Albendazol: cum se administrează, precauţii, contraindicaţii, reacţii adverse posibile, administrarea în sarcină şi alăptare

Ce este Albendazolul?

Albendazolul este un medicament antihelmintic bine cunoscut şi eficient. Albendazolul se utilizează în tratamentul infecţiilor cauzate de helminţi (limbrici), precum ascarizii, teniile, oxiurii, lambliaza.

Albendazolul distruge paraziţii intestinali şi previne creşterea şi înmulţirea larvelor proaspăt ieşite din ou în organismul omului.

Informaţii importante despre Albendazol

În niciun caz nu administraţi Albendazol dacă aţi avut reacţii alergice la acest medicament sau la preparate similare, precum Mebendazol sau Tinidazol.

Înainte de administrarea acestui preparat, comunicaţi-i medicului dacă suferiţi de afecţiuni hepatice sau dacă analizele funcţiei ficatului au arătat rezultate anormale (valori mărite ale ALT, ale AST sau ale bilirubinei).

Nu administraţi Albendazol dacă sunteţi însărcinată sau dacă planificaţi sarcină în perioada de tratament.

Utilizaţi metode sigure de contracepţie pe toată durata şi încă 1 lună după tratamentul cu Albendazol.

Faceţi un test de sarcină înainte de a începe tratamentul cu Albendazol.

Albendazolul poate cauza reducerea numărului de celule sangvine. Aceasta poate conduce la scăderea imunităţii organismului şi la apariţia sângerărilor chiar şi de la leziuni uşoare (dar în special, în timpul operaţiei chirurgicale).

Din aceste considerente, medicul poate să vă recomande efectuarea repetată a analizei de sânge în perioada tratamentului cu Albendazol. Mergeţi numaidecât la toate vizitele programate de medic.

Cum se administrează Albendazolul?

Administraţi Albendazolul în strictă conformitate cu prescripţia medicului. Nu modificaţi doza sau perioada de tratament fără acordul medicului.

Pentru a minimaliza iritaţia mucoasei stomacului, administraţi Albendazolul în timpul mesei sau imediat după masă.

Pentru a înghiţi mai uşor, comprimatul de Albendazol poate fi zdrobit şi dizolvat în lichid.

Administraţi Albendazolul pe toată durata indicată de medic chiar dacă simptomele bolii se ameliorează rapid după începutul tratamentului. Simptomele bolii pot să dispară înainte de eliminarea totală a infecţiei.

Păstraţi medicamentul la temperatura camerei, ferit de umezeală, lumină şi căldură.

Ce trebuie să fac dacă am uitat să iau o doză?

Administraţi doza scăpată de îndată ce vă amintiţi. Dacă se apropie timpul de administrare a următoarei doze, nu o mai administraţi pe cea scăpată. Nu se permite dublarea dozei medicamentului pentru a compensa doza scăpată.

Ce trebuie să fac dacă am administrat o doză prea mare de Albendazol?

Apelaţi imediat la serviciul medical de urgenţă în caz de supradozaj. Simptomele supradozării cu Albendazol nu sunt cunoscute.

Ce trebuie să evit în timpul tratamentului cu Albendazol?

Evitaţi contactul cu persoanele ce suferă de gripă, răceală sau alte afecţiuni contagioase.

Contactaţi imediat medicul dacă aveţi semne de infecţie, precum febră sau stare de rău.

Albendazolul şi alcoolul

Albendazolul poate provoca ameţeli şi dispersarea atenţiei. Aceste efecte adverse se amplifică în cazul consumului de alcool în timpul tratamentului cu Albendazol.

Efectele adverse ale Albendazolului

Apelaţi la serviciul medical de urgenţă (chemaţi ambulanţa) dacă aveţi vreunul dintre următoarele semne ale reacţiei alergice la Albendazol: mâncărime şi erupţii roşii pe piele, respiraţie dificilă, edemaţierea feţei, a buzelor, a limbii, sau a gâtului (faringelui).

Contactaţi medicul Dvs. imediat, dacă aveţi unele dintre următoarele efecte adverse:

  • Apariţia din senin a hematoamelor (vânătăilor), sângerare uşoară din nas sau din gingii, slăbiciune neobişnuită.
  • Febră, dureri în gât, apariţia unei erupţii roşii sub formă de vezici şi cu exfolierea pielii, cefalee.
  • Dureri în articulaţii şi dureri musculare.

Efectele adverse mai puţin grave pot include:

  • Dureri în abdomen
  • Greaţă sau vomă
  • Cefalee, ameţeli
  • Căderea excesivă temporară a părului.
  • Scăderea capacităţii de concentrare a atenţiei.

Recomandările suplimentare de protecție împotriva helminților

Le recomandăm tuturor cititorilor noștri să facă cunoștință cu ghidul nostru special privind Helminții la copii și adulți. Tratamentul și profilaxia.
Din acest ghid, veți afla cu ce helminți se mai poate infesta omul de la animalele domestice și sălbatice, prin carnea de animale și de pește, prin apă sau prin sol, și ce ați putea face pentru a preveni acest lucru.

Administrarea Albendazolului în timpul sarcinii

Cercetările pe animale au arătat că Albendazolul poate provoca dereglări în dezvoltarea fătului, cu toate acestea, nu există date exacte referitor la pericolul de administrare a preparatului în timpul sarcinii la femei.

Actualmente, oficial s-au descris 10 cazuri de administrare a Albendazolului, în doze mari, în primul trimestru al sarcinii. În toate aceste cazuri s-au născut copii sănătoşi (starea de sănătate a copiilor a fost verificată la naştere şi la vârstă de 1 an).

În cadrul altui studiu s-au efectuat observaţiile asupra dezvoltării sarcinii la 61 femei, care au administrat o singură doză de 400 mg de Albendazol pe cale orală în al doilea trimestru a sarcinii. Rezultatele acestui studiu nu au arătat niciun efect negativ asupra dezvoltării normale a fătului.

Cu toate acestea, Albendazolul nu trebuie administrat în sarcină decât sub supravegherea medicului şi doar în situaţiile în care nu există alternative.

Comunicaţi medicului Dvs., înainte de a începe administrarea Albendazolului, faptul că sunteţi gravidă sau că planificaţi sarcina în timpul apropiat. Comunicaţi-i, dacă este cazul, din ce considerente aţi fost nevoită să administraţi Albendazolul în timpul sarcinii.

Descrierea detaliată a problemelor legate de influenţa posibilă a unor preparate medicale asupra dezvoltării normale a sarcinii; cum puteţi înţelege care medicamente pot fi şi care nu pot fi administrate în timpul sarcinii; ce să faceţi în cazul în care aţi rămas însărcinată în perioada administrării unor preparate medicale; cum poate verifica medicul dacă administrarea medicamentului nu a dăunat dezvoltării fătului… şi multe alte probleme importante sunt abordate în articolul Răspunsurile la cele mai importante întrebări referitor la administrarea medicamentelor în timpul sarcinii.

Administrarea Albendazolului în timpul alăptării

Albendazolul se secretă în laptele matern în concentraţii mici. Conform datelor unor studii, concentraţia de medicament în laptele matern în urma administrării unei singure doze de 400 mg nu depăşeşte 1,5% şi este puţin probabil să afecteze în vreun fel copilul alăptat.

Conform datelor existente, administrarea Albendazolului se consideră compatibilă cu alăptatul şi nu necesită întreruperea acestuia.

Unele recomandări suplimentare referitor la securitatea de administrare a medicamentelor în timpul alăptării sunt prezentate în articolul Securitatea administrării medicamentelor în timpul alăptării.

data publicării:

Surse: