Versiunea arhivată

Explicaţia detaliată a spermogramei: ce prezintă, cum se efectuează, cum să vă pregătiţi pentru investigaţie, descifrarea şi interpretarea rezultatelor


Datele actualizate cu privire la analiza lichidului seminal (spermograma) pot fi accesate pe pagina Infertilitate și dificultăți în conceperea unui copil. Ghid argumentat științific pentru femei și bărbați

Ce este analiza spermei (spermograma)?

Analiza spermei (spermograma, analiza lichidului seminal, test de fertilitate la bărbaţi) este o analiză care permite evaluarea diferiţilor indicatori calitativi şi cantitativi ai spermei bărbatului şi ai spermatozoizilor care se conţin în aceasta.

Spermograma este una dintre principalele metode de testare a fertilităţii bărbatului, dar nu poate fi utilizată pentru stabilirea diagnosticului final de sterilitate. Aceasta înseamnă că analiza poate fi foarte utilă în determinarea diverselor cauze ale infertilităţii masculine, dar rezultatele ei nu pot caracteriza pe deplin capacitatea bărbatului de a concepe. O explicaţie detaliată a modului în care rezultatele spermogramei reflectă capacitatea bărbatului de a concepe un copil, este prezentată mai jos.

Ce este sperma, lichidul seminal şi spermatozoizii?

Înainte de a explica principalii indicatori ale spermogramei şi importanţa lor în diagnosticul cauzelor infertilităţii bărbatului, este necesar să clarificăm sensul termenilor: spermă, lichid seminal şi spermatozoizi.

Termenii “spermă” şi “lichid seminal” sunt sinonime şi înseamnă lichidul alb-galben mucos, care este eliminat din tractul genital masculin în timpul orgasmului (ejaculare).

Termenul “spermatozoizi” înseamnă celulele de sex masculin, care se conţin în materialul seminal.

Celulele spermatice (spermatozoizii) reprezintă doar o mică parte din volumul materialului seminal (nu mai mult de 5%).

Cea mai mare parte a fluidului spermei constă din apă şi din substanţele organice şi minerale dizolvate în ea, care se produc în veziculele seminale şi în prostată.

Legătura dintre indicatorii spermei şi capacitatea bărbatului de a concepe

În ciuda faptului că structura spermatozoizilor, viteza lor de mişcare şi conţinutul lor total în materialul seminal sunt parametrii cheie care determină probabilitatea de concepţie, nu în toate cazurile, rezultatele bune ale analizei spermei asigură faptul că un bărbat poate concepe.

Aproximativ la 30% dintre bărbaţii infertili rezultatele spermogramei sunt absolut normale.

Nici rezultatele slabe ale analizei spermei nu ar trebui să fie considerate ca o concluzie finală cu privire la infertilitatea bărbatului, deoarece, chiar cu indicatorii proşti ai spermei, posibilitatea că bărbatul poate concepe, totuşi, un copil, nu este exclusă. Vezi Explicaţia detaliată a infertilităţii: cauzele posibile din partea femeii şi a bărbatului, analize şi investigaţii, tratament eficient

Unde poate fi efectuată spermograma?

Materialul seminal poate fi luat în centrele specializate de diagnostic, în baza îndreptării medicului androlog sau medicului urolog.

Cum să vă pregătiţi pentru spermogramă?

În scopul de a îmbunătăţi acurateţea analizei, înainte de spermogramă este recomandat:

  • Să renunţaţi la contactele sexuale şi la masturbare pentru 4-5 zile înainte de data analizei;
  • Cât mai curând posibil, înainte de analiză (de preferinţă, în termen de, cel puţin, 3 luni) opriţi consumul de alcool şi fumatul, precum şi consumul de droguri (inclusiv, de cocaină şi de marijuană);
  • Cu câteva săptămâni înainte de analiză, opriţi administrarea oricăror medicamente sau suplimente alimentare, dacă utilizarea lor nu este coordonată cu medicul care v-a prescris spermograma;
  • Cu o săptămână înainte de spermogramă nu faceţi baie fierbinte în cadă, nu mergeţi la baie sau la saună;
  • Cel puţin cu câteva săptămâni înainte de data analizei reduceţi încărcăturile fizice la un nivel sub mediu.

Cum se obţine sperma pentru spermogramă?

De regulă, obţinerea spermei pentru spermogramă se efectuează prin masturbare şi prin ejaculare într-un container special.

Având în vedere faptul că, pentru a obţine rezultate corecte ale analizei materialului seminal, sperma ar trebui să fie analizată nu mai târziu de o oră după ejaculare, majoritatea medicilor recomandă colectarea spermei direct în centrul de diagnostic în care aceasta va fi analizată (într-o cameră specială).

În acele cazuri în care, din motive religioase sau morale, masturbarea nu este posibilă, pentru colectarea spermei pot fi folosite prezervative speciale, pe care cuplu le utilizează în timpul actului sexual.

Descifrarea şi interpretarea rezultatelor spermogramei

Mai jos urmează descrierea şi interpretarea parametrilor-cheie care pot fi identificaţi în rezultatele analizei spermei.

Volumul spermei

Volumul normal al lichidului seminal este de 2-5 ml. Volumul mai mic de 2 ml se numeşte microspermie (hipospermie). Hipospermia poate indica o inflamaţie cronică a veziculelor seminale şi a prostatei. Absenţa totală a spermei de numeşte aspermie.

Culoarea spermei

Este considerată normală culoarea albă cu o tentă galbenă uşoară. Modificarea culorii spermei în culoarea roşu-murdar sau maro poate apărea în cazul prostatitei sau al tumorilor prostatei.

рН-ul spermei (indicator de aciditate)

pH-ul spermei ar trebui să fie mai înalt de 7,2. Reducerea pH-ul materialului seminal este, de regulă, un semn al inflamaţiei tractului genital. PH-ul scăzut reduce motilitatea spermatozoizilor şi are un efect negativ asupra lor.

Timpul de lichefiere

În mod normal, timpul de lichefiere a lichidului seminal nu este mai mare de 1 oră. Imediat după ejaculare, sperma are o vâscozitate ridicată, care împiedică libera circulaţie a spermatozoizilor. După ejaculare, substanţele coloidale, care oferă vâscozitatea materialului seminal, se descompun rapid de enzime speciale şi sperma se lichefiază, eliberând spermatozoizii. Perioada mai lungă a lichifierii spermei apare, de regulă, în cazul tractului genital masculin inflamat (de exemplu, pe fondul infecţiilor genitale).

Cantitatea spermatozoizilor. Oligozoospermia.

Numărul spermatozoizilor într-un mililitru de lichid seminal ejaculat (densitatea spermatozoizilor) ar trebui să fie de cel puţin 20 milioane (normozoospermia).

Oligozoospermia se caracterizează printr-un număr de spermatozoizi pe 1 ml de spermă mai mic de 20 milioane. Între numărul redus de spermatozoizi în spermă şi capacitatea bărbatului de a concepe un copil nu este o legată directă, dar oligozoospermia severă este, de regulă, asociată cu o probabilitate mare a infertilităţii.

Azoospermia indică absenţa deplină a spermatozoizilor în materialului seminal. Azoospermia este un semn clar de infertilitate şi poate să se manifeste în cazul leziunii ambelor testicule sau a ambelor ducturi spermale.

Motilitatea spermatozoizilor. Astenozoospermia.

Spermatozoizii normali sunt în măsură să se deplaseze rapid, pe o linie dreaptă, datorită mişcărilor ondulatorii ale cozii. În fertilizare participă, exclusiv, spermatozoizii cu mişcare liniară activă. În funcţie de tipul de mişcare se disting următoarele grupuri de spermatozoizi:

  • Spermatozoizii grupului A: se deplasează rapid şi rectiliniu. Numărul spermatozoizilor grupului A ar trebuie să fie de cel puţin 50% din numărul total al spermatozoizilor.
  • Spermatozoizii grupului B: se mişcă lent, dar rectiliniu. Numărul spermatozoizilor grupului B ar trebuie să fie între 10% şi 20% din numărul total al spermatozoizilor.
  • Spermatoizii grupului C se mişcă lent şi nu pe linie dreaptă. Numărul spermatozoizilor din acest grup nu ar trebui să fie mai mare de 20% din numărul total al spermatozoizilor.
  • Spermatoizii grupului D sunt absolut imobili. Numărul lor ar trebuie să fie între 10% şi 20% din numărul total al spermatozoizilor.

Astenozoospermia (astenospermia) – încetinirea vitezei de mişcare a spermatozoizilor şi creşterea numărului spermatozoizilor imobili. Cele mai frecvente cauze ale astenozoospermiei sunt: varicocelul, expunerea prelungită la temperaturi ridicate a testiculelor, radiaţia, substanţele toxice.

Forma spermatozoizilor. Teratospermia.

Spermatozoizii în formă normală ar trebui să aibă un cap rotunjit şi o coadă subţire, dreaptă şi lungă.

Teratospermia (teratozoospermia) este conţinutul spermatoizilor de formă neregulată, în materialul seminal, de peste 70%.

Teratospermia, de regulă, este un fenomen temporar şi nu prezintă un indicator important în determinarea cauzelor infertilităţii.

Numărul spermatozoizilor vii. Necrospermia.

În mod normal, numărul spermatozoizilor vii şi activi trebuie să fie de cel puţin 50%. Scăderea valorii acestui indicator se numeşte necrospermia. Cele mai frecvente motive ale necrospermiei sunt infecţiile sexuale, abuzul de alcool şi stresul excesiv.

Aglutinarea (lipirea) spermatozoizilor

În mod normal, aglutinarea ar trebui să fie absentă. Prezenţa aglutinării poate fi un semn al atacării spermatozoizilor de propriul sistem imunitar al organismului bărbatului.

Eritrocite şi leucocite

Conţinutul eritrocitelor şi al leucocitelor în spermă ar trebuie să fie nu mai mare decât 10 la puterea a 6-a (sau 3-4 în câmpul vizual). Creşterea numărului leucocitelor şi al eritrocitelor în materialul seminal este, de regulă, observată în cazul infecţiilor, al tumorilor sau al calculilor (pietrelor) în tractul genital.

Ce trebuie să faceţi în cazul rezultatelor rele ale spermogramei?

În cazul în care analiza spermei arată rezultate rele, ar trebui să repetaţi spermograma de cel puţin două ori, cu un interval de 2 săptămâni între fiecare examinare.

Este probabil că, în cazul depistării unor anomalii în spermogramă, medicul vă va propune să efectuaţi teste suplimentare pentru a determina cauzele posibile ale deteriorării calităţii spermei (analize pentru infecţiile cu transmitere sexuală, analiza urinei, analiza de anticorpi la spermatozoizi, ecografia prostatei etc.).

Îmbunătăţirea rezultatelor spermogramei

Îmbunătăţirea rezultatelor analizei spermei este posibilă în urma eliminării factorilor care ar fi putut avea impact negativ asupra formării şi a viabilităţii spermatozoizilor.

În special, dacă aveţi rezultatele rele ale spermogramei – înainte de repetarea analizei, respectaţi toate regulile enumerate mai sus, în secţiunea Cum să vă pregătiţi pentru spermogramă.

Vezi la fel Explicaţia detaliată a infertilităţii: cauzele posibile din partea femeii şi a bărbatului, analize şi investigaţii, tratament eficient

data publicării: