Explicaţia detaliată a analizei ASLO (Antistreptolizina-O). Ce prezintă această analiză? Care sunt valorile normale? Ce indică titrul ASLO crescut?

Ce este ASLO?

ASLO este o abreviere a termenului AntiStreptoLizina O, care se foloseşte în medicină pentru a desemna anticorpii produşi de sistemul imunitar al omului pentru a neutraliza o substanţă chimică anumită (streptolizina O), secretată de streptococii de tip A, C şi G.

Mai jos vom explica mai pe larg ce înseamna aceasta:

Streptococii de tip A, C şi G sunt microbi (bacterii) destul de răspândiţi, care pot provoca la oamenii pe care îi infectează dureri în gât, angină (amigdalită/ tonsilită acută), faringită sau scarlatină.

Nimerind în organimsul uman, aceşti microbi încep să secrete o substanţă chimică anumită (streptolizina O), cu ajutorul căreia pot distruge celulele sângelui. Litera “O” din termenul “streptolizina O” înseamnă că această substanţă chimică se distruge rapid la contactul cu oxigenul (O fiind simbolul chimic al oxigenului).

Imediat după debutul bolii, declanşate de streptococi, celulele sistemuuli imunitar uman reacţionează la streptolizina O şi încep să sintetizeze anticorpi, care neutralizează această substanţă chimică. Anume aceşti anticorpi se numesc antistreptolizina O sau ASLO.

De ce medicii prescriu testul ASLO?

După cum spuneam şi în articolele noastre Scarlatina şi Infecţiile streptococice ale gâtului,

în majoritatea cazurilor, maladiile declanşate de streptococii de tip A, C şi G nu sunt periculoase şi se termină cu vindecarea completă a persoanei afectate. Cu toate acestea, în cazuri rare, streptococii respectivi pot provoca complicaţii grave la rinichi, inimă, articulaţii şi sistemul nervos (aceste complicaţii se pot dezvolta la câteva săptămâni sau luni după vindecarea maladiei).

Iată de ce medicii au o atitudine foarte serioasă faţă de infecţiile streptococie şi insistă asupra unui tratament special cu antibiotice chiar dacă, în primele zile, semnele exterioare ale maladiei nu par a fi foarte grave (de exemplu, dacă copilul face numai o febră uşoară sau acuză dureri moderate în gât).

În cadrul cercetărilor ştiinţifice, s-a constatat că nivelul (titrul) ASLO din sânge nu urcă concomitent cu începutul maladiei, declanşate de streptococi, ci peste 1-3 săptămâni după pătrunderea streptococului în organism.

Dat fiind că medicii nu pot utiliza testul ASLO în primele zile ale maladiei, pentru a determina dacă boala respectivă are vreo conexiune cu streptococii sau nu, ei apelează la această analiză abia peste câteva săptămâni, pentru a determina dacă boala a fost sau nu legată de streptococi.

În prezent, în clinicile din multe ţări ale lumii, testul ASLO este prescris în special copiilor care fac boli ale rinichilor, inimii, articulaţiilor sau sistemului nervos, ce ar putea avea vreo conexiune cu infecţia streptococică, suferită cu câteva săptămâni sau luni mai înainte.

În asemenea cazuri, dacă titrul ASLO este crescut, medicii consideră că boala de inimă sau de rinichi ar putea fi legată efectiv de o infecţie streptocică suferită recent şi, prin urmare, ar cere un tratament după o schemă anumită.

În cadrul cercetărilor ştiinţifice, s-a stabilit că la adulţi titrul ASLO nu este în legătură strânsă cu infecţiile streptococice suferite şi de aceea nu are practic nicio valoare în ceea ce priveşte stabilirea cauzelor maladiei sau întocmirea unei scheme de tratament.

Dacă testul ASLO nu poate depista infecţia streptococică în primele zile ale maladiei, care sunt analizele ce ar putea face acest lucru?

După cum spuneam mai sus, testul ASLO nu poate determina legătura dintre cazurile de angină sau durerile în gât, pe de o parte, şi infecţiile streptococice, pe de altă parte, în primele zile ale maladiei, când dezvoltarea unor complicaţii poate fi prevenită cu ajutorul curelor speciale de tratament cu antibiotice.

Din acest motiv, în locul testului ASLO, medicii prescriu, în prima perioadă a bolii, o altă analiză, şi anume frotiul faringian.

Mai multe detalii despre cum se efectuează frotiul faringian şi cum se interpretează rezultatele acestuia – în articolele noastre Infecţiile streptococice ale gâtului şi Frotiul faringian.

Când şi cum se face testul ASLO?

Pentru a efectua testul ASLO, medicii recoltează câţiva mililitri de sânge din venă.

Analiza nu este costisitoare. Testul poate fi efectuat practic în orice centru de diagnosticare sau în orice spital.

Analizele trebuie făcute pe stomacul gol.

Care este titrul normal ASLO? Ce semnifică titrul crescut ASLO? Copilul sănătos poate avea titrul ASLO mărit?

În multe spitale şi laboratoare, titrul (nivelul) ASLO mai mare de 200 U/ml (unităţi pe mililitru) este considerat drept crescut.

Cu toate acestea, în cadrul mai multor studii ştiinţifice, efectuate în mai multe ţări ale lumii, s-a stabilit că la copiii sănătoşi de vârstă şcolară titrul ASLO din sânge depăşeşte, deseori, 200 U/ml.

De pildă, determinarea nivelului ASLO în sângele copiilor sănătoşi din SUA a arătat că la mulţi dintre aceştia titrul respectiv constituia, în medie, 240 U/ml. În cazul copiilor care locuiesc în ţări precum India sau Coreea, nivelel normale ASLO sunt, în medie, 326 U/ml şi, respectiv, 239 U/ml.

Astfel, putem spune că titrul ASLO la copiii sănătoşi poate depăşi 200 U/ml.

Mai mult, chiar dacă copilul are un titru crescut ASLO, aceasta nu înseamnă că este bolnav sau că se va îmbolnăvi numaidecât. După cum spuneam mai sus, ASLO sunt anticorpii care rămân în sângele copilului după o infecţie streptocică suportată. Anticorpi cu structuri similare rămân în sângele copilului după fiecare răceală comună sau boală infecţioasă.

Titrul crescut ASLO sugerează că, mai devreme sau mai târziu, copilul va avea complicaţii la inimă, rinichi, articulaţii sau sistemul nervos?

Creşterea titrului ASLO în sânge nu are nicio legătură cu probabilitatea dezvoltării unor complicaţii la inimă, rinichi, articulaţii sau sistemul nervos, ci doar indică asupra faptului că, în trecut, copilul a contactat, după toate probabilităţile, cu o infecţie streptococică.

După părerea unor specialişti, probabilitatea unor complicaţii streptococice la inimă, rinichi, articulaţii şi sistemul nervos depinde nu atât de gradul în care a crescut nivelul ASLO (şi dacă a crescut în general), cât de tipul concret de streptococ cu care a contactat copilul şi de predispoziţia ereditară a copilului pentru aceste complicaţii. Se consideră că riscul dezvoltării complicaţiilor streptococice este determinat genetic şi de aceea este mai mare la copiii cu rude care au avut complicaţii de acest gen după angină sau scarlatină.

Cât de exacte sunt testele ASLO? Dacă titrul ASLO este normal, înseamnă că persoana dată  nu s-a infectat la sigur cu streptococi?

Testul ASLO în sine este destul de exact (exceptând erorile de aparataj sau umane şi care, de altfel, sunt destul de rare).

Cu toate acestea, testul ASLO poate furniza date greşite şi acest lucru se întâmplă destul de frecvent.

Aceasta pentru că, la unii copii, care au suferit infecţii streptococie, nivelul ASLO nu creşte. La aceştia, testul ASLO poate arăta un titru normal, chiar dacă copiii respectivi au suferit, mai multe săptămâni sau luni în urmă, o infecţie streptococică şi au avut complicaţii la rinichi sau la inimă.

În medicină, acest rezultat se numeşte fals negativ. În cadrul cercetărilor ştiinţifice, s-a constatat că testul ASLO este fals negativ la fiecare al 5-lea copil care se îmbolnăveşte de reumatism după infecţia streptocociă.

Una dintre cauzele rezultatelor fals negative ar putea fi, după părerea specialiştilor, tratamentul cu antibiotice. Imediat după începerea curei cu antibiotice, streptococul beta-hemolitic nu se mai înmulţeşte şi nu mai secretă streptolizina O, prin urmare, sistemul imunitar nu mai sintezează anticorpi împotriva substanţei chimice respective.

După cum spuneam în articolul Infecţiile streptococice ale gâtului, tratamentul cu antibiotice poate reduce semnificativ probabilitatea complicaţiilor, dar, din păcate, nu le poate preveni în toate cazurile.

Uneori, se poate întâmpla ca testul ASLO să arate un titru crescut la oamenii care nu au suferit efectiv de o infecţie streptococică. În medicină, acest tip de rezultate se numeşte fals pozitiv.

După opinia specialiştilor, una dintre cauzele rezultatelor fals pozitive la testul ASLO ar putea fi concentraţia sporită în sânge a beta-lipoproteinelor (o varietate a lipidelor care încep să circule în sânge imediat după omul ia masa).

 Și în caz de test ASLO pozitiv, şi în caz de test ASLO negativ, specialiştii recomandă repetarea analizei peste 10 zile pentru a compara rezultatele ambelor teste şi a le verifica, astfel, corectitudinea.

Cât timp se poate menţine titrul crescut ASLO după infecţia streptococică suferită?

Nivelul maxim ASLO este atins la 3-5 săptămâni după infecţia streptocică suferită. Mai apoi, titrul ASLO începe să scadă treptat şi revine la normal, în medie, peste 6-12 săptămâni după infecţie.

Ce să fac dacă titrul ASLO este crescut? Cum pot reduce titrul ASLO din sânge?

După cum spuneam mai sus, titrul ASLO în sine nu prezintă niciun pericol pentru om, ci poate doar să indice asupra faptului că acesta a contactat, în trecut, cu infecţia streptococică.

De aceea, nu trebuie să luaţi măsuri speciale orientate anume spre reducerea nivelului ASLO în sânge. Cu timpul, titrul ASLO va reveni la normal fără nicio intervenţie din afară.

Cu toate acestea, dacă la copilul cu nivelul ASLO înalt se atestă riscul de complicaţii la rinichi, inimă, articulaţii şi sistemul nervos, pornind de la rezultatele testului respectiv, medicul poate prescrie câteva investigaţii suplimentare, inclusiv ecografia (ultrasonografia) inimii, ecografia rinichilor, analiza urinei şi sângelui, frotiul faringian. Aceste investigaţii îi ajută pe medici să depisteze tipul infecţiei streptococice suferite, care a provocat complicaţiile date şi, totodată, dacă copilul mai este infectat în momentul respectiv sau nu.

Dacă aceste analize arată că infecţia streptococică suferită a influenţat negativ asupra sănătăţii copilului (de exemplu, a condus la unele schimbări în valvele cardiace) sau că acesta încă mai este purtătorul infecţiei respective, medicul va trebui să prescrie un tratament special cu antibiotice pentru a preveni recidivele infecţiei (mai multe detalii despre tratament – în articolul Infecţiile streptococie ale gâtului).

Dacă analizele au depistat un titru crescut ASLO la copilul dvs., cereţi consulataţia pediatrului reumatolog.

Trebuie extirpate glandele/ amigdalele dacă copilul are titrul ASLO crescut?

După cum spuneam mai sus, titrul ASLO în sine nu presupune, în mod obligatoriu, dezvoltarea, la copil, a unor complicaţii legate de angina streptococică sau de scarlatină, de aceea întrebarea Trebuie extirpate glandele/ amigdalele dacă copilul are titrul ASLO crescut? ar trebui reformulată în felul următor:

Îndepărtarea amigdalelor poate reduce, pe viitor, la copii probabilitatea unor complicaţii grave după o infecţie streptococică?

La această întrebare vă putem răspunde astfel: în cadrul cercetărilor ştiinţifice efectuate până în prezent, savanţii nu au reuşit să confirme ipoteza, potrivit căreia îndepărtarea pe cale chirurgicală a amigdalelor/ glandelor ar reduce probabilitatea dezvoltării la copii a unor complicaţii legate de infecţiile streptococice ale gâtului.

Pornind de la aceasta, putem spune că mărirea nivelului ASLO în sânge nu este, în sine, un argument suficient în favoarea intervenţiei chirurgicale de extirpare a amigdalelor.

Prezentarea detaliată a cazurilor în care această intervenţie chirurgicală este cu adevărat necesară, a modului în care se efectuează, dar şi a felului în care trebuie îngrijit copilul după operaţie – în articolul nostru Extirparea amigdalelor.

Ce semnifică titrul redus ASLO?

Nivelul redus ASLO poate însemna că:

  • persoana nu a contactat, deocamdată, cu o infecţie streptococică;
  • persoana a contactat cu o infecţie streptococică, dar mai mult timp în urmă.
  • persoana a contactat cu o infecţie streptococică, dar aceasta nu a provocat creşterea titrului ASLO.

Titrul crescut ASLO poate afecta sarcina?

Studiind materialele cercetărilor ştiinţifice referitoare la testul ASLO şi legătura care ar exista între acesta şi diverse probleme de sănătate, nu am găsit date privind posibila influenţă negativă a titrului crescut ASLO asupra evoluţiei sarcinii şi dezvoltării fătului.

Din aceste considerente, credem că nivelul crescut ASLO în sânge, ca şi prezenţa streptococilor în ţesututrile gâtului, nu pot dăuna fătului şi nu pot afecta sarcina.

Depistarea unui titru crescut ASLO la femeia gravidă nu cere niciun tratament, desigur cu excepţia cazurilor în care aceasta dă semne de complicaţii provocate de infecţia streptococică suferită.

Deschideți surse


Obiectivul principal al organizației noastre în prezent este elaborarea Ghidului Consumatorului Inteligent de Informații și Servicii Medicale. O sursă de informație medicală de generație nouă, axată pe prezentarea datelor detaliate, transparente, echidistante și cu valoare practică înaltă cu privire la beneficiile, daunele și limitele serviciilor medicale disponibile în prezent.
Scopul nostru este:

să-i ajutăm pe pacienți și medici să ia decizii medicale argumentate și chibzuite

să-i ajutăm pe pacienți și medici să construiască între ei relații eficiente și moral justificate: colaborare bazată pe înțelegerea din ambele părți a rolurilor unice pe care îl joacă fiecare și pe împărțirea justă a resposabilității, cel mai important scop al colaborării fiind formularea și atingerea obiectivelor medicale ale pacientului.

Ghidul Consumatorului Inteligent de Informaţii şi Servicii Medicale este alcătuit din 3 părți:

PARTEA I: LUAREA DECIZIILOR MEDICALE
ALĂTURAȚI-VĂ GRUPULUI NOSTRU PE FACEBOOK ȘI ABONAȚI-VĂ LA NOUTĂȚI PE EMAIL
Vă invităm să vă alăturați consumatorilor inteligenți de informații și servicii medicale pe rețele sociale

Abonați-vă la noutăți, ca să primiți un email o dată în câteva luni prin care să aflați despre publicarea materialelor noi și despre actualizări importante, introduse pe măsura procesării de noi date.