Azitromicina: cum se administrează, precauţii, contraindicaţii, reacţii adverse posibile, administrarea în sarcină şi alăptare

Ce este Azitromicina?

Azitromicina face parte din grupul antibioticelor numite macrolide. Azitromicina se utilizează pentru tratarea diferitelor tipuri de infecţii cauzate de bacterii, inclusiv, infecţii ale căilor respiratorii, infecţii ale pielii, infecţii ale organelor ORL şi ale maladiilor sexual transmisibile. (chlamydia, ureaplasma).

Informaţii importante despre Azitromicină

Azitromicina poate interacţiona cu diferite medicamente. Înainte de a începe tratamentul cu Azitromicină, anunţaţi medicul despre toate medicamentele pe care le administraţi momentan (medicamente eliberate cu sau fără prescripţie medicală, vitamine, suplimente şi ierburi medicinale). Nu începeţi administrarea unor medicamente noi fără a anunţa medicul.

Administraţi Azitromicina pe toată durata indicată de medic chiar dacă simptomele bolii se ameliorează rapid după începutul tratamentului. Simptomele bolii pot să dispară înainte de eliminarea totală a infecţiei.

Azitromicina nu este eficientă pentru tratamentul infecţiilor virale (precum gripa, răceala, varicela).

Dacă administraţi, pentru a reduce aciditatea gastrică, medicamente care conţin aluminiu sau magneziu (Almagel, Maalox, Alfogel şi altele), trebuie să le administraţi cu, cel puţin, 2 ore înainte sau după administrarea Azitromicinei. Administrarea concomitentă a Azitromicinei cu medicamentele specificate mai sus poate reduce eficienţa acesteia.

Nu administraţi Azitromicină dacă aţi avut vreodată o reacţie alergică la acest preparat sau la alte antibiotice din grupul macrolidelor: (Eritromicina, Claritromicina, Telitromicina sau Troleandromicina).

Înainte de a începe tratamentul cu Azitromicină, comunicaţi-i medicului Dvs. dacă suferiţi de oricare dintre afecţiunile enumerate mai jos. Pentru a securiza tratamentul, s-ar putea să aveţi nevoie de o altă doză decât cele indicate, sau de efectuarea unor teste diagnostice speciale.

  • Afecţiuni ale ficatului
  • Afecţiuni ale rinichilor
  • Miastenia gravis
  • Dereglări ale ritmului cardiac
  • “Sindrom QT lung” în antecedente sau la cineva din membrii familiei Dvs.

În unele cazuri, tratamentul cu antibiotice, inclusiv, cu Azitromicină, poate provoca dezvoltarea unei infecţii intestinale periculoase (colita pseudomembranoasă), care se manifestă prin diaree. În cazul în care Azitromicina vă provoacă o diaree apoasă sau o diaree cu sânge, stopaţi imediat administrarea medicamentului şi contactaţi medicul Dvs. Până nu aveţi alte indicaţii de la medic, conduceţi-vă de recomandările din articolele Diareea provocată de administrarea antibioticelor şi Tratamentul diareei.

Azitromicina şi alcoolul

Azitromicina poate provoca ameţeli şi tulburări de somn temporare. Aceste reacţii adverse se pot agrava în cazul consumului de alcool în timpul tratamentului cu Azitromicină. Din aceste considerente, evitaţi consumul de alcool, conducerea automobilului şi lucrul cu instrumentele sau cu utilajul care necesită o atenţie sporită pe durata tratamentului cu Azitromicină.

Cum se administrează Azitromicina?

Doza de administrare şi durata de tratament cu Azitromicină poate să difere esenţial în cazurile de tratament al infecţiilor diferite.

Administraţi Azitromicina în strictă conformitate cu prescripţia medicului. Nu modificaţi doza sau perioada de tratament fără acordul medicului.

Pentru a administra Azitromicina în formă de pulbere, preparaţi suspensia orală astfel: desfaceţi ambalajul şi dizolvaţi pulberea în 60 ml de apă, amestecaţi bine şi beţi întreaga cantitate imediat. Nu păstraţi amestecul gata pentru o administrare ulterioară. Aruncaţi orice suspensie preparată care nu a fost utilizată în decurs de 12 ore.

Puteţi administra Azitromicina în timpul mesei sau pe nemâncate. Dacă vă deranjează la stomac sau vă provoacă greţuri, administraţi Azitromicina în timpul mesei.

Pentru a administra Azitromicina în formă de suspensie orală (fluidă), înainte de a măsura doza necesară de suspensie, agitaţi bine flaconul. Pentru a măsura corect doza de medicament lichid, utilizaţi o lingură specială de măsurare sau un pahar gradat medicinal. Dacă nu dispuneţi de un dispozitiv de măsurare (linguriţă sau pahar gradat), rugaţi-l pe farmacist să vi-l dea.

Păstraţi medicamentul la temperatura camerei, ferit de umezeală, lumină şi căldură. Aruncaţi orice medicament lichid rămas, care nu a fost utilizat timp de 10 zile.

Ce trebuie să fac dacă am uitat să iau o doză?

Administraţi doza scăpată de îndată ce vă amintiţi. Dacă se apropie timpul de administrare a următoarei doze, nu o mai administraţi pe cea scăpată. Nu se permite dublarea dozei medicamentului pentru a compensa doza scăpată.

Ce trebuie să fac dacă am administrat o doză prea mare de Azitromicină?

Apelaţi imediat la serviciul medical de urgenţă în caz de supradozaj. Simptomele de supradozare pot include greaţă, vomă, diaree, senzaţie de disconfort abdominal.

Ce trebuie să evit în timpul tratamentului cu Azitromicină?

În timpul tratamentului cu Azitromicină, evitaţi expunerea la soare sau vizita la solar (salon de bronzare), purtaţi haine care asigură protecţie împotriva razelor ultraviolete şi ungeţi porţiunile de piele expuse la soare cu cremă cu factor de protecţie SPF 30 şi mai înalt. Azitromicina sporeşte sensibilitatea pielii la razele solare şi poate provoca mai rapid arsurile cauzate de razele ultraviolete.

Efectele adverse ale Azitromicinei

Apelaţi la serviciul medical de urgenţă (chemaţi ambulanţa) dacă aveţi vreunul dintre următoarele semne ale reacţiei alergice la Azitromicină: mâncărime şi erupţii roşii pe piele, respiraţie dificilă, edemaţiere a feţei, a buzelor, a limbii, sau a gâtului (faringelui).

Contactaţi medicul Dvs. imediat, dacă aveţi unele dintre următoarele efecte adverse:

  • Diaree abundentă, apoasă sau sangvinolentă (vezi şi Diareea provocată de administrarea antibioticelor)
  • Dispnee, durere în piept, bătăi neregulate ale cordului
  • Greaţă, vomă, creştere a temperaturii corpului, urină întunecată, scaun decolorat (de culoarea argilei), icter (îngălbenirea pielii şi a albului ochilor)
  • Dureri în gât, apariţia unei erupţii roşii sub formă de vezici şi cu exfolierea pielii, cefalee

Efectele adverse mai puţin grave pot include:

  • Greaţă, vomă, diaree, constipaţie
  • Dureri în abdomen
  • Ameţeli, dureri de cap
  • Anxietate, insomnie
  • Prurit sau eliminări vaginale
  • Erupţii uşoare ale pielii
  • Zgomot în urechi, slăbirea auzului
  • Scăderea gustului sau a mirosului

Administrarea Azitromicinei în timpul sarcinii

Studiile pe animale au arătat că administrarea Azitromicinei este inofensivă pentru dezvoltarea fătului. Actualmente se cunosc rezultatele a unui număr impunător de observaţii clinice ale cazurilor de administrare a Azitromicinei în scopul tratamentului diferitelor infecţii la femei însărcinate (de exemplu, infecţia chlamidiană) inclusiv, în primul trimestru al sarcinii. Aceste observaţii au arătat că Azitromicina nu provoacă efecte negative asupra dezvoltării fătului.

În cadrul unei cercetări realizate în anul 2006, observaţiile asupra unui grup de 123 femei gravide, care administrau Azitromicina în diferite perioade ale sarcinii, au arătat că administrarea Azitromicinei, în orice perioadă a sarcinii, nu măreşte riscul de dezvoltare anormală a fătului şi nu provoacă alte efecte adverse serioase.

Cu toate acestea, Azitromicina poate fi administrată în timpul sarcinii doar sub controlul riguros al medicului. Comunicaţi medicului Dvs., înainte de a începe administrarea Azitromicinei, faptul că sunteţi gravidă sau că planificaţi sarcina în timpul apropiat. Dacă aţi rămas însărcinată în timpul administrării Azitromicinei, contactaţi-l pe medicul Dvs.

Descrierea detaliată a problemelor legate de influenţa posibilă a unor preparate medicale asupra dezvoltării normale a sarcinii; cum puteţi înţelege care medicamente pot fi şi care nu pot fi administrate în timpul sarcinii; ce să faceţi în cazul în care aţi rămas însărcinată în perioada administrării unor preparate medicale; cum poate verifica medicul dacă administrarea medicamentului nu a dăunat dezvoltării fătului… şi multe alte probleme importante sunt abordate în articolul Răspunsurile la cele mai importante întrebări referitor la administrarea medicamentelor în timpul sarcinii.

Administrarea Azitromicinei în timpul alăptării

Azitromicina pătrunde în laptele matern, dar concentraţia acesteia este mult mai mică decât doza admisibilă în tratamentul sugarilor şi, presupunem, nu poate provoca efecte adverse serioase la copii sugaci.

Din aceste considerente, specialiştii consideră că utilizarea acestui medicament prezintă un risc insignifiant pentru sănătatea copilului şi nu este necesară întreruperea alăptării.

În cazul unei investigaţii, a fost demonstrat faptul că utilizarea antibioticelor (Azitromicina face parte din acest grup) în primele 3 luni ale vieţii copilului sporeşte riscul de îngustare a parţii pilorice a stomacului. Menţionăm faptul că, în acest caz, observaţiile s-au realizat asupra copiilor cărora li s-a administrat Eritromicina, dar rezultatele respective nu s-au confirmat în cadrul altor investigaţii.

Administrarea antibioticelor, inclusiv a Azitromicinei, în timpul alăptării, sporeşte riscul de dezvoltare la sugari a stomatitei (candidozei bucale), a dermatitei sugarilor şi a diareei. Recomandări detaliate referitor la tratamentul acestor boli la copii sunt prezentate în articolele: Stomatita, Diareea la bebeluşi, Dermatita de scutec.

Concentraţia Azitromicinei în laptele matern creşte cu fiecare doză de medicament administrată. Medicamentul continuă să rămână în laptele matern timp de câteva zile după administrarea ultimei doze. Din aceste considerente, este absolut inutil să stoarceţi laptele sau să amânaţi alăptarea copilului.

Unele recomandări suplimentare referitor la securitatea de administrare a medicamentelor în timpul alăptării sunt prezentate în articolul Securitatea administrării medicamentelor în timpul alăptării.

data publicării:

Surse: