Răspunsuri la cele mai importante întrebări privind bronzatul, arsurile solare şi mijloacele de protecţie solară

DESPRE ACEASTĂ VERSIUNE A ARTICOLULUI

Data ultimei actualizări:

Volum: 14 paginiPagini convenționale, cu un volum aproximativ egal cu cel al unei pagini de carte.

CUM A FOST SCRIS ACEST ARTICOL?

Acest articol a fost scris în conformitate cu viziunea noastră despre rolul pe care informația obiectivă îl poate avea în luarea deciziilor medicale personale. Aflați mai multe despre procesul de scriere a articolelor și despre autori.

Textul articolului nu conține publicitate ascunsă. Vedeți Dezvăluirea informațiilor financiare.

APRECIEREA CITITORILOR

(Instrument nou) Indicați cât de mulțumit(ă) sunteți de faptul că ați găsit acest articol și/sau scrieți o recenzie

Apreciere medie: 5.0. Pe baza unui vot.
Se încarcă...

Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere:
Verificati aici.

Cuprins:

Cum trebuie să mă bronzez şi să petrec timpul la soare?

În prezentul articol veţi găsi răspunsuri la cele mai importante întrebări pe care le puneţi cu privire la băile de soare sau expunerea la razele solare, despre ce trebuie făcut dacă un adult sau copil «se arde» la soare şi despre cum vă puteţi proteja pielea de arsuri. Pentru a vă răspunde la toate aceste întrebări, ne-am informat din cele mai credibile surse ştiinţifice: bazele de date medicale şi revistele de specialitate, în care se publică rezultatele cercetărilor ştiinţifice de ultimă oră în domeniul dermatologiei.

Din informaţia pe care am studiat-o, am dedus un lucru extrem de important, pe care ne-am întemeiat apoi toate sfaturile şi recomandările practice formulate în acest articol. E o cocnluzie la care speram sa ajunga si toti cei care planifica sa faca plaja sau sa petreaca mai mult timp la soare:
Datele stiintifice de care dispunem in prezent arata ca baile de soare (in sensul obisnuit al sintagmei, de expunere directa a pielii la actiunea razelor solare cu obtinerea unei nuante mai intunecate a pielii) mai curand dauneaza pielii noastre decat o ajuta. De aceea, potrivit opiniei specialiştilor, e mai bine să evitaţi formarea unui bronz intens, decât să vă străduiţi să-l obţineţi.
Din acest motiv, dacă planificaţi odihna la mare şi scopul dvs. principal este să petreceţi foarte bine timpul liber şi să vă refaceţi puterile, renunţaţi la ideea de a obţine un bronz intens şi de durată. În schimb, încercaţi să vă organizaţi băile de soare în aşa fel, încât, după aflarea la mare, să nu vă alegeţi cumva cu arsuri solare, nici dvs. şi nici membri familiei dvs.. E foarte posibil că, în aceste condiţii, veţi reveniţi acasă cu tenul bronzat superficial. În schimb, veţi fi sigur că şederea la mare şi la soare v-a adus beneficii maxime şi pagube minime.
 
Mai jos, vom oferi câteva recomandări practice cu privire la modalităţile ce vă vor ajuta să realizaţi acest scop. Dacă doriţi, cu tot dinadinsul, să vă «bronzaţi» şi vă interesează anume modalităţile de obţinere rapidă a unui ten ciocolatiu şi frumos în urma băilor de soare, în acest articol veţi găsi mai curând argumente împotriva acestei decizii şi, totodată, în favoarea hotărârii de a renunţa la băile de soare.

În ce ore ale zilei pot să mă bronzez, adică să mă expun la soare, şi când nu trebuie să fac băi de soare?

Încercaţi să vă organizaţi odihna în aşa fel, încât să vă expuneţi la soare PÂNĂ la ora 10.00 dimineaţa şi DUPĂ ora 15.00 după-amiază. Răstimpul cuprins între orele 10-15 trebuie petrecut în încăpere, la umbră, sau protejind complet pielea cu hainele.

Pe diferite latitudini, înălţimea la care urcă soarele deasupra liniei de orizont şi deci puterea razelor sale sunt diferite. În acest sens, în afară de ora zilei, un reper ar putea fi lungimea umbrei pe care o lasă corpul dvs.: dacă lungimea umbrei este mai mare decât înălţimea dvs., puteţi să staţi la soare un timp anumit, care depinde de sensibilitatea pielii dvs. (vezi mai jos), iar dacă lungimea umbrei este mai mică decât înălţimea dvs., ar fi bine să vă feriţi de razele solare într-o încăpere, la umbră sau îmbrăcând haine care să vă protejeze pielea de radiaţia puternică.

Cât timp pot să mă bronzez/ să fac băi de soare?

Dacă doriţi să faceţi plajă sau să vă scăldaţi (în perioadele zilei indicate mai sus), trebuie să ţineţi cont de maniera în care pielea dvs. sau a rudelor dvs./ reacţionează la razele soarelui. În cazul în care aveţi pielea de culoare deschisă, ştiţi că vă «pârliţi» rapid la soare şi dacă nu v-aţi bronzat de ceva timp, străduiţi-vă să limitaţi expunerea la soare la nu mai mult de 15-20 de minute pe zi. În restul timpului, protejaţi-vă pielea stând la umbră, în încăperi sau îmbrăcând haine.

În cazul în care aveţi pielea de culoare întunecată, nu sunteţi predispus la arsuri solare şi dacă v-aţi mai bronzat recent, puteţi petrece la soare ceva mai mult timp, în jur de 30-45 de minute. Cu toate acestea, sănătatea dvs. nu va avea prea mult de câştigat în urma expunerii mai îndelungate la soare (despre beneficiile soarelui pentru sănătate vezi mai jos).

Pot să mă bronzez la umbră?

Studiile ştiinţifice demonstrează că oamenii cu pielea deschisă la culoare pot să se bronzeze chiar şi la umbră, mai ales dacă aceştia stau în umbra unor copaci cu coroana rară sau în umbra unui cort (umbréle etc.) confecţionat dintr-o stofă subţire sau mai puţin densă.În legătură cu aceasta, dacă aveţi pielea de culoare deschisă, e recomandabil să purtaţi haine şi să aplicaţi creme de protecţie chiar şi atunci când vă ascundeţi de razele solare în umbra unui cort, sub o umbrelă sau un copac.

Ce haine pot utiliza pentru a proteja pielea de soare?

Pentru a proteja pielea de radiaţia soarelui, purtaţi haine pe care razele nu le pot străbate sau le străbat foarte greu. Tipul şi culoarea stofelor contează mai puţin.

Hainele trebuie să acopere, în măsura posibilităţilor, toate zonele expuse la radiaţia solară. Pentru a vă proteja tenul feţei, urechile şi gâtul, trebuie să purtaţi pălării cu boruri largi, de cel puţin 10 cm. Pentru a proteja regiunile pielii pe care nu le puteţi acoperi cu haine sau pălării, utilizaţi mijloacele de protecţie conform regulilor descrise mai jos.
Dacă pielea dvs. e foarte deschisă la culoare şi se «pârleşte» chiar şi sub haine, puteţi să aplicaţi o cremă de protecţie şi pe pielea ce va fi acoperită de piesele vestimentare.

Nu utilizaţi mijloacele de protecţie solară pentru a prelungi perioada de şedere la soare. Chiar dacă veţi aplica aceste mijloace, aveţi mari şanse de a face arsuri solare.

Specialiştii în domeniul dermatologiei recomandă utilizarea cremelor şi sprayurilor de protecţie numai în calitate de mijloace suplimentare de protecţie solară. Dacă utilizaţi mijloace de protecţie solară (indiferent de indicele SPF – Sun Protection Factor – al acestora), nu trebuie să vă aflaţi la soare un timp mai îndelunagt decât cel recomandat mai sus (cu alte cuvinte, nu mai mult de 15-45 de minute).

În niciun caz nu utilizaţi mijloacele de protecţie (creme sau sprayuri) pentru a prelungi durata de expunere directă la razele solare. Mijloacele de protecţie moderne nu sunt în stare să vă apere eficient şi sigur de razele solare şi nu reduc riscul arsurilor solare.
O mare parte din persoanele ce utilizează aceste mijloace de protecţie au un sentiment exagerat al securităţii. Din această cauză, petrec mai mult timp la soare decât e recomandat pentru tipul lor de piele şi deseori se «pârlesc» rău de tot.
Este adevărat că puteţi să găsiţi, în alte surse decât cele consultate de noi, un alt gen de recomandări cu privire la durata de expunere la soare: de exemplu, că v-aţi putea afla la soare şi timp de câteva ceasuri dacă aplicaţi cu regularitate diverse mijloace de protecţie. Cu toate acestea, trebuie să ştiţi că astfel de recomandări sunt fără temei şi sunt aspru criticate de organizaţiile medicale oficiale care se ocupă de studierea etiologiei (cauzelor) cancerului de piele şi care se luptă cu această boală periculoasă. Aceasta pentru că orice expunere îndelungată la soare, chiar şi în cazul utilizării mijloacelor de protecţie solară, sporeşte riscul de cancer al pielii (pentru mai multe detalii, vezi mai jos).

Când sunt eficiente mijloacele de protecţie solară?

Aplicarea mijloacelor de protecţie solară se poate dovedi utilă la protejarea acelor regiuni ale pielii pe care nu le puteţi acoperi cu haine şi care se ard uşor şi puternic (de exemplu, faţa, în special buzele şi nasul, urechile, mâinile). De asemenea, puteţi utiliza cremele şi sprayurile de protecţie dacă ştiţi că vă «pârliţi» uşor chiar şi după o expunere scurtă la soare sau dacă, în trecut, aţi făcut arsuri solare chiar şi în acele regiuni ale pielii care erau protejate de haine.

În cazuri ca acestea, trebuie să aplicaţi, mai întâi, crema de protecţie şi mai apoi să vă îmbrăcaţi. Aţi putea utiliza mijloacele de protecţie solară şi în cazurile în care urmează să petreceţi mult timp în locuri cu prea puţină umbră (de exemplu, atunci când planificaţi o excursie).

În măsura posibilităţilor, optaţi pentru un mijloc de protecţie împotriva razelor UVA şi UVB cu indicele SPF nu mai mic de 15.

Pe ambalajele diferitelor mijloace de protecţie solară puteţi găsi abrevieri precum UVA, UVB şi SPF. UVA şi UVB înseamnă că mijloacele de protecţie respective protejează de razele de tipul UVA şi UVB. În cadrul cercetărilor ştiinţifice s-a constatat că razele de tip UVB bronzează pielea şi pot provoca arsuri solare. Razele de tipul UVA nu sunt responsabile de «bronzare», dar pot pătrunde în straturi mai adânci ale pielii decât razele UVB, contribuind la apariţia ridurilor. Atât razele UVA, cât şi razele UVB au efect cancerigen (cu alte cuvinte, sporesc riscul apariţiei şi dezvoltării cancerului de piele).

Chiar dacă pe ambalajele mijloacelor de protecţie actuale puteţi citi că acestea vă protejează de UVA şi UVB, aceasta nu înseamnă că mijloacele respective vă oferă o protecţie completă împotriva radiaţiei de tip UVA sau UVB. Ba dimpotrivă, în unele cazuri, gradul de protecţie de razele UVA poate să nu depăşească 25%. Gradul de protecţie de razele UVB este determinat prin indicele SPF (Sun Protection Factor – factorul de protecţie solară), exprimat numeric prin cifre de genul 15 sau 30 etc.
Multe persoane consideră că mijloacele de protecţie cu indicele SPF 30 sunt de 2 ori mai eficiente decât cele cu indicele SPF 15. Opinia aceasta este totalmente eronată. În condiţii de laborator, mijloacele cu indicele SPF 15 reţin 93% din radiaţa UVB, pe când cele cu SPF 30 – 97% din razele UVB.Chiar dacă, în condiţii de laborator, mijloacele de protecţie solară pot oferi o protecţie înaltă de razele UVB, în condiţii obişnuite acestea se dovedesc a fi mult mai puţin eficiente, deoarece oamenii aplică pe piele o cantitate mai mică decât cea recomandabilă, deseori le spală în timpul scăldatului şi le şterg cu prosoapele.

Odihna la mare şi scăldatul pot spori acţiunea radiaţiei solare asupra pielii?

Se cunoaşte faptul că o parte din razele solare se reflectă de pe suprafaţa apei, de aceea pe pielea oamenilor care fac baie pe malul apelor (mări, lacuri, piscine etc.) nimereşte o cantitate mai mare de radiaţie solară. Trebuie să ţineţi neapărat cont de acest lucru, mai ales dacă pielea dvs. este foarte sensibilă la soare şi se arde uşor. În acest caz, ar fi bine să aplicaţi pe piele cremă de protecţie solară înainte de a vă scălda, iar după scăldat să vă feriţi de razele solare într-un loc cu multă umbră.

Respectaţi recomandările privind protecţia pielii de radiaţia solară chiar şi pe timp mohorât

Se ştie că norii reţin nu mai mult de 20% din lumina solară. De aceea, regulile de protecţie solară descrise mai sus trebuie respectate chiar şi pe timp mohorât.

Femeile însărcinate şi cele care alăptează pot face băi de soare?

În perioada de sarcină şi de alăptare, multe femei se interesează dacă au voie să se bronzeze şi dacă aceasta nu va influenţa negativ asupra dezvoltării fătului. Iată ce vă putem spune în această privinţă: Radiaţia solară nu dăunează fătului şi nici nu influenţează negativ asupra calităţilor nutritive ale laptelui matern. Din acest motiv, atât femeile gravide cât şi cele care alăptează pot să facă băi de soare, dar, dacă au grijă de propria lor sănătate, trebuie să respecte regulile prezentate mai sus.

Copiii pot face băi de soare?

După părerea specialiştilor, nou-născuţii şi bebeluşii cu vârste de până la 6 luni nu trebuie expuşi acţiunii directe a razelor solare, ci protejaţi de acestea: copiii trebuie să se afle în locuri cu multă umbră, iar pielea lor trebuie acoperită cu haine.

În cazul copiilor cu vârste de peste 6 luni, e bine să respectaţi reguli, prezentate mai sus. Dacă ştiţi că bebeluşii ar putea să nimerească sub acţiunea directă a razelor solare arzătoare, ar fi bine să aplicaţi pe pielea acestora mijloace de protecţie solară.

Fiţi foarte precauţi dacă trebuie să administraţi medicamente în timp ce faceţi băi de soare

Se cunoaşte că multe medicamente în formă de creme şi unguente cu acţiune topică (cu alte cuvinte, aplicabile pe piele), pot sensibiliza pielea dvs. la razele solare şi provoca, astfel, arsuri puternice. Din această cauză, dacă ştiţi că, în timpul aflării la soare, va trebui să administraţi oarece medicamente, citiţi neapărat prospectele respective pentru a vă asigura că doctoriile date nu vor mări sensibilitatea pielii dvs. la radiaţia solară.

Dacă aţi constatat că medicamentul pe care îl asministraţi are o asemenea acţiune (care, în limbaj medical, se numeşte efect fotosensibilizant), consultaţi neapărat medicul în această privinţă şi întrebaţi-l dacă puteţi face, în general, băi de soare în cazul dat. E foarte posibil că medicul vă va permite, totuşi, să faceţi băi de soare la mare, dar cu condiţia să vă aflaţi cât mai puţin timp sub acţiunea directă a razelor solare, să vă acoperiţi pielea cu haine şi să utilizaţi creme sau alte mijloace de protecţie solară. Mai multe detalii pe acest subiect găsiţi în articolul Alergie la soare.
 

Răspunsuri la întrebări cu privire la influenţa negativă sau pozitivă a luminii solare asupra sănătăţii omului

Este adevărat că expunerea îndelungată la razele solare şi băile de soare pot să provoace cancer de piele?

Analizând rezultatele mai multor cercetări ştiinţifice efectuate în diferite ţări ale lumii, putem să vă răspundem la întrebarea aceasta în felul următor:

 În momentul de faţă, există o mulţime de date ştiinţifice care indică asupra faptului că expunerea excesivă la soare (care poate determina apariţia unui bronz intens şi chiar a arsurilor solare), poate favoriza, într-adevăr, dezvoltarea mai multor tipuri de cancer al pielii.

Mulţi oameni ignoră influenţa negativă a soarelui şi a băilor de soare asupra sănătăţii, dar şi legătura între dezvoltarea cancerului de piele şi expunerea la soare, deoarece între aceste fenomene (ca şi între fumat şi cancerul pulmonar, de exemplu) nu există niciodată o legătură directă şi evidentă în timp. Nimeni nu se îmbolnăveşte de cancer de piele imediat după odihna la mare. Deseori, din momentul expunerii pielii la acţiunea directă a razelor soarelor şi până la debutul maladiei respective trec mai mulţi ani, de aceea relaţia de cauză-efect între aceste două fenomene poate trece neobservată pentru oamenii de rând.

Cancerul de piele se poate dezvolta la orice vârstă, dar mai des se dezvoltă la oameni cu vârste de peste 60 de ani. După părerea savanţilor, în dezvoltarea acestei maladii un rol important poate să-l joace nu numai cantitatea de radiaţie solară pe care a primit-o recent cutare sau cutare persoană, ci şi cantitatea totală de radiaţie pe care aceasta a primit-o în decursul întregii sale vieţi.

Pentru a diminua riscul de dezvoltare a cancerului de piele, specialiştii în domeniul dermatologiei recomandă tuturor limitarea perioadelor de expunere la radiaţia solară, renunţarea la bronzul intens şi, în cazul concediilor petrecute la mare (dar şi în alte împrejurări care presupun aflarea îndelungată la soare), protejarea pielii de acţiunea nefastă a razelor solare în conformitate cu regulile prezentate la începutul acestui articol. Informaţii mai detaliate cu privire la simptomele prin care se poate manifesta cancerul de piele şi la modul în care poate fi detectată această maladie în stadiile sale timpurii le puteţi găsi în articolul nostru despre Cancerul de piele.

Riscul cancerului de piele este mai mare în cazul unor regiuni anumite ale pielii (spre exemplu dacă mă bronzez topless)?

Unele femei se interesează dacă riscul cancerului de piele va creşte în cazul în care se vor bronza fără costum de baie, adică vor expune la acţiunea directă a razelor solare pielea de pe piept (în special, mameloanele). În cadrul studiilor ştiinţifice s-a constatat că pe pielea sfârcurilor (mameloanelor) cancerul de piele se dezvoltă foarte rar şi, cel puţin în prezent, nu există niciun temei pentru a considera că bronzatul topless comportă riscuri mai mari de cancer al pielii decât bronzatul în costum de baie.

Este adevărat că băile de soare îmbătrânesc pielea şi accelerează formarea ridurilor (zbârciturilor)?

Potrivit mai multor studii ştiinţifice, razele soarelui, în special cele pe care le numim UVA, contribuie într-o măsură mai mare la îmbătrânirea şi ridarea pielii. După părerea mai multor experţi, peste 90% din schimbările vizibile ale aspectului exterior al pielii pe care le atribuim îmbătrânirii (ridarea, pierderea elasticităţiii, apariţia unor pete pigmentare ş.a.) se datorează, în realitate, influenţei negative pe care o are asupra pielii noastre lumina solară.

Care sunt beneficiile luminii solare? Care este cantitatea de lumină solară de care au nevoie adulţii şi copii pentru a-şi păstra şi întări sănătatea?

Unul dintre cele mai importante efecte ale luminii solare asupra pielii omului este stimularea sintezei vitaminei D, care este necesară pentru asigurarea unui metabolism normal al calciului şi pentru creşterea şi întărirea oaselor.

S-a determinat că, pentru formarea unei cantităţi suficiente de vitamina D în timpul odihnei la mare este suficient să staţi la soare aproximativ 15 minute (cu braţele, gâtul şi faţa dezgolite).

Totodată, majoritatea oamenilor care trăiesc mai la nord de paralela 35 în emisfera de nord, sau mai la sud de paralela 35 în emisfera de sud nu pot să-şi asigure o cantitate suficientă de vitamina D, pe parcursul întregului an, doar din contul aflării la aer liber.

De aceea, tuturor copiilor şi adulţilor care trăiesc în aceste regiuni (inclusiv în România şi Republica Moldova) li se recomandă administrarea zilnică a suplimentelor cu vitamina D, în doză ajustată la vârstă, cu excepţia perioadelor de odihnă la mare.

Recomandări detaliate în acest sens sunt prezentate în articolul Cât calciu şi vitamina D trebuie să primească copiii şi adulţii?

Mulţi oameni cred că lumina solară sporeşte imunitatea, de aceea caută cu tot dinadinsul să se afle cât mai mult timp la soare, dar mai ales să asigure odihna la mare sau în alte locuri cu mult soare pentru copiii lor. Iată ce vă putem spune în această privinţă, pornind de la rezultatele unor cercetări ştiinţifice serioase:
Influenţa luminii solare asupra sistemului imunitar este studiată demult şi profund de mai mulţi cercetători, iar datele pe care le-au adunat aceştia până în momentul de faţă demonstrează că razele solare pot avea asupra imunităţii umane o influenţă inversă celei scontate, mai exact, pot reduce imunitatea.
În cadrul unor cercetări s-a constatat că, deşi razele solare stimulează formarea în piele a unor substanţe cu proprietăţi antimicrobiene şi a vitaminei D, acestea, dar şi alte substanţe biologic active ce se sintetizează sub acţiunea radiaţiei soarelui pot împiedica buna funcţionare a celulelor sistemului imunitar şi pot reduce imunitatea activă a omului.
Capacitatea luminii solare de a inhiba activitatea celulelor sistemului imunitar este bine cunoscută în medicină şi se utilizează în tratamentul unor maladii precum psoriazisul (în formă de cure fototerapeutice de tip PUVA), unde inflamarea pielii are loc tocmai din cauza unui sistem imunitar hiperactiv.

Astfel, pentru a fi sănătos, pentru un adult sau un copil e suficient să se expună la soare nu mai mult de 15 minute pe zi, dimineaţa sau după-amiază, fiind îmbrăcat în haine care să-i acopere toate regiunile pielii în afară de faţă, gât, mâini şi antebraţe. Se consideră că, în aceste condiţii, influenţa negativă a razelor solare asupra pielii este extrem de mică în raport cu acţiunea benefică a soarelui asupra sănătăţii omului.

Arsurile provocate de băile de soare. Ce trebuie făcut dacă un adult sau un copil «a ars la soare»?

Primul ajutor în caz de arsuri solare. Pot să reduc sau să tratez imediat arsura solară?

La foarte mulţi oameni se arde puternic mai ales pielea de pe faţă, urechi, nas, cap şi spate. Din păcate, după apariţia simptomelor caracteristice de arsură solară, ameliorarea sau tratarea imediată a acestora este practic imposibilă. Cu toate acestea, dacă dvs. sau copilul dvs. v-aţi ars la soare, puteţi urma tratamentul de mai jos, care vă va ajuta să suportaţi mai uşor perioada de refacere/ regenerare a pielii afectate de razele solare:

  • Dacă pielea abia începe să se înroşească, dar deja este clar că arsura este puternică (înroşirea maximă a pielii are loc în 12-24 de ore), puteţi lua o pastilă de ibuprofen. Acest medicament poate reduce intensitatea reacţiei inflamatorii, care începe imediat după arsură. Cu toate acestea, medicamentul nu este eficient dacă înroşirea pielii este maximă.
  • Pentru a diminua durerile, pe care le provoacă arsura solară, puteţi administra ibuprofen sau paracetamol (recomandările cu privire la administrarea acestor medicamente le veţi găsi în articolele Tratarea febrei la copii şi maturi) şi aplica, totodată, comprese reci şi umede pe pielea afectată.
  • În decursul primelor zile de după arsură, urmăriţi ca persoana afectată de arsuri solare să consume foarte mult lichid.
  • Dacă, după arsura solară, pe piele se formează băşicuţe, nu le spargeţi în niciun caz. Peste câteva zile, acestea se vor sparge de la sine, iar până atunci vor proteja regiunile afectate ale pielii de uscarea excesivă.

Cum poate fi tratată febra în caz de arsură solară?

Arsurile solare puternice care afectează regiuni întinse ale pielii pot fi însoţite de febră. Dacă dvs. sau copilul dvs. aveţi friguri, dacă vă dor muşchii şi articulaţiile şi dacă aceste dureri nu vă lasă să dormiţi, puteţi administra paracetamol. Recomandări detaliate cu privire la tratarea febrei şi la dozarea corectă a paracetamolului – în articolul nostru  Tratarea febrei la copii şi la adulţi.

Pot şi trebuie să aplic unguente pe arsurile solare?

Persoanele afectate de arsuri solare pronunţate, se interesează deseori dacă pot să le ungă pentru a ameliora simptomele şi accelera vindecarea pielii. Observaţiile clinice, efectuate în acest domeniu, demonstrează că aplicarea unor unguente, uleiuri sau creme emoliente pe pielea afectată de arsuri solare nu influenţează în niciun fel procesul de regenerare a pielii după arsură, deşi poate ameliora întrucâtva simptome precum durerea sau usturimea. Ca şi în cazul arsurilor termice, eficienţa utilizării sprayurilor şi unguentelor care conţin dexpanthenol pentru tratarea arsurilor solare nu este, deocamdată, dovedită.

Cât de repede trece o arsură solară?

Arsurile solare mici trec, de obicei, în câteva zile. Regenerarea pielii după arsuri ceva mai puternice poate dura o săptămână şi se încheie, de regulă, cu «cojirea» sau descuamarea pielii.

Ce să fac ca să nu mă mănânce pielea după arsura solară?

Pentru a ameliora/ reduce pruritul (mâncărimea), care poate apărea la câteva zile după ce aţi făcut arsuri solare, aţi putea:

  • administra medicamente din grupul blocanţilor de receptori histaminici (de exemplu, suprastin);
  • aplica pe pielea afectată comprese umede şi emolienţi.

Ce pot să însemne petele albe ce mi-au apărut pe piele după ce m-am bronzat? Cum pot să scap de ele?

Detalii despre cauzele de apariţie a petelor albe pe pielea bronzată şi soluţiile posibile sunt prezentate în articolul Pete albe pe piele.

Alergia la soare şi băile de soare

Unii oameni observă că, după expunerea la soare, pielea lor devine foarte sensibilă, se inflamează, se acoperă cu pete şi începe să-i mănânce. În cazurile date se vorbeşte, de regulă, de «alergie la soare» sau de «alergie la băile de soare». În medicină, aceste cazuri sunt clasificate la fotodermatoze. Informaţii detalii cu privire la acest subiect – în articolul  Răspunsuri la întrebări privind alergia la soare.

Răspunsuri la câteva întrebări suplimentare despre băile de soare

De ce pielea îşi schimbă culoarea în urma băilor de soare?

Pielea îşi schimbă culoarea din următoarele cauze: lumina solară (în special, partea ultravioletă a spectrului) acţionează destul de agresiv asupra pielii de culoare mai deschisă. De aceea, în urma procesului de evoluţie, pielea omului s-a învăţat să se adapteze la radiaţia ultravioletă, sintetizând o substanţă specifică, de culoare întunecată, ce se numeşte melanină. Granulele de melanină absorb razele ultraviolete care nimeresc pe piele şi, astfel, o protejează de acţiunea dăunătoare a acestora.Sintetizarea melaninei în piele se datorează unor celule specifice care, în limbaj medical, se numesc melanocite. Lumina solară activează melanocitele care, mai întâi, migrează la suprafaţa pielii din straturile mai profunde ale acesteia (aşa apare bronzul superficial), iar mai apoi încep să producă melanină, ce se acumulează treptat în piele (aşa apare bronzul de durată). Pe măsură ce melanina se acumulează în piele, aceasta se întunecă progresiv.

Soarele mă poate arde/ bronza prin geamul ferestrei sau autoturismului?

Geamurile obişnuite de la ferestre şi autoturisme blochează razele de tip UVB şi de aceea asigură protecţia completă a pielii de bronz. Totuşi, aceste geamuri nu ne pot proteja de razele de tip UVA, care pot dăuna pielii chiar dacă nu o bronzează (vezi mai sus).

Pot să mă bronzez la solar?

Multe persoane care vor să obţină un bronz de durată, intens şi frumos, se interesează dacă pot să se bronzeze la solar şi dacă acesta dăunează pielii? Din materialele cercetate de noi, deducem următoarele: Puterea radiaţiei ultraviolete din solarele moderne este atât de mare, încât depăşeşte puterea radiaţiei solare chiar şi din cea mai călduroasă perioadă a zilei în zonele ecuatoriale. Din motivele explicate mai sus, este clar că o radiaţie ultravioletă atât de intensă devine periculoasă pentru sănătatea omului, inclusiv din cauza că sporeşte risculul cancerului de piele. În prezent, experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii clasifică solàrele în categoria dispozitivelor cancerigene de putere medie şi recomandă evitarea acestora.

Deschideți surse
  • Croswell, J. & Shin, Y.R., 2012. Behavioral counseling to prevent skin cancer. American Family Physician, 86(8), pp.773–774.
  • De Maleissye, M.F. et al., 2013. Sunscreen use and melanocytic nevi in children: A systematic review. Pediatric Dermatology, 30(1), pp.51–59.
  • Planta, M.B., 2011. Sunscreen and Melanoma: Is Our Prevention Message Correct? The Journal of the American Board of Family Medicine, 24(6), pp.735–739.
  • Saridi, M. et al., 2012. Sun-Protection Habits of Primary Students in a Coastal Area of Greece. Journal of Skin Cancer, 2012, pp.1–9.
  • Self-examination, DETECT Skin Cancer : Body Mole Map PREVENT Skin Cancer: Protect Yourself From the Sun, 2013
  • Wagner, R.F., 2000. Acute Sunburn Reaction. , 66(July), pp.9–12.


Obiectivul principal al organizației noastre în prezent este elaborarea Ghidului Consumatorului Inteligent de Informații și Servicii Medicale. O sursă de informație medicală de generație nouă, axată pe prezentarea datelor detaliate, transparente, echidistante și cu valoare practică înaltă cu privire la beneficiile, daunele și limitele serviciilor medicale disponibile în prezent.
Scopul nostru este:

să-i ajutăm pe pacienți și medici să ia decizii medicale argumentate și chibzuite

să-i ajutăm pe pacienți și medici să construiască între ei relații eficiente și moral justificate: colaborare bazată pe înțelegerea din ambele părți a rolurilor unice pe care îl joacă fiecare și pe împărțirea justă a resposabilității, cel mai important scop al colaborării fiind formularea și atingerea obiectivelor medicale ale pacientului.

Ghidul Consumatorului Inteligent de Informaţii şi Servicii Medicale este alcătuit din 3 părți:

PARTEA I: LUAREA DECIZIILOR MEDICALE
ALĂTURAȚI-VĂ GRUPULUI NOSTRU PE FACEBOOK ȘI ABONAȚI-VĂ LA NOUTĂȚI PE EMAIL
Vă invităm să vă alăturați consumatorilor inteligenți de informații și servicii medicale pe rețele sociale

Abonați-vă la noutăți, ca să primiți un email o dată în câteva luni prin care să aflați despre publicarea materialelor noi și despre actualizări importante, introduse pe măsura procesării de noi date.