Versiunea arhivată

Antacide (medicamente ce reduc aciditatea sucului gastric): cum se administrează, precauţii, contraindicaţii, reacţii adverse posibile, administrarea în sarcină şi alăptare


Datele actualizate cu privire la preparatele antiacide pot fi accesate pe pagina Recomandări argumentate științific pentru pacienți cu privire la arsuri (pirozis) și dureri în regiunea stomacului

Dragi cititori,
Recent am publicat pe site un ghid detaliat, bazat pe cele mai recente cercetări ştiinţifice, cu privire la utilizarea corectă a Antiacidelor în rezolvarea diferitelor afecţiuni gastrointestinale.

Pentru a citi noul ghid, faceţi click pe Administrarea Antiacidelor în rezolvarea arsurilor şi durerilor la stomac.

Unele recomandări de mai jos pot fi incomplete sau învechite. Pentru a beneficia de cele mai actuale şi argumentate recomandări, vă invităm să treceţi pe linkul de mai sus.

***

Ce sunt antacidele?

Grupul de medicamente care reduc aciditatea gastrică include un şir de preparate cu o structură chimică diferită, dar cu proprietăţi chimice similare.

Toate antacidele sunt alcaline slabe. Interacţionând cu acidul gastric, ele se transformă în sare şi apă.

Actualmente, în farmacii pot fi procurate antacide preparate pe baza următoarelor substanţe:

 • Hidrocarbonat de sodiu (sodă alimentară)
 • Hidroxid sau oxid de magneziu
 • Carbonat şi hidroxid de aluminiu
 • Carbonat de calciu
Fiţi atenţi!
Pe lângă efectul de scădere al acidităţii gastrice, antacidele pot să aibă şi alte efecte, determinate de structura lor chimică. De exemplu, antacidele care conţin aluminiu pot provoca constipaţii, iar acele care conţin magneziu pot provoca diaree.
Din aceste considerente, vă sugerăm să studiaţi atent recomandările ce urmează, pentru ca să puteţi selecta corect medicamentul potrivit.

În ce cazuri se utilizează antacidele?

Medicamentele din grupul antacidelor se utilizează pentru tratamentul bolilor gastrice şi de esofag, pe fondalul cărora secreţia sucului gastric este excesivă sau mucoasa stomacului şi esofagului să irită sub influenţa acidului gastric.

În particular, antacidele se utilizează în tratarea următoarelor boli:

Gastrita și ulcerul peptic

În tratamentul gastritei și a ulcerului peptic antacidele se utilizează în combinaţie cu alte medicamente (precum antibioticele, antagoniştii receptorilor H2 de histamină, inhibitorii pompei de protoni).

Este important de menţionat că utilizarea doar a medicamentelor ce reduc aciditatea sucului gastric (antacidelor) în tratamentul ulcerului peptic nu este eficientă, deoarece antacidele nu înlătură cauza principală a acestei maladii – infecţia cu Helicobacter pylori. Acest fapt determină utilizarea antacidelor doar în calitate de tratament suplimentar (adjuvant).

Recomandările detaliate referitor la tratamentul ulcerului gastric sunt prezentate în art, Gastrita, Ulcerul gastric şi ulcerul duodenal.

Reflux gastroesofagian

În cazul refluxului gastroesofagian antacidele se utilizează pentru înlăturarea rapidă a arsurilor la stomac (pirozis, jig). Antacidele ameliorează durerea mai rapid decât antagoniştii receptorilor H2 de histamină, însă efectul durează mai puţin în timp. Anume din această cauză să consideră mai eficientă combinarea acestor două tipuri de medicamente. Antacidele înlătură rapid arsurile la stomac, antagoniştii receptorilor H2 de histamină nu permit ca pirozisul (jigul) să reapară într-un timp apropiat.

În nici un caz nu încercaţi să vă trataţi de arsuri la stomac din proprie iniţiativă, adresaţi-vă neapărat medicului în cazurile în care aţi observat următoarele simptome: dificultăţi de înghiţire, vomă cu sînge, pierdere în greutate, tuse, dispnee sau răguşeală.

Recomandările detaliate referitor la tratamentul arsurilor la stomac sunt prezentate în articolul Arsuri la stomac: cauzele şi tratamentul eficient.

Alte posibilităţi de utilizare ale antacidelor

Antacidele care conţin carbonat şi hidroxid de aluminiu se utilizează pentru tratamentul concentraţiei sporite de fosfaţi în sânge şi pentru prevenţia calculilor renali fosfaţi (vedeți pietre la rinichi).

Antacidele care conţin carbonat de calciu se utilizează în calitate de supliment mineral de calciu, având ca scop prevenirea deficitului de calciu în organism.

Unele medicamente din grupul antacidelor sunt combinate cu substanţe adăugătoare (de exemplu, simeticonă) care se utilizează în reducerea cantităţii de gaze în intestine şi care reduc senzaţia de balonare (meteorism). Astfel de medicamente se recomandată persoanelor care suferă de pirozis sau dureri de stomac şi, concomitent de meteorism (balonare).

Antacidele ce conţin oxid de magneziu sau hidroxid de magneziu, administrate în doze mai mari decât se recomandă pentru durerile de stomac, au un efect laxativ şi pot fi utilizate pentru tratamentul constipaţiilor.

Informaţii importante despre medicamentele care reduc aciditatea gastrică

 • Dacă aţi avut vreodată o reacţie alergică la vreun medicament, conservant, colorant sau altă substanţă, citiţi de fiecare dată cu atenţie lista de ingrediente din prospectul medical al medicamentului pe care urmează să-l administraţi, pentru a vă asigura că acesta nu conţine substanţe la care sunteţi alergic.
 • Medicamentele care reduc aciditatea gastrică pot fi utilizate în tratamentul copiilor sub vârsta de 6 ani numai cu prescripţie şi sub control medical riguros.
 • În nici un caz nu administraţi antacide care conţin aluminiu sau magneziu copiilor ce suferă de afecţiuni renale sau sunt deshidrataţi (de exemplu, copilul vomită, are diaree sau febră).
 • Antacidele ce conţin sodiu (natriu) sunt contraindicate persoanelor care suferă de hipertensiune arterială, insuficienţă cardiacă, insuficienţă renală, edeme sau ciroză.
 • Antacidele ce conţin aluminiu sunt contraindicate persoanelor în vârstă, care suferă de boala Alzheimer.

Cum corect să administrează medicamentele care reduc aciditatea gastrică?

Dacă medicamentul este administrat în formă de comprimat mestecabil – înainte de înghiţire mestecaţi bine tableta. Aceasta îi va permite medicamentului să acţioneze mai eficient şi mai rapid.

În cazul tratamentului ulcerului peptic şi ulcerului duodenal antacidele se administrează cu 1 oră înainte şi 3 ore după masă şi înainte de somn.

Pentru a preveni formarea calculilor renali fosfaţi (un anumit tip de pietre la rinichi), în perioada tratamentului cu antacide, care conţin carbonat sau hidroxid de aluminiu, se recomandă consumarea unei cantităţi mari de lichid (nu mai puţin de 2,5 l pe zi), în cazurile în care medicul nu a dat alte indicaţii.

Păstraţi medicamentul la temperatura camerei, ferit de umezeală, lumină şi căldură. Evitaţi congelarea medicamentului.

Dozajul medicamentelor care reduc aciditatea gastrică

Dozajul antacidelor depinde de tipul de medicament administrat şi cauza pentru care este utilizat acesta. Dacă medicamentul v-a fost prescris de medic, urmaţi indicaţiile acestuia. Dacă administraţi medicamentul din proprie iniţiativă, citiţi cu atenţie dozajul în prospectul medical al medicamentului respectiv.

Ce trebuie să fac dacă am uitat să iau o doză?

Administraţi doza scăpată de îndată ce vă amintiţi. Dacă se apropie timpul de administrare a următoarei doze – nu o mai administraţi pe cea scăpată. Nu se permite dublarea dozei medicamentului pentru a compensa doza scăpată

Precauţii

Dacă administraţi antacide pentru a reduce aciditatea sucului gastric, fiţi atenţi la următoarele observaţii:

 • Nu administraţi medicamentul mai mult de 2 săptămâni fără ca să vă consultaţi cu medicul.
 • Dacă durerile şi arsurile la stomac nu se ameliorează după administrarea antacidelor – adresaţi-vă medicului pentru stabilirea cauzelor bolii şi pentru un tratament adecvat.
 • Dacă administraţi medicamente antacide care conţin calciu sau bicarbonat de sodiu, reduceţi consumul de lapte şi de produse lactate. Acest lucru este necesar pentru a reduce efectele adverse ale medicamentului.
 • Administrarea medicamentelor, care reduc aciditatea gastrică, poate influenţa unele analize medicale. Înainte de orice probă sau investigaţie medicală (mai ales, dacă aceste ţin de măsurarea acidităţii gastrice), informaţi medicul despre faptul, că administraţi antacidele.

Efecte adverse posibile ale medicamentelor care reduc aciditatea gastrică

Probabilitatea apariţiei efectelor adverse creşte dacă medicamentul este administrat în doze mari, dacă se administrează frecvent, dacă se administrează pentru o perioadă îndelungată de timp sau dacă se administrează pacienţilor cărora astfel de preparate le sunt contraindicate.

Efecte adverse posibile ale medicamentelor antacide care conţin calciu:

 • Constipaţie (severă sau îndelungată)
 • Urinare dificilă sau dureroasă, necesitate frecventă de a urina
 • Dureri persistente de cap (cefalee)
 • Pierderea poftei de mâncare (de lungă durată)
 • Modificări de dispoziţie sau tulburări mintale
 • Dureri de muşchi
 • Greaţă sau vomă
 • Nervozitate, anxietate
 • Gust neplăcut în gură
 • Oboseală sau slăbiciune neobişnuită
 • Sindromul lapte-alcaline

Efecte adverse posibile ale medicamentelor antacide care conţin magneziu:

 • Urinare dificilă sau dureroasă
 • Ameţeli
 • Bătăi neregulate ale cordului
 • Pierderea poftei de mâncare (de lungă durată)
 • Modificări de dispoziţie sau tulburări mintale
 • Slăbiciuni musculare

Efecte adverse posibile ale medicamentelor antacide care conţin sodiu:

 • Necesitate frecventă de a urina
 • Dureri persistente de cap (cefalee)
 • Dureri de muşchi
 • Greaţă sau vomă
 • Nervozitate, anxietate
 • Edem al picioarelor
 • Gust neplăcut în gură
 • Oboseală sau slăbiciune neobişnuită

Administrarea antacidelor în timpul sarcinii

Care antacide pot fi utilizate în timpul sarcinii?

Deşi în prospectele medicale ale majorităţii antacidelor este indicat că acestea sunt contraindicat în sarcină, multe preparate din acest grup, la moment, se consideră inofensive. Totodată, trebuie să menţionăm că această concluzie a fost făcută, în mare parte, în baza experienţei îndelungate de utilizare a antacidelor la femei gravide. Studii clinice speciale în scopul determinării inofensivităţii administrării antacidelor în sarcină încă nu au fost efectuate.

În timpul sarcinii, cele mai potrivite antacide sunt cele care conţin aluminiu sau magneziu. Aceste medicamente se absorb în sânge doar în cantităţi mici. Cercetările pe animale au arătat că acestea nu sporesc riscul de apariţie a defectelor de dezvoltare la făt. Având în vedere că antacidele ce conţin magneziu au un anumit efect laxativ, ele sunt preferabile în cazul femeilor predispuse la constipaţii (stare frecventă în timpul sarcinii). Antacidele ce conţin aluminiu, dimpotrivă, pot provoca constipaţie.

Conform datelor unor studii, antacidele care conţin magneziu reduc semnificativ riscul de complicaţii ale sarcinii în al treilea trimestru (în special, reduc riscul de eclampsie).

Care antacide nu se recomandă în sarcină?

Antacidele care conţin calciu sunt cele mai răspândite şi accesibile medicamente ce reduc aciditatea gastrică. Totodată, utilizarea lor în timpul sarcinii nu se recomandă din următoarele motive:

 • ele au o durată de acţiune redusă, ceea ce duce la necesitatea administrării frecvente a medicamentului
 • după încetarea administrării acestor medicamente, gradul de aciditate a sucului gastric poate să crească brusc
 • administrarea unei cantităţi mari de carbonat de calciu (sau administrarea concomitentă a antacidelor ce conţin calciu şi a suplimentelor de vitamine şi minerale sau a produselor lactate) sporeşte riscul de apariţie a sindromului Burnett.

Utilizarea în timpul sarcinii a antacidelor care conţin bicarbonat de sodiu sau trisilicat de magneziu nu se recomandă din cauza riscului de dereglări metabolice, reţinere de apă în organism şi creştere a tensiunii arteriale.

Dacă urmează să primiţi un tratament şi nu ştiţi cum ar putea acesta influenţa sarcina în cazul Dvs., vă recomandăm să citiţi articolul Securitatea administrării medicamentelor în timpul sarcinii.

Administrarea antacidelor în perioada alăptării

Deşi unele antacide care conţin aluminiu, calciu sau magneziu pot pătrunde în laptele matern, nu există nici un motiv de a le considera periculoase pentru copil. Din acest considerent, antacidele pot fi utilizate în perioada alăptării.

Dacă urmează să administraţi, în perioada de alăptare, un tratament medicamentos şi nu ştiţi dacă este nevoie să întrerupeţi alăptarea sau cât de periculos este acesta pentru copilul Dvs., vedeţi recomandările noastre în articolul Securitatea administrării medicamentelor în perioada alăptării.

data publicării:

Surse: