Versiunea arhivată

Trompe uterine permeabile şi trompe uterine înfundate: răspunsuri la cele mai importante întrebări şi recomandări referitor la rezolvarea problemei


Datele actualizate cu privire la problema impermiabilității trompelor uterine pot fi accesate pe pagina Infertilitate și dificultăți în conceperea unui copil. Ghid argumentat științific pentru femei și bărbați

Cuprins:

Ce sunt trompele uterine? Ce rol joacă ele în organismul unei femei?

Trompele uterine (sin. tuburile lui Fallope, oviducturile, salpingele) sunt două tuburi subţiri şi lungi ce se întind, simetric, de la uter şi până la ovare.

Trompele uterine împreună cu ovarele se numesc anexele uterine.

În desenul de mai jos puteţi vedea localizarea trompelor uterine în organismul femeii, în raport cu uterul şi cu ovarele.

Uterul şi anexele uterine (trompele uterine şi ovarele)

De la medic sau din literatura medicală aţi fi putut afla că trompele uterine sunt compuse din mai multe segmente (porţiuni):

  • Porţiunea intramurală – porţiunea trompei uterine, care trece în grosimea peretelui uterin
  • Porţiunea istmică – porţiunea îngustă a trompei uterine, care ocupă prima treime din lungimea ei
  • Porţiunea ampulară – secţiunea dilatată a trompei uterine, care ocupă ultimele 2/3 treimi din lungimea ei.
  • Porţiunea palionară (infundibulară) – ultima parte a trompei uterine, la sfârşitul căreia există multiple firişoare alungite (cili, margini dantelate) care înconjoară ovarul.

De regulă, medicii utilizează denumirile porţiunilor pentru o descriere clară a diferitelor boli ale trompelor uterine (de exemplu, stenoza în porţiunea ampulară).

Lungimea fiecărei trompe uterine este de aproximativ 10 cm, şi diametrul exterior de 1 cm. În interiorul fiecărei dintre trompele uterine trece un canal îngust, cu un diametru de la 0,1 mm (în locul ieşirii tubului din peretele uterului), şi până la 1 cm (la capătul tubului).

Rolul trompelor uterine constă în următoarele:

Aproximativ o dată pe lună, în ovarele femeii se maturizează şi se eliberează ovulul, care poate da naştere la o sarcină. Imediat după eliberarea ovulului din ovar, acesta intră în trompa uterină, unde poate fi fecundat de spermatozoizi. Dacă fertilizarea se produce, ovulul se transformă într-un embrion, care va continua să se mişte de-a lungul trompei uterine spre uter. Mişcarea embrionului în trompa uterină poate dura până la 10 zile (vezi şi Cum se produce conceperea).

Dacă fertilizarea nu se produce, ovulul moare şi se dizolvă în decurs de 24 de ore.

Aşadar, trompele uterine joacă rolul unor transportori care deplasează ovulul fertilizat în uter, unde acesta poate continua dezvoltarea, producând începutul unei sarcini.

Am spus deja că diametrul canalului din interiorul trompei uterine este de numai câţiva milimetri. Cu toate acestea, chiar şi un astfel de spaţiu îngust este suficient pentru ca ovulul şi spermatozoizii cu dimensiuni microscopice să se deplaseze liber.

Ce este permeabilitatea şi ocluzia trompelor uterine?

Permeabilitatea trompelor uterine este capacitatea lor de a asigura transportarea unui ovul de la ovar până la uter. În cazul în care ovulul poate trece de la ovar la uter – trompa uterină este permeabilă, dacă nu – trompa uterină este înfundată.

Prin ce este periculoasă înfundarea trompelor uterine?

Cu toate că ocluzia trompelor uterine nu prezintă niciun risc grav pentru sănătatea şi viaţa femeilor, aceasta poate provoca probleme serioase în conceperea unui copil şi poate fi o cauză de infertilitate.

Observaţiile clinice moderne arată că circa 15% dintre toate cuplurile care doresc să aibă un copil, se confruntă cu infertilitatea. Din aceste cazuri, aproape unul din patru, într-un fel sau altul, este legat de impermeabilitatea trompelor uterine.

Ce motive mi-ar putea cauza înfundarea trompelor uterine?

Ocluzia trompelor uterine se poate produce în caz de blocaj al canalului îngust din interiorul tubului sau în caz de constrângere a trompei din exterior.

În cazul majorităţii femeilor, cauza dezvoltării ocluziei este inflamaţia trompelor uterine, care, la rândul ei, poate fi cauzată de diverse infecţii.

În medicină, inflamaţia trompelor uterine se numeşte salpingita. Deoarece, de cele mai multe ori, infecţia afectează nu doar trompele uterine, dar şi uterul şi ovarele, medici, în loc de termenul salpingita, utilizează termenii inflamaţia anexelor uterine, anexita sau salpingooforita.

În timpul inflamaţiei, pereţii subţiri ai canalului care trece în interiorul trompelor uterine se pot lipi împreună şi pot să blocheze permeabilitatea uneia sau a ambelor trompe.

În plus, anexita poate conduce la formarea aderenţelor în zona pelviană, care pot apăsa asupra tuburilor din exterior şi pot afecta mobilitatea naturală a trompelor.

Studiile clinice moderne arată că riscul de ocluzie şi de infertilitate este de aproximativ 12% după un episod de inflamaţie a trompelor uterine, de 35% după două episoade, şi mai mult de 75% după trei sau mai multe episoade de boală.

În unele cazuri, ca urmare a dezvoltării agresive a inflamaţiei, anexita poate necesita îndepărtarea chirurgicală a uneia sau a ambelor trompe uterine. Este clar că eliminarea trompelor uterine exclude totalmente posibilitatea trecerii naturale a ovulului în uter.

O explicaţie detaliată a motivelor care ar putea, în cazul dumneavoastră, provoca inflamaţia trompelor uterine, ce trebuie să faceţi în cazul în care medicul vă spune că aveţi o inflamaţie cronică şi răspunsurile la alte întrebări importante cu privire la această problemă sunt prezentate în articolul Inflamaţia anexelor uterine.

Alte cauze care pot declanşa ocluzia trompelor uterine pot fi:

  • aderenţele formate în urma unei intervenţii chirurgicale asupra organelor din cavitatea pelviană sau din cavitatea abdominală, în zona uterului, a trompelor uterine şi a ovarelor (detalii găsiţi în articolul Aderenţe);
  • endometrioza;
  • sarcină ectopică suportată în trecut;
  • foarte rar – tuberculoza, malformaţiile congenitale ale trompelor uterine, polipii şi tumorile trompelor uterine.

Prin ce semne şi simptome se poate manifesta ocluzia trompelor uterine?

Aşa cum deja s-a menţionat mai sus, ocluzia trompelor uterine nu are niciun efect asupra sănătăţii generale a femeii şi nu provoacă niciun simptom vizibil.

De regulă, singurul semn care poate indica ocluzia trompelor uterine este incapacitatea de a concepe un copil, într-o perioadă lungă de timp, în lipsa altor probleme vizibile de sănătate.

În cazurile în care ocluzia trompelor uterine este cauzată de existenţa aderenţelor formate, fie că în urma anexitei, fie că în urma unei intervenţii chirurgicale, simptomele suplimentare pot fi durerile prelungite abdominale, senzaţia de tragere în abdomen, despre care s-a descris detaliat în articolele despre Anexită şi Durerile abdominale la femei.

Ce teste şi investigaţii sunt necesare pentru a verifica permeabilitatea trompelor uterine?

Diagnosticul de permeabilitate a trompelor uterine se efectuează în baza unor investigaţii, care dau posibilitatea de a studia structura uterului şi a trompelor uterine, şi de a evalua permeabilitatea canalelor din cele două tuburi.

Determinarea permeabilităţii trompelor uterine prin histerosalpingografie

Histerosalpingografia (HSG, radiografia uterului şi a trompelor uterine) este una din principalele metode pentru detectarea ocluziei trompelor uterine.

În timpul acestei examinări, medicul introduce în uterul femeii o cantitate mică de substanţă de contrast şi face o serie de imagini radiologice. Dacă imaginile arată că substanţa de contrast a pătruns din uter în trompele uterine şi mai departe, în cavitatea abdominală, medicul poate concluziona că trompele sunt permeabile.

Dimpotrivă, în cazul în care substanţa de contrast se opreşte într-o anumită porţiune a trompei uterine, medicul poate concluziona că trompa este impermeabilă.

O serie de studii clinice au arătat că, adesea, HSG dă rezultate incorecte (adică indică asupra impermeabilităţii la femeile cu trompele uterine normale şi vice-versa) şi poate fi destul de dureroasă (durerile deosebit de puternice pot apărea după investigaţie). Cu ajutorul HSG, de asemenea, nu este posibil să se identifice aşa cauze frecvente ale infertilitatii, cum ar fi endometrioza, aderenţele în jurul ovarelor, etc.

Prin urmare, în prezent, mai mulţi specialişti recomandă înlocuirea HSG cu unele investigaţii mai exacte (inclusiv, laparoscopia şi hidrolaparoscopia transvaginală), descrise detaliat mai jos.

O explicaţie detaliată a modului în care se efectuează histerosalpingografia, cum trebuie să vă pregătiţi pentru această investigaţie şi ce trebuie să ştiţi dacă, în timpul apropiat, trebuie să vă supuneţi histerosalpingografiei sunt prezentate în articolul Histerosalpingografia.

Determinarea permeabilităţii trompelor uterine cu ajutorul laparoscopiei

În prezent, laparoscopia este considerată una dintre metodele cele mai precise şi informative pentru determinarea permeabilităţii trompelor uterine.

Această investigaţie se efectuează sub anestezie generală, în spital (adică, pentru efectuarea acesteia este nevoie să vă internaţi, pentru 1 sau 2 zile, la spital).

Pentru laparoscopie, medicul face în peretele abdominal al femeii trei găuri mici prin care se introduce o cameră video specială (şi alte instrumente), permiţându-i să exploreze toate organele din zona pelviană.

Pentru a determina permeabilitatea trompelor uterine, în timpul laparoscopiei, se efectuează cromotubaţia.

Avantajele importante ale laparoscopiei (comparativ cu histerosalpingografia) sunt rezultate mult mai precise şi posibilitatea de a elimina unele dintre cauzele ocluziei chiar în timpul examinării. De exemplu, în timpul laparoscopiei, medicul poate cauteriza focarele endometriozei sau poate tăia aderenţele.

O explicaţie detaliată a modului în care se realizează laparoscopia şi la ce trebuie să acordaţi atenţie, dacă vi s-a prescris această operaţie, este prezentată în articolul Laparoscopia.

Determinarea permeabilităţii trompelor uterine prin hidrolaparoscopie transvaginală (fertiloscopia)

Hidrolaparoscopia transvaginală este o investigaţie în care medicul examinează organele pelviene cu o cameră video (ca şi în cazul laparoscopiei), introduse printr-o mică incizie în vagin.

Concomitent cu această procedură, de multe ori, se efectuează histeroscopia, cromotubaţia şi salpingoscopia. În acest caz investigaţia se numeşte fertiloscopie.

Studiile clinice arată că hidrolaparoscopia transvaginală şi fertiloscopia sunt aproape la fel de eficace în scopul identificării cauzelor infertilităţii ca şi laparoscopia ordinară, dar sunt asociate cu un risc mai mic de complicaţii şi pot fi efectuate ambulatoriu (adică, fără de internare în spital).

O explicaţie detaliată a modului în care se realizează hidrolaparoscopia transvaginală şi la ce trebuie să acordaţi atenţie, dacă vi s-a prescris această operaţie, este prezentată în articolul Laparoscopia şi hidrolaparoscopia transvaginală.

Determinarea permeabilităţii trompelor uterine prin ecografie (hidrosonografia)

Pentru a determina permeabilitatea trompelor uterine, medicul poate să solicite, de asemenea, efectuarea unei ecografii speciale (hidrosonografiei). Ultrasonografia obişnuită nu permite determinarea permeabilităţii trompelor uterine.

Hidrosonografia se efectuează astfel: de la începutul procedurii, medicul introduce în uter o cantitate mică de soluţie fiziologică sterilă sau de altă soluţie, care, umplând cavitatea uterului, îndreaptă pereţii uterini şi îi face mai vizibili pentru ultrasunete.

După introducerea soluţiei, medicul determină dacă aceasta nimereşte din uter în trompele uterine şi, prin ele, în abdomen. Dacă lichidul intră în trompele uterine şi iese din ele afară, în cavitatea pelviană, trompele sunt permeabile.

În cadrul unor studii, s-a demonstrat că rezultatele hidrosonografiei sunt mai puţin precise decât rezultatele histerosalpingografiei sau ale laparoscopiei.

Alte teste

În plus la investigaţiile descrise mai sus, şi chiar înainte ca acestea să fie efectuate, ginecologii, de regulă, recomandă efectuarea frotiului citologic (testul Papanicolau) şi frotiului bacteriologic din vagin.

Descrierea detaliată a acestor teste, cum să vă pregătiţi pentru efectuarea lor, şi ce ar putea însemna rezultatele acestora, este prezentată în articolele Frotiul bacteriologic şi Frotiul citologic.

În timpul investigaţiilor, mi-au depistat ocluzia trompelor uterine. Înseamnă oare acest lucru că nu pot rămâne însărcinată?

Aşa cum deja s-a menţionat mai sus, toate investigaţiile care sunt efectuate pentru a testa permeabilitatea trompelor uterine, pot da rezultate eronate (adică, pot arăta că trompele uterine sunt de nepătruns în cazul în care, la femeie, trompele sunt permeabile, şi invers).

Din acest motiv, chiar şi după ce investigaţiile v-au arătat prezenţa ocluziei ambelor trompe uterine, probabilitatea de sarcină persistă.

Dacă doriţi să rămâneţi gravidă în viitorul apropiat – ar trebui să continuaţi încercările de a concepe un copil (optim pentru a concepe se consideră contactele sexuale o dată la fiecare 3 zile, în toată perioada dintre două menstruaţii). Este foarte posibil ca veţi rămâne însărcinată.

Pe de altă parte, dacă nu este de dorit să rămâneţi gravidă în viitorul apropiat, nu ar trebui să vă bazaţi pe ocluzia trompelor uterine ca protecţie împotriva sarcinii. Pentru a asigura un control al situaţiei în acest caz este mai bine să utilizaţi contraceptivele (vezi Recomandările detaliate referitor la alegerea metodei optime de contracepţie).

Înlăturarea (tratamentul) ocluziei trompelor uterine

Mi-au identificat ocluzia trompelor uterine şi eu nu pot concepe un copil. Ce ar trebui să fac pentru a rezolva această problemă?

Într-o asemenea situaţie, trebuie să vă adresaţi la ginecolog.

Am spus deja că ocluzia trompelor uterine este cauza infertilităţii doar într-un sfert dintre toate cazurile acesteia. Celelalte cazuri sunt legate, fie cu altele anomalii în organismul femeii, fie cu unele tulburări în organismul bărbatului, fie cu problemele de sănătate la ambii parteneri.

De aceea, dacă v-au depistat trompe uterine impermeabile, înainte de a planifica orice tratament special (inclusiv, restabilirea permeabilităţii), medicul trebuie să se asigure că cauza dificultăţilor în conceperea unui copil, în cazul dumneavoastră, este într-adevăr ocluzia trompelor uterine, şi nu o altă afecţiune (la Dvs. sau la partenerul Dvs.).

Investigaţiile de bază ale cuplurilor care au dificultăţi în conceperea unui copil constau în următoarele:

  • Stabilirea dacă femeia are ovulaţie regulată;
  • Determinarea stării de sănătate a altor organe genitale feminine (în special, determinarea stării endometrului);
  • Determinarea calităţii spermei bărbatului.

Majoritatea specialiştilor recomandă intervenţia chirurgicală pentru a restabili permeabilitatea trompelor uterine doar în cazul în care s-a stabilit că în organismul femeii există ovulaţia regulată, că uterul ei poate sprijini dezvoltarea normală a fătului şi că calitatea spermei partenerului este suficientă pentru a concepe.

Dacă toţi aceşti factori nu au fost examinaţi, efectuarea tratamentului pentru a restabili trompele uterine poate fi o pierdere de timp şi de bani, şi poate doar expune femeia unui risc zadarnic, asociat cu intervenţia chirurgicală.

O descriere detaliată a tuturor motivelor posibile care pot determina dificultatea în conceperea unui copil şi pot provoca infertilitatea, precum şi recomandări pentru înlăturarea acestora, sunt prezentate în articolul Rezolvarea problemei infertilităţii.

Cum se efectuează restabilirea permeabilităţii trompelor uterine?

În prezent, una dintre principalele metode de restabilire a permeabilităţii trompelor uterine este o procedură chirurgicală în cadrul căreia medicii elimină un fragment blocat al trompei uterine şi uneşte porţiunile practicabile ale trompei între ele.

În funcţie de locul în care s-a blocat trompa, tehnicile intervenţiei pot varia, dar discutarea acestor detalii este prea dificilă şi are sens practic doar pentru chirurgi. Din aceste considerente, noi nu le prezentam în acest articol.

Intervenţia chirurgicală pentru a restabili permeabilitatea trompelor uterine poate fi efectuată prin laparoscopie sau prin laparotomie. Observaţiile clinice arată că aceste metode au aproape aceeaşi eficienţă.

Orice intervenţie chirurgicală poate conduce la formarea aderenţelor. Din aceste considerente, mulţi specialişti recomandă utilizarea, în cazul acestor intervenţii, a unor materiale speciale solubile, de barieră, care separă trompele uterine, până la vindecarea lor, de alte organe.

Răspunsuri detaliate la întrebările legate de aderenţe şi cum poate fi prevenită apariţia lor după intervenţia chirurgicală, sunt prezentate în articolul Explicaţia aderenţelor.

Dacă medicul dumneavoastră v-a prescris o intervenţie chirurgicală prin laparoscopie, citiţi recomandările noastre în articolul despre Laparoscopie.

Cât de eficient este tratamentul pentru restabilirea permeabilităţii trompelor uterine?

Potrivit diferitelor cercetări clinice, probabilitatea de a concepe şi a naşte un copil, după intervenţia chirurgicală pentru restabilirea permeabilităţii trompelor uterine, poate fi de până la 70-80%.

Cu toate acestea, mulţi experţi subliniază faptul că abilitatea unei femei de a concepe şi a naşte un copil începe să scadă progresiv după vârsta de 35 de ani, şi eficacitatea tratamentului depinde nu numai de modul în care a fost efectuată intervenţia, dar şi de vârsta femeii. În special, un studiu a constatat că 14% dintre femeile cu vârsta de peste 40 de ani pot concepe un copil în mod natural, după restaurarea trompelor uterine.

De aceea, mulţi experţi nu recomandă reconstrucţia (restabilirea permeabilităţii) trompelor uterine la femeile cu vârsta de peste 39 de ani şi le recomandă să acorde atenţie posibilităţii de a concepe un copil prin FIV, care este mai eficientă la această vârstă.

Planificarea sarcinii după o intervenţie chirurgicală pentru restabilirea permeabilităţii trompelor uterine

De regulă, medicii recomandă să vă abţineţi totalmente de la contactele sexuale, în prima lună (sau 2-3 luni), după intervenţia chirurgicală, şi vă prescriu efectuarea histerosalpingografiei de control, peste 3 luni după intervenţie.

În cazul în care HSG arată că trompele sunt practicabile, femeia poate începe încercarea de a concepe. În acest caz, apariţia sarcinii, în termen de un an de încercări, este destul de reală.

Dacă sunteţi programată pentru o intervenţie chirurgicală în scopul restabilirii permeabilităţii trompelor uterine, sau deja aţi suportat o asemenea intervenţie, discutaţi cu medicul Dvs. despre când puteţi începe încercările de a concepe un copil şi când trebuie să efectuaţi o re-examinare pentru a testa eficacitatea tratamentului.

În cazul în care investigaţiile realizate după intervenţie arată că trompele uterine sunt practicabile, dar Dvs. nu puteţi concepe un copil în termen de un an de la operaţie, va trebui să consultaţi medicul despre posibilitatea altor soluţii în cazul Dvs.

Fiţi atenţi!

Intervenţiile chirurgicale de restabilire a permeabilităţii trompelor uterine cresc riscul de sarcină extrauterină, care prezintă o ameninţare gravă pentru viaţă.

Din aceste considerente, după ce aţi început încercările de a concepe un copil, efectuaţi regulat Testele de sarcină (acest lucru este deosebit de important dacă aveţi o întârziere a menstruaţiei, dacă aveţi sângerări menstruale care au devenit foarte sărace şi scurte sau v-au apărut alte Semne posibile de sarcină). În cazul în care un test de sarcină prezintă rezultate pozitive – adresaţi-vă imediat medicului.

Medicul vă va prescrie efectuarea Ecografiei care îl va ajuta să determine dacă embrionul s-a ataşat într-un mod corespunzător.

Ce putem face dacă tratamentul pentru restabilirea permeabilităţii trompelor uterine nu ne-a ajutat să concepem un copil?

În acest caz, ar trebui să discutaţi cu medicul despre existenţa soluţiilor alternative în rezolvarea problemei de infertilitate. În special, în cazul în care tratamentul pentru restabilirea trompelor uterine nu au produs rezultatul dorit şi trompele uterine au rămas blocate, există o mare probabilitate că veţi fi capabilă să concepeţi un copil prin fertilizare in vitro (FIV).

data publicării: