente și depunerea acestuia în oase.

În afară de aceasta, în cadrul cercetărilor științifice s-a stabilit că receptori apți să interacționeze cu vitamina D există aproape în toate organele și țesuturile organismului uman, inclusiv în celulele sistemului imunitar, în celulele pancreasului, care secretă insulină, în intestin, în prostată, în glandele mamare la femei. Funcția vitaminei D în aceste organe ale corpului nu este, deocamdată, cunoscută, dar se presupune că substanța dată joacă un rol important în reglarea proceselor de diviziune și creștere celulară, precum și în protecția imunitară împotriva cancerului și a infecțiilor.

Care este necesarul zilnic de calciu și de vitamina D pentru adulți și pentru copii?

Bărbați și FemeiGravideFemei care alăpteazăCopii

  Calciu (mg/ zi) Vitamina D (IU/ zi)
De la 19 ani la 50 ani 1000 De la 600 la 2000.  Doza maximală: 4 000
De la 51 ani la 70 ani 1200 De la 600 la 2000.  Doza maximală: 4 000
Peste 70 ani

1200

De la 800 la 2000. Doza maximală: 4 000
Sub 18 ani 1300 De la 600 la 2000. Doza maximală: 4 000
Peste 18 ani 1000 De la 600 la 2000. Doza maximală: 4 000
Sub 18 ani 1300 De la 600 la 2000. Doza maximală: 4 000
Peste 18 ani 1000 De la 600 la 2000. Doza maximală: 4 000
De la naștere până la 6 luni 200 Nu mai puțin de 400. Doza maximală: 1000
De la 6 luni până la 1 an 260 Nu mai puțin de 400. Doza maximală: 1500
De al 1 an până la 3 ani 600 Nu mai puțin de 600. Doza maximală: 2500
De la 3 ani până la 8 ani 1000 Nu mai puțin de 600. Doza maximală: 3000
De la 9 ani până la 18 ani 1300 Nu mai puțin de 600. Doza maximală: 4000

Cum se asimilează calciul? Cum are loc metabolismul calciului în organismul uman?

Singura sursă de calciu pentru om este calciul care se conține în alimente sau în suplimentele alimentare. Nimerind în stomac, sărurile de calciu intră în reacție cu acidul clorhidric, care solubilizează calciul. În intestin, calciul, ca și alte substanțe nutritive, se absoarbe în sânge. Acest proces are loc cu participarea vitaminei D. Fără vitamina D, organismul absoarbe din alimente doar o cantitate neînsemnată de calciu.

Concentrația de calciu în sânge este controlată de glandele paratiroide. Când aceasta atinge nivelul maxim admisibil, absorbția calciului în intestin încetinește, iar excesul de calciu se depune rapid în oase sau se elimină din organism prin urină.

Când concentrația de calciu scade, glandele paratiroide elimină un hormon special (parathormon), care stimulează eliberarea calciului din oase înapoi în sânge și crearea unor forme active de vitamina D, ce facilitează absorbția calciului din intestin.

Zilnic, în organismul fiecărui adult, din țesuturile osoase se eliberează și, totodată, se depun circa 500 mg de calciu.

De unde își procură organismul uman vitamina D?

Sursa principală de vitamina D pentru organismul uman este de găsit în pielea omului, unde această substanță se formează sub acțiunea razelor solare ultraviolete (UVB). S-a stabilit că, după o zi de aflare la soare, pielea omului poate sintetiza până la 25 000 UI de vitamina D.

Doar 10% din necesarul de vitamina D ajunge în organismul nostru prin alimente.

Cum să-mi dau seama dacă am calciu suficient? Cât calciu se conține în organismul uman? Ar putea avea omul «insuficiență de claciu»? Prin ce simptome se manifestă aceasta? Cum pot măsura concentrația calciului în organism?

Întrebând despre «concentrația normală» de calciu în sângele uman, despre testele cu ajutorul cărora aceasta poate fi evaluată și despre simptomele pe care le poate determina insuficiența de calciu, oamenii vor, de fapt, să afle răspuns la o singură întrebare: cum pot afla dacă suferă, ei înșiși sau rudele lor, de insuficiență de calciu?

La această întrebare putem răspunde în felul următor:

Concentrația de calciu în sânge constituie, în medie, 9-12 mg/dl, și aceasta poate fi determinată cu ajutorul unei analize de sânge elementare. Cu toate acestea, testul respectiv nu furnizează date precise referitor la faptul dacă omul consumă suficient calciu și dacă organismul său resimte sau nu această insuficiență. Mai jos, vom explica de ce se întâmplă așa.

În organismul fiecărui adult se conține circa 1 kg de calciu. Peste 98% din această cantitate se află în oase și doar aproximativ 1,3 g de calciu se conțin în sânge și în lichidul intercelular.

Sistemul care controlează concentrația calciului în sânge este alcătuit în așa fel încât scăderea efectivă a concentrației de calciu are loc foarte rar. În cazul în care concentrația calciului în sânge scade, sistemul o compensează, mobilizând rezervele mari de calciu din oase. Anume din acest motiv, chiar și la cei care obțin, timp îndelungat, o cantitate insuficientă de calciu prin alimente, concentrația acestei substanțe în sânge rămâne normală, pe când rezervele de calciu din oase se epuiează treptat.

Scăderea efectivă a concentrației calciului în sânge are loc, de regulă, în urma unor tulburări serioase ale funcției organelor interne, în cazul unor maladii grave, al unor traumatisme sau arsuri severe, ca rezultat al sepsisului, în caz de tulburare gravă a funcției glandelor paratiroide și sub acțiunea unor medicamente.

În aceste cazuri, simptomele insuficienței calciului în organism ar putea fi: pierderea cunoștinței (leșinul), senzația de înțepături sau amorțire în mâini, în picioare sau în jurul gurii, contracții puternice ale mușchilor (smasme, crampe), tulburări respiratorii, tulburarea deglutiției (dificultatea la înghițit), modificarea vocii, accese de epilepsie ș.a..

Oamenii care nu au probleme grave de sănătate nu pot avea nivelul scăzut al calciului în sânge și nu acuză simptome de «insuficiență de calciu», chiar dacă organismul lor suferă de această insuficiență.

Concentrația calciului în oase (mai precis, densitatea minerală a oaselor) poate fi determinată, dar această investigație se indică, de regulă, doar persoanelor cu suspecție de osteoporoză.

Astfel, în cazul în care vă interesează dacă aveți sau nu suficient calciu în organism, cel mai corect ar fi să aveți grijă să obțineți necesarul recomandat de calciu din alimente (sau suplimente). Dacă ați și suferit de insuficiență de calciu în trecut, cu timpul, organismul dvs. o va compensa. Aportul necesar de calciu pe care trebuie să îl obțină copiii de diferite vârste și adulții este prezentat în tabelul de mai sus.

Dacă această problemă vă interesează deoarece dvs. sau cineva dintre rudele dvs. a suferit o fractură sau a fost diagnosticat cu osteoporoză, citiți neapărat recomandările noastre suplimentare din articolul Tratarea osteoporozei.

Poate suferi omul de insuficiență de vitamina D? Care este concentrația normală a vitaminei D în sânge? Care pot fi simptomele insuficienței de vitamina D în organism?

Spre deosebire de concentrația calciului (v. mai sus), concentrația vitaminei D în sânge poate varia semnificativ, iar analiza sângelui la vitamina D poate determina dacă persoana respectivă obține sau nu aportul necesar al acestei substanțe.

Cu toate acestea, până în prezent, «concentrația normală» a vitaminei D în sângele adulților sau al copiilor încă nu a fost stabilită cu exactitate.

Societatea Europeană de Osteoporoză (ESCEO) a propus, drept nivel minim admisibil de vitamina D în sânge, valoarea de 20 ng/ ml (50 nmol/ l), deoarece s-a constatat că oamenii cu o concentrație a vitaminei D sub această valoare acuză un risc sporit de reducere a densității oaselor și de fracturi.

Societatea de Endocrinologie (Endocrine Society) a propus, drept nivel minim admisibil de vitamina D în sânge, valoarea de 30 ng/ ml (75 nmol/ l).

După cum s-a stabilit în cadrul cercetărilor științifice, dacă e să judecăm în funcție de acest indicator, majoritatea adulților și copiilor suferă, în prezent, de insuficiența de vitamina D și au nevoie de un aport zilnic de cel puțin 1 500- 2 000 UI al acestei substanțe în formă de suplimente.

După cum am menționat mai sus, în prezent, rolul vitaminei D în organismul uman este intens studiat. Este foarte posibil că, în timpul apropiat, organizațiile medicale competente vor stabili, drept «normă», valori mult mai mari și vor recomanda suplimente cu vitamina D tuturor oamenilor.

Insuficiența de vitamina D nu provoacă niciun fel de simptome. Din acest motiv, chiar și oamenii care suferă, timp îndelungat, de insuficența acestei substanțe pot să nu-și dea seama despre aceasta.

Răspunsuri la întrebări privind produsele alimentare și suplimentele cu calciu și cu vitamina D

Cum să determin cât calciu primesc zilnic prin alimente? Care este concentrația de calciu în produse alimentare diferite?

Pentru a determina aportul aproximativ de calciu pe care îl obțineți zilnic prin alimente, puteți nota produsele alimentare pe care le consumați, de regulă, într-o zi (sau, și mai bine, în decursul întregii săptămâni), și calcula cât calciu primiți dvs, reieșind din datele prezentate în tabelul de mai jos.

Dacă faceți calcule pentru un adult, nu scăpați din vedere faptul că, în cantități mici, calciul se conține și în multe dintre produsele pe care nu le-am inclus în acest tabel. Din acest motiv, puteți socoti că aportul total de calciu, pe care îl obțineți, într-o singură zi, prin toate celelalte produse, este egal cu 300 mg. Pornind de la această cifră, veți putea calcula mai apoi cantitatea de calciu din dieta dvs. obișnuită.

Dacă faceți calcule pentru un copil, aportul de calciu pe care îl obține acesta «prin alte alimente» trebuie echivalat cu zero.

Cantitate produs Concentrația calciului în miligrame
Produse lactate
Iaurt degresat 225 g 415
Iaurt degresat cu fructe 225 g 313-384
Brânzeturi (de pildă, Mozarella, Edam, Cheddar, Blue, Brick, Gouda, Gruyere, Șvaițer) Bucațele de dimensiunile: 3х3х3 cm 200-245
Lapte (degresarea nu reduce concentrația calciului) 250 ml 293
Chefir 250 ml 284
Lapte de soia cu adaos de calciu 250 ml 299
Branză tofu (cu adaos de sulfat de calciu) 1/2 pahar la 250 ml 138-253
Inghețată din frișcă 1/2 pahar la 250 ml 84
Smantână 2 linguri de masă 31
Branză degresată 1 pahar la 250 ml 206
Fructe și legume
Suc de portocale imbogațit cu calciu 170 ml 261
Varza albă 1/2 pahar la 250 ml 133
Ridiche 1/2 pahar la 250 ml 99
Varză chinezească 1 pahar la 250 ml 74
Broccoli 1 pahar la 250 ml 43
Fasole (dupa preparare) 250 ml 126-191
Smochine uscate 10 bucați 150
Grepfrut 1 bucată 50
Portocală 1 bucată 50
Kiwi 1 bucată  26
Dovleac (după preparare) 1/2 pahar la 250 ml  44
Pește
Sardine conservate, cu tot cu oase 85 g 325
Lostrița conservată 100 g 240
Somon-roz 85 g 181
Produse din cereale
Fulgi de cereale cu adaos de calciu, gata de consum 1 pahar la 250 ml În funcție de tipul produsului: de la 100 până la 1300
Pâine albă de grâu 1 bucată 30-73
Nuci
Migdale 1/2 pahar la 250 ml 186

Vezi și Recomandări cu privire la alimentație, argumentate științific

Care calciu se asimilează mai ușor: din alimente sau din suplimente?

Rezultatele unor cercetări arată că calciul din alimente se asimilează mai ușor decât calciul din suplimentele alimentare.

Dincolo de asimilabilitatea mai bună, calciul din produsele alimentare este recomandat ca sursă principală și din cauza profilului de siguranță mai favorabil (nu provoacă efecte secundare), dar și pentru că nu poate fi practic supradozat. Cu toate acestea, oamenii care nu pot satisface necesarul de calciu doar prin consumul produselor alimentare, pot și trebuie să administreze suplimente cu calciu cu condiția respectării dozelor recomandate pentru vârsta lor. Necesarul de calciu pe care trebuie să-l obțină copiii și adulții este prezentat în tabelul de mai sus.

Care calciu din suplimente este mai bun? Ce importanță are forma pe care o are calciul din suplimente?

În prezent, pe piață pot fi găsite suplimente alimentare cu diverși compuși ai calciului (săruri de calciu). De cele mai multe ori, suplimentele conțin carbonat de calciu, citrat de calciu, gluconat de calciu sau lactat de calciu. Ca eficiență, toate aceste suplimente sunt echivalente.

Ați putea alege orice compus al calciului care vă convine ca dozaj și ca preț.

De regulă, pe ambalajul suplimentelor se indică, totodată, și cantitatea sării de calciu într-un singur drajeu și cantitatea de calciu elementar (adică în stare pură), pe care îl conține comprimatul. Anume această, din urmă, valoare, trebuie înțeleasă drept «doza de calciu» dintr-o pastilă.

Suplimentele cu carbonat de calciu sunt, de regulă, cele mai ieftine și sunt accesibile în orice farmacie, dar, spre deosebire de alți compuși ai calciului, carbonatul provoacă mai des balonări și constipație. Dacă aceste simptome vă creează disconfort, încercați un supliment cu citrat de calciu.

Când trebuie administrat calciul?

Timpul de administrare a calciului depinde de compoziția chimică a suplimentului pe care l-ați ales. Suplimentele cu carbonat de calciu se recomandă să fie administrate, de regulă, în timpul mesei (ora nu are importanță).

Suplimentele cu citrat de calciu pot fi administrate independent de mese.

Dacă trebuie să administrați peste 500 mg de calciu pe zi, ar fi corect să administrați doza în câteva prize (maximum 500 mg la o priză).

Cu ce vitamine trebuie să administrez calciul ca acesta să se asimileze mai bine? Este adevărat că trebuie să iau calciu împreună cu magneziu?

După cum spuneam mai sus, asimilarea calciului depinde de vitamina D. Cu toate acestea, suplimentele care conțin, concomitent, calciu și vitamina D, nu sunt cea mai bună soluție, deoarece au, în compoziția lor chimică, prea mult calciu și prea puțină vitamina D.

Ar fi corect să administrați doza de calciu de care duceți lipsă din suplimente ce conțin doar această substanță și, separat, suplimente alimentare cu vitamina D.

Concentrația calciului în sânge depinde, într-adevăr, și de concentrația magneziului, dar, pentru a asimila mai bine calciul, nu este necesar să administrați suplimente cu magneziu. Deficitul de magneziu este un fenomen rar, ce se dezvoltă cu precădere la oamenii afectați de maladii grave care provoacă vărsături prelungite sau diaree.

Ce efecte secundare pot provoca suplimentele cu calciu?

În cazul în care respectă dozajul prescris, oamenii ce administrează suplimentele respective le tolerează, de regulă, foarte bine, fără a acuza niciun fel de reacții adverse.

După cum am spus mai sus, în unele cazuri, administrarea suplimentelor cu carbonat de calciu poate provoca balonări în abdomen sau constipație, dar aceste efecte secundare rareori devin o problemă gravă și, în orice caz, pot fi înlăturate apelând la medicamente care conțin alți compuși chimici ai calciului.

În cadrul unor cercetări, s-a stabilit că suplimentele cu calciu (în cantitate de 1000 mg pe zi) sporesc nesemnificativ riscul de formare a pietrelor la rinichi. Pe de altă parte, calciul din produsele alimentare nu provoacă, după toate probabilitățile, acest efect advers.

Este unul dintre motivele pentru care se recomandă să obținem necesarul de calciu din produsele alimentare.

În baza rezultatelor unor cercetări științifice, s-a emis ipoteza că suplimentele cu calciu pot spori riscul unor maladii cardiovasculare grave (în special, infarctul), dar, în prezent, aceste concluzii sunt considerate drept neîntemeiate, iar administrarea de suplimente cu calciu în doze recomandate – admisibilă, mai ales în cazul în care produsele alimentare nu pot acoperi întregul necesar de calciu al organismului.

Suplimentele cu calciu pot tulbura procesul de asimilare a fierului și a zincului. Din acest motiv, dacă aveți de administrat și «calciu» și «fier», trebuie să le luați separat (de exemplu, calciul în timpul mesei și fierul – la câteva ceasuri după masă).

În ultima vreme, se înregistrează tot mai multe cazuri ale așa-numitului sindrom Burnett (sau sindromul lapte-alcaline). Aceasta este o condiție periculoasă ce se poate dezvolta în urma consumului simultan și excesiv de alcaline și de produse care conțin calciu. De cele mai multe ori, condiția se dezvoltă la oamenii care consumă o cantitate mare de produse lactate (sau medicamente ce conțin calciu) și, totodată, administrează frecvent medicamente care reduc aciditatea din stomac sau bicarbonat de sodiu alimentar. În cazul sindromului Burnett, crește nivelul ph-ului și, în același timp, concentrația de calciu în sânge, ceea ce conduce la tulburarea gravă a echilibrului de apă și sare în organism, a funcției renale și a altor organe interne.

Sindromul Burnett se manifestă, în principal, prin scăderea poftei de mâncare, vărsături, constipație, slăbiciune pronunțată, oboseală sporită. Cele mai grave complicații ale sindromului lapte-alcaline sunt riscul de formare a pietrelor la rinichi, creșterea riscului de fracturi ale oaselor și dezvoltarea insuficienței renale.

Dacă administrați medicamente care reduc aciditatea din stomac (împotriva arsurilor din stomac), înainte de a lua suplimentele cu calciu, cereți neapărat sfatul medicului dvs.. Este foarte posibil ca acesta să vă recomande să adminsitrați separat suplimentele cu calciu și produsele lactate (sau suplimentele cu calciu) în câteva prize pe zi, pentru ca absorbția calciului să aibă loc mai lent.

Răspunsuri la întrebări adăugătoare privind vitamina D

Câtă vitamina D se conține în produse alimentare diferite?

Din păcate, vitamina D se conține în foarte puține alimente. Din acest motiv, nu este posibil să acoperiți necesarul zilnic de vitamina D numai pe contul produselor alimentare.

În tabelul de mai jos, vom enumera produsele care au cea mai mare concentrație de vitamina D.

Produsul alimentar Cantitatea Concentrația de vitamina D în UI
Lapte cu adaos de vitamina D 250 ml 100
Suc de portocale cu adaos de vitamina D 250 ml 100
Fulgi de cereale gata de consum cu adaos de vitamina D 30 g (jumătate de pahar de 240 ml) 40-80
Hering sărat 100 g 680
Lostriță conservată 100 g 624
Macrou 100 g 360
Sardine conservate 100 g 272
Cod 100 g 44
Șvaițer 100 g 44

Ce suplimente cu vitamina D trebuie să aleg?

În prezent, pe piață pot fi găsite suplimente cu vitamina D3 (colecalciferol) sau cu vitamina D2 (ergocalciferol).

Ambele forme de vitamina D sunt identice din punctul de vedere al eficienței și dozajului zilnic. Ați putea alege orice medicament din cele pe care le puteți găsi în regiunea dvs. și care vă convin mai mult ca preț.

În cazul copiilor de peste 1 an, ar fi mai bine să optați pentru soluțiile apoase sau uleioase ale vitaminei D. În cazul copiilor de vârstă mare și al adulților (în funcție de situație), puteți opta pentru picături, pastile sau capsule cu vitamina D.

Pot utiliza untura de pește ca sursă de vitamina D?

Timp îndelungat, untura de pește a fost, într-adevăr, o sursă populară de vitamina D, dar, în prezent, specialiștii nu recomandă administrarea acestei substanțe. Problema este că untura de pește conține o mare cantitate de vitamina A. Din acest motiv, dacă administrați untura de pește în cantități necesare pentru acoperirea dozei zilnice de vitamina D, ați putea provoca o supradoză de vitamina A.

Ce efecte secundare pot provoca suplimentele cu vitamina D?

De regulă, vitamina D poate provoca efecte secundare numai în caz de supradoză. De exemplu, în literatura medicală sunt menționate cazuri de supradoză cu vitamina D la oamenii care administrau această substanță într-o cantitate de 50 000 UI pe zi timp de câteva săptămâni sau chiar luni.

În asemenea cazuri, supradozarea poate determina creșterea nivelului de calciu în sânge, depunerea de calciu în țesuturi și în organele interne, ceea ce poate provoca, la rândul său, tulburarea funcției rinichilor și a sistemului cardiovascular.

Pot acoperi necesarul de vitamina D doar pe contul expunerii la razele solare?

Da, în timpul odihnei la mare, în regiunile tropicale, subtropicale sau ecuatoriale, este foarte posibil să obțineți aportul necesar de vitamina D prin sintetizarea acestuia în piele în urma expunerii la razele solare.

Totuși, trebuie să țineți cont de faptul că, din nefericire, aflarea la soare are și urmări negative. În prezent, se știe cu certitudine că expunerea îndelungată la soare (până la apariția bronzului sau a arsurilor) sporește riscul dezvoltării cancerului de piele.

Din acest motiv, specialiștii în domeniul dermatologiei ne recomandă să nu abuzăm de șederea îndelungată la soare și să nu ne expunem la razele acestuia mai mult de 15 minute pe zi (în răstimpul dintre orele 10 dimineața și 15 după-amiază). Această perioadă este suficientă pentru a asigura sinteza unei cantități suficiente de vitamina D și nu prezintă niciun risc în ceea ce privește dezvoltarea cancerului de piele.

Toate recomandările noastre în această privință le puteți găsi în articolul Răspunsuri la întrebări privind expunerea la razele solare.

De asemenea, trebuie să menționăm că oamenii care locuiesc la nord de paralela 35 în Emisfera de Nord sau la sud de paralela 35 în Emisfera de Sud (puteți afla latitudinea localității dvs. pe hartă; majoritatea țărilor din CSI sunt situate la nord de paralela 35) se confruntă cu riscul de a nu putea obține aportul necesar de vitamina D prin expunerea la razele solare, mai ales în perioada rece a anului.

Din acest motiv, ar fi corect dacă ați administra suplimente cu vitamina D în decursul întregului an, făcând o pauză doar în perioada călătoriilor și odihnei la mare.

Ar putea expunerea îndelungată la soare provoca o supradoză de vitamina D?

Expunerea îndelungată la soare nu poate provoca o supradoză. Pe măsură ce vitamina D se acumulează în organismul uman, lumina solară începe să o distrugă, transformând-o în substanțe chimice inactive.

În sângele oamenilor care locuiesc în regiunile ecuatoriale se înregistrează, deseori, un nivel foarte ridicat de vitamina D (până la 125-150 nmol/ l), dar încă nu s-a înregistrat o creștere a concentrației vitaminei D până la nivelul toxic în urma sintezei naturale a acestei substanțe în piele.

Calciul și vitamina D pentru adulți (bărbați și femei)

Putem oferi adulților (cu vârste de peste 18 ani) următoarele recomandări:

Cum trebuie administrat calciul?

  1. Înainte de a administra careva suplimente (vitamine) cu calciu, încercați să calculați cantitatea acestei substanțe pe care o obțineți în fiecare zi prin alimente (v. mai sus Concentrația de calciu în produse alimentare diferite. Cum să determin cât calciu obțin zilnic prin alimente?).
  2. Dacă veți afla că, în medie, obțineți prin alimente circa 1000 mg pe zi (dar nu mai mult de 2000 mg), aceasta va însemna că primiți o cantitate suficientă de calciu și că nu aveți nevoie de careva suplimente (vitamine) care conțin această substanță.
  3. Dacă veți afla că, în medie, obțineți prin alimente mai puțin de 1000 mg de calciu pe zi:
    1. În primul rând, gândiți-vă cum ați putea spori aportul de calciu prin alimete până la 1000 mg pe zi.
    2. În cazul în care e vorba de o femeie de peste 50 de ani sau de un bărbat de peste 70 de ani, dieta trebuie «ajustată» în așa fel încât organismul să obțină circa 1200 mg de calciu pe zi.
    3. Dacă nu puteți asigura un aport zilnic de calciu de 100-1200 mg pe contul produselor alimentare, puteți administra calciul de care duceți lipsă în formă de suplimente alimentare. De exemplu, dacă ați calculat că obțineți prin alimente doar 600 mg de calciu, celelalte 400-600 mg lipsă ar putea fi administrate în formă de suplimente. Mai multe detalii în această privință – în capitolul Răspunsuri la întrebări privind suplimentele cu calciu.

Cum trebuie administrată vitamina D?

Deficitul (insuficiența) de vitamina D se atestă îndeosebi:

  • La oamenii care locuiesc la nord de paralela 35 în Emisfera de Nord și la sud de paralela 35 în Emisfera de Sud (verificați pe hartă latitudinea locului geografic în care vă aflați; majoritatea țărilor din CSI sunt situate la nord de paralela 35).
  • La oamenii care trăiesc în regiuni în care perioadele reci ale anului au o durată foarte mare.
  • La oamenii care contactează direct cu lumina solară mai puțin de 15 minute pe zi, își acoperă aproape întotdeauna pielea cu haine, își petrec toată ziua în încăpere, aplică întotdeauna pe față sau mâini cremă de protecție solară.
  • La oamenii de peste 65 de ani.
  • La oamenii supraponderali.
  • La oamenii cu pielea întunecată.

Dacă nu faceți parte din niciuna dintre categoriile enumerate mai sus, s-ar putea nici să nu aveți nevoie de suplimente cu vitamina D. Cel puțin, în prezent, încă nu există recomandări în această privință din partea organizațiilor medicale oficiale.

Dacă faceți parte din una sau mai multe dintre categoriile enumerate mai sus (de exemplu, majoritatea țărilor din CSI sunt situate la nord de paralela 35), ați putea asigura un aport mai mult sau mai puțin adecvat al acestei substanțe în organism, administrând zilnic suplimente cu vitamina D în doze de la 600 mg la 2000 mg.

Cu toate acestea, dacă suferiți de o insuficiență semnificativă de vitamina D în sânge, chiar și o asemenea doză s-ar putea dovedi neîndestulătoare pentru a atinge o concentrație normală a substanței date în sânge.

Recomandări suplimentare privind menținerea sănătății oaselor

În cadrul cercetărilor științifice, s-a constatat că riscul sporit de osteoporoză și de fracturi se atestă la oamenii care duc un mod de viață hipoactiv. Consumul băuturilor alcoolice și fumatul exercită, de asemenea, o influență negativă asupra oaselor.

Din acest motiv, dacă acesta este și cazul dvs., încercați să:

  • Faceți sport cu regularitate, de 3-4 ori pe săptămână, timp de 30-40 de minute (alergări, marșuri atletice, urcarea scărilor, antrenamente la sala de fitness).
  • Reduceți consumul de băuturi alcoolice (nu mai mult de 2 porții de băuturi alcoolice pe zi).
  • Renunțați la fumat.

Ce trebuie să faceți dacă aveți anumite probleme de sănătate?

Se știe cu certitudine că diverse maladii cronice pot bloca capacitatea organismului de a asimila calciul sau de a sintetiza formele active ale vitaminei D, sporind probabilitatea apariției și dezvoltării osteoporozei. De aceea, pentru a ajusta consumul de calciu și de vitamina D, cereți neapărat sfatul medicului în cazul în care acuzați și alte probleme de sănătate, inclusiv:

  • bolile cronice ale intestinului (boala Crohn, colita ulceroasă nespecifică)
  • bolile cronice ale rinichilor
  • bolile cronice ale ficatului (ciroza)
  • dacă ați fost operat la stomac
  • dacă suferiți de hiperfuncția glandei tiroide (hipertiroidism) sau a glandelor paratiroide (hiperparatiroidism)
  • dacă suferiți de hiperfuncția glandelor adrenale (boala Cushing)
  • nivelul crescut de prolactină (hiperprolactinemia)
  • dacă suferiți de anorexie
  • dacă ați avut un insult care a tulburat capacitatea locomotire a unei părți a corpului
  • dacă administrați hormoni corticali (corticosteroizi), medicamente anticonvulsivante sau alte doctorii capabile să provoace reducerea densității minerale a oaselor (v. instrucțiunile de utilizare ale medicamentelor dvs.).

Medicul vă va ajuta să determinați dacă organismul dvs. este capabil să asimileze calciul din suplimente obișnuite sau din alimente, precum și să optați pentru forma și doza corectă a suplimentelor cu vitamina D și cu calciu.

Calciul și vitamina D pentru bărbați și femei de vârstă matură (de mijloc) sau înaintată (în perioada climacteriului/ menopauzei)

Se știe bine că, la femeile de peste 50 de ani (după instalarea climacteriului/ menopauzei) și la bărbații de peste 70 de ani, modificarea balanței hormonale a organismului conduce la reducerea densității oaselor și sporește riscul de osteoporoză sau de fracturi.

În cazul în care sunteți în căutarea unor informații referitor la administrarea calciului și vitaminei D de către femei cu vârsta de peste 50 de ani (după instalarea menopauzei) sau de către bărbați de peste 70 de ani, trebuie să procedați în felul următor:

La aceste vârste, omul nu trebuie doar să administreze suplimente cu calciu sau cu vitamina D, ci să meargă la medic pentru a urma o investigație specială în scopul determinării densității minerale a oaselor.

Dacă această investigație va arăta că persoana respectivă acuză, într-adevăr, un risc sporit de fracturi, medicul va trebui să-i prescrie, în afară de suplimentele cu calciu, un tratament special, deoarece aceste suplimente s-ar putea dovedi insuficiente pentru a întări oasele.

Explicații mai detaliate cu privire la osteoporoză și la modalitățile de reducere a riscului de fracturi la oamenii de vârstă medie și înaintată – în articolul nostru consacrat anume acestei probleme: Osteoporoza.

Pe de altă parte, dacă investigația va arăta că persoana în cauză nu prezintă risc major de fracturi, aceasta va putea administra doar calciu și vitamina D, în aceleași cantități și potrivit aceluiași principiu pe care le-am recomandat mai sus.

Doza zilnică recomandabilă de calciu pentru femei de peste 50 de ani și pentru bărbați de peste 70 de ani constituie 1200 mg.

Remedierea altor probleme legate de climacteriu (menopauză)

Instalarea climacteriului (menopauza) la femei poate determina nu numai reducerea densității oaselor, dar și alte probleme, inclusiv bufeuri, senzația de uscăciune în vagin ș.a..

Dacă vă confruntați cu dificultăți asemănătoare, citiți recomandările noastre din Ghid privind climacteriul la femei, în care arătăm ce trebuie făcut pentru a le depăși.

Calciul și vitamina D pentru femei în perioada de sarcină sau de lactație

Multe femei gravide și mame care alăptează se interesează dacă pot și dacă trebuie să ia suplimente cu calciu și cu vitamina D în  perioada respectivă și, dacă da, când anume trebuie să înceapă să le administreze și în ce cantități acestea le sunt necesare? Mai jos, vom răspunde detaliat la această întrebare.

Cum trebuie administrat calciul?

  1. În cazul femeilor gravide de peste 18 ani, doza zilnică recomandată de calciu consituie 1000 mg. Pentru femeile gravide sub 18 ani, doza zilnică recomandată de calciu constituie 1300 mg. Pentru mamele care își alăptează copiii, doza recomandată de calciu este de 1000 mg pe zi.
  2. Înainte de a administra careva suplimente cu calciu, trebuie calculată cantitatea de calciu pe care o obțineți zilnic prin alimente (v. mai sus Concentrația de calciu în produse alimentare diferite. Cum să determin cât calciu obțin zilnic prin alimente?).
  3. Dacă veți afla că, în medie, obțineți prin alimente circa 1000 (1300) mg pe de calciu pe zi (dar nu mai mult de 2000 mg), aceasta va însemna că primiți o cantitate suficientă de calciu și că nu aveți nevoie de careva suplimente.
  4. Dacă veți afla că, în medie, obțineți prin alimente mai puțin de 1000 (1300) mg pe zi, în primul rând, gândiți-vă cum ați putea spori consumul de calciu prin alimente până la 1000 (1300) mg pe zi.
  5. Dacă nu puteți asigura un aport zilnic de calciu de 1000 (1300) mg pe contul produselor alimentare, puteți administra calciul de care duceți lipsă în formă de suplimente alimentare. De exemplu, dacă ați calculat că obțineți prin alimente doar 600 mg de calciu, celelalte 400-600 mg lipsă ar putea fi administrate în formă de suplimente. Mai multe detalii în această privință – în capitolul Răspunsuri la întrebări privind suplimentele cu calciu.
  6. Asemeni tuturor oamenilor adulți, femeile gravide și cele care alăptează trebuie să administreze calciu fără întreruperi. Dacă, până la graviditate, nu ați urmărit consumul de calciu, ar fi corect să ajustați administrarea acestuia până la începerea săptămânii a 20-a de sarcină.
  7. Dacă, în timpul gravidității sau al alăptării, administrați și medicamente ce conțin fier, este important să le administrați pe acestea din urmă după ce ați luat suplimentele cu calciu. De exemplu, ați putea administra suplimentele cu calciu în timpul mesei, iar pe cele cu fier – la două ore după ce ați luat masa.
Atenție!

Multe medicamente împotriva arsurilor la stomac (v. tratamentul arsurilor la stomac în timpul gravidității) conțin calciu. Dacă administrați frecvent medicamentele respective, acordați atenție compoziției lor chimice și cantității de calciu pe care acestea o conțin.

De ce calciul este important pentru femeile gravide?

În timpul sarcinii, calciul este necesar nu atât pentru dezvoltarea normală a fătului, cât pentru menținerea sănătății gravidei însăși. În cadrul studiilor științifice, s-a constatat că aportul adecvat de calciu în organismul femeilor garvide reduce semnificativ riscul dezvoltării unor complicații grave precum preeclampsia, eclampsia, hipertensiunea arterială ș.a..

Se recomandă supravegherea strictă a aportului de calciu în organism în timpul gravidității în cazul în care:

  • Sunteți supraponderală;
  • Ați suferit de preeclampsie în timpul sarcinii precedente;
  • Vi s-a depistat hipertensiune arterială sau tulburarea funcției renale;
  • Ați suferit de o boală autoimună în timpul gravidității;
  • Aveți sub 18 ani sau peste 35 de ani;
  • Aveți sarcină multiplă.

Cum trebuie administrata vitamina D?

Mulți specialiști le recomandă femeilor garvide și mamelor care alăptează să administreze vitamina D în cantitatea de 2000 UI pe zi.

Ar fi bine ca adminsitrarea vitaminei D să înceapă până la graviditate. Dacă nu ați luat acest medicament până la sarcină, ați putea începe să-l administrați, după consultarea prealabilă a medicului, în orice perioadă a sarcinii și continua să-l administrați în aceeași cantitate în decursul întregii perioade de alăptare.

De ce vitamina D este importantă în perioada de sarcină și de alăptare?

Se știe bine că vitamina D este deosebit de importantă pentru procesul de formare normală a oaselor la copii de vârstă mică și că insuficiența acestei substanțe în organism poate conduce la tulburări grave ale dezvoltării oaselor la sugari și la copii de vârste mai mari (mai multe detalii în această privință – în articolul nostru Rahitismul).

În cadrul cercetărilor științifice, s-a stabilit că nivelul vitaminei D în sângele nou-născutului depinde nemijlocit de concentrația acestei substanțe în sângele matern. De aceea, dacă, în timpul sarcinii, organismul femeii suferă de insuficiență de vitamina D, de aceeași insuficiență va suferi și copilul, dar într-o formă mult mai accentuată.

În afară de tulburări în formarea scheletului, deficitul de vitamina D la nou-născuți sporește riscul de convulsii (accese de epilepsie), legate de concentrația redusă a calciului în sânge, mărind, totodată, și riscul infecțiilor căilor respiratorii. Femeia însăși poate suferi de scăderea densității minerale a oaselor din cauza insuficienței de vitamina D.

Deficitul de vitamina D la gravide nu este, nici pe departe, o problemă rară și exotică. Dimpotrivă, nivelul scăzut de vitamina D se înregistrează la multe femei gravide, în special la cele care locuiesc în regiuni cu climă rece sau, dimpotrivă, în regiuni cu climă toridă, unde sunt nevoite să-și acopere mereu pielea cu haine, să petreacă toată ziua în încăpere sau să aplice mereu pe față creme de protecție solară.

De ce femeilor gravide și mamelor care alăptează li se recomandă aceeași cantitate de calciu ca și celorlalți adulți? Nu consumă oare organismul matern mai mult calciu pentru a susține dezvoltarea copilului?

Chiar dacă, în timpul sarcinii și al alăptării, organismul matern, într-adevăr, «cheltuie» o cantitate suplimentară de calciu pentru dezvoltarea fătului și formarea laptelui, creșterea consumului de calciu în această perioadă nu este necesară. Aceasta se explică prin faptul că, în perioada de sarcină și de lactație, în organismul feminin crește rata de asimilare a calciului din alimente. De aceea, pentru a acoperi necesarul de calciu al mamei și al copilului care se dezvoltă, sunt suficiente dozele obișnuite ale acestei substanței.

Calciul și vitamina D pentru copiii de diferite vârste

Cum se administrează calciul la copii?

De la naștere până la vârsta de 6 luni

Pentru a asigura un aport adecvat de calciu în organismul copilului cu vârsta de până la 6 luni, este suficient să-l alăptați sau să-l hrăniți cu amestecuri pentru bebeluși. Cu laptele matern (sau amestecuri), copilul obține circa 200 mg de calciu. Concentrația calciului în laptele matern se menține la un nivel relativ constant și depinde mai puțin de cantitatea de calciu pe care o consumă femeia ce alăptează. În amestecurile artificiale, nivelul calciului atinge aceleași valori ca și în laptele matern.

Pentru copii de la 6 luni la 1 an

La această vârstă, necesarul zilnic de calciu pentru organismul copilului constituie circa 260 mg.

Pentru a asigura aportul adecvat al calciului, aveți grijă ca din meniul copilului să nu lipsească alimentele prin care acesta ar putea obține cantitatea necesară de calciu (v. mai sus Concentrația de calciu în produse alimentare diferite. Cum să determin cât calciu obțin zilnic prin alimente?)

Pentru copii de peste 1 an

Vârsta Doza recomandată de calciu Doza maximală sigură
De la 1 an la 3 ani 600 mg pe zi până la 1500 mg
De la 3 ani la 8 ani 1000 mg pe zi până la 2500 mg
De la 9 ani la 18 ani 1300 mg pe zi până la 3000 mg
  1. Înainte de a administra copilului careva suplimente cu calciu, încercați să calculați cantitatea acestei substanțe pe care copilul o obține în fiecare zi prin alimente (v. mai sus Concentrația de calciu în produse alimentare diferite. Cum să determin cât calciu obțin zilnic prin alimente?).
  2. Dacă veți afla că, în medie, copilul obține prin alimente cantitatea de calciu recomandată pentru vârsta lui, aceasta înseamnă că nu va trebui să-i dați suplimente cu calciu.
  3. Dacă veți afla că copilul obține prin alimente o cantitate mai mică de calciu decât cea recomandată pentru vârsta lui, în primul rând, gândiți-vă cum ați putea crește aportul de calciu prin alimente până la nivelul recomandat.
  4. Dacă nu puteți asigura aportul necesar de calciu prin alimente, i-ați putea da copilului calciul de care acesta duce lipsă în formă de suplimente. De exemplu, dacă ați calculat că acesta obține prin alimente doar 300 mg de calciu, celelalte 300 (600) mg lipsă i-ar putea fi administrate în formă de suplimente. Mai multe detalii în această privință – în capitolul Răspunsuri la întrebări privind suplimentele cu calciu.

Cum se administrează vitamina D la copii?

Cele mai multe întrebări privind vitamina D la copii le adresează părinții nou-născuților și ai sugarilor, cărora medicii pediatri sau medicii de familie le recomandă acest medicament «pentru prevenirea rahitismului» la bebeluși.

În această privință, trebuie să facem două observații importante:

Unu. Vitamina D este, realmente, extrem de importantă pentru dezvoltarea normală a oaselor la copii, dar acest lucru este adevărat nu numai cu raportare la nou-născuți și la sugari, ci și la copiii de toate vârstele.

Doi. Vitamina D este necesară nu numai pentru a preveni rahitismul, ci și pentru a menține funcția normală a multor organe interne și sisteme din organismul copilului. Rezultatele cercetărilor științifice indică asupra faptului că această substanță poate juca un rol important în activitatea elementelor componente ale sistemului imunitar, care asigură protecția organismului împotriva infecțiilor și a cancerului.

De aceea, mai jos vă vom oferi recomandări privind nu numai modul în care trebuie administrată vitamina D nou-născuților și sugarilor, ci și copiilor de vârste mai mari.

Dacă, în prezent, copilul dvs. e la vârsta sugarilor, ar fi corect să începeți să-i dați cât mai curând vitamina D în doze de 400 UI pe zi. Când bebelușul va împlini 1 an, veți putea trece la doza zilnică de 600 UI și ar fi bine ca copilul dvs. să administreze vitamina D în această cantitate până la 18 ani, după care va începe să ia substanța respectivă în dozele recomandate pentru adulți.

Dacă doriți să aflați mai multe răspunsuri la întrebări privind rahitismul, parcurgeți articolul nostru consacrat anume acestei probleme – Rahitismul la copii de vârste diferite.

Dozele recomandate de vitamina D

Toți nou-născuții și sugarii cu vârstele de până la 1 an trebuie să administerze obligatoriu vitamina D în cantitatea de 400 UI pe zi.

După 1 an și până la 18 ani, se recomandă să administrați copilului 600 UI de vitamina D în fiecare zi.

În cazul în care nu i-ați dat până acum copilului dvs. vitamina D, ar fi corect să începeți să-i administrați cât mai curând acest medicament în dozele recomandate pentru vârsta lui.

Dacă aveți mai mulți copii de vârste mici sau mari, ar fi bine să administrați vitamina D nu numai sugarului, ci și copiilor mai mari, precum și tuturor membrilor familiei dvs., în dozele recomandate pentru vârstele pe care le au.

Puteți alege orice medicament care conține vitamina D din farmacia dvs. și să-l administrați membrilor familiei, respectând cu strictețe dozele individuale ale acestora. Mai sus, veți găsi informații detaliate privind modul în care ați putea alege suplimentele cu vitamina D.

Ce copii trebuie să administreze vitamina D în cantități mai mari?

Dozele indicate mai sus de vitamina D sunt recomandate copiilor sănătoși, care nu prezintă semne de rahitism și nu acuză un deficit de vitamina D.

Cu toate acestea, unii copii au nevoie de doze mai mari de vitamina D, pe care trebuie să le administreze sub supravegherea medicului.

Discutați neapărat cu medicul referitor la cantitatea de vitamina D pe care trebuie să o administreze copilul dvs.:

  • Dacă acesta ia medicamente anticolvulsivante (împotriva epilepsiei) sau hormoni glucocorticoizi.
  • Dacă acesta acuză probleme grave la intestin (în particular, boala Crohn, mucoviscidoza).
  • Dacă suferă de tulburarea funcției hepatice sau renale.
  • Dacă s-a născut înainte de termen.

De asemenea, mergeți neapărat la medic dacă observați la copilul dvs. schimbări ce ar putea indica asupra rahitismului: în particular, schimbări la nivelul oaselor (dacă vi se pare că i s-a deformat vreun os) sau dacă observați întârzieri în dezvoltarea fizică a copilului (nu se întoarce de pe o parte pe alta, nu se ridică în picioare etc.). Pentru o descriere suplimentară a simptomelor posibile ale rahitismului, vezi articolul nostru Rahitismul.

Trebuie să administrez copilului vitamina D dacă acesta se alimentează cu amestecuri artificiale îmbogățite cu această substanță?

În cadrul unei cerectări s-a stabilit că deficitul de vitamina D se poate constata și la copiii hrăniți cu amestecuri artificiale, îmbogățite cu substanța respectivă. De aceea, chiar dacă copilul dvs. se alimentează cu amestecuri artificiale și obține vitamina D din acestea, el are nevoie și de suplimente cu vitamina D, mai ales în cazul în care copilul consumă mai puțin de 1 litru de amestec pe zi. Puteți discuta problema dată și cu medicul pediatru, pentru a calcula împreună cu acesta doza de vitamina D pe care copilul dvs. o obține din amestecuri.

Trebuie să administez copilului vitamina D dacă iau polivitamine pentru lactație?

Pentru a acoperi în întregime necesarul copilului în vitamina D pe contul lactației, femeia care alăptează trebuie să administreze nu mai puțin de 4000 UI de vitamina D pe zi. Polivitaminele concepute pentru perioada lactației conțin, de regulă, o cantitate mult mai mică de vitamina D și, în cadrul studiilor științifice, s-a constatat că, în majoritatea cazurilor, concentrația acestei substanțe în laptele matern este mult mai mică decât ar fi necesar pentru a acoperi nevoia sugarului de vitamina D.

Din acest motiv, chiar dacă administrați vitamine concepute pentru mamele care alăptează, trebuie să-i dați copilului dvs. vitamina D în cantitatea recomandată de medic.

Trebuie să administrez copilului vitamina D dacă ne petrecem cu regularitate timpul afară?

Știind că vitamina D se sintetizează în piele sub acțiunea razelor solare, mulți părinți întreabă dacă trebuie să administreze această substanță copiilor care petrec mult timp în aer liber? La această întrebare se poate răspunde în felul următor: chiar dacă vă plimbați timp îndelungat cu copilul pe afară, acesta trebuie să ia vitamina D în dozele recomandate.

Problema este că determinarea cantității de vitamina D, care se sintetizează în pielea copilului în decursul oreleor petrecute afară, este o sarcină foarte dificilă. În cadrul unor cercetări, s-a constatat că această cantitate depinde de latitudinea dvs. geografică, de altitudinea la care se află localitatea dvs., de umiditate, de perioada zilei, de gradul de poluare atmosferică, de cât timp petrece copilul la soare, de suprafața pielii supuse acțiunii directe a razelor solare etc.

Cât privește plimbările în aer liber, trebuie să mai facem o observație importantă – nu trebuie să abuzați de acestea! După cum am arătat deja în articolul nostru privind expunerea la razele solare și băile de soare, aflarea îndelungată la soare poate spori riscul de dezvoltare a cancerului de piele, iar, potrivit unor specialiști, pielea copiilor este deosebit de sensibilă la acțiunea cancerigenă a razelor ultraviolete.

Din aceste considerente, pentru ca bebelușul dvs. să obțină necesarul de vitamina D, ar fi corect să îmbinați plimbările cu suplimentele alimentare, excluzând astfel orice risc pentru sănătatea acestuia.

Cât de sigure sunt suplimentele cu vitamina D pentru copii?

Eficiența și siguranța vitaminei D a fost verificată în cadrul mai multor cercetări, rezultatele cărora au arătat că dozele recomandate de vitamina D (400 UI pentru copii de până la 1 an și 600 UI pentru copii de peste 1 an) sunt absolut sigure pentru copii.

Se consideră că dozele maximale sigure pentru copii sunt:

  • Până la 6 luni – până la 1000 UI pe zi
  • De la 6 luni până la 1 an – până la 1500 UI pe zi
  • De la 1 an până la 3 ani – până la 2500 UI pe zi
  • De la 4 la 8 ani – până la 3000 UI pe zi
  • De la 9 la 18 ani – până la 4000 UI pe zi

Calciul și sănătatea dinților

Mulți se interesează dacă calciul are vreo legătură cu sănătatea dinților și dacă suplimentele cu calciu pot preveni cariile dentare și căderea dinților?

La aceste întrebări se poate răspunde în felul următor: după cum arată rezultatele unor cercetări științifice, insuficiența de calciu și de vitamina D, într-adevăr, poate favoriza dezvoltarea cariesului și căderea dinților. Din acest motiv, asigurarea unui aport adecvat al acestor substanțe în organism poate (în parte) să reducă probabilitatea unor probleme dentare.

Vezi mai sus informații detaliate privind dozele zilnice de calciu și de vitamina D pe care trebuie să le administreze oamenii de toate vârstele. Alegeți grupa de vârstă din care face parte persoana pentru care căutați informația respectivă și urmați recomandările prezentate în capitolul corespunzător.

Deschideți surse
  • Dawodu, A., & Akinbi, H. (2013). Vitamin D nutrition in pregnancy: current opinion. International Journal of Women’s Health, 333. doi:10.2147/ijwh.s34032
  • Hazzazi, M., Alzeer, I., Tamimi, W., Al Atawi, M., & Al Alwan, I. (2013). Clinical presentation and etiology of osteomalacia/rickets in adolescents. Saudi Journal of Kidney Diseases and Transplantation, 24(5), 938. doi:10.4103/1319-2442.118087
  • Hofmeyr, G. J., Lawrie, T. A., Atallah, Á. N., & Duley, L. (2010). Calcium supplementation during pregnancy for preventing hypertensive disorders and related problems. Cochrane Database of Systematic Reviews. doi:10.1002/14651858.cd001059.pub3
  • Holick, M. F., Binkley, N. C., Bischoff-Ferrari, H. A., Gordon, C. M., Hanley, D. A., Heaney, R. P., … Weaver, C. M. (2011). Evaluation, Treatment, and Prevention of Vitamin D Deficiency: an Endocrine Society Clinical Practice Guideline. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 96(7), 1911-1930. doi:10.1210/jc.2011-0385
  • McGuire, S. (2012). WHO Guideline: Vitamin A Supplementation in Pregnant Women. Geneva: WHO, 2011; WHO Guideline: Vitamin A Supplementation in Postpartum Women. Geneva: WHO, 2011. Advances in Nutrition: An International Review Journal, 3(2), 215-216. doi:10.3945/an.111.001701
  • Moyer, V. A. (2013). Vitamin D and Calcium Supplementation to Prevent Fractures in Adults: U.S. Preventive Services Task Force Recommendation Statement. Annals of Internal Medicine. doi:10.7326/0003-4819-158-9-201305070-00603
  • National Institutes of Health. (n.d.). Calcium, Dietary Supplement Fact Sheet. Retrieved from https://ods.od.nih.gov/factsheets/Calcium-HealthProfessional
  • Nestle, M., & Nesheim, M. C. (2013). To Supplement or Not to Supplement: The U.S. Preventive Services Task Force Recommendations on Calcium and Vitamin D. Annals of Internal Medicine, 158(9), 701. doi:10.7326/0003-4819-158-9-201305070-00605
  • Rickets: Background, Pathophysiology, Epidemiology. (n.d.). Retrieved from http://emedicine.medscape.com/article/985510-overview
  • Rizzoli, R., Boonen, S., Brandi, M., Bruyère, O., Cooper, C., Kanis, J., … Reginster, J. (2013). Vitamin D supplementation in elderly or postmenopausal women: a 2013 update of the 2008 recommendations from the European Society for Clinical and Economic Aspects of Osteoporosis and Osteoarthritis (ESCEO). Current Medical Research and Opinion, 29(4), 305-313. doi:10.1185/03007995.2013.766162
  • Ross, A. C., & Institute of Medicine (U.S.). (2011). DRI, Dietary Reference Intakes: Calcium, Vitamin D. Washington, DC: National Academies Press.
  • Vitamin D Deficiency and Related Disorders: Practice Essentials, Background, Pathophysiology. (n.d.). Retrieved from http://emedicine.medscape.com/article/128762-overview
  • Wagner, C. L., & Greer, F. R. (2008). Prevention of Rickets and Vitamin D Deficiency in Infants, Children, and Adolescents. PEDIATRICS, 122(5), 1142-1152. doi:10.1542/peds.2008-1862
  • Özkan, B. (2010). Nutritional Rickets. Journal of Clinical Research in Pediatric Endocrinology, 2(4), 137-143. doi:10.4274/jcrpe.v2i4.137


Obiectivul principal al organizației noastre în prezent este elaborarea Ghidului Consumatorului Inteligent de Informații și Servicii Medicale. O sursă de informație medicală de generație nouă, axată pe prezentarea datelor detaliate, transparente, echidistante și cu valoare practică înaltă cu privire la beneficiile, daunele și limitele serviciilor medicale disponibile în prezent.
Scopul nostru este:

să-i ajutăm pe pacienți și medici să ia decizii medicale argumentate și chibzuite

să-i ajutăm pe pacienți și medici să construiască între ei relații eficiente și moral justificate: colaborare bazată pe înțelegerea din ambele părți a rolurilor unice pe care îl joacă fiecare și pe împărțirea justă a resposabilității, cel mai important scop al colaborării fiind formularea și atingerea obiectivelor medicale ale pacientului.

Ghidul Consumatorului Inteligent de Informaţii şi Servicii Medicale este alcătuit din 3 părți:

PARTEA I: LUAREA DECIZIILOR MEDICALE
ALĂTURAȚI-VĂ GRUPULUI NOSTRU PE FACEBOOK ȘI ABONAȚI-VĂ LA NOUTĂȚI PE EMAIL
Vă invităm să vă alăturați consumatorilor inteligenți de informații și servicii medicale pe rețele sociale

Abonați-vă la noutăți, ca să primiți un email o dată în câteva luni prin care să aflați despre publicarea materialelor noi și despre actualizări importante, introduse pe măsura procesării de noi date.