Instrucţiuni detaliate privind administrarea cremelor cu pimecrolimus (elidel) şi tacrolimus (protopic). Ce prezintă aceste medicamente, cum se utilizează, reacţii adverse posibile, administrarea în perioada de sarcină şi alăptare

DESPRE ACEASTĂ VERSIUNE A ARTICOLULUI

Data ultimei actualizări:

Volum: 6 paginiPagini convenționale, cu un volum aproximativ egal cu cel al unei pagini de carte.

CUM A FOST SCRIS ACEST ARTICOL?

Acest articol a fost scris în conformitate cu viziunea noastră despre rolul pe care informația obiectivă îl poate avea în luarea deciziilor medicale personale. Aflați mai multe despre procesul de scriere a articolelor și despre autori.

Textul articolului nu conține publicitate ascunsă. Vedeți Dezvăluirea informațiilor financiare.

APRECIEREA CITITORILOR

(Instrument nou) Indicați cât de mulțumit(ă) sunteți de faptul că ați găsit acest articol și/sau scrieți o recenzie

Apreciere medie: 3.0. Pe baza a 2 voturi.
Se încarcă...

Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere:
Verificati aici.

Ce este pimecrolimus (elidel) şi tacrolimus (protopic)? Cum acţionează aceste medicamente?

Pimecrolimus şi tacrolimus sunt medicamente care fac parte din grupul aşa-numiților inhibitori de calcineurină. Aceste medicamente au capacitatea de a suprima activitatea celulelor sistemului imun şi de a reduce intensitatea inflamaţiei.

În medicină, aceste medicamente sunt utilizate pentru tratarea bolilor de piele însoţite de inflamaţii prelungite (inclusiv, a psoriazisului şi a dermatitei atopice).

Pimecrolimus şi tacrolimus (elidel şi protopic) sunt medicamente hormonale?

Vorbind despre unguente şi creme hormonale, oamenii au în vedere, de obicei, preparatele cu hormoni corticosteroizi, care au un efect foarte puternic antiinflamator.

Pimecrolimus şi tacrolimus au o structură chimică diferită de structura hormonilor corticosteroizi şi nu sunt substanţe hormonale. În această privinţă, aceste substanțe nu provoacă efectele secundare care pot să apară în cazul utilizării necorespunzătoare sau prelungite a hormonilor corticosteroizi.

În special, utilizarea Pimecrolimusului şi a Tacrolimusului nu cauzează atrofia pielii. Cu toate acestea, ca şi hormonii corticosteroizi, medicamentele date (în cazul utilizării inadecvate) pot reduce rezistența imună a organismului uman.

Riscul utilizării unguentelor hormonale care conţin corticosteroizi este, deseori, exagerat, de aceea oamenii refuză să le utilizeze.

În articolul Ghidul de utilizare a cremelor şi unguentelor cu hormonii corticosteroizi, vom descrie și vom explica amănunțit cazurile în care aceste medicamente, într-adevăr, pot provoca efecte secundare grave, vom prezenta, totodată, reacţiile adverse posibile şi vă vom informa cum puteţi minimiza riscurile la utilizarea acestor medicamente.

Pimecrolimus şi tacrolimus sunt preparate analogice?

Pimecrolimus (elidel) şi tacrolimusul (protopic) au o structură chimică similară şi sunt medicamente analogice. Cu toate acestea, în tratamentul anumitor boli (de exemplu, al dermatitei atopice), tacrolimusul se poate dovedi mai eficient decât pimecrolimusul.

În ceea ce priveşte frecvenţa şi severitatea efectelor secundare induse (vezi mai jos), medicamentele pimecrolimus şi tacrolimus nu se deosebesc foarte mult unul de altul.

Care sunt efectele secundare pe care le poate determina tratamentul cu pimecrolimus şi cu tacrolimus? Cum poate fi făcut acest tratament mai sigur?

La unii oameni, utilizarea preparatelor cu pimecrolimus sau tacrolimus produce o senzaţie de arsură intensă. Cu toate acestea, la majoritatea oamenilor, arsura se manifestă numai în primele câteva zile de utilizare a acestor medicamente şi, ulterior, nu mai apare.

Aşa cum am spus mai sus, pimecrolimus şi tacrolimus reduc activitatea celulelor sistemului imun, din acest motiv, utilizarea lor sporeşte riscul diferitelor infecţii cutanate, inclusiv herpesul, precum şi al condiloamelor acuminate, asociate cu HPV.

Întrerupeţi imediat utilizarea acestor medicamente şi adresaţi-vă imediat la medic, dacă observaţi că în regiunile unde aţi aplicat aceste medicamente topice:

  • a apărut o erupţie de vezicule pline cu lichid;
  • a apărut o acnee purulentă sau un furuncul (vezi articolul despre Furunculoză);
  • regiunea respectivă a pielii a devenit brusc foarte dureroasă și a început un prurit sever (mâncărime);
  • dacă pe aceste zone ale pielii au apărut pete roşii.

Ce ar trebui să luaţi în considerare înainte de începerea tratamentului?

  • În niciun caz nu începeţi tratamentul cu protopic sau cu elidel dacă, anterior, aţi avut reacţii alergice la aceste medicamente sau la alte medicamente care conţin pimecrolimus sau tacrolimus.
  • Înainte de a începe tratamentul, informați-l pe medicul dumneavoastră despre toate bolile pe care le-aţi avut în trecut (chiar dacă dumneavoastră credeţi că aceste maladii nu pot avea nicio legătură cu tratamentul planificat). Este deosebit de important să spuneţi medicului dumneavoastră dacă, în trecut, aţi fost bolnav de cancer şi, de asemenea, dacă cineva dintre rudele dvs. a avut cancer de piele.
  • De asemenea, informați-l pe medicului dumneavoastră în legătură cu toate medicamentele şi suplimentele (inclusiv, remedii pe bază de plante şi homeopate) pe care le administraţi în prezent sau pe care le-aţi administrat în ultimele 6 luni.

Pot oare pimecrolimus sau tacrolimus provoca cancer de piele?

În cadrul unor studii clinice, s-a constatat faptul că, în cazuri foarte rare, la oamenii care utilizează creme şi unguente cu pimecrolimus sau tacrolimus, se dezvoltă cancerul de piele sau limfomul.

Cu toate acestea, cercetătorii încă nu pot afirma cu certitudine dacă dezvoltarea acestor boli se datorează cumva acţiunii directe a acestor medicamente.

Cum mă pot proteja de cancer?

Preparatele cu tacrolimus şi pimecrolimus sporesc sensibilitatea pielii la lumina solară şi, potrivit unor studii, cresc capacitatea razelor ultraviolete de a cauza cancerul de piele.

În acest sens, în timpul utilizării acestor medicamente, ar trebui să protejaţi zonele de piele pe care aplicaţi preparatele respective de lumina directă a soarelui şi să renunţaţi la solar.

De asemenea, aceste medicamente nu pot fi utilizate în cazul în care efectuaţi cure de fototerapie (NB-UVB sau PUVA).

Dacă trebuie să ieşiţi afară într-o zi însorită, aveţi grijă ca regiunile de pe piele, pe care le-aţi tratat cu cremă sau cu unguent, să fie protejate de acțiunea directă a razelor solare.

În caz că utilizaţi aceste fonduri pentru tratamentul psoriazisului sau al dermatitei pe faţă, purtaţi o pălărie cu bor larg.

De asemenea, discutaţi cu medicul dumneavoastră, dacă puteţi să utilizaţi, pentru o protecţie suplimentară a pielii, produse de protecţie solară. Recomandări detaliate în acest sens sunt prezentate în articolul Răspunsuri la cele mai importante întrebări privind bronzatul, arsurile solare şi mijloacele de protecţie solară.

Dacă aveţi nevoie de un tratament îndelungat cu medicamente ce conțin pimecrolimus sau tacrolimus, discutaţi neapărat cu medicul dumneavoastră despre semnele cu ajutorul cărora ați putea detecta cancerul de piele sau limfomul (în stadiile inițiale, aceste boli se supun mai ușor tratamentului) şi despre cât de des ar trebui să efectuaţi examene medicale preventive la dermatolog.

De obicei, medicii recomandă să efectuaţi un asemenea control de cel puţin 1-2 ori pe an.

Pentru a detecta semnele cancerului la timp, trebuie în fiecare lună să inspectaţi pielea de pe tot corpul. Apariţia cancerului de piele poate fi indicată de următoarele simptome:

  • aluniţa veche sau semnul din naştere a crescut semnificativ în dimensiuni;
  • pe suprafaţa aluniţei sau a semnului din naştere au apărut pete de culoare închisă sau deschisă;
  • în jurul aluniţei vechi sau al semnului din naştere au apărut pete mici întunecate;
  • o jumătate din aluniţă arată diferit decât cealaltă jumătate (este mai convexă, are o culoare diferită etc.).
  • pe piele a apărut o rană/ leziune care nu se vindecă de mai multe săptămâni sau o umflătură ciudată.

Dacă observaţi la dvs. oricare dintre simptomele enumerate mai sus, adresaţi-vă imediat la medic!

Mai multe detalii în acest sens sunt prezentate în articolul Cancer de piele.

Poate fi consumat alcoolul în timpul utilizării pimecrolimusului (elidel) şi a tacrolimusului (protopic)?

Consumul alcoolului în timpul tratamentului cu preparatele ce conțin pimecrolimus şi tacrolimus poate determina înroşirea porţiunilor de piele pe care aţi aplicat medicamentul şi poate provoca, totodată, o senzaţie de “valuri de căldură”.

În ce mod se utilizează medicamentele cu pimecrolimus şi tacrolimus?

  • Înainte de a aplica medicaţia, spălaţi-vă mâinile cu apă şi cu săpun.
  • Preparatul trebuie aplicat numai pe zonele de piele afectate de boală, într-o cantitate suficientă pentru a forma un strat subţire.
  • După aplicarea preparatului, lăsați-l să pătrundă şi să se absoarbă de la sine în piele fără să masați regiunea pe care ați uns-o cu medicament.
  • După aplicarea preparatului, aşteptaţi cel puţin 30 de minute înainte de înot, înainte de a face un duş sau baie sau înainte de a aplica pe piele un alt preparat.
  • Aveți grijă ca medicamentul să nu nimerească în gură, în nas, în ochi, în anus sau în vagin. Dacă se întâmplă acest lucru, spălaţi cu apă curgătoare suprafaţa pe care a nimerit medicaţia.
  • Discutaţi cu medicul dumneavoastră despre câte ori pe zi ar trebui să aplicaţi aceste medicamente şi cât timp le puteţi utiliza. Nu le utilizaţi mai des sau mai mult timp decât v-a recomandat medicul.
  • Dacă, după 2-3 săptămâni de la iniţierea tratamentului cu aceste medicamente, starea pielii nu se îmbunătăţeşte, adresaţi-vă neapărat la medicul dumneavoastră.

Utilizarea pimecrolimusului şi a tacrolimusului (protopic şi elidel) în timpul sarcinii

Siguranţa utilizării unguentelor şi a cremelor cu pimecrolimus şi cu tacrolimus în timpul sarcinii nu a fost studiată.

În studiile pe animale s-a constatat că aplicarea acestor medicamente pe piele nu afectează dezvoltarea fătului.

Cu toate acestea, introducerea în sângele animalelor a unor doze mari ale acestor medicamente ar putea provoca malformaţii fetale sau chiar ar putea întrerupe sarcina.

Dar fiindcă după aplicarea pe piele a cremelor şi unguentelor cu pimecrolimus şi tacrolimus, o anumită cantitate de aceste medicamente poate pătrunde în sângele femeilor însăcirnate, experţii recomandă ca aceste preparate să fie utilizate numai în cazurile în care nu există nicio posibilitate de a efectua alte tratamente, cu preparatele mai bine cunoscute şi mai sigure.

Dacă doriţi să ştiţi ce tratament pentru psoriazis poate fi utilizat în timpul sarcinii, citiţi recomandările noastre inserate în articolul Explicarea detaliată a psoriazisului.

Dacă rămâneţi însărcinată în timp ce utilizaţi unguente sau creme cu pimecrolimus sau tacrolimus ori aţi utilizat aceste medicamente la scurt timp înainte de sarcină, citiţi recomandările noastre din articolul Răspunsuri la cele mai importante întrebări despre medicamente în timpul sarcinii.

Utilizarea pimecrolimusului şi a tacrolimusului (protopic şi elidel) în timpul alăptării

În cadrul studiilor clinice s-a constatat că, după aplicarea pe piele a cremelor sau a unguentelor cu tacrolimus, o cantitate mică de substanţă activă pătrunde în sângele şi în laptele matern.

În același timp, nu se știe dacă pimecrolimus ajunge sau nu în laptele matern.

În acest sens, experţii sugerează că tratamentul cu medicamentul respectiv ar putea reprezenta o ameninţare pentru sănătatea copilului şi nu se recomandă efectuarea sa în timpul alăptării.

Este deosebit de important să nu utilizaţi acest medicament pe regiunile pielii pe care bebelușul le poate atinge cu mâinile sau cu buzele (de exemplu, sânul, sfârcurile etc.).

Dacă doriţi să ştiţi ce tratament pentru psoriazis poate fi utilizat în timpul alăptării, citiţi recomandările noastre din articolul Recomandări cu privire la tratamentul psoriazisului.

Dacă trebuie să administraţi preparatele cu pimecrolimus şi tacrolimus în timpul alăptării, citiţi recomandările noastre suplimentare inserate în articolul Administrarea sigură a medicamentelor în timpul alăptării.

Utilizarea pimecrolimusului şi a tacrolimusului (protopic şi, respectiv, elidel) în tratamentul diferitelor boli ale pielii

Pimecrolimus (elidel) şi tacrolimus (protopic) în tratamentul psoriazisului

În prezent, inhibitorii de calcineurină (tacrolimus şi pimecrolimus) sunt utilizaţi pentru tratamentul psoriazisului la persoanele la care focarele bolii s-au dezvoltat pe pielea ce s-a dovedit sensibilă la acţiunea unguentelor şi a cremelor cu corticosteroizi (pe faţă, pe urechi, în zona inghinală, pe organe genitale), precum şi pentru tratamentul cazurilor severe de psoriazis, care afectează pielea de pe palme şi tălpi.

În general, experţii recomandă să se aplice un strat subţire pimecrolimus și tacrolimus, de 1-2 ori pe zi, în fiecare zi.

Tratamentul începe cu creme care conţin o concentraţie mică a substanţei active (de exemplu, protopic 0,03%). După câteva săptămâni, pentru a îmbunătăţi eficienţa tratamentului, medicul vă poate recomanda să treceţi la medicamente mai concentrate (elidel sau protopic 0,1%).

Durata totală a tratamentului poate fi de 6-12 săptămâni sau mai mult.

De obicei, efectul tratamentului devine observabil după primele 2 săptămâni de utilizare regulată.

Rezultatele studiilor privind efectul pimecrolimusului şi tacrolimusului asupra pielii persoanelor care suferă de psoriazis arată că aceste medicamente pot provoca o dispariţie deplină sau aproape deplină a leziunilor psoriazice la 40-50% din persoanele care le utilizează.

Ca tratament suplimentar, pe lângă pimecrolimus sau tacrolimus, medicul vă poate recomanda administrarea unor preparate emoliente.

Pentru a utiliza corect aceste preparate, citiţi recomandările noastre din articolul Ghid de utilizare corectă a preparatelor emoliente şi hidratante.

Recomandări suplimentare pentru tratamentul psoriazisului

Mai multe sfaturi pentru tratamentul psoriazisului sunt prezentate în articolul Recomandări cu privire la tratamentul psoriazisului.

Deschideți surse


Obiectivul principal al organizației noastre în prezent este elaborarea Ghidului Consumatorului Inteligent de Informații și Servicii Medicale. O sursă de informație medicală de generație nouă, axată pe prezentarea datelor detaliate, transparente, echidistante și cu valoare practică înaltă cu privire la beneficiile, daunele și limitele serviciilor medicale disponibile în prezent.
Scopul nostru este:

să-i ajutăm pe pacienți și medici să ia decizii medicale argumentate și chibzuite

să-i ajutăm pe pacienți și medici să construiască între ei relații eficiente și moral justificate: colaborare bazată pe înțelegerea din ambele părți a rolurilor unice pe care îl joacă fiecare și pe împărțirea justă a resposabilității, cel mai important scop al colaborării fiind formularea și atingerea obiectivelor medicale ale pacientului.

Ghidul Consumatorului Inteligent de Informaţii şi Servicii Medicale este alcătuit din 3 părți:

PARTEA I: LUAREA DECIZIILOR MEDICALE
ALĂTURAȚI-VĂ GRUPULUI NOSTRU PE FACEBOOK ȘI ABONAȚI-VĂ LA NOUTĂȚI PE EMAIL
Vă invităm să vă alăturați consumatorilor inteligenți de informații și servicii medicale pe rețele sociale

Abonați-vă la noutăți, ca să primiți un email o dată în câteva luni prin care să aflați despre publicarea materialelor noi și despre actualizări importante, introduse pe măsura procesării de noi date.