Amoxicilina: cum se administrează, precauţii, contraindicaţii, reacţii adverse posibile, administrarea în sarcină şi alăptare

Ce este Amoxicilina?

Amoxicilina este un antibiotic din grupul penicilinelor. Recomandările detailate în privința utilizării Amoxicilinei în tratamentul unor infecții cu le puteți găsi în articolele:

Informaţii importante despre Amoxicilină

Nu utilizaţi acest medicament dacă aveţi alergie la Amoxicilină sau la alte medicamente din acelaşi grup, precum:

  • ampicilina
  • dicloxacilina
  • oxacilina
  • penicilina

Comunicaţi-i medicului Dvs., până a începe administrarea Amoxicilinei, dacă suferiţi de:

  • Astm
  • Afecţiuni ale ficatului
  • Afecţiuni ale rinichilor
  • Mononucleoză
  • Aţi avut antecedente de diaree în urma administrării de antibiotice
  • Aţi avut orice fel de reacţii alergice

Amoxicilina nu este eficientă pentru tratamentul infecţiilor virale (precum gripa, răceala, varicela).

Administraţi Amoxicilina pe toată durata indicată de medic, chiar dacă simptomele bolii se ameliorează rapid, după începutul tratamentului. Simptomele bolii, în timpul administrării antibioticelor, pot să dispară înainte de eliminarea totală a infecţiei.

În unele cazuri, tratamentul cu antibiotice, inclusiv cu Amoxicilină, poate provoca dezvoltarea unei infecţii intestinale periculoase (colita pseudomembranoasă), care se manifestă prin diaree. În cazul în care Amoxicilina vă provoacă o diaree apoasă sau o diaree cu sânge, stopaţi imediat administrarea medicamentului şi contactaţi-l pe medicul Dvs. Până nu aveţi alte indicaţii de la medic, conduceţi-vă de recomandările din articolele Diareea provocată de administrarea antibioticelor şi Tratamentul diareei.

Comprimatele efervescente de Amoxicilină pot să conţină fenilalanină (acest fapt trebuie de luat în seamă în cazurile în care bolnavii suferă de fenilcetonurie).

Amoxicilina şi comtracepţia

Amoxicilina poate reduce eficienţa contraceptivelor orale. Din aceste considerente, în timpul tratamentului cu Amoxicilină, se recomandă utilizarea suplimentară a contraceptivelor non-hormonale (de exemplu, a prezervativelor).

Cum se administrează Amoxicilina?

Administraţi Amoxicilina în strictă conformitate cu prescripţia medicului. Nu modificaţi doza sau perioada de tratament fără acordul medicului. Dacă medicul nu v-a dat indicaţii exacte referitor la modul de administrare, urmaţi instrucţiunile indicate în prospectul medicamentului.

Puteţi administra acest medicament în timpul mesei sau pe nemâncate.

În cazul în care medicamentul este în formă de suspensie orală, înainte de a măsura doza necesară de suspensie orală (fluidă), agitaţi bine flaconul. Măsuraţi medicamentul în formă lichidă cu ajutorul unei linguri speciale sau cu ajutorul unui pahar gradat. Dacă nu dispuneţi de un dispozitiv de măsurare (linguriţă sau pahar gradat), rugaţi-l pe farmacist să vi-l dea.

Preparatul lichid poate fi administrat fără ca să fie diluat sau puteţi să-l diluaţi cu apă, cu lapte, ori cu suc de fructe. Doza măsurată o administraţi dintr-o dată. Nu păstraţi amestecul gata pentru o administrare ulterioară.

În cazul în care medicamentul este în formă de comprimat mestecabil, mestecaţi bune pastila înainte de înghiţire.

Nu zdrobiţi, nu rugumaţi şi nu rupeţi comprimatele retard de Amoxicilină. Înghiţiţi-le întregi. Zdrobirea comprimatului poate duce la absorbţia prea rapidă în organism a unei doze mari de medicament.

Pentru asigurarea că medicamentul este eficient şi că nu are efecte periculoase pentru sănătatea Dvs., medicul, poate să vă indicE să efectuaţi unele teste medicale, precum analiza de sânge, testarea funcţiei ficatului, testarea funcţiei rinichilor. Respectaţi riguros toate indicaţiile şi recomandările medicului Dvs.

Dacă pentru tratamentul ulcerului gastric sau ulcerului duodenal medicul v-a prescris Amoxicilină concomitent cu alte preparate (Claritromicină, Lansoprazol, Metronidazol), administraţi toate aceste medicamente conform indicaţiilor medicului.

Amoxicilina poate afecta rezultatele anumitor analize medicale. Comunicaţi-i oricărui medic care vă consultă despre faptul că, în momentul de faţă, administraţi Amoxicilină.

Păstraţi medicamentul la temperatura camerei, ferit de umezeală, lumină şi căldură.

Puteţi păstra Amoxicilina în formă lichidă în frigider, dar evitaţi congelarea acesteia. Aruncaţi orice medicament lichid rămas, care nu a fost utilizat timp de 14 zile.

Ce trebuie să fac dacă am uitat să iau o doză?

Administraţi doza scăpată de îndată ce vă amintiţi. Dacă se apropie timpul de administrare a următoarei doze, nu o mai administraţi pe cea scăpată. Nu se permite dublarea dozei medicamentului pentru a compensa doza scăpată.

Ce trebuie să fac dacă am administrat o doză prea mare de Amoxicilină?

Apelaţi imediat la serviciul medical de urgenţă în caz de supradozaj.

Simptomele de supradozare pot include: confuzie, modificări de comportament, erupţii severe ale pielii, urinare mai puţin frecventă decât de obicei, convulsii.

Efectele adverse ale Amoxicilinei

Apelaţi la serviciul medical de urgenţă (chemaţi ambulanţa) dacă aveţi vreunul dintre următoarele semne ale reacţiei alergice la Amoxicilină: mâncărime şi erupţii roşii pe piele, dificultatea respiraţiei, edemaţiere a feţei, a buzelor, a limbii, sau a gâtului (faringelui).

Contactaţi medicul Dvs. imediat, dacă aveţi unele dintre următoarele efecte adverse:

  • Pete albe sau ulceraţii în gură sau pe buze
  • Febră, inflamaţie a glandelor, erupţii sau prurit, dureri articulare
  • Descuamare sau exfoliere severă a pielii şi erupţii roşii pe piele
  • Piele palidă sau galbenă, îngălbenirea albului ochilor, urină întunecată
  • Amorţeli, dureri, slăbiciune musculară
  • Apariţia uşoară a hematoamelor, sângerări neobişnuite (din nas, gură, vagin, rect)
  • Diaree abundentă şi dureri abdominale (vezi Diareea provocată de administrarea antibioticelor)

Efectele adverse mai puţin grave pot include:

  • Dureri în abdomen, greaţă, vomă;
  • Prurit sau eliminări vaginale;
  • Cefalee;
  • Edem al limbii, culoare întunecată sau aspect de „limbă păroasă”;

Aceasta nu este o listă completă a tuturor efectelor adverse ce ar putea apărea la administrarea Amoxicilinei. Dacă apar unele efecte adverse sau manifestări neplăcute, contactaţi medicul.

Administrarea Amoxicilinei în timpul sarcinii

Amoxicilina este un antibiotic din grupul penicilinelor. Toate medicamentele acestui grup au o proprietate comună: penetrează în sângele femeii gravide şi, apoi, în sângele fătului, în cantităţi mari.

Cu toate acestea, multiplele observaţii arată că administrarea preparatelor derivate ale penicilinei pentru tratamentul diferitelor infecţii în timpul sarcinii nu provoacă efecte adverse la făt.

În cadrul câtorva cercetări de amploare (au fost realizate observaţii asupra circa 8000 de femei însărcinate care administrau Amoxicilina) s-a constatat că medicamentul nu sporeşte riscul de dezvoltare anormală a fătului şi riscul de apariţie a unor efecte adverse serioase.

În acelaşi timp, fiind aproape inofensive pentru făt, derivatele penicilinei pot fi foarte periculoase pentru sănătatea femeii gravide (vezi mai sus Efectele adverse).

De aici rezultă că Amoxicilina poate fi administrată în timpul sarcinii, dar numai sub controlul riguros al medicului.

Comunicaţi medicului Dvs., înainte de a începe administrarea Amoxicilinei, faptul că sunteţi gravidă sau că planificaţi sarcina în timpul apropiat. Comunicaţi-i, dacă este cazul, din ce considerente aţi fost nevoită să administraţi Amoxicilina în timpul sarcinii.

Descrierea detaliată a problemelor legate de influenţa posibilă a unor preparate medicale asupra dezvoltării normale a sarcinii; cum puteţi înţelege care medicamente pot fi şi care nu pot fi administrate în timpul sarcinii; ce să faceţi în cazul în care aţi rămas însărcinată în perioada administrării unor preparate medicale; cum poate verifica medicul dacă administrarea medicamentului nu a dăunat dezvoltării fătului… şi multe alte probleme importante sunt abordate în articolul Răspunsurile la cele mai importante întrebări referitor la administrarea medicamentelor în timpul sarcinii.

Administrarea Amoxicilinei în timpul alăptării

În cantităţi nu prea mari, Amoxicilina se secretă în laptele matern. În conformitate cu datele investigaţiilor moderne, cantitatea de medicament, care penetrează în laptele matern (la administrarea a 500 mg de Amoxicilină de 3 ori pe zi) este mai mică decât 1% din doza admisibilă sugarilor în scop de tratament, şi, se presupune, nu poate dăuna serios sănătăţii copilului.

Din aceste considerente, specialiştii consideră că utilizarea acestui medicament prezintă un risc minor pentru sănătatea copilului şi nu este necesară întreruperea alăptării.

Administrarea Amoxicilinei în timpul alăptatului poate provoca la sugar o reacţie alergică la acest medicament.

Administratea antibioticelor, inclusiv a Amoxicilinei, în timpul alăptării, sporeşte riscul de dezvoltare la sugari a stomatitei (candidozei bucale), a dermatitei sugarilor şi a diareei. Unele recomandări detaliate referitor la tratamentul acestor boli la copii sunt prezentate în articolele: Stomatita, Diareea la sugari, Dermatita sugarului.

Unele recomandări suplimentare referitor la securitatea administrării medicamentelor în timpul alăptării sunt prezentate în articolul Securitatea administrării medicamentelor în timpul alăptării.

data publicării:

Surse: