Versiunea arhivată

Explicaţia detaliată a sindromului ovarelor polichistice (SOP): ce prezintă această maladie, cauzele apariţiei, simptomele, diagnosticul, tratamentul


Datele actualizate cu privire la sindromul ovarelor polichistice pot fi accesate pe pagina Recomandări de grijă de sine pentru femeile cu sindromul ovarelor polichistice.

Ce este sindromul ovarelor polichistice?

Sindromul ovarelor polichistice (SOP) este o tulburare foarte frecventă ginecologică în cazul căreia, în organismul femeii, apar următoarele tulburări:

  • În ovarele femeii se perturbă maturarea ovulelor, ceea ce creează dificultăţi semnificative în conceperea unui copil;
  • În ovare pot să se formeze chisturi multiple (vezicule pline cu lichid);
  • Menstruaţia apare rareori, la intervale lungi, sau chiar dispare totalmente;
  • În organismul femeii se produce o cantitate mare de hormoni sexuali masculini (androgeni).

Sindromul ovarului polichistic apare predominant la fete şi la femei tinere.

În literatura medicală, puteţi găsi, de asemenea, unele sinonime ale sindromului ovarelor polichistice, precum polichistoza ovariană şi boala Stein-Leventhal.

Sindromul ovarelor polichistice se caracterizează prin formarea în ovare a multiplelor chisturi

Care sunt cauzele dezvoltării sindromului ovarului polichistic?

Motivele exacte pentru dezvoltarea sindromului ovarelor polichistice nu sunt cunoscute. Se presupune că un anumit rol în dezvoltarea acestei boli îl joacă predispoziţia genetică, dar genele anormale care ar provoca dezvoltarea bolii nu au fost găsite.

Conform cercetărilor recente, o altă cauză a acestui sindrom poate fi tulburarea funcţionalităţii enzimelor implicate în sinteza (producţia) hormonilor sexuali masculini în organismul femeilor.

Un număr mic de hormoni sexuali masculini (androgeni) se produce în organismul tuturor femeilor sănătoase şi acest lucru este considerat un fenomen normal. La femeile care suferă de ovare polichistice, hormonii masculini se produc într-o cantitate prea mare, ceea ce, la rândul său, perturbă funcţionalitatea ovarelor şi provoacă aşa simptome, cum sunt creşterea excesivă a părului de pe corp, tenul gras şi acneea şi căderea părului.

În plus la creşterea producţiei androgenilor, la femeile care suferă de acest sindrom, există şi alte tulburări hormonale:

  • Ţesuturile organismului devin insensibile la insulină, ceea ce, la rândul său, conduce la o perturbare a metabolismului glucozei;
  • Producţia redusă a adiponectinei (hormonul care reglează metabolismul grăsimilor şi al glucozei).

Acţionând împreună, schimbările hormonale enumerate mai sus conduc la exces de greutate, la tulburarea severă a funcţiei ovarelor femeii şi la incapacitatea ei de a concepe un copil.

Prin ce este periculos sindromul ovarelor polichistice? Posibilele complicaţii şi urmări ale bolii

Tulburările hormonale descrise mai sus care apar la femeile care suferă de sindromul ovarului polichistic, pot conduce la următoarele complicaţii:

Diabetul zaharat de tipul 2

Aşa cum arată studiile clinice, la femeile cu SOP, riscul dezvoltării diabetului zaharat de tipul 2 este de câteva ori mai mare decât la femeile sănătoase.

Din acest motiv, toate fetele şi femeile cu acest sindrom ar trebui periodic să efectueze un test de determinare a nivelului de glucoză în sânge.

Dacă ştiţi că suferiţi de sindromul ovarelor polichistice, rugaţi-l pe medicul dumneavoastră să vă prescrie analiza de sânge la glucoză.

Ateroscleroza, atacul de cord, accidentul vascular cerebral

La femeile care suferă de sindromul ovarului polichistic, din cauza nivelurilor ridicate de androgeni în sânge şi a nivelului redus de adiponectine (care au efect antiaterogen) creşte riscul de infarct cardiac, de accident vascular cerebral, de ateroscleroză. Din acest motiv, este foarte important ca femeile care se confruntă cu această problemă să întreprindă toate acţiunile necesare pentru reducerea riscului de apariţie a complicaţiilor cardiovasculare.

Hiperplazia endometrială şi cancerul uterin

Tulburarea prelungită a funcţiei ovarelor la femeile cu SOP poate modifica creşterea celulelor endometrului, ceea ce, la rândul său, poate provoca dezvoltarea hiperplaziei endometriale şi a cancerului endometrial.

Dacă ştiţi că suferiţi de sindromul ovarelor polichistice, citiţi recomandările noastre în articolele Cancerul uterin şi Hiperplazia endometrială, în care se descrie prin ce simptome pot să se manifeste aceste boli şi ce trebuie de făcut pentru ca ele să fie depistate la timp.

Simptomele şi semnele sindromului ovarului polichistic

Primele simptome ale SOP apar, de regulă, în perioada pubertăţii fetei, aproximativ, la vârsta de 14-16 ani, după debutul menstruaţiei.

În loc de a deveni mai regulat (ca în cazul femeilor sănătoase), la fetele cu SOP, ciclul menstrual rămâne a fi imprevizibil; menstruaţiile încep la intervale lungi şi adesea lipsesc timp de câteva luni, sau dispar cu totul.

În plus la perioadele menstruale neregulate, pot să apară unele sângerări minore sau eliminări sangvinolente vaginale care nu sunt asociate cu menstruaţia.

Primele simptome ale sindromului ovarului polichistic sunt adesea trecute cu vederea, deoarece, majoritatea fetelor şi a părinţilor le consideră “ceva normal” şi rareori se adresează medicului din cauza acestora.

Alte simptome ale SOP, asociate cu nivelul crescut al hormonilor sexuali masculini, sunt:

  • Creşterea excesivă a părului pe corp şi pe faţă (pe bărbie, pe buza superioară (mustaţa), între sâni, în jurul mameloanelor sau sub ombilic)
  • Coşurile (acneea)
  • Pielea grasă şi părul gras

Dereglarea metabolismului grăsimilor şi al glucozei, la fete cu sindromul ovarelor polichistice, adesea, duce la apariţia obezităţii.

Este important de menţionat că excesul de greutate (obezitatea) este unul dintre factorii care contibuie la dezvoltarea bolii. S-a determinat că la femeile cu SOP, ţesutul adipos poate converti hormonii sexuali feminini în hormoni sexuali masculini, ceea ce consolidează dezechilibrul hormonal.

Pe măsura maturizării fetei, simptomele SOP descrise mai sus rămân neschimbate sau chiar se amplifică.

De cele mai dese ori, femeile tinere cu sindromul ovarului polichistic se adresează medicului din cauza dificultăţilor în conceperea unui copil.

Vă rugăm să reţineţi!

Simptomele enumerate mai sus pot fi semnele nu doar ale sindromului ovarelor polichistice, dar şi ale altor boli (inclusiv, ale unor maladii foarte periculoase).

Dacă observaţi unul sau mai multe dintre aceste simptome, ar trebui să consultaţi un medic ginecolog pentru o examinare medicală. De asemenea, vă recomandăm să studiaţi îndrumări suplimentare în acest sens, prezentate în articolele:

 

Investigaţiile şi analizele necesare pentru identificarea sindromului ovarelor polichistice

Pentru diagnosticul sindromului ovarului polichistic, medicul poate să vă prescrie ecografia uterului şi a ovarelor, precum şi testele pentru a determina nivelul hormonilor sexuali în sânge.

La femeile cu sindromul ovarului polichistic, ecografia uterului şi a ovarelor poate depista creşterea volumului ovarian peste 10 cm3, prezenţa chisturilor multiple în ovare, în mărime de 2-9 mm, precum şi scăderea grosimii endometrului. O explicaţie detaliată a modului în care să vă pregătiţi pentru ecografie şi cum se interpretează rezultatele, este prezentată în articolul: Ecografia uterului, a trompelor uterine şi a ovarelor.

Determinarea nivelului hormonilor sexuali în sânge se efectuează cu ajutorul unui test special de sânge. Nivelul crescut al androgenilor (testosteron, dihidrotestosteron) este unul dintre simptomele SOP. Se recomandă ca testul de sânge pentru hormoni să se efectueze dimineaţa, pe stomacul gol, nu mai devreme de 12 ore după ultima masă.

Sindromul ovarelor polichistice şi şansele de a rămâne însărcinată

Fără de tratamentul adecvat, sindromul ovarelor polichistice reduce, în mod semnificativ, capacitatea femeii de a concepe un copil şi, de multe ori, conduce la infertilitate. Cu toate acestea, de cele mai multe ori, femeile cu această boală reuşesc să conceapă un copil şi să aibă o sarcină normală.

Conform unor observaţii clinice, o pierdere în greutate cu 5-10% şi activitatea fizică regulată (vezi mai jos tratamentul) ajută la restabilirea ciclului menstrual şi elimină infertilitatea la aproximativ 30% dintre femeile cu acest sindrom.

Dacă dieta şi exerciţiile fizice nu ajută, medicul dumneavoastră poate să vă prescrie medicamentele speciale care stimulează funcţia ovariană (de exemplu, Citrat de clomifen, Gonadotropina injectabilă). Acest tratament ajută la eliminarea infertilităţii la aproximativ 50% dintre toate femeile care suferă de SOP.

În unele cazuri, pentru a depăşi infertilitatea, medicul poate prescrie o intervenţie chirurgicală, precum şi metodele suplimentare de concepere a unui copil (cum ar fi fertilizarea in vitro).

În timpul tratamentului SOP cu preparatele care blochează acţiunea androgenilor (Spironolactona, Finasterida), ar trebui să utilizaţi metode sigure de contracepţie (de exemplu, contraceptivele orale), deoarece medicamentele menţionate pot cauza dereglări grave în dezvoltarea fătului.

Tratamentul sindromului ovarului polichistic

Spre deosebire de alte boli ginecologice, care ar trebui să fie tratate doar sub supraveghere medicală, sindromul ovarelor polichistice poate fi tratat, foarte eficient, la domiciliu, fără participarea medicului.

Aşa cum deja s-a menţionat mai sus, greutatea excesivă sprijină dezvoltarea sindromului ovarului polichistic. Din aceste considerente, tuturor femeilor care suferă de SOP li se recomandă:â

Observaţiile numeroase au arătat că 1-3 luni de dietă şi de activitate fizică moderată contribuie, în aproximativ 30% dintre cazuri, la o reducere semnificativă a nivelului de androgeni în sânge, opresc creşterea excesivă a părului pe faţă şi pe corp, normalizează ciclul menstrual.

Chiar dacă tratamentul cu dieta şi cu exerciţii fizice poate fi efectuat la domiciliu, discutaţi despre acest tratament cu medicul dumneavoastră.

În niciun caz nu trebuie să încercaţi să “acceleraţi tratamentul” prin înăsprirea dietei sau prin creşterea activităţii fizice, deoarece efectul poate fi exact opusul celui scontat.

Cum poate fi organizat un regim alimentar adecvat?

În scopul de a organiza o dietă eficientă, încercaţi:

  1. Să îmbogăţiţi, maximal posibil, dieta cu alimentele bogate în fibre. Recomandări detaliate referitor la această problemă le veţi găsi în articolul Ghidul de organizare a dietei bogate în fibre.
  2. Limitaţi consumul de dulciuri, de pâine albă, de paste făinoase, de zahăr.
  3. Limitaţi consumul de grăsimi animale (unt, smântână, carne grasă, lapte integral, etc.).
  4. În loc de grăsimi animale, încercaţi să consumaţi uleiurile vegetale (uleiul de floarea-soarelui, uleiul de măsline) şi de peşte.

Respectarea dietei prezentate mai sus nu este doar eficientă pentru a înlătura simptomele sindromului ovarului polichistic, dar, de asemenea, reduce semnificativ riscul dezvoltării complicaţiilor bolii.

Medicamente utilizate în tratamentul sindromului ovarelor polichistice

Pentru corectarea tulburărilor hormonale care apar în sindromul ovarului polichistic, un medic vă poate prescrie medicamente speciale:

Contraceptivele orale (pastilele anticoncepţionale)se utilizează în tratamentul sindromului ovarelor polichistice, în cazul femeilor care nu planifică o sarcină în viitorul apropiat.

De regulă, în tratamentul SOP, se utilizează contraceptivele orale monofazice combinate cu doze mici de estrogen: norgestimat, noretindronă, desogestrel, drospirenonă (de exemplu, Yasmin) sau contraceptivele orale cu activitate antiandrogenică (cum ar fi, Diane 35).

La femeile cu sindromul ovarelor polichistice, contraceptivele orale încetinesc semnificativ creşterea părului pe faţă şi pe corp, ajută la eliminarea acneei şi la normalizarea ciclului menstrual.

Conform unor studii, contraceptivele orale reduc, de asemenea, riscul dezvoltării hiperplaziei şi a cancerului uterin.

O explicaţie detaliată a modului de administrare a contraceptivelor orale, la ce ar trebui să acordaţi o atenţie deosebită, şi care sunt efectele secundare ale utilizării acestor medicamente, este prezentată în articolul Contraceptivele orale.

Metformina. La femeile cu SOP, metformina creşte sensibilitatea ţesuturilor la insulină si îmbunătăţeşte funcţionarea ovarelor. Metformina nu ar trebui să fie utilizată pentru a trata femeile cu boli hepatice cronice, cu boli ale rinichilor şi boli cardiace. Adesea, tratamentul cu Metformină provoacă greaţa, vărsături şi diaree. În cazul apariţiei acestor reacţii adverse, ar trebui să consultaţi medicul pentru a schimba modul de administrare a acestui medicament.

Spironolactona – este un diuretic, care poate bloca acţiunea androgenilor şi poate reduce creşterea părului pe corp şi pe faţă.

Spironolactona poate provoca dezvoltarea defectelor congenitale la făt. Din aceste considerente, medicii prescriu, de regulă, Spironolactona împreună cu contraceptivele orale, care permit excluderea posibilităţii de sarcină în timpul tratamentului.

Doza şi durata tratamentului cu medicamentele specificate mai sus le stabileşte medicul. Administrarea din propria iniţiativă a oricărui dintre aceste medicamente este strict interzisă.

Tratamentul chirurgical al sindromului ovarelor polichistice

În prezent, pentru tratamentul sindromului ovarului polichistic se utilizează mai multe tipuri de intervenţii chirurgicale.

Rezecţia cuneiformă ovariană (îndepărtarea chirurgicală a unei părţi de ovar), actualmente, se utilizează foarte rar din cauza riscului ridicat de aderenţe postoperatorii.

Coagularea cu laser sau cu curent electric a membranei ovariene permite înlăturarea peliculei dense care se formează pe suprafaţa ovarelor la femeile cu SOP, care, la rândul său, îmbunătăţeşte funcţionalitatea ovarelor şi face posibilă ovulaţia.

Coagularea electrică sau cu laser este mult mai eficientă decât rezecţia cuneiformă ovariană.

Adesea, intervenţia chirurgicală în cazul sindromului ovarului polichistic se realizează prin laparoscopie. O asemenea intervenţie chirurgicală permite recuperarea mai rapidă după operaţie şi reduce riscul de complicaţii. O explicaţie detaliată a modului în care se efectuează laparoscopia şi la ce trebuie să atrageţi atenţia, dacă v-au prescris o astfel de intervenţie, este prezentată în articolul Laparoscopia.

Remedii populare de tratare a sindromului ovarelor polichistice

Metodele şi remediile populare de tratament al sindromului ovarului polichistic (inclusiv, ierburile medicinale), precum şi remediile homeopatice nu au fost studiate suficient şi pot fi utilizate doar ca un supliment la tratamentul de bază şi numai cu acordul medicului.

Spălăturile vaginale cu ierburi, ca o metodă de tratament popular al SOP, nu se recomandă, din cauza ineficienţei lor şi a impactului potenţial negativ asupra sănătăţii femeilor. Vezi şi Cât de sigure sunt spălăturile vaginale?

data publicării: