Instrucţiuni detaliate privind administrarea tazarotenului (tazorac, zorac) în tratamentul psoriazisului

Ce este tazarotenul?

Tazarotenul este un medicament care face parte din grupul de retinoizi topici. Acest medicament este foarte eficient în tratarea psoriazisului. După aplicarea pe piele, tazarotenul înlătură inflamaţia şi inhibă diviziunea celulelor din stratul superior al pielii.

Actualmente, în farmacii sunt disponibile geluri şi creme ce conţin tazaroten cu o concentraţie a substanţei active de 0,05% şi 0,1%, sub denumirile comerciale de tazorac, zorac etc.

Care sunt efectele secundare posibile ale preparatelor cu tazaroten?

Studiile pe animale au arătat că utilizarea mai îndelungată a tazarotenului (până la un an) nu produce reacţii adverse grave şi nu sporește riscul dezvoltării cancerului.

Cu toate acestea, destul de des, după aplicarea pe piele (mai ales în prima săptămână a tratamentului), gelurile şi unguentele cu tazaroten pot provoca iritaţii severe şi senzaţii de usturime sau arsură.

Uneori, aceste simptome sunt atât de pronunţate, încât oamenii refuză să utilizeze în continuare medicamentul dat.

În cazuri rare, tratamentul cu tazaroten poate provoca reacţii adverse precum:

  • uscăciunea şi descuamarea pielii;
  • acutizarea psoriazisului;
  • apariţia unor erupţii pe piele;
  • creşterea nivelului trigliceridelor în sânge.

În cazul în care, după inițierea tratamentului cu tazaroten, aţi observat că leziunile de psoriazis au început să crească în dimensiuni, au devenit dureroase şi acuzați, totodată, un prurit sever, trebuie să întrerupeți tratamentul şi să vă adresaţi la medicul dumneavoastră, pentru a vedea dacă îl mai puteţi continua sau nu în aceste condiții.

Cum pot face un tratament sigur cu tazaroten?

Înainte de a începe tratamentul, informaţi-l pe medicul dumneavoastră:

  • Dacă administraţi medicamente (inclusiv vitamine) care conţin vitamina A sau analogii săi (retinol). Tazarotenul şi vitamina A au o structură chimică similară şi utilizarea lor concomitentă poate spori riscul dezvoltării de reacţii adverse.
  • Dacă aveţi fie arsuri solare, fie eczeme (dermatită atopică), fie o altă boală cronică a pielii, ar trebui să amânaţi tratamentul cu tazaroten până la regenerarea integrală a pielii (tazarotenul poate provoca iritaţii severe ale pielii, dacă este aplicat pe pielea afectată de eczeme sau de arsuri).
  • Dacă pielea dvs. este mai sensibilă la soare (vă ardeţi sau vă “pârliți” ușor la soare);
  • Dacă administraţi alte medicamente care cresc sensibilitatea pielii la soare (tiazide, antibiotice din grupul tetraciclinei, fluorochinolone, sulfonamidă);
  • Dacă aţi avut anterior alergie la tazaroten sau la alte medicamente ce conţin tazaroten.

Cum trebuie aplicate medicamentele ce conţin tazaroten în tratamentul psoriazisului?

Răspunsul exact, în cazul dumneavoastră, cu privire la utilizarea adecvată a medicamentelor cu tazaroten vi-l poate da numai medicul care cunoaşte detaliile bolii.

Înainte de începerea tratamentului, discutaţi cu medicul dumneavoastră cum trebuie să utilizaţi corect medicamentul pe care vi l-a prescris (cât de des trebuie să-l aplicaţi, în ce cantităţi și cât de mult timp puteţi continua tratamentul).

Mai jos vom oferi recomandări generale cu privire la utilizarea tazarotenului, recomandări elaborate în baza rapoartelor întocmite în urma unor studii clinice.

Cât de des şi în ce cantităţi ar trebui aplicat medicamentul?

De obicei, medicii recomandă să aplicaţi un gel sau o cremă cu tazaroten o dată pe zi, seara, într-o cantitate suficientă pentru a forma pe pielea afectată de psoriazis un strat subţire de medicament. Medicamentul poate fi aplicat şi dimineaţa, dacă un asemenea regim vă convine mai mult.

Aplicarea mai frecventă a medicamentului nu accelerează procesul de vindecare şi poate provoca unele efecte secundare.

Dacă săriți peste o administrare a medicamentului, nu aplicaţi 2 doze dintr-o dată, ci continuaţi tratamentul conform schemei prestabilite.

Cum trebuie să aplic medicamentul pe piele?

Străduiţi-vă să aplicaţi medicamentele cu tazaroten numai pe regiunile pielii afectate de psoriazis. Aveți grijă ca medicamentul să nu nimerească cumva pe pielea sănătoasă. Pentru a face acest lucru, puteţi aplica preparatul cu un bețișor igienic din bumbac. De asemenea, înainte de aplicarea tazarotenului, puteţi trata pielea din jurul leziunilor psoriazice cu vaselină sau cu o cremă hidratantă.

Dacă aplicaţi preparatul manual, după administrarea acestuia spălaţi-vă bine pe mâini, pentru ca medicamentul să nu se răspândească pe alte regiuni ale pielii.

După aplicarea gelului sau a cremei pe piele, aşteptaţi până medicamentul se absoarbe complet (atât gelurile, cât şi cremele cu tazaroten se absorb bine şi nu lasă pete pe haine).

După aceasta, puteţi să vă îmbrăcaţi (dacă vă îmbrăcaţi imediat după ce aplicaţi preparatul, acesta se poate extinde pe pielea sănătoasă şi provoca iritaţii).

Dacă trebuie să aplicați tazaroten după ce faceți duş sau baie, asiguraţi-vă că pielea dvs. este absolut uscată.

Dacă utilizaţi unele mijloace cosmetice pentru a hidrata pielea înainte de a aplica tazaroten, asiguraţi-vă că ați înlăturat de pe suprafaţa leziunilor resturile emolienților respectivi.

Medicamentele cu tazaroten nu trebuie aplicate în niciun caz pe leziunile de psoriazis localizate în cutele pielii (medicamentele potrivite pentru tratamentul psoriazisului în aceste regiuni ale pielii sunt prezentate în articolul Recomandări cu privire la tratamentul psoriazisului).

Experţii nu recomandă utilizarea produselor ce conţin tazaroten pe regiuni care constituie peste 10-20% din suprafața totală a pielii. Dacă aveţi leziuni de psoriazis care ocupă o suprafaţă mai mare, întrebaţi-l pe medicul dumneavoastră ce medicamente ar trebui să utilizaţi (vezi Recomandări cu privire la tratamentul psoriazisului).

În cazul în care crema a nimerit pe regiunile sănătoase ale pielii, spălaţi-le bine. Crema nu trebuie să nimerească în ochi, pe pleoape sau în gură. Dacă crema cu tazaroten ajunge în aceste zone, clătiţi-le bine cu multă apă rece.

În timpul tratamentului cu tazaroten trebuie să evitaţi expunerea pielii la razele directe ale soarelui. Dacă sunteţi nevoiţi să vă aflați mai mult timp la soare, purtaţi haine ce acoperă zonele de piele pe care aplicaţi acest medicament şi utilizaţi creme de protecţie solară.

Cât timp poate continua tratamentul?

De regulă, specialiştii recomandă ca tratamentul să dureze câteva luni, pentru ca mai apoi să fie întrerupt pentru o perioadă cât mai lungă (efectul tratamentului poate să se menţină, după finalizare, pe o perioadă de 3 luni și mai mult).

Ce trebuie să fac dacă tazarotenul îmi provoacă iritaţii severe ale pielii?

Dacă preparatele cu tazaroten vă provoacă iritaţii severe ale pielii:

  • În cazul în care abia aţi început tratamentul, răbdaţi un timp fără să faceți nimic sau urmați sfaturile prezentate mai jos. Observaţiile clinice arată că, odată cu trecerea timpului, mai precis, la 1-2 săptămâni de tratament, majoritatea oamenilor încep să tolereze utilizarea de zi cu zi a cremei şi iritarea pielii devine mai mică.
  • Întrebaţi-l pe medicul dumneavoastră dacă puteţi începe tratamentul cu un preparat mai puţin concentrat. S-a observat că crema cu tazaroten de 0,05% irită pielea mai puţin decât crema cu o concentraţie a substanței active de 0,1%.
  • Dacă utilizaţi un gel cu tazaroten, întrebaţi-l pe medicul dumneavoastră dacă puteţi să-l înlocuiți cu cremă. Studiile clinice arată că tazarotenul în  formă de cremă este tolerat destul de bine şi provoacă mai rar iritarea pielii.
  • Dacă şi cremele cu o concentraţie scăzută vă irită pielea, discutaţi cu medicul dvs. dacă puteţi aplica medicamentul fie pentru o perioadă scurtă de timp, fie mai rar decât o dată pe zi. Unii specialişti recomandă pacienţilor care tolerează mai greu tratamentul cu tazaroten, fie să aplice medicamentul pentru o perioadă scurtă de timp (5 minute, după care să-l spele, pentru ca pielea să se acomodeze treptat la medicament), fie să aplice medicamentul o dată în 2 zile.
  • Dacă, după aplicarea medicamentului, pielea s-a iritat sever, întrebaţi-l pe medicul dumneavoastră dacă puteţi să opriţi tratamentul pentru un timp oarecare. În unele cazuri, pentru a elimina iritaţiile severe ale pielii, medicii recomandă întreruperea temporară a tratamentului (pentru câteva zile, până când starea pielii se îmbunătăţeşte), după care cura este reluată, constând în aplicarea tazarotenului o dată la două zile.
  • Multe persoane ce aplică preparatele cu Tazaroten pe leziunile psoriazisului la nivelul mâinilor şi al feţei, observă că vântul puternic sau gerul pot spori iritaţia pielii. Dacă observaţi acest lucru, utilizaţi preparatele emoliente şi hidratante. Aceste remedii ajută să reduceţi uscăciunea pielii, mai ales în sezonul rece. Emolientul poate fi aplicat înainte de administrarea tazarotenului sau într-un alt moment al zilei. Nu se recomandă aplicarea emolienților imediat după administrarea tazarotenului, deoarece aceasta poate conduce la răspândirea medicamentului pe pielea sănătoasă.
  • Utilizaţi cu mare atenţie preparatele cu tazaroten, mai ales dacă utilizaţi produse, săpunuri sau şampoane ce usucă pielea.
  • Ondularea permanentă a părului, epilarea cu ceară, electroepilarea (electroliza) şi alte proceduri cosmetice pot spori sensibilitatea pielii la tazaroten, de aceea întrebaţi-l pe medicul dumneavoastră dacă puteţi întrerupe tratamentul cu tazoroten când trebuie să efectuați aceste proceduri.

Când începe să ajute tratamentul cu tazaroten? Cât de eficient poate fi tratamentul psoriazisului cu preparatele tazarotenului?

De obicei, pielea începe să se vindece peste 1-2 săptămâni de tratament.

Eficacitatea tratamentului psoriazisului cu tazaroten a fost testată în cadrul mai multor studii clinice.

Rezultatele acestor studii au arătat că tratamentul cu tazaroten, efectuat timp de până la 12 săptămâni, poate îmbunătăţi în mod semnificativ starea pielii (leziunile psoriazice se reduc în jumătate sau chiar mai mult), în aproape jumătate din toate cazurile de administrare a acestui medicament.

Mai mult, la majoritatea oamenilor efectele tratamentului durează încă cel puţin 12 săptămâni după terminarea acestuia.

Tazarotenul se utilizează cu succes în tratamentul psoriazisului unghiilor. Un studiu a demonstrat că, în cazul psoriazisului unghiilor,administrarea tazarotenului în formă de gel 0,1%, timp de 5,5 luni, îmbunătăţeşte semnificativ starea unghiilor.

Este posibilă combinarea preparatelor tazarotenului cu alte medicamente în tratamentul psoriazisului?

Tazarotenul are o eficacitate sporită în tratamentul psoriazisului în calitate de monoterapie (cu alte cuvinte, dacă tratamentul este efectuat numai cu acest medicament).

Cu toate acestea, în unele cazuri, pentru a îmbunătăţi eficacitatea tratamentului, acest medicament se utilizează în calitate de agent suplimentar, concomitent cu corticosteroizii topici, cu preparatele vitaminei D, cu terapia UVB sau PUVA. Mai jos vom prezenta mai multe detalii cu privire la tratamentul combinat.

Utilizarea tazarotenului în combinaţie cu corticosteroizii

Utilizarea tazarotenului în combinaţie cu  hormonii corticosteroizi îmbunătăţeşte rezultatele tratamentului, reduce severitatea psoriazisului, previne formarea de leziuni noi, reduce exfolierile şi riscul dezvoltării efectelor secundare (iritare).

Studiile clinice au arătat că o cură de tratament combinat cu tazaroten şi creme corticosteroide, pe o durată de 5 săptămâni, poate menţine remisia bolii timp de 10 luni după finalizarea tratamentului. Mai mult, tazarotenul reduce riscul de atrofie a pielii pe fundalul tratamentului cu medicamente hormonale şi încetineşte reapariţia unor focare de psoriazis, care este posibilă după întreruperea administrării cremelor hormonale.

Tazarotenul poate fi utilizat în combinaţie cu următoarele medicamente steroidiene locale:

  • cremă cu furoat de mometazonă 0,1%;
  • fluocinolon 0,05% în formă de unguent sau cremă;
  • dipropionat de betametazonă 0,05% în formă de gel, unguent, cremă sau loţiune;
  • propionat de clobetasol 0,05% în formă de gel, unguent, cremă sau soluţie pentru scalp;
  • diflorazon diacetat 0,05% sub formă de unguent sau cremă;
  • halobetazol propionat în formă de unguent sau cremă;

Tazarotenul şi agenţii steroidieni pot fi aplicaţi în acelaşi timp, dar aceste medicamente nu pot fi amestecate înainte de aplicare.

Dacă medicul v-a sfătuit să utilizaţi preparatele tazarotenului concomitent cu hormonii corticosteroizi, dar vă este frică de reacţiile adverse pe care le pot provoca medicamentele hormonale sau nu ştiți cum să le utilizaţi, citiţi recomandările noastre din articolul Ghid de utilizare a hormonilor corticosteroizi (glucocorticoizi) sub formă de unguente şi de creme.

Utilizarea tazarotenului în asociere cu preparatele vitaminei D

În cadrul observaţiilor clinice, s-a constatat faptul că tratamentul cu tazaroten, utilizat în asociere cu analogii de vitamină D (în special, cu calcipotriena) micşorează semnificativ şi ceva mai rapid leziunile psoriazice.

Dacă medicul v-a recomandat să utilizaţi preparatele tazarotenului concomitent cu preparatele vitaminei D, dar doriţi să aflaţi mai multe despre aceste medicamente, citiţi recomandările noastre inserate în articolul Ghid de utilizare a cremelor şi unguentelor cu vitamina D.

Utilizarea tazarotenului în combinaţie cu fototerapia

În cadrul cercetărilor ştiinţifice s-a stabilit că utilizarea tazarotenului în combinaţie cu fototerapia sporeşte semnificativ eficacitatea tratamentului.

De exemplu, un studiu a constatat că, în cazul utilizării tazarotenului în combinație cu fototerapia, la aroape jumătate din persoanele ținute sub observație, starea pielii s-a ameliorat deja în ziua a 25-a a tratamentului, în timp ce monoterapia cu UVB conduce la un rezultat similar abia peste 53 zile. Mai mult, utilizarea tazarotenului permite reducerea dozei necesare de radiaţie cu 30-50%.

Dacă doriţi să aflaţi mai multe despre utilizarea fototerapiei în tratamentul psoriazisului, citiţi recomandările noastre în articolul Fototerapia.

Pot fi utilizate preparatele cu tazaroten în timpul sarcinii?

Efectul tazarotenului asupra dezvoltării fătului şi asupra sarcinii nu este studiat. Cu toate acestea, odată ce alte medicamente din grupul retinoizilor (inclusiv acitretin) pot provoca tulburări grave în dezvoltarea fetală, administrarea tazarotenului în perioada de graviditate este strict interzisă.

Dacă, înainte de începerea tratamentului cu tazaroten, aţi avut contacte sexuale, ar trebui să vă asiguraţi că nu sunteţi însărcinată cu cel puțin 2 săptămâni înainte de prima administrare a medicamentului pe piele. Pentru aceasta, faceţi un test de sarcină sau un test de sânge pentru hCG. Dacă rezultatul testului de sarcină este negativ, tratamentul cu tazaroten poate fi început în timpul următoarei menstruaţii.

Dacă doriţi să ştiţi ce tratament pentru psoriazis poate fi utilizat în timpul sarcinii, citiţi recomandările noastre din articolul Recomandări cu privire la tratamentul psoriazisului.

Dacă rămâneţi însărcinată în timp ce utilizaţi tazaroten sau aţi utilizat medicamentul dat la scurt timp înainte de sarcină, citiţi recomandările noastre inserate în articolul: Răspunsuri la cele mai importante întrebări referitor la administrarea medicamentelor în timpul sarcinii.

Dacă aveţi de gând să întrețineți relații sexuale în timpul perioadei de administrare a tazarotenului, ar trebui să utilizaţi metode contraceptive sigure. Discutaţi neapărat cu medicul dumneavoastră despre metodele de contracepţie pe care le puteţi utiliza. Este posibil ca medicul să vă prescrie contraceptive orale sau să vă recomande utilizarea dispozitivului intrauterin (DIU).

Mai multe informaţii despre aceste metode de protecţie le puteţi găsi în articolele noastre Răspunsuri la cele mai importante întrebări despre contraceptivele orale şi Răspunsuri la întrebări referitor la dispozitivele intrauterine.

Pot fi utilizate preparatele cu tazaroten în timpul alăptării?

Studiile pe animale au arătat că, după aplicarea pe piele, o anumită cantitate a tazarotenului poate pătrunde în laptele matern. Cu toate acestea, în prezent nu se cunoaşte dacă tazarotenul pătrunde în laptele matern al femeilor şi, dacă da, în ce mod acesta poate afecta starea de sănătate a copilului.

În acest sens, experţii recomandă să renunţaţi la administrarea tazarotenului în timpul alăptării.

Dacă doriţi să ştiţi ce tratament pentru psoriazis poate fi utilizat în timpul alăptării, citiţi recomandările noastre din articolul Recomandări cu privire la tratamentul psoriazisului.

Dacă trebuie să administraţi vreun medicament în timpul alăptării, citiţi recomandările noastre suplimentare inserate în articolul Administrarea sigură a medicamentelor în timpul alăptării.

data publicării:

Surse: