Transplantul de păr: răspunsuri la cele mai importante întrebări

DESPRE ACEASTĂ VERSIUNE A ARTICOLULUI

Data ultimei actualizări:

Volum: 7 paginiPagini convenționale, cu un volum aproximativ egal cu cel al unei pagini de carte.

CUM A FOST SCRIS ACEST ARTICOL?

Acest articol a fost scris în conformitate cu viziunea noastră despre rolul pe care informația obiectivă îl poate avea în luarea deciziilor medicale personale. Aflați mai multe despre procesul de scriere a articolelor și despre autori.

Textul articolului nu conține publicitate ascunsă. Vedeți Dezvăluirea informațiilor financiare.

APRECIEREA CITITORILOR

(Instrument nou) Indicați cât de mulțumit(ă) sunteți de faptul că ați găsit acest articol și/sau scrieți o recenzie

Încă nu sunt voturi.
Se încarcă...

Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere:
Verificati aici.

Cum să ştiu dacă transplantul de păr îmi va soluţiona problema sau nu?

Mai multă lume se interesează de posibilitatea de a face un transplant de păr. Prima întrebare, la care caută cu toţii răspuns, este, de regulă, dacă transplantul de păr le poate soluţiona, în general, problema?

Iată ce se poate spune în această privinţă:

Transplantul de păr poate fi o soluţie bună:

  • Pentru restabilirea creşterii părului în caz de alopecie androgenetică la bărbaţi, pe ceafa cărora a mai rămas o cantitate suficientă de păr necesară pentru transplant.
  • Pentru a spori desimea părului în caz de alopecie androgenetică la femei.
  • Pentru a reface părul de pe cap, care a căzut în locul unde s-a format o cicatrice.
  • Pentru regenerarea genelor, sprâncenelor sau firelor de păr de pe faţă (barba bărbaţilor), care au căzut în regiunile cicatrizate sau din alte cauze.
Înainte de a accepta transplantul de păr, discutaţi cu medicul dvs. toate aspectele practice ale acestei forme de tratament:

  • Ce metodă de transplantare va fi folosită?
  • Ce complicaţii pot să apară în timpul şi după transplant?
  • Ce medicamente vor trebui administrate după operaţie şi cât timp va dura această cură?
  • Ce rezultate prognozează medicul? Sunteţi de acord cu rezultatul prognozat? Care este experienţa în domeniu a medicului (rezultatul cosmetologic al întregii proceduri depinde, în mare măsură, de acest factor)?
  • De câte şedinţe are nevoie medicul pentru a efectua transplantul şi cât vor dura ele? În majoritatea cazurilor, pentru obţinerea unor rezultate cosmetologice bune, se transplantează o mare cantitate de păr. Dat fiind că transplantul cere mult timp, medicii pot împărţi procedura în mai multe şedinţe, ce se vor efectua în zile diferite.

Dacă sufăr de alopecie androgenetică, părul transplantat pe chelie ar putea cădea din nou?

Alopecia androgenetică (calviţia ereditară, determinată de înaintarea în vârstă) este cauza principală pentru care bărbaţii şi femeile se decid să recurgă la transplantul de păr.

În cadrul cercetărilor ştiinţifice, s-a stabilit că firele de păr prelevate de pe ceafă (de regulă, părul pentru transplant este prelevat în această regiune a scalpului) îşi păstrează rezistenţa înnăscută faţă de alopecia androgenetică şi de aceea nu cad chiar şi după mai mulţi ani de la efectuarea transplantului. În medicină, acest fenomen se numeşte dominanţa donatorului.

Cu toate acestea, firele de păr care s-au mai păstrat în regiunile sensibile la alopecia androgenetică vor continua să cadă. Anume din acest motiv, după cum vom arăta mai jos, după transplantul de păr se recomandă tratamentul permanent cu medicamente topice ce conţin minoxidil.

În ce cazuri transplantul de păr este nerecomandabil?

Transplantul de păr ar putea fi o soluţie nepotrivită şi medicii ar putea refuza operaţia:

  • Dacă părul cade din cauza alopeciei focale (alopecia areata). După cum am arătat în articolul Alopecia areata, caracterul impredictibil al maladiei date ar putea anula rezultatele pozitive ale intervenţiei.
  • În cazul căderii prelungite a părului la femei, determinate nu de alopecia androgenetică, ci de o altă cauză de rărire a părului.
  • În cazul în care alopecia androgenetică (la bărbat sau la femeie) continuă să evolueze rapid.
  • În cazul bărbaţilor care au rămas cu foarte puţine fire de păr ce ar putea fi folosite pentru un transplant.
  • Dacă persoana care doreşte să-şi facă transplantul are probleme grave de sănătate (în particular, hipertensiune arterială mărită şi incontrolabilă, diabet zaharat, etc.).

Ce metode de regenerare a părului există în afară de transplant?

Totul depinde de cauza ce determină căderea părului. Mai multe recomandări în această privinţă veţi găsi în articolele noastre Cauzele căderii părului şi Alopecia androgenetică.

Parcurgeţi neapărat aceste articole, în cazul în care transplantul de păr este prima metodă de regenerare a părului la care v-aţi gândit. După cum veţi vedea, până la transplantarea părului, se recomandă să încercaţi toate metodele de tratament accesibile cu eficienţă demonstrată.

De unde se prelevează părul pentru transplant? Ar putea fi utilizate firele de păr de pe corp?

Pentru transplanturi, de cele mai multe ori se utilizează firele de păr (aşa-numitele grafturi) ale pacientului însuşi, prelevate din alte regiuni ale pielii de pe cap (de regulă, de la ceafă).

În unele cazuri, medicii pot propune utilizarea, în calitate de păr donator, a firelor de păr de pe corp sau de pe faţă. Această abordare se întâlneşte mai rar, dat fiind că după transplant, părul, prelevat din alte regiuni ale corpului, îşi păstrează caracteristicile iniţiale (lungimea maximală, grosimea, culoarea, textura).

Pregătirea pentru transplantul de păr

Pregătirea pentru transplantul de păr constă în următoarele:

  1. Cu câteva luni înainte de transplant (o jumătate de an), medicul vă poate recomanda o cură de tratament cu minoxidil, pentru a opri dezvoltarea alopeciei androgenetice.
  2. Cu 2 săptămâni înainte de transplant, administrarea minoxidilului trebuie întreruptă (acest lucru este necesar pentru a diminua hemoragia din timpul intervenţiei chirurgicale).
  3. Cu 1 săptămână înainte de transplant, trebuie să renunţaţi la fumat şi la pastilele antiinflamatorii (de exemplu, la aspirină).
  4. Cu 2 zile înainte de operaţie, trebuie să renunţaţi la consumul băuturilor alcoolice.
  5. Cu câteva zile înainte de intervenţie, medicul v-ar putea indica teste ale sângelui pentru a determina nivelul hemoglobinei, parametrii de coagulare a sângelui, concentraţia glucozei în acesta, analize la sifilis şi hepatita B, electrocardiograma.
  6. În ziua operaţiei, trebuie să vă tundeţi scurt (lungimea firului de 1-2 mm) în regiunea de unde va fi prelevat părul donator.

Dacă medicul planifică un transplant de păr prin metoda FUE (v. mai jos), el ar putea recurge la un test special pentru a determina cât de calitativă ar fi “extragerea” părului donator în cazul dvs. (aşa-numitul FOX test). Pentru aceasta, medicul va injecta în pielea capului o substanţă anestezică şi, cu ajutorul unui instrument special, va extrage circa 100 de fire de păr (grafturi), pe care le va studia, mai apoi, la microscop. Dacă majoritatea firelor se vor extrage normal (acest lucru depinde de particularităţile anatomice ale pielii fiecărui pacient), medicul va putea planifica în continuare FUE. În caz contrar, va trebui să schimbe tehnica intervenţiei, din FUE în FUT.

În cazul în care pacientul care se pregăteşte de transplant este o femeie, medicul va trebui să efectueze o serie de teste pentru a stabili cauza exactă a căderii părului.

După cum am arătat deja în articolul nostru la acest subiect, căderea severă şi de durată a părului la femei poate fi legată nu numai de alopecia androgenetică, ci şi de alte cauze, când transplantul de păr nu are niciun sens. Astfel, medicul vă poate indica:

  1. Analiza sângelui pentru a stabili nivelul hemoglobinei şi feritinei;
  2. Analiza sângelui la hormoni tiroidieni;
  3. Analiza sângelui la hormoni sexuali;
  4. Analiza sângelui pentru a stabili concentraţia de zinc;
  5. Examen special al părului şi scalpului.

Cum are loc operaţia de transplantare a părului? Există şi metode nonoperatorii?

În ultimele decenii, procedura de transplantare a părului s-a schimbat mult. În prezent, majoritatea medicilor apelează la tehnica transplantului microchirurgical, care le permite transplantarea unor unităţi alcătuite din 1-4 fire de păr.

Graţie eficienţei noilor tehnici operatorii, transplantul de păr a devenit o metodă de tratament al alopeciei destul de populară.

Transplantul de păr este o procedură chirurgicală, adică o operaţie. Deocamdată nu există alte metode, nonoperatorii, de transplantare a părului.

În prezent, pentru efectuarea transplantului de păr, se recurge la două metode care, în parte, se suprapun: FUT (Follicular Unit Hair Transplant) şi FUE (Follicular Unit Extraction).

Ce însemană FUT şi FUE? Care metodă este mai bună?

FUT este o metodă de transplantare a părului, în care medicul excizează, iniţial, o fâşie mică de piele din regiunea donatoare a scalpului. Inciziile de pe piele sunt închise cu copci speciale. Fâşiile prelevate de piele sunt decupate, la microscop, în fragmente şi mai mici, care conţin fire de păr. Aceste fragmente sunt transplantate, mai apoi, în orificii minuscule, forate în pielea afectată de alopecie.

Neajunsul principal al tehnicii FUT sunt cicatricele lungi care rămân, după procedură, pe partea donatoare a scalpului. Cu toate acestea, pentru oamenii care au de gând să poarte părul lung, acest lucru nu reprezintă o problemă.

FUE este o metodă de transplantare necicatrizantă. Diferenţa dintre FUT şi FUE este că, în cazul FUE, firele de păr donatoare se prelevează cu ajutorul unor instrumente speciale, care “extrag” fiecare fir în parte, laolaltă cu fragmentul mic de piele dimprejur. În locul firului de păr prelevat rămâne o leziune minusculă, care se tămăduieşte rapid, fără a lăsa cicatrice.

Transplantul firelor de păr deja prelevate are loc, la FUE, ca şi în cazul tehnicii FUT.

Avantajele FUE constau în aceea că, după procedură, pe pielea capului nu se formează cicatrici. Din acest motiv, după transplant, persoana operată poate purta părul scurt.

Dat fiind că FUE este o tehnică necicatrizantă, regenerarea postoperatorie durează o perioadă minimală de timp. Pe parcursul câtorva zile după transplant, omul poate reveni la viaţa normală.

Pentru FUE, medicii pot preleva păr şi din alte regiuni ale corpului.

Tehnica FUE este ideală pentru refacerea părului în regiunile cu cicatrice.

Dezavantajul principal al FUE, în comparaţie cu FUT, sunt costurile şi durata mare a operaţiei.

Transplantul de păr este dureros?

De regulă, transplantul de păr are loc sub anestezie locală. Înainte de intervenţie, medicul introduce în pielea capului câteva injecţii de anestezic (lidocaină, xilocaină) în soluţie de clorhidrat.

În timpul operaţiei, veţi rămâne conştient şi veţi simţi atingerile pe pielea capului, dar nu veţi simţi durere.

Când devin vizibile rezultatele?

Rezultatul transplantului de păr devine vizibil (schimbarea vădită a desimii părului, dispariţia cheliei) abia peste 8-12 luni după tratament.

Ce complicaţii pot apărea după transplantul de păr?

A 3-a zi după intervenţie, pielea de pe cap va fi edemată (umflată). Edemul se dezvoltă în urma leziunilor generate de operaţie şi a soluţiei de clorhidrat introduse în piele. Acest lucru nu este periculos şi trece rapid. Medicul v-ar putea propune să aplicaţi pe pielea capului o compresă rece (un pachet cu gheaţă, învelit într-o bucată de stofă curată).

Foarte rar apar, după transplant, complicaţii mai grave (inflamaţia, infecţia, desfacerea copcilor, apariţia unor cicatrici groase).

Tratamentul suplimentar după transplantul de păr

Dacă veţi recurge la transplantul de păr din cauza alopeciei androgenetice, după operaţie va trebui să reveniţi la tratamentul neîntrerupt al alopeciei, care va bloca evoluţia acestei condiţii (adică va păstra firele de păr care încă nu au reuşit să cadă).

Pentru bărbaţi, tratamentul constă în administrarea finasteridului şi/ sau utilizarea medicamentelor topice cu minoxidil.

Pentru femei, tratamentul constă în administrarea medicamentelor topice cu minoxidil.

Deschideți surse
  • Dua A, Dua K. Follicular unit extraction hair transplant. J Cutan Aesthet Surg. 2010;3(2):76-81.
  • Patwardhan N, Mysore V. Hair transplantation: standard guidelines of care. Indian J Dermatol Venereol Leprol. 2008;74 Suppl:S46-53.
  • Poswal A. Use of body and beard donor hair in surgical treatment of androgenic alopecia. Indian J Plast Surg. 2013;46(1):117-20.
  • Chouhan K, Kumar A, Kanwar AJ. Body hair transplantation in vitiligo. J Cutan Aesthet Surg. 2013;6(2):111-2.
  • Mysore V. Body hair transplantation: case report of successful outcome. J Cutan Aesthet Surg. 2013;6(2):113-6.
  • Mysore V. Direct Hair Transplantation (DHT): An Innovative Follicular Unit Extraction (FUE) Technique of Hair Transplantation. J Cutan Aesthet Surg. 2013;6(2):106.
  • Sethi P, Bansal A. Direct hair transplantation: a modified follicular unit extraction technique. J Cutan Aesthet Surg. 2013;6(2):100-5.


Obiectivul principal al organizației noastre în prezent este elaborarea Ghidului Consumatorului Inteligent de Informații și Servicii Medicale. O sursă de informație medicală de generație nouă, axată pe prezentarea datelor detaliate, transparente, echidistante și cu valoare practică înaltă cu privire la beneficiile, daunele și limitele serviciilor medicale disponibile în prezent.
Scopul nostru este:

să-i ajutăm pe pacienți și medici să ia decizii medicale argumentate și chibzuite

să-i ajutăm pe pacienți și medici să construiască între ei relații eficiente și moral justificate: colaborare bazată pe înțelegerea din ambele părți a rolurilor unice pe care îl joacă fiecare și pe împărțirea justă a resposabilității, cel mai important scop al colaborării fiind formularea și atingerea obiectivelor medicale ale pacientului.

Ghidul Consumatorului Inteligent de Informaţii şi Servicii Medicale este alcătuit din 3 părți:

PARTEA I: LUAREA DECIZIILOR MEDICALE
ALĂTURAȚI-VĂ GRUPULUI NOSTRU PE FACEBOOK ȘI ABONAȚI-VĂ LA NOUTĂȚI PE EMAIL
Vă invităm să vă alăturați consumatorilor inteligenți de informații și servicii medicale pe rețele sociale

Abonați-vă la noutăți, ca să primiți un email o dată în câteva luni prin care să aflați despre publicarea materialelor noi și despre actualizări importante, introduse pe măsura procesării de noi date.