Alergia la soare şi la băile de soare (reacţia la medicamente, fotodermatoza polimorfă, urticaria solară şi alte cauze): ghid pentru soluţionarea problemei

DESPRE ACEASTĂ VERSIUNE A ARTICOLULUI

Data ultimei actualizări:

Volum: 7 paginiPagini convenționale, cu un volum aproximativ egal cu cel al unei pagini de carte.

CUM A FOST SCRIS ACEST ARTICOL?

Acest articol a fost scris în conformitate cu viziunea noastră despre rolul pe care informația obiectivă îl poate avea în luarea deciziilor medicale personale. Aflați mai multe despre procesul de scriere a articolelor și despre autori.

Textul articolului nu conține publicitate ascunsă. Vedeți Dezvăluirea informațiilor financiare.

APRECIEREA CITITORILOR

(Instrument nou) Indicați cât de mulțumit(ă) sunteți de faptul că ați găsit acest articol și/sau scrieți o recenzie

Apreciere medie: 4.7. Pe baza a 3 voturi.
Se încarcă...

Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere:
Verificati aici.

Există, într-adevăr, «alergie la soare» şi dacă da, care sunt cauzele acesteia?

La unii adulţi şi copii, aflarea la soare poate provoca, într-adevăr, apariţia pe piele a unor erupţii pruriginoase în formă de pete roşii, băşicuţe sau umflături foarte asemănătoare cu «alergia».

Analizând rezultatele studiilor ştiinţifice în domeniu, putem spune că «alergia solară» poate fi legată de mai multe cauze, foarte diferite unele de altele. Mai jos, le vom descrie pe toate şi vom arăta ce trebuie să întreprindeţi pentru a soluţiona problema respectivă în fiecare caz în parte.

Prin ce simptome şi semne se poate manifesta alergia solară? Cum arată aceasta?

Mulţi oameni care presupun că au «alergie la soare», se interesează prin ce simptome şi semne anume se manifestă aceasta?

La această întrebare putem răspunde în felul următor: felul în care arată alergia şi simptomele care o însoţesc depind întotdeauna de cauzele care au provocat dezvoltarea acesteia.

Mai jos, prezentând variatele cauze ale «alergiei solare», vom arăta prin ce simptome se manifestă problema respectivă în fiecare caz în parte.

Cum se tratează alergia solară?

Ceea ce am spus despre simptomele alergiei solare poate fi spus şi despre tratamentul acesteia: tratamentul depinde întotdeauna de cauza care a provocat reacţia alergică.

Mai jos, vom arăta ce medicamente sau mijloace (unguente, creme) puteţi utiliza pentru a vă trata alergia solară şi ce alte măsuri, în afară de medicamente, puteţi lua pentru a soluţiona problema dată.

Care este primul pas spre soluţionarea problemei?

Dacă nu aţi fost încă la medic cu această problemă de piele, faceţi neapărat acest lucru. Examinându-vă, medicul o să vă spună care sunt cauzele ce determină, în cazul dvs., inflamaţia pielii şi ce anume trebuie să faceţi pentru a remedia problema respectivă.

Vizita la medic este şi mai imperioasă dacă «alergia la soare» apare la copil sau o aveţi din copilărie. În aceste cazuri, cauzele sale pot fi unele tulburări înnăscute ale metabolismului (de exemplu, porfiria).

În alte cazuri, apariţia alergiei solare poate fi legată de maladii grave ale pielii, de exemplu, de lupus sau de psoriazis, care necesită tratament special. În condiţii domestice, aceste maladii nu pot fi diagnosticate şi nici tratate cum se cuvine.

Alergia solară provocată de medicamentele pe care le administraţi oral sau le aplicaţi pe piele

Dacă nu aţi avut niciodată până acum alergie solară şi, în momentul în care aceasta şi-a făcut pentru prima dată apariţia (sau cu câteva luni înainte de aceasta), administraţi unele medicamente orale sau aplicaţi pe piele unele creme sau unguente, trebuie, în primul rând, să verificaţi dacă acestea nu ar putea fi cauza «alergiei» dvs..

În acest scop, studiaţi atent prospectele tuturor medicamentelor pe care le-aţi administrat în ultima vreme (inclusiv în decursul ultimelor luni înainte de debutul alergiei solare). Dacă în instrucţiuni se spune că medicamentul respectiv «sporeşte sensibilitatea pielii la razele soarelui» sau «provoacă fotosensibilitate», puteţi presupune că aceasta şi este cauza problemei cu care se confruntă pielea dvs..

Cel mai frecvent, alergia solară medicamentoasă apare la oamenii care administrează, în formă de comprimate orale sau de injecţii, ori aplică pe piele medicamente precum:

  • Antibiotice, în special medicamente din familia tetraciclinei, chinolonelor, sulfanilamidelor, amoxicilină, grizeofulvină, minociclină, trimetoprim.
  • Medicamente antiinflamatoare, inclusiv piroxicam, naproxen, diclofenac, indometacin, fenilbutazonă;
  • Medicamente diuretice, în special furosemid;
  • Unguente şi creme care conţin gudron;
  • Psoralen;
  • Medicamente din familia retinoizilor;
  • Unele doctorii pentru maladii cardiovasculare ca amiodaron, nifedipin;
  • Unele componente din cremele cosmetice sau de protecţie solară, precum benzofenona, acidul paraaminobenzoic, cinamat şi unele aromatizante (în special, uleiul de santal);
  • Medicamente care reduc aciditatea gastrică: ranitidină, cimetidină;
  • Antidepresante, inclusiv amitriptilina sau fluoxetina.

Simptomele posibile ale alergiei solare, provocate de medicamente

Alergia solară medicamentoasă se poate manifesta prin simptome care aduc a arsură solară severă: la câteva ore după aflarea la soare, pielea expusă la acţiunea razelor solare se înroşeşte, începe să doară, se inflamează, iar pe suprafaţă pot să-şi facă apariţia mai multe băşicuţe. Peste câteva zile, inflamaţia începe să treacă, iar pielea rămâne arsă de soare. În medicină, aceste cazuri se descriu prin sintagma reacţie fototoxică.

În alte cazuri, simptomele alergiei solare legate de administrarea unor medicamente, pot fi, într-adevăr, foarte asemănătoare cu o alergie simplă. Peste 1-2 zile de la băile de soare, pe pielea expusă la acţiunea razelor solare (uneori însă şi pe regiuni ale pielii care au fost acoperite de haine) apare o erupţie pruriginoasă în formă de pete roşii, puncte sau băşicuţe. În limbaj medical, aceste cazuri sunt descrise prin sintagma reacţie fotoalergică.

Cum se tratează alergia solară provocată de administrarea unor medicamente?

Dacă aflaţi că unul dintre medicamentele pe care le administraţi poate fi cauza alergiei dvs. solare, apelaţi neapărat la medicul care vi l-a prescris. În funcţie de cât de necesară este doctoria respectivă pentru dvs. şi de cât de severă este reacţia alergică, medicul vă poate sfătui fie să întrerupeţi administrarea medicamentului (sau să-l înlocuiţi cu alt medicament), fie să continuaţi tratamentul, dar să faceţi tot ce este posibil pentru a vă proteja pielea de razele soarelui.

Medicul vă poate sfătui, de pildă, să purtaţi pantaloni şi cămăşi din stofe netransparente (prin care razele solare trec anevoie) şi să aplicaţi creme de protecţie solare (care nu conţin componentele enumerate mai sus) pe acele regiuni ale pielii care vor fi expuse la acţiunea soarelui.

Pentru a reduce reacţia inflamatoare pe piele, medicul vă poate recomanda o scurtă cură de tratament cu unguente ce conţin hormoni corticosteroizi.

Întrebaţi-l neapărat pe medicul dvs. cât de mult timp ar trebui să vă protejaţi pielea de soare. Unele medicamente pot rămâne în ţesuturile pielii şi deci provoca alergia chiar şi la câteva săptămâni sau luni după ce aţi întrerupt administrarea acestora.

Fotodermatoza polimorfă

Simptomele posibile

Aţi putea presupune că alergia dvs. solară este, de fapt, o fotodermatoză polimorfă, dacă observaţi că:

  • Erupţiile apar numai pe faţă, pe mâini sau pe pielea din alte regiuni ale corpului, care au fost expuse la acţiunea razelor solare, şi nu apar pe pielea care a fost acoperită cu haine.
  • Erupţiile arată ca nişte pete pruriginoase, ca nişte petiţe, băşicuţe sau umflături.
  • Erupţiile apar la câteva ore (nu mai devreme) sau la 1-2 zile după expunerea la soare şi persistă timp de câteva zile (până la 1 săptămână).
  • Cele mai acute accese au loc primăvara sau în urma expunerii la un soare puternic (în munţi sau la mare), dar, pe măsură ce pielea se deprinde cu soarele, accese îşi pierd din intensitate.
  • Pe an ce trece, accesele alergice în urma expunerii la soare devin tot mai severe.

Dacă aţi observat unul sau mai multe dintre simptomele descrise mai sus, mergeţi neapărat la medicul dermatolog. Pentru a stabili definitiv cauza problemei, acesta va recurge la o investigaţie destul de simplă, examinând o porţiune a pielii dvs. sub un fascicul de raze ultraviolete. Dacă această expunere la razele UV va provoca reacţie alergică şi medicul nu va descoperi alte cauze posibile ale acestei reacţii, el va putea confirma presupunerea că alergia dvs. solară este legată anume de fotodermatoza polimorfă şi va putea prescrie tratamentul adecvat.

Ce semnifică fotodermatoză polimorfă şi care sunt cauzele apariţiei acesteia?

Termenul dat se descifrează în felul următor:

«polimorf» înseamnă că persoana afectată poate acuza erupţii care arată foarte diferit (cu aspect de pete, puncte, umflături, băşicuţe),

iar «fotodermatoză» înseamnă că pielea persoanei afectate se inflamează sub acţiunea razelor solare.

După părerea specialiştilor în domeniu, dezvoltarea fotodermatozei polimorfe este legată de faptul că, la oamenii care se confruntă cu problema dată, sub acţiunea razelor solare, în piele se sintetizează unele substanţe chimice pe care sistemul imunitar le identifică drept „străine”. În consecinţă, celulele sistemului imunitar încep să secrete substanţe care declanşează reacţia inflamatoare.

Din păcate, fotodermatoza polimorfă nu trece de la sine. La mulţi oameni, fotodermatoza începe brusc şi, pe an ce trece, este din ce în ce mai severă.

Fotodermatoza polimorfă este periculoasă? Boala poate determina apariţia cancerului de piele?

Fotodermatoza polimorfă nu determină apariţia cancerului de piele. Dimpotrivă, potrivit unor studii ştiinţifice, la oamenii care se confruntă cu această problemă, incidenţa cancerului de piele este mai mică decât la cei care reacţionează normal la lumina solară.

Cum poate fi tratată fotodermatoza polimorfă?

În prezent, nu există metode de tratament care ar putea pune capăt, o dată şi pentru totdeauna, acceselor de fotodermatoză polimorfă. Cu toate acestea, maladia această poate fi ţinută sub control.

Cum trebuie să ne pregătim pielea pentru începutul sezonului estival?

Dacă fotodermatoza polimorfă vă provoacă accese destul de severe în fiecare primăvară, întrebaţi-l pe medicul dvs. dacă aţi putea face, înainte de începutul primăverii, câteva şedinţe de fototerapie UVB (NB-UVB). Sub acţiunea luminii ultraviolete artificiale, pielea dvs. va începe să capete rezistenţă la lumina solară puternică.

Datele unor studii ştiinţifice au arătat că 15 şedinţe fototerapeutice, cu doze de radiaţii în creştere, pot preveni completamente accesele de alergie solară în sezonul estival la peste 60% din pacienţi. Ședinţele de fototerapie au loc de 2-3 ori pe săptămână. Pentru a vă pregăti mai bine pentru primăvară, trebuie să începeţi fototerapia cu 4-5 săptămâni înainte de începutul sezonului cald.

După şedinţele fototerapeutice, medicii le recomandă pacienţilor cu fotodermatoză polimorfă să se expună cu regularitate la soare. În caz contrar, timp de 4-6 săptămâni, efectul fototerapiei va dispărea, iar accesele alergice vor reveni.

În locul fototerapiei, unii specialişti le recomandă pacienţilor unguente cu derivaţi ai vitaminei D3 (calcipotriol), doze mici de medicamente antimalarice (de pildă, hidroxiclorochinină) sau medicamente ce conţin betacaroten. Discutaţi cu medicul dvs. despre posibilitatea unui asemenea tratament.

Ce pot face pentru a preveni accesele de fotodermatoză polimorfă în vacanţele de iarnă?

Dacă planificaţi o vacanţă în timpul iernii (la munte etc.), medicul vă poate recomanda o cură de tratament scurtă cu hormoni corticosteroizi (în formă de pastile sau unguente). Aceste medicamente vor bloca funcţia celulelor sistemului imunitar în piele şi nu le vor permite să declanşeze o reacţie inflamatoare intensă sub acţiunea razelor solare.

De ce trebuie să mai ţin cont?

Dat fiind că fotodermatoza polimorfă nu trece niciodată, unii oameni care se confruntă cu această problemă se străduie să petreacă cât mai puţin timp la soare, protejându-şi întotdeauna pielea cu haine sau cu mijloace de protecţie solară.

Dacă şi dvs. procedaţi în acest fel şi doar rarerori vă expuneţi neprotejat la razele soarelui, întrebaţi-l pe medicul dvs. dacă este cazul să adminsitraţi vitamina D.

Urticaria solară

Urticaria solară este o boală foarte rară. Cauzele exacte ale apariţiei sale nu sunt cunoscute în prezent.

Aţi putea suspecta că alergia la soare este provocată anume de urticaria solară dacă nu aveţi alte probleme de piele şi alergia debutează, de regulă, rapid, în primele 10-30 de minute de aflare la soare, manifestându-se prin pete roşii pruriginoase şi/ sau băşicuţe pe piele (în cazul în care staţi mai mult timp sub razele soarelui).

Dacă dvs. credeţi că aveţi urticarie solară, apelaţi neapărat la medicul dermatolog pentru a verifica această suspiciune. În timpul examenului dermatologic, medicul va putea determina care lumină anume (ultravioletă sau vizibilă) vă provoacă această problemă şi va putea, astfel, recomanda măsurile de protecţie potrivite.

Pentru a ameliora pruritul şi inflamaţia pielii în timpul unui acces ordinar de alergie, medicul vă poate recomanda pastile antihistaminice (de exemplu, suprastin) sau, timp de câteva zile, unguente cu hormoni corticosteroizi.

Pentru a preveni apariţia unor accese noi, aţi putea:

  • Să purtaţi pantaloni şi cămăşi;
  • Să aplicaţi mijloace de protecţie solară pe regiunile pielii pe care nu le puteţi proteja cu haine. Dacă aţi mai încercat mijloacele de protecţie solară şi acestea nu v-au ajutat, înseamnă că alergia este provocată şi de razele din spectrul vizibil al luminii (nu numai de razele ultraviolete). În acest caz, încercaţi să aplicaţi pe piele creme de protecţie solară netransparente.
  • Înainte de a începe băile de soare, puteţi administra medicamente antialergice şi petrece scurte perioade de timp la soare. Timp de câteva zile, pielea se va deprinde cu lumina şi veţi putea întrerupe, astfel, administrarea doctoriilor. După aceasta, străduiţi-vă să vă aflaţi cu regularitate la soare, deoarece, în numai câteva zile, pielea va redeveni sensibilă la razele solare.
  • Dacă urticaria solară vă provoacă accese foarte severe, puteţi discuta cu medicul dvs. cu privire la posibilitatea de a efectua câteva şedinţe fototerapeutice pe durata întregii perioade solare a anului. Aceasta ar putea menţine rezistenţa pielii la lumina solară.

Alergia la soare legată de alte maladii ale pielii sau de tulburări metabolice

Dacă aveţi şi alte probleme cu pielea (de exemplu, coşuri, pete roşii, descuamare, valuri de căldură în faţă) şi observaţi că expunerea la soare le intensifică (de exemplu, determina apariţia de coşuri noi), mergeţi neapărat la dermatolog pentru un examen medical.

În situaţii de acest gen, cauza problemelor de pe piele poate fi nu atât «alergia solară», cât alte afecţiuni cutanate (de exemplu, acneea, cuperoza (rozacea), psoriazisul, lupusul eritematos), care se agravează sub acţiunea razelor solare şi necesită un tratament special.

Deschideți surse
  • Chantorn, R., Lim, H.W. & Shwayder, T.A., 2012. Photosensitivity disorders in children: Part i. Journal of the American Academy of Dermatology, 67(6), p.1093.e1-1093.e18. Available at: http://dx.doi.org/10.1016/j.jaad.2012.07.033.
  • Chantorn, R., Lim, H.W. & Shwayder, T.A., 2012. Photosensitivity disorders in children: Part II. Journal of the American Academy of Dermatology, 67(6), p.1113.e1-1113.e15. Available at: http://dx.doi.org/10.1016/j.jaad.2012.07.032.
  • Rizwan, M. et al., 2013. Photodermatoses: environmentally induced conditions with high psychological impact. Photochemical & photobiological sciences : Official journal of the European Photochemistry Association and the European Society for Photobiology, 12(1), pp.182–9. Available at: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22961505.
  • Santoro, F. a. & Lim, H.W., 2011. Update on Photodermatoses. Seminars in Cutaneous Medicine and Surgery, 30(4), pp.229–238. Available at: http://dx.doi.org/10.1016/j.sder.2011.07.007.


Obiectivul principal al organizației noastre în prezent este elaborarea Ghidului Consumatorului Inteligent de Informații și Servicii Medicale. O sursă de informație medicală de generație nouă, axată pe prezentarea datelor detaliate, transparente, echidistante și cu valoare practică înaltă cu privire la beneficiile, daunele și limitele serviciilor medicale disponibile în prezent.
Scopul nostru este:

să-i ajutăm pe pacienți și medici să ia decizii medicale argumentate și chibzuite

să-i ajutăm pe pacienți și medici să construiască între ei relații eficiente și moral justificate: colaborare bazată pe înțelegerea din ambele părți a rolurilor unice pe care îl joacă fiecare și pe împărțirea justă a resposabilității, cel mai important scop al colaborării fiind formularea și atingerea obiectivelor medicale ale pacientului.

Ghidul Consumatorului Inteligent de Informaţii şi Servicii Medicale este alcătuit din 3 părți:

PARTEA I: LUAREA DECIZIILOR MEDICALE
ALĂTURAȚI-VĂ GRUPULUI NOSTRU PE FACEBOOK ȘI ABONAȚI-VĂ LA NOUTĂȚI PE EMAIL
Vă invităm să vă alăturați consumatorilor inteligenți de informații și servicii medicale pe rețele sociale

Abonați-vă la noutăți, ca să primiți un email o dată în câteva luni prin care să aflați despre publicarea materialelor noi și despre actualizări importante, introduse pe măsura procesării de noi date.