Tratamentul corect, eficient şi inofensiv al diareei şi vomei (vărsăturilor) la copii de diferite vârste

În care cazuri ar trebui să fie văzut de medic copilul dumneavoastră?

Diareea, greaţa şi vărsăturile la copil pot fi semne ale unor boli periculoase (vezi Cauzele diareei şi Cauzele greţii şi vomei), care prezintă o ameninţare serioasă pentru viaţa copilului. Cât mai curând posibil arătaţi copilul medicul (chemaţi o ambulanţă) în cazul în care:

  • S-a îmbolnăvit brusc un copil mai mic de 3 ani (şi, mai ales, un copil mai mic de 6 luni!);
  • Odată cu diareea şi cu vărsaturile la copilul a crescut temperatura peste 38°C; (Vezi Febra la copil sau la adult: răspunsuri la cele mai frecvente întrebări)
  • Aţi observat urme de sânge în masele fecale;
  • La copil a început o diaree foarte frecventă şi abundentă (mai mult de 3-5 episoade de diaree), care durează mai mult de 24 ore;
  • La copil s-au început vărsăturile frecvente (3-4 episoade de vărsături);
  • Copilul refuză să mănânce sau să bea, şi vomită tot ce a băut sau a mâncat;
  • Aţi observat că copilul plânge fără lacrimi, că are buzele uscate, ochii afundaţi, fontanela înfundată, a devenit somnoros, apatic.

Cele mai importante reguli în tratamentul diareei şi al vărsăturilor la copii

  1. Principalul risc asociat cu diareea şi cu vărsăturile la copii este deshidratarea severă, care poate conduce la perturbarea funcţiilor organelor interne şi la moartea copilului timp de câteva zile după debutul bolii. În acest sens, cea mai importantă componentă a tratamentului diareei şi a vărsăturilor la copii este asigurarea organismului copilului cu o cantitate adecvată de lichid.
  2. Tratamentul pentru recuperarea lichidului pierdut trebuie să înceapă în primele câteva ore de la debutul diareei sau al vărsăturilor.
  3. Pentru a compensa pierderea lichidului este cel mai bine să utilizaţi soluţii preparate din amestecuri speciale, care sunt vândute în farmacii.
  4. Copiii care sunt alăptaţi trebuie aplicaţi cât mai des posibil la sân.

Care este cel mai bun lichid pentru a da copilului să bea, în caz de diaree sau de vărsături?

Cea mai eficientă soluţie de rehidratare se consideră soluţia preparată din amestecuri speciale, pe care le puteţi procura la farmacie. Aceste amestecuri sunt de obicei ieftine şi disponibile în orice farmacie.

În cazul în care dintr-un motiv sau altul nu puteţi procura un amestec de la farmacie, soluţia poate fi preparată la domiciliu în conformitate cu următoarea reţetă: Într-un litru de apă fiartă se dizolvă 1 linguriţă de sare (fără vârf) şi 4-6 linguriţe de zahăr. Soluţia preparată poate fi păstrată nu mai mult de o zi.

Nu se poate să daţi copilului să bea sucuri de fructe, ceai sau băuturi acidulate, zeamă de orez, lapte de vacă fiert, supă de pui – aceste băuturi nu conţin suficiente săruri şi după consumarea lor (mai ales pe fondul bolii) deshidratarea numai se amplifică.

Îniţierea cât mai rapidă a tratamentului

Imediat după ce se încep vărsăturile şi diareea, înainte de sosirea medicului:

Dacă s-a îmbolnăvit copilul sugar

  • Oferiţi-i copilului sân sau amestec mai des decât de obicei.
  • În cazul în care copilul este hrănit cu biberonul, puteţi continua să-l hrăniţi cu acelaşi amestec.
  • În plus la laptele matern, daţi-i copilului se bea soluţia specială (vezi mai sus), în cantitate de 60-120 ml după fiecare episod al diareei sau al vărsăturii.
  • Dacă copilul nu este obişnuit cu o sticlă cu suzetă, daţi-i să bea dintr-o linguriţă sau dintr-o seringă pentru 5-10 ml, fără ac.
  • În cazul în care, după ce copilul a băut cantitatea necesară de soluţie, el mai vrea se bea – daţi-i de băut atâta timp cât el nu şi-a potoli setea.
  • Dacă copilul a vărsat imediat după ce a băut, încercaţi să-i daţi de băut din nou (încet, cu o linguriţă, cu pauze scurte).
  • În cazul în care copilul refuză să bea, nu mănâncă mai mult de 3-4 ore sau varsă de fiecare dată după ce bea, chemaţi imediat medicul.

În cazul în care s-a îmbolnăvit un copil cu vârsta de peste 1 an

  • Hrăniţi bebeluşul Dvs., ca de obicei, dar includeţi în dieta lui mai multă carne, produse de panificaţie, legume fierte, iaurt şi alte produse lactate. În acelaşi timp, încercaţi să eliminaţi din dieta copilului dulciurile şi băuturile dulci care pot înrăutăţi diareea. Schema de alimentare recomandată deseori în trecut, BOMP (banane, orez, sos de mere, pesmeţi), poate fi utilizată în primele zile ale bolii, dar în continuare, ea ar trebui să fie înlocuită cu o dietă mai bogată.
  • Dacă diareea şi vărsăturile continuă timp de 3-4 ore, daţi-i copilului Dvs. să bea soluţia de rehidratare în cantitate de 50 ml pe kilogram de greutate corporală a copilului; apoi daţi-i copilului de băut în conformitate cu următoarea schemă: 120-140 ml de soluţie după fiecare nou episod de diaree sau de vărsături (10 ml pe kg de greutate corporală, după fiecare episod de diaree şi 2 ml pe kg de greutate corporală, după fiecare episod de vomă).
  • În cazul în care, după ce copilul a băut cantitatea necesară de soluţie, el mai vrea se bea – daţi-i de băut atâta cât cere.
  • Dacă copilul a vărsat imediat după ce a băut, încercaţi să-i daţi de băut din nou (încet, cu o linguriţă, cu pauze scurte).
  • În cazul în care copilul refuză să bea sau vomită de fiecare dată după ce bea, timp de mai mult de 3-4 ore, chemaţi imediat medicul.

Tratamentul suplimentar

“Tradiţia populară”, formată, a tratamentului diareei şi al vărsăturilor la copii, aproape în mod necesar implică utilizarea unui număr de medicamente suplimentare cu proprietăţi diferite. Ar trebui remarcat faptul că această abordare a tratamentului diareei şi al vărsăturilor (mai ales la copii) este, adesea, greşită şi, în unele cazuri, chiar periculoasă. Explicaţii detaliate privind acest subiect sunt prezentate mai jos.

Fiţi atenţi!

Cel mai important element în tratamentul tuturor cazurilor de diaree şi de vărsături la copii este asigurarea aportului adecvat de apă în organismul copilului bolnav. Nici un alt tratament nu poate înlocui acest tratament. Indiferent de medicamentul pe care îl utilizaţi pentru a trata copilul, în niciun caz nu neglijaţi asigurarea copilului cu o cantitate necesară de băut (vezi mai sus).

Antibiotice în caz de diaree şi de vărsături la copii

Confruntându-se cu problema de diaree la copii, părinţii, adesea, recurg la utilizarea antibioticelor, şi îi dau copilului câteva pastile de Cloramfenicol (Levomicetină), de Nifuroxazidă (Enterofuril), de Furazolidon, etc.

Recuperarea rapidă după începerea tratamentului este, de regulă, considerată un semn că “tratamentul a fost început la timp şi s-a dovedit a fi eficient”.

Această abordare a tratamentului este totalmente greşită: se cunoaşte că antibioticele sunt eficiente numai în cazul bolilor, agenţii patogeni ai cărora sunt bacteriile, dar, de cele mai multe ori, atacurile de diaree şi de vărsături la copii nu sunt provocate de bacterii ci de viruşi (rotavirus, noravirus, enterovirus, astrovirus, etc.), împotriva cărora antibioticele sunt absolut ineficiente.

Mai mult decât atât, infecţiile virale enumerate mai sus nu necesită niciun tratament special (cu excepţia aportului adecvat de apă în organismul bolnavului) şi dispar de la sine în termen de 1-3 zile de la debutul bolii. Aşadar, ceea ce este, în această situaţie, considerat un semn de “eficacitate a antibioticelor”, este, de fapt, o recuperare naturală.

Conform unor studii recente, chiar şi unele infecţii intestinale bacteriene, însoţite de diaree, de multe ori nu necesită niciun tratament cu antibiotice şi dispar de la sine în câteva zile.

Utilizarea antibioticelor pentru tratamentul diareei şi al vărsăturilor (mai ales, la copii) poate fi periculoasă. Anumite antibiotice (de exemplu, Cloramfenicol) pot cauza complicaţii foarte grave, inclusiv, perturbarea procesului de producere de sânge, suprimarea sistemului imunitar şi dezvoltarea disbacteriozei intestinale exprimate. În plus, utilizarea incorectă a antibioticelor poate conduce la faptul că unele dintre bacteriile potenţial dăunătoare, care populează intestinul, vor dezvolta rezistenţă la ele, ceea ce face ca acest antibiotic să devină absolut ineficient în acele cazuri în care utilizarea lui este necesară.

Decizia de a începe tratamentul cu antibiotice o poate lua doar medicul. Dacă vedeţi că peste un timp după începerea tratamentului pentru a reface pierderea lichidului copilul dumneavoastră nu se simte mai bine, chemaţi medicul, dar nu începeţi un tratament cu antibiotice din iniţiativă proprie.

Medicamente pentru tratamentul diareei (preparate antidiareice)

Medicamentele din acest grup (de exemplu, Loperamid) ar trebui să fie utilizate cu mare prudenţă, din cauza riscului de complicaţii grave, inclusiv ocluzie intestinală.

În cazurile în care vărsăturile şi diareea la copil sunt o consecinţă a infecţiei intestinale bacteriene sau a intoxicaţiei alimentare, utilizarea medicamentelor anti-diareice poate conduce la o încetinire în curăţarea intestinului de agenţi patogeni şi de toxinele ale acestora, ceea ce, la rândul lor, poate numai agrava starea copilului.

Tratamentul diareei cu medicamente este strict interzis dacă masele fecale conţin urme de sânge sau diareea este însoţită de febră.

Nu este nevoie, cu orice preţ, să încercaţi să opriţi diareea, deoarece aceasta este, în primul rând, o reacţie de apărare a organismului care contribuie la purgaţie rapidă. Cel mai important lucru, în cazul diareei sau al vărsăturilor, pe care trebuie să-l faceţi acasă, este asigurarea restabilirii lichidelor pierdute. Dacă copil bea suficientă apă cu sare, diareea nu-i va provoca lui niciun rău şi numai îl va ajuta să scape de infecţie.

Folosirea preparatelor antidiareice la copii este permisă doar pentru a uşura starea lor în cazul diareei apoase abundente şi numai sub supraveghere medicală.

Chelatorii (enterosorbenţii)

În prezent, există multe preparate enterosorbente (cărbune activ, dismectită), care, potrivit descrierii, ajută la eliminarea diareei, formând un scaun îngroşat şi absorbind microbii şi toxinele lor.

Cu toate că chelatorii fac parte din grupul medicamentelor relativ sigure, utilizarea lor la copii (în special, în doze mari) poate provoca complicaţii grave; din aceste considerente, nu se permite să modificaţi pe cont propriu doza acestor medicamente, în scopul de a realiza o recuperare rapidă.

Preparatele de zinc

Potrivit datelor cercetărilor actuale, suplimentele de zinc pot facilita dezvoltarea diareei la copii, pot reduce durata acesteia şi riscul de recurenţă în viitor.

Pentru tratamentul diareei la copii pot fi utilizate preparate de zinc într-o doză adecvată (10-20 mg / zi, timp de 10-14 zile).

Probiotice şi prebiotice

În ultimii ani, au devenit foarte populare medicamentele anti-diareice din grupul probioticelor şi prebioticelor (de exemplu, Linex, Hilak forte, Enterol, etc.) care, corespunzător descrierii lor, au capacitatea de a restabili microflora intestinală şi, în moduri diferite, de a se opune infecţiilor care provoacă diareea.

Vom menţiona unele momente importante legate de utilizarea potenţială a acestor medicamente:

  1. Conform cercetărilor actuale, probioticele care conţin Lactobacillus, Bifidobacterium şi drojdia Saccharomyces boulardii accelerează, într-adevăr recuperarea de la diareea acută, cauzată de infecţiile bacteriene sau virale.
  2. Utilizarea probioticelor este deosebit de eficientă în cazul în care, în tratarea diareei, sunt utilizate antibiotice (în special, pentru prevenirea colitei pseudomembranoase), sau în cazul în care diareea a apărut după tratamentul cu antibiotice.

Medicamente împotriva vărsaturilor

Utilizarea medicamentelor care suprimă greaţa şi vărsăturile pot fi necesare în cazurile în care vărsăturile persistente nu se opresc pentru o lungă perioadă de timp, dar copiii în această stare, în niciun caz nu ar trebui să fie trataţi la domiciliu şi, prin urmare, decizia de administrare copilului a medicamentelor împotriva vomei nu ar trebui s-o ia părinţii, ci medicii.

Înainte de a merge la medic, nu utilizaţi preparatele împotriva vomei, deoarece acest lucru poate ascunde dezvoltarea periculoasă a bolii. Dacă starea de vomă la copil nu se opreşte, arătaţi-l imediat medicului.

Cum puteţi înţelege că tratamentul este eficient?

În cele mai multe cazuri, bolile care provoacă diareea şi vărsăturile la copii dispar de la sine, în termen de 1-3 zile. Puteţi presupune că tratamentul funcţionează, dacă:

  • Copilul a început să se simtă mai bine, a devenit mai activ, i s-a îmbunătăţit apetitul.
  • Episoadele de diaree şi de vărsături au devenit mai rare sau au dispărut totalmente.

Cum puteţi înţelege că tratamentul nu funcţionează şi ce să faceţi în acest caz?

Semnele că tratamentul nu funcţionează pot fi următoarele:

  • Cu toate că se efectuează tratamentul, starea copilului se agravează.
  • Dacă nu există semne de atenuare a diareei sau a vărsăturilor timp de 24 ore.
  • Copilul a devenit somnoros, apatic, este dificil să-l treziţi.
  • Odată ce aţi început să-i oferiţi copilului o cantitate mare de băut, diareea şi vărsaturile s-au amplificat.
Periodic, comparaţi starea copilului cu simptomele din lista prezentată la începutul acestui articol. La cea mai mică suspiciune că tratamentul actual este insuficient sau că au apărut semnele unei boli periculoase, cât mai curând posibil, arătaţi copilul medicului.

data publicării: