Ascarizii (ascaridioza) la copii și maturi. Răspunsuri la cele mai importante întrebări

DESPRE ACEASTĂ VERSIUNE A ARTICOLULUI

Data ultimei actualizări:

Volum: 11 paginiPagini convenționale, cu un volum aproximativ egal cu cel al unei pagini de carte.

CUM A FOST SCRIS ACEST ARTICOL?

Acest articol a fost scris în conformitate cu viziunea noastră despre rolul pe care informația obiectivă îl poate avea în luarea deciziilor medicale personale. Aflați mai multe despre procesul de scriere a articolelor și despre autori.

Textul articolului nu conține publicitate ascunsă. Vedeți Dezvăluirea informațiilor financiare.

APRECIEREA CITITORILOR

(Instrument nou) Indicați cât de mulțumit(ă) sunteți de faptul că ați găsit acest articol și/sau scrieți o recenzie

Apreciere medie: 4.8. Pe baza a 16 voturi.
Se încarcă...

Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere:
Verificati aici.

Cuprins:

Ce sunt ascarizii (limbricii)? Care este ciclul vital al acestora și de ce trebuie să cunosc acest lucru?

În fiecare an, mulți adulți și copii se infestează cu ascarizi și se ciocnesc cu problemele destul de grave pe care le pot provoca paraziții în cauză.

În articolul de față veți găsi răspunsuri la cele mai importante întrebări cu privire la ce trebuie să faceți dacă dvs. sau copilul dvs. v-ați infestat cu ascarizi și la ce trebuie să acordați cea mai mare atenție când vă confruntați cu această problemă.

Dacă vreţi să aflaţi despre “ascarizi sau limbrici la câini” sau “ascarizi la pisici” citiţi articolul nostru Toxocarioza. Anume aceasta este denumirea corectă a paraziţilor asemănători cu ascarizii cu care se pot infesta câinii şi pisicile. Ascarizii cu care se infestează oamenii nu se pot transmite la câini şi pisici.

Vom începe articolul nostru cu descrierea ciclului vital (sau: biologic) al ascarizilor. Informația dată vă va permite să înțelegeți corect toate celelelate recomandări referitoare la soluționarea problemelor de sănătate provocate de acești paraziți.

Ciclul vital al ascarizilor

Din punct de vedere biologic, ascarizii sunt niște viermi paraziți (sinonime: limbrici, helminți) care pot viețui mult timp în organismul uman.

În medicină, ascarizii și o serie de alți viermi parazitari (de pildă, oxiurii) se mai numesc nematode sau “viermi rotunzi”, uneori – “viermi cilindrici”. Din greacă, nematod se traduce ca “filiform” sau “în formă de filament”. Boala provocată de acești viermi se numește ascaridioză.

În ziua de azi, se cunosc 17 specii de ascarizi, dar numai două dintre acestea sunt capabile să-l infesteze pe om: Ascaris lumbricoides și Ascaris suum.

Aidoma altor paraziți, ascarizii se înmulțesc în strictă conformitate cu un ciclu biologic (vital) bine determinat.

Ciclul biologic al ascarizilor începe atunci când adultul sau copilul înghite ouăle acestor viermi paraziți, odată cu apa sau alimentele.

În intestinul uman, larvele microscopice ale viermilor eclozează (ies din ouă) și se prind de mucoasa pereților intestinali. Într-un răstimp de 2-8 zile, larvele ascarizilor pătrund în vasele sangvine prin peretele intestinal și, odată cu sângele, ajung în ficat. Deplasarea larvelor ascarizilor în organismul uman se numește migrație.

Fluxul sangvin duce larvele din ficat spre inimă, iar din inimă – în plămâni, unde acestea rămân pe o perioadă de 4-14 zile. După aceasta, larvele își reiau migrația și încep să urce prin bronhii (ramificațiile traheii) în sus, spre cavitatea bucală. Treptat, larvele ies din căile respiratorii și sunt înghițite de persoana infestată. Astfel, ascarizii nimeresc din nou în intestin.

În intestin, larvele ascarizilor încep să crească și, în următoarele 14-20 de zile, ajung la maturitate deplină, fiind deja capabile să depună ouă.

Ouăle sunt depuse de femelele ascarizilor. Timp de 24 de ore, o femelă poate depune până la 200 000 de ouă. Ouăle sunt eliminate din organism prin masele fecale. Inițial, ouăle sunt inactive și chiar dacă nimeresc în organismul altei persoane, larvele nu eclozează.

Pentru a infesta alți oameni, ouăle de ascarizi trebuie să se matureze o perioadă de timp pe sol.

Maturarea ouălor de ascarizi poate dura de la 10 la 14 zile, dacă temperatura solului atinge 28-32ºC și de la 45 la 55 de zile, dacă temperatura nu depășește 16-18 C.

Ouăle de ascarizi pot supraviețui iernilor geroase și își pot păstra vitalitatea timp de câțiva ani.

În unele țări, în regiunile în care oamenii locuiesc în condiții antisanitare, în fiecare gram de sol se găsesc circa 100 de ouă de ascarizi.

Cum arată ascarizii, ouăle și larvele acestora?

Ouăle și larvele ascarizilor (limbricilor) au dimensiuni atât de mici, încât pot fi observate doar la microscop. Diametrul mediu al unui ou constituie 50-70 µm (microni).

O femelă adultă de ascarid poate atinge 20-40 cm în lungime și 0,5-0,6 cm în diametru. Masculul poate fi ceva mai mic decât femela: 12-25 cm în lungime și 0,3-0,4 cm în diametru.

Ascarizii adulți au o culoare alb-gălbuie.

Unde viețuiesc ascarizii?

Ascarizii adulți viețuiesc, în principal, în intestinul subțire al omului. În unele cazuri, aceștia pot migra din intestinul subțire în intestinul gros, în căile biliare, în vezica biliară, în pancreas și în alte organe interne.

Care este durata de viață a unui ascarid? Pot să dispară aceștia din organism fără tratament?

Ascarizii adulți trăiesc în organismul uman de la 6 luni la 2 ani. După aceasta, viermii mor.

Cu toate acestea, se întâmplă deseori ca adulții și copii să se infesteze permanent cu alte ouă de ascarizi, motiv pentru care populația acestor viermi paraziți se reînnoiește mereu în intestinul omului.

Care sunt sursaele de infestare cu ascarizi? Cum se poate îmbolnăvi de ascaridioză un copil sau un adult?

Adultul sau copilul se pot infesta cu ascarizi dacă înghit ouăle acestor viermi paraziți, care se pot afla în sol, în apă sau pe suprafața mai multor obiecte.

Ouăle de ascarizi, la rândul lor, ajung pe sol din intestinul persoanelor deja infestate cu acești paraziți.

În cadrul mai multor cercetări epidemiologice, s-a constatat că ouăle de ascarizi se găsesc, cel mai frecvent:

  • pe monede și bancnote;
  • pe mânere, pe suprafața pieselor de mobilier școlar, pe mobila din cantine, cafenele și alte localuri publice;
  • în praf;
  • pe fructe și legume;
  • pe insecte (muște, furnici);
  • în transportul public.

Pot să mă infestez cu ascarizi (limbrici) de la câini, pisici, porci, cai și alte animale domestice?

După cum spuneam mai sus, sursa principală de infestare cu ascarizi (limbrici) sunt oamenii înșiși. Viermii rotunzi adulți, apți de reproducere, se găsesc foarte rar în intestinul unor animale precum porcii.

Uneori, larve de ascarizi se găsesc în animale precum câinii, pisicile, oile, caii, șobolanii, iepurii sau veverițele, dar, după toate probabilitățile, în organismul acestor ființe, care trăiesc în preajma caselor noastre, larvele nu se pot dezvolta până la stadiul de viermi adulți și nu pot depune ouă.

Depistând viermi albi în masele fecale ale câinilor sau pisicilor, unii oameni îi consideră, în mod eronat, “ascarizi”. Denumirea corectă a paraziţilor în acest caz este toxocara. Acest tip de helminţi, la fel, poate prezenta pericol pentru om, în special pentru copii. Dacă aţi observat la animalul Dvs. asemenea viermi intestinali, vedeţi neapărat articolul nostru Toxocarioza.

Pot fi ascarizi în carnea de pește?

Carnea peștilor, ca și alte produse alimentare, poate fi o sursă de infestare cu ascarizi, dacă pe aceasta se găsesc particule de sol în care se află ouăle limbricilor.

Prin ce semne și simptome se manifestă ascaridioza (prezența ascarizilor) la copii și adulți?

La majoritatea oamenilor, infestarea cu ascarizi este asimptomatică (nu se manifestă prin niciun simptom).

În cazurile în care ascaridioza decurge simptomatic (altfel spus, se manifestă prin semne exterioare), simptomele apar la aproximativ 1-2 săptămâni după infestare, atunci când larvele ajung în plămâni.

În acest caz, primele simptome ale ascaridiozei ar putea fi:

  • creșterea temperaturii corpului;
  • tuse uscată;
  • năduf, respirație șuierătoare (raluri în plămâni), asemănătoare respirației pe care o au bolnavii de astm bronșic.

Din rațiuni cât se poate de evidente, majoritatea oamenilor interpretează aceste simptome ca pe semnele unei “răceli” ordinare și nu pot să-și închipuie că sunt legate de migrația helminților.

La 6-8 săptămâni de la infestarea cu ascarizi, adulții sau copiii pot acuza simptome precum:

  • dureri abdominale (în burtă);
  • greață și vomă;
  • senzație prelungită și inexplicabilă de gâdilături în gât.

Un alt simptom al ascaridiozei ar putea fi apariția unor viermi adulți în masele fecale (eliminarea ascarizilor).

Ce pot face dacă observ un ascarid în scaunul copilului?

Dacă intestinul copilului dvs. a eliminat un ascarid, încercați să-l mutați într-un vas curat sau măcar fotografiați-l. Apoi, solicitați consultația infecționistului și arătați-i viermele.

În acest caz, medicul va putea stabili cu certitudine tipul viermelui parazit și prescrie medicația necesară copilului dvs..

Ascarizii sunt periculoși? Ce urmări și complicații poate provoca ascaridioza?

Infestarea cu ascarizi (limbrici), migrația larvelor și a viermilor adulți pot fi periculoase pentru sănătatea omului.

Conform unor estimări diferite, anual ascaridioza provoacă decesul a circa 8000-10000 de oameni. Majoritatea sunt copii care trăiesc în țări subdezvoltate și care mor de ocluzii intestinale și alte complicații pe care le provoacă ascarizii.

În afară de ocluzia intestinală, ascarizii pot provoca:

  • pneumonie;
  • inflamația căilor biliare;
  • apendicită;
  • obstrucția canalului lacrimal;
  • inflamația țesuturilor renale (nefrita);
  • afectarea țesuturilor cerebrale.

La mai puțin de 0,5% din persoanele infestate, ascarizii pot pătrunde în vezica biliară, în urechi, ochi, nas, rinichi, vagin, uretră, inimă, splină, tulburând în varii moduri buna funcționare a acestor organe.

Copilul infestat cu un număr mare de ascarizi poate suferi de tulburări de dezvoltare (fizică și mentală), din cauza insuficienței de substanțe nutritive și vitamine.

Diagnosticul: ce analize poate prescrie medicul pentru a depista ascarizii?

Pentru a stabili cu certitudine ascaridioza la copii și la maturi, medicul poate să vă prescrie următoarele analize și teste de laborator:

Analiza scaunului pentru depistarea ouălor de ascarizi

Este o analiză destul de simplă și de ieftină care se realizează în urma recoltării unei probe de scaun în orice laborator din spitalele de boli infecțioase sau de parazitologie.

Scaunul se colectează cel mai bine în flacoane de plastic de unică folosință, care se vând la liber în farmacii. Pentru efectuarea testului de laborator, sunt suficiente câteva grame de mase fecale. Scaunul recoltat în ajun (seara) poate fi păstrat până dimineața în frigider, în flaconul ermetizat.

În cazul în care, la analize, se depistează ouă de ascarizi, devine clar că persoana de la care s-a recoltat proba de scaun suferă de ascaridioză.

Absența ouălor de ascarizi în masele fecale nu înseamnă neapărat că persoana în cauză nu este infestată de acești viermi paraziți. În primul rând, ouăle de ascarizi apar în scaun la 90 de zile după infestare, iar în al doilea rând, dacă în intestinul omului sunt prezenți doar masculi de ascarizi, este firesc ca aceștia să nu fi depus niciun ou.

Analiza sângelui pentru depistarea de anticorpi împotriva ascarizilor

În sângele oamenilor infestați cu ascarizi se formează anticorpi (de tipul IgE și IgG) împotriva acestor viermi paraziți.

Acești anticorpi nu pot să stopeze dezvoltarea ascaridiozei, dar prezența lor în sânge denotă infestarea persoanei respective cu viermi paraziți. În prezent, medicii prescriu foarte rar analiza sângelui la anticorpi împotriva ascarizilor.

Tratamentul: cum pot fi înlăturați ascarizii la copii și adulți? Ce medicamente se utilizează în acest caz?

Dat fiind că ascarizii pot provoca urmări și complicații destul de grave, medicii infecționiști recomandă tuturor adulților și copiilor bolnavi de ascaridioză să urmeze o cură de tratament specială.

În prezent, există o serie de medicamente accesibile care pot să înlăture rapid, eficient și sigur ascarizii din organismul majorității persoanelor infestate de acești paraziți.

Pentru a vindeca ascaridioza, medicul poate recomanda medicamente precum:

Dacă dvs. sau copilul dvs. ați administrat vreun medicament împotriva ascaridiozei, urmăriți-vă cu atenție starea sănătății în următoarele câteva zile. Dacă acuzați dureri abdominale puternice, greață și vomă, apelați imediat la medicul dvs.. În unele cazuri, ascarizii morți se adună într-o masă compactă (în “ghemuri”), care pot ocluziona intestinul.

Cât de eficient este un asemenea tratament? Care doctorie este mai bună?

Potrivit rezultatelor mai multor studii științifice, atât albendazolul, cât și pirantelul sau mebendazolul sunt la fel de eficiente în tratarea ascaridiozei.

După administrarea albendazolului sau pirantelului, populația de ascarizi dispare în întregime la circa 88% din persoanele infestate. O singură doză de mebendazol poate distruge viermii adulți la 95% din persoanele infestate.

Cura de tratament trebuie repetată?

Dat fiind că medicamentele pomenite mai sus sunt eficiente doar împotriva ascarizilor adulți și nu pot nimici larvele acestor viermi paraziți, medicul vă poate recomanda analiza repetată a scaunului la câteva luni după încheierea primei cure de tratament.

Dacă analizele repetate vor arăta prezența ouălor de ascarizi în masele fecale (adică faptul că larvele au ajuns iarăși în intestin, s-au maturizat și au început să depună din nou ouă), medicul vă va prescrie încă o cură de tratament cu medicamentele prezentate mai sus.

Pot să mă infestez din nou cu ascarizi (limbrici)? Cum pot preveni infestarea repetată cu acești viermi paraziți?

Organismul uman nu poate forma o imunitate specifică eficientă împotriva ascarizilor, de aceea, de fiecare dată când cutare sau cutare persoană înghite ouăle lor, larvele eclozează, reluând ciclul vital (biologic) descris mai sus.

Puteți preveni infestarea repetată cu ascarizi numai dacă urmați întocmai binecunoscutele reguli și recomandări de igienă personală. În același timp, încercați să explicați copiilor dvs. de ce trebuie să se spele pe mâini de fiecare dată când se joacă afară și, totodată, să-i învățați să spele fructele și legumele pe care le consumă și să bea numai apă curată.

În același timp, în timpul odihnei sau aflării la țară, supravegheați distracția copiilor, mai ales când aceștia se joacă pe terenurile unde ar putea fi resturi de fecale umane.

Le recomandăm tuturor cititorilor noștri să facă cunoștință cu ghidul nostru special privind Helminții la copii și adulți. Tratamentul și profilaxia.
Din acest ghid, veți afla cu ce helminți se mai poate infesta omul de la animalele domestice și sălbatice, prin carnea de animale și de pește, prin apă sau prin sol, și ce ați putea face pentru a preveni acest lucru.

Ce medicamente pot administra pentru a scăpa de helminți/ ascarizi/ limbrici în perioada de sarcină și de alăptare?

Dacă femeia se infestează cu ascarizi în perioada de sarcină, infecția dată nu perturbă nici sarcina și nici dezvoltarea fătului.

În cazuri foarte și foarte rare, larvele ascarizilor pot pătrunde în organismului fătului prin placentă. În consecință, în intestinul nou-născutului ar putea fi prezenți ascarizi adulți.

Dacă ați depistat ascarizi în perioada de graviditate sau de alăptare, cereți neapărat consultația medicului. În acest caz, specialistul vă poate recomanda tratament cu pirantel.

Informații detaliate privind siguranța tratamentului cu pirantel în perioada de sarcină și de alăptare – în articolul Pirantel.

Descrierea detaliată a problemelor legate de influenţa posibilă a unor preparate medicale asupra dezvoltării normale a sarcinii; cum puteţi înţelege care medicamente pot fi şi care nu pot fi administrate în timpul sarcinii; ce să faceţi în cazul în care aţi rămas însărcinată în perioada administrării unor preparate medicale; cum poate verifica medicul dacă administrarea medicamentului nu a dăunat dezvoltării fătului… şi multe alte probleme importante sunt abordate în articolul Răspunsurile la cele mai importante întrebări referitor la administrarea medicamentelor în timpul sarcinii.

Unele recomandări suplimentare referitor la securitatea de administrare a medicamentelor în timpul alăptării sunt prezentate în articolul Securitatea administrării medicamentelor în timpul alăptării.

Cum se tratează ascaridioza la sugari?

Pentru tratarea ascaridiozei la sugari, medicii recomandă, de cele mai multe ori, albendazol.

Ce produse alimentare nu le «plac» ascarizilor? Pot nimici ascarizii dacă mănânc usturoi, semințe de dovleac sau urmez vreo dietă specială?

Deseori, oamenii care se confruntă cu problema ascarizilor, se interesează care sunt produsele alimentare ce contribuie la eliminarea helminților și, încearcă, totodată, să-i distrugă consumând alimente picante.

Specialiștii în domeniul ascaridiozei interzic categoric asemenea metode de “tratament”.

Ascariziilor nu le “plac”, într-adevăr, produsele picante sau condimentate, cu aromă puternică. Dar aceste produse alimentare nu pot nimici viermii paraziți, ci doar îi fac să migreze din intestinul subțire în căile biliare, în pancreas și în alte organe interne, ceea ce poate fi extrem de periculos.

Nu am reușit să găsim date verificate științific cu privire la eficiența tratamentului ascaridiozei cu semințe de dovleac sau cu alte produse alimentare.

Există vreun vaccin împotriva ascaridiozei?

În ciuda progreselor obținute de infecționiști în studierea și tratamentul ascaridiozei în ultimele decenii, nu există, deocamdată, niciun vaccin eficient împotriva acestei infecții.

Este adevărat că ascarizii pot cauza astmul și alte maladii alergice?

Legătura dintre dezvoltarea maladiilor alergice (inclusiv astmul bronșic) și infestarea cu ascarizi nu este determinată cu exactitate.

În cadrul mai multor cercetări științifice s-a stabilit că ascarizii pot contribuie, într-adevăr, la dezvoltarea bolilor alergice, dar aceste date nu sunt, deocamdată, fundamentate științific.

Deschideți surse


Obiectivul principal al organizației noastre în prezent este elaborarea Ghidului Consumatorului Inteligent de Informații și Servicii Medicale. O sursă de informație medicală de generație nouă, axată pe prezentarea datelor detaliate, transparente, echidistante și cu valoare practică înaltă cu privire la beneficiile, daunele și limitele serviciilor medicale disponibile în prezent.
Scopul nostru este:

să-i ajutăm pe pacienți și medici să ia decizii medicale argumentate și chibzuite

să-i ajutăm pe pacienți și medici să construiască între ei relații eficiente și moral justificate: colaborare bazată pe înțelegerea din ambele părți a rolurilor unice pe care îl joacă fiecare și pe împărțirea justă a resposabilității, cel mai important scop al colaborării fiind formularea și atingerea obiectivelor medicale ale pacientului.

Ghidul Consumatorului Inteligent de Informaţii şi Servicii Medicale este alcătuit din 3 părți:

PARTEA I: LUAREA DECIZIILOR MEDICALE
ALĂTURAȚI-VĂ GRUPULUI NOSTRU PE FACEBOOK ȘI ABONAȚI-VĂ LA NOUTĂȚI PE EMAIL
Vă invităm să vă alăturați consumatorilor inteligenți de informații și servicii medicale pe rețele sociale

Abonați-vă la noutăți, ca să primiți un email o dată în câteva luni prin care să aflați despre publicarea materialelor noi și despre actualizări importante, introduse pe măsura procesării de noi date.