Unghia încarnată la adulţi şi la copii: ghid de soluţionare a problemei

DESPRE ACEASTĂ VERSIUNE A ARTICOLULUI

Data ultimei actualizări:

Volum: 9 paginiPagini convenționale, cu un volum aproximativ egal cu cel al unei pagini de carte.

CUM A FOST SCRIS ACEST ARTICOL?

Acest articol a fost scris în conformitate cu viziunea noastră despre rolul pe care informația obiectivă îl poate avea în luarea deciziilor medicale personale. Aflați mai multe despre procesul de scriere a articolelor și despre autori.

Textul articolului nu conține publicitate ascunsă. Vedeți Dezvăluirea informațiilor financiare.

APRECIEREA CITITORILOR

(Instrument nou) Indicați cât de mulțumit(ă) sunteți de faptul că ați găsit acest articol și/sau scrieți o recenzie

Apreciere medie: 5.0. Pe baza a 5 voturi.
Se încarcă...

Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere:
Verificati aici.

Ce fac dacă o unghie îmi creşte în deget?

«Băiatul meu (15 ani) se confruntă cu următoarea problemă: unghia de la degetul mare al piciorului a început să crească în deget. La început, nu mi-a spus nimic. Apoi, am observat că aligneşte uşor de un picior. L-am rugat să-mi arate leziunea: degetul s-a inflamat sever, s-a umflat dintr-o parte şi a început să puroieze, provocându-i dureri mari.

Am mai observat în trecut probleme similare la piciorul său, dar niciodată degetul nu se inflama atât de tare.

Primul lucru pe care l-am făcut a fost să-i aplic pe deget o soluţie cu sare, pentru a scăpa de puroiul din rană. Băiatul meu şi-a opărit de câteva ori picioarele, dar aceasta nu l-a ajutat. Spuneţi-mi, vă rog, ce pot face? Aş putea întreprinde ceva acasă sau trebuie să merg la chirurg? Mă tem ca inflamaţia să nu se răspândească.»

Unghiile care încep să crească în repliurile pielii de o parte sau alta a degetelor de la picioare sau de la mâini pot provoca, într-adevăr, o inflamaţie şi o durere severe. În afară de aceasta, mulţi dintre oamenii care au suferit o dată de unghie încarnată, riscă să se confrunte din nou cu această problemă. De cele mai multe ori, unghiile încep să crească în degetul mare al piciorului. În medicină, unghia încarnată se mai numeşte onicocriptoză.

Onicocriptoza poate fi determinată de cauze diferite. Multe persoane suferă de unghie încarnată deoarece nu-şi taie corect unghiile (vezi mai jos mai multe detalii în această privinţă). O altă cauză ar putea fi încălţămintea îngustă (strâmtă), care exercită o presiune laterală considerabilă asupra degetelor.

Onicocriptoza este un fenomen răspândit mai ales la sportivi. Conform specialiştilor, unghia încarnată la sportivi ar putea fi determinată de traumatismele unghiilor, dar şi de faptul că, în timpul exerciţiilor fizice, picioarele transpiră mult, iar pielea din repliuri, adică de o parte şi de alta a degetelor, devine mai moale, astfel încât marginea ascuţită a unghiei o poate străpunge cu uşurinţă.

O altă cauză a unghiei încarnate (mai ales la nou-născuţi şi la sugari) ar putea fi forma neregulată a unghiei însăşi.

Mai jos, în articolul nostru, vă vom spune ce trebuie să faceţi dacă vă confruntaţi, dvs. sau cineva din rudele dvs., cu problema «unghiei încarnate».

Examinaţi atent regiunea «unghiei încarnate» şi încercaţi să evaluaţi gradul inflamaţiei

Tactica tratamentului onicocriptozei depinde, în toate cazurile, de cât de mult s-a inflamat degetul, de cât de adânc a pătruns unghia în piele şi de cât de des vă confruntaţi cu problema aceasta.

Pentru a evalua situaţia, examinaţi şi pipăiţi atent regiunea inflamată.

Dacă unghia încă nu a pătruns destul de adânc în ţesuturile moi ale degetului şi inflamaţia nu este foarte pronunţată (nu sunt abcese vizibile, degetul nu doare, dacă nu-l apăsăm, iar dacă îl apăsăm, doare numai acolo unde unghia s-a încarnat în pielea de la deget), puteţi încerca să vă trataţi în mod independent în condiţii casnice, după cum se arată mai jos.

În cazul în care degetul s-a inflamat puternic, s-a format un abces mai mult sau mai puţin mare, degetul vă doare chiar şi atunci când nu apăsaţi pe el şi durerile încep să se răspândească în regiunile adiacente focarului inflamator, ar fi bine să apelaţi urgent la serviciile medicului chirurg. În astfel de cazuri vedeți și recomandările noastre din articolul Purulenţă şi inflamaţie la deget, lângă unghie, pe picior sau pe mână (paronichia şi panariţiul).

Unghia încarnată este periculoasă? Ce se va întâmpla dacă nu voi trata unghia încarnată? Ce urmări şi complicaţii poate provoca aceasta?

Unghia încarnată nu prezintă niciun pericol direct pentru viaţă, dar, fără un tratament adecvat, aceasta poate provoca probleme destul de grave şi neplăcute.

Fără tratament, problema poate, după caz, să se remedieze de la sine sau, cum se şi întâmplă deseori, să se agraveze: inflamaţia poate trece de la repliul unghiei în straturile mai adânci ale pielii, în ţesutul adipos al degetului sau în os. În aceste cazuri, problema poate deveni destul de gravă.

Tratamentul unghiei încarnate la domiciliu: cum trebuie tratată unghia?

Introduceţi unghia în apă caldă, pentru a o înmuia

Dacă aţi decis să trataţi unghia încarnată la domiciliu, pentru a soluţiona problema, unghia trebuie să devină mai moale şi mai elastică, pentru a scoate colţul ascuţit a acesteia din leziunea pe care a creat-o în repliul pielii.

Pregătiţi un vas cu apă caldă (37-38ºC) şi introduceţi în ea degetul cu unghia încarnată pentru un răstimp de 15-20 de minute. Nu e cazul să adăugaţi sare în apă şi nici să o fierbeţi în prealabil.

Când unghia se înmoaie suficient de mult, uscaţi degetul cu un prosop, aplicaţi pe acesta un unguent cu antibiotic (de exemplu, cu tetraciclină) sau o soluţie cu antiseptic (iod, soluţie alcoolică de verde briliant) şi treceţi la etapa următoare.

Încercaţi să scoateţi colţul ascuţit al unghiei din leziune, introducând sub aceasta un rulou mic de vată. Nu trebuie să tăiaţi (scurtaţi) unghia încarnată

Chiar dacă, la prima vedere, vi se pare că, pentru a soluţiona problema onicocriptozei, e destul să tăiaţi colţul încarnat al unghiei, acest lucru nu este întotdeauna corect pentru un tratament cu adevărat eficient.

În cazul în care veţi tăia colţurile unghiei, aceasta nu va putea fi scoasă cu uşurinţă din leziune şi va continua să o irite, chiar dacă într-o măsură mult mai mică.

În afară aceasta, de multe ori unghia nu poate fi tăiată din cauza inflamaţiei severe şi a durerii.

În loc să vă tăiaţi unghia, înmuiaţi-o bine în apă caldă, trataţi-o cu antiseptice, după cum am arătat mai sus, şi introduceţi sub ea un rulou mic de vată.

Faceţi dintr-o bucată de vată un sul mic şi introduceţi-l sub unghie cu ajutorul unui chibrit, pentru a o ridica puţin şi a o depărta de regiunea lezată. Ar fi bine ca ruloul să fie mai lung, astfel încât unul dintre capetele acestuia să iasă de sub colţul unghiei, pentru a-l putea extrage cu uşurinţă oricând va fi necesar.

E foarte posibil să nu reuşiţi să scoateţi în întregime unghia din leziune. În acest caz, repetaţi a doua zi procedura: extrageţi ruloul vechi, înmuiaţi din nou unghia în apă caldă şi introduceţi un rulou nou.

Cu timpul, marginea ascuţită a unghiei ar putea ieşi cu totul din leziune şi unghia ar începe să se tămăduiască.

Dacă izbutiţi să remediaţi astfel problema, parcurgeţi recomandările noastre privind ceea ce trebuie făcut pentru a nu suferi pe viitor de unghie încarnată.

Dacă, în urma câtorva zile de tratament, nu observaţi nicio ameliorare sau dacă inflamaţia se intensifică, mergeţi neapărat la medic.

Tratamentul unghiei încarnate la medic

Ce tratament vă poate propune medicul?

Până în prezent, specialiştii au propus o mulţime de metode de tratament al unghiei încarnate. Medicii chirurgi optează pentru o soluţie sau alta în funcţie de gradul de inflamaţie, de structura unghiei sau a repliurilor pielii din regiunea adiacentă, precum şi de cât de des se repetă problema.

Medicul vă poate propune un tratament fără intervenţie chirurgicală sau cu intervenţie chirurgicală.

Tratamentul fără operaţie. Corectarea formei unghiei cu ajutorul scoabelor, plăcuţelor sau tuburilor de plastic

Dacă inflamaţia nu va fi severă, iar unghia şi repliurile pielii vor avea o formă regulată, medicul v-ar putea propune să aplicaţi pe unghie o scoabă specială din sârmă sau o plăcuţă metalică. Medicul va fixa capetele scoabei (plăcuţei) de marginile unghiei, pentru ca aceasta să le tragă uşor în sus, răsucindu-le, şi, astfel, să le scoată din leziune.

O astfel de scoabă poate fi purtată până în momentul în care marginea unghiei nu iese cu totul din leziune şi nu trece inflamaţia.

O altă posibilitate de tratare fără intervenţie chirurgicală ar putea fi izolarea colţului unghiei cu ajutorul unui tub de plastic. Medicul ia o bucată de tub din plastic steril de la perfuzie şi îl taie de-a lungul, pe una din părţi. După aceasta, îmbracă tubul pe marginea unghiei, astfel încât peretele tubului să încapă între unghie şi repliul lezat al pielii. Medicul vă poate recomanda să nu scoateţi tubul timp de 3-4 săptămâni. În această perioadă, inflamaţia se va diminua, iar colţul unghiei va ieşi din leziune şi îşi va schimba forma.

În ambele cazuri, înainte de începerea tratamentului, medicul vă poate injecta în deget un anestezic, pentru ca procedura să nu vă provoace dureri.

Tratamentul cu operaţie

Studiile ştiinţifice efectuate până în prezent au arătat că tratamentul chirurgical al unghiei încarnate (de exemplu, îndepărtarea unei părţi a unghiei sau a unui repliu prea mare de lângă unghie) este mult mai eficient pentru prevenţia, pe viitor, a recidivei. Din acest motiv, dacă faceţi, periodic, onicocriptoză, discutaţi cu medicul dvs. posibilitatea de a efectua o intervenţie chirurgicală.

Intervenţia chirurgicală nu este numaidecât o procedură dureroasă în cazul dat. Dacă pentru dvs. este foarte important ca operaţia să treacă fără dureri, discutaţi această problemă cu medicul dvs. Înainte de intervenţie, acesta ar putea să injecteze în deget un medicament anestezic. După aceasta, operaţia va decurge practic fără dureri.

Medicul vă poate propune, după caz:

  • Să îndepărteze repliul de piele în care a crescut unghia. Această soluţia s-ar putea dovedi foarte bună, dacă unghia ar avea o formă normală, iar repliurile laterale ale pielii ar fi late şi voluminoase.
  • Să îndepărteze colţul unghiei şi să cauterizeze zonele sale de creştere cu fenol sau cu alte substanţe acide. La acest tip de intervenţie se recurge de cele mai multe ori, deoarece permite îngustarea unghiei şi deci detaşarea colţului său de repliul pielii.
  • Să îndepărteze unghia cu totul şi să-i cauterizeze zona de creştere, pentru ca unghia să nu mai crească. Această operaţia este bună atunci când unghia e puternic deformată şi se încarnează mereu în deget.

Unii medici apelează, în timpul operaţiei, la instrumente chirurgicale obişnuite. Alţii întrebuinţează laserul sau cauterizarea cu unde radio. Ultimele două metode îngăduie reducerea hemoragiei în timpul operaţiei, dar, în ceea ce priveşte eficienţa, nu sunt mult mai avantajoase decât intervenţiile chirurgicale obişnuite.

Cum să ne îngrijim unghia după operaţie?

După operaţie, medicul va trebui să vă explice cum trebuie să vă îngrijiţi plaga şi cât de des trebuie schimbat pansamentul. De regulă, medicii recomandă să schimbaţi pansamentul o dată pe zi şi să aplicaţi pe plaga postoperatorie substanţe antiseptice.

Pot face din nou unghie încarnată după tratament? Ce trebuie făcut ca unghia să nu mai crească în deget?

Observaţiile efectuate pe grupuri mari de oameni, care sufereau de unghie încarnată, au arătat că, odată cu trecerea timpului, onicocriptoza se repetă în 30% din cazuri.

Aţi putea reduce probabilitatea recidivei în felul următor:

Străduiţi-vă să vă tăiaţi corect unghiile

La începutul acestui articol spuneam că una dintre cauzele onicocriptozei ar putea fi faptul că oamenii nu ştiu să-şi taie corect unghiile. Şi acest lucru este perfect adevărat. Mulţi oameni s-au obişnuit să-şi taie unghiile în semicerc, rotunjind colţurile care se apropie de repliurile laterale ale pielii. Această metodă nu este corectă. Dacă ne vom tăia unghiile astfel, pe marginile acestora ar putea rămânea crestături ascuţite care se vor încarna în piele pe măsură ce unghia va creşte.

Iată cum trebuie să procedaţi: tăiaţi unghiile în linie dreaptă, astfel încât colţurile unghiei să rămână întregi.

Încercaţi să schimbaţi încălţămintea

Aţi putea purta, de pildă, încălţăminte mai largă sau cu botul deschis.

Dacă picioarele dvs. transpiră intens, încercaţi antiperspirante speciale

Recomandări detaliate în această privinţă – în articolul nostru despre transpiraţia intensă în diferite regiuni ale corpului.

Dacă bănuiţi că picioarele dvs. ar putea suferi de o infecţie micotică, mergeţi neapărat la medic pentru a efectua un tratament

Una dintre cauzele onicocriptozelor frecvente este deformarea unghiilor sub acţiunea infecţiilor micotice. Dacă dvs. consideraţi că unghiile ar fi putut fi infectate cu ciuperci parazite (de exemplu, dacă au devenit opace, fragile ori s-au deformat mult), parcurgeţi recomandările noastre privind modalităţile de remediere a problemei în cauză în articolul despre micoza unghiilor.

Încercaţi să vă tociţi unghia, pentru a o face mai moale şi mai elastică

Unii specialişti în tratamentul onicocriptozei le recomandă pacienţilor să-şi tocească, cu regularitate, aproximativ 1 dată la 2 luni, toată suprafaţa unghiei, până la ½ sau la ¼ din grosimea acesteia, cu ajutorul unei pile de manichiură sau altor instrumente asemănătoare. O unghie mai moale şi mai elastică îşi va schimba forma în funcţie de localizarea repliurilor laterale ale pielii şi nici nu le va putea străpunge.

Deschideți surse
  • Medscape.com, Ingrown Toenails
  • Peralta, L. & Morais, P., 2012. Great toenail deformity: Case studies. Australian Family Physician, 41(6), pp.408–409.


Obiectivul principal al organizației noastre în prezent este elaborarea Ghidului Consumatorului Inteligent de Informații și Servicii Medicale. O sursă de informație medicală de generație nouă, axată pe prezentarea datelor detaliate, transparente, echidistante și cu valoare practică înaltă cu privire la beneficiile, daunele și limitele serviciilor medicale disponibile în prezent.
Scopul nostru este:

să-i ajutăm pe pacienți și medici să ia decizii medicale argumentate și chibzuite

să-i ajutăm pe pacienți și medici să construiască între ei relații eficiente și moral justificate: colaborare bazată pe înțelegerea din ambele părți a rolurilor unice pe care îl joacă fiecare și pe împărțirea justă a resposabilității, cel mai important scop al colaborării fiind formularea și atingerea obiectivelor medicale ale pacientului.

Ghidul Consumatorului Inteligent de Informaţii şi Servicii Medicale este alcătuit din 3 părți:

PARTEA I: LUAREA DECIZIILOR MEDICALE
ALĂTURAȚI-VĂ GRUPULUI NOSTRU PE FACEBOOK ȘI ABONAȚI-VĂ LA NOUTĂȚI PE EMAIL
Vă invităm să vă alăturați consumatorilor inteligenți de informații și servicii medicale pe rețele sociale

Abonați-vă la noutăți, ca să primiți un email o dată în câteva luni prin care să aflați despre publicarea materialelor noi și despre actualizări importante, introduse pe măsura procesării de noi date.