Acrocordonul (skin tag, polipul fibroepitelial): răspunsuri la întrebările esenţiale

DESPRE ACEASTĂ VERSIUNE A ARTICOLULUI

Data ultimei actualizări:

Volum: 4 paginiPagini convenționale, cu un volum aproximativ egal cu cel al unei pagini de carte.

CUM A FOST SCRIS ACEST ARTICOL?

Acest articol a fost scris în conformitate cu viziunea noastră despre rolul pe care informația obiectivă îl poate avea în luarea deciziilor medicale personale. Aflați mai multe despre procesul de scriere a articolelor și despre autori.

Textul articolului nu conține publicitate ascunsă. Vedeți Dezvăluirea informațiilor financiare.

APRECIEREA CITITORILOR

(Instrument nou) Indicați cât de mulțumit(ă) sunteți de faptul că ați găsit acest articol și/sau scrieți o recenzie

Apreciere medie: 4.8. Pe baza a 5 voturi.
Se încarcă...

Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere:
Verificati aici.

Ce este acrocordonul?

«Buna ziua! Vreau să vă întreb în privinţa unor excrescenţe care mi-au apărut pe gât şi pe spate acum câţiva ani.

Aceste formaţiuni nu m-au deranjat niciodată, iar eu nu le-am acordat o prea mare atenţie. Cu toate acestea, peste ceva timp, am observat că una dintre «excrescenţe» sau «umflături» care-mi nimerea de fiecare dată sub breteaua de la sutien, a început să crească în dimensiuni şi s-a transformat treptat într-o aluniţă mare, care atârnă acum de un picioruş destul de subţire.

Am auzit că aluniţele mari se pot dezvolta în cancer şi de aceea îmi fac griji în legătură cu umflătură de pe spinare. Spuneţi-mi, vă rog, ce poate însemna această umflătură? Poate fi vorba de un cancer? O pot îndepărta cumva?

Maria, 47 de ani.»

Excrescenţa şi aluniţa suspendată, în care s-a transformat aceasta, reprezintă, după toate aparenţele, un acrocordon. Acrocordonul nu este o formaţiune periculoasă. Mulţi oameni au acrocordon şi acesta nu evoluează niciodată în cancer.

Mai jos, vom răspunde la cele mai importante întrebări pe care ni le adresează cititorii la acest subiect.

În limbaj medical, termenul «acrocordon» (sinonime: skin tag, polip fibroepitelial, fibrom, papilom) se întrebuinţează pentru a descrie excrescenţele de culoarea pielii, care apar la mulţi oameni în regiunea gâtului, subraţului, în regiunea inghinală, pe organele genitale, dar şi pe spate, pleoape sau pe pielea din alte regiuni ale corpului.

Oamenii de rând numesc acrocordoanele «aluniţe pe picioruş».

De regulă, acrocordoanele au dimensiuni mici (câţiva milimetri în lungime), dar, uneori, pot atinge o lungime de până la câţiva centimetri. În aceste cazuri, încep să semene cu nişte «aluniţe mari, noduroase, suspendate», de culoarea pielii (mai rar, de culoare roşie sau închisă).

Cauzele exacte ale apariţiei acrocordonului pe piele nu sunt deocamdată cunoscute.

În cadrul studiilor clinice s-a stabilit că acrocordonul se formează cel mai frecvent şi atinge cele mai mari dimensiuni pe acele regiuni ale pielii care se freacă mereu de haine sau de alte obiecte cu care intră în contact (de exemplu, în pliurile pielii, pe gât sub gulerul hainelor sau sub bijuterii, în regiunea subraţelor).

După părerea unor cercetători, apariţia acrocordoanelor, la fel ca şi apariţia verucilor obişnuite, poate fi legată de înmulţirea virusului papiloma uman în piele.

Acrocordonul este periculos? Acesta se poate transforma în cancer?

Acrocordonul nu este periculos şi nu se transformă în cancer.

Cu toate acestea, în unele cazuri rare, în interiorul acrocordoanelor se pot dezvolta, în mod independent, celule canceroase.

Din această cauză, atunci când observaţi că unul din acrocordoanele dvs. creşte brusc în dimensiuni (se măreşte vizibil timp de numai câteva luni), sângerează aparent fără niciun motiv, provoacă dureri şi prurit, apelaţi neapărat la medic.

În acest caz, medicul o să vă recomande să îndepărtaţi acrocordonul de pe piele pentru a preleva un fragment din ţesuturile acestuia pentru analiza histopatologică.

Aceasta o să vă ajute să scăpaţi de acrocordon şi să evitaţi cancerul (desigur, cu condiţia că celulele canceroase chiar se aflau în interiorul acrocordonului).

Dacă dvs. aveţi şi alte aluniţe care vă deranjează şi doriţi să ştiţi, totodată, dacă acestea ar putea să devină cancer de piele, parcurgeţi recomandările noastre în această privinţă din articolul Răspunsuri la cele mai importante întrebări privind aluniţele.

Descrierea detaliată a simptomelor posibile ale cancerului de piele – în articolul nostru Cancerul de piele.

Ce fac dacă pe piele apar foarte multe acrocordoane?

După cum spuneam mai sus, acrocordoanele în sine nu sunt periculoase.

Cu toate acestea, dacă pe pielea dvs. au apărut multe acrocordoane, mergeţi neapărat la medic pentru a verifica nivelul glucozei în sânge. Acest test poate fi efectuat în orice policlinică.

Vă recomandăm această analiză fiindcă, în cadrul studiilor clinice, s-a stabilit că apariţia în număr mare pe piele a acrocordoanelor este deseori legată de creşterea nivelului glucozei în sânge şi poate indica asupra predispoziţiei omului pentru diabetul zaharat.

Diabetul zaharat se poate dezvolta, perioade lungi de timp, asimptomatic (fără simptome) şi pentru a preveni apariţia unor complicaţii provocate de această maladie este foarte important să o depistăm cât mai devreme.

Cum pot scăpa de acrocordoane? Acestea pot fi îndepărtate?

Acrocordoanele pot fi îndepărtate. Acest lucru nu comportă niciun risc.

Dacă aveţi câteva acrocordoane de dimensiuni mici de care vreţi să scăpaţi, medicul vă poate sfătui să le îndepărtaţi prin cauterizare cu azot lichid (crioterapie).

Acrocordoanele de dimensiuni mari pot fi îndepărtate pe cale chirurgicală (medicul le taie atent cu bisturiul sau cu foarfecele).

Ce fac dacă am rupt întâmplător un acrocordon?

Dacă aţi rupt, din întâmplare, un acrocordon (l-aţi zgâriat sau l-aţi tăiat), nu vă faceţi nicio grijă în această privinţă. Acest lucru nu este periculos.

Cu toate acestea, nu trebuie să smulgeţi din piele acrocordoanele mari. Acest lucru poate provoca o hemoragie intensă.

Dacă doriţi să scăpaţi de unul din acrocordoanele dvs., apelaţi neapărat la medicul dermatolog.

Deschideți surse
  • Ingraffea A. Benign skin neoplasms. Facial Plast Surg Clin North Am. 2013;21(1):21-32.
  • Lee JA, Khodaee M. Enlarging, pedunculated skin lesion. Acrochordon. Am Fam Physician. 2012;85(12):1191-2.


Obiectivul principal al organizației noastre în prezent este elaborarea Ghidului Consumatorului Inteligent de Informații și Servicii Medicale. O sursă de informație medicală de generație nouă, axată pe prezentarea datelor detaliate, transparente, echidistante și cu valoare practică înaltă cu privire la beneficiile, daunele și limitele serviciilor medicale disponibile în prezent.
Scopul nostru este:

să-i ajutăm pe pacienți și medici să ia decizii medicale argumentate și chibzuite

să-i ajutăm pe pacienți și medici să construiască între ei relații eficiente și moral justificate: colaborare bazată pe înțelegerea din ambele părți a rolurilor unice pe care îl joacă fiecare și pe împărțirea justă a resposabilității, cel mai important scop al colaborării fiind formularea și atingerea obiectivelor medicale ale pacientului.

Ghidul Consumatorului Inteligent de Informaţii şi Servicii Medicale este alcătuit din 3 părți:

PARTEA I: LUAREA DECIZIILOR MEDICALE
ALĂTURAȚI-VĂ GRUPULUI NOSTRU PE FACEBOOK ȘI ABONAȚI-VĂ LA NOUTĂȚI PE EMAIL
Vă invităm să vă alăturați consumatorilor inteligenți de informații și servicii medicale pe rețele sociale

Abonați-vă la noutăți, ca să primiți un email o dată în câteva luni prin care să aflați despre publicarea materialelor noi și despre actualizări importante, introduse pe măsura procesării de noi date.