Instrucţiuni detaliate privind administrarea acitretinei (soriatane, neotigason) în tratamentul psoriazisului. Ce prezintă acest medicament, cum se utilizează, precauţii, reacţii adverse posibile, administrarea în sarcină şi alăptare

Ce este acitretina?

Acitretina este un medicament care aparţine unui grup de retinoizi sistemici.

În prezent, acitretina este considerată drept unul dintre cele mai bune medicamente pentru tratamentul psoriazisului la persoanele la care simptomele bolii revin rapid după încetarea altor tipuri de tratament.

Dacă se respectă principiul de creştere graduală a dozei (acest detaliu este descris mai jos), acitretina este bine tolerată şi poate fi utilizată o perioadă lungă de timp.

În prezent, acitretina este disponibilă în farmacii sub denumirile comerciale de neotigason şi soriatane.

Cum acţionează acitretina?

După cum se știe, în focarele de psoriazis se produce o diviziune excesiv de rapidă a celulelor pielii care se acumulează pe suprafaţa acesteia sub formă de scuame.

În timpul cercetărilor s-a constatat că, nimerind în organismul uman la nivelul leziunilor de psoriazis, acitretina încetineşte procesul de diviziune celulară în stratul de suprafaţă al pielii (epiderma) şi accelerează maturarea celulelor.

Ce efecte secundare poate provoca un tratament cu acitretină?

Atenție!

În timpul tratamentului cu acitretină şi încă cel puţin trei ani după întreruperea tratamentului nu aveți voie să donați sânge, deoarece produsul descompunerii acitretinei care se conține în sângele dvs. și care poate fi transfuzat la o femeie însărcinată poate perturba dezvoltarea fătului.

Tratamentul cu retinoizii sistemici (inclusiv cu acitretină) poate fi însoţit de următoarele reacţii adverse:

  • Senzaţia de uscăciune a pielii (pentru a rezolva această problemă, puteţi apela la cremele emoliente).
  • Senzaţia ochilor uscaţi (pentru a rezolva această problemă, puteţi aplica picături oftalmice hidratante speciale).
  • Buzele foarte uscate şi crăpate (pentru acest motiv, acitretina este contraindicată muzicanţilor care cântă la instrumentele de suflat).
  • Descuamarea puternică a pielii în vârfurile degetelor (din acest motiv, acitretina este contraindicată muzicanţilor care cântă la instrumentele cu coarde).
  • Uscăciunea mucoasei nazale şi sângerările nazale.
  • Aproximativ în luna a treia a tratamentului cu acitretină, poate începe o cădere pronunţată a părului. După oprirea tratamentului cu acitretină, părul creşte din nou, pe parcursul unui 1 an.
  • Utilizarea acitretinei sporeşte sensibilitatea pielii la lumina soarelui. Din acest motiv, în timpul tratamentului cu medicamentul dat, pielea se bronzează (arde) rapid şi puternic. Pentru a face faţă acestei probleme, în timp ce administraţi acitretină, ar trebui să utilizaţi și creme pentru protecţie solară sau, în măsura posibilităților, să acoperiţi pielea cu haine şi să renunţaţi la solar. Dacă, odată cu utilizarea acitretinei, urmați și o cură de fototerapie, medicul dumneavoastră va trebui să reducă doza radiaţiei pentru a evita arsurile pe piele.
  • La unii oameni, administrarea acitretinei cauzează durere în muşchi, în oase şi articulaţii. Pentru a rezolva această problemă, încercaţi să vă odihniţi mai mult. Dacă acest lucru nu ajută, întrebaţi-l pe medicului dumneavoastră dacă puteţi administra analgezice (cum ar fi aspirina, ibuprofenul sau acetaminofenul [paracetamolul]).
  • Acitretina poate tulbura vederea (mai ales pe timp de noapte). “Orbirea de noapte” (nictalopia) poate să apară brusc, astfel încât va trebui să conduceţi cu mare atenţie automobilul în timp de noapte. De asemenea, dacă purtaţi lentile de contact, pe fundalul administrării acitretinei sau la ceva timp după încheierea tratamentului, este posibil să observaţi că lentilele au devenit extrem de iritante pentru ochi. Dacă observaţi simptomele date sau simptome similare, consultaţi neapărat medicul oftalmolog. Medicul vă va recomanda, în acest caz, să purtaţi ochelari.
În cazuri rare, tratamentul cu acitretină poate conduce la consecinţe grave sau chiar la moarte. Nu mai utilizaţi acitretină şi contactaţi imediat medicul, dacă observaţi următoarele simptome:

  • Îngălbenirea pielii sau a ochilor, greaţă sau vomă, pierderea poftei de mâncare, urină de culoare închisă (aceste simptome pot indica asupra unei afecțiuni hepatice);
  • Dureri surde în oase, în articulaţii, muşchi sau dureri de spate (aceste simptome pot indica schimbări la nivelul oaselor sau al muşchilor);
  • Dificultăţi severe în respiraţie, slăbiciune şi dureri toracice care apar pe neașteptate (aceste simptome pot indica fie asupra unui atac de cord – infarct miocardic –, fie asupra formării de cheaguri în vasele sangvine ale plămânilor).
  • Tulburarea vorbirii, slăbiciune sau paralizie a unei părţi a corpului (aceste simptome pot indica asupra unui accident vascular cerebral).
  • Durere abdominală severă bruscă, greaţă, vomă (aceste simptome pot idenota pancreatită).
  • Dureri de cap severe, greaţă, vomă, vedere înceţoşată (aceste simptome sunt semne ale edemului cerebral şi ale presiunii intracraniene crescute, care pot conduce la deces).
  • Depresie, stare de spirit scăzută, agresiune sau gânduri de suicid.
  • Urinare frecventă, sete excesivă sau foame (aceste simptome pot denota conţinutul redus de zahăr – glucoză – în sânge şi dezvoltarea diabetului zaharat).

Cum se poate face un tratament sigur cu acitretină?

Pentru o siguranță sporită a tratamentului cu acitretină, trebuie să administraţi medicamentul dat numai sub supraveghere medicală.

Înainte de a începe tratamentul, medicul ar trebui să vă prescrie un şir de analize şi investigaţii care îl vor ajuta să stabilească dacă dvs. faceţi sau nu parte din grupul de oameni în cazul cărora administrarea acitretinei poate determina apariția unor efecte secundare grave.

Medicul trebuie să vă prescrie în special teste pentru determinarea concentraţiei de grăsimi (lipide, trigliceride, colesterol) în sânge. Dacă concentraţia de trigliceride şi de colesterol este mare, va trebui să renunţaţi la tratamentul cu acitretină şi să urmați o cură de tratament pentru a reduce nivelul de grăsimi din sânge.

De asemenea, medicul va trebui să vă prescrie teste pentru a verifica funcţia ficatului şi a rinichilor. Dacă testele arată că funcţia ficatului şi a rinichilor este tulburată, va trebui să renunţaţi la tratamentul cu acitretină.

Nu începeți tratamentul cu acitretină dacă vă simţiţi deprimat sau dacă credeţi că aveţi depresie.

Recomandări suplimentare:

  • La planificarea tratamentului, informați-l pe medicul dumneavoastră în legătură cu toate bolile şi problemele de sănătate pe care le-aţi avut în trecut, chiar dacă credeţi că acestea nu pot avea nicio legătură cu administrarea acitretinei sau cu psoriazisul (este foarte important să-i spuneți medicului dumneavoastră dacă aţi avut vreodată probleme cu ficatul şi cu rinichii).
  • Faceţi o listă a medicamentelor şi a suplimentelor pe care fie că le utilizaţi în prezent, fie că le-aţi administrat în ultima jumătate de an şi arătaţi-o medicului dumneavoastră.
  • Informați-l pe medicul dumneavoastră în legătură cu toate cazurile de alergii pe care le-aţi avut în trecut (mai ales dacă aveţi alergii la medicamente similare cu acitretina).
  • Spuneţi-i medicului dumneavoastră dacă, în timpul tratamentului cu acitretină, planificați să purtaţi lentile de contact.

În timpul administrării acitretinei, nu utilizaţi niciun alt medicament fără a-l consulta pe medicul dumneavoastră (este vorba, în special, de antibioticele din grupul tetraciclinei sau de metotrexat). Utilizarea simultană a acestor medicamente poate provoca reacţii adverse grave.

În timpul tratamentului cu acitretină, nu administraţi preparate ce conţin vitamina A (acestea pot spori riscul dezvoltării reacţiilor adverse asociate acitretinei).

Este permis consumul de băuturi alcoolice în timpul tratamentului cu acitretină?

Pentru o persoană care se tratează cu acitretină, o cantitate mică de alcool este inofensivă. Cu toate acestea, în timpul tratamentului cu acitretină şi la cel puţin 2 luni după tratament, se interzice consumul băuturilor alcoolice sau al medicamentelor şi alimentelor ce conţin alcool. Acest lucru este extrem de important, deoarece utilizarea alcoolului perturbă metabolismul acitretinei, transformându-l în etretinat, substanță ce nu se elimină din organism timp de 3 ani şi mai mult.

Etretinatul are un efect teratogen extrem de pronunţat (cu alte cuvinte, dacă tratamentul este urmat de o femeie însărcinată, această substanţă poate afecta dezvoltarea fătului).

Nu se cunoaşte, în același timp, dacă etretinatul poate afecta capacitatea bărbatului de a concepe.

Cum se administrează acitretina în tratamentul psoriazisului?

Acitretina se produce în formă de capsule ce conţin 10 mg sau 25 mg de substanţă activă. Datorită modului specific de asimilare a acitretinei în organismul uman, pentru atingerea unei doze anumite s-ar putea să fie nevoie să administrați capsule de diferite doze în zile diferite. De exemplu, pentru a obţine o doză medie de 15 mg pe zi, medicul poate recomanda să administraţi capsule de 10 mg în zilele pare şi capsule de 20 mg în zilele impare.

Pentru o mai bună absorbţie a medicamentelor, specialiştii recomandă să le administraţi în timpul meselor.

Absorbţia acitretinei şi sensibilitatea organismului la acest preparat sunt diferite la diferite persoane, aşa că tratamentul trebuie să înceapă întotdeauna cu doze mici. Efectele secundare asociate administrării acitretinei pot apărea în termen de 15 zile de la începerea tratamentului sau la creşterea dozei. După reducerea dozei medicamentului, efectele secundare dispar în următoarele 15 zile.

Experţii recomandă începerea tratamentului cu o doză de 10 mg pe zi sau 10 mg la fiecare două zile. Mai apoi, la doza zilnică se adaugă, o dată la 15 zile, câte 5 mg de substanță activă, până în momentul în care buzele se inflamează și încep să crape (cheilită), simptome ce nu vă provoacă inconveniente considerabile. Dezvoltarea cheilitei e un indiciu sigur al faptului că doză maximă tolerată a fost atinsă. Depăşirea acestei doze poate determina agravarea simptomelor psoriazisului.

Dacă săriți peste o doză de medicament, nu trebuie să utilizaţi două doze de medicament dintr-o dată. Continuaţi să administraţi acitretină în regim obişnuit.

Cât de eficient poate fi tratamentul psoriazisului cu acitretină?

Specialiştii dermatologi recomandă preparatele acitretinei pentru tratamentul psoriazisului moderat până la sever, precum şi pentru tratamentul psoriazisului pustular şi al psoriazisului de pe tălpi şi palme.

Cercetările, în cadrul cărora a fost studiată eficacitatea acitretinei în tratamentul psoriazisului, au arătat că o doză mică (de 30-40 mg pe zi, timp de 12 săptămâni), provoacă dispariţia deplină sau aproape deplină a leziunilor psoriazice la aproximativ 30% dintre persoanele supuse tratamentului.

Doze mai mari ale acestui medicament pot fi și mai eficiente, însă, în opinia experţilor, nu ar trebui utilizate pentru o lungă perioadă de timp din cauza efectelor secundare severe, pe care acitretina le poate provoca.

Cât de repede ar trebui să acţioneze tratamentul cu acitretină?

Rezultatul tratamentului devine vizibil după 4-8 săptămâni de la începerea administrării acitretinei.

Poate fi combinată acitretina cu alte medicamente şi proceduri ce se aplică în tratamentul psoriazisului?

În unele cazuri, pentru a îmbunătăţi eficacitatea tratamentului, medicul, odată cu acitretina, poate să vă prescrie şi alte medicamente sau proceduri medicale, precum:

  • Unguente şi creme cu derivaţii ai vitaminei D şi hormoni corticosteroizi (glucocorticoizi)
  • Combinarea fototerapiei (PUVA) cu acitretină conduce la dispariţia completă sau aproape completă a leziunilor la 90% dintre pacienţii cu psoriazis. Administrarea acitretinei trebuie să înceapă cu 15 zile înainte de debutul fototerapiei. Combinarea acitretinei cu terapii săptămânale sau continue cu UVB poate avea, de asemenea, un efect bun. Eficacitatea acestei combinaţii este mai redusă decât în cazul acitretină-PUVA, dar riscul de a dezvolta cancer de piele este mai mic (vezi efecte secundare asociate fototerapiei).
  • Combinarea acitretinei cu metotrexat se utilizează rar. Un studiu recent a arătat că această combinaţie este bine tolerată, dar în timpul tratamentului cu medicamentele date se recomandă să efectuaţi analiza biochimică a sângelui la fiecare 15 zile.
  • Combinaţia acitretină-etanercept a fost utilizată în cadrul unor studii la tratamentul psoriazisului, precum şi la tratamentul psoriazisului pustular de pe tălpi şi de pe palme. Această combinaţie s-a dovedit a fi eficientă şi bine tolerată. Combinaţia acitretinei cu alte preparate biologice nu a fost studiată.

Recomandări suplimentare pentru tratamentul psoriazisului

Recomandări detaliate privind tratamentul psoriazisului sunt prezentate în articolul: Recomandări cu privire la tratamentul psoriazisului.

Aplicarea acitretinei în tratamentul psoriazisului la copii

Acitretina este preparatul numărul unu în tratarea cazurilor severe de psoriazis la copii, dar siguranţa şi eficacitatea utilizării sale pentru această categorie de pacienți este, actualmente, insuficient studiată.

Tolerabilitatea medicamentului la copii este, în general, bună. În cazurile aplicării altor retinoizi, cum ar fi etretinatul (un metabolit al acitretinei), au fost descrise unele efecte adverse: osificarea (formarea ţesutului osos) ligamentelor interosoase şi a tendoanelor de la mâini şi de la picioare; hiperostoza (formarea excrescenţelor pe oase); scăderea densităţii minerale osoase şi închiderea prematură a epifizelor osoase (întreruperea prematură a creşterii oaselor în lungime). Cu toate acestea, în prezent nu se cunoaşte dacă acitretina poate provoca aceleaşi efecte secundare.

Dacă copilul dumneavoastră se supune tratamentului cu acitretină, ar trebui să urmăriţi cu mare atenţie starea lui psihică. La unii copii poate să se dezvolte sau să se agraveze stările depresive.

Poate fi administrată acitretina în timpul sarcinii?

Potrivit unor observaţii clinice, s-a constatat că acitretina poate provoca malformaţii congenitale grave la făt, astfel încât utilizarea acestui medicament în timpul sarcinii este strict interzisă.

Pentru a exclude posibilitatea unei sarcini în timpul tratamentului cu acitretină, ar trebui să utilizaţi concomitent minim două metode contraceptive sigure (de obicei, medicii recomandă utilizarea dispozitivului intrauterin (DIU) şi a contraceptivelor hormonale).

Va trebui să începeţi să utilizaţi mijloacele de contracepţie cu cel puţin o lună înainte de tratament, să continuaţi utilizarea acestora în timpul tratamentului şi timp de cel puţin 3 ani după finalizarea tratamentului.

Nu se recomandă să utilizaţi pentru contracepţie pilule care conţin numai progesteron (mini-pilule), deoarece administrarea acitretinei poate reduce eficacitatea acestora.

În timpul tratamentului cu acitretină, evitaţi utilizarea preparatelor medicinale din sunătoare. Această plantă poate reduce eficacitatea anumitor contraceptive.

Dacă sunteţi femeie şi vi s-a prescris tratament cu acitretină, înainte de începerea tratamentului trebuie să vă asiguraţi că nu sunteţi însărcinată (pentru aceasta, trebuie să faceţi un test de sarcină). Nu începeţi să administraţi medicamentul până nu veţi obţine un rezultat negativ la cel puţin 2 teste de sarcină.

Dacă, în perioada de tratament cu acitretină, duceți o viață sexuală activă, trebuie să faceţi teste de sarcină în fiecare lună (indiferent de metodele anticoncepţionale pe care le utilizaţi).

Timp de 3 ani de la încheierea tratamentului, faceţi teste de sarcină o dată la fiecare 3 luni, pentru a vă asigura că nu sunteţi gravidă.

Dacă descoperiţi că sunteţi însărcinată, consultaţi imediat medicul. În acest caz, medicul ar trebui să vă examineze şi, dacă este necesar, să vă propună efectuarea unui avort.

Dacă doriţi să ştiţi ce tratament pentru psoriazis poate fi utilizat în timpul sarcinii, citiţi recomandările noastre inserate în articolul Explicarea detaliată a psoriazisului.

Dacă prindeți sarcină în timpul tratamentului cu acitretină sau dacă aţi administrat acest medicament cu puțin înainte de apariţia sarcinii, citiţi recomandările noastre din articolul: Răspunsuri la cele mai importante întrebări referitor la administrarea medicamentelor în timpul sarcinii.

Planificarea sarcinii în timpul şi după tratamentul cu acitretină

Deoarece o parte a aitretinei poate să se transforme în etretinat, care se elimină din organism într-un răstimp de 2 ani, specialiştii recomandă femeilor să conceapă un copil abia peste 3 ani după încheierea tratamentului cu acitretină.

Nu se cunoaşte, deocamdată, dacă acitretina poate, într-un fel sau altul, perturba capacitatea bărbatului de a concepe un copil sănătos. O cantitate mică de acitretină se infiltrează în spermă, dar nu se știe dacă această cantitate de medicament poate provoca dezvoltarea malformaţiilor la făt. Prin urmare, dacă un bărbat urmează tratament cu acitretină, medicii recomandă, de asemenea, amânarea conceperii unui copil pentru o perioadă de 3 ani de la finalizarea tratamentului.

Poate fi acitretina administrată în timpul alăptării?

Securitatea administrării acitretinei în timpul alăptării nu este studiată. Studiile pe animale au arătat că acitretina pătrunde în laptele matern. De asemenea, este descris un caz în care, la o femeie care administra acitretină, medicamentul a fost depistat în lapte.

Deoarece acitretina poate provoca, ipotetic, reacţii adverse destul de grave la sugari, femeile care alăptează nu trebuie să administreze acest medicament.

Dacă alegeţi să să vă tratați cu acitretină, va trebui să întrerupeţi alăptarea.

Dacă doriţi să ştiţi ce tratament pentru psoriazis poate fi utilizat în timpul alăptării, citiţi recomandările noastre din articolul Recomandări cu privire la tratamentul psoriazisului.

Dacă trebuie să administraţi vreun medicament în timpul alăptării, citiţi recomandările noastre suplimentare inserate în articolul Administrarea sigură a medicamentelor în timpul alăptării.

data publicării:

Surse: