Explicaţia detaliată a avortului (întreruperea medicală a sarcinii). În ce constă procedura, ce complicaţii pot să apară, cum să vă pregătiţi de avort

Ce este avortul?

Avortul (avortul medical) este întreruperea intenţionată a sarcinii.

Conform datelor recente, mai mult de 40% din toate femeile, cel puţin o dată în viaţă fac avort. În fiecare an, în întreaga lume se efectuează mai mult de 50 de milioane de avorturi.

Cel mai adesea fac avort femeile în vârsta de 20-24 de ani.

În medicină se utilizează, de asemenea, termenul “avortul spontan”, care descrie încetarea spontană (fără participarea medicilor) a sarcinii până la 20 de săptămâni. Avortul spontan este adesea numit şi pierderea sarcinii. Descrierea detaliată a simptomelor şi a metodelor tratamentului avortului spontan este prezentată în articolul: Avortul spontan.

Cazurile în care avortul poate fi strict necesar?

Cea mai frecventă cauză de avort este dorinţa unei femei de a opri dezvoltarea unei sarcini nedorite.

Cu toate acestea, în unele cazuri, avortul este efectuat din alte considerente, şi anume, pentru a salva viata femeii gravide sau pentru a opri dezvoltarea fătului cu anomalii severe care conduc, fie că la moartea copilului imediat după naştere, fie că la invaliditate incurabilă.

Decizia de întrerupere a sarcinii (avort) din motive de siguranţă poate fi luată în cazul în care femeia însărcinată are boli acute sau cronice ale organelor interne (cum ar fi, insuficienţa renală, insuficienţa cardiacă, etc.), evoluţia cărora se poate complica foarte mult în timpul sarcinii şi să conducă la moartea femeii gravide.

Avortul este necesar, de asemenea, în cazul detectării unor tumori maligne la femeile însărcinate: cancer uterin, cancer de sân, cancer tiroidian, leucemie, cancer de colon, etc.

La cererea femeilor, sarcina poate fi întreruptă dacă aceasta este rezultatul unui viol sau al unui incest.

Ce este un avort ilegal?

În multe ţări, legea permite avortul, dar numai în condiţii corespunzătoare (în clinici, unde activează specialiştii ginecologi cu experienţă şi sunt toate condiţiile necesare pentru o asemenea operaţie).

Avortul care se realizează, fie că de către ne-specialişti, fie cu încălcarea reglementărilor de securitate (de exemplu, avortul la domiciliu) este ilegal. Avortul ilegal se pedepseşte prin lege.

Motivul pentru care avorturile ilegale se urmăresc penal este de înţeles. Avortul realizat de ne-specialist sau într-un mediu nepotrivit este foarte periculos pentru sănătatea femeii. Riscul de complicaţii grave şi de deces ca urmare a avortului ilegal este, în mediu, de 13%. În întreaga lume, în fiecare an, din cauza unor complicaţii ale avortului ilegal mor sute de mii de femei.

În niciun caz nu încercaţi să efectuaţi un avort din proprie iniţiativă (la domiciliu) şi nu acceptaţi efectuarea avortului ilegal! Acest lucru este foarte periculos. În scopul de a opri dezvoltarea unei sarcini nedorite, consultaţi medicul ginecolog.

Cum să vă pregătiţi pentru un avort?

Dacă doriţi să opriţi dezvoltarea unei sarcini nedorite, adresaţi-vă medicului ginecolog. Nu încercaţi să o faceţi singuri şi nu acceptaţi niciun ajutor, cu excepţia ajutorului specialiştilor calificaţi, în secţia de ginecologie a spitalului.

Înainte de a efectua avortul, medicul poate să vă prescrie un examen ginecologic deplin – acesta este necesar pentru ca avortul să fie sigur şi eficient.

În timpul primei adresări cu privire efectuarea avortului, medicul vă poate recomanda să treceţi o examinare generală ginecologică, cu obţinerea frotiului citologic, a frotiului bacteriologic şi a testelor de sânge.

Efectuarea avortului poate fi amânată pentru câteva zile sau pentru 1-2 săptămâni, în aşteptarea rezultatelor testelor.

Dacă este necesar (de exemplu, în cazul în care, în urma analizelor efectuate se vor găsi semne de infecţie a tractului genital), până la efectuarea avortului, medicul poate să vă prescrie un tratament special (antibiotice, preparate antifungice, etc.).

Pregătirea pentru avort:

  1. Renunţaţi la contactele sexuale pentru 1-2 zile înainte de efectuarea procedurii;
  2. Cu câteva zile înainte de procedură, nu aplicaţi spălături vaginale şi abţineţi-vă de la utilizarea oricăror produse de igienă intimă;
  3. Cu câteva zile înainte de procedură, opriţi utilizarea oricăror medicamente sub formă de supozitoare vaginale, de tablete sau de spray-uri, cu excepţia cazurilor în care utilizarea lor, înainte de avort, a fost aprobată de medicul dumneavoastră.

Este oare nevoie să vă internaţi în spital pentru a efectua un avort?

În cele mai multe cazuri, avortul se efectuează în ambulatoriu, adică, nu este nevoie să vă internaţi în spital. După efectuarea avortului, femeia poate rămâne în spital timp de câteva ore, sub supravegherea medicilor, şi apoi să plece acasă.

Înainte de avort sau înainte de a merge acasă nu uitaţi să întrebaţi medicul dumneavoastră când trebuie să reveniţi pentru o re-examinare (de obicei, re-examinarea se prescrie peste 2-3 săptămâni după avort). În niciun caz nu rataţi şi nu amânaţi vizita repetată la medic – acest examen este necesar pentru ca să vă asiguraţi că sarcina a fost eliminată şi că în urma avortului nu s-au dezvoltat complicaţii periculoase.

Metodele moderne de avort

În prezent, există mai multe metode de avort. Alegerea metodei se face, de obicei, de către medicul specialist, în funcţie de durata sarcinii, de caracteristicile clinice şi de starea femeii gravide.

  • Până la 7 săptămâni de sarcină, avortul se efectuează, fie că cu ajutorul medicamentelor (vezi mai jos avortul medicamentos), fie că prin aspiraţie cu vacuum (mini-avort).
  • De la a 9-a până la a 14-a săptămână a sarcinii,avortul se efectuează prin chiuretaj (curăţare, raclaj uterin).
  • După 14 săptămâni, pentru efectuarea avortului ar putea fi nevoie de o procedură specială pentru a dilata colul uterin şi pentru a extrage fătul.
  • După 20 săptămâni de sarcină, avortul se realizează prin intermediul unei naşteri provocate artificial.

Avortul medicamentos

Avortul medicamentos implică întreruperea sarcinii cu ajutorul medicamentelor speciale (sub formă de comprimate).

Cele mai multe femei preferă efectuarea avortului medicamentos, crezând că această formă de avort este mai sigură şi mai puţin traumatică. Din punct de vedere medical, acest lucru este adevărat, cu toate acestea, după cum se va arăta mai jos, avortul medicamentos mai des decât alte tipuri de avort se termină cu menţinerea sarcinii sau cu îndepărtarea incompletă a fătului din uter, care necesită o adresare repetată medicului.

În prezent, pentru efectuarea avortului medicamentos se utilizează Mifepriston (RU-486), Misoprostol, Metotrexat.

Alegerea finală a medicamentului şi doza (numărul de comprimate) le stabileşte medicul, sub supravegherea căruia se desfăşoară efectuarea avortului.

De obicei, medicamentele pentru avortul medicamentos se administrează în două etape. Prima doză a medicamentului opreşte dezvoltarea fătului, iar a doua, care se administrează peste 1-3 zile după prima, produce contracţiile peretelui uterin şi îndepărtarea embrionului mort.

Peste un timp după administrarea medicamentului, la femeie apar durerile abdominale şi sângerările vaginale, care pot fi mai abundente decât în ​timpul menstruaţiei obişnuite. Acestea sunt semne de respingere a fătului.

După cum s-a menţionat mai sus, avortul medicamentos se consideră mai inofensiv decât raclajul sau aspiraţia cu vid (vezi mai jos), dar este mai puţin eficace şi mai des necesită o intervenţie repetată a medicilor pentru îndepărtarea rămăşiţelor ţesutului fetal din uter. Un avantaj important al avortului medicamentos este faptul că acesta se poate face la domiciliu (desigur, după acordul prealabil cu medicul al schemei de administrare a medicamentelor).

Avortul chirurgical

Avortul chirurgical se efectuează în două moduri: prin chiuretaj (curăţare) şi prin aspiraţie cu vacuum (mini-avort).

Chiuretajul

În timpul chiuretajului (raclajului uterin), ginecologul îndepărtează stratul superior al mucoasei uterine (endometrul), cu ajutorul unui instrument subţire special care seamănă cu o ansă sau cu o lingură cu un mâner foarte lung.

Raclajul este o procedură dureroasă şi, prin urmare, se face, de obicei sub anestezie generală de scurtă durată (substanţa anestezică se introduce sub formă de injecţie). Descrierea detaliată a modului în care se realizează chiuretajul, inclusiv în caz de avort, şi ce trebuie să faceţi pentru ca să vă pregăti pentru această procedură, puteţi găsi în articolul Chiuretaj (raclaj uterin).

Aspiraţia cu vacuum (mini-avortul)

Pentru a efectua aspiraţia cu vacuum medicul introduce în uter un tub lung de plastic, care se conectează cu o seringă. Cu ajutorul unui mecanism special al seringii, brusc, se evacuează prin pompare aerul, ceea ce conduce la faptul că mucoasa uterului şi embrionul microscopic, fixat de ea, sunt “aspirate în seringă” (aspiraţie). Pentru a spori eficienţa procedurii, medicul poate efectua câteva cicluri de aspiraţie.

Aspiraţia cu vacuum poate fi dureroasă şi neplăcută, aşa că în timpul procedurii este adesea utilizată anestezia ginecologică pe termen scurt. După efectuarea mini-avortului, femeia poate părăsi spitalul peste aproximativ 3 ore.

Aspiraţia cu vacuum este adesea numită mini-avort. Denumirea de “mini-avort” a acestei proceduri a fost determinată de simplitatea relativă şi de nivelul scăzut de traumatizare în comparaţie cu chiuretajul (curăţarea), precum şi de faptul că această procedură se efectuează numai în cazul termenului mic de sarcină.

S-a constatat că mini-avortul este asociat cu un risc mai mic de complicaţii (de infecţii), precum şi că după această procedură, femeia se recuperează mai repede decât după curăţare.

Recuperarea după avort

Recuperarea după avort durează de la câteva zile până la câteva săptămâni.
Imediat după avort, uterul se contractă şi începe să se micşoreze în dimensiuni. Cervixul uterin (colul uterului) rămâne deschis timp de mai multe zile, ceea ce face posibilă curăţarea uterului. Restabilirea deplină a endometrului (mucoasei uterine) se produce timp de mai multe săptămâni după efectuarea avortului.

Ce nu se poate să faceţi după un avort?

În termen de 1-2 săptămâni după un avort nu se poate:

  • Să aveţi contacte sexuale;
  • Să utilizaţi tampoane vaginale (puteţi utiliza doar absorbante obişnuite);
  • Să aplicaţi spălături vaginale. (Vezi şi Cât de sigure sunt spălăturile vaginale?);
  • Să faceţi baie, să vizitaţi sauna, baia cu aburi sau piscina (puteţi lua un duş);
  • Să faceţi muncă fizică grea sau exerciţii fizice intensive;
  • Să administraţi medicamente pe bază de acid acetilsalicilic (de exemplu, Aspirina).

Eliminările vaginale după avort

În cazul avortului medicamentos, eliminările sangvinolente încep la scurt timp după ce se administrează a doua doză de medicament. Iniţial, eliminările pot fi foarte abundente, de culoare întunecată (chiar neagră), cu cheaguri de sânge şi cu fragmente de ţesut. După un timp, secreţiile devin sărăcăcioase, de culoare maro deschis sau închis, galbenă sau sub formă de mucus clar – acest lucru este firesc.

Sângerarea în timpul avortului medicamentos este însoţită de dureri severe la nivelul abdomenului, de dureri de spate, de stres şi de dureri în piept.

Sângerările vaginale, mai mult sau mai puţin abundente, apar şi după aspirarea cu vacuum (mini-avort), şi după chiuretaj. Asemenea eliminări (pete maro, galbene), pot dura de la câteva zile până la 1-2 săptămâni.

Dispariţia rapidă a eliminărilor după un avort poate fi un semn de spasm cervical şi de congestie a cheagurilor de sânge în uter. Dacă observaţi că eliminările vaginale numai au început şi s-au oprit brusc, consultaţi imediat medicul.

Dacă aţi suportat un avort medicamentos, sângerarea, mai mult sau mai puţin abundentă, poate dura aproximativ 1-3 săptămâni şi, fără o pauză, poate să se continue cu sângerare menstruală. După încetarea menstruaţiei, eliminările sangvinolente se opresc. Astfel, durata totală de sângerare (pete maro), după avortul medicamentos poate fi de până la 3-4 săptămâni.

Starea generală de sănătate după un avort. Dureri în abdomen şi în piept

Starea generală de sănătate şi senzaţiile femeii în timpul şi după avort sunt în funcţie de metoda care este utilizată pentru a întrerupe sarcina.

În cazul avortului medicamentos, după ce administraţi medicamente pentru avort, pot apărea greaţa şi vărsăturile, durerea şi tensiunea în piept.

După ce administraţi a doua doză de medicament, apar durerile severe în abdomen şi eliminările vaginale deja descrise mai sus.

Senzaţia de rău, slăbiciunea, greaţa, senzaţie de vomă iminentă pot persista timp de câteva zile după un avort medicamentos. Acestea sunt simptomele fireşti asociate cu acţiunea medicamentelor.

Niciun tratament special al acestor simptome nu este necesar. În termen de câteva zile după avort, încercaţi să beţi mai mult lichid şi să consumaţi doar alimente uşoare. Dacă durerile abdominale sunt foarte intense, administraţi un comprimat de Ibuprofen. În cazul în care preparatele anestezice nu ajută, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Avortul chirurgical (curăţarea sau mini-avortul), după cum s-a menţionat mai sus, se efectuează, de obicei, sub anestezia ginecologică pe termen scurt. Timp de câteva ore după ce vă treziţi, puteţi simţi o somnolenţă puternică, slăbiciune, oboseală. Pentru ca să puteţi pleca acasă după un avort, posibil, veţi avea nevoie de ajutorul familiei sau al prietenilor.

După avortul chirurgical şi expirarea acţiunii anesteziei, majoritatea femeilor simt dureri surde în partea inferioară a abdomenului şi în regiunea lombară, similară cu durerea în timpul menstruaţiei. Aceste dureri pot dura de la câteva ore până la câteva zile şi rar necesită tratament special.

Durerile abdominale după avort se explică prin faptul că peretele uterului se contractă semnificativ. Pentru ameliorarea durerilor severe, puteţi administra un comprimat de Ibuprofen.

Temperatura corpului după avort

Temperatura corpului după avort ar trebui să se menţină în limitele normale (până la 37,5 C). Chiar şi persistenţa temperaturii la nivelul valorii de 37,5 pe termen lung nu este un temei pentru îngrijorare şi nu necesită niciun tratament.

Pe de altă parte, creşterea şi menţinerea temperaturii la un nivel de peste 37,5-38 C poate fi un semn de infecţie. Din acest motiv, dacă observaţi că după un avort temperatura corpului creşte şi se menţine la un nivel de peste 37,5 C, cât mai curând posibil, adresaţi-vă medicului. Nu încercaţi să reduceţi temperatura cu ajutorul medicamentelor sau cu alte mijloace – aceasta poate întârzia detectarea infecţiei.

Nu contează cât de mult sânge şi ţesuturi s-au eliminat în urma avortului şi cum vă simţiţi, neapărat adresaţi-vă medicului ginecolog pentru re-examinare după 2-3 săptămâni (sau atunci când v-a prescris medicul). Acest lucru este necesar pentru ca să vă asiguraţi că fătul şi membranele lui au fost totalmente eliminate din uter. Rămăşiţele fătului mort, ale fragmentelor membranelor lui sau ale cheagurilor de sânge în uter după un avort pot fi foarte periculoase.

Depresia după avort

La cele mai multe femei, după avort apare o stare depresivă, tristeţe, sentiment de vină, de remuşcare şi de emoţie asociate cu întreruperea sarcinii. Dacă vă simţiţi deprimată, încercaţi să vă odihniţi bine timp de câteva zile, iar apoi, în ciuda lipsei de dorinţă, reveniţi la o viaţă normală, la locul de muncă sau la şcoală – acest lucru vă va ajuta să vă recuperaţi mai repede.

Când apare prima menstruaţie de după avort?

Apariţia primei menstruaţii de după avort depinde de tipul avortului care a fost efectuat în cazul dumneavoastră.

Dacă a fost efectuat un avort medicamentos, atunci menstruaţia poate începe în termen de 1-3 săptămâni după avort. Menstruaţia poate începe, fie mai devreme, fie mai târziu de termen, dar acest lucru nu ar trebui să vă îngrijoreze.

Dacă vi s-a efectuat chiuretajul sau mini-avortul, atunci menstruaţia poate începe cu o mică întârziere, peste 4-5 săptămâni şi mai mult. O astfel de întârziere a menstruaţiei nu este un motiv de îngrijorare.

Prima menstruaţie după avort poate trece în mod obişnuit, dar poate fi mai dureroasă, cu eliminări, fie mai abundente, fie mai sărăcăcioase, ceea ce, de asemenea, nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare.

Nu trebuie să întreprindeţi nicio acţiune specială pentru a provoca menstruaţia după avort.

Adresaţi-vă medicului numai în cazul în care întârzierea menstruaţiei după chiuretaj sau după mini-avort este mai mare de 3 luni.

Contactele sexule şi viaţa sexuală după avort

Imediat după avort ar trebui să renunţaţi la contactele sexuale vaginale, cel puţin pentru 1-2 săptămâni. De obicei, în această perioadă, la femeile care au avut un avort, există eliminări sangvinolente vaginale sau menstruaţie (după un avort medicamentos), dar, chiar dacă nu aveţi scurgeri vaginale, ar trebui, de asemenea, să vă abţineţi de la contactele sexuale pentru perioada menţionată.

Necesitatea de a renunţa la contactele sexuale după un avort, este asociată cu faptului că, în orice tip de avort, există o dilatare a colului uterin şi o detaşare masivă a mucoasei uterului. Aceste condiţii pot fi foarte favorabile pentru dezvoltarea infecţiei, care poate pătrunde în uter în timpul actului sexual vaginal.

Este posibil că, pentru un timp, după întoarcerea la viaţa sexuală, veţi simţi dureri în timpul actului sexual. Acest lucru poate fi un fenomen firesc după un avort. Cu toate acestea, dacă observaţi că durerea în timpul actului sexual persistă timp de câteva luni sau chiar se amplifică – consultaţi neapărat medicul.

Detalii suplimentare referitor la cauze posibile ale durerilor în timpul actului sexual le puteţi citi în articolul Durerile în timpul sau după contactul sexual.

Înainte de a reveni la viaţa sexuală, va trebui să decideţi asupra unei întrebări foarte importante, şi anume, să alegeţi o metodă de contracepţie care vă va proteja de sarcini nedorite în viitor. Recomandări detaliate privind alegerea metodei contraceptive după avort sunt prezentate mai jos, în secţiunea Contracepţia după avort.

Contracepţia după avort

Posibilitatea unei noi sarcini reapare în termen de 1-3 săptămâni după avort. Din aceste considerente, imediat după un avort (sau chiar mai înainte), ar trebui să discutaţi cu medicul dumneavoastră posibilitatea de utilizare a metodelor fiabile de contracepţie care vă vor ajuta să evitaţi sarcina nedorită (şi, prin urmare, necesitatea de a suporta un alt avort) în viitor.

Mijloacele contraceptive optime după avort sunt pastilele anticoncepţionale hormonale care conţin numai progesteron (mini-pilula) sau dispozitivul intrauterin. De asemenea, este posibil să se utilizeze implanturile hormonale sau preparatele injectabile ale acetatului de medroxiprogesteron. Cu condiţia utilizării corecte, aceste contraceptive oferă un nivel foarte ridicat de protecţie împotriva sarcinii nedorite.

Puteţi începe administrarea contraceptivelor orale hormonale peste câteva săptămâni după avort. Dispozitivul intrauterin poate fi montat imediat după avort.

Recomandări detaliate referitor la modul de alegere a unei metode optime de contracepţie în diferite situaţii o veţi găsi în articolul Protecţia sigură împotriva sarcinii nedorite.

Descrierea detaliată a mijloacelor moderne de contracepţie şi regulile de utilizare a acestora sunt prezentate în articolul Mijloacele contraceptive.

Detalii despre contraceptivele orale şi despre DIU sunt prezentate în articolele Contraceptivele orale şi Dispozitivul intrauterin (sterilet).

Alcoolul (băuturile alcoolice) după avort

Băuturile alcoolice pot fi interzise după avort, în special, în cazul în care, pentru protecţia împotriva infecţiilor, medicul v-a prescris anumite antibiotice (de exemplu, Metronidazol). Din aceste considerente, se recomandă să renunţaţi la consumul oricăror băuturi alcoolice (chiar şi cu un conţinut scăzut de alcool), atâta timp cât nu este totalmente finisat tratamentul post-avort şi, cât timp lipsa sarcinii şi a complicaţiilor în urma avortului nu vor fi confirmate în timpul re-examinării de către medicul ginecolog.

Consecinţele şi complicaţiile avortului

După un avort, pot apărea următoarele complicaţii:

Sângerări vaginale – există relativ rar şi, de obicei, la femeile cu tulburări de coagulare a sângelui. Spre deosebire de sângerările sărăcăcioase convenţionale, care sunt considerate fireşti şi pot persista chiar şi timp de câteva săptămâni după avort, hemoragia uterină este o ameninţare reală pentru viaţa femeii. Pentru a preveni sângerarea uterină abundentă, medicul dumneavoastră vă poate prescrie câteva injecţii de Oxitocină (un hormon care provoacă contracţia puternică a pereţilor uterului şi oprirea sângerării).

Adresaţi-vă neapărat medicului, dacă, după un avort, aţi observatu o sângerare intensă din vagin, din cauză căreia sunteţi nevoită să schimbaţi 2-3 absorbante sau 2-3 tampoane mari, timp de 2-3 ore.

Acumularea cheagurilor de sânge în cavitatea uterină (hematometra) apare din cauza spasmului (comntracţiei intensive) a colului uterin, care apare imediat după avort. Această situaţie poate fi foarte periculoasă din cauza riscului de infecţie. Pentru prevenirea acumulării cheagurilor de sânge în cavitatea uterină, medicul vă poate prescrie medicamente antispastice (de exemplu, No-spa), care vor ajuta colul uterin să se menţină într-o stare relaxată.

Primul semn că în cavitatea uterină este posibilă acumularea cheagurilor de sânge, este dispariţia rapidă a sângerării după avort şi apariţia durerilor severe la nivelul abdomenului. Dacă aveţi simptome asemănătoare, adresaţi-vă, în cel mai scurt timp posibil, medicului.

Infecţia şi inflamaţia mucoasei uterului (endometrita) – apare atunci când bacteriile pătrund în uter. În prezent, pentru a preveni infecţia uterului după avort, medicii prescriu o cură de antibiotice.

Primele semne ale infecţiei după un avort sunt creşterea temperaturii, apariţia frisoanelor şi a durerilor abdominale peste câteva zile după avort. Dacă aveţi simptome asemănătoare, adresaţi-vă, în cel mai scurt timp posibil, medicului.

Infertilitatea – este o complicaţie foarte rară a avortului. Cel mai mare risc de infertilitate este observat după avorturile care sunt efectuate prin raclaj (chiuretaj).

Din aceste considerente, cât mai curând posibil, adresaţi-vă medicului în cazul în care, după avort:

  1. Vi s-au oprit brusc sângerările vaginale şi v-au apărut durerile în abdomen;
  2. Vi s-a ridicat temperatura mai sus de 38C;
  3. Aveţi dureri abdominale severe, care nu dispar după ce administraţi medicamente analgezice;
  4. Aveţi sângerări abundente din vagin, care umplu rapid tampoanele igienice şi nu se opresc timp de câteva ore;
  5. V-au apărut eliminări vaginale sangvinolente sau de culoare maro, cu un miros urât.
  6. Starea Dvs. se deteriorează rapid, simţiţi ameţeli, slăbiciune sau pierdeţi cunoştinţa.

Eficienţa avortului

În unele cazuri, cu toate că a fost efectuat avortul, sarcina persistă şi continuă să se dezvolte.

Probabilitatea de supravieţuire a fătului după avortul medicamentos este, în medie, de la 2 până la 5%.

Aspiraţia cu vacuum şi chiuretajul sunt mult mai eficiente decât avortul medicamentos şi riscul menţinerii sarcinii în aceste cazuri este, aproximativ, de 0,2 – 0,8%.

Cum puteţi să ştiţi dacă avortul a eliminat sarcina?

Modul cel mai precis de a vă asigura că sarcina a fost eliminată, este efectuarea examenului ecografic al uterului. De obicei, medicul ginecolog vă prescrie efectuarea unui examen ecografic de control peste câteva săptămâni după avort. Dacă fătul nu este văzut la ecografie, se poate, cu un grad înalt de precizie, de a concluziona că sarcina a fost eliminată.

Pentru a verifica suplimentar absenţa sarcinii şi efectuarea corectă a avortului, medicul dumneavoastră vă poate prescrie câteva analize consecutive la hCG. Reducerea progresivă a hCG până la dispariţia deplină a acestui hormon din sânge este o indicaţie precisă a absenţei unei sarcini şi a avortului efectuat cu succes (Vezi şi Test hCG).

Test de sarcină pozitiv după avort

Testele moderne de sarcină determină nu sarcina în sine, ci urmele ei în sângele femei (mai precis, nivelurile crescute ale hCG). Datorită faptului că, chiar şi după eliminarea cu succes a fătului, în sângele femeii, un timp, continuă să circule o cantitate mare de hormoni hCG, testele de sarcină efectuate la domiciliu, peste câteva zile după avort, continuă să arate un rezultat pozitiv.

Testul de sarcină pozitiv, la câteva zile după un avort, nu poate fi considerat un semn de sarcină. Dacă aţi obţinut câteva teste de sarcină pozitive consecutiv, peste 2-3 săptămâni după avort, adresaţi-vă neapărat medicului dumneavoastră. Acest lucru poate fi un semn că în uter este posibilă păstrarea fătului sau a fragmentelor membranelor lui.

Descrierea detaliată a modului de a efectua corect un test de sarcină şi a semnificaţiilor posibile ale rezultatelor lui, sunt prezentate în articolul: Test de sarcină la domiciliu.

Ce trebuie de făcut dacă sarcina s-a păstrat după avort?

În cazul în care, după avort, copilul (fătul) a rămas în viaţă, sau în uter au rămas fragmentele ţesuturilor lui, medicii vă pot sugera efectuarea repetată a procedurii (de exemplu, aspiraţia cu vacuum sau chiuretajul după avortul medicamentos eşuat).

Repetarea procedurii, de obicei, are o eficienţă de 100%.

Concepţia, sarcina şi naşterea după avort

De regulă, avortul medicamentos sau chirurgical nu au un efect de durată asupra capacităţii femei de a concepe un copil în viitor. Din acest motiv, după avort, femeia poate rămâne însărcinată, chiar la sfârşitul primei menstruaţii după avort (aproximativ, peste 3-4 săptămâni după avort).

Apariţia sarcinii, fie imediat, fie peste câteva luni după avort, desigur, nu este de dorit, pentru că, în acest caz, poate fi din nou necesară întreruperea dezvoltării acesteia. Dacă femeia decide să păstreze copilul, nu există niciun motiv să se teamă pentru sănătatea lui. Un avort recent nu poate afecta starea de sănătate a fătului.

Naşterea, de regulă, după un avort, se produce în mod firesc.

Planificarea sarcinii după avort

După cum s-a menţionat mai sus, apariţia unei noi sarcini este posibilă peste doar câteva săptămâni după avort, dar rareori, o femeie care a ales efectuarea avortului, se decide să aibă un copil atât de repede. Deoarece posibilitatea de a avea o sarcină nouă reapare foarte rapid, după avort este foarte important să utilizaţi metodele contraceptive sigure, care vă vor ajuta să planificaţi momentul potrivit al conceperii unui copil şi să eliminaţi nevoia de avorturi repetate.

Planificarea unei noi sarcini depinde de metodele contraceptive pe care le utilizaţi. De exemplu, dacă utilizaţi anticoncepţionalele orale sau dispozitivul intrauterin, veţi fi capabilă să rămâneţi gravidă peste câteva săptămâni sau peste câteva luni după ce încetaţi să utilizaţi această metodă de contracepţie. Dacă utilizaţi injecţiile acetatului de medroxiprogesteron, capacitatea de a concepe un copil se restabileşte în timp de mai multe luni sau, chiar, în timp de un an.

Dacă nu utilizaţi nicio metodă de contracepţie, puteţi rămâne gravidă în primele luni (cel mult, în termen de 1 an), după reluarea activităţii sexuale.

Nu este necesară nicio pregătire specială pentru o altă sarcină, după avort.

Înainte de a planifica sarcina, gândiţi-vă la motivele care v-au împins la avort în trecut, la motivele din care doriţi să aveţi un copil în acest moment şi dacă sunteţi capabili să-i oferiţi o viaţă fericită în viitor.

data publicării: