Angioamele senile (angioamele cherry): aluniţe roşii sau puncte roşii mici pe piele. Răspunsuri la întrebările principale

DESPRE ACEASTĂ VERSIUNE A ARTICOLULUI

Data ultimei actualizări:

Volum: 4 paginiPagini convenționale, cu un volum aproximativ egal cu cel al unei pagini de carte.

CUM A FOST SCRIS ACEST ARTICOL?

Acest articol a fost scris în conformitate cu viziunea noastră despre rolul pe care informația obiectivă îl poate avea în luarea deciziilor medicale personale. Aflați mai multe despre procesul de scriere a articolelor și despre autori.

Textul articolului nu conține publicitate ascunsă. Vedeți Dezvăluirea informațiilor financiare.

APRECIEREA CITITORILOR

(Instrument nou) Indicați cât de mulțumit(ă) sunteți de faptul că ați găsit acest articol și/sau scrieți o recenzie

Apreciere medie: 4.7. Pe baza a 12 voturi.
Se încarcă...

Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere:
Verificati aici.

Ce sunt angioamele senile? Care este cauza apariţiei acestora?

«Bună ziua!

Câteva săptămâni în urmă am observat pe gât o petiţă roşie asemănătoare cu o aluniţă roşie uşor ridicată. Marginile acesteia sunt neregulate, iar la suprafaţă se văd parcă nişte vase sangvine mici.

Am început să caut în internet informaţii despre aceste formaţiuni şi am aflat că ar putea fi vorba de un angiom, deşi în altă parte am citit că ar putea fi chiar un cancer de piele. Mai am câteva aluniţe, dar acestea arată altfel: sunt maroniu-închise şi cu marginile regulate. Am auzit că «aluniţele vechi» pot fi cancer de piele şi acum mă tem ca noua mea aluniţă să nu fie cumva o tumoare. Spuneţi-mi ce trebuie să fac ca să aflu ce am pe piele? Cum pot să-mi dau seama dacă aluniţa e angiom sau altceva? Și dacă e angiom, de ce s-a format acesta? Pot să o îndepărtez de pe piele?

I-am spus mamei toată povestea şi dânsa mi-a arătat pe piept două aluniţe identice cu aluniţa de pe gâtul meu. Mama zice că are demult aceste aluniţe, dar că n-o deranjează în niciun fel.

Iulia, 30 de ani.»

«Aluniţele» descrise mai sus pot fi, într-adevăr, angioame. Medicii dermatologi le numesc, de regulă, angioame senile sau angioame cherry. Oamenii le mai numesc, deseori, şi «aluniţe roşii» sau «puncte roşii».

De cele mai multe ori, angioamele senile se formează pe pielea trunchiului, pe gât sau pe mâini.

Cauzele exacte ale apariţiei angioamelor cherry nu sunt cunoscute. În cadrul cercetărilor ştiinţifice, s-a constatat că aceste angioame sunt alcătuite din aglomerări de vase sangvine dilatate, care sunt localizate foarte aproape de suprafaţa pielii.

Observaţiile efectuate asupra unor grupuri mari de oameni arată că angioamele senile se formează cu precădere la oameni cu vârste de peste 20 de ani, dar şi mai frecvent la oameni cu vârste de peste 30-40 de ani. Pe pielea omului pot apărea tot mai multe şi mai multe angioame de acest fel, pe măsură ce persoana respectivă se maturizează. La bătrâneţe, pe corpul multor oameni se pot forma o mulţime de angioame cherry.

Spre deosebire de angioamele senile, hemangioamele la copii (care tot sunt formate din vase sangvine dilatate) apar în scurt timp după naştere. Informaţii detaliate despre ce prezintă acestea şi cum pot fi înlăturate sunt prezentate în articolul Hemangiom.

Angioamele senile sunt periculoase? Acestea pot determina apariţia cancerului de piele? Ce trebuie să fac dacă unul dintre angioamele cherry începe să-şi schimbe forma şi să se «comporte ciudat»?

Angioamele cherry nu sunt deloc periculoase şi nu se dezvoltă niciodată în cancer de piele. Dacă aceste formaţiuni nu vă creează un disconfort estetic, puteţi nici să nu le îndepărtaţi.

Cu toate acestea, unele forme ale cancerului de piele, în stadiile incipiente de dezvoltare, pot fi foarte asemănătoare la exterior cu angioamele senile.

În acest caz, putem să deosebim un angiom senil de un cancer de piele numai după modul în care se «comportă» acestea: angioamele cherry, de regulă, nu cresc, nu provoacă mâncărimi, dureri şi nici nu sângerează spontan.

Dacă aţi observat că una dintre «aluniţele roşii» începe să creacă în dimensiuni, să vă provoace mâncărimi, dureri, să sângereze sau dacă se transformă într-o rană care nu se tămăduieşte – mergeţi cât mai urgent la medicul dermatolog sau oncolog pentru ca acesta să o examineze.

Recomandări detaliate în această privinţă sunt prezentate în articolele Răspunsuri la întrebări privind aluniţele şi Cum poate fi depistat cancerul de piele?

Ce fac dacă, în scurt timp, pe piele au apărut multe angioame cherry?

După cum spuneam mai sus, angioamele senile nu se transformă în cancer de piele şi acest lucru e perfect adevărat. Cu toate acestea, în cadrul studiilor clinice s-a constatat că, în unele cazuri, apariţia masivă de angioame senile pe piele în perioade relativ scurte de timp poate fi simptomul unei tumori care se dezvoltă într-unul din organele interne.

Dacă aţi observat că, într-un răstimp scurt (pe durata a câteva luni) au apărut foarte multe angioame senile pe pielea dvs., apelaţi cât mai urgent la medicul oncolog sau terapeut pentru un examen medical corespunzător.

Ce tratament este necesar pentru a scăpa de angioamele senile? Pot fi îndepărtate acestea?

Dacă un angiom cherry vă deranjează din punct de vedere cosmetologic, dacă acesta sângerează de fiecare dată când îl atingeţi cu hainele, puteţi merge la medicul dermatolog sau la chirurgul plastician pentru a-l îndepărta.

Medicul vă poate sfătui să îndepărtaţi angiomul pe cale chirurgicală (adică să-l extirpaţi cu bisturiul), prin cauterizare cu laser sau prin cauterizare cu azot lichid (crioterapie). Mai multe recomandări detaliate în această privinţă – în articolul nostru Răspunsuri la întrebări privind aluniţele.

Ce fac dacă mi-am vătămat angiomul şi acesta a început să sângereze intens?

Angioamele senile pot sângera destul de intens, dacă le zgâriem sau le vătămăm cumva.

Pentru a opri hemoragia, luaţi o bucată de tifon sau de vată sterile, aplicaţi-o şi ţineţi-o strâns pe suprafaţa angiomului timp de cel puţin 10-15 minute. În cazul în care sângerarea continuă, mai ţineţi pansamentul încă timp de 15 minute. Dacă şi atunci hemoragia nu se opreşte şi este la fel de puternică, ar fi bine să chemaţi serviciul medical de urgenţă.

Deschideți surse


Obiectivul principal al organizației noastre în prezent este elaborarea Ghidului Consumatorului Inteligent de Informații și Servicii Medicale. O sursă de informație medicală de generație nouă, axată pe prezentarea datelor detaliate, transparente, echidistante și cu valoare practică înaltă cu privire la beneficiile, daunele și limitele serviciilor medicale disponibile în prezent.
Scopul nostru este:

să-i ajutăm pe pacienți și medici să ia decizii medicale argumentate și chibzuite

să-i ajutăm pe pacienți și medici să construiască între ei relații eficiente și moral justificate: colaborare bazată pe înțelegerea din ambele părți a rolurilor unice pe care îl joacă fiecare și pe împărțirea justă a resposabilității, cel mai important scop al colaborării fiind formularea și atingerea obiectivelor medicale ale pacientului.

Ghidul Consumatorului Inteligent de Informaţii şi Servicii Medicale este alcătuit din 3 părți:

PARTEA I: LUAREA DECIZIILOR MEDICALE
ALĂTURAȚI-VĂ GRUPULUI NOSTRU PE FACEBOOK ȘI ABONAȚI-VĂ LA NOUTĂȚI PE EMAIL
Vă invităm să vă alăturați consumatorilor inteligenți de informații și servicii medicale pe rețele sociale

Abonați-vă la noutăți, ca să primiți un email o dată în câteva luni prin care să aflați despre publicarea materialelor noi și despre actualizări importante, introduse pe măsura procesării de noi date.