Seboreea şi dermatita seboreică la copii şi la adulţi: răspunsuri la cele mai importante întrebări

DESPRE ACEASTĂ VERSIUNE A ARTICOLULUI

Data ultimei actualizări:

Volum: 13 paginiPagini convenționale, cu un volum aproximativ egal cu cel al unei pagini de carte.

CUM A FOST SCRIS ACEST ARTICOL?

Acest articol a fost scris în conformitate cu viziunea noastră despre rolul pe care informația obiectivă îl poate avea în luarea deciziilor medicale personale. Aflați mai multe despre procesul de scriere a articolelor și despre autori.

Textul articolului nu conține publicitate ascunsă. Vedeți Dezvăluirea informațiilor financiare.

APRECIEREA CITITORILOR

(Instrument nou) Indicați cât de mulțumit(ă) sunteți de faptul că ați găsit acest articol și/sau scrieți o recenzie

Apreciere medie: 4.8. Pe baza a 5 voturi.
Se încarcă...

Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere. Verificati aici. Noi suntem in conformitate cu standardul HONcode privind informatia de sanatate de incredere:
Verificati aici.

Cuprins:

Seboreea la adulţi: care sunt cauzele acesteia?

«Bună ziua! Am 27 de ani. Vreau să vă întreb ceva: acum 10 ani am început să am probleme cu pielea. Pe faţă mi-au apărut multe coşuri, iar pe pielea capului – multă mătreaţă. Coşurile au dispărut, cu timpul, dar mătreaţa a rămas. Și e foarte-foarte multă! Am fulgi mari de mătreaţă nu numai pe cap, dar şi pe frunte, sprâncene şi după urechi! Pielea de pe cap mă mănâncă intens! Faţa e permanent roşie. Am încercat să mă tratez şi am fost şi pe la medici. Un medic mi-a spus că este vorba de seboree şi că aceasta nu poate fi tratată. Tot el mi-a recomandat un şampon special antimătreaţă. Acest şampon, într-adevăr, m-a ajutat, dar după ce nu l-am mai folosit, problemele au revenit. Spuneţi-mi, vă rog, despre ce fel de boală este vorba? Dacă e, într-adevăr, seboree, ce trebuie să fac? Valentina.»

Simptomele descrise mai sus, într-adevăr, sunt caracteristice pentru seboree.
Pentru a răspunde la întrebările puse mai sus şi la toate celelalte întrebări pe care le veţi găsi în acest articol, am cercetat rezultatele mai multor studii ştiinţifice în această problemă, publicate în ultimii ani în revistele şi în bazele de date medicale destinate specialiştilor dermatologi.
Vom începe articolul nostru cu explicarea detaliată a rolului pe care îl poate juca în dezvoltarea seboreei cutare sau cutare factor şi vom arăta de ce această informaţie ar putea fi utilă pentru dvs. în momentul în care veţi planifica tratamentul.

Este adevărat că seboreea poate fi cauzată de secreţia excesivă sau insuficientă a sebumului?

Mulţi medici dermatologi, specializaţi în tratamentul seboreei, consideră că dezvoltarea acesteia la oameni diferiţi poate fi cauzată de factori diferiţi, sub acţiunea cărora pielea feţei sau a capului se inflamează şi începe să se descuameze.

Chiar dacă traducerea literală a termenului «seboree» este «secreţia în exces a sebumului», cercetările clinice arată că la persoanele care se confruntă cu această problemă pielea secretă sebum în cantităţi normale. Cu toate acestea, după cum vom arăta mai jos, la oamenii bolnavi de seboree, sebumul (substanţa grasă secretată de piele) este utilizat activ de unele specii de fungi, care populează pielea de pe cap, permiţându-le să producă substanţe chimice care irită pielea.
În cazurile în care seboreea provoacă inflamaţia pielii, aceasta se mai numeşte dermatită seboreică sau eczemă seboreică.

Ce semnifică următoarele tipuri de seboree: «uscată», «umedă/ uleioasă», «mixtă», «vâscoasă»?

În trecut, în lucrările ştiinţifice (în special în publicaţiile de limba rusă) şi în recomandările pentru specialişti în problema seboreei, se utilizau des termeni precum «uscată», «umedă/ uleioasă », «mixtă», «vâscoasă», care desemnau diferite modalităţi de manifestare a seboreei la oameni diferiţi, condiţionate de compoziţia fizică şi chimică a sebumului la fiecare persoană în parte.

Studiind publicaţiile din revistele şi bazele de date din lume, am aflat că, în prezent, aceşti termeni nu se mai utilizează în mod curent şi clasificarea seboreei în diferite tipuri nu mai este considerată drept importantă în planificarea măsurilor pentru soluţionarea acestei probleme.

Am auzit că seboreea este o micoză a scalpului. Acest lucru este adevărat? Aceasta înseamnă că seboreea este contagioasă? Seboreea se transmite de la om la om?

Dezvoltarea seboreei este, într-adevăr, strâns legată de activitatea unor ciuperci microscopice din genul Malassezia (cu precădere de M. furfur, M. globosa şi M. restricta). Cu toate acestea, seboreea nu este o boală infecţioasă, nu este contagioasă şi deci nu se transmite de la un om la altul. Ciupercile Malassezia se găsesc pe scalpul majorităţii oamenilor sănătoşi (în aceeaşi concentraţie ca şi pe scalpul oamenilor care suferă de seboree) şi sunt considerate drept parte a microflorei normale ce populează pielea de pe cap.

Fungii respectivi descompun/ scindează sebumul şi secretă în scalp acizi graşi nesaturaţi. După părerea specialiştilor, la oamenii care suferă de seboree, pielea de pe cap şi sistemul imunitar manifestă o sensibilitate sporită faţă de aceşti microbi şi faţă de produsle activităţii lor vitale, ceea ce conduce la inflamaţii locale în urma contactului cu ciupercile date.

Unii afirmă că seboreea este legată de dezechilibrul hormonal. Este adevărat? Despre ce fel de dezechilibru este vorba? Cum pot să aflu dacă sufăr de dezechilibru hormonal?

Majoritatea oamenilor care se confruntă cu seboreea nu au niciun fel de probleme cu hormonii sau cu sistemul endocrin. Cu toate acestea, după cum arată cercetările clinice, la unele femei, dezvoltarea seboreei ar putea fi legată, într-adevăr, de sensibilitatea crescută a ţesuturilor cutanate (şi altor organe) faţă de hormonii sexuali masculini – androgenii.

Sensibilitatea crescută faţă de androgeni provoacă, de regulă, nu numai seboree, dar şi un şir de alte probleme, inclusiv creşterea excesivă de păr pe faţă sau pe corp, apariţia coşurilor, tulburarea ciclului menstrual (menstruaţiile au loc neregulat şi încep cu mari întârzieri), dificultăţi în a concepe un copil, sindromul ovarelor polichistice (SOP).
Dacă aţi observat că, în afară de seboree, aveţi una sau mai multe dintre problemele enumerate mai sus, înainte de a începe tratamentul antiseboreic, studiaţi neapărat recomandările noastre din articolele la care am făcut referinţă şi mergeţi la medicul ginecolog. Medicul ar putea să vă indice o serie de analize la hormoni (concentraţia acestora poate fi normală sau mărită) şi, în cazul în care se confirmă legătura dintre problemele dvs. şi disfuncţiile hormonale, acesta poate să vă recomande unele anticoncepţionale cu drosperinone (acest medicament blochează acţiunea androgenilor). Un asemenea tratament soluţionează, la unele femei, atât problema seboreei, cât şi problema coşurilor, dar şi problema ciclului menstrual neregulat.

Am citit undeva că seboreea poate fi simptomul unei imunităţi reduse sau al unor maladii grave ale organelor interne. Ar trebui să fac unele investigaţii, cât nu e prea târziu?

Oamenii cu imunitatea redusăDin categoria persoanelor cu imunodeficiență (imunitate redusă) fac parte: persoanele infectate cu HIV sau bolnave de SIDA, persoanele bolnave de diabet zaharat, persoanele care fac tratament anticanceros (chimioterapie, radioterapie), persoanele care administrează corticosteroizi sau alte medicamente ce reduc activitatea sistemului imunitar (precum Metotrexat, Azatioprină, Mercaptopurină, etc.), persoanele care au suportat anterior un transplant de organe și administrează medicamente ce previn rejecția grefei, persoanele care suferă de boli cronice ale organelor interne: insuficiență renală cronică, insuficiență cardiacă, hepatită cronică, ciroză hepatică, etc., cu maladii cronice ale organelor interne, cei care suferă de cancer sau de afecţiuni neurologice (de exemplu, de paralizie sau de boala Parkinson), într-adevăr, se îmbolnăvesc foarte des de seboree. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor care suferă de această problemă (în special dacă este vorba de tineri) nu au alte probleme grave de sănătate.

În cazul în care nu vă deranjează nimic altceva în afară de mătreaţă severă, mâncărimi în regiunea scalpului şi alte simptome caracteristice pentru seboree, nu trebuie să recurgeţi la investigaţii suplimentare, «pentru orice eventualitate».

Dezvoltarea seboreei poate fi legată de stres?

După părerea unor specialişti, dezvoltarea seboreei (mai exact, a unor acutizări ale acesteia) ar putea fi, într-adevăr, provocată de stres, de emoţiile negative şi de surmenaj.

Există vreo legătură dintre seboree şi medicamentele pe care le administrez?

În cadrul studiilor clinice s-a constatat că unele medicamente ar putea provoca, într-adevăr, apariţia seboreei sau acutizări ale acesteia. Informaţi-l neapărat pe medicul dvs. dacă administraţi medicamente precum: preparate care conţin aur, buspironă, clorpromazină, cimetidină, etionamid, fluorouracil, grizeofulvină, galoperidol, medicamente ce conţin litiu, preparate de interferon alfa, metoxalen, medicamente care tratează boala Parkinson, psoralen. În asemenea cazuri, modificarea curei de tratament vă poate ajuta să remediaţi seboreea.

Seboreea se transmite prin ereditate?

Predispoziţia pentru dezvoltarea seboreei se poate transmite ereditar. Din această cauză, în unele familii, seboreea se dezvoltă şi la părinţi şi la copii.

Prin ce semne şi simptome se manifestă seboreea? Cum pot să-mi dau seama dacă este, într-adevăr, vorba de seboree?

În cazul oamenilor care s-au confruntat cu problema seboreei, simptomele acestei maladii sunt binecunoscute:

  • În cele mai uşoare cazuri, seboreea arată ca o mătreaţă mai mult sau mai puţin severă.
  • În cazurile mai grave, mătreaţa este extrem de severă, fulgii de mătreaţă se formează nu numai pe partea acoperită cu păr a capului, dar şi pe faţă (în special pe frunte, în pliurile şi pe părţile laterale ale nasului, pe sprâncene, în urechi şi în spatele acestora) şi pe corp (în special pe piept şi pe spinare) sau în regiunea organelor genitale.
  • Pielea afectată de seboree poate fi roşie, inflamată, foarte pruriginoasă. Pe suprafaţa acesteia se pot forma cruste compacte care acoperă leziunile.
  • Seboreea mai poate determina căderea masivă a părului.
În cazul în care doar bănuiţi că aveţi seboree, dar nu aţi mers niciodată la medicul dermatolog cu această problemă, programaţi-vă cât mai curând o vizită la specialist. La unele persoane, simptome similare cu cele descrise mai sus pot fi legate de cu totul alte cauze, de exemplu: o infecţie mult mai severă a pielii, de psoriazis, alergie la şampon sau la alte mijloace de îngrijire a părului, de pitiriazisul rozat, pitiriazisul versicolor sau cuperoză (rozacee). După ce vă examinează, medicul poate determina cauza tuturor simptomelor şi prescrie tratamentul adecvat.

Seboreea este periculoasă? Ce urmări şi complicaţii poate provoca aceasta?

Seboreea nu prezintă niciun pericol pentru viaţă şi nu determină apariţia unor complicaţii grave. Cu toate acestea, seboreea poate afecta mult calitatea vieţii persoanelor ce suferă de această boală.

Diagnosticul: ce analize şi investigaţii poate indica medicul pentru a depista seboreea?

Pentru a depista seboreea, medicul dermatolog trebuie doar să examineze pielea capului şi a feţei şi să întrebe pacientul cum a evoluat afecţiunea în cauză. Pentru a preciza diagnosticul, medicul poate preleva o probă de ţesut de pe piele pentru a o examina la microscop sau pentru a cultiva fungii pe medii de cultură, stabilind, astfel, compoziţia microflorei de pe scalp.

Seboreea la adulţi: ce tratament poate soluţiona problema?

Seboreea, în general, se tratează? Putem scăpa de seboree o dată şi pentru totdeauna?

În cazul majorităţii oamenilor, seboreea nu se tratează definitiv: de fiecare dată când tratamentul este întrerupt, pielea redevine pruriginoasă, iar mătreaţa – abundentă. Cu toate acestea, problema dată poate fi ţinută sub control, cu ajutorul unor proceduri destul de simple, dar regulate, pe care le vom descrie ceva mai jos.

Dacă veţi îngriji în mod organizat şi punctual pielea capului şi a feţei, veţi reuşi să eliminaţi cu totul sau aproape cu totul simptomele seboreei.

Pasul 1: Ieşirea din faza acutizării

În cazul seboreei de pe scalp

Dacă seboreea vă provoacă inflamaţia severă a pielii (până la apariţia de răni), mâncărime intensă şi niciunul dintre mijloacele utilizate nu vă ajută (de exemplu, şampoanele antifungice sau şampoanele ce conţin gudron), apelaţi neapărat la medicul dermatolog, cu care puteţi discuta alte posibilităţi de tratament. Cel mai probabil, medicul vă va recomanda un şampon special sau o loţiune cu componente corticosteroide (de exemplu, cu propionat de clobetazol 0,05%).

Cum trebuie utilizat acest tip de şampon?

În funcţie de gradul de inflamaţie a pielii, medicul vă poate recomanda să aplicaţi acest tip de şampon în fiecare zi, timp de 2 săptămâni, sau de numai 2 ori pe săptămână (de pildă, lunea şi joia), timp de 2 săptămâni. Șamponul trebuie aplicat pe «capul uscat».

Dacă trebuie să aplicaţi şamponul pe o regiune anumită a scalpului, separaţi şuviţele de păr cu ajutorul pieptenului, pentru a face o cărare pe locul cu pricina. După aceasta, aplicaţi în regiunea respectivă o cantitate mică de şampon şi întindeţi şamponul pe suprafaţa pielii. Faceţi acelaşi lucru şi în cazul celorlalte regiuni ale scalpului pe care trebuie să aplicaţi şamponul medical.
După ce aţi întins şamponul pe piele, spălaţi-vă bine pe mâini şi aşteptaţi 15 minute, pentru ca substanţele active din şampon să reuşească să se absoarbă în pielea de pe cap. După aceasta, clătiţi şamponul cu apă caldă şi faceţi un duş pentru a elimina resturile de şampon care ar fi putut nimeri pe alte regiuni ale pielii.
Dacă e necesar, după aplicarea şamponului cu corticosteroizi, vă puteţi spăla pe cap cu un şampon obişnuit sau cu un balsam de condiţionare a părului. Pentru a spori eficienţa tratamentului, medicul vă poate sfătui să utilizaţi încă un şampon special cu ketoconazol 2%. Acest tip de şampon trebuie aplicat de 2 ori pe săptămână (de exemplu, marţea şi vinerea), timp de 2-4 săptămâni.
Dacă v-aţi deprins să vă spălaţi pe cap în fiecare zi, atunci, în celelalte zile ale săptămânii, vă puteţi spăla pe cap cu un şampon obişnuit (vezi mai jos Cum să aleg şamponul pentru fiecare zi?) sau, dacă părul dvs. nu este gras, puteţi încerca să vă spălaţi pe cap fără şampon sau numai cu balsamul de condiţionare a părului. Aceasta o să vă ajute să evitaţi uscarea excesivă a pielii care, de asemenea, poate favoriza dezvoltarea seboreei.

Cât de sigure sunt şampoanele cu corticosteroizi?

Observaţiile clinice asupra stării sănătăţii persoanelor care au utilizat şampoane cu corticosteroizi timp de mai multe luni de zile, pentru a trata psoriazisul pe scalp, au arătat că, în condiţiile unei administrări corecte, aceste şampoane sunt sigure şi nu provoacă efecte adverse grave.

Nu doresc să utilizez un şampon hormonal. Cu ce-l pot înlocui?

Dacă nu doriţi să utilizaţi şampoane cu hormoni corticali, puteţi discuta cu medicul dvs. despre oportunitatea tratamentului cu un singur şampon ce conţine ketoconazol de 2%. Acest şampon trebuie aplicat pe pielea de pe cap de 2 ori pe săptămână, timp de 2-4 săptămâni. Dacă aţi mai utilizat până acum şampoane ce conţin ketoconazol de 2% şi acestea nu v-au ajutat, aţi putea încerca şampoane cu ciclopirox (1,5%) sau cu sulfură de seleniu (2,5%).

În cazul seboreei de pe faţă sau din alte regiuni ale corpului

Dacă seboreea vă provoacă inflamaţia şi descuamarea mai mult sau mai puţin severă a pielii de pe faţă, medicul vă poate recomanda un tratament cu unguente antiinflamatorii, ce conţin pimecrolimus sau tacrolimus, unguente antimicotice ce conţin ketoconazol 2% sau ciclopirox 1%. Pimecrolimus şi tacrolimus fac parte din grupul medicamentelor pe care medicii le numesc inhibitori de calcineurină.

Aceste doctorii au proprietatea manifestă de a încetini activitatea celulelor sistemului imunitar şi de a nu le «permite» să provoace o reacţie inflamatorie pe piele. Pimecrolimus şi tacrolimus nu sunt medicamente pe bază de hormoni şi sunt considerate drept destul de sigure chiar şi în cazul unei administrări îndelungate. Mai multe informaţii despre administrarea corectă a acestor medicamente – în articolul nostru Pimecrolimus şi tacrolimus.
În urma unor cercetări clinice, s-a constatat că unguentele cu ketoconazol 2% sunt la fel de eficiente ca şi unguentele cu pimecrolimus şi tacrolimus, dar provoacă mai rar usturimi şi iritaţii pe piele. Ciclopiroxul are acţiune dublă: blochează înmulţirea fungilor şi încetineşte diviziunea celulelor pielii.
Potrivit rezultatelor obţinute în urma unor studii clinice diferite, toate mijloacele enumerate mai sus pot fi destul de eficiente în tratamentul seboreei pe faţă şi în alte regiuni ale corpului. Aţi putea începe tratamentul cu doctoria care vă place mai mult ca preţ. Dacă medicamentul dat se va dovedi mai puţin eficient sau va provoca usturime pe piele (acest lucru este, uneori, posibil), atunci îl veţi putea înlocui cu altul.

Cum se utilizează aceste unguente?

De regulă, toate acestea unguente se aplică pe piele 1 sau de 2 ori pe zi. Eficacitatea tratamentului devine vizibilă pe parcursul primelor săptămâni.

Ce fac mai departe?

Dacă utilizarea unor şampoane şi unguente speciale, precum cele descrise mai sus, vă ajută, treceţi la pasul următor: menţinerea efectului.

Ce fac dacă acest tratament nu mă ajută?

Dacă tratamentul cu şampoane şi loţiuni ce conţin corticosteroizi şi ketoconazol nu vă ajută, trebuie să mergeţi din nou la medic pentru a modifica schema tratamentului. Medicul ar putea să vă recomande:

  • O cură scurtă de tratament cu corticosteroizi sau medicamente antimicotice sub formă de pastile (timp de câteva săptămâni);
  • Fototerapie cu UVB sau PUVA (câte 3 şedinţe pe săptămână, timp de câteva luni);
  • Dacă sunteţi femeie şi daţi semne de sensibilitate mărită la androgeni (vezi mai sus), medicul vă poate sfătui să administraţi pastile anticoncepţionale ce conţin componente antiandrogenice (drosperinone).

Asemenea cure de tratament sunt considerate drept foarte sigure. După ce tratamentul dat vă ajută să scăpaţi de manifestările acute ale seboreei, puteţi trece la un tratament de susţinere ceva mai simplu, descris mai jos.

Pasul 2: Menţinerea condiţiei sănătoase a pielii

În cazul seboreei de pe scalp

Pentru a menţine condiţia sănătoasă a pielii de pe cap, la care aţi ajuns în prima etapă a tratamentului, va trebui să utilizaţi în continuare şampoane şi loţiuni medicale, doar că ceva mai rar.

Dacă, într-o primă etapă, aţi utilizat şampoane cu corticosteroizi, aţi putea încerca iniţial să vă spălaţi pe cap cu acestea de 2 ori pe săptămână, timp de 1-2 săptămâni, iar mai apoi 1 dată pe săptămână, timp de 2 săptămâni şi, în cele din urmă, 1 dată la 2 săptămâni, timp de câteva luni. După aceasta, aţi putea întrerupe administrarea şamponului şi urmări reacţia pielii dvs.. Dacă nu va mai avea loc nicio acutizare a seboreei, nu va mai trebui să utilizaţi şamponul dat.
Dacă, într-o primă etapă a tratamentului, aţi utilizat un şampon cu ketoconazol, ciclopirox sau sulfură de seleniu, puteţi continua administrarea acestuia 1 dată pe săptămână (de exemplu, în fiecare duminică) sau 1 dată la 2 săptămâni (în funcţie de eficienţa acestuia în cazul dvs.). Pentru celelalte zile ale săptămânii, aţi putea procura încă un şampon, care să conţină unul din următoarele componente:

  • Acid acetilsalicilic (salicylic acid) 
  • Sulf (sulfur) 
  • Zinc pirition (zinc pyrithione)
  • Gudron (tar)

Noul şampon trebuie administrat fără întrerupere, de 2 ori pe săptămână (de exemplu, lunea şi joia). Șampoanele ce conţin componentele enumerate mai sus se vând în multe farmacii şi supermarketuri.

De regulă, pe eticheta acestora este indicat: «şampon antimătreaţă». Acordaţi atenţie prioritară şampoanelor care conţin atât sulf, cât şi acid salicilic.
Potrivit datelor, obţinute în urma unor cercetări ştiinţifice privind tratamentul mătreţii şi seboreei, aceste tipuri de şampoane ar putea fi mai eficiente decât şampoanele care conţin numai unul dintre componentele respective (fie sulf, fie acid acetilsalicilic).
După cum spuneam mai sus, dacă v-aţi obişnuit să vă spălaţi pe cap zilnic, atunci în zilele în care nu utilizaţi şampoane speciale, vă puteţi spăla cu un şampon obişnuit, cu apă caldă sau cu balsam de condiţionare a părului. În cazul în care, după câteva săptămâni de tratament de susţinere, veţi fi satisfăcut de rezultat, veţi putea continua îngrijirea pielii de pe cap în conformitate cu aceeaşi schemă.
Dacă efectul nu va fi întru totul satisfăcător, aţi putea încerca să utilizaţi mai frecvent şampoanele medicale sau să înlocuii unul din aceste şampoane cu un şampon ce conţine alte componente active (de exemplu, puteţi încerca şampoane ce conţin zinc pirition sau acid salicilic în locul şampoanelor cu gudron, ori şampoane cu ciclopirox în locul celor cu ketoconazol).
Dacă, peste un timp oarecare, va avea loc o nouă acutizare a seboreei, aţi putea efectua o cură ceva mai intensivă de tratament, în conformitate cu schema pe care am descris-o la Pasul 1, iar mai apoi reveni la tratamentul de susţinere.

În cazul seboreei pe faţă sau în alte regiuni ale corpului

Pentru a menţine condiţia bună a pielii, la care aţi ajuns după prima etapă a tratamentului, continuaţi să aplicaţi crema care v-a ajutat, dar ceva mai rar: 1 dată pe zi, iar mai apoi, 1 dată la 2 sau 3 zile.

Reducând frecvenţa de administrare a cremei, veţi stabili regimul de îngrijire care convine mai mult pielii dvs.. Pentru îngrijirea suplimentară a pielii, dar şi pentru a spori eficienţa cremelor medicale, aplicaţi zilnic pe ten creme emoliente (după cum este descris în articolul despre Emolienţi).

Câteva întrebări suplimentare privind tratamentul seboreei

Pot face băi de soare dacă am seboree?

Mulţi dintre oamenii care se confruntă cu problema seboreei observă că, în perioada estivală şi mai ales în timpul vacanţelor la soare, condiţia pielii lor se îmbunătăţeşte. Potrivit specialiştilor, fenomenul se datorează acţiunii nocive pe care o exercită razele soarelui asupra ciupercilor din genul Malassezia.

Dacă aţi observat că starea pielii dvs. se ameliorează sub acţiunea luminii solare, aţi putea sta cu regularitate la soare. Totuşi, străduiţi-vă să nu exageraţi şi să renunţaţi la bronzat. Nu uitaţi că expunerea îndelungată la soare accelerează îmbătrânirea pielii şi sporeşte riscul cancerului cutanat. Recomandări detaliate în această privinţă – în articolul nostru Răspunsuri la întrebări privind băile de soare şi mijloacele de protecţie.

Cum pot trata acneea (coşurile) în caz de seboree?

În cazul în care, concomitent cu seboreea, pe pielea de pe faţă mai apar şi coşuri, precum şi tot felul de puncte «albe» sau «negre», citiţi recomandările noastre din articolul Ghid de tratament al acneei.

Cum poate fi tratată seboreea în timpul sarcinii?

Dacă sunteţi gravidă sau planificaţi o sarcină în timpul apropiat, puteţi apela la toate metodele de tratament descrise mai sus, cu excepţia pastilelor ce conţin hormoni corticali şi a pastilelor antimicotice. Metodele de tratament permise sunt sigure.

Dacă aţi prins sarcină în timpul utilizării unguentelor sau cremelor cu pimecrolimus sau tacrolimus sau aţi administrat aceste medicamente cu puţin timp înainte de sarcină, parcurgeţi recomandările noastre din articolul Răspunsuri la cele mai importante întrebări privind administrarea medicamentelor în perioada de sarcină.

Ce regim alimentar trebuie urmat în caz de seboree? Trebuie să iau vitamine speciale?

În prezent, nu există diete care v-ar putea ajuta să soluţionaţi definitiv problema seboreei. Aţi putea administra vitamine şi minerale, pentru a menţine sănătatea întregului organism, dar aceasta va fi o măsură mai curând ineficientă pentru a vindeca seboreea.

Cum pot opri căderea părului în caz de seboree?

În unele cazuri căderea părului, într-adevăr, poate fi legată de seboree. Însă, doar tratamentul contra seboreei poate fi insuficient pentru a stopa căderea părului. Din acest motiv, dacă pe lângă seboree vă deranjează şi căderea părului, vedeţi şi recomandările noastre din articolul Cum pot determina cauza căderii părului şi cum pot rezolva problema?

Copiii de vârstă şcolară şi preşcolară pot avea seboree?

La copii de vârstă preşcolară şi şcolară seboreea se dezvoltă foarte rar. De aceea, atunci când copiii acuză simptome «asemănătoare cu seboreea», medicii recomandă câteva teste speciale pentru a depista adevărata cauză a problemei. Destul de frecvent, mătreaţa severă în aceste cazuri este determinată de ciupercile care provoacă Tinea capitis.

Deschideți surse

ul>

  • del Rosso, J.Q., 2011. Adult seborrheic dermatitis: A status report on practical topical management. Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, 4(5), pp.32–38.
  • Gupta, A. & Bluhm, R., 2004. Seborrheic dermatitis. Journal of the European Academy of …, 86(6), pp.1061–1074. Available at: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1468-3083.2004.00693.x/full.
  • Hay, R.J., 2011. Malassezia, dandruff and seborrhoeic dermatitis: An overview. British Journal of Dermatology, 165(SUPPL. 2), pp.2–8.
  • Mokos, Z.B. et al., 2012. Seborrheic dermatitis: An update. Acta Dermatovenerologica Croatica, 20(2), pp.98–104.
  • Schmidt, J. a, 2011. Seborrheic dermatitis: a clinical practice snapshot. The Nurse practitioner, 36(8), pp.32–37.


  • Obiectivul principal al organizației noastre în prezent este elaborarea Ghidului Consumatorului Inteligent de Informații și Servicii Medicale. O sursă de informație medicală de generație nouă, axată pe prezentarea datelor detaliate, transparente, echidistante și cu valoare practică înaltă cu privire la beneficiile, daunele și limitele serviciilor medicale disponibile în prezent.
    Scopul nostru este:

    să-i ajutăm pe pacienți și medici să ia decizii medicale argumentate și chibzuite

    să-i ajutăm pe pacienți și medici să construiască între ei relații eficiente și moral justificate: colaborare bazată pe înțelegerea din ambele părți a rolurilor unice pe care îl joacă fiecare și pe împărțirea justă a resposabilității, cel mai important scop al colaborării fiind formularea și atingerea obiectivelor medicale ale pacientului.

    Ghidul Consumatorului Inteligent de Informaţii şi Servicii Medicale este alcătuit din 3 părți:

    PARTEA I: LUAREA DECIZIILOR MEDICALE
    ALĂTURAȚI-VĂ GRUPULUI NOSTRU PE FACEBOOK ȘI ABONAȚI-VĂ LA NOUTĂȚI PE EMAIL
    Vă invităm să vă alăturați consumatorilor inteligenți de informații și servicii medicale pe rețele sociale

    Abonați-vă la noutăți, ca să primiți un email o dată în câteva luni prin care să aflați despre publicarea materialelor noi și despre actualizări importante, introduse pe măsura procesării de noi date.