Răspunsuri la cele mai importante întrebări privind vaccinul ROR împotriva rujeolei, oreionului (parotiditei epidemice) şi rubeolei

DESPRE ACEASTĂ VERSIUNE A ARTICOLULUI

Data ultimei actualizări:

Volum: 8 paginiPagini convenționale, cu un volum aproximativ egal cu cel al unei pagini de carte.

CUM A FOST SCRIS ACEST ARTICOL?

Acest articol a fost scris în conformitate cu viziunea noastră despre rolul pe care informația obiectivă îl poate avea în luarea deciziilor medicale personale. Aflați mai multe despre procesul de scriere a articolelor și despre autori.

Textul articolului nu conține publicitate ascunsă. Vedeți Dezvăluirea informațiilor financiare.

APRECIEREA CITITORILOR

(Instrument nou) Indicați cât de mulțumit(ă) sunteți de faptul că ați găsit acest articol și/sau scrieți o recenzie

Apreciere medie: 4.0. Pe baza a 4 voturi.
Se încarcă...

Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere:
Verificati aici.

Cuprins:

Cum se suportă, de regulă, vaccinul împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei? Ce simptome şi efecte adverse poate provoca acesta?

Ținerea sub observaţie a unor grupuri mari de adulţi şi copii vaccinaţi împotriva rujeolei, oreionului (parotiditei epidemice) şi rubeolei (abreviat: ROR) i-au ajutat pe specialişti să ajungă la concluzia că, în majoritatea cazurilor, vaccinul respectiv este suportat uşor.

Mai jos vom arăta ce simptome şi complicaţii pot să apară la omul vaccinat cu ROR.

Febra

La unii copii şi adulţi vaccinaţi cu ROR (rujeolă+oreion+rubeolă), în primele 6-12 zile după vaccinare poate fi observată o creştere a temperaturii corpului până la 39,4 C.

De regulă, temperatura înaltă persistă 1-2 zile (maxim 5 zile). Concomitent cu febra, persoana vaccinată poate avea frisoane puternice şi dureri în tot corpul.

Febra provocată de ROR poate fi redusă, mai ales dacă omul se simte rău din această cauză. Aceasta nu va împiedica organismul să formeze imunitate. Pentru a reduce febra, puteţi utiliza medicamente antipiretice care conţin paracetamol şi ibuprofen.

Erupţiile

La aproximativ 1 adult sau copil din 20, în primele 7-10 zile de după vaccinarea împotriva rujeolei, oreionului, rubeolei, pe piele apar erupţii în formă de pete roşii, care acoperă faţa, trunchiul, mâinile şi picioarele.

Erupţiile legate de vaccinul ROR nu sunt periculoase şi trec rapid, fără a lăsa urme pe piele.

Mărirea ganglionilor limfatici

Destul de des, vaccinul împotriva rujeolei, oreionului (parotiditei epidemice) provoacă mărirea ganglionilor limfatici în tot corpul, siptom ce poate persista câteva zile. Acest lucru nu este însă periculos.

Dureri în locul unde a fost administrat vaccinul

Pe durata câtorva zile, regiunile corpului în care au fost administrate injecţiile cu ROR pot să doară sau chiar să amorţească. De asemenea, pe locurile în care s-au aplicat vaccinurile, ţesuturile pot fi mai elevate (se umflă) şi mai compacte (se îndesesc). Aceste simptome pot dura până la câteva săptămâni.

Dureri în articulaţii

Unii copii şi tineri (mai des, femeile tinere), în primele 3 săptămâni după vaccinarea cu ROR (rujeolă+oreion+rubeolă), pot acuza dureri în articulaţii şi inflamaţia acestora (de regulă, în articulaţiile degetelor şi încheieturile de la mână). Cu toate acestea, simptomele date trec foarte repede şi nu lasă niciun fel de urmări.

Dureri în testicule şi inflamaţia testiculelor la băieţi

La unii băieţi vaccinaţi împotriva rujeolei, oreionului (parotiditei epidemice) şi rubeolei, se observă o uşoară inflamare (edemare) a testiculelor, însoţită de dureri moderate. Acest lucru nu este periculos şi nu poate perturba capacitatea viitorului bărbat de a concepe un copil.

Ce complicaţii şi urmări pot apărea după vaccinarea împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei (ROR)?

Alergia

Pe lângă fragmentele virusurilor de rujeolă, parotidită epidemică şi rubeolă, vaccinul ROR mai conţine şi o cantitate nesemnificativă de albuş de ou, neomicină (medicament cu acţiune antimicotică) şi gelatină.

Pentru majoritatea copiilor şi adulţilor, aceste substanţe sunt totalmente inofensive. Cu toate acestea, în cazul persoanelor alergice la substanţele respective, administrarea chiar şi a unei cantităţi nesemnificative poate provoca o reacţie alergică severă şi periculoasă (în limbaj medical, aceasta se numeşte şoc anafilactic).

Ținerea sub observaţie a unor grupuri mari de oameni vaccinaţi cu ROR au arătat că şocul anafilactic, provocat de componentele vaccinului, are loc extrem de rar. Cu toate acestea, dat fiind pericolul pe care îl comportă această condiţie, înainte de a se vaccina, toţi oamenii (copiii, dar şi părinţii acestora) trebuie să-l informeze pe medic în legătură cu substanţele care le provoacă reacţii alergice.

În cazul în care, după prima doză de vaccin, copilul dvs. a făcut o reacţie alergică severă la ROR, înainte de a-i administra a doua doză, discutaţi neapărat cu medicul privitor la posibilitatea de a determina dacă copilul manifestă o sensibilitate crescută la albuşul de ou sau la alte componente ale vaccinului. Dacă testele de sânge vor arăta că unele componente ale ROR pot provoca o reacţie alergică gravă la copilul dvs., va trebui să renunţaţi la a doua doză de vaccin.

Afectarea ţesuturilor creierului şi bolile sistemului nervos

Pe măsură ce vaccinul ROR (rujeolă+oreion+rubeolă) era introdus în programele naţionale de imunizare, apăreau informaţii despre faptul că vaccinul respectiv ar provoca autism, scleroză multiplă (diseminată) şi alte boli grave ale sistemului nervos.

Investigarea amănunţită a tuturor maladiilor grave, care apăreau la copii după vaccinarea cu ROR, şi observaţiile clinice asupra unor grupuri mari de copii vaccinaţi cu ROR, au arătat că, în realitate, nu există nicio legătură între vaccinul dat şi complicaţiile enumerate mai sus.

De aceea, pentru oamenii care nu sunt alergici la componentele ROR, vaccinul respectiv este considerat inofensiv.

Vaccinul împotriva rujeolei, oreionului, rubeolei la copii

Copiii trebuie vaccinaţi?

Specialiştii în domeniul bolilor infecţioase recomandă insistent vaccinarea tuturor copiilor împotriva rujeolei, parotiditei epidemice (oreionului) şi rubeolei.

Spuneam mai sus că vaccinul ROR provoacă extrem de rar complicaţii. Pe de altă parte, în cazurile în care copilul, care nu s-a vaccinat cu ROR, se îmbolnăveşte de rujeolă sau parotidită epidemică, complicaţiile pot fi foarte grave (vezi Complicaţiile rujeolei şi Complicaţiile oreionului).

Fetele care nu se vaccinează cu ROR în copilărie pot să nu aibă imunitate împotriva rubeolei la maturitate. În cazul în care acestea se îmbolnăvesc de rubeolă în timpul sarcinii, boala poate provoca o serie de tulburări grave viitorului lor copil (vezi Complicaţiile rubeolei).

În ce cazuri copiii nu trebuie vaccinaţi împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei (contraindicaţiile)?

Vaccinul ROR nu se administrează :

  • copiilor cu imunitate redusăDin categoria persoanelor cu imunodeficiență (imunitate redusă) fac parte:
    persoanele infectate cu HIV sau bolnave de SIDA, persoanele bolnave de diabet zaharat, persoanele care fac tratament anticanceros (chimioterapie, radioterapie), persoanele care administrează corticosteroizi sau alte medicamente ce reduc activitatea sistemului imunitar (precum Metotrexat, Azatioprină, Mercaptopurină, etc.), persoanele care au suportat anterior un transplant de organe și administrează medicamente ce previn rejecția grefei, persoanele care suferă de boli cronice ale organelor interne: insuficiență renală cronică, insuficiență cardiacă, hepatită cronică, ciroză hepatică, etc.
    ;
  • copiilor cu alergie cunoscută la gelatină şi neomicină;
  • copiilor care au făcut o reacţie alergică severă la vaccinarea precedentă cu ROR;
  • copiilor care fac maladii serioase în perioada când urmează să fie vaccinaţi.

Dacă în zilele în care a fost planificată vaccinarea copilul acuză simptome de răceală comună (febră moderată, tuse, guturai), vaccinul poate fi administrat fără nicio grijă.

Unde se administrează vaccinul ROR la copii?

La copiii cu vârste cuprinse între 1-1,5 ani, vaccinul se administrează (se injectează) în coapsă. La copiii cu vârste între 6-7 ani, care trebuie vaccinaţi a doua oară cu ROR, vaccinul este introdus, de regulă, în umăr.

Când (la ce vârste) trebuie administrat vaccinul împotriva rujeolei, parotiditei epidemice şi rubeolei? Ce fac dacă vaccinul nu a fost administrat la timp?

Potrivit Programului naţional de vaccinări obligatorii, aprobat de Ministrerul Sănătăţii din România, copiii se vaccinează cu ROR la 12-15 luni şi se revaccinează la vârsta de 7 ani. Potrivit Programului naţional de imunizări, aprobat de Ministerul Sănătăţii din Republica Moldova, copiii se vaccinează cu ROR la 12 luni (ROR 1) şi se revaccinează la vârstele de 6-7 (ROR 2) ani şi 15-16 ani (ROR 3).

În cadrul cercetărilor ştiinţifice s-a stabilit că imunitatea împotriva rujeolei, care se formează după vaccinare, poate să se menţină pe durata mai multor zeci de ani. Această imunitate protejează foarte bine organismul uman de rujeolă. Oamenii care au fost vaccinaţi de 2 ori împotriva acestei maladii infecţioase, se îmbolnăvesc extrem de rar de rujeolă, iar dacă se îmbolnăvesc, boala trece foarte uşor.

Dacă, dintr-un motiv sau altul, nu aţi reuşit să vă vaccinaţi copilul cu ROR în termenii stabiliţi de Programul naţional de vaccinări obligatorii (de imunizări), nu vă faceţi nicio grijă. Acest lucru nu este periculos şi nu reduce eficienţa vaccinului. De îndată ce apare posibilitatea aceasta, duceţi-l pe copilul dvs. la centrul de imunizare.

Amânarea prelungită a primei doze de vaccin ROR nu este dezirabilă, deoarece, pe măsură ce copilul se maturizează, iar contactele sale cu alţi oameni se înmulţesc şi se diversifică, sporeşte riscul contaminării cu formele “sălbatice” de rujeolă, oreion şi rubeolă.

Deşi a doua vaccinare cu ROR poate fi amânată pe un termen mai îndelungat, totuşi e bine să revaccinaţi copilul până la şcolarizare.

Vaccinul ROR şi călătoriile peste hotare

Dacă planificaţi o călătorie peste hotare împreună cu copilul dvs., care are până la 1 an de zile, consultaţi-vă neapărat cu medicul dvs. privind posibilitatea de a-l vaccina pe bebeluş împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei înainte de termenul prevăzut în programul naţional de imunizare. În acest caz, copilul se va alege cu o imunitate oarecare împotriva acestor maladii (îndeosebi împotriva rujeolei).

Dat fiind că organismul copiilor cu vârste până la 1 an de zile nu poate reacţiona pe deplin la toate componentele ROR şi deci nu poate forma o imunitate puternică, la vârsta de 1 an vaccinul trebuie administrat din nou, pentru a mai fi injectat o dată la vârsta de 6 ani.

Vaccinul împotriva rujeolei, parotiditei epidemice şi rubeolei la adulţi

Adulţii trebuie vaccinaţi împotriva rujeolei, parotiditei epidemice şi rubeolei?

Toţi adulţii care nu s-au vaccinat măcar o dată cu ROR în copilărie şi nu au fost niciodată bolnavi de rujeolă, oreion sau rubeolă, au nevoie de acest vaccin.

Rujeola şi oreionul pot fi destul de periculoase pentru toţi adulţii, iar rubeola poate tulbura dezvoltarea intrauterină a fătului la femeile care nu au imunitate împotriva acestei boli (vezi Complicaţiile Rujeolei, Oreionului şi Rubeolei).

Unde se administrează vaccinul la adulţi?

În cazul adulţilor, vaccinul ROR se administrează în umăr.

Vaccinul împotriva rujeolei, parotiditei epidemice, rubeolei şi graviditatea

Pot să mă vaccinez până la graviditate? Pe când pot planifica o sarcină după vaccinarea cu ROR?

În prezent, tuturor femeilor care planifică o sarcină li se recomandă să facă analize de sânge pentru a depista prezenţa sau absenţa unei imunităţi specifice împotriva rubeolei (descrierea mai detaliată a testelor de laborator şi interpretarea rezultatelor acestora – în articolul Rubeola).

Dacă analizele arată absenţa imunităţii specifice împotriva rubeolei, femeia în cauză trebuie vaccinată obligatoriu cu ROR înainte de sarcină.

Prima încercare de a concepe un copil poate fi făcută la 1 lună după administrarea vaccinului.

Pot să mă vaccinez în timpul gravidităţii? Ce fac dacă am fost vaccinată din greşeală cu ROR, fiind însărcinată?

Vaccinul împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei nu trebuie administrat în perioada de sarcină, deoarece formele atenuate ale virusurilor care se conţin în acesta (în special ale rubeolei) pot pătrunde în organismul fătului.

Cu toate acestea, în prezent se consideră că virusul atenuat al rubeolei, care se conţine în vaccin (spre deosebire de virusul “sălbatic”, cu care ne contaminăm de la alţi oameni), nu poate tulbura dezvoltarea fătului.

De exemplu, în cadrul unei cercetări, au fost ţinuţi sub observaţie 200 de copii născuţi de femei vaccinate cu ROR (vaccin împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei) la începutul sarcinii. Urmele rubeolei au fost depistate în organismul a 1,3% de nou-născuţi, dar la niciun copil nu s-au depistat tulburări de dezvoltare sau probleme legate de acestea.

Astfel, vaccinul împotriva rujeolei, parotiditei epidemice şi rubeolei nu trebuie administrat în perioada de sarcină, dar dacă aţi fost totuşi vaccinată cu ROR din greşeală, în timp ce eraţi deja gravidă, acesta nu va constitui un mare pericol pentru sănătatea viitorului dvs. copil.

Ce se întâmplă dacă copilul meu mai mare se vaccinează cu ROR în timp ce sunt într-o nouă perioadă de sarcină?

În cadrul cercetărilor ştiinţifice s-a constatat că la unii copii, în primele 3 săptămâni după vaccinarea împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei, cantităţi neînsemnate de virusuri ai rubeolei se găsesc în saliva şi în mucusul din nas şi din gât. Cu toate acestea, se consideră că, în cazuri ca acesta, copiii nu pot fi contagioşi şi, până în prezent, nu s-a înregistrat niciun caz în care copiii vaccinaţi cu ROR să fi devenit sursa de contaminare cu rubeolă pentru alţi oameni.

Astfel, dacă sunteţi însărcinată, puteţi să vă vaccinaţi fără nicio grijă copilul dvs. mai mare cu a doua doză de ROR.

Vaccinul împotriva rujeolei, parotiditei epidemice (oreionului), rubeolei şi alăptarea copilului

Destul de frecvent, medicii recomandă femeilor, la care s-a depistat absenţa imunităţii împotriva rubeolei în timpul gravidităţii, vaccinarea cu ROR imediat după naştere. Femeile care planifică să-şi alăpteze bebeluşul se interesează dacă virusurile atenuate şi alte componente ale vaccinului ROR pot dăuna sugarilor?

Datele ştiinţifice de care dispunem în prezent indică asupra faptului că vaccinarea cu ROR a femeilor care alăpează nu este deloc periculoasă pentru sugari şi nu cere întreruperea lactaţiei, pomparea laptelui matern şi alte măsuri de precauţie.

Răspunsuri la întrebări de ordin general privind vaccinul împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei

Cât timp acţionează vaccinul împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei? Pot să mă îmbolnăvesc de infecţiile respective după vaccinarea cu ROR?

De regulă, vaccinul ROR (rujeolă+oreion+rubeolă) formează o imunitate foarte rezistentă împotriva acestor maladii, ce se poate păstra pe toată durata vieţii. Cu toate acestea, în unele cazuri rare, persoanele vaccinate cu ROR se pot infecta cu rubeolă, rujeolă sau parotidită epidemică (oreion), dar aceste maladii decurg, de obicei, fără complicaţii.

În cazul oamenilor cu imunitatea normală, virusurile atenuate, care se conţin în ROR, nu pot provoca forme periculoase de rujeolă, oreion şi rubeolă.

Pot administra ROR concomitent cu alte vaccinuri?

Da, acest lucru este posibil. Administrarea ROR concomitent cu alte vaccinuri nu reduce eficienţa vaccinării şi nu sporeşte riscul unor efecte adverse.

Poate vaccinul să-l protejeze pe om de rujeolă dacă acesta a contractat deja infecţia?

Potrivit studiilor ştiinţifice, persoana (nevaccinată anterior) infectată de rujeolă şi vaccinată în primele 3 zile după contactul cu sursa de contaminare, are mari şanse de a evita forma activă a maladiei.

Din această cauză, în situaţiile în care, într-un grup mare de oameni (precum o clasă de elevi), un individ face rujeolă, medicii recomandă tuturor celor care au contactat cu persoana respectivă şi care nu au fost vaccinaţi în trecut de rujeolă să se vaccineze cât mai urgent.



Obiectivul principal al organizației noastre în prezent este elaborarea Ghidului Consumatorului Inteligent de Informații și Servicii Medicale. O sursă de informație medicală de generație nouă, axată pe prezentarea datelor detaliate, transparente, echidistante și cu valoare practică înaltă cu privire la beneficiile, daunele și limitele serviciilor medicale disponibile în prezent.
Scopul nostru este:

să-i ajutăm pe pacienți și medici să ia decizii medicale argumentate și chibzuite

să-i ajutăm pe pacienți și medici să construiască între ei relații eficiente și moral justificate: colaborare bazată pe înțelegerea din ambele părți a rolurilor unice pe care îl joacă fiecare și pe împărțirea justă a resposabilității, cel mai important scop al colaborării fiind formularea și atingerea obiectivelor medicale ale pacientului.

Ghidul Consumatorului Inteligent de Informaţii şi Servicii Medicale este alcătuit din 3 părți:

PARTEA I: LUAREA DECIZIILOR MEDICALE
ALĂTURAȚI-VĂ GRUPULUI NOSTRU PE FACEBOOK ȘI ABONAȚI-VĂ LA NOUTĂȚI PE EMAIL
Vă invităm să vă alăturați consumatorilor inteligenți de informații și servicii medicale pe rețele sociale

Abonați-vă la noutăți, ca să primiți un email o dată în câteva luni prin care să aflați despre publicarea materialelor noi și despre actualizări importante, introduse pe măsura procesării de noi date.